Regisztráció Blogot indítok
Adatok
don-kanyar

180 bejegyzést írt és 402 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy lelőtt magyar bányász megszáradt vértócsája, fényszerető kísértetek és a puskaporos vadnyugat. Ez Cerro Gordo.A szellemváros napjainkban. (Fotó: Brent Underwood) ..
Amióta megboldogult az Urbanista, azóta tervezgetem, hogy új blogot indítok. Természetesen házakról, városokról, közterekről, parkokról, zenéről és kiállításokról, esetleg mindenféle más kulturális és kulturálatlan témáról, ahogy azt szoktam. Szó se róla, rengeteget írok azóta is, posztot, cikket,…..
don-kanyar 2020.06.20 07:56:03
Intézményesített korrupció, ingatlanpanama, balkáni igénytelenség és krónikus adóelkerülés kellett ahhoz, hogy Európa egyik legrégebbi fürdővárosa összedőljön. Az ősszedőlés előtt álló Szapáry-fürdő napjainkban (Fotó: Mandiner.hu) ..
Jó ötletnek, ígéretes vállalkozásnak tűnt a világ első emeletes úszóplatformja, ám sorsát meghatározta a ciklon és világháborús lőszerek.Az úszó szállodahajó fénykorában. (Fotó: theaustralian.com) ..
don-kanyar 2020.06.10 17:37:38
@lutria: Erről szóló pontos információt nem találtam, de valószínű, hogy a horgonyok miatt.
Kiemelt kormányberuházás keretén belül visszaépülhet pár lebontott épület a Citadella körül. A gellérthegyi Kioszk fénykorában. (Forrás: Falanszter.blog.hu)..
Lenin kötélen, egy régi 0 km szobor, szalmakalapos lovak, Hadik lovasszobrának titka és az óbudai kísérlet Bojár Sándor régi felvételein. (A kép azonosító számára kattintva a fotó nagy méretben is letölthető.)  178866: Az 1967 körül készült felvételen a Clark Ádám téren még nem a ma jól ismert 0…..
A Belvárosban sétálva képtelenség úgy elmenni a Pilvax köz épületei mellett, hogy eszembe ne jutna, mi lett a forradalmi ifjúság központjával, az egyik legismertebb pesti kávéházzal. Ahol most a kis utcát találják, ott ugyanis korábban házak álltak. Ezek egyikében működött a Pilvax Kávéház. Az…..
don-kanyar 2020.03.14 13:46:57
A világ negyedik legnagyobb sóstavának vízellátását föld alatti atomrobbantásokkal és megfordított folyásirányú folyókkal akarták feltölteni a szovjetek...
Üzembe helyezték Budapest első jelzőlámpáját, a románok eltörlik Széchenyi emlékét, átadták a Lincoln-alagutat és bejelentették a világ legnagyobb felhőkarcolójának megépítését. A Berlin (ma Nyugati) tér 1937 januárjában. (Fotó: Tolnai Világlapja) ..
Több mint 1600 magyar harcolt egymás ellen Mexikóban Miksa tiszavirág életű uralkodása idején. Republikánus magyar hadvezér fogta el a császárt, monarchista magyar menekítette ki a köztársasági elnököt és szintén magyar asszonyok várták, hogy a tengerentúlon császárnék legyenek.Jeles magyar huszár-…..
don-kanyar 2020.01.18 20:02:48
@BálintFerenc: Tardy Lajos személyesen 1047 magyart számolt össze név szerint a bécsi Hadtörténeti Múzeum levéltátában. A korszak új kutatói Bobay István azóta még többet. www.epa.hu/00000/00018/00130/pdf/EPA00018_hadtortenelmi_1990_02_145-171.pdf
don-kanyar 2020.01.18 20:08:05
@Veronka: Jogos, elírás. Javítom
13 év után ismét szabadon lehet inni alkoholt az Egyesült Államokban, eltemették a kínai császárt, az oroszok elfoglalták Szófiát, Pesten elkezdik lebontani a Nákó-palotát és San Franciscóban elkészül az Ékszerváros, ahonnan több híres magyar festő képe tűnik el. Milyen izgalmas dolgok történtek…..
10 éves lett a Falanszter blog! A Te döntéseden múlik, hogy a jövőben az oldal milyen tartalmú legyen. Szavazz! "A Falanszter ünneplése, azaz Szergej Kirov felülvizsgála az atlétikai parádét." 1935. Alexander Samokhvalov festménye (Forrás: Állami Orosz Múzeum) ..
Az amerikai Cheyenne-hegység oldalában, 1961-től 1966 között ásták ki azt a hatalmas méretű bunkervárost, amely napjainkig példa nélküli létesítménynek számít a világ ehhez hasonló funkciójú műtárgyai között. A Mikulás égi mozgását is innen közvetítik. Készentlétben a Nemzeti Gárda és "A Hegy"…..
Régészek szerint Poveglio talajának legalább felét emberi csontok alkotják. A horror sziget kárhozatútjának kezdete a magyaroktól eredeztethető...
