Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tekatana

0 bejegyzést írt és 129 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Geekcsalád Robotos filmek 2011.10.31 16:53:00
Rákattant a gyerek a robotos filmekre. Robotokat építünk agyagból, gesztenyéből, legóból, szétszedett írógép alkatrészeiből, lényegében bármiből. Itt vannak a 3-4 korosztálynak jó szívvel ajánlható robotos kis és nagyfilmek.   Robo-drill, Atlas Copco from Kaktus…..
Azért az ugye világos, hogy a minél jobb és kifinomultabb célzási technikák nem a felhasználóknak akarnak kedvezni?Megint olvastam egy helyen, hogy azért jó, ha minél pontosabban tudunk célozni, azért jó, ha pl. szóbeszéd marketing segítségével ismerősök ajánlásán keresztül…..
A hazai könyvpiac elindult azon az úton, amelyen a hazai zenei piac már megbukott. Az elektronikus könyvolvasó eszközök robbanásszerű terjedése ugyanazt a hatást fogja kiváltani, mint az mp3 játszók elterjedése váltott ki. Ha van egy eszközöm, arra kell a tartalom. Akkor is kell,…..
tekatana 2011.04.16 23:43:40
@Vidi Rita: "Azt érdemes tudni, hogy e-könyv áfája is 5%, ha van ISBN száma, tehát a verseny egyenlő ebből a szempontból."

ezt rosszul tudod, bármilyen logikátlan, sajnos az ekönyv áfája bizony jelenleg 25%. egyébként nem hazai sajátosság, eu-komform jelenség, hogy nem engedik (tudtommal sehol) a kedvezményezett áfás besorolású termékek közé.
erről a polémiáról elég sok szó esett az utóbbi időben, pl.: ekonyvolvaso.blog.hu/2010/12/23/karacsonyi_lidercnyomas_15

szóval ha esetleg így állítasz ki róla számlát...ebből adódhat később gondod.
tekatana 2011.04.16 23:50:04
@Vidi Rita: na, tudtam én, hogy előbb-utóbb kiderül, hogy a kiadók is pofátlan, kapzsi vérszívók :)
a magánkiadás lehetősége bárki számára nyitva, de jó észben tartani, hogy olyankor _minden_ költséget a szerzőnek kell finanszírozni, ami a kiadással jár és ugyebár a befektetés megtérülésének rizikója is az ő terhe.
tekatana 2011.04.17 08:05:18
@gyerkőc babó hós pocaklakó: ó, köszi a pontosítást. (annyi nincs egyébként, de ha csak felét vesszük, vajon nem egy ekkora piac méretéhez képest nincsenek-e túl sokan?)
INXS... Ez máshogy ugyanis nehezen elviselhető. Nos. Alig fűzök hozzá kommentárt, mert ugye szimplán csak sokk lenne… A Könyvfesztivál kapcsán felröppent egy hír többek között a moly.hu-n is, innen jött az ötlet, hogy kicsit körbenézzek. És sikeresen, merthogy ezt…..
tekatana 2011.04.15 23:49:26
Emlékszik még valaki az ötéves tervek időszakára? Amikor Pártunk megmondta a tutit, és felvázolta, mi fog történni az országban a következő öt évben. És az is történt! Vagy nem... de a statisztikák szerint igen!Lehetne egy ilyen ötéves terv az, hogy mindenkinek legyen…..
tekatana 2011.04.07 16:10:19
@Konrad: erősen szkeptikus vagyok, különvéleménnyel értek egyet. egy pillanatig azt hittem, hogy arra gondolsz, a mobilról szednék a netet a pc-hez, ahova nincs kiépítve. a sima kis kijelzős átlag mobilon netezni viszont nagyon macerás (én azért vettem okostelefont, mert az volt az első olyan méret, amin már láttam értelmét legalább emailezni), elvetélt ötlet, főleg ha azokról van szó, akik most kezdenének ismerkedni vele.
