Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Valleyfloydroad

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Száz év múlva az akkori diákok hitetlenkedve faggatják majd tanáraikat: az tényleg úgy volt, hogy a 20. század végén, 21. század elején a mértékadó értelmiségiek megakadályozták az államokat abban, hogy hiteles adatokat gyűjtsenek legégetőbb problémáikról? Az tényleg úgy…..
Valleyfloydroad 2012.11.07 14:33:42
Sajnos a bejegyzés minden szavával egyet kell érteni. Akik ma a fejüket a homokba dugják és nem hajlandóak a problémákat a helyén kezelni, azok valószínűleg ezt abból az önző elképzelésből teszik, hogy ez a katasztrófa úgysem az ő életükben fog bekövetkezni. A gyermekeik pedig úgyis valami jónevű nyugati egyetemen tanulnak majd és onnan sose jönnek haza.
Érdekes, hogy Havas Henrik, aki az ATV-ben műsorvezető, a Heti Válasznak adott interjújában (
hetivalasz.hu/itthon/vervad-56761/ ) is itt látja a problémák gyökerét, hogy nem beszélhetünk számokról, tényekről, mert nem fér bele a pol. korrektségbe. De ha nem tudjuk a tényeket, ha nincsenek számok, akkor hogyan is kezelhetnénk a problémát? Azért ez jó jel, hogy a ballib oldalon is van valaki, aki fölemeli a hangját. Remélhetőleg azért a józan ész egyszer csak győzni fog, talán még idejében!
A közszolgálati televízió hírműsorai már régóta viccparódiák csak, ha kicsit hunyorítunk és balra fordítjuk a fejünk, olyan, mintha a Bagi-Nacsa páros a Kádár-rendszer cenzúráján viccelődne. Már régóta a közmédia összes számítógépén ott a megfelelési kényszer 2.0…..
Néha napján én is járok azon az úton, ahol a mai poszt beküldője, Réka. A kerékpárosokkal ugyan még nem volt bajom, annyira sosem volt szűk az út hosszabb szakaszon, hogy ne lehetett volna bármelyiküket rövid időn belül megelőzni. Ellenben eszetlen autóstársaim simán…..
Valleyfloydroad 2011.09.30 13:53:40
@xaba99: Nem mindig beszélünk el egymás mellett, meg mondom is, hogy ez az én véleményem, én így látom, ennyi. Neked meg az. Pár dologra reagálok, nem vitatkozni akarok:
1. Én elfogadom, hogy vannak rutintalan vezetők, akik természetesen néha idegesítik az embert. De senki nem úgy kerül ki az utakra, hogy minden a vérében van. Le kell azért vezetni pár ezer km-t. Van aki ezután is bizonytalan, de tudod mit? Nem leszek ettől függetlenül én is egy hülye, hogy veszélyesen közlekedjek mások hülyesége miatt. Nekem az a pár perc mínusz inkább megéri.
2, ugyanaz a válasz, sőt azt sem tudhatom, hogy nem szállít-e valamit, amit nem akar összetörni, kiborítani, stb? Vagy csak egyszerűen így akar és kész. Nem tiltja semmi, hogy 60-nal menjen.Még autópályán is 60 a minimum megegengedett sebesség, itt pedig bőven nem autópálya a példa. Sose volt még olyan, hogy valahol egy adandó alkalommal ne tudtam volna egy ilyet megelőzni.
3, Persze, magamra is vigyázok,sose volt még balesetem (kopp-kopp-kopp) de én tényleg azóta még jobban vigyázok és inkább észnél vagyok, mióta gyerekem van. Ha neked még nincs, akkor majd te is látni fogod ezt, ha meg igen, akkor inkább nem kommentálom, te dolgod.
4, szerintem a poszt tényleg egy konkrét útvonalról szól, ahol bizony tényleg veszélyes a reggeli csúcsforgalomban eszetlenül kanyarban beelőzni azért, hogy 1-2 autóval beljebb légy. Nem az extrém esetekről van szó, amikor valaki középen megy, vagy nem hajlandó kicsit lejjebb húzódni.
