Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gertan

0 bejegyzést írt és 96 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miután 1954 júliusában a korábbi gyarmattartó Franciaország aláírta Genfben az Indokína-szerződést, amelyben elismerte Vietnam függetlenségét, valamint az indokínai államok szuverenitását, a délkelet-ázsiai ország kettészakadt: északon kommunista, délen pedig Amerika-barát…..
gertan 2015.04.14 13:44:44
Ez a háború az USA, Franciaország, Anglia, Japán iszonyatos szégyene.
Vietnám alapvetően honvédő háborút folytatott.

Az előzmény:
"A Vichy-rezsim oldalára álló vietnami francia gyarmati igazgatás 1941-ben japán csapatokat engedett be az országba. A kettős elnyomás ellen a vietnami kommunisták vezetésével fel- szabadítási front alakult, Viet Minh néven. 1945 márciusában a japánok váratlanul lefegyverezték a francia gyarmati csapatokat, hogy Vietnamot is bevonhassák az általuk uralt „független” ázsiai országok szövetségébe. Avietnami bábcsászár, Bao Dai is támogatta e törekvéseket.

AVietnami Demokratikus Köztársaság kikiáltása (1945)

A Viet Minh azonban 1945 augusztusában népfelkelést szervezett (augusztusi forradalom), amelynek nyomán Bao Dai a császárvárosban, Huéban lemondott a trónról. Avietnami kommunisták vezetője, Ho Si Minh 1945. szeptember 2-án Hanoiban félmilliós tömeg előtt kikiáltotta a Vietnami Demokratikus Köztársaságot (VDK).

A potsdami konferencián a szövetségesek Vietnam ideiglenes megszállásában egyeztek meg, az ország északi felébe kínai (Kuomintang), a 17. szélességi foktól délre brit csapatok érkeztek ajapán csapatok lefegyverzésére. A brit-francia együttműködés keretében a briteket rövidesen francia csapatok váltották fel. Saigonban már 1945. szeptember 23-án újra a francia trikolór lobogott. Ugyanezen a napon megkezdődött Vietnam déli részén a franciákkal szembeni fegyveres ellenállás. A kínai csapatok távozásáért cserébe a franciáknak le kellett mondaniuk minden, korábban Kínában megszerzett koncessziójukról, így a dél-kínai vasútéról is. A franciák igényt formáltak arra, hogy a 17. szélességi foktól északra fekvő országrészbe is bevonuljanak katonáik. A VDK vezetésének a nyílt konfrontáció elkerülése miatt ehhez hozzá kellett járulnia.

1946 januárjában nemzetgyűlési választásokat tartottak, amely a Viet Minh elsöprő győzelmét hozták: 300 mandátumból 230-at szerzett meg. Ho Si Minh-t a VDK elnökévé választották. Két hónappal később Franciaország előzetes megállapodásban elismerte a VDK-t, mint az Indokínai Föderáció és a Francia Unió tagját. Ez Vietnam részére saját parlamentet, kormányt, hadsereget, önálló pénzügyeket jelentett."

www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_520_a_20_szazad_egytort_2/ch02s05.html

A történet ott folytatódik, hogy a tonkini incidens egy provokáció volt, amelyről cikk is jelent meg:
mult-kor.hu/20051107_hamis_hireken_alapult_a_vietnami_haboru.

