Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lukrécia

29 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lánykorom meghatározó regénye volt Annemarie Selinko Désirée c. könyve. Alig voltam több, mint a regény kezdetén az ifjú hősnő, lenyűgözött a romantikus történet és a történelmi események leírása. Akkor kezdtem el rajongani Napóleon koráért, és talán ez adta meg a kezdő…..
Olvasmányélményeim között Norman Mailer nevével akkor találkoztam először, amikor megkaptam ajándékba A fiú evangéliumát. Persze névről korábban is ismertem az írót, a szüleim könyvespolcán ma is ott van a Meztelenek és holtak, én pedig már tervezem egy ideje, hogy…..
Gondolatok a könnytárból Miért? 2007.08.30 09:04:00
Megint gyászol a futballvilág, elment egy újabb nagy tehetség. 22 éves korában meghalt Antonio Puerta a Sevilla válogatott középpályása. A Getafe elleni bajnoki mérkőzésen összeesett, a saját lábán hagyta el a pályát, de az öltőzőben újra rosszul lett, és kórházba kellett…..
Tegnap este Ákos egy sokáig emlékezetes koncertet adott a Szegedi Ifjúsági Napokon. A hivatalos program szerint fél 9-kor kellett volna színpadra lépnie, ezért mi úgy gondoltuk, hogy fél 8-ra odamegyünk, hangolásként kis Magna Cum Laude, aztán jöhet a nagy buli. Negyed 8-kor, amikor…..
A mai kor emberei közül csak azok találkozhattak a fent említett hölgy nevével, akik valamilyen ok miatt elmélyedtek a művelődéstörténetben. A Régi magyar társasélet szerzőjét úgy érzem, érdemes egy kicsit közelebbről megismerni. Vay Sarolta grófnő 1859-ben született.…..
Károlyi Mihályné Andrássy Katinka emlékiratának második kötete, az Együtt a száműzetésben már nem tetszett annyira, mint az első. Van benne ugyan néhány aranyos történet, de már korántsem annyi, mint az első kötetben, és eltűnt az a személyes báj, amiért annyira…..
Magyarországon szerintem már kevesen tudják (talán csak a Szécsényben lakó idősek emlékeznek rá) ki is volt Odescalchi Eugenie hercegnő. A neve alapján talán sokan arra gondolnak, hogy nem is magyar volt, pedig Szolcsányban született 1898-ban. Távoli őse, Odescalchi Benedek…..
lukrécia 2007.07.03 08:59:39
Kedves Réka! Én nem Szécsényben lakom, ezért nem tudok segíteni. Ha én keresném a sírt, tuti valamelyik helyi hivatalhoz fordulnék információért. Itt egy tipp:
www.szecseny.hu/intezmenyek.html
Szerintem próbáld meg a Krúdy Gyula Városi Művelődési Központ és Könyvtárat vagy a Tourinform irodát vagy a Teleházat. Valaki biztosan tud valami használható infot adni a sír helyéről és a leszármazottakról.
Sok sikert! Üdv.: Lukrécia
Tegnap ünnepelte 80. születésnapját Dargay Attila. Az MTV főműsoridőben a Lúdas Matyival köszöntötte a kiváló rajzfilmrendezőt. Abból a rajzfilmből is kitűnik Dargay jellegzetes, bárhol felismerhető stílusa, figuráiról, azok mozgásáról sorra eszembe jutottak más…..
Alapvetően nem szeretem, ha fognak egy klasszikust, és modernizálják, újraértelmezik az egész történetet. Úgy szoktam érezni ilyenkor, hogy az alapmű elveszít mindazt, amitől az, ami, és egy olyan film kerekedik az egészből, amit csak azért néz meg az ember, mert a klasszikust…..
Már Odescalchi Eugénie emlékirataiból is leszűrtem, hogy az arisztokratáknak néha akadnak érdekes rokonaik. Ez az elmélet Károlyi Mihályné Andrássy Katinka családjánál is bebizonyosodott. Kezdhetjük a sort rögtön a nagypapával, id. Andrássy Gyulával. A "szép…..
Odescalchi Eugénie emlékirata után nagy lelkesedéssel vettem a kezembe egy másik arisztokrata, Károlyi Mihályné Andrássy Katinka emlékiratának első kötetét. Meg is kaptam, amit vártam, sőt talán többet is. Amíg Odescalchi hercegnő csak szemlélte az eseményeket, addig Andrássy…..
