Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jkoenig

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az  1808-ban született Jack Hinson -"Captain Old Jack"- az amerikai polgárháború legidősebb és valószinűleg  legeredményesebb mesterlövésze volt.  ..
jkoenig 2020.10.23 22:07:01
@rdos: a gondolatmenet kb. a következő volt: a mozgási energiával (KE) romboló lövedékek teljesítménye a kezdősebesség növelésével (is) fokozható, de ennek gátja a huzagolás, ezért az elhagyják.Viszont a lövedéket a repülés közbeni "bukdácsolás"ellen stabilizálni kellett így bukkant fel a stabilizáló szárny a lövedék farkán.Sima csőből kevesebb problémával lehet kilőni kumulatív (CE) lövedéket is, mert a hossztengely körüli forgás egyébként is rontaná a hatásfokát.
1942-re a keleti fronton elveszett a gyors győzelem reménye, és a németeknek fel kellett készülniük az elhúzódó, hosszú háborúra. Ilyen kilátások mellett az ellenfél utánpótlási vonalainak elvágása minden korábbinál nagyobb jelentőségű feladattá vált. Ezeknek az utánpótlási vonalaknak volt az egyike…..
jkoenig 2020.07.27 22:10:11
@omron: Azt hiszem az oroszoknál sem bátorították az egyéni kezdeményezést, a háború előtti tisztogatások nyomán az átlagosan nem túl képzett tisztek inkább betű szerint igyekeztek betartani a szabályzatot ( legalábbis a háború első éveiben)
jkoenig 2020.07.28 21:15:14
@savanyújóska: December tényleg nagyon messze van még, nem kaphatnánk némi előzetest?
Hét tenger A Tengeri Farkas 02. 2020.04.05 11:02:26
Az angol Admiralitás természetesen igyekezett kihasználni, hogy egy ilyen erős francia kötelék koncentrálódott egy kicsi, és viszonylag gyengén védett helyre. Az Első Lord, Lord Mulgrave fejéből pattant ki az ötlet, hogy az Aix-szigetnél horgonyzó francia hajók ellen egy nagyszabású éjszakai…..
jkoenig 2020.05.29 16:39:27
@savanyújóska: Azért a tenger meg tengerészélet magában is tud kemény lenni..., így senki sem tüntet erős ellenfelekért. :-)
 A következő kép is ismerős lesz sokaknak: az USS Missouri csatahajót támadó kamikaze. A legtöbb helyen csak mint US Navy photo -ként hivatkoznak rá, pedig története pontosan ismert, és az is ami utána történt: a tiszteletadás a halott ellenféllel szemben, aki legjobb tudása…..
jkoenig 2012.12.14 16:19:23
@Rosszindulatú Vászka:

A tankok ellen támadó lengyel lovasság csak Urban Legend, ugyanis a lengyelek nem voltak és most sem hülyék. :o)
Tény hogy voltak lovasalakulataik a II.vh-ban, (ugyanúgy ahogy a M.K.Honvédségnek, a Vörös Hadseregnek, a Waffen-SS-nek, stb.) de azzal tisztában voltak hogy tankok ellen lóval semmi esélyük.
jkoenig 2012.12.14 16:27:02
@jkoenig:

Tévhit: A lengyel haderő lovassággal szállt szembe a német tankokkal.

Bár Lengyelország 11 lovassági dandárral rendelkezett és a lengyel katonai doktrínák ezeket az egységeket elit alakulatokként tekintették, a kor más haderejei – például a németek, vagy a szovjetek – is tartottak fent és használtak lovas egységeket. A lengyel lovasság, mely korszerű kézifegyverekkel és könnyű tüzérségi lövegekkel – mint például a 37 mm-es Bofors páncéltörő löveg – volt felszerelve, soha nem támadt közvetlenül a német tankokra, tüzérségre, vagy a fedezékben lévő ellenségre, ellenben gyakran használták felderítési célokra, és mobil gyalogságként. A lengyel lovasság nagyon ritkán, különleges esetekben indított rohamot, és csak a gyalogság ellen. Ezt a tévhitet a német propaganda terjesztette el.