Ilyen-olyan beszélgetéseken rendre felmerül két téma. Vissza-visszatér, mint egy búvópatak. Jól láthatóan olyan témák ezek,  amelyek (vagy amik, kinek hogy tetszik) érdeklik a zembereket. Bocs, az embereket. (Akik gondolkoznak, ugye.)Ez a két téma a könyvkiadás jövője és a…..
tekatana 2011.03.25 01:10:14
@Aadaam:
"Ha tekatana, mint a magyar o'reilly - mondhatom ezt?"

mondhatod, hízelgő, de sajnos messze nem igaz :). az egyedi újítókészség és egyéb általam elismert tulajdonságaik mellett egy fontos külső tényező választ el minket: a piac mérete.

" - elkezdene titkositatlan pdf-epub-mobi kombot arulni, mint az amerikai nagyteso, akkor nagyonis elkepzelheto, hogy egyetemenkent / kollegiumonkent egyetlen peldany kelne el."

hmm, ez valós aggodalom volt, amikor felmerült, hogy legalább kísérletképpen belevágunk néhány címmel (én ugyanis nagyon forszíroztam, izgatott a lehetőség).
de egyáltalán nem ez volt a fő akadálya, hanem egy sokkal prózaibb probléma: a kiskapu szakkönyvei túlnyomórészt fordítások, a külföldi kiadók pedig bármilyen meglepő még paranoiásabbak és megkötötték magukat. egy kivétellel (nem nehéz kitalálni :)) megkötötték magukat, nem egyeztek bele, vagy olyan feltételeket szabtak, amikkel tényleg értelmetlen lett volna belevágni.

ezt csak azért tettem hozzá, mert az szintén visszatérő szöveg fórumokon, hogy "a hazai kiadók" mekkora maradi barmok, hogy nem lépnek, és nyomatják az ekönyveket ezerrel már. hát nagyon sok esetben nem rajtuk múlik...
tekatana 2011.03.25 01:12:53
@Konrad: hát ennél tőled kevésbé óvatosan általános választ vártam :)
de ok, mára le is szakadok a témáról, inkább tényleg megírom azt a posztot.
tekatana 2011.03.26 10:39:58
@Merras: és? milyen misét, a vertikális expanzió az valami gonosz dolog?
(Petőfi Sándor)Elérkeztünk a talán legnagyobb elánnal várt részhez, az ár kérdéséhez.Több tételt is vizsgáltunk, ebből talán a legfontosabb a szórakoztatási célú (vagyis nem tanuláshoz vagy munkához kötődő, kvázi „kötelező” irodalom) ára. 967 értékelhető…..
tekatana 2010.12.13 08:02:35
@szakértőbb: azért 5%-nál magasabb szokott az lenni, de egyébként _senki_ nem akadályozza meg benne a szerzőket, hogy saját maguk adják ki a könyvüket és átugorják a terjesztőket is, ahogy te és sokan elképzelik.
hát miért nem csinálják, minek hagyják, hogy a mohó kiadók és kereskedők kiszipolyozzák őket, hmm?
IntroTöbb élesszemű olvtárs is jelezte, hogy valami készül az OSZK-ban, sőt Professzore személyében nettó meghívást is kapott a blog egy jó kis e-könyves szeánszra. Mivel valamennyi időm nekem is volt, elmentem én is. Sajnos az egyik legizgalmasabb előadás az ADS-től elmaradt, de…..
tekatana 2010.11.28 00:54:54
@Dworkyll: szórakoztató program lehetett, ez az iread ránézésre valóban hatalmas fail.

hamár a könyvtár és a drm együtt került szóba - utóbbiről nagyjából lehet itt tudni, hogy mi a véleményem, mégis van számodra egy feladványom: a jövő digitális/online könyvtárának működését hogyan képzeled el, amikor a bármilyen drm jellegű védelem nélküli könyv "a saját olvasódon ér véget"?
hint: a könyvtár modellje (kölcsönzés) ugyebár alapvetően eltér a könyvesboltétól (eladás) legyen az offline/online...
