Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nickon (törölt)

0 bejegyzést írt és 204 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sajnálom, de tegnap nem tudtam új bejegyzést publikálni! Várom a múlt heti BB díjazott nevét! DespiSziasztok! Leírom nektek az én történetem.Tavaly egy általam ismert helyen asszisztenst kerestek. Mivel éppen álláskeresésben voltam, gondoltam megpróbálom. Jelentkeztem. Örültek,…..
Nickon (törölt) 2009.09.28 11:36:38
Mostanában hanyagoltam az izgalmasabb kommentek publikálását, ma mégis egy hozzászólás következik Saffranektől, aki belefáradt a hazai áldatlan állapotokba és külföldön próbálna szerencsét.8 éve vagyok a szakmámban, értek hozzá - DTP operátor vagyok (kiadványszerkesztő).…..
Sokszor és sokan hangoztatják, külföldön dolgozni maga a katarzis, de olvasónk szerint ez nem ország, hanem munkáltató függő.Szia Despota,Szeretnem az alabbi tortenetet megosztani veletek Az ekezetek hianyaert az itteni billentyuzet a felelos. Nyugaton sem fenékig…..
Nickon (törölt) 2009.09.24 12:32:39
Bocsánat,hogy csak most teszem ki az új posztot, de azt hittem, hogy minden rendben van és csak most látom, hogy a beállításoknál elszúrtam az időzítést...Még egyszer elnézést!DespiSziasztok, nem tudom hozzászólás nélkül hagyni azt, amit ez az oldal jelent számomra.27 éves…..
Nickon (törölt) 2009.09.23 12:50:06
Kérem a heti BB-díjasok listáját, akár több jelölt is lehet a befutó, mert már lassan 2 hete nem hirdettünk győztest!Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek…..
Nickon (törölt) 2009.09.20 10:51:34
Munkahelyi (T)error H1N1 2009.09.16 11:15:00
Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek ITT.Rövid leszek, sok a dolgom.Nincs nélkülözhetetlen ember, én sem vagyok az. Felelös munkám van.Ha most kiszállok,…..
Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek ITT.Kedves Erynnis! A problémám megkeseríti az életem! Egy 8nm-es irodában dolgozom a főnökömmel (több mint egy…..
Nickon (törölt) 2009.09.11 15:26:37
Működési bizonyítvány
A valótlan jellemzés kártérítéshez vezethet
Kevés munkavállaló él azzal a lehetőséggel, hogy a munkaviszonya megszűnésekor működési bizonyítványt kérjen a munkáltatójától. Az ilyen igény persze viták forrása is lehet.

A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) 99. §-a alapján a munkáltató a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor), illetve az ezt követő egy éven belül köteles működési bizonyítványt adni az ezt kérő munkavállalónak. Miután a munkaviszony megszűnésének napja és az utolsó munkában töltött nap a leggyakrabban nem esik egybe, ezért fontos hangsúlyozni, hogy az egyéves határidő az előbbi időponttól, tehát a munkaviszony megszűnésének napjától kezdődik.
A működési bizonyítvány tartalma

A működési bizonyítványnak tartalmaznia kell a munkavállaló által betöltött munkakört, továbbá a dolgozó munkájának értékelését. Ez utóbbit azonban csak akkor, ha ezt a munkavállaló kifejezetten kérte. Miután jogviták gyakorlatilag a munkavállaló munkájának értékeléséből adódhatnak, a továbbiakban a működési bizonyítványnak ezzel az elemével foglalkozom részletesebben.
Szubjektív vélemény

Az esetek túlnyomó többségében a munkavállaló természetesen nem öncélúan, hanem abból a megfontolásból kér működési bizonyítványt a volt munkáltatójától, hogy azzal saját elhelyezkedési esélyeit növelje. Másfelől az új munkáltató a felveendő munkavállalóra vonatkozó fontos információ birtokába juthat azzal, hogy megtudja, hogyan értékeli a volt munkáltató az állás jelöltjének korábbi munkavégzését, munkaviszonnyal kapcsolatos magatartását.

A működési bizonyítványnak az említett véleménybefolyásoló szerepéből következik az értékeléssel kapcsolatos viták lehetősége is. Szinte magától értetődő, hogy a korábbi munkáltató és a máshol munkát kereső volt munkavállaló kapcsolata sok esetben nem a legjobb. Ebből következően előfordulhat, hogy a munkáltató akár szándékosan, akár nem, de olyan bizonyítványt, jellemzést ad ki, amelynek tartalmát a munkavállaló vitatja, azzal nem ért egyet. Természetesen az is megtörténhet, hogy a volt munkáltató egyszerűen megtagadja a bizonyítvány kiadását.
Kártérítési igények

Elképzelhető, hogy a volt munkavállaló a működési bizonyítvány hiánya, vagy annak meg nem felelő tartalma miatt nem kap meg egy állást. Ilyen eset előfordulhat például akkor, ha az új munkáltatónál valamilyen belső szabályzat írja elő a működési bizonyítvány bemutatását a felvételt megelőzően. Ilyenkor a munkavállaló kártérítési igénnyel léphet fel volt munkáltatójával szemben, ha bizonyítja, hogy a nem megfelelő tartalmú bizonyítvány, vagy a bizonyítvány hiánya miatt nem tudott elhelyezkedni.