Nem vagyok nagy irodalmár, de úgy érzem, muszáj megemlékeznem Dsida Jenő születésének 100. évfordulójáról. Az erdélyi magyar költészet kimagasló alakja volt, Szatmárnémetiben született, élete nagy részét Kolozsvárott élte le. Ifjúkorától kezdve szívbeteg volt, és maga…..
Nehezen tudok elszakadni Odescalchi Eugénie hercegnő emlékiratától. Még egy posztot megér azoknak a "csodálatos" eseményeknek sora, amiket a II. világháború szörnyűségei között éltek át. Arról már volt szó, hogy 1944-ben, miután eladták lovrini birtokukat,…..
Odescalchi Eugénie emlékiratában kitért két unokatestvérének sorsára. A történelemkönyvekben nem szerepel egyikük neve sem, ezért kevesen ismerik történetüket, de én úgy gondolom, mindkettő tartalmaz történelmi tanulságokat. Egy testvérpárról van szó: Odescalchi Miklós…..
Mostanság úgy tűnik, sportot űzök a Legyen Ön is Milliomos kritizálásából. Tegnap meg is kaptam a sportos sorkérdést, aminek jelentését jóval a rendelkezésre álló idő után (mindegy fél óra alatt) sikerült megfejtenem. A kérdés így hangzott: Állítsák növekvő sorrendbe…..
A hosszú hétvégénk egy részét a szarvasi arborétumban töltöttük, ahol fény derült egy nagy tévedésünkre. Aztán kiderült, hogy nemcsak mi tudjuk rosszul, egy általános tévhitről van szó: a liliomfáról nagyon sokan azt hiszik, hogy az a tulipánfa. Tesztelésképpen az egyik…..
Kis késéssel most sikerült megnéznünk a 300 c. filmet moziban. Az utóbbi időben szinte kizárólag történelmi filmekre ültünk be (Trója, Nagy Sándor, Mennyei királyság), így aztán volt mivel összehasonlítani. Nem a legjobb előjelekkel indultunk: azt mondták, nagyon véres és…..
Volt egy herceg, Esterházy Pál, Európa egyik legnagyobb vagyonának ura, aki nyolc nyelven beszélt és koncertszinten zongorázott. És volt egy lány, Ottrubay Melinda, az Operaház balettáncosnője, aki 24 évesen megkapja a "primabalerina assoluta" címet, ami a nemzetközi…..
A hétvégén mutatta be az M1 a BBC legújabb, négy részes minisorozatát, amely Charlotte Brontë Jane Eyre c. regényének televíziós adaptációja. Hiába, a BBC tudja hogyan kell hozzányúlni a klasszikusokhoz, megint sikerült egy feledhetetlen élménnyel megajándékoznia a romantikus…..
Tegnap este adta az M2 Grace Kelly egyik utolsó filmét A hattyú-t. A film amerikai bemutatója 1956. április 26-án volt, egy héttel azután, hogy a színésznő hozzáment Rainer monacoi herceghez. Grace és a herceg 1955-ben a Cannes-i filmfesztiválon ismerkedett meg. Kelly a Vidéki lány…..
Podhorányi Zsolt könyve nyomán fellángoló kastélymániám kapcsán került a kezembe Kaiser Ottó és Lipp Tamás Kastélyok, várak, paloták c. könyve. Bár nem ez volt a célom, gyorsan rájöttem, hogy folyamatosan összehasonítgatom magamban a két könyvet. Amikor befejeztem,…..
Nem nyertünk, pedig mindenki várta, hogy felülkerekedjünk a horvátokon. Azokon a horvátokon, akik megverték a formán kívül játszó szerbeket, és akik kétség kívül a legjobbjukat a nyújtották az egész világbajnokságon. Hiába voltak Szécsi bravúrjai, hiába Kiss Gergely csodás…..
Közismert, hogy Vágó István vegyészmérnöki diplomával a zsebében lett műsorvezető, tehát minimálisan elvárható, hogy kémiai kérdéssel nem lehet megvezetni. Hittük eddig, ugyanis a tegnapi LÖIM adásban nem csak a Johnny Depp filmje okozott meglepetést. Vágó nyilván annyira…..