Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Julianus

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem húzom a dolgot: az első Zsiguli idén negyven éve gördült le a futószalagról Togliattiban. A vasfüggyöny mögötti országok autósaira új nap virradt, ekkortól kezdve a béketábor átlépett a modern motorizáció korszakába, amikortól - elméletileg - mindenkinek juthatott autó.…..
Julianus 2010.12.06 11:52:26
@Csikós Zsolt:
Kedves Zsolt, kicsi gyerekként volt szerencsém évekig egy (nem ám lengyel, hanem igazi olasz, kockalámpás) 125-ös Fiatban utazni. Szüleim nyerték OTP nyeremény-betétkönyv sorsoláson (mik voltak!?). Elképesztően jó autónak számított akkor - 1972-ben, pláne Magyarországon.
De ez most csak mellékszál, a lényeg, hogy egyszer lezúgtunk a bolgár tengerpartra egy Zsigulis ismerőssel (IM-es rendszám, tehát valami első szériás lehetett. A Fiatot rendszeresen meghajtotta az apám 160-nal, de ott a Zsiguli is simán bírta ezt a tempót. Én csak néztem, hogy jön utánunk. Az akkori falusi legenda szerint azért, mert az még Fiat motor volt, de most kiderült, hogy csak egy jól összerakott orosz??
Julianus 2010.12.06 12:27:14
@Ratnet: Kösz a választ! Közben további emlékek is előbukkantak ugyanabból az időszakból - volt egy másik 1200-es, valami vállalati autó, amivel apám kipróbálta mennyit bír. Saját szememmel láttam (persze első ülésen ültem és nem voltam bekötve...), hogy kiment a mutató a műszerből, ami ugye 160-ig volt skálázva. Jó kis gépek voltak azok. Persze a 125-ös Fiat azért még jobb volt:-)
Aki olvassa ezt a blogot, tudja, hogy az elmúlt időszakban mennyi kritikát kaptam azért, mert nem voltam hajlandó a demokrácia lényegi és a korábbiaktól minőségileg eltérő korlátozását látni a Fidesz döntéseiben. Az, hogy valami személyesen nem tetszik, még automatikusan nem…..
Julianus 2010.10.27 00:39:12
@beavereater: Ja, és tényleg: egy német történész írta a hetvenes években egy "nagy hatású" német történelmi szereplőről...
Ha ti így, akkor mi is így – ne csodálkozzunk, ha a megsarcolt cégek pontosan úgy fognak viselkedni az állammal és a fogyasztókkal szemben, ahogy az állam most velük. Ennek senki nem fog örülni. A Véleményvezér már a múlt héten kifejtette álláspontját a hétfő késő…..
Julianus 2010.10.20 11:42:52
Ahogy sok más területen, nagyon alaposan át van gondolva ez az egész történet - mármint a kormány (Orbán Viktor) részéről. Úgy ítélik meg, hogy a jelenlegi alapvetően a nyitottságra és a szabad pénzmozgásra épülő nemzetközi gazdasági rendszer hamarosan (néhány éven belül) végképp felborul, s egy új rendszer lép a helyébe. Abban ismét az erősebb, önállóbb, önellátásra képesebb nemzetgazdaságoké lesz a főszerep. Át kell tehát állítani Magyarországot is egy ilyenre. Ehhez meg kell erősíteni a hazai tőkét - államosítás, majd a vagyon átadása a jóbarátoknak, hazai megtakarításokon alapuló gazdasági növekedést kell elindítani - a kisebb jövedelműektől átcsoportosítják az új adórendszerrel a pénzt a vagyonosabbakhoz, hogy az ő megnövekedett megtakarításaikat használhassák. Legelőször pedig biztosítani kell az ország finanszírozhatóságának alapfeltételét - a hiánycélt - egyszerűen elvesszük a "gazdag és gonosz" multiktól. Az elmélet elvileg működik, ha a gyakorlatban is bejön, akkor a Harvardon is tanítani fogják, de ennek az esélye sajnos kicsi (kb. akkora, mint a 48-49-es szabadságharcnak, hogy stílszerű legyek) egy ilyen nyitott gazdaságú országban, ahol ráadásul az állam a legrosszabb és legfelelőtlenebb gazdálkodó, mindez megfejelve azzal, hogy az eddigi kétszereplős kontrollált korrupción alapuló modellből egyszereplős kontrollálatlan lett. A szándék tehát érthető, de a leendő új világrendben ismét csak az olyan jól szervezett és professzionálisan működő országoknak van komoly esélye, mint Németország (Sarkozy is erre menne, de már az egész ország tüntet ellene...)
