Regisztráció Blogot indítok
Adatok
deprimadonna

159 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
IdĹ‘ben szĂłlok, hogy hamarosan megszűnik a blogom. A szemĂ©lyes rĂ©szeknek semmi Ă©rtelme a valĂłs fájdalom Ăşgyis belĂĽlrĹ‘l pusztĂ­t, amit nehĂ©z egy kĂĽlsĹ‘ szemlĂ©lĹ‘nek olvasni Ă©s a "nyafogást" elviselni. Ehhez majd a jĂłl bevált…..
A könyv olvasása során többször eszembe jutott Susan Sontag: A betegsĂ©g mint metafora cĂ­mű könyve, amely kifejezetten a rákos betegekrĹ‘l szĂłl. Mindjárt a kezdĹ‘ oldalon egy megszĂ­vlelendĹ‘ gondolattal kezd: "A betegsĂ©g az Ă©let sötĂ©t…..
NehĂ©z egy olyan könyvet Ă©rtĂ©kelni, ahol szinte minden oldalon találhatĂł idĂ©zni valĂł, ahol az olvasás magában hordja az Ăşjraolvasás lehetĹ‘sĂ©gĂ©t. A törtĂ©net minimális Ă©s a fĂĽlszövegen olvashatĂł. EbbĹ‘l egyĂ©rtelműen…..
Selma Lagerlöf megĂ­rta közismert gyermekmesĂ©jĂ©t a Nils Holgersont a gyerekeknek, Ă©s nem maradt adĂłsa a felnĹ‘tteknek sem, nekik szĂłl a Gösta Berling.  Gösta Berling, a fĹ‘hĹ‘s, egy gyenge jellemű elcsapott pap, akik jobban szereti a szĂłrakozást…..
A csodával határos könyv volt számomra. Azt hiszem bátran Ă­rhatom ezt, hiszen az egyik szála a törtĂ©netnek maga a misztikum Ă©s a csodálat helye. HosszĂş, de mĂ©gsem hosszĂş könyv, mert minden mondatnak megvan a maga helye. A valĂłságot kĂ©pviselĹ‘…..
Lagerlöf csodálatos mesemondĂł. A  Jeruzsálem cĂ­mű regĂ©nyĂ©ben sem tesz mást, mint egy valĂłs esemĂ©nyre Ă©pĂĽlĹ‘ mesĂ©t szĹ‘, amit könyv alakjában átnyĂşjt nekĂĽnk. A könyv elsĹ‘ rĂ©szĂ©ben bemutatja az egyszerű svĂ©d parasztok…..
FĂĽlszöveg: E regĂ©ny a vidĂ©ki papság Ă©s a kĂ©pmutatĂł erkölcsössĂ©g szatĂ­rája, amely egy látszĂłlag álmos portugál kisváros közĂ©letĂ©nek bemutatásával egy egĂ©sz vidĂ©ki polgárság szatĂ­rájává bĹ‘vĂĽl. Mert…..
90 oldalba sűrĂ­tett dráma. Egy csĂşf Ă©s esetlen, a könyvek álomvilágában Ă©lĹ‘ SzonyecskárĂłl, akihez megĂ©rkezik a sohasem várt herceg. Szonyecska az elsĹ‘ pillanattĂłl kezdve a követendĹ‘ pĂ©ldakĂ©pet látja fĂ©rjĂ©ben, egy olyan…..
Portnoy-kĂłr egy kĂłrkĂ©p. Szexuális eltĂ©velyedĂ©s, deviáns magatartás összefoglalĂł neve, amit a regĂ©ny megjelenĂ©se után Alexander Portnoy után neveznek el. 33 Ă©ves fĹ‘hĹ‘sĂĽnk egy pszichoanalitikus ágyán fekszik Ă©s mesĂ©l.…..
FĹ‘hĹ‘sĂĽnk nĂ©vtelen. Kristianiában (OslĂł rĂ©gi elnevezĂ©se) lakik, annak kĂĽlönbözĹ‘ negyedeiben. Ideje az 1800-as Ă©vek vĂ©ge. Amikor elkezdi hĹ‘sĂĽnk az önĂ©letrajz jellegű naplĂłját Ă­rni, már egy lesĂĽllyedt, naprĂłl…..
Nem Ă©rtek egyet az erĹ‘szakos hittĂ©rĂ­tĂ©ssel, ezĂ©rt ezt a könyvet igazi kĂ­vĂĽlállĂłkĂ©nt olvastam. Nagyon szĂ©pek benne a tájleĂ­rások, csak Ă©rintĹ‘legesek a japán szereplĹ‘k, a legmarkánsabb a misszionárius Rodrigues. Rabságának…..
A kivĂ©rzett Anglia trĂłnjára II. Károly kerĂĽl. Élete, Ă©letmĂłdja meghatározza az egĂ©sz lĂ©hűtĹ‘ udvari társaság erkölcs (erkölcstelen) rendjĂ©t. (FejĂ©tĹ‘l bűzlik a hal.) Ebben az önmagábĂłl kifordult világban prĂłbál…..
