Regisztráció Blogot indítok
Adatok
stro-B

0 bejegyzést írt és 78 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szilveszter környékén sok újságcikk foglalkozik a másnaposság megelőzésének, kezelésének lehetőségeivel. Évről évre egyre több új módszerről olvashatunk, macskajajos embertársaink láttán azonban mégis az lehet az érzésünk, hogy nincs új a nap alatt, az új módszerek sem…..
A 21. század embere számára talán már a feledésbe merült, hogy a védőoltások bevezetése milyen forradalmi módon változtatta meg az életkilátásokat, csökkentette a gyermekhalandóságot és növelte meg a születéskor várható élettartamot. Ma bizonyos csoportok, nem teljesen…..
stro-B 2012.10.07 22:00:11
@wmiki: köszönöm, haladunk.

Mik azok a paraméterek? Mivel én (szerinted) rossz döntésmechanizmus alapján tudom azt amit, szeretném megtudni, hogy a többi ember mi alapján dönt!

A logikát mire használod? Összefüggések, elméletek felfedezése és ezek alapján döntések meghozatala?
stro-B 2012.10.07 22:17:18
@wmiki: Uram, én itt eldobom a kezem közléből a billentyűzetet és meghajlok nagysága előtt.
stro-B 2012.10.07 22:24:12
@wmiki: Jajj, nem, eszembe jutott valami. A tapasztalat és logika kérdése. Úgy látszik, elfogadod a tudomány munkamódszerének alapjait (nofene!).

Egy vizsgálat ugyanis úgy zajlik, hogy a tudósok, kutatók, megfigyelnek (molekulákat, sejteket, egereket, önkéntes embereket, növényeket, tárgyakat stb...), majd ezt leírják, rögzítik, azaz tapasztalnak. Pipa.

Feldolgozzák a rendelkezésre álló adatokat, összevetik korábbi tapasztalatokkal, eredményekkel majd a következtetéseket vonnak le, azaz a logikát felhasználják. Pipa.

Problem?
Ha tényleg minden csodaszer hatásos lenne, amit az interneten rák ellen ajánlanak, akkor valószínűleg nem a rosszindulatú daganat lenne az egyik vezető halálok Magyarországon. Gyakori jelenség, hogy anyagi haszonszerzés reményében vagy jóhiszeműen, hiteles bizonyítékok nélkül…..
"A Boiron Laboratórium az Oscillococcinumot a világ mintegy 80 országában forgalmazza, ez az egyik legismertebb terméke. Alkalmas az influenzás tünetek (hidegrázás, fájdalom, láz, orrfolyás, köhögés) enyhítésére. Alkalmazását az influenza kezdeti tüneteinek jelentkezésekor meg…..
stro-B 2012.03.29 09:48:18
@kodpiszkalo: köszönöm az infót, ezt eddig nem tudtam, utána is nézek!

Most látom csak, hogy farmakognózia a szakterületed :D
stro-B 2012.04.19 18:29:28
@Scala: mint írtam is, nem vagyok rá büszke.
Mindenkinek joga van, hogy khm...hülye legyen.
Csak tudod, míg mondjuk egy jó minőségű gumiabroncs vs olcsó kínai gumiabroncs dilemma/választás zajlik le egy gumisnál, aki miután minden igyekezete ellenére nem tudta meggyőzni a vevőt, hogy a jobb, biztosabb minőséget vegye, ő nyugodtan alszik.
Mi, akik az egészségügyben dolgozunk és éveken át tanultuk, hogy mi, hogyan működik az emberi szervezetben, mi felelősséget érzünk minden egyes gyógyszerkiadás során.
Mikor bejön hozzám egy beszélni alig tudó, a hallhatóan erősen hurutos köhögéstől majd megfulladó beteg és azt kérdi, hogy ezt homeopátiával hogyan lehetne kezelni és az orvos által felírt bizonyítottan (!) használó antibiotikumot nem szeretné kiváltani, akkor azért erősen megkérdőjelezem az épelműséget. Aggódom érte és kudarcként élem meg azt, hogy nem tudok rajta segíteni. Mert jobban hisz a varázslatban, mint a tudományos tényekben.
stro-B 2012.04.22 13:06:01
@Scala: először is köszönöm, hogy ilyen kultúrált hangnemet ütöttél meg.
Én abban a pillanatban közeledni fogok a homeopátiához, amint kettős vak, multicentrikus, randomizált vizsgálattal _bizonyítékot_ látok a hatásosságára. Nem szubjektív érzéseket, tapasztalatokat, hanem _tényeket_. Amint ez megtörténik, és ezek a bizonyítékok meggyőzőek (bár már egy próbálkozásnak is örülnék), akkor kitűzöm a homeopátia zászlóját, esküszöm!

