Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Neg

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
II. Ulászló magyar király Kevesen tudják, hogy Mátyás halála után, alig három évtizeddel Mohács, és mintegy ötven évvel Buda elfoglalása előtt, felmerült az ország több részre szakítása.   A király nélküli ország Bár Mátyás közelgő halálára…..
Ma skót barátaink vérben tocsogó történelméből villantunk fel egy epizódot, Robert Bruce (Robert The Bruce I., avagy I. Róbert) cikk-cakkos életművének felelevenítése által, akit némileg rehabilitálunk is a Braveheart c. filmben őt ért igaztalan hazaárulási vád alól, és…..
A segesvári csatavesztés még nem bizonyult végzetesnek a honvédsereg számára, igaz ugyan, hogy öt részre szabdalva, de még erős seregtestek álltak fegyverben. Négy alakulat erdélyi hadszíntéren mozog, az ötödik sereg pedig a bevehetetlen Komáromban várja az események…..
Neg 2009.08.13 14:00:28
Nem rossz, nem rossz...

Öröm látni, hogy ennyi embernek van véleménye a témáról.Persze mindenkivel lehetne vitatkozni,meg helyesbíteni, de inkább az a fontos,hogy a téma megmozgatja sok ember fantáziáját.

A hadtörténelem és a közvélekedés, lehet hogy késve, de követni fogja azokat az igényeket, melyek szerint szükség van a forradalom és szabadságharc tágabb értelemben vett újraértékelésére. Ezért rendkívül sokat tesznek a ZMNE és az ELTE hadtörténészei és véleményem szerint nagyon jó úton tartunk afelé,hogy Görgey "vitatott" státusból nemzeti hőssé lépjen elő, míg Kossuth, napjaink politikáról alkotott fogalmait követve egyre sárosabbá válik majd. Egyvalamit azonban senki ne felejtsen el:
Egy ember tetteit nem szabad a kortól függetlenül megítélni, melyben élt és alkotott" - vagyis Kossuth sem egyértelműen negatív figura (bár szerintem is balfék volt).

Annak idején valahogy csak ő került a forradalom politikai vezetésének élére és ez jóval szélesebb legitimitást, elismertséget és ezekkel együtt, felelősséget igényelt, mint egy tábornok kinevezése, aki nem a népnek (valójában a különböző politikai lobbicsoportoknak) felelt, hanem a politikai vezetésnek - vagyis felelőssége közvetett volt csupán. Persze itt nem beszéltünk a katonai vezetőnek a beosztottaival szemben létező felelősségéről, de ne legyenek illúzióink, akkoriban nem a mai értékrend szerint kezelték az emberi életet.

Más: a branyiszkói áttörés valóban Guyon Richárd érdeme,de egy szerpentinen felfelé rohamozni nem egyenlő a hadvezéri zsenialitással. Guyon bátor volt - és mint később kiderült - rendkívül tehetséges is, de a felvidéki elszakadás hadmozdulata csakis Görgey és szűkebb törzskara hadművészetét dícséri.

Volt valahol egy kérdés a szlovákok részvételéről: Branyiszkónál pont két szlovák önkéntes zászlóalj törte át az osztrák útzárat. Mégpedig azért szlovákok, mert tudták, hogy óriási veszteséget fog szenvedni az áttörő dandár élegysége. A mi történetírásunk erről nem szól, a szlovákok azonban nem felejtették el. Amúgy a Guyon dandár azért kapta a megtisztelő feladatot, mert egy csetepatéban elhagyták a csapatzászlót...ez volt a büntetés a szokásos tizedelés helyett, amit ott és akkor Görgey nem tudott meglépni.

Magát az elszakadást pedig nem csak a Waffen SS iskolájában tanították, hanem a Sandhurst-ön is. Ez a hadmozdulat a külső íven mozgó erők vadászharcának egyik korabeli bravúrja (vagyis hogy a külső ívre szorított sereg visszamanőverezi magát az előnyősebb belső ívre, ahol könnyebben összpontosít és szűkebb területen képes megoldani a logisztikai támogatását).