A múltkor kiosztottam egy feketepontot a könyvszakmának a jogbeszerzések környékén felmutatott lobbizás hiánya miatt.Most viszont itt az ideje a pirospontnak, mert úgy fest bebizonyították munkabíró parlamentünknek, hogy az e-könyv is könyv, és mint ilyen, "jár" neki az…..
remek sztori a másik oldalról, via (az újság, mielőtt bárki kérdezné, a hetek, fyi.) mar sokszor előfordult, hogy kérdés nélkül használják üzleti célra képeim. ma reggel - hogy magamat jobb kedvre derítsem - írtam a tolvaj újságnak: Tisztelt Szerkesztő, Kérem írja meg a…..
tekatana 2010.10.22 11:56:27
fe@képszerkó: fenéket van igaza. nem kell kitenni kopirájt jelzést, se vízjelet, se semmit, a szerző műve attól még default védelem alatt áll, és engedélyt kell kérni a használatához (amennyiben nem rendelkezik másképp, pl ott van ugye a creative commons licenc, mint opció, de annak is van olyan változata, aminél kereskedelmi céllal felhasználni szintén csak engedéllyel lehet).
ennek bicskanyitogató stílusban okoskodó hetekes arcnak befizethetne a gyülekezet egy tanfolyamra, hogy legalább az alapvető fogalmakkal tisztában legyen.
viszont a levél tök vicces, ráadásul nem csak válaszoltak, hanem tényleg fizetnének is! win!:)
Van a bolti lehúzásnak egy olyan fajtája, ami különösen elkeserítő tud lenni: amikor a boltos nem szól, hogy valamiből akad jobb is, olcsóbb is, és erre persze csak vásárlás után két nappal jövünk rá. Okolni végülis senkit sem lehet, ezt kértük, ezt kaptuk, de azért az a…..
tekatana 2010.10.22 00:13:55
@chipanddale74: pontosan. ha valaki nem körültekintően válogat és azt nehogy már lehúzáshoz hasonlítsuk. persze az ilyen odafigyelés követendő példa, ennyiről szól a fenti eset (csak nyilván az unalmasabb cím lett volna, és a kutya nem kattint rá (én sem), hogy "lám, vannak figyelmes kereskedők is").
A blog hasábjain, így különösen a kommentárok között időről időre felmerül a kérdés, vajon miért kerül annyiba a könyv, amennyibe, és vajon miért nem sokkal olcsóbb az e-könyv, ha ahhoz tulajdonképpen semmi sem kell? Ez a cikk -- sok éves kiadói tapasztalattal a hátam…..
tekatana 2010.10.06 23:30:35
@Emberzetvédelmi Pszichomérnök: nekem az a gyanúm, hogy egyáltalán nem kért szaktanácsot.
egyébként persze ez az áfa besorolás kérdés nem az ekönyvekkel hanem a hangoskönyvekkel kapcsolatban merült fel először. az könnyebben meghatározható, az ekönyveknél azonban valóban elmosódik a határ.
tekatana 2010.10.07 10:47:44
@beavereater: alapvetően jól látod, de nem ilyen egyszerű: pl. nem mindegy, hogy valamit szolgáltatásnak vagy terméknek tekint a szabályozás.
tekatana 2010.10.08 23:45:56
@beavereater: igen, vámolás szempontjából is meg van határozva (de most nem tudok hirtelen forrást): papírra nyomtatott szöveg. tehát ha pl. kőtáblákba vésed, vagy digitálisan publikálod, akkor az jogi szabályozás szempontjából nem könyv :)
Mindjárt kezdődik a könyvhét, és a néhányan a kortárs irodalom jelesei közül - a Magvető kiadó által képviselve -  egyszerre publikálják anyagaikat papíron és elektronikusan.Idézet a sajtóközleményből:„Az ország kiemelkedő alkotóinak döntése szimbolikusan is…..