Dolgoztam a gyógyszeriparban és közelről láttam, hogy milyen szigorú vizsgálatokon kell átmenniük a gyógyszereknek (dollármilliókért), hogy bizonyítsák a hatásosságukat és a biztonságosságukat. Erre a homeopátiás készítményeket senki nem közelezi. Legyenek egyenlő feltételek.

Az antibiotikum ellenesség háttere meg városi legenda...illetve talán annyiban nem az, hogy mint MINDEN a világon, ha eszetlenül kerül alkalmazásra, akkor ártalmas, értem ezalatt azt az esetet is, mikor az orvos nem a megfelelő antibiotikumot választja. Szerencsére az elmúlt években végbement egy szemléletváltás és azt látom, hogy haladunk abba az irányba, hogy tényleg csak indokolt esetben kapjon a beteg antibiotikumot és akkor is a megfelelőt. Élethosszig tartó tanulás - kezdjük megtanulni.

De, hogy én is didaktikus legyek: a példámban szereplő beteg, az elmondása szerint is 2-3 hete szenvedett már. Nem élt teljes értékű életet, a betegség megnehezítette a mindennapjait - nem beszélve a közegészségügyi vonzatáról, hogy akár körbe is fertőzte a környezetét.
Ha már az elején hallgat az orvosára, 1 hét alatt meggyógyul a fránya antibiotikumtól. Sacc/kb. elköltött 6-7000 Forintot homeopátiás szerekre, az antibiotikum meg egy kis Normaflore meg került volna 3000 forintba. Van egy ilyen vetülete is...

És végül egy lehetséges ok az ellentétekre: én felvállalom és beismerem, nagyon rosszul esik, hogy egy laikus megkérdőjelezi mind az orvos kollégák, mind pedig az én kompetenciámat. Ez amúgy ma Magyarországon általános jelenség, a szakembert megkérdőjelezik, mindenki ért mindenhez.
Mindez - betegség/egészség kapcsán - egy jó jelenség is lehetne, mert a fejlettebb kultúrákban az ember egészségével kapcsolatos döntések konszenzuson kell, hogy alapuljanak. Az orvos, gyógyszerész a legjobb tudása szerint javasol valamit, amit elmagyaráz a laikus betegnek, előnyök-kockázatok kapcsán. Na ez az, amitől még fényévekre vagyunk...

A tény, hogy egy _bizonyítékok_ nélküli, szubjektív tapasztalatokra alapozó terápia miatt kérdőjelezik meg a szaktudásunkat, az nehezen megemészthető és ahogy korábban írtam is, a lelkiismeret és hivatástudat miatt - számomra legalábbis - egyenesen elfogadhatatlan.

De, hogy pozitív ellenpéldával is éljek: reális alternatíva a gyógynövényekkel történő gyógyítás. Nem gyógyszer, természetes is és el is fogadom a létjogosultságát. Hogy miért? Mert vannak a hatásra bizonyítékok, egy egész tudományág foglalkozik vele, úgy hívják, hogy farmakognózia - nem mellesleg @kodpiszkalo szakterülete.