Valahol írtátok, hogy megverhettük volna az oroszokat. Szerintem az osztrákokat sem verhettük volna meg. Amikor a tavaszi hadjárat végén az osztrák sereg el tudta kerülni a bekerítést és intakt maradt, akkor a katonák számára már egyértelmű volt, hogy a magyar honvédsereget még egyszer nem lehet hasonló mértékben összpontosítani anélkül, hogy a többi hadszíntéren ne szenvedjenek jóvátehetetlen vereségeket. Vetter Antal terve ebukott, az osztrák sereg kitért a döntő csata elől és minden hónappal egyre előnyösebb helyzetbe hozta az ekkorra már teljesen mobilizált (és a magyarnál összehasonlíthatatlanul combosabb) osztrák hadigazdaság.
A de nehéz az iskolatáska-problémát azért meg lehet fejelni. Sokat olvasgattam itt, ma este úgy döntöttem leírom az én „szakításom”. 15éves korom óta csak osztálytársakkal jártam. 8. osztályban Pállal, de elhagytam Zoliért, majd rájöttem Pál az igazi és így…..
Neg 2009.08.06 13:53:35
@Krizsabali: nem azért beszéltem empátiáról, mert feltételezem, hogy nektek nincs, hanem azért, mert nem tartom szerencsésnek, hogy a saját (remélhetőleg érettebb) mércéteken méritek szegényt.

Hát csak leírta a sztorit. Itt mindenki kurva hülyének nézi szegényt, miközben ez az általatok meghökkentő fantáziával "kurvahülye+hülyekurva" címekkel illetett lány azért olvasgatta a blogot egy ideje, aztán fogta magát és összeszedte a történetet, átgondolta mit és hogyan írjon le, majd leírta.

Aki meg anyázik a helyesírás, meg a fogalmazás miatt annak üzenem, hogy gondoljon már vissza a középiskolai éveire, hogy ő miket vandálkodott magyar helyesírás címén! Utolsó szar szemét szar dolognak tartom, hogy valaki aki bevallottan végig sem olvassa egy 3000 karakteres írást, az anyázik egy 120 karaktereset, hogy milyen szar is az az írás, amit ő végig sem olvasott.

Az ilyenek olvassanak inkább napirajzot.

Ha meg már nagyon anyázni akartok, akkor a szó értelmének megfelelve el lehetne gondolkodni azon, hogy a lány szülei miért nem figyelnek oda rá és miért kényszerül ezzel a szuperfikázó fórummal megosztani a problémáit.

@Birkapörkölt: nem azért fogják elvenni, mert szeret dugni, és igazságtalan a világ, hanem azért,mert felnőtt korára nem kell a saját serdülőkorát bepótolnia.

A rendes lányokat elveszik feleségül.

Akit nem vesznek el, az nem rendes, vagy nem akarja hogy elvegyék. Olyan nincs, hogy valaki értékes, de nem talál olyan embert, aki értékeli. AZ ilyen az nem értékes, hanem gyáva/vak/balszerencsés

Persze ez tényleg csak az én véleményem....
 "Hős szabadságát elveszti Segesvár…" (részlet a Székely Himnuszból) Lóra, indulj! Parancsolta egy aprótermetű és igen rossz magyar kiejtésű tábornok Székelykeresztúron annak a 3500 fős haderőnek, amellyel az Erdélyben állomásozó erős cári és császári…..
Sajnos az alábbi estre a Zugügyvédnek sincs jó válasza, viszont tud olyan kollégáról, aki számos ilyen ügyletben részt vett, és ennek ellenére még mindig praktizál.Tisztelt Zugügyvéd!Tegnap találkoztam a Margit szigeten egy hajléktalan bácsival. Feltűnt, hogy milyen ápolt,…..
Neg 2009.07.24 15:29:11
@AnChoR: Én úgy gondolom, hogy így is megteszem a maximumot.Sajnos az időmmel a főnököm rendelkezik, ő meg azt mondta, ne foglalkozzak hülyeségekkel, mert a végén még engem késelnek meg.

Nem biztos,hogy nincs igaza, de amit megtehetek, megteszem.

A bökkenő az, hogy ez nem az én dolgom lenne.

A törvényjavaslatot benyújtó Otthonvédők pl válaszra sem méltattak...eddig