Az ilyen kártérítési igényekkel kapcsolatban két kérdéskör merül fel. Az egyik, hogy mire kell ügyelnie a munkáltatónak a működési bizonyítvány kiállítása kapcsán, hogyan kell megfogalmaznia egy jellemzést, értékelést úgy, hogy arra a későbbiekben ne lehessen sikerrel kártérítési igényt alapozni. A másik kérdés, hogy a működési bizonyítvánnyal kapcsolatos perekre vajon a Polgári Törvénykönyv vagy a Munka Törvénykönyvének a rendelkezései alkalmazandóak-e, illetve melyik bíróság hatáskörébe tartoznak ezek a perek.
Hogyan kell megírni a működési bizonyítványt?

A első kérdésre a választ a Munka Törvénykönyvének alaprendelkezései között megtalálható rendeltetésszerű joggyakorlás követelményéből kiindulva kell megadni. Nyilvánvaló, hogy az értékelésnek valós tényeken kell alapulnia. Ez azonban önmagában még nem elég, ugyanis a valóságot úgy is el lehet torzítani, hogy csupa igaz állítást teszünk a volt munkavállalóról, azonban ezek az állítások kiragadottak, tendenciózusak a munkavállaló képességei, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása tekintetében. József Attila szavaival: "az igazat mondd, ne csak a valódit". A működési bizonyítványnak tehát egészében véve kell valós képet adnia a munkavállaló képességeiről és a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásáról.
Jogviták

Ami a volt munkáltató és a munkavállaló között esetlegesen felmerülő jogvitákat illeti, a Munka Törvénykönyve 174. §-ából következően a Munka Törvénykönyve rendelkezéseit kell alkalmazni, függetlenül attól, hogy a károkozás a munkaviszony fennállása alatt történt-e még, vagy már annak megszűnését követően.
Melyik bíróságnak van hatásköre?

A második vizsgálandó kérdés, hogy vajon - a munkáltató és a munkavállaló peren kívüli megegyezésének hiányában - melyik bíróság hatáskörébe tartoznak a fenti jogviták. Erre a választ a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (Pp.) 349. §-a adja meg. Ennek (2) bekezdése alapján munkaügyi pernek minősül a munkaviszony megszűnését követően a munkaviszonyból eredő jogra alapított igény érvényesítése is. E szerint a fenti perek a munkaügyi bíróságok hatáskörébe tartoznak.
Új munkáltató kártérítési igénye