Arra próbáltam csak rávilágítani, hogy mi, akik nem hiszünk a homeopátiában, nem azért tesszük, mert valami gyógyszeripar által pénzelt főgonoszok vagyunk.
Tudományosan elfogadott bizonyítékoknak hiszünk, nem szubjektív élményeknek.
Bár ma már sokan az internetet tekintik elsődleges információforrásnak, a többség még ma is a televízióból nyeri a fontos és kevésbé fontos információkat. Éppen ezért nagy jelentősége van annak, hogy az ismeretterjesztő műsorokban hiteles információk hangozzanak el. Ezzel…..
Körülbelül egy éve meglepő jelenségnek lehettek tanúi a gyógyszertárban vásárlók: egyesek kilószámra vásárolták a konyhasót (nátrium-klorid) a patikában - az élelmiszerbolti árnál jóval drágábban. Bár ez ma már nem jellemző, a patikai só iránti érdeklődést felfokozó tanok ma is terjednek: a…..
stro-B 2012.03.27 23:07:41
Üdvözlöm a kollégákat!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a blogra, ahogy elnézem, sok közös témánk van, legutoljára jómagam is megénekeltem a tiszta só anomáliát a patikablogomon:
www.stro-b.com/patikablog/

A ködpiszkáló blog bekerült az RSS olvasómba és népszerűsíteni is fogom! Minél több (egymástól független) forrásból olvassák az emberek a _tényket_, annál nagyobb az esély, hogy pár "ködös" elmében sikerül egy kis fényt gyújtani, de legalább a ködöt elpiszkálni :)
TEPIJOURNAL MacBook Air és a WiFi 2012.01.24 07:54:00
Tegnap került a háztartásba eddigi életem MÁSODIK új notebookja (az első egy Fujitsu Siemens volt valamikor 2004 körül), egy 13"-es MacBook Air. Nem ecsetelem a jó tulajdonságait, mert azok evidensek. Azonban volt vele egy kis gond. Amikor megvásároltam, első utam munkaügyben egy…..
MidiTom zenei blogja Stringstation 2011.10.07 22:54:00
   A zene és a hangszerek világában az a jó, hogy mikor az ember azt gondolja, hogy mindent tud, vagy majdnem mindent tud a zene bizonyos területeiről, és ezen felismerésének birtokában dölyfösen hátradőlve elkezdi osztani az észt, akkor másodperceken belül kijózanodhat…..
Steve Jobs 1955 - 2011    Mindenki tudja rólam, hogy nem tartozom a nagy Apple rajongók közé, Jobs halála azonban mindenképpen főhajtásra késztet. Azok közé a nagy megfejtők közé tartozott, akik a XX. század második felében műszaki fejlesztéseikkel,…..
     A helyi zenekarok között történt mostanában néhány átrendeződés. Az egyik legígéretesebb friss csapat a Tales of Evening.  A zenekar billentyűse az ex-kocsmazajos Ádám Attila, akiről már korábban is írtam a blogban. Ebben a bandában azonban nem az…..
    Ma ismét szóba került az egyszervolt - holnemnincs tekergetős meeting, a Villany Weekend. 2002-ben rendeztük meg ezt a különféle villanyzenei stílusokat felvonultató kis fesztiválunkat Zalaegerszegen. Sokan számonkérik tőlünk azóta is, hogy miért nem lett a dolognak folytatása, de elhihetitek,…..
stro-B 2011.09.28 23:41:53
@Prophecy: ez szerintem ugyanaz a forrás, mert ugyanúgy nyúlik a szalag :)
Csabával mindketten úgy érezzük, ebben az évben különösen idegesítően sok pletyka érkezett iPhone-ügyben, és meglehetősen kevésnek volt igazán értelme. Noha nekünk ezekről is írni kell, egyre inkább megválogattuk, mit dolgozunk fel, míg aztán odáig jutottunk, hogy…..
stro-B 2011.09.24 12:56:49
@szucsadam: elolvastam, levontam a konzekvenciát. Az online újságírással van bajom. Pontosítok, az ilyen fajta online újságírással.
Szimpatikus, hogy biztosak vagytok abban amit csináltok, és (még) nem hallgattok mindenféle nyavajgásra, kritikára. Ezt így kell csinálni! (ez most nem irónia).
Az meg, hogy veszítetek pár (sok) olvasót, tényleg nem számít - jön helyettünk pár (sok) olyan, akinek megfelel ez a maszlag.
Azt pedig ne írd (bár szíved joga és mivel a ti blogotok, biztosan jobban is tudjátok), hogy az Appleblog 4 éve ilyen, mert ez konkrétan nem igaz. Akkor nem olvastam volna az első posztoktól kezdve...idáig. A magyarázat megvan, nektek is, nekem is.
Pedig ahogy ez a blog indult, abszolút hiánypótló volt, egyedi, eredeti - itthon legalábbis.