Az már csak hab a tortán, hogy mindehhez egy olyan politikai modellt képzelnek, ami valahol az Orosz - Fehérorosz között helyezkedik el - aki nincs velünk, az ellenünk van, totális hatalomátvétel az élet minden területén, felülről irányított demokrácia ("demokratikus centralizmus"...). Beloruszban is vannak választások, csak valahogy mindig az elnök kapja a 95%-ot...
Magyaridióta Kinek a pénze? 2010.10.14 01:05:00
Jól van geci, bazmeg, elveszed azt a nyolc százalékot, amit magamnak gyűjtöttem, pontosabban a megjelölt örökösömnek, mert hogy nem fogom megérni a nyugdíj-korhatárt, az több mint valószínű.De hát ez már régóta egy elfogadott deal közöttünk kisköcsög, hogy én befizetem…..
A Magyar Televízió információink szerint augusztus elsejétől vezeti be fokozatosan az új műsorrendet, amely hatékonyan tudja képviselni a kétharmados csendes forradalom eszmeiségét. Ennek jegyében információi k szerint megszűnik a Kultúrház, és egy új kulturális műsort kínál…..
A Véleményvezér a kormánytagokat értékeli – nem az elődeikhez, hanem az elvárásokhoz és a feladatokhoz viszonyítva. (Fotó: fidesz.hu) Orbán Viktor hétfőn bemutatta minisztereit. A társaság már első látásra is elég vegyes: tapasztalt és kipróbálatlan, markáns és…..
Demszky Gábor megtörte hallgatását, végre nyilatkozott a BKV-üggyel és Mesterházy Ernővel kapcsolatban. A következőket tudtuk meg:1. Az MSZP és a Fidesz érdeke, hogy ellehetetlenítsék Mesterházyt. Ezzel Demszky azt sugallta, valóban fel is léptek a tanácsadója ellen…..
Tegnapi postomban már beígértem, hogy ma közzé teszem a Fidesz birtokomba került programtervezetét. Sajnálatos módon a kiszivárogtatás részleteit nem oszthatom meg a nyájas olvasóval, mivel a forrásom kifejezetten kérte, hogy minden körülmények közötttartsuk meg az…..
Julianus 2010.02.09 23:39:08
Ennyi sok butát! Sajnos tényleg sokan beveszik ezt a "bűnöző, országtönkretevő kormány" és "mindent helyretevő Fidesz, más mindenki hülye" kampányt. Csak azt nem értem ezek hogy tanultak meg írni-olvasni. Ami igaz: a politikai elit rettenetesen korrumpálódott és a pártpolitika rátelepedett a civil szférára. Csakhogy: a politikai elit a 2 volt nagy párt közötti háttérmegállapodás alapján tette mindezt. Az egyik kormányzati pozícióban, a másik az önkormányzatok nagy részében. Az adott városokban, kerületekben élők pontosan tudják milyen mutyijai vannak az uralkodó polgármestereknek. A korrupció pártsemleges. Országos szinten meg csak két apróság mutatta mi is folyik: pártfinanszírozás (ugye 386 millió Ft-ot költhet egy párt kampányra, ehhez képest a nagyok elköltöttek több milliárdot - szerinted honnan?), vagy a rádiófrekvenciák. Most csak annyi történt, hogy az egyik rájött, hogy végre itt a történelmi lehetőség a másikat eltaszítani a húsos fazéktól. Egyedül falatozni mégiscsak jobb. A profi kommunikáció totális sikere: ciklus elején: "A kormány illegitim!", Ciklus közepe: " A kormány hazudik!", Ciklus vége: "A kormány tönkretette az országot!" 3 egyszerű üzenet sokszor elmondva. Nem kell ide semmilyen más program, elég az, amit fent látunk:-)
Félreértés ne essék iszonyat gáz lenne, ha a jelen kormánypárt kormányozna tovább, a még nagyobb gáz, hogy aki fog, az a tettestársa volt, csak jobb volt a kommunikációja. Nincs igazi választási lehetőségünk, de ezt be kéne ismerni és nem gyűlöletből szavazni, mert abból még jó döntés nem született.