5, igen, a gyorshajtás, meg a pia, meg az elsőbbség meg nem adása, talán ebben a sorrendben. De ezek mindig a türelmetlenségből jönnek (a pia kivételével), meg abból, hogy nem fogadom el, hogy esetleg előttem nem egy hasonlóan jó autó van, esetleg idősebb valaki vezeti, vagy rutintalan vezeti, vagy valamit, valakit szállít. Nem arról beszélek, aki szabálytalanul nem enged el, hanem egyszerűen arról, aki abszolút szabályosan, de lassabban megy, mint mondjukazt én szeretném.
Egyébként pedig peace, mindenkinek jó hétvégét, balesetmentes kellemes kocsikázást:-)
Valleyfloydroad 2011.09.30 15:27:34
@xaba99: Na tényleg nincs azért olyan távol egymástól, amiről beszélünk. Persze jobb lett volna, ha idézel, akkor beteszel minden mondatot, amit írtam.
Az indokolatlanul lassú haladást elég nehéz meghatározni, ezért nem is ad a KRESZ erre pontos sebességet. A posztban említett eset, útszakasz nem ilyen, hogy a 60-at annak tekinthetnénk. Indokolatlanul lassú haladás pl. ha valaki egy teljesen jól belátható úton, száraz időben mondjuk 50-nel úgy közlekedik, hogy állandóan akadályozza az előzést. Nem tudhatom, hogy miért megy olyan lassan, de ne akadályozza az előzést, ez így van. De szerintem egy kanyargós, nehezen belátható útszakaszon szarabb autóval, 60-nal haladni (valószínűleg több sebességkorlátozó tábla is lehet arra)úgy, hogy nem az út közepén mész szerintem egyáltalán nem szabálytalan, és a következők szerintem ezt alá is támasztják:
Az autópályával kapcsolatban valóban pontatlanul fogalmaztam. Valójában itt határoz meg olyan legalacsonyabb sebesség határt,ami indokolatlan lassúságnak számít. Azaz, ha külső körülmény nem zavarja (ónos eső, dugó, stb)a haladást, akkor a 60 km/h-ás sebességnél lassabb haladást indokolatlannak kell tekinteni. Tehát gondolom, hogy ez a 90 km/h-ás sebességgel közlekedhető sima közúton nem igazán állja meg a helyét. De ha ez valahol másként van leírva, én elfogadom.
De a lényeg az megint csak, hogy a posztban szereplő eset egészen másról szól.
Valleyfloydroad 2011.09.30 16:18:32
@xaba99: A posztból idézek:
'Ellenben eszetlen autóstársaim simán előzgettek úgy más kocsikat, hogy tuti nem látták, jön-e valaki a kanyarban szemből. Értem én, hogy mindenki siet reggel dolgozni, munka után pedig hazafelé, de nem jobb három perccel később odaérni, mint egyáltalán soha többé?'Nekem az jön itt le, hogy ha 50-nel megyek, ha 90-nel, nem látom, hogy jön-e szemben autó, mégis vannak olyan barmok, akik ilyen előzésekbe belemennek. Itt nem gyorshajtásról, meg ilyenekről van szó, hanem 3 perc plussz miatt mások életét kockára tevő barmokról.
Réka is reggeli csúcsforgalomról beszél, ahol a kocsisor legelejét már valószínűleg egy jelzőlámpa, körforgalom, mit tudom én mi fogja meg. A poszt nem az 'indokolatlanul lassan haladókról' szól. Illetve még egy biciklist említ, aki teljesen szabályosan közlekedik,nem utasíthatod, hogy tekerjen 90-nel.Ha szűk az út, mint ahogy a posztból kiderül, akkor kanyar előtt adott esetben még őt is veszélyes előzgetni, lehet, hogy szemben egy busz fog jönni veled
Itt pedig a KRESZ-ből idézek:.
'Autópályán és autóúton külső kényszerítő ok nélkül 60 km/h sebességnél lassabb
haladást általában indokolatlanul lassú haladásnak kell tekinteni.'
