Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Füredi Ági

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Különlegesen gazdag honfoglalás kori temetkezések kerültek elő múlt héten Pest megye délkeleti részén. A korábban teljesen ismeretlen, a mezőgazdasági munkálatok miatt bolygatott és veszélyeztetett lelőhely első leleteit fémkeresőt használó civilek találták meg, és ők…..
Füredi Ági 2011.04.14 11:09:25
@Dendrobatidae:
Több honf. anyagról is készült ilyen vizsgálat! Révész László írt erről összefoglalóan az Arrabona folyóirat 2006. számában (Győr).
Füredi Ági 2011.04.17 12:25:23
A feltárás eredményeiről most nincs módunk részletesen beszámolni, hiszen a leletek restaurálása, a dokumentáció feldolgozása időt igényel. Az biztos, hogy lesz még lehetőség tájékozódni, és kiállítás is lesz az anyagból, ez azonban legkorábban ősszel várható.

@aeidennis:
Nos, ez a kérdés elvezethet mindenféle vallástörténeti, régészet-filozófiai, stb. irányba. Röviden: az emberi csontok a legtöbb (és ideális) esetben antropológushoz kerülnek, aki saját intézményében fogja beleltározni és elhelyezni azokat, további (időt igénylő) vizsgálatok céljából. A visszatemetésre, végső nyugalomba helyezésre akad példa is (pl. a jáki templom körüli temető esetében). Viszont sokszor ez fizikailag is lehetetlen - hiszen a leletmentések, megelőző feltárások zöme pont a lelőhely pusztulásának veszélye miatt történik meg (nem tartom valószínűnek, hogy a temetést végzők célja lett volna, hogy a halott, teszem azt, a Tesco-áruház alapozásában, vagy egy szántóföldön szétszórva pihenjen). Másrészt szinte lehetetlennek érzem az eredeti szándékot, eredeti rítust a mai gondolkodásmóddal vegyítve rekonstruálni. A mi részünkről szerintem a kapott információk (leletek, kinyerhető adatok) korrekt felhasználása és bemutatása jelenti a megadható tiszteletet elődeink felé.

@marton_ap:
Szerintem érdeklődj a helyi múzeumokban - bár munkaszervezési szempontból nem biztos, hogy egyből sikerül megoldást találni - de a szándékot biztosan értékelni fogják.
Füredi Ági 2012.12.10 13:35:38
@Tke:
A tarsolylemez kiállításon vándorol Pest megyében! :)
sirasok.blog.hu/2011/10/10/nem_mult_el_nyomtalanul_honfoglalas_kori_leletek_pest_megyebol

Most még (talán Karácsonyig) Visegrádon, a királyi palotában lesz, január végétől Dabason, márciusban Kecskeméten.
Egy hete nyílt meg Képek a múltból címmel a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának időszaki régészeti kiállítása Ráckevén. A válogatás az elmúlt 15 évben a megyében folytatott hatalmas méretű feltárások eredményeibe enged bepillantást. A tárlókban és a külső…..