Egy valami miatt olvasom rendszeresen Feri blogját, mert időről-időre témát szolgáltat... "Lehet, hogy gyáva miniszterelnökünk lesz?" -teszi fel a kérdést Gyurcsány, legújabb naplóbejegyzésében... Bizony, ezt pont Gyurcsány kérdezi -utalva az esetleges Orbán-Mesterházy…..
Julianus 2010.02.08 21:10:44
Azért elég egyoldalú szegény posztíró tájékozottsága. Röviden foglaljuk össze az eddigi vitákat:
1998: Horn-Orbán - a fiatal Orbán ereje teljében érezhető, de nem nagy fölénnyel nyert a beszélni is alig tudó Horn ellen.
2002: Orbán-Medgyessy - Az ereje teljében lévő Orbánnak fel kellett volna falnia a bizonytalan szónoknak tartott Medgyessyt, ehhez képest az elfogadott pártatlan vélekedések szerint döntetlen közeli eredmény született.
2006: Gyurcsány-Orbán - Orbán pályafutásának egyik mélypontja. Nem volt olyan szakértő, aki ne Gyurcsányt hozta volna ki győztesnek. Finoman szólva is egyszerűen lemosta felkészültségével, agresszív stílusával, amivel a láthatóan kellemetlenül feszengő Orbán nem tudott mit kezdeni. Valószínűleg azóta tart nála a Gyurcsány fóbia, itt dönthette el, hogy miden áron tönkreteszi a politikai ellenfelet - akár a politikai élet teljes feldúlása árán is. Közeli források szerint ez igazi fordulópont volt életében.
Szóval a dolog egyértelmű (nem azért, mert Gyurcsány mondja): kiderült, hogy Orbán mint minden vérbeli diktátor nem tud vitázni. Egyszerűen nincs benne a vérében - már fiatalon sem így oldotta meg a konfliktusos helyzeteket. Az utóbbi években meg egyre kevésbé kényszerült rá. Pontosan tudja, hogy kellemetlen lenne számára, mert nyilatkoznia kellene a programjukról, amit gondosan titkolnak. Sokkal egyszerűbb hazai környezetben, a kiválasztott hívek előtt monológokat mondani - se kérdés, se vélemény, csak a garantált taps a Vezérnek. A diktátorok itt érzik jól magukat. Éljen Rákosi, éljen Rákosi...!
Korábban már írtunk arról, hogy Orbán országkockázatnak számít  a S&P hitelminősítőnek. Most a Financial Times írt az ország választások utáni kockázatosabbá válásáról, de lássuk az eseményeket sorjában: Magyarországnak erős vezetése lesz, ha a Fidesz megnyeri…..
Az MSZP miniszterelnök-jelöltje újra ráirányította a figyelmet: a magyar jobboldal eredendően fasiszta. Már ha elfelejtettük volna. Nyilvánvaló, hogy vegytiszta történelmi kontinuitás terebélyesedik Héjjas Iván és Kövér László, Gömbös Gyula és Mikola István – és…..
Julianus 2010.02.07 17:12:09
Mesterházy egy politikai senki, de csak ideiglenesen került ebbe a szerepkörbe, hamarosan eltűnik. Ráadásul téved, mert Orbán Viktor nem Mussolini, aki leginkább pojáca volt, hanem nála sokkal tehetségesebb és veszélyesebb. A hatalom iránti vágya, a realitásokat nélkülöző küldetéstudata, a politikai ellenfelek gyűlölete, a tévedhetetlenségébe fektetett hite, a tipikusan bolsevik típusú politikai kultúrája, a demokráciáról alkotott lenéző véleménye engem inkább Joszif Visszarionovics Sztálinra emlékeztet. Megérdemeljük, hogy őt kapjuk a nyakunkba.
Aki pedig komolyan azt gondolja, hogy Orbán a pozitív hős a mai magyar valóságban, az gyorsan tegye le a Piroska és a farkas c. könyvet és pótolja be sürgősen a hiányzó általános és középiskolai műveltséget. Többről nem is beszélek.