Politikai homokozó. Ez most már bevett kifejezés. Nem rossz, de nem is igazán jó. Mert a politika nem játék, még ha nyüzsögnek is körülötte az infantilis emberek. A tét túl nagy ahhoz, hogy a gúny elegendő volna a kezelésére. Amúgy a politikusok kavarása Gyöngyöspata…..
Valleyfloydroad 2011.04.29 16:33:44
És nem csak a cigányok, meg a politikusok hazudtak, hanem azok is, akiknek a legnagyobb a hangjuk. A magyar sajtó is. Az Indexen, amelyet sokszor nem szeretek, de összességében mégis csak az egyik legjobb és leghitelesebb forrás, ma jelent meg először korrekt cikk az eseményekről, eddig nem volt egy cikk sem korrekt. Mindezidáig tényleg csak az ottani cigányok áldozatszerepéről esett szó, az ottani magyarok fájdalmairól, kétségbeeséséről soha semmi.Már régen tudott volt és a Vöröskereszt elnöke is ezt nyilatkozta, hogy a csillebérci húsvéti nyaralás már napokkal, lehet, hogy hetekkel azelőtt meg volt szervezve, de milyen jól hangzott ország-világ előtt, hogy itt hirtelen evakuálni kellett szerencsétlen cigányokat.
A Heti Válasz volt az, aki pár héttel ezelőtt már, talán egyedül leközölte a helyiek nyílt levelét az üggyel kapcsolatban. A balos médiumokról nem is beszélnék. Nekik is nagyon jól jött ez az ügy.
A helyi magyar idős embereket, akik nem csak a terményüket, hanem saját magukat sem tudják megvédeni már az erős és fiatal bűnözőktől, azokat fogják majd vajon evakuálni ha szükségük lenne rá? Tudom, hogy a Jobbik ebből komoly politikai tőkét akart magának kovácsolni, de akár a kormány, akár a sajtó odament, hogy védelmet nyújtson az igazi áldozatoknak? Persze, hogy abban a polgárőr egyesületben fogják látni az egyetlen segítő szándékú kezet.
Rettentően szomorú ez az egész helyzet, egy sokkal jobb sorsra érdemes faluval (és országgal is) nagyon szépen elbánt itt mindenki.
A vitáknak már csak az a természetük, hogy a résztvevők többnyire elbeszélnek egymás mellett, ki-ki hajtogatja a magáét, és a másik fél szájába olyan állításokat ad, amelyeket az nem mondott, viszont remekül meg lehet cáfolni. Ez már csak így megyen, és Marx Györgynek…..
Már többször megénekelte Bangkok Charlie, hogy az idei esős évszak valószínűleg minden eddigit felülmúl, bár úgy tűnik ez egyáltalán nem thaiföldi sajátosság, lassan az egész világ katasztrófa sújtotta övezetté válik. Thaiföldön évek óta a hevesebb esős időszakokban…..
Modorosblog A Vendég 2010.09.21 07:00:00
Na csákány, végre ideértem. Jól van, ne lázadjál - csak 3 órát késtem, szeretek otthon ejtőzni kicsit a kádban, rákészülni a nagy vizitre. Meg hát örülj, hogy egyáltalán eljöttem - ez a lényeg, nem? Baszki, messzebb nem találtál pecót? Kész szerencse, hogy hoztam az…..
 Az önkiszolgáló éttermek világa két iskolai, és egy ÁSÉS-posztot is eredményezett - most rögtön két olvasói összeállítással folytatjuk a vonalat.Az elsőt a csuhástól kaptuk - aki az amúgy zseniális Orkánság blogot, a képzeletbeli, ám nagyon is valóságosnak tűnő,…..
Cigányokról Cigánygulág 2010.09.02 20:15:00
Nem nagyon van ezen mit elemezni. Az a tény, hogy Szegedi Csanád Jobbikos EU-képviselő javaslata a cigányok átnevelő- és kényszermunka-táborokba zárásáról egyáltalán elhangozhatott, a magyar közélet szégyene. Ha eddig nem tette volna, hát legalább mostantól szégyellje magát…..