Franciaország és az USA akkori vezetői háborús bűnösök, véreskezű tömeggyilkosok, ezeknek az országoknak háborús jóvátételt kellene fizetniük Vietnámnak, miután bocsánatot kértek az iszonyatos bűncselekményekért.
gertan 2015.04.14 14:35:17
@molnibalage: ".... hogy valahogy szinte az lokális háború úgy kezdődött, hogy egy komcsi vagy komcsi talpnyaló ország valahogy betette a mancsát egy szomszédok országba...."
Vietnámba történetesen a franciák tették be a lábukat, akik átadták a területet Japánnak, amikor Vichy alatt a náci birodalom részei voltak, majd a második vh. után immár náciellenes gyarmatosítóként vissza akartak térni. De ez nem annyira tetszett a vietnámiaknak, akik kiverték onnan a japánokat, úgyhogy a franciákat példásan kipicsázták. Ezzel ért véget az első indokínai háború, majd az amcsik csináltak egy bábkormányt délen, ezzel kettészakítva az országot, majd ezt a bábországot akarták megvédeni északon.
Vietnám hősies felszabadító háborút folytatott, és ha az amerikaiak az elkövetett háborús pusztításokért megfizetnék a kártérítést, akkor ma Vietnám ott állna, ahol Dél-Korea. Amúgy piszkosul pörög ott is a gazdaság és akár komcsi a kormányzat (mint Kínában), akár nem, úgy fognak elhúzni, mint az űrrakéta...
A Himalájában dolgozó magyar építészek a király otromba húzásával szembesülnek. Helyszíni riport. A legváratlanabb helyről érte támadás a zanglai palotát. Nem a fagy, a havazás vagy a durva szél mért csapást az épületre, hanem a király. Egy palota esetében akár érthető…..
A Nagy Médiaháború hetedik napján az RTL Klub Híradója újabb frontot nyitott, és kicsit megpiszkálta Orbán Viktor lányának esküvőjét is, illetve az ott történt Sajnálatos Események utóéletét, egy olyan csodálatos riportban, hogy azóta is csettintgetünk. Van itt minden, de…..
gertan 2014.06.18 13:38:17
@Xlendon: Igen, de abba már nem ment bele, hogy azét magas az ÁFA, mert európai összehasonlításban itt nagyon kevesen dolgoznak, vállalkoznak legálisan és valamilyen módon azokat is meg kell adóztatni, hogy ne omoljon össze az ország.
Cserébe elég alacsony az SZJA. Na ezért sz*r az RTL híradója, mert nem akarják/ tudják "negyedik hatalmi ág", az igazi sajtó feladatát és célját felvállalni. Helyette terjesztik a mocskot és szépen keresnek is rajta...
Szabadság téri emlékmű, az önkormányzati választási törvény Budapestet érintő átalakítása, a kommentelésre vonatkozó AB-döntés, a civilszervezetek és a velük kapcsolatban álló személyek listázása, reklámadó, választási ajánlóíveken szereplő nevek eltitkolása, ma…..
Az Ikarusok készítője, a Magyar Autóbuszgyártó Kft. nyerte a BKV PKD (Partly Knocked Down) tenderét. Az első új háromajtós Ikarus V127 2014 tavaszán állhat forgalomba. Korábban megírtuk, hogy a BKV PKD, azaz részben kiszerelt konstrukcióban szállna be az autóbuszgyártásba.…..
Most mindenki azt fogja gondolni, hogy elírtam a címet, vagy fizetett huhogó vagyok, de ha követik az alábbi gondolatmenetet, akkor belátják, hogy nem hülyeség. Ha nem lenne az egész rezsicsökkentési kampány, akkor már rég lennének a lakosság részére a versenypiacon olyan…..
gertan 2013.07.20 16:06:58
@látjátok feleim szümtükkel:
lehet, hogy az ötvenes években szüleid piaci módon viselkedtek, de Magyarországon évek óta LIBERALIZÁLTÁK a lakossági árampiacot, ÉS NEM CSÖKKENTEK az árak. Én léptem, nem az ELMŰ-nek fizetek, a T-com/home a gyakorlatban 2-3 %-al olcsóbb. Ez statisztikai hibahatár, nem verseny!

megismételem: a magyar energiapiac LIBERALIZÁLT, de a szolgáltatók KARTELLEZÉSE miatt NINCS VERSENY!
Proszektúra Rosszcsontok 2013.03.22 09:22:27
Ez a német köztelevízióban óvodáskorúaknak mutogatott animációs filmecske beláthatatlan távlatokat jelent. Új dimenziókat nyit a politikai kommunikáció terén is. Bizony, jobb, ha már a hároméveseket is bevonjuk az ideológiai küzdelmekbe, hadd tájékozódnak ők is a világ…..
gertan 2013.03.23 10:46:24
@ob.szerver:

"...Például az újságírók nem tudósíthatnak szabadon, és akad olyan rádióadó, aki azért nem kapott engedélyt sugárzásról, mert nincs jó véleménye a kormányról. A kabinet azt szeretné elérni, hogy a televízióban és a rádióban csak jó híreket adjanak – hangzik el az alkotásban. Annak a testületnek, ami ellenőrzi a politikusok alkotta törvényeket (Alkotmánybíróság) megnyirbálnák a hatáskörét.

