Regisztráció Blogot indítok
Adatok
obolus

0 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
SF.blog ...and so it goes... 2012.11.12 15:06:32
A kultikussá vált mondat: "Így megy ez..." Nemes László fordításban vált szállóigévé hazánkban is.Cikkünkben a kortárs amerikai irodalom egyik legnépszerűbb szerzőjére, Kurt Vonnegutra emlékezünk. Regényeiben -melyek sok esetben önéletrajzi ihletésűek-, Vonnegut…..
A Régiségbúvár oldalon olvasható annak a szakmai vitának az emlékeztetője, amely Pécsett folytattunk november végén egy konferencián a római kori lelőhelyek védelmével és azok fosztogatásával kapcsolatban. A beszélgetésben és vitában több tucat, főleg római korral…..
obolus 2010.12.31 13:14:55
Tavaly nyár óta folyik megfeszített ütemben egy különleges középkori falu feltárása Fejér megyében, a 62-es főút Perkátát elkerülő szakaszához kapcsolódóan. A lelőhelyen szinte a teljes középkor időszakának leletei megtalálhatóak a 10.-től a 16. századig. A…..
Hány kilogrammot nyomott a valaha talált legnagyobb Kárpát-medencei bronzkincs? Milyen volt az aquincumi helytartói palota? Milyen növényeket termesztettek az őskorban? Néhány kérdés, amelyre választ kaphatnak az érdeklődők, ha szeptember 24-én a Kutatók Éjszakájának gazdag…..
A XII. század nem embernek való kor volt, a nőnél fontosabb volt a süldő malac, a gyereklányok 12 évesen már javában férjnél voltak, és így tovább, az alapvető higiéniás feltételek sem teljesültek, itt szülni vagy betegnek lenni tulajdonképpen egyenlő volt a…..
Az időjárás ismétli önmagát. A hatalmas esőzések hatását mindannyian érezzük, de ahogy azt előző bejegyzésemben írtam, légirégészeti szempontból ez akár előnyös is lehet. A régi térképeket, vagy a domborzat formáit tanulmányozva felsejlik a táj egykori arculatára, a…..
A Colleen & Eric minibrand nevéhez fűződik a  Hold On Tight elnevezésű könyvespolc, amely  integrált könyvtámasszal elegánsan lép át egy nehezen megoldható, de hétköznapi problémát. A félig rakott polcok ezentúl katonás rendben álnnak majd, csodálnám, ha az Ikea…..
obolus 2010.06.09 11:39:48
A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság eddigi legjobb reklám és merchandising ötletével a holland szövetség állt elő, kihasználva a gólöröm terén tapasztalható aktuális trendet. A fejrehúzós pólóért egy rotterdami kreatív iskola, a Willem de Kooning Academie…..
Filmdroid Íme az új Conan 2010.05.10 21:36:35
Áramlanak szépen a képen a Conan forgatási helyszínéről, tegnap is kikerült egy adagnyi és ma is megnézhettetek pár fotót. Ezek egyikén se tűnt fel a címszereplő, akit Jason Momoa formál meg, de most befutott olyan kép is, amelyen ő látható. Arnold Schwarzeneggerhez képest…..
Az alföldi táj meghatározó elemei azok a síkvidékből kiemelkedő ősi halmok, amelyek több ezer éves településeket rejtenek. Ezek, az arab szóval tellnek nevezett dombok a településmaradványok egymásra rétegződéséből, sok száz év alatt jöttek létre, jellemzően a neolitikum…..
A barabási rendőrök 2010. április 10-én négy személyt igazoltattak az ukrán – magyar határ közelében. A tiszakerecsenyi határ meglehetősen eldugott részén fémkeresőző személyekre a helyi lakosok figyeltek fel, akik határsértőknek nézték a gyanús idegeneket, így…..
obolus 2010.04.28 12:42:42
@Lassányi Gábor:
Ez a konferencia érdekel, remélem el tudok menni. Majd csadort húzok, hogy elfedjem a személyazonosságomat :)