Valleyfloydroad 2010.09.03 07:27:53
Gábor, a mai és a tegnapi bejegyzésed is nagyon tetszett. A maihoz hozzászólva az én véleményem is az, hogy teljességgel képtelenség és aljas gondolat ilyen táborok kialakítása. A véleményem az, hogy csakis jó példával és a kultúrájukban mélyen gyökerező hibás feleletek megváltoztatásával lehet a megoldást valahol keresni.
Számomra az a döbbenetes, hogy az eliten, azaz a művészeiken, zenészeiken kívül alig van jó példa előttük. Egy amerikai filmben mindig van egy jófej fekete orvos, ügyvéd, tanár, pláne rendőr (és az életben is így van). Ha mi ezeknek a helyére cigányokat képzelünk el, akkor ez az eddigi tapasztalatok szerint nagyon erőltetett lenne, mert ilyet alig látni, alig ismerni. Azért üdítő példa a Makula nevű rendőrségi szóvivő, vagy egy-egy Megasztár feltűnése.Becsületes, hétköznapi dolgos cigány persze sok van. De sajnos ők a legtöbbjük szemében nem példa. Hiába beszélnek cigány Obamáról, amikor csak Kolompár Orbánokat,OCÖ-s verőlegényeket és gyerekek pénzén dáridózókat termeltek ki eddig. Nagyon kevesen vannak a Járóka Líviák és az Osztojkán Ágnesek, itt is többen vannak a konfliktuskereső- és termelő Mohácsi testvérek és a Balogh Artúrok.
Nagyon sokat beszélünk a megoldáson, nagyon jó blogok vannak, mint a tiéd Gábor, de mikor jutnak el ezek a gondolatok a megoldásig? Azok a tízezrek, lehet, hogy százezrek, akiknek az élete már nem nevezhető életnek az állandó pokol, megalázottság és félelem miatt, hogy mikor ütik le suhancok, mikor viszik el az utolsó csirkéjét tolvajok, mikor köpik szemben az utcán, mikor verik meg a gyerekét, stb.? Sajnos az ilyen radikális hangok sokkal hatásosabbak, mert azonnali változással kecsegtetnek.Szerintem sincs itt 20 év megint próbálgatni, nyilvánvalóan sürgős megoldás szükséges a probléma kezeléséhez. Azonban a Jobbik ötlete csak súlyosbítaná mindezt, arról nem is beszélve, hogy micsoda moralitáson alapszik az egész őrület?
Memberrel is egyetértek, hogy a cigányokkal kapcsolatos problémakör az utolsó, amiben tárgyalni kéne a Jobbikkal, sőt nem is szabad.Másban persze elképzelhető.
Én is nézegettem már ezt a TOP100-as körözési listát, most megnéztem a legutolsót is. Nem sokat változtak a nevek rajta. Ezek szerint mást is foglalkoztat, hogy hány cigány származású körözött személy lehet rajta. Számomra szomorú nagyon a kép, ugyanis a legnagyobb jóindulattal is 40 körüli ez a szám. Persze ki a cigány? De mindannyian tudjuk, hogy hordoznak bizonyos rasszjegyeket (ahogy egy thai, egy grúz, vagy egy finn ember és mások is), ami miatt nem olyan nehéz a beazonosításuk. Én próbáltam a kicsit is "kéteseket" nem beleszámolni, ezért pláne magas a 40 körüli szám. 2 ok miatt is. A lakossághoz képest ha jól tudom, most olyan 5-7%-ra teszik a számukat. A másik pedig, hogy a TOP100 körözött személy között nyilvánvalóan nem fogjuk megtalálni azokat, akik nap mint nap megkeserítik mások életét lopásokkal, zsebtolvajlással, erőszakkal, tanár- és orvosverésekkel, erdőirtásokkal,fénysorompók kábeleinek ellopásával, zsilipek elemeléseivel stb.. A sérelmet szenvedők nagy része hála Istennek nem gyilkosokkal, fegyveres rablókkal és feketeöves csalókkal fog találkozni. A gyerekek által elkövetett bűntények etnikai vonatkozásairól pedig ne is beszéljünk.

