Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RónaiA

10 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Ritka az olyan gyorsan felívelő pálya - nemcsak a nép- és világzenében, hanem bárhol -, mint a Dalindáé: 2018-ban jelent meg az első lemezük, 2020-ban pedig már az (online) Womexen léptek fel.  Az is ritka, hogy egy tisztán vokális formáció képest nagyobb közönséget megszólítani a népzenerajongók…..
Sokféle műfajt szintetizáló zene rengeteg van, még olyan is, ami a világ legkülönfélébb hagyományaiból merít inspirációt és kerít hangmintákat. Az izraeli származású, New Yorkban élő Yonatan Gat triója nem elsősorban ezért különleges, hanem mert a multikulti utópia új, a konfliktust is vállaló…..
Sivatagi blues és AutoTune-rapperek, bollywoodi filmzenéket másoló érzelmes nigériai robotdalnokok, tuareg női gitárosok, sosem volt afro-new age - a Sahel Sounds az egyik legizgalmasabb kiadó, a világzenében és azon kívül. Áttekintésünkből még az is kiderül, hogyan lehet megcsinálni a Purple Raint…..
A Vágtázó Csodaszarvas hat év kihagyás után megjelent új lemeze csak látszólag olyan, mint az előző, miszerint "sámánrockolás sok-sok népihangszerrel". Valójában egy másik képlet írja le a dalokat...
Lovász Irén ismét Hortobágyi Lászlóval készített lemezt. A Női hang a hagyományos női szerepeket, illetve az általuk kirajzolt női sorsot rajzolja fel 28 számban, még több dalban. De tud-e ennél több lenni?..
A feloszlott, majd félig-meddig visszatért Bajdázó több mint nagyon jó zenekar. Az új lemez majdnem olyan, mint a korábbiak, miközben lényeges pontokon más...
A nép- és világzenei előadók Facebook-jelenlétének elemzése után a YouTube-ot néztük meg alaposan. Elszomorító, amit találtunk: nagyon sokan még az alapvető lépésekig sem jutnak el. Pedig nem is kell olyan sok energiát befektetni, hogy a zenénket sokkal hatékonyabban juttassuk el a közönséghez...
A magyar nép- és világzenei színtér túlnyomó részének internetes jelenléte leginkább a Web 1.0 korszakában maradt meg – ami akkor is baj, ha ebben amúgy meglepően jók az ide tartozó előadók. Ebben a cikkben azt nézzük meg, miért lenne fontos átlépni egy új paradigmába, és összefoglaljuk az általunk…..
A Fonogram Magyar Zenei Díj, csakúgy, mint sok nemzetközi díj, fesztivál stb., egymás mellett, olykor egy egységként kezeli a nép- és a világzenét. Pedig Rosonczy-Kovács Mihály hegedűs szerint két eltérő zenéről van szó, és nem helyes sem összehasonlítani (vagy egy díjnál versenyeztetni) őket, sem…..
Ez egy nagyon érdekes lemez. Nem úgy, hogy "hm, érdekes (izé, nem jó)", mert igen jó is, de fontosabb, hogy érdekes. (Jó lemez amúgy sokkal több van, mint érdekes, vagy legalábbis igazán érdekes, nem?)..