Több régészeti nyom is arra utal, hogy a budai várból titkos, földalatti egérutak futottak ki a mai Margit körútig és talán a Lukács-fürdőig is. A részlegesen megtalált alagutak lehetnek római, középkori, vagy törökkori építésűek, de az sem biztos még, hogy egyáltalán összeérnek-e. A Margit körút…..
A mai Dísz tér nemcsak a középkori- és a törökkori Buda központi piacaként működött, hanem híres kivégzőhelyként is. A nevesebb lefejezettek szinte mindig a regnáló király hatalmának megdöntésében voltak érdekeltek.  Csapás előtt. (Fotó: Fotoforge.eu)..
don-kanyar 2019.08.12 20:18:24
@masszazsinfo.hu: Rákóczi út 66.
don-kanyar 2019.08.13 16:49:15
@gigabursch: Általánosan elfogadott vélemény szerint a pajzán, kifogatott Toldi szerzője az 1914-ben elhunyt Lőwy Árpád, polgári nevén Réthy László numizmatikus volt, de a mű inkább az 1930-as 1940-es években készülhetett. Valódi szerzője ismeretlen Első autográf lejegyzését Czigány Lóránt irodalomtörténésznek és Németh Sándor szociológusnak köszönhetjük. In: CZIGÁNY LÓRÁNT: A szexuális őserő mítosza: a „kiforgatott Toldi.” In.: Kortárs, Budapest, 1996/4 90-92. o.
don-kanyar 2019.08.13 16:49:53
@kun andras: Általánosan elfogadott vélemény szerint a pajzán, kifogatott Toldi szerzője az 1914-ben elhunyt Lőwy Árpád, polgári nevén Réthy László numizmatikus volt, de a mű inkább az 1930-as 1940-es években készülhetett. Valódi szerzője ismeretlen Első autográf lejegyzését Czigány Lóránt irodalomtörténésznek és Németh Sándor szociológusnak köszönhetjük. In: CZIGÁNY LÓRÁNT: A szexuális őserő mítosza: a „kiforgatott Toldi.” In.: Kortárs, Budapest, 1996/4 90-92. o.
Titkos örömtanya és szeszbarlang is működött a világ egykor legszebb fegyverraktárában. A kastélyt ma az összedőlés fenyegeti. A Bannerman-kastély a 70-es években. ..
14 szabad strand, 2 használaton kívüli felszállópálya, 3 belső tó, egy titkos német tengeralattjáró bázis és a Medellín-drogkartell egykori szexközpontja szigettel együtt most áron alul eladó...
Itt tervezték meg I. Sándor jugoszláv király meggyilkolását, a kisantant országok elleni terror- és szabotázsakciókat, valamint itt készítették elő a bécsi döntések magyar álláspontjait. Most replikaként visszaépítik az egykori minisztériumot. A visszaépíteni kívánt Külügyminisztérium (Vöröskereszt…..
Hosszabb szünet után hatalmas adaggal, több, mint 5500 képpel frissült a fortepan. Van benne vasúttörténet, első világháború, tánc és 1945-ös Vörös Hadsereg is, szóval ömlesztve mindenféle. Én pedig ismét a budapesti képekből válogattam egy adagot, íme. (Az azonosító számra kattintva a kép nagyban…..
Sorozatunkban most a lengyel „kötelezőket” listázzuk – egy nagyon szűk, ötös listán, ami természetesen egyéni preferenciák alapján bővíthető, kiegészíthető. Továbbra is olyan filmeket kerestünk, amelyek nemcsak közelebb visznek az ország filmművészetéhez, de az adott ország kultúrájáról,…..
Magyarország külpolitikáját az 1919 utáni évtizedekben - a baloldali forradalmakat követően - két dolog határozta meg: az antant működése és a revizinoizmus. Ha az előbbi tényezőt nézzük, kiemelendő, hogy az antant már megalakulásától, azaz 1904 -től, (a brit-francia megállapodástól kezdődően) védte…..
FRISSÍTÉS! (2018.11.13. 18:00) A nap folyamán lefolytatott több órányi telefonbeszélgetés, és nyilvánosságra került anyagok kapcsán tapasztalható kerületi felháborodás hatására a délutáni Településfejlesztési és Fenntartható Fejlődési Bizottság ülésére az előterjesztő Polgármester képviseletében…..
Nagytevel és Óbarok mellé telepített földalatti bázisokról irányította volna Moszkva az Ausztrát és Olaszországot megszálló szovjet és magyar hadseregeket. Az "L" alakú nagyteveli vezetési pont hosszabbik folyosója (Fotó: Kizmus Szabolcs)..
Csak a negyedik robbantásra dőlt össze Georgi Dimitrov bolgár kommunista vezér szófiai mauzóleuma. A sírhely alatti többszintes bunkervárosról azonban mindenki elfeledkezett. Mostanáig. Egy bátor önkéntes Dimitrov múmiájának helyén (Fotó: lana-sator.livejournal.com)..