@Member: azt, hogy mit lehet csinálni egy faluban,nagyrészt mi döntjük el. Nem kell másra várni. Értelmes elfoglaltságot, sportolást, kirándulást, bármilyen önképzőkört mi magunk tudunk magunknak kitalálni és véghezvinni. Szerintem a kocsma és az otthoni tévézés között óriási a terep.
Valleyfloydroad 2010.09.09 06:25:18
@Member:
Bár nem ez volt a legfontosabb mondanivalója a (másnak küldött) válaszodnak, mégis hadd tegyek egy megjegyzést. Azért meg pláne elnézést kérek, mert a kettőtök párbeszédébe ilyen módon szólok bele. Azzal a "kedves ismerősöddel" valami nagyon sántít,ha előző életről beszél azaz a lélekvándorlásban hisz, ő alapból nem lehet keresztény (az ugyanis teljesen mást tanít). Vagy a sztori maga sántít... Amúgy a lélekvándorlásban hívők tényleg azt vallják, hogy minden állapot valami előzőnek a következménye, jutalma, vagy büntetése, a kersztények azonban nem vallanak ilyesmit. Sok mindennel teljesen egyetértek amit mondasz, de azért az előző hozzászólásodban nem nehéz nem észrevenni egyfajta direkt szúrkálásokat ("íromány","ingerültek", "nincs kufirc") valakik felé, ami nem éppen fair. Remélem, hogy tényleg csak rossz sztereotip példaként hoztad föl ezeket, nem pedig azért mert valami miatt nagyon frusztrált lettél:-)
A minap viszonylag hosszú interjú jelent meg az Indexen Balogh Zoltánnal, aki várhatóan a cigányügyek fő felelőse lesz az új kormányban (az interjú itt olvasható). Olyan ember szólalt meg tehát, akin sok múlik majd, tehát fontos, bármit mond. Bocsássuk előre: Balogh Zoltán…..
Valleyfloydroad 2010.06.01 06:57:55
Lehet, hogy már túlrágott csont ez a "műveljék meg a kertjüket" dolog, de eszembe jutott nekem is egy pár dolog, amit le szeretnék írni. Szerintem is ott van a probléma, hogy bizonyos dolgokat könnyebb egyszerűen megszerezni, ellopni, mint mondjuk keményen megdolgozni érte. Való igaz, hogy az a csoport.aki olyan kultúrában él évszázadokig, ahol ez nem bűn, ott nehéz megmagyarázni, hogy valójában tényleg miért is bűn az, ha valakitől olyantól veszünk el egy "kicsit" akinek egyébként abból "sok" van? Ezt cigány értelmiségitől hallottam egyébként is, hogy a cigány kultúrában a fortéllyal, ravaszsággal, ügyességgel (ebben pedig benne van öregek átverése, házakba ügyesen besurranás,pohár vízért jöttünk csak, stb. stb.)megszerzett vagyon sokkal többre értékelendő (legalábbis ez évszázadokig így volt, így valószínű, hogy a gondolkodásmód erről mit sem változott), mint a kemény munkával megszerzetté. Szerintem ebben lehet valami. Régen persze az nem okozott akkora feszültséget, hogy a néhány ezer vándorló cigány itt-ott tyúkot lopott, vagy kerteket dézsmált meg, ellentétben azzal, ami ma jellemző az ország egyes területein, hogy ma már ez mindennapos és tömegével fordul elő.