-----

Ha már ilyen szépen összejöttünk itt, nem lenne kedvetek egy kis diskurzust folytatni arról , hogy miért nincs egy hivatalos letölthető dokumentum, amit otthon szépen kitöltve leadhatnám a leleteket. Megkímélve ettől a régészt a sok körmöléstöl. Nem a KÖH oldaláról letölthető lelőhely bejelentőre gondolok, az elég ufó és tán másra is szolgál. Egy olyant amin tételesen fel lehet sorolni a tárgyakat, stb.. és egy köznapi embernek is érthető.
obolus 2010.05.04 21:15:49
@Gremi: Jól beszélsz, még az ilyen tiszta helyzetekben is megy a totojázás. Eltelt egy csomó idő, előrelépés meg nulla. Amúgy a tippadóról se feledkezz meg ;)
Mint arról tavaly itt is részletesen beszámoltunk, Pécsett 2008 - 2009-ben feltártuk a római kori Sopianae bazilikáját. Szerencsés módon, a római kori város szívében, az egykori forum déli oldalán álló, Kr. u. 4. század elején készült nagyméretű épület mintegy 70…..
A levélíró kérésére törölve...
obolus 2010.04.30 13:37:47
@Kedves Vezető:
Ez tetszett :))
Hajrá rövidnadrágosok..
A Pilis-Visegrádi-hegységben számos helyen találkozhatunk olyan utakkal, melyek eredete az idők homályába vész. Közöttük néhányról azt tartják, hogy még a római korban készültek. Bár ezek egy részét a Második Világháború idején régészek is dokumentálták, pontos korukat…..
Szatírokról hallva az emberek többsége alighanem egyből sötét parkokban magányos nőket molesztáló férfiakra gondol. Pedig a szatírok eredetileg jókedvű, mulatozó, nimfákat hajkurászó erdei lények volt a görög-római mitológiában, félig állat, félig emberi testtel. Igaz, a…..
obolus 2010.03.09 13:06:27
mirko vosátka Elveszett világok 2010.01.02 19:48:00
Múltkor vetítette valamelyik csatorna Az elveszett világot, erről jutott eszembe, hogy én ezt a könyvet mennyire szerettem gyerekkoromban. Az elveszett világot ugye Sir Arthur Conan Doyle írta, az ő regénye alapján készült a film, és a regény annak idején két részben jelent meg a…..
Hűvösen és eredménytelenül indul a reggel. Annak ellenére, hogy négyen járjuk csatárláncban a terepet, a római útnak nyoma sincs. - Talán majd az őrtornyoknál lesz valami… - jegyezzük meg! Telefonon egyeztetünk a helyi múzeumi kollégával, aki ma fémkeresővel segíti…..
Az egyik legalapvetőbb szerszám. Vannak olyan műveletek, ahol sem a krova, sem a légkulcs, sem bármilyen alternatív megoldás nem jó, ilyenkor jöhet a klasszikus csillag-villás kulcs. A legjobb persze, ha komplett szettünk van, monjuk ötöstől negyvenhatig, de valljuk be, ez egy átlag…..
A fázósabbakat már a cím elolvasásakor is a hideg rázza, én csak a repülő ablakának kinyitását halogatom. Hiszen a tél – szerencsére – nem szögezi földhöz a légirégészt, csak a megfelelő alkalom kivárására kényszeríti. Várni már ősszel, hogy lehulljanak a…..
Tavaly tavasszal hívtuk fel olvasóink figyelmét a Múltunk jövőjéről - Régészeti örökségünk sorsáról című írásra, amely a magyar régészet teljesen új finanszírozási modelljére tett javaslatot. A két szerző, Raczky Pál, az ELTE Régészettudományi Intézetének…..
Mindig különleges alkalom, amikor egy magyar csajt tudok megmutatni nektek, hiszen mégiscsak nálunk vannak a legszebb lányok, ráadásul sokkal izgalmasabb ugye az az alma, amibe akár bele is haraphatnánk, mint ami az óceán túlpartján van, üvegbúra és lézerfegyveres őrizet alatt,…..
obolus 2010.01.20 11:10:11
2002 és 2003 nyarán a Vas megyei Zsennyén a település kavicsbányájában egy nem túl nagy, de annál izgalmasabb középső bronzkori temetőt tártunk fel. A sírok az i. e. 1900 – 1600 közé keltezhető úgynevezett Gáta-Wieselburg kultúrához tartoznak. Az ásatás vezetője Ilon…..
Egy gyönyörű, középső bronzkori ékszerkollekció került elő idén ősszel Dabas közelében, egy szántóföldön. Az apró edényben rejtőző tárgyakat Greman István, a környéket rendszeresen járó, történelem és hadtörténet iránt érdeklődő régiségbúvár találta…..