A saját szakmámból hozott példával búcsúzom tőletek, mint olvasó: vannak az innovatív gyógyszergyárak, akik az ún. "eredeti" gyógyszereket gyártják. Ők a minőséget tartják szem előtt. Vannak a generikus gyógyszergyárak, akik az ún. "másolat" gyógyszereket gyártják. Ők a tömegre koncentrálnak.

Köszönöm az eddigi munkátokat, sziasztok!
stro-B 2011.09.24 13:24:21
@szucsadam: igen, azt kihagytam, hogy köszönöm a részletes választ és valahol megértem az álláspontodat is.
Már nem vagyok célközönség. Ez mondjuk kétoldalú történet is lehet, 6db Apple termék tulajdonlása esetén csökken a wow faktor. Amiért tollat ragadtam (sic!), az meg elérte célját, elgondolkoztál rajta. Ez megtisztelő.
Érezni fogjátok, hogy ez nem reklám. Nem tartom hülyeségnek a homeopátiát, de nem is különösebben érdekel, az anyám azonban minden évben a kezembe nyom egy karton oscillococcinumot, ami vélhetőleg megelőzi az influenzát, meg még 36 más dologra is jó, még a Windows is kevesebbet…..
stro-B 2010.12.17 16:13:44
@Horváth Oszkár: Akkor talán az én volt munkahelyem is :D Lényeg a lényeg, egyelőre szart sem használ az oszcillo (bezzeg az oszcilloszkóp :D ), így a téma az unatkozó rovarok sorsára (aka mitévő legyek?) jut :D
stro-B 2011.09.24 13:16:05
@nosferato: a reklám annyiban igaz de egyben ferdít is, hogy a gyógyszerforma lehet új generációs. mint pl. a retard készítmények még nevezhetőek is egyfajta "innovációnak", mivel a c-vitamin mint vízben oldódó vitamin, a vizelettel távozik. Ergo, nem tudod túladagolni. Éppen ezért kb 500mg dózisnál nagyobbat _hagyományos_ formában nem érdemes bevenni, mert kipisiled. Ennyi.
Az új generációs c-vitamin max annyit tud, hogy fokozatosan szabadul fel a tablettából (kapszula inkább), így nem löketként kapja a szervezet az 1000mg-ot, aminek jó része távozik is, hanem szépen, fokozatosan. Így tudsz bevinni nagyobb mennyiségű c-vitamint.
CMC: új Steinberg moduláris kontrollerek a Cubase-hez     Ami azt illeti, már épp ideje volt kifejezetten a Cubase rendszerhez dedikált kontrollereket készíteni. A Steinberg most jelentette be a CMC szériát. Nem is egy komplikált kontrollerről beszélünk tehát,…..
Egyik kollégám küldte át nekem annak az appnak a linkjét, ami MEGVÁLTOZTATTA AZ ÉLETEM.Alapvetés: ha egy bizonyos bevételi szint fölött nem dokumentáljuk a költéseinket, a pénz észrevétlenül kifolyik a kezünkből. Amint többet keresünk a létminimumnál, hó végén keserűen…..
stro-B 2011.07.14 14:38:10
Nekem a YNAB (www.youneedabudget.com) vált be, kell nekem a desktop verzió,jobban átlátható,analizálható. Sajnos mind az iOS mind a desktop verzió randa (ráadásul Adobe AIR alapú), de a filozófia ami mögötte van és ahogy segít megtakarítani,az valami zseniális. Igaz nem spanyolviasz, mert egy sima táblázattal is meg lehet oldani, angelday már 2-3 éve írt is a módszerről ("virtuálisan" el kell költeni minden pénzedet,kvázi költségvetésbe kell tenni), de nekem működik, sokat segít.