Végezetül megjegyzem, hogy a működési bizonyítvány tartalmával kapcsolatban elméletileg nem csak a munkavállaló, de az új munkáltató is felléphet kártérítési igénnyel, ha bizonyítja, hogy a volt munkáltató félrevezette a bizonyítvány tartalmával, és ezzel kárt okozott. Az ilyen jellegű igény azonban már a munkajog keretein kívül esik.
Forrás: A Munkaadó Lapja, IX. évfolyam 1. szám
Több, mint 2 millió oldalletöltés, több ezres napi látogatottság, több tucat, olykor több száz komment, remek törzsgárda, munkajogi segítség és álláskeresés-analízis (folyamatban) - ez az elmúlt 1 év mérlege. Köszönet Mindenkinek, aki tevékenyen, vagy passzívan segítette…..
Nickon (törölt) 2009.09.10 16:41:01
Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek ITT.Beteg a főnök! Mit tegyünk, ha többnyire nők vagyunk és szemtől szemben fellépni nem merünk?Felbátorítottak a…..
Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek ITT.DespiTisztelt Munkahelyi Terror! Én a párom munkahelyével kapcsolatban szeretném Önökkel megosztani…..
Nickon (törölt) 2009.08.31 11:50:41
@Hertelendi Boldizsár: Nem baj hogy hosszúra sikeredett, még mindig jobb egy hosszabb poszt, mint ha 8× egymás alatt postolnál pl. különböző nickeknek válaszolva...egyenként...az nagyon gáz. Kár hogy nincs video a balesetedről. :D
Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.DespiKedves Munkahelyi Terror blog!Egy érdekes történetet szeretnék elmesélni, ami a múlt héten esett meg a munkadó informatikai cégnél. Budapest,…..
Nickon (törölt) 2009.08.28 10:59:45
Munkahelyi (T)error "Ne ugass" 2009.08.27 06:00:00
Erynnis végre ismét köztünk, ennek örömére ismét munkajogos napot tartunk. Olvasónkat kipécézte magának egyik kollégája, folyamatosan piszkálja beszédhibája miatt, lopással is meggyanúsította.DespiSzia Erynnis!A neten kerestem a témába vágó írásokat, így találtam az…..
Ma Freya észrevételeit olvashatjátok a tömeges elbocsátásokról. Erynnis remélem hamarosan előkerül, addig is Dzsúsz. Sziasztok Csatoltan megtaláljátok levelem. Kérlek publikáljátok a blogon, ha időtök teheti. Köszönöm, jó pihenést. Kedves üdvözlettel,…..
Olvasónk csapatépítős élményeiről mesél. Lövészet, fegyver szét és összeszerelés, csak hogy néhányat említsünk a "kreatív" feladatok közül... Egy kislétszámú cégnél dolgozom a pénzügyi részlegen. Olvastam ezekről a csapatépítőkről az oldalatokon és eddig…..
Nickon (törölt) 2009.08.24 12:16:44
Nickon (törölt) 2009.08.24 14:59:14
@opcsi: docler holding?
Valaki árulja már el nekem, mit jelent az, hogy Dzsúúúsz!!!DespiKedves Despota, MH olvasók és Trollok!:DA minap olvastam egy bejegyzést (augusztus 14.-e), amiben a Magyar Oktatási Intézetről volt szó. Eme levelem, nem kifejezetten terror, legalábbis én ezt nem tudom eldönteni, azonban…..
Nickon (törölt) 2009.08.18 09:20:32
Mit lehet tenni a mobbing, azaz a munkahelyi pszichoterror ellen? BB-díj jelöltjeit szeretném olvasni a kommentekben :).Állami cégnél dolgozom egy pár éve, nem olyan rég kaptunk egy új főnököt eleinte kedvesnek tűnt , aztán egy pár hónappal ezelőtt kicsit igazságtalannak…..
Ritkán nevez Naiv Ügyfél bárkit is "bűzös borz"-nak, nem is nagyon emlékszem precedensre, hajdúsági olvasónk, Kekecke,  viszont igazi indulattal borzozik, ugyanis egy biztonsági őr ordított vele, karon ragadta és ráncigálta, amiért motoros felszerelésben akart pénzt…..
Vadvirág GYES mellett dolgozik napi 8 órában, azaz csak dolgozna, hiszen konkrét feladatokat nem kap, nincs számítógépe, az épületet sem hagyhatja el.Üdv Mindenkinek! Nekem papírom van a munkahelyi terrorról!A fő tulajdonos halála után 3 évvel a cégünknél -ahol dolgozom-…..
Nickon (törölt) 2009.08.12 10:47:36
Munkahelyi (T)error Álláskeresők 2009.08.13 10:30:00
Arra gondoltam, hogy a jövőben ingyen és bérmentve lehetőséget biztosítanék az álláskeresőknek úgymond hirdetni a Munkahelyi Terror blogon. Létrehoznék egy új menüpontot, ahol az oldalunkat olvasó munkáltatók (vannak szép számmal) böngészhetnének és kiválaszthatnák a…..
Olvasónk feleségénél munkavégzés közben kiújult fém allergiája, elküldték betegállományba és a jövőben nem kívánják alkalmazni. Feleségem és én egy multi cégnél dolgozunk,egy osztályon ahol én vezető vagyok,jelenlegi főnököm egyéb törvényellenes dolgaiból fakadóan…..
Olvasónk hiába volt lojális, hiába dolgozott napi 16 órákat, mégsem hosszabtották meg szerződését.Kedves Erinnys és Despota,Szeretném elmesélni a sztorimat. Választ, jogi tanácsot már nem várok rá, mert ez egy pár éve lezárt ügy, de hátha okul belőle a…..
Sok a levél, főleg munkajogi kérdésekkel kapcsolatban, ezért ma  még egy bejegyzést olvashattok. Kirúghatnak valakit csak azért, mert egy kollégájával párkapcsolatot létesít? Megyek vissza a párnák közé :(.Szia!Kereskedelemben dolgozom, már lassan egy éve, és egy számomra…..
Olvasónk a Waberers Holding Zrt-nél dolgozott és körülbelül 2 millió forinttal rövidítették meg. Én pedig még mindig ramatyul vagyok, de már egy fokkal jobban, mint tegnap, vagy tegnap előtt.Sziasztok!Kb másfél évet bírtam a Waberers Holding Zrt-nél. Mikor odamentemígértek kb…..
Mindenkitől elnézést kérek, még mindig "haldoklom", de a blog természetesen nem állhat le. Csodalámpa meséli el testvérének történetét, aki egy hónapot dolgozhatott csupán új munkahelyén, mert létszámleépítésre hivatkozva elküldték. Sziasztok! Strici írta 2009.…..
Nickon (törölt) 2009.08.05 11:47:23
Külföldön tényleg kolbászból van a kerítés, vagy csak azoknak érdemes "dobbantani", akik a hiányszakmákban kívánnak elhelyezkedni?Vasárnap lévén várom a BB-díjra jelöltek névsorát!Külföldi munkavállalás?Elég gyakran elhangzik itt a blogon hogy ki lehet menni…..