Még egy dolog. Ugyan földet művelni, állatot tartani nehéz munka és összetett dolog. Sikeres mezőgazdasági vállalkozást vezetni még sokkal nehezebb. De nem erről beszélünk . Hanem arról, hogy a vidéken mindenkinek rendelkezésére álló kis kertben legalább legyen néhány szál virág, néhány tő krumpli, paradicsom, hagyma,pár tyúkocska, stb. Persze mindezt mástól elvenni megint csak sokkal könnyebb. De, az előbb felsoroltak művelésének megtanulása nem egy nagyon nehéz dolog. Akik arról írnak, hogy nekik nem mutatja meg senki, nagyon is tévednek, nagyon messze járnak a valóságtól. Én falusi általános iskolába jártam, régen volt (gondolom ma is van) olyan tantárgy, hogy gyakorlati ismeretek. Minden iskolának volt (ma is biztos soknak van) ún. gyakorlókertje. Ősszel és tavasszal heti két órában minden osztály kint volt, konyhakerti növényeket termesztettünk (cigány osztálytársak is voltak, ők is ugyanazt tanulták, mint mi), sőt a nyári szünetekben is ki kellett járni és egy "brigádnaplóban" vezetve beírtuk, hogy milyen munkát végeztünk el egyénileg, kinek mikor volt ideje kimenni.Ezt a tanár ellenőrizte. Télen a lányok főzni tanultak, a fiúk meg műhelyben voltak, fúrtunk, faragtunk, amit lehetett. Szóval itt is sokat meg lehetett tanulni. Ha ma esetleg nem is oktatnának ilyeneket (vidéken kétlem, hogy ne lenne ilyen), akkor is van egy jó pár generáció, aki ezt iskolában megtanulhatta és át tudta adni, vagy át tudja adni.
Eléggé leegyszerűsítésnek látom azt, ha valaki másban látja az okát, hogy ha egyes emberek nemigen akarják azt a kapanyelet megfogni, az udvaron virágot nevelni, hanem inkább egyszerűbb megoldást találni. Ugyanis tanulni mindig is lehetett ezeket és most sem hiszem, hogy itt valakik féltve őrzik a tudást.
Az iskolán kívül pl. falugazdászok, vagy más programban résztvevő "oktatók" ezzel foglalkoznak, hogy segítsék azokat, akik úgymond "nem szokták a mezőgazdasági munkát".
Szerintem a legkárosabb az, ha a saját problémáink gyökereit kizárólag másban látjuk, hogy azokat tőlünk független erők (pl. a nem befogadó többségi társadalom)okozza, vagy ezt mások úgy láttatják (sajnos nagyon sok ilyen ún. értelmiségi segített ennek a nézetnek a sulykolásában). A legnagyobb nyomorban tengődők is csak úgy fognak kikecmeregni a sokszor reménytelennek tűnő helyzetből, ha ők maguk megtanulnak gondoskodni magukról. Ugyanis az ember attól is ember, hogy képes minderre. Ez ott kezdődik, hogy a rendelkezésemre álló erőforrásokkal (ha ez csak egy 200 nm konyhakert is)úgy bánok, hogy abból hasznom legyen.A magukról gondoskodókat, portájukat tisztán tartókat, rendesen élőket a többség egyébként is befogadja, tiszteli, sőt támogatja is (ezt mindannyian tudjuk és tapasztaljuk). Már ezért is megéri úgymond "rendesen" élni egy vidéki közösségben pl.Természetesen nem mondom, hogy a körülmények nem számítanak, de az embernek mindig van lehetősége, hogy az adott körülmények között is becsületesen állja meg a helyét.