Nem történik más, csak hogy a két nagy párt között évekkel ezelőtt kötött háttéralkuban felosztott politikai és gazdasági hatalomból (lásd pl.: pártfinanszírozás és ennek következményeként a korrupció) most ügyes húzással kigolyózzák a vetélytársat. A birka nép (egy része) meg örömmel asszisztál ehhez a mesterien végrehajtott manőverhez, aztán majd csodálkozik, hogy hirtelen Belorussziában találja magát - persze csak képletesen, a politikai közeget tekintve. Persze ez főleg a mi hibánk, civileké, mert nem termeltünk ki magunkból ennél jobb politikusi réteget. Mivel Angela Merkel vagy Mikulas Dzurinda kvalitású jelöltek nem indulnak a választásokon, komolyan nem tudom kire is lehetne szavazni...
A Fidesz elnökének évértékelő beszédét bizonyára sokan írják majd le  lelkesen  jövőképet kínáló (itt talán elhangzik a szép magyar vízió szó is), emelkedett, pozitív üzenetek tartalmazó szónoklatnak, míg mások, kevésbé lelkesen, csapnivaló beszédről…..
Julianus 2010.02.06 00:57:25
@trabant: Nem akartam enyire markánsan fogalmazni, de ha leválasztjuk mindazt a mocskot, amit Hitler elkövetett az emberiség ellen (persze nem lehet, de mégis), és csak a politikusi teljesítményét vesszük úgy 1933-ig, akkor igaz. A párhuzam bizonyos szempontból tökéletes, más szempontból meg persze egyáltalán nem jogos.
Julianus 2010.02.06 01:07:13
@trabant: Ha egy kevésbé megosztó jelölttel vágnak neki a választásnak Orbán helyett, akkor simán nyernek. Még úgy is, hogy Gyurcsány a legtöbbet hozta ki a saját pártjából a kampányban. Persze Gyurcsány nélkül meg az MSZP-nek nem lett volna esélye... Ha nem ő van, akkor még Orbánnal is nyertek volna. Na, jól elbonyolítottam, de egyszerű ez.
Julianus 2010.02.06 01:13:07
@Kopi3.14: Jogos, csak én szándékosan a hatalomra kerülésnél húztam egy határt.

A Fidesznek a 2. elbukott választás után kellett volna megtisztulnia és elválnia a vérnek a víztől. Nem történt meg. S a hatalomba érve nem is fog - ez nagy baj. Remélem az MSZP-nél végre megtörténik és széthullik az érdek által összetartott "pártszövetség". Igazán jót tenne kis országunknak egy 5-6 komoly pártból álló struktúra valódi szociáldemokratákkal és jobboldali konzervatívokkal.
w Mágneslady 2010.01.27 06:50:00
A kampány nem a lovagiasság ideje. Konzervatív, liberális, sőt szocialista férfiak is örömmel tréfálkoznak Dávid Ibolya rovására, mintha sose nevelték volna őket illemre. Gúnykacajjal és durva beszólásokkal kísérik egy hölgy élethalálharcát, ahelyett, hogy azon…..
Orbán Viktor szerdán reggel a köztelevízió stúdiójában rögtön meg is kapta az első, a szocialista elnökség által megnevezett riválisára, Mesterházy Attilára vonatkozó kérdést. A Fidesz elnökétől azt tudakolta a műsorvezető, hogy vajon vállalna-e egy vitát az MSZP…..
Julianus 2009.11.26 14:55:09
@Arivistus: Azért a világ nem ilyen egyszerű. Hogy ugye van az egyik oldal, aki mindent csak elk..t, meg van a másik, aki mindent jobban csinált (volna). Érdemes lenne a pártorgánumokon kívül mást is olvasni. Mondjuk a másik oldalról is valamit, meg pár külföldi elemzést és mindezekből összerakni a valósághoz közeli képet. A pártlapok írásai gondosan összeállított kommunikációs tervek részei telis- tele hazugsággal, bocsánat: a tények egyoldalú bemutatásával. A demokráciában az a szép, hogy mindennek az ellentettjét is el lehet mondani logikusan, hihetően. Csak ahol ezt a fajta demokráciát kitalálták, ott a buta, tájékozatlan, könnyen befolyásolható tömegek aránya alacsonyabb volt - valamivel. Közhely, de igaz: a politika a tömegek manipulációjának tudománya. Csak vannak, akik ezt tudják és kevésbé dőlnek be (azért ők is egy kicsit), mások meg AZ IGAZSÁG-ot vélik hallani az egyik vagy másik oldalon. Szegények!