tekatana 2010.06.03 09:21:54
@Komavary: vagy inkább azért, mert ők is félnek kipróbálni a drm nélküli árusítást. vagy a szerzőik sem mennének bele.
tekatana 2010.06.04 00:05:09
@Komavary:
az 1. pont stimmel, egyetértek.
viszont e logika mentén ez általában jellemző volna, mégis az van, hogy az o'reilly nyugaton is, tech kiadóként is kakukktojás. a kiskapu kiadó több kinti jogtulajjal is kapcsolatban van, ezek közül - az o'reilly-n kívül - mindegyik köti magát a drm-hez (van olyan eset, hogy az adott könyvet a szerző digitálisan se akarja látni, csakúgy mint luddita rowling néni. go figure...).
tekatana 2010.06.04 00:16:55
@Dworkyll: az irodalmi művek általában nem tartoznak a közös jogkezelés alá (itthon sem), a zene általában igen. ez országonként némileg eltérhet, amerikában pl elég volt steve-nek megállapodni a legnagyobb lemezcégekkel
ugyanezt megtette a legnagyobb könyvkiadókkal is, szóval nem feltétlenül kell egyenként engedélyeztetni a szerzőkkel, elég a jogok kezelőjével.
az amazonon csak egy "ismeretlen" szerző könyvét a reklám miatt megéri ingyen feltenni, hogy bekerüljön a toplistába (de dan brownt nem is fogsz ott találni). egyébként azért választotta szét a toplistát, mert sok kritika érte, hogy egybemosva torzítja az ekönyvek mutatóit (üzleti szempontból, mert nyilván nem ugyanazt jelenti, ha valami top 10ben van ingyen, mint pénzért).
Intro A klasszikus papíralapú könyvterjesztésnek többé-kevésbé közismertek a rákfenéi: elképesztően koncentrált terjesztői hálózat, brutális árrés, döbbenetesen kitolt fizetési határidők a kiadók és a terjesztők között, és sok más nyalánkság. Az e-könyvnek, mint…..
tekatana 2010.05.10 23:22:50
@Behemoth: jó kérdés (bár ez inkább egy egész külön poszt :))
szóval szerintem biztos nagyobb szerepe lesz ezeknek a csatornáknak/modelleknek a "normál" kiadás/terjesztés mellett (az ekönyveknél a jogdíj amúgy már most is magasabb, legalább duplája).
tekatana 2010.05.11 00:26:18
@Dworkyll: de szerintem behemoth nem a blogger könyvét kiadják dologra gondolt, "ilyen sikertörténet" van már bőven (pl chiliesvanilia is), hanem rendhagyó terjesztési formákra, amik pl a szerzőnek új lehetőségeket adnak, ha már elterjed az ekönyv fogyasztás.
tekatana 2010.05.11 12:14:09
@tekatana: ja, most újraolvasva ő valóban az amatőr vs. profi kérdésre helyezte a hangsúlyt, én inkább a plusz új terjesztési lehetőségekre gondoltam csak.
persze szerkesztésre meg egyebekre szükség van/lesz, de ezt magánkiadásban is meg lehet oldani. viszont nyilván nem tűnnek el a kiadók sem (azt csak néhány laikus gondolja, hogy ők feleslegesek).
E-könyv olvasók Ekönyv.hu 2010.04.26 12:58:00
Megvolt hát a nagy könyvfesztivál a kis magyar könyvpiacon. Kellemes meglepetésként ért, hogy az előre ismert játékosokon kívül néhány új és ígéretes kezdeményezés is felbukkant. Ezekről majd szintén igyekszünk írni, de a mai főcsapás egy igazi nagyágyúról szól. A jó…..
tekatana 2010.05.09 14:54:51
@Komavary: mondjuk érdekes volna tudni, hogy a "top50" milyen példányszámokat takar.
viszont ezek között éppen ilyen könyvek vannak, amiket inkább csak antikváriumban lehet kapni, úgyhogy tök jó, ha ezek közül keres egy vevő, át fogom hozzájuk irányítani.