Valleyfloydroad 2010.06.01 15:58:24
@mistinguett:
Igazad van, szerintem is kulturáltan megy a vitatkozás többnyire itt. Csak amiatt válaszolok, mert biztos vagyok benne, hogy volt, ami félreérthető volt a fönti gondolataimban. Egyáltalán nem gondolom pl., hogy a cigányok úgy egészében ne akarnának dolgozni. Mivel tudom, hogy nagyon sokan tudnak is és akarnak is, így mégiscsak pozitívan látom a jövőt. Azt sem állítom, hogy úgy egészében nem akarnak kitörni a gettóból. Az "ügyeskedés"-sel kapcsolatban is részben igazad van, Vuk is ilyen, bár ő jópofa dolgokat csinál és mondjuk egy rókaélet más, ahol nap mint nap veszélyekkel néz szembe.Ő mondjuk az ellenségét veri át folyamatosan, nem pedig mondjuk 80 éves embereket és fér hozzá a kicsiny megtakarításaihoz, vagy a nehéz munkával előállított terményeihez. Az emberi társadalom kicsit más, mi képesek vagyunk arra, hogy szorgalommal, kemény munkával is el lehet érni dolgokat, nem csak mások átverésével. Mondom, azt a dolgot egy cigány valaki mondta, mint problémát, hogy sajnos a többségi cigányoknál az is a a baj, hogy az iskolában nyújtott teljesítmény, a szorgalmasan végzett kemény munka egyáltalán nem számít amolyan dicséretes dolognak (a legtöbb ilyen szülőnek pl. fogalma sincs, hogy mit tanul a gyerek, milyen jegyei vannak, stb?), vagy amire fel kéne nézni. A "cigány" igazából le is nézi a gádzsót, hiszen minek dolgozik olyan keményen, ha másképpen is hozzá lehet jutni a javakhoz (segélyek támogatások, kisebb értékű lopások, stb. stb.).Isten ments, hogy általánosításnak tűnjön amit mondok, de azt hiszem hogy mégis nagyon sokukra jellemző ez a fajta gondolkodás (az észak-magyarországi választási eredmények mondjuk nagy részben ennek köszönhetőek). Erről pedig szerintem Gábor is sokat írt már, hogy ez a fajta 2 nézet a mai modern társadalmakban nem igazán fér meg konfliktusok nélkül egymás mellett.
Amúgy reggel csak azért pötyögtem be a véleményemet, mert azzal nem értek egyet, hogy a kertem körüli munkák olyan nagy tudást igényelnének, hogy várjunk még egy pár évtizedet, amíg ezt megtanulják. Ezért is írtam, hogy a gyerekeket már eleve megtanították ilyesmire az iskolában is, hiszen ilyen tantárgy volt is, de szerintem vidéken van is még. Illetve abban sem hiszek, hogy mondjuk lenne a világon olyan, hogy emberek ne tudnának többet tenni saját magukért, illetve gondoskodni önmagukról. Ez emberi tulajdonság, mindenkinek rendelkezésére áll. Az áldozat a többségi társadalomtól, pláne a végletekig kiszipolyozott középosztálytól szerintem megvan és "fáj" is, ahogy te írod. Az emberek a jövedelmük több mint felét beadják a közösbe. Abból pedig nagyon sok megy el arra, hogy a hátrányokat szenvedők (nem csak cigányok) valami kompenzációt kapnak (ingyen ebéd a gyerekeknek a suliban, ingyen tankönyvek, különböző segélyek, stb. stb.). Ugyanakkor ennek a rétegnek nem róhatjuk fel pl. azt, ha ezért cserébe elvárja azt, hogy ezeknek az embereknek a gyerekei járjanak iskolába (nekik lesz jobb ettől elsősorban), ha az egészségük engedi akkor tartsa rendben a portáját és termeljen magának legalább zöldségeket (magot, vetőkrumplit általában ingyen kapnak hozzá), illetve részt vegyen valamiféle közösségi munkában (árvizek idején a munkákban részvétel, faluszépítés, egyéb közmunkák, stb.). Szerintem valahol itt kezdődik el a dolog.Rajtam nem múlik, én szerintem is jobb ha "szövetségesei" vagyunk egymásnak, mintha az ellenségei.