Vagyis úgy tűnik, hogy a magyar politikusok nem tartják magukat az EU közös szabályaihoz – vonják le a következtetést. Emiatt vizsgálatot indít az unió, és akár azzal is büntethetik Magyarországot, hogy kevesebb pénzt kap..."

a hazugságok:

1., nincs olyan rádió, amelynek a sugárzási engedélyét megvonták volna. A KlubRádió, az egyébként primitív és méltánytalan huzavona alatt is folyamatosan sugárzott!
Történetesen a persorozat végén meg is kapta a sugárzási engedélyt.

Az újságírók szabadon tudósíthatnak, a TV2, RTL Klub, ATV és több rádió adó is folyamatosan tudósít kritikus hangnemben. Az internetes sajtóban sincs korlátozás. A közmédiában valóban vannak gondok...

A Kormány szerethetné, hogy csak jó hírek jelenljenek meg, de nincs a lényegi befolyásolásra lehetősége, a jelentős hányadban német multicégek kezében lévő média teljesen független és szabad.

Mindez nem keverendő össze a médiahatóság összetételével és gyakorlatával, de be kell látni, a "fideszes" médiahatóság az elmúlt években a Klubrádió ügyét eltekintve (amelynek a jogi eljárás ideje alatt folyamatosan volt sugárzási engedélye) nem hozott egyetlen olyan határozatot, ítéletet sem, amely a legkisebb mértékben korlátozta volna a szólászabadságot.

2., az Alkotmánybíróság jogkörét valóban csökkentették (költségvetési kérdést nem érinthet), de szintén a gyakorlatban látjuk, hogy elvégzi a normakontrollt.

elolvasandó: alkotmany.postr.hu/alkotmanybiraskodas-a-vilag-orszagaiban

3., Magyarországgal szemben nem indult olyan eljárás, amelynek következtében "kevesebb pénzt kapna".

"hazug fidesznyiknek": németországban vitatechnikát is tanulnak a gyerekek, ennek megfelelően -veled szemben- talán egy hat éves is tisztában van azzal, hogy ha valakitől eltérő véleménye van, akkor érvel és nem a másikat kezdi szidni, minősíteni. Ez kultúrországokban rendszerint a minősítőt minősíti. Javaslom, hogy Te is nézzed meg a filmet és vessed össze a valósággal.

"Magyarország ellenes": a gonosz hatalmon lévő bácsik Magyarország zászlaja mögött ülnek: szerinted mennyire képes különbséget tenni egy félig, vagy teljesen tájékozatlan német gyermek, a magyar miniszterelnök, a kormány, az ország és a "magyarok" közt. Megmondom, feltehetően semennyire, a hírből neki annyi jön le: " a magyarokkal" már megint baj van. Nem Orbán Viktorral, hanem veled és velem is.
gertan 2013.03.23 12:01:07
@hazug fidesznyik:
bár a magadfajta primitív bunkókkal (szabad vélemény nyílvánítás) nem érdemes vitába bocsátkozni, mégis segítek neked, mert az indulataid elfedik gondolkodó képességedet:

Te kis butuska, vedd már észre, hogy Németország lesz**ja a demokráciát: a gazdasági érdekek vezénylik. Orbán nem úgy táncol, ahogy ők fütyülnek, ezért támadják. Németország konkrétan semmit nem tett az ellen, hogy Szlovákiában egy náci párt volt hatalmon, vagy hogy Romániában soviniszta pártok voltak kormányon. A németek nem a magyar demokráciát, hanem itteni gazdasági érdekeltségeiket féltik, az meg nem érdekli őket, hogy megdöglesz-e október 23-án, vagy egy kormányellenes tüntetés tömegoszlatásán...

