Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jkoenig

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Semmi különösebb ideológiai célom nincs ezzel a cikkel, bár biztos lesznek hülyék akik szerint ha ilyesmivel foglalkozok nyilván csak náci lehetek, dehát na. Igazából az motivál, hogy a II. VH-val kapcsolatban rengeteg olyan részlet van, amit a többség nem ismer, elsősorban azért, mert a győztesek…..
Az első hetekben mindkét fél arra készült, gyorsan lezavarnak egy rövid kis háborút, melyben rögtön a döntő csatával kezdik. Az angolok tudták, rogyadozó költségvetésük nem fog elbírni egy hosszú és költséges tengeri háborút, a hollandok pedig a várható angol blokádnak a gazdaságukra gyakorolt…..
Hét tenger A Radetzky-osztály 01. 2023.01.06 11:18:40
A XIX. és XX. század fordulója körül a jóformán minden tengerparttal bíró országot magával ragadó haditengerészeti versengés kiindulópontjának a történetírás általában az 1898-as német tengerészeti törvényt tartja. Ha azonban jobban utánanézünk a történéseknek, aligha juthatunk más következtetésre,…..
Az angol–holland háború sok szempontból különlegesnek számít a hadtörténetben. Részben az ekkor először alkalmazott taktikai újítások miatt, melyek a következő évszázadok tengeri harcászatát meghatározták, részben pedig azért, mert az újkor történetében ez volt az első, és szinte az utolsó olyan…..
jkoenig 2022.11.08 18:02:28
@savanyújóska: melyik 2 könyvről van szó? Linket kaphatnánk hozzájuk? Köszönöm!
Hét tenger Off topic 2022.07.20 08:53:43
Korábbi weblapomon volt az a rossz szokásom, hogy írásaimhoz időnként hozzátoldottam olyan fejezeteket, melyek anyaga a cikkek választott témájához csak feltételesen kapcsolódott. Ezekben főleg egyes történeti/politikai eseményekről, vagy azok utólagos értelmezéseiről fejtettem ki saját…..
jkoenig 2022.07.20 18:01:24
@gigabursch: Rudiról szó sem volt. Hanem Ferenc Ferdinándról. :P
Hét tenger Korfu hadművelet 3. 2022.05.26 09:20:57
A korábbiakban ismertetett előzmények után került sor az első csoport kifutására Polából, 1918 június nyolcadikán délután. A csoportot Horthy zászlóshajója, a Viribus Unitis vezette, melynek parancsnoka Janko Vukovic de Podkapelski sorhajókapitány volt. A másik csatahajó Horthy korábbi hajója, a…..
Hét tenger Az első veszteség 2021.10.14 11:29:47
A Dreadnought megépítéséhez az angolok eredetileg azt a reményt fűzték, hogy a hajóval véget fog érni a gazdaságilag már akkor is nagyon megterhelő flottaépítési verseny. A britek úgy vélték, a Dreadnought meggyőző erővel fogja demonstrálni az angol ipar és az angol haditengerészet…..
Az F-111B, és törlésének minden részlete, jó hosszan: 33 képpel és 2 videóval, mintegy 48 ezer karakterbe foglalva. A sorozat első része ITT olvasható, az előző pedig ITT.   Az F-111B technikai és harcászati jellemzői  A Combat Lancer és a második körös vietnami bevetések után érdemes visszatérni…..
jkoenig 2021.05.09 14:22:11
@gigabursch: a kötelet laprugó szerű elemek a fedélzet fölött tartják kb. 10-20cm-el, ezen simán átgördöl a kerék, a kötél nem laza, a fékező szerkezet előfeszíti a leszálló gép tömegének megfelelő értékre. A fékhorog kampója , ami a fedélzeten csúszik végig így jó eséllyel elkapja a kötelet