Valleyfloydroad 2010.06.01 19:35:23
@mistinguett:
Én is köszönöm a választ! Van pár dolog, amire reagálni szeretnék. Én nagyon valószínűnek találom és igazat adok benne Gábornak, hogy a problémák fő okai az ún. szociokulturális gyökerekben és különbségekben keresendőek. Ezen a blogon már egy másik bejegyzésnél leírtam, hogy Angliában olvastam egy cikket jó pár éve a különböző rasszba tartozó gyerekek iskolai teljesítményével kapcsolatban. Olyan 10 éves korukig nincs olyan különbség, ami bármivel is magyarázható lenne, vagy lenne bármilyen észlelhető különbség (persze ott is van olyan, hogy alkesz szülők gyereke rossz tanuló, stb, akire úgy általában nem figyelnek otthon).Viszont olyan 10 éves kortól kezdve nagyon nagyok lesznek a különbségek. Egyértelműen az ún. oriental származású (kínai, honkongi, japán, koreai) gyerekek a legjobbak, mögöttük kb. egy szinten az indiaiak és a fehérek, majd a pakisztániak és a bangladesiek. Nagyon lemaradva követik őket az afrikai származású gyerekek és a sor leges legalján a karibi (szintén fekete) gyerekek kullognak. Ilyen kutatást lehet végezni a liberális Angliában, tehát számon is tartják a származást (én is "kaukázusi"(a fehéret így jelölik) voltam a dokinál:-))).A magyarázat pedig egészen egyszerűen az, hogy különösen a távol-keletieknél, de a fehéreknél és az indiaiaknál is nagyon fontos a gyerek és a család szemében a jól teljesítés, úgymond ki lehet vele tűnni, számít egy közösségben a dolog, hiszen ez a jövőnk alapja. Ezzel szemben a fekete gyerekek jó része 10 éves korában már olyan közösségekben van, ahol nem "cool" jó tanulónak lenni, mással érdemled ki a megbecsülést. A szülőket is kevésbé érdekli a dolog és máris ott vagyunk, hogy megértjük, miért van pl. az egyetemeken kevesebb fekete Angliában, mint mondjuk kínai, vagy indiai.Szerintem itt is van benne valami, hogy a cigány gyerekeknél (nagy részüknél) egyáltalán nem olyan "cool" dolog jó tanulónak lenni, és ez egy ördögi kör, mert ő sem látja a szüleit dolgozni menni és ha nem tanul, akkor az ő gyerekei se fognak sok jót eltanulni tőle.Ezért nagyon fontos, hogy a cigány gyerekek járjanak már óvodába 3 éves koruktól és az iskolából se hiányozzanak. Ha lassan is lesz eredmény, előbb-utóbb csak lesz.
A másik, hogy írod, hogy nem ártana hangsúlyozni, hogy nem csak cigányok "élősködnek" a középosztályon, hanem magyarok is. Hát így is írtam, zárójelben ott van, tehát hangsúlyozom ezt én is.
Általános iskolába nem mostanában jártam, azt írtam, hogy akkor, amikor én jártam, de úgy képzelem el, hogy ez ma is így van. Ha nincs így, akkor vissza kell térni rá, mert ez nem csak a cigány gyerekek miatt jó, de nekik gondolom különösen az. De aki akkor tanult mint én, gondolom nem felejtette el a dolgokat, tehát át is adhatta azt a gyerekének.
Nem jó feltétlenül a helyzet vidéken, de nagyon sok ilyen kezdeményezés van, hogy cigányok vetőkrumplit, illetve vetőmagot kapnak. Pénzt nem tudnak nekik adni mindig, de ha azt nem, akkor ezt igen. Aztán persze sok olyat hallani, hogy sajnos már elvetni nem vetik el, hanem eladják és a pénz megy is a játékgépbe. Egy településen pl. energiatakarékos izzókat osztottak a rászorulóknak, hogy kisebb legyen a villanyszámla, 20 méterrel odébb pedig már árulták is őket. Szóval nem biztos, hogy feltétlenül jó így a kezdeményezés, mert sokszor nem ér célt, de még mindig több esély van rá, hogy jó helyre kerül a dolog, mintha rögtön készpénzt kapnának. Mert lehet, hogy mondjuk 10 % mégis elveti a krumplit, vagy kicseréli otthon az égőt energiatakarékosra és akkor máris jobban jártunk.
Beleolvastam amúgy a blogodba, a francia cikket olvastam el konkrétan. Örülök, hogy megemlítetted Djangot:-)imádom a zenéjét. Kár, hogy olyan fiatalon meghalt, zseniális gitáros volt.