A temetĂ©sek során általában elhangzik: Nyugodjon bĂ©kĂ©ben! A fĹ‘hĹ‘s Eddie lelki bĂ©kĂ©jĂ©t csak Ăşgy találhatja meg, ha a mennyországban vĂ©gigjár 5 stáciĂłt, meghallgatja a tanĂ­tásokat Ă©s megtanul megbocsátani másnak Ă©s…..
Rövid leszek. Ma piszkosul rossz hangulatom van. PrĂłbálok mĂ©g inkább a könyvekre koncentrálni, hogy ne is gondolkodjak. A moly.hu-n is volt egy fĂ©lreĂ©rthetĹ‘ "beszĂłlás", amit a szmájlok ellenĂ©re magamra vettem. Lehet, hogy errĹ‘l a portálrĂłl is…..
Holnap lesz 5 hĂłnapja (MÁR!), hogy elment az Édesanyám. Kint voltam reggel a lányommal temetĹ‘ben (megĂşszva a pokoli hĹ‘sĂ©get). VittĂĽnk szĂ©p virágot, rendet raktunk a sĂ­r körĂĽl Ă©s mĂ©csest gyĂşjtottunk. BeszĂ©lgettĂĽnk Vele, mintha…..
Hány olyan tinĂ©dzser van, aki a felnĹ‘ttĂ© válás lelki folyamatait nehezen tudja elviselni? Mennyi olyan tinĂ©dzser van, akit sokan irigyelnek, mert jĂłl Ă©l Ă©s nem veszik Ă©szre rajta a segĂ©lykiáltást? Emma egy ilyen tinĂ©dzser. Apjával nem beszĂ©l, mert…..
NehĂ©z a fĂĽlszöveg után bármit is Ă­rni rĂłla. KĂĽlön Ă©rdekessĂ©ge, hogy a szerzĹ‘ kĂ©t befejezĂ©st is Ă­r: az olvasĂł választhat. Tetszett, de csak egyszeri olvasásra. FĂĽlszöveg: AmĂ©lie Nothomb a legifjabb francia Ă­rĂłnemzedĂ©k egyik…..
Privátban kaptam kĂ©rdĂ©st, hogy most már csak könyvekrĹ‘l fogok Ă­rni, magamrĂłl nem. EgyelĹ‘re biztos, hogy nem. Számomra a könyv most Ăłpium, ami kizárja, elzárja elĹ‘lem a kĂĽlvilágot, nem kell foglalkoznom mással, csak hogy mit olvassak Ă©s,…..
A bizalmatlanság, az alaptalan fĂ©ltĂ©kenysĂ©g megöl minden kapcsolatot. Pedig nem sokra vágyott az egyszerű három gyerekes asszony, mert mi kell egy nĹ‘nek a boldogsághoz? aprĂł figyelmessĂ©gek, kedves szavak, boldog, önfeledt sĂ©ták, ahol Ă©rezheti,…..
A fĹ‘szereplĹ‘ Grenouille -el szemben nem lehet senki közömbös. Az az eltökĂ©ltsĂ©g, amivel a számára legfontosabb illatot akarja elkĂ©szĂ­teni egy karakteres fĹ‘hĹ‘ssĂ© emeli Ĺ‘t. Számára ParfĂĽm az egĂ©sz világ! Számomra…..
TemetĂ©si menettel találkozunk legelĹ‘ször Ă©s a könyv legvĂ©gĂ©n, ami egy keretet ad a műnek. A cĂ­mbeli sötĂ©tsĂ©g Ă©ppĂşgy vonatkozik a halálra, mint a szeretetre kĂ©ptelen, Ă©rtelmetlenĂĽl szĂ©thullĂł családi Ă©let fojtogatĂł…..
„KönyörĂĽlj rajtam Ă©n Istenem a te kegyelmessĂ©ged szerint; irgalmasságodnak sokasága szerint töröld el az Ă©n bűneimet” (Zsolt, 51:3) Egy vallásos ember számára a halál nem jelent fĂ©lelmet, a hite átsegĂ­ti azon az idĹ‘szakon,…..
Erika, Laura Ă©s Molly három testvĂ©r, akik kĂĽlönbözĹ‘ anyáktĂłl szĂĽlettek Ă©s Isak az apa szemĂ©lye kapcsolja össze Ĺ‘ket. Na Ă©s a nyár, amit mindannyian HammersĹ‘ szigetĂ©n töltenek. A regĂ©ny felĂ©pĂ­tĂ©se egy szĂ©p lánchoz…..
Vakság – Megvilágosodás – Minden egyes nĂ©v nálam a siker hármas. JosĂ© Ăşr szemĂ©lye kafkai világot idĂ©z, a bĂĽrokrácia rögös ĂştvesztĹ‘it, ahol segĂ©dfogalmazĂłkĂ©nt dolgozik, az Ă©let Ă©s a halál jegyzĹ‘je. Egyesek szerint…..
Írtam már a könyvről röviden néhány hete, a körbeadós-könyvajánlós játék kapcsán, aztán kedvem támadt újraolvasni, és mesélni róla egy kicsit bővebben is, mert nagyon szeretem ezt a könyvet, és mert úgy vettem észre, hogy ez a kevésbé ismert Saramago-regények közé…..