és ha jól látom drm sincs rajtuk, nocsak.
tekatana 2010.05.09 17:46:11
@Komavary: hát én is úgy tippelem.
és persze a választék az döntő fontosságú, anélkül nem fognak labdába rúgni az ilyen kisebb boltok.

valójában volt egy ilyen ötletem évekkel ezelőtt, hogy lezsírozzuk a jogtulajokkal kimondottan a kifutott könyvek elektronikus változatának terjesztését, de aztán utánaszámolva nem érte volna meg a macerát, mert jellemzően ezekhez semmiféle digizett anyaguk nincs + egy-egy darabot keresnek, ami nem érte volna meg az utánajárást és macerát. ebből a szempontból a google projektje nagyon hasznos lehet.
tekatana 2010.05.10 02:05:27
@Dworkyll: ja :)
az egyébként érdekes kezdeményezés, de nekem erősen túlhaladottnak tűnik, meg kicsit bénának, hogy nekem kelljen beforgatni és nyomtatgatni otthon, ami nem könyv lesz, legfeljebb füzet. a print on demandet én nem így képzelem el. persze ha valamit sehol nem lehet megtalálni és nagyon vágyom rá, akkor még hajlandó is lennék erre, de szerintem előbb fogok ilyeneket ekönyvolvasón olvasni...
Az Indexen ma délután megjelent cikk kapcsán merült fel bennem néhány gondolat. Az írás témája az idei Könyvfesztivál keretén belül megrendezett ekönyvkiadással, és általában a könyvek digitalizálásával foglalkozó konferencia sommázata. A cikk alapján valami itt nagyon nem…..
tekatana 2010.04.27 16:28:17
@ibenny: nálam nyitott kapukat döngetsz, hivatkoznék egy korábbi projektemre: szabadkultura.hu/ (epub nincs belőle, de minden egyéb van :))
elvben teljesen a drm mentes terjesztés mellet vagyok, a nagy kérdés, hogy gyakorlatban mit és hogyan lehet megvalósítani, ami üzletileg is működik, ellentétben veled, nekem ezt kell elsősorban szem előtt tartanom és figyelembe kell vegyek minden releváns tényezőt.
tekatana 2010.04.27 16:36:47
@ibenny: na erre írtam egy hosszabbat, ami elszállt, fenébe.
szóval nálam nyitott kapukat döngettek, hivatkoznék egy korábbi "projektemre": szabadkultura.hu/ (epub nincs, de minden más van :))
elvben tehát én a drm mentesség híve vagyok, a nagy kérdés, hogy az üzleti gyakorlatban ez mennyire működőképes. veled ellentétben nekem értenem kell az összes tényező hatását és elsősorban a kereskedelmi szempontokat kell figyelembe venni. (a képlet egyszerűsíthető: ha nem veszik a drm mentes változatot, bukik a kiadó és a következőt lehet, hogy digitálisan sem teszi elérhetővé.)
tekatana 2010.04.28 21:36:32
@SaGa: "Továbbra sem hiszem el, hogy a folyamat során, a kézirat és a nyomdai nyomólemez között nincs egy olyan formátum, amit az rtf-hez, doc-hoz tudnék hasonlítani. Benne van a szöveg, meg a szöveg jellemzői. Ezt kell tovább feldolgozni és ezt simán lehet automatizálni."
Pedig jobb, ha elhiszed :)
Szerintem a legközelebb ahhoz, amire te gondolsz, a stílusokra/képbeszúrásokra/stb vonatkozó jelölésekkel ellátott nyers szöveg áll, amit a tördelő kap. Csakhogy egyrészt ez nem szabványos jelöléseket tartalmaz, ráadásul jellemzően a korrektúrák/módosítások a már betördelt anyagon készülnek, vagyis már csak pl a quark fájlba kerülnek bele (előfordul, hogy valamit még egy lépéssel később, csak a kész filmen módosítanak).
