Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mernokbazis.hu

181 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A jelen kkor álláskereső szokóasaihoz igazodva a legnagyobb mérnöki közösségi és álláskereső portál bővítette kínálatát és álláskeresője immár az ország településeit 99%-ban lefedi általános, mérnöki és műszaki munákban. A kényelmes, település és város szerinti…..
A svéd Volvo autógyár, amely a biztonsági tervezésről híres (1959-ben például ő mérnökeik vezették be elsőként a hárompontos biztonsági övet is), most a gázolásos balesetekkel foglalkozik. A V40-es modelljüket már a gyalogosok védelme érdekében kifejlesztett külső…..
A coloradoi egyetem kutatói plazmafelhőben hoztak létre lökéshullámot lézer impulzusok segítségével.   A két egymást követő lézerimpulzus közül az első létrehozta a palzmát nanorészecskékből, míg a második a lökéshullám gerjesztéséért volt felelős. Az eredmény…..
Az Egyesült Királyság Southemptoni Egyetemén Peter Kazansky kutatócsoportjával kifejlesztett egy adattárolási módszert. Az új optikai elven működő lemezek segítségével az összes rendelkezésünkre álló adatot hátra tudnánk hagyni a következő generációnak…..
A 100 millió dolláros beruházással megnyíló gyár a világon az első lesz, ahol 3D technológival állítanak elő bizonyos alkatrészeket. Az Indiana állambeli Lafayette-ben a General Electric az Airbus A320neo-hoz, a Boeing 737 MAX-hoz és a COMAC C919-hez gyártott LEAP hajtóműveit…..
Az energeikai illetve a megújuló energia a műszaki illetve mérnöki tudományoknak azon ága, amely az energiaigények ellátásának kérdéseit kutatja és tágyalja. Az ilyen jellegű hírekbe beletartoznak mind a hagyományos fosszilis, mind a szélenergia, vízenergia illetve…..
Mannheimben gyártották és mutatták be Kecskemét számára készített hibridautóbusz-flotta első járművét. Zombor Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta, a környezetkímélő flotta első darabját szakemberek társaságában tekintette meg a napokban Németországban, az EvoBus GmbH…..
Kihasználva néhány egzotikus akusztikai technikát, koreai kutatók megépítettek egy olyan ablakot, ami lehetővé teszi a levegő áthaladását, a hangét viszont nem. A zajszennyezés a modern élet egyik mumusa. A gépek, a motorok, a szomszédok és az ehhez hasonlóak…..
A természettől lesték el: kutatók egy olyan hangtalan meghajtást építettek csónakokhoz és vízisporteszközökhöz, amelynek a polip volt az előképe. Rugalmas műanyag labdák szolgálnak hajtómű-fúvókaként, amelyek különlegessége, hogy 3D nyomtatóval költséghatékonyan, egy…..
Mindössze két évvel ezelőtt Andre Geim és Konstantin Novoselov volt az a két tudós, akik Nobel-díjat nyertek a grafén felfedezéséért. Sikerült javítaniuk a fotodetektorokon, mely hatására az optoelektronikai adatátvitel sebessége a 20-szorosára gyorsult. Az áttörés a grafén…..
Svájci kutatók hanghullámokkal emeltek fel, majd mozgattak tárgyakat. Bár kutatók már évtizedek óta ismerik annak módját, miként tartsanak tárgyakat a levegőben hanghullámok segítségével, az amerikai tudományos akadémia kiadványában (PNAS) közzétett…..
"Megújuló, és fenntartható energiaforrásként a nukleáris energia hosszú távra szóló megoldásokat jelenthet a jövőben, a mostani aláírással fontos fejezetéhez érkezett együttműködés pedig megfelelő tudományos hátteret biztosít azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyek nyomán…..
Ötvözi a motor előnyeit és az autók által nyújtott kényelmet és biztonságot. A jármű giroszkópok segítségével képes ellensúlyozni önmagát, tesztek igazolják, hogy egy kisebb teherautó sem képes felborítani a C-1-et. Az eddigi tapasztalatok szerint, az ilyen járművek…..