De te csak OVizz tovább dühödten és ne csodálkozz, hogy miközben cirkuszolsz, a zsebedet a labancok kiforgatják...
A Fidesz tegnap leszavazta, a Schiffer András által beterjesztett, az ügynökakták nyilvánosságágáról szóló LMP-s törvényjavaslatot. A Fidesz maga se tud pontos érvet mondani, hogy miért ne lehetne szabályozott módon nyilvánosságra hozni az ügynökaktákat, de az biztos, a…..
A magyar gazdaságpolitika alfája, omegája, agytrösztje, az ország legnagyobb showmestere, csak sajnos idáig már olyan 2000 milliárd forintba került a szórakoztatása.Pedig tudjuk, hogy sose szabad fullba nyomni a kretént, de mégis, ő megint és megint megteszi. Volt már simplicity,…..
Nem célravezetőek és alkotmányellenesek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium módosító javaslatai a büntetőeljárásról és az elektronikus hírközlésről szóló törvényekhez. A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete megérti és támogatja a jogalkotó szándékait,…..
Omnibusz Süllyedünk! 2012.10.29 07:12:09
Ikarus busz, Ganz mozdony, Rába dízelmotor. Legendás termékek, amelyek nyom nélkül eltűntek. BKV, MÁV, Volán. Nehezen finanszírozható, gyenge szolgáltatást nyújtó közlekedési cégek. Mi a kapcsolat a gyártók és a szolgáltatók között? Mi köze mindennek a jelenhez? A…..
Annak idején írtunk már arról itt a Nívó blogon, hogy a magyar EU-elnökség legnagyobb sikereinek a Roma stratégia és a Duna stratégia megalkotását és így európai szintre emelését tartják. Mi már annak idején is hiányoltuk, hogy a hangzatos név mögött megfoghatatlan, mit…..
TComment A zöld Merga titka 2012.07.15 10:32:00
Ha úgy vesszük, negyven éve ismerem ezt az autót. És most már az enyém. De ez még semmi, van egy ok, ami miatt végtelenül sokat jelent nekem. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Ha igaz a Népszabadság értesülése, akkor a tisztán fideszes tagokból álló Médiatanácsnak sikerült egy újabb gödör aljára ásni a mércét. A Bíróságnak a Klubrádiót pártoló döntése ellenére kizárták e médiumot a frekvenciapályázatból, mert a pályázatuk formai hibás…..
gertan 2012.07.08 12:55:16
@taga20:

mi a faszért nem zártak ki mindenkit már rég ezek az überfasza médiatanácsos genyládák?Na erre válaszolj!

Bocsi, ez egy komolytalan kérés! Ha választ akarsz, nézz utána, fáradj fel a NMHH honlapjára és olvass!

Addig meg mondd meg nekem, miért nem húsleves volt ebédre?!
gertan 2012.07.08 12:59:58
@wicha:

a kiírás egyértelmű... ld fent.
ebbe a késbe bele kellett akarni szaladni, de a politikai elemzéseddel tökéletesen egyetértek!
"Nekiálltunk Attilával telepakolni vassal" ezzel a tárggyal kaptam levelet Hexer Zolitól múlt héten. Soha jobb hírt! A Hangyász – rendszertanilag elvárható módon – a vendégízületei mellé megkapta végre a gerincet is. A gerinc a tűzfal-váltóalagút-kardánalagút…..
A krimiírók - és nem kevésbé a bűnözők - fantáziáját emberemlékezet óta foglalkoztatja a tökéletes bűntény lehetősége. Ők általában arra koncentrálnak, hogy az elkövetők hogyan is maradhatnának láthatatlanok az igazságszolgáltatás szemei előtt. A valóságban azonban…..
A köztársasági elnöki címmel együtt nemcsak a Sándor-palota és a hivatali apparátus száll át. Áder János beiktatása után Schmitt Pál hivatalos keretek között átnyújtotta a disszertációját, megjelölve benne azokat a részeket amelyekhez Áder Jánosnak, mint saját…..
gertan 2012.06.09 07:02:40
@xycd:
ezt honnan tudtad ide smittelni?
megadnád a linket?
A forgalomlassító taxistüntetésekre válaszként az utasok tegnap délután lassították a taxisokat. Taxislassító tüntetést tartottak az utasok tegnap a fővárosban. A tüntetés során nemlétező címekre hívtak taxikat, illetve a Nemzeti Taxi járműveit több ízben hívták a Dob…..