hu.wikipedia.org/wiki/Lengyelorsz%C3%A1gi_hadj%C3%A1rat_%281939%29
A korábbi részek pozitív fogadtatásának hatására úgy döntöttem, hogy az ágyúkról és kézifegyverekről szóló részt kissé kibővítem és önálló posztként jelenik meg. Fogadjátok szeretettel a sorozat utolsó előtti darabját!           1910-ben, a…..
jkoenig 2011.03.25 19:03:31
@tucano:

Longinus Podbibieta a "Tűzzel-vassal"-ban.
Kardja a "Zervikaptur" (fejszaggató)
Bármilyen 3 fej megtette volna, a tatár tulajdonos nem volt előfeltétel, csak épp ők voltak kéznél :o)
www.youtube.com/watch?v=UZKjxrP947M

Üdv!
jkoenig 2011.03.25 19:06:20
@jkoenig:

Podbipieta (előbb elírtam)
Nos, Ace22 barátunk megrázta magát, és sorozatának december elején megígért harmadik részét (pontosabban: a harmadik rész első fejezetét) máris a Lemilblog olvasóközönségének értő és kritikus tekintete elé terjeszti. Ha az ilyenkor szokásos csúszópénzt anyagi ösztönzőt…..
jkoenig 2011.02.28 18:53:30
@Lensver:
Amiről Te írsz az a "revolverezés"(amikor az elsütőbillentyű hátrahúzása fordítja el a dobot.
Az első Colt revolverek u.n. "single action" SA működésűek voltak, az elsütőbillentyűvel nem lehetett a dobot elfordítani, de a kakas hátrahúzásával igen.
A revolverezést csak a DA (double action)működésű revolverek tudják, ezeknél elegendő az újbóli lövéshez csak a elsütőbillentyűvel foglalkozni.
A jelenlegi revolverek zöme jellemzően SA/DA működésű, tehát választható hogy gyorsan ismétel az ember revolverezve (DA) de némileg pontatlanabbul mivel ilyenkor az elsütőerő lényegesen nagyobb(kakas hátrafeszítés+dobforgatás is benne van) vagy van ideje hátrefeszíteni a kakast, és egy pontos lövést leadni SA-ban.

teddybear: amit a cowboyfilmekben látsz a gyors ismétléseknél (jobb kézben a fegyver, bal tenyér rácsapásszerűen húzza fel a kakast) az nem azért van mert ez könnyebb, hanem mert ez az egyedüli módja a gyors ismétlésnek egy SA revolvernél.
Mai vitaposztunkkal bizonyos szempontból közszolgálati feladatot látunk el, más megközelítésben pedig becsületbeli kötelességünknek teszünk eleget. Azzal a felhívással fordulunk hozzátok, hogy véleményetek megfogalmazásával, az eltérő álláspontok és szemléletmódok…..
jkoenig 2009.01.24 21:39:43
@manager2008: a szívemből szóltál,nagyon jól összefoglaltad a lényeget (szerintem)
1.lőfegyvernek az otthonvédelemben van (volna) realitása Mo.-n
2.a rendőrség alapból nem véd meg mert bűnüldöző szerv és nem bűn-megelőző hivatalosan is, a magyar rendőrség meg sajnos lassan már bűnüldöző sem......
jkoenig 2009.01.24 21:50:59
@csakb: Exe Géza: nagyon egyetértek!!!!
Jelenleg ha veszed a bátorságot hogy megvédd magad,elmeszel a T.(?) Bíróság.
Az utolsó alja söpredéknek is hirtelen több joga lesz mint Neked.
jkoenig 2009.01.26 20:05:58
@Zig Zag: helyesbítek: lehet hogy törvény szerint feladata, a megelőzés, a papír meg sokat elbír.
A lényeg hogy nem lehet mindenki mellé rendőrt állítani, tehát ha balhé van, ők nem fognak megvédeni. Az meg hogy majd utólag (talán, esetleg) elfogják a tettest valahogy már nem okoz maradéktalan örömet