Julianus 2009.11.26 15:48:39
@Arivistus: "Az elmúlt 8 év katasztrófa"- ez nem statisztikailag alátámasztott tény, hanem egy érzelmi alapon megfogalmazott vélemény. Az eladósodottsági adat meg fontos, de csak egy a sokezer közül. Ez önmagában csak egyfajta kampányszöveg. A másik oldal erre meg mondhatná, hogy "a térségben példamutató válságkezelés", A 3 közép-kelet európai ország közül itt lesz először euró, az autópálya építés kilométerszáma...stb., az is kampányszöveg. De nem vitatkozom, mert nem ez a célom, csak nehezen viselem az egyoldalú világnézetet.
Amúgy meg ha valóban tudni akarod, hogy milyen helyzetben van Magyarország (és a világ), akkor olvasd el ezt: www.nfft.hu/dynamic/jovokereso_tervezet_20090828.pdf . Ehhez képest a pártok civakodása és a miniszterelnöki vita témája igazán lényegtelen. Inkább erről vitatkozhatnának ahelyett, hogy a saját zsebük megtömése és a másik kiszorításának forgatókönyveit dolgozzák ki, miközben az egészet eladják úgy, hogy a nemzetet akarják felemelni, csak ebben pont az ellenfél akadályozza őket. Ez az ő felelősségük és ebben nincs különbség köztük.
Julianus 2009.11.26 16:08:16
@forrestg: Bocs, csak most vettem észre a megszólítást. Természetesen szatirikus volt a megjegyzésem. A Jobbik számomra = nemzetvesztők.
w Go West 2009.09.01 07:00:00
Itt van az ősz, itt van újra. Fél év múlva választás, a permanens kampány fokozódik. A legérdekesebb szereplő ebben a futamban a baloldal lesz. A Fidesz győzelme bizonyos, a párt arculata egyértelmű: ők a plebejus-demagóg szocialisták, arisztokratikus-vallásos manírokkal és…..
Az egymáshoz közeledő „nemzeti radikális” párt és a szélsőjobboldal szervezetei nem jobboldaliak a szó semmilyen értelmében sem és a konzervativizmussal semmilyen szinten nem állnak kapcsolatban. A szélsőjobboldallal, a „jobboldali” Marat-kkal szembeni…..
Julianus 2009.08.26 14:36:36
Örömmel látom, hogy többeknek gondjuk van a megfogalmazott alapvetésekkel, így nemcsak én láttam problémásnak. Mondjuk úgy, hogy túlságosan leegyszerűsítő volt az írás. Mi a jobb, mi a bal - ez régi történet és egyre bonyolultabb. Azt ugye történelmileg látjuk, hogy a politikai paletta nem egy egyenes két végpontja között helyezkedik el, hanem inkább egy kör mentén, ahol a szélsőségesek a végén összeérnek. De persze ennél is összetettebb a kérdés, mert több dimenzió van. A lényeg, hogy nem igaz, hogy az egyik jó, a másik rossz. Ezt már az óvodában is elkezdik árnyalni... Nekem a nagyobb bajom a konzervatív Fidesszel van. Hát, tudod ez elég meredek gondolat. Számomra konzervatív Angela Merkel, David Cameron, Vaclav Klaus, Bethlen István, Antal József, Boross Péter... de Orbán Viktor (és ezáltal a Fidesz) semmiképpen. Többször hiányoltam már Bethlenhez mérhető konzervatív politikust a mai magyar politikából. Persze jelen van pár ember a Fidesz körül, mert jobb híján nincs hová menniük, meg a közös ellenségkép... Például Martonyi, de nem ez a mai Fidesz arculat. Aztán ha a Jobbik elviszi a radikális tábort, akkor kialakulhat valami konzervatív féleség. Végül is a Fidesz története arról szól, hogy Viktor a hatalom megragadása érdekében minden ideológiát kipróbál: liberális, demokrata, polgári, nép-nemzeti, radikális, autoriter, kádári...folyt.köv.
  Amióta Illés Zoltán kihullott a Parlamentből, nincs egy képviselő, akihez odamehetnénk, hogy te, figyelj már, mi lett a német import szemétbáláink ránk rohadó részével (erre Fodor sem válaszolt), hogy miért van jobb helyen az autógumi őrleményünk a (magyarok lakta)…..