Ez az app meg nagyon csinos az egyszer biztos.
JAMVOX gyorsteszt         Korábban már írtam arról, hogy miért nem jó közvetlenül megtámadni a számítógépet gitárral. Meg arról is, hogy aki ügyesen támadja meg, az akár színpadra is kiállhat vele, mint pl. Alapi István.…..
MidiTom zenei blogja stro-B 2010.06.01 11:28:00
    A hazai elektronikus zenei közéletben sokan ismerik stro-B - t, akinek polgári neve Horváth Róbert. Robival az ismeretségünk kábé ezer évre tekint vissza. Azok közé a gyerekek közé tartozott, akik a hangszerbemutatókon és a kapcsolódó koncerteken mindig ott…..
Onlinemarketing blog Lopott helyen 2010.11.09 11:31:00
Hírekből, kis színesekből lehet tudni, hogy Kínában lopják a tévécsatornákat: engedély nélkül teszik azokat fel helyi kábeltévék a kínálatukba. És az ott akár azonnal milliós elérést jelent. De nemcsak az adást lopják, hanem a reklámokat is: a reklámblokkok helyén nem a…..
    A képen Bolla György barátunk látható, amint a hosszas betegség után a szervizből gyógyultan távozó KORG MS 20 szintijét tesztelgeti átvételkor. Gyuri az egerszegi elektronikus zenei világ meghatározó muzsikusa, beszéltem róla a blogban már a George Smoog és…..
stro-B 2010.11.08 17:07:07
stro-B 2010.11.08 21:51:19
@MidiTom: lehet kapni rá fa tokot :D
    Csuka Attila, (aki egyébként bagodi), a fejébe vette, hogy bekerül a Guiness rekordok könyvébe. Mégpedig azzal, hogy a lehető leghosszabb ideig nyomatja lemezlovasként a zenét. A dolog nem annyira könnyű, mint amilyennek első hallásra tűnik, ugyanis kialalakultak…..
Év elején már nyerhettetek nálunk egy MacBookot, most azonban egy még forróbb nyereményjátékot hirdetünk a Trendmagazinnal közösen, hiszen a fődíj ezúttal egy olyan termék, amit hivatalosan még nem is lehet Magyarországon kapni. Egy 16 gigabájtos iPadről van szó, ami egyébként…..
stro-B 2010.07.27 14:11:58
MidiTom zenei blogja Syncopatorta 2010.07.22 22:52:00
     Ezt is megértük! A Syncopa 18 éves lett. Igazából semmiféle ünneplést nem terveztem, de Gyuri kollégám és felesége, Mónika megleptek egy igazi Syncopatortával, amit aztán jó étvággyal el is fogyasztottunk szűk munkatársi körben.     Amíg…..
MidiTom zenei blogja SpaceSheep 2010.07.07 23:40:00
    Gelencsér Tamást  (G.T.) a hajdanán  általunk szervezett VillanyWeekenden  ismertem meg. Akkor Integral=303 nevű formációjával vett részt, és akkor volt lehetőségem arra, hogy élőben is megnézzem, meghallgassam, érdekes zenei elképzéleseinek…..