Egy, a Hannoveri Lézerközpont (Laser Zentrum Hannover, LZH e.V.) által irányított európai uniós projekt keretében passzív és aktív védőrendszereket fejlesztettek ki kabátok, nadrágok, kötények és kesztyűk formájában, amelyek hatékony védelmet nyújtanak legalább 20 MW/m2…..
Bemutatták a csehek által kifejlesztett repülő bicikli prototípusát A Duratec Bicycles, a Technodat és az Evektor munkatársai készítették el a világ első repülő kerékpárját, amely termetében igencsak nagynak bizonyul, viszont első kísérletnek igencsak szép…..
A legkönnyebb elem 2,7 megabar nyomáson vezeti az áramot és lehetséges, hogy kvantumfolyadékká válik. Szokványosan egy hidrogénmolekulában és egy fémben annyi a közös, mint egy zacskó konfettiben és egy könyvben. A hidrogént fémes vezetővé tenni legalább olyan nehéz,…..
2013. február 4. 19:57 Az UniTech mérnökverseny 2013-ban új koncepcióval állít kihívást a tehetséges mérnökhallgatóknak. Amiért érdemes jelentkezned: Barátaiddal, csapatmunkában dolgozva élhetitek át a gépfejlesztés mérnöki folyamatát,…..
Lipcsei kutatók a nehezen lebomló szennyezőanyagok szállítási folyamatait vizsgálták az elágazó gombaóriásokban. Gyökérmélységben, több négyzetkilométeren terülnek el a Föld legnagyobb élőlényei - egyes gombafajok. A szerteágazó földalatti hálózat mentén a…..
A North Carolina Állami Egyetem kutatói olyan módszereket fejlesztenek, amelyekkel kétdimenziós mintázatok fény hatására 3D alakzatokká alakulnak át. Az Amerikai Nemzeti Tudományos Alap finanszírozásával folyó projekt az origamitól kölcsönözte az alapötletet. „Egy…..
A grönlandi jégtakaró a feltételezettnél kevésbé "érzékeny" a klímaváltozással járó hőmérséklet-emelkedésre - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely a Föld legnagyobb szigetén vett jégmintákból próbálja feltárnia a jelenleg zajló klímaváltozás…..
Molylepkék navigációjának megértése hozzájárul a mikro-drónok repülési stratégiájának fejlesztésében A University of Washington munkatársa, Yonatan Munk által vezetett kísérlet célja a molylepkék navigációjának vizsgálatára és megértésére irányult.…..
A jövőben intelligensen lehetne hasznosítani a felesleges motorhőt Bécsi kutatók egy kémiai hőtárolót fejlesztettek ki abból a célból, hogy a belső égésű motorokban keletkező hulladékhőt hatékonyabban lehessen felhasználni. Egy kémiai reaktor segítségével alakítják…..
A világon elsőként "ultranagy", négyezer pixel felbontású (4K) tévésugárzás indul Japánban 2014 júliusában - jelentette az Aszahi Simbun japán napilap kedden. Az ultranagy felbontású műsorszórás (UHDTV) 3840-szer 2160 képpontos minőségével a nagyfelbontású tévéadásnál…..
A Harvardról jön és 3000Ft-os Kilobotsokból áll. Sok ötletet olvashattunk és láthattunk az elmúlt években különböző rajban hasznosítható robotokról. Általában viszont a raj egyes tagjai olyan drágák voltak, hogy, inkább csak amolyan „state of the art” kutatási, vagy…..
A gépek irányába tolódik a súlypont Ahogy fokozódik a helyzet Izrael és a Hamasz között, úgy válik egyre fontosabb feladattá a határvédelem a zsidó államnak. Az Izraeli Védelmi Erők egy teljesen automatizált járművet használnak erre a célra, amely bár akkora,…..