Hét tenger A kis Trafalgar 2021.03.12 09:54:01
Lissa (Vis) szigetéről nyilván mindenkinek az 1866-os tengeri csata jut eszébe, melyben az osztrák hajóhad váratlan győzelmet aratott a jelentős túlerőben levő olasz flotta felett. Azonban az Adria középső részén fekvő kis dalmát sziget stratégiai jelentőségénél fogva korábban is számos alkalommal…..
jkoenig 2021.03.12 17:35:28
  Az  1808-ban született Jack Hinson -"Captain Old Jack"- az amerikai polgárháború legidősebb és valószinűleg  legeredményesebb mesterlövésze volt.  ..
jkoenig 2020.10.24 21:41:05
@rdos: A huzagolás elterjedése ugrásszerűen növelte a tűzfegyverek pontosságát a legkisebbtől a legnagyobb kaliberekig, tehát a huzagolt cső az általános, a páncéltörő ágyú egy speciális fajta löveg ahol az előnyökért megérte szakítani a jól bevált huzagolással.A többi tűzfegyver (ami nem lő kumulatív gránátot ill. amelyek teljesítménye elégséges extrém nagy kezdősebességek nélkül is) kiválóan elvan a huzagolt csövekkel.
jkoenig 2020.10.24 21:56:04
@rdos: ha a pontosság a cél akkor a huzagolt cső a bevált, ha a területtűz a cél, akkor kapóra jön az SV rakétahajtóművének " gyártási szórása" ill. az egyszerű kinyíló szárnyak pontatlansága.( bár mindkettő nyíllövedék, a tankágyú lövedék szárnyait és a testét ( penetrátor) sokkal kisebb tűréssel gyártják .
jkoenig 2020.10.25 09:03:01
@rdos: Más a hajtás elve: egy puskában egy pontosan kiadagolt töltet még a csőben
felgyorsítja a lövedéket a max sebességére, az SV rakéta még akkor is sokáig gyorsul
amikor elhagyta a csövet. A rakéták pontosságát sokszor hossztengely körüli megforgatással igyekeznek javítani mert a testnek is van asszimetriája, a BM 21-nél nem tudom forog-e a rakéta.
1942-re a keleti fronton elveszett a gyors győzelem reménye, és a németeknek fel kellett készülniük az elhúzódó, hosszú háborúra. Ilyen kilátások mellett az ellenfél utánpótlási vonalainak elvágása minden korábbinál nagyobb jelentőségű feladattá vált. Ezeknek az utánpótlási vonalaknak volt az egyike…..
jkoenig 2020.07.27 22:10:11
@omron: Azt hiszem az oroszoknál sem bátorították az egyéni kezdeményezést, a háború előtti tisztogatások nyomán az átlagosan nem túl képzett tisztek inkább betű szerint igyekeztek betartani a szabályzatot ( legalábbis a háború első éveiben)
jkoenig 2020.07.28 21:15:14
@savanyújóska: December tényleg nagyon messze van még, nem kaphatnánk némi előzetest?
Hét tenger A Tengeri Farkas 02. 2020.04.05 11:02:26
Az angol Admiralitás természetesen igyekezett kihasználni, hogy egy ilyen erős francia kötelék koncentrálódott egy kicsi, és viszonylag gyengén védett helyre. Az Első Lord, Lord Mulgrave fejéből pattant ki az ötlet, hogy az Aix-szigetnél horgonyzó francia hajók ellen egy nagyszabású éjszakai…..
jkoenig 2020.05.29 16:39:27
@savanyújóska: Azért a tenger meg tengerészélet magában is tud kemény lenni..., így senki sem tüntet erős ellenfelekért. :-)
 A következő kép is ismerős lesz sokaknak: az USS Missouri csatahajót támadó kamikaze. A legtöbb helyen csak mint US Navy photo -ként hivatkoznak rá, pedig története pontosan ismert, és az is ami utána történt: a tiszteletadás a halott ellenféllel szemben, aki legjobb tudása…..
jkoenig 2012.12.14 16:19:23
@Rosszindulatú Vászka:

A tankok ellen támadó lengyel lovasság csak Urban Legend, ugyanis a lengyelek nem voltak és most sem hülyék. :o)
Tény hogy voltak lovasalakulataik a II.vh-ban, (ugyanúgy ahogy a M.K.Honvédségnek, a Vörös Hadseregnek, a Waffen-SS-nek, stb.) de azzal tisztában voltak hogy tankok ellen lóval semmi esélyük.
jkoenig 2012.12.14 16:27:02
@jkoenig:

Tévhit: A lengyel haderő lovassággal szállt szembe a német tankokkal.

Bár Lengyelország 11 lovassági dandárral rendelkezett és a lengyel katonai doktrínák ezeket az egységeket elit alakulatokként tekintették, a kor más haderejei – például a németek, vagy a szovjetek – is tartottak fent és használtak lovas egységeket. A lengyel lovasság, mely korszerű kézifegyverekkel és könnyű tüzérségi lövegekkel – mint például a 37 mm-es Bofors páncéltörő löveg – volt felszerelve, soha nem támadt közvetlenül a német tankokra, tüzérségre, vagy a fedezékben lévő ellenségre, ellenben gyakran használták felderítési célokra, és mobil gyalogságként. A lengyel lovasság nagyon ritkán, különleges esetekben indított rohamot, és csak a gyalogság ellen. Ezt a tévhitet a német propaganda terjesztette el.

hu.wikipedia.org/wiki/Lengyelorsz%C3%A1gi_hadj%C3%A1rat_%281939%29
A korábbi részek pozitív fogadtatásának hatására úgy döntöttem, hogy az ágyúkról és kézifegyverekről szóló részt kissé kibővítem és önálló posztként jelenik meg. Fogadjátok szeretettel a sorozat utolsó előtti darabját!           1910-ben, a…..
jkoenig 2011.03.25 19:03:31
@tucano:

Longinus Podbibieta a "Tűzzel-vassal"-ban.
Kardja a "Zervikaptur" (fejszaggató)
Bármilyen 3 fej megtette volna, a tatár tulajdonos nem volt előfeltétel, csak épp ők voltak kéznél :o)
www.youtube.com/watch?v=UZKjxrP947M

Üdv!
jkoenig 2011.03.25 19:06:20
@jkoenig:

Podbipieta (előbb elírtam)
Nos, Ace22 barátunk megrázta magát, és sorozatának december elején megígért harmadik részét (pontosabban: a harmadik rész első fejezetét) máris a Lemilblog olvasóközönségének értő és kritikus tekintete elé terjeszti. Ha az ilyenkor szokásos csúszópénzt anyagi ösztönzőt…..
jkoenig 2011.02.28 18:53:30
@Lensver:
Amiről Te írsz az a "revolverezés"(amikor az elsütőbillentyű hátrahúzása fordítja el a dobot.
Az első Colt revolverek u.n. "single action" SA működésűek voltak, az elsütőbillentyűvel nem lehetett a dobot elfordítani, de a kakas hátrahúzásával igen.
A revolverezést csak a DA (double action)működésű revolverek tudják, ezeknél elegendő az újbóli lövéshez csak a elsütőbillentyűvel foglalkozni.
A jelenlegi revolverek zöme jellemzően SA/DA működésű, tehát választható hogy gyorsan ismétel az ember revolverezve (DA) de némileg pontatlanabbul mivel ilyenkor az elsütőerő lényegesen nagyobb(kakas hátrafeszítés+dobforgatás is benne van) vagy van ideje hátrefeszíteni a kakast, és egy pontos lövést leadni SA-ban.

teddybear: amit a cowboyfilmekben látsz a gyors ismétléseknél (jobb kézben a fegyver, bal tenyér rácsapásszerűen húzza fel a kakast) az nem azért van mert ez könnyebb, hanem mert ez az egyedüli módja a gyors ismétlésnek egy SA revolvernél.
Mai vitaposztunkkal bizonyos szempontból közszolgálati feladatot látunk el, más megközelítésben pedig becsületbeli kötelességünknek teszünk eleget. Azzal a felhívással fordulunk hozzátok, hogy véleményetek megfogalmazásával, az eltérő álláspontok és szemléletmódok…..
jkoenig 2009.01.24 21:39:43
@manager2008: a szívemből szóltál,nagyon jól összefoglaltad a lényeget (szerintem)
1.lőfegyvernek az otthonvédelemben van (volna) realitása Mo.-n
2.a rendőrség alapból nem véd meg mert bűnüldöző szerv és nem bűn-megelőző hivatalosan is, a magyar rendőrség meg sajnos lassan már bűnüldöző sem......
jkoenig 2009.01.24 21:50:59
@csakb: Exe Géza: nagyon egyetértek!!!!
Jelenleg ha veszed a bátorságot hogy megvédd magad,elmeszel a T.(?) Bíróság.
Az utolsó alja söpredéknek is hirtelen több joga lesz mint Neked.
jkoenig 2009.01.26 20:05:58
@Zig Zag: helyesbítek: lehet hogy törvény szerint feladata, a megelőzés, a papír meg sokat elbír.
A lényeg hogy nem lehet mindenki mellé rendőrt állítani, tehát ha balhé van, ők nem fognak megvédeni. Az meg hogy majd utólag (talán, esetleg) elfogják a tettest valahogy már nem okoz maradéktalan örömet