A nyomdákkal nem kell "közölni" semmit, mert ahogy Vilmarci is írja, nyomdakész pdf-et kapnak (vagy a kész filmet), nem véletlenül.
Ma elolvastam egy interjút a Mediainfo.hu oldalon, ami Mihók Attilával, a Ringier ügyvezető igazgatójával készült. Elkezdtem magamban megfogalmazni, mi a bajom a gondolatmenetével, de aztán úgy gondoltam, nem kell túlragozni. Mindössze két dolgot idéznék az interjúból, két olyan…..
tekatana 2010.02.07 21:49:45
@Forecast Research - www.forecast.hu: hmm, konktrétan milyen 10 évvel ezelőtti zenéről beszélsz? mert ha csak úgy általában, a zene minőségéről, választékáról és elérhetőségéről beszélünk, akkor tegye fel még a kezét, aki visszasírja...
Ma lőttem a XIII. kerületben: Már messziről is látszik, hogy vannak itt érdekes dolgok. Nézzük csak közelről: Igazi kánaán, nemigaz? Ami ezzel a bajom, hogy akkor most a Facebook meg a Twitter támogatja Szanyit? Vagy ezek is pártok, akiknek a nevében indul? Meg mi az a…..
tekatana 2010.01.28 00:13:11
@caligne: ez lol. minden egyes "poszt".
Állj! Eddig, és ne tovább! Elég volt!A rendszerváltoztatás óta nem látott méreteket öltött az irreleváns trackback-spam a magyar blogokon. Ezért, a Mandiner kezdeményezésére, az Alterblog, az Antagon, a Karmamédia, a Konzervatórium, a Mandiner (+ a Mandiner Blog), az…..
E-könyv olvasók Multiproblémák 2009.12.19 17:24:00
Úgy fest, a multik érkezése a e-könyv bizniszbe vet néhány hullámot. A Google-t most éppen a (az amerikaiak után) a franciák próbálják megfékezni, meglátjuk milyen sikerrel. A nagy vízen túl már a megállapodás második verzióján is túl vannak mostanra (az első perek…..
tekatana 2009.12.27 14:33:46
@ehran: én is csak néhányat vettem, szerintem is obsolete a cd. arra céloztam, hogy csak mert sokkal több zenéhez van hozzáférésünk, abból nem következik, hogy virágzik a zeneipar, illetve ha annak vergődéséhez/lehetőségeihez hasonlítgatunk, akkor érdemes figyelembe venni a könyvbiznisz sajátosságait (így pl. míg koncertekkel zenész tud pótolni bevételt, egy írónak ez kevésbé alternatíva, a műfordító pólóira se volna túl nagy kereslet...:))
de amúgy ezekről a kérdésekről is csak ilyen "belterjes" fórumokban vitáznak, mármint hogyan fognak tudni alkalmazkodni a piaci szereplők és milyen problémáik vannak, mert lássuk be, hogy a fogyasztók tömegét egyáltalán nem izgatják ezek a dolgok, és fura is volna elvárni tőlük.
tekatana 2009.12.28 00:44:53
@Komavary: o'reilly - példamutató valóban, és egy jó kiadó. ezen a területen mégsem tökéletes minta, mégpedig elsősorban az általam emlegetett különbség miatt a piacok mérete és példányszámok között. lessig szabad kultúráját is több tízezer példányban kelt el, miközben szintén ingyen elérhető volt a neten. angolul. nemzetközi piacon. (persze nyilván összetettebb a kép, de ez egy elég döntő tényező)
tekatana 2009.12.28 00:51:40
@Ignis_veneficus: úgy érted az "átlag fogyasztót" valóban érdekli, hogy milyen megoldást találnak és hogyan a kiadók/terjesztők az új kihívásokra? szerintem nagyon nem. én úgy képzelem, hogy addig terjed a figyelme, hogy minél több tartalomhoz, jobb szolgáltatáshoz, minél olcsóbban jusson hozzá.