Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Leira

34 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Szülők!Már javában tart a nyári szünet, gyerekeink önfeledten élvezik a pihenést, a játékot. A napokban azon gondolkodtam, hogy vajon min múlik egy oktatási intézmény ( óvoda, iskola ) belső törekvése és ezen belső törekvésének minősége. Véleményem szerint azon,…..
A játéklehetőségek mérlegelése, a problémák, a konfliktusok oldása hozzájárul a problémamegoldó gondolkodás fejlődéséhez. A játék közben adódó nehézségek leküzdése, magának a problémának a felismerése, a megoldás keresése, a próbálkozások kibontakoztatják a gyerek…..
Az iskolai érettségről már írtam korábbi cikkeimben, ahol megfogalmaztam, hogy a gyerekek érésének üteme más és más, ezért fontos, hogy egyéni fejlesztést tudjunk biztosítani a fejlődésben elmaradt gyerekek számára. Fejlesztés és nevelés játékkal? Igen!Úgy gondolom, hogy a…..
Gyurkovics Tibor író egy régebbi újságban megjelent kis tárcáját olvastam a napokban.Néhány sort idézek belőle:" Most nézem az unokám arcát. Rettegés az arca. Épp most fekszik le, álláig húzza a takarót, átnyalábolja anyja nyakát. - És ha fekete pontot kapok? -…..
A közel múltban olvastam egy kutatás eredményéről, mely arról szólt, hogy az iskola kiöli gyerekeinkből  az érdeklődést.Az derült ki belőle, hogy bemennek a gyerekek az iskolába - a felső tagozatba, vagy a nyolcosztályos középiskolába - úgy tízéves koruk körül.…..
Tanulási nehézségek A projekció 2009.04.20 08:38:00
Előző írásaimban a képességek fejleszthetőségéről volt szó. Az eredményes képességfejlesztés első feltételeként azt említettem, hogy ne fogadjuk el az örökléselvűséget, azaz a képességek megváltoztathatatlanságáról szóló tételt. Írásom végén felsoroltam néhány…..
Az előző írásomban említett példák a képességfejlesztésre egyediek, de a tömeges oktatásból is lehet példát találni, bár igaz, jóval kevesebbet, mint az egyedi esetek között.Melyek az eredményes képességfejlesztés feltételei?Az első feltétel, hogy feladjuk a képességek…..
Egyszer megkérdezték Mark Twaint, hogy kit tart az emberiség legnagyobb alakjának. Az író elgondolkodott, majd így felelt: - Napoleont és Helen Kellert. Napoleont ismerjük, de ki volt Helen Keller?Helen Keller egy amerikai középosztálybeli házaspár gyermeke volt, aki ép…..
Mi szülők mindannyian a saját gyermekünk érdekeit tekintjük fontosnak, és hajlandók vagyunk  tenni gyermekünkért, rengeteget foglalkozunk vele, mindent megteszünk, hogy segítsünk neki.Sokan keresünk segítséget a tanulási gondokra, ezek közül az egyik laggyakoribb…..
Gyermekeink sikeres tanulásához ne csak új tanulási technikákat próbáljunk ki és alkalmazzunk, hanem a  képességeik fejlesztéséhez és tanulásuk megkönnyítéséhez használjuk a "teljes aggyal" való tanulás módszerét, melyet az agytorna segítségével…..
A koncentrálóképesség az a tulajdonság, mely mindenféle munkának, így a szellemi munkának, a tanulásnak is nélkülözhetetlen feltétele. Mivel kiemelt szerephez jut  a tanulásban, ezért fejlesztést igényel. Gyermekeink figyelme az iskolában sokszor nehezen ébreszthetó fel,…..
Ahhoz, hogy sikeres legyen gyermekünk az iskolában nem elég, ha a tanuláshoz szükséges módszereket sajátítja el, hanem a tanuláshoz nélkülözhetetlen képességekkel is rendelkeznie kell.Melyek ezek a képességek?1. A koncentrálóképesség: mely minden szellemi munka…..
Ahogy telnek a napok, hónapok és az évek az iskolában, úgy növekednek a követelmények; egyre többet kíván az iskola gyermekeinktől, a játékos, vidám észrevétlen tanulást mindinkább fölváltja a tudatos ismeretszerzés. Az igazi fárasztó, kemény munkához kezd hasonlítani a…..
Az óvodás kisgyerek még erős érzelmi kötődésben él, ezért jó lenne, ha az  általános iskola első két osztályát egységesnek tekintve az óvodához közelítenék, így biztosítva gyermekeinknek az érzelmi kötések folyamatos lehetőségét.A valós gyakorlat az,…..
Néhány gondolatot szeretnék leírni, hogy mire érdemes figyelni a szülőnek, ha iskolába íratja gyermekét.1. Az iskolába nem iskolás, hanem óvodás megy, aki a következő két-három évben érik meg az iskolára, nagy egyéni eltérésekkel.2. Az óvoda feladata nem az, hogy…..
A mai világban sok tanulási lehetőség van, és nincs hiány művelt, okos emberekből sem. Amiből hiány van az az önbizalom, önbecsülés, belső motiváció. Aki ezek hiányában van annak a tanulás teher, szenvedés: " Én ezt nem tudom..., Ehhez hülye vagyok..., Nem tudom…..
Szülőként tapasztalom, hogy a magyar iskolarendszer nem működik hatékonyan. Folyamatosan pénzhiányra panaszkodnak, pedig egy iskola sikeres műkédése nem elsősorban a pénz kérdése, hanem az emberségé, milyen emberek irányítják és dolgoznak benne.Mitől lehet jó egy…..
Az iskolával kapcsolatban szinte minden embernek  elsőként  a tanulás jut az eszébe. Ilyenkor visszagondolunk saját iskolás éveinkre, pedagógusainkra, tanulmányi eredményeinkre. Nem akarom tudományosan magyarázni a tanulás fogalmát, hiszen ezt már megtették nálam okosabb…..
 Az iskolaválasztás és az iskolakezdés minden család életében fontos döntés.Sok szülő bizonytalan abban, hogy tanköteles gyermekét iskolába adja-e, vagy még egy évre visszatartsa az óvodában. Meg tud-e birkózni az iskolai nehézségekkel, jól érzi-e magát, tud-e figyelni a…..
A napokban sok leendő első osztályos szülő gondolkodik el azon, hogy hova, melyik iskolába írassa be gyermekét. Hazánkban szabad iskolaválasztás van, így a szülő dönt saját nézete és meggyőződése alapján. Természetesen előnyben vannak a városban, illetve a város…..
A tanköteles tanulókat az önkormányzat által meghatározott időben - általában áprilisban - kell az iskola első osztályába beíratni.A beíratást megelőzően a helyi és a területileg illetékes önkormányzat jegyzője összeállítja a tankötelessé váló gyermekek névjegyzékét…..
Kedves Szülők!A mai és a következő írásomban egy kis segítséget szeretnék adni azoknak, akiknek kisgyermeke szeptemberben kezdi az iskolát, és szeretnék tudni, hogy milyen szabályok vonatkoznak az iskolai tankötelezettségre.A közoktatási törvény szerint a tanköteles kort…..
Kedves Szülők!Egyik ismerős anyukával találkoztam a múlt héten, aki azt panaszolta, hogy hatodikos kisfia nem tud önállóan tanulni, elvárja, hogy ő mindennap tanuljon vele. A gyerek még a könyveit sem veszi elő addig, amíg anyuka mellé nem ül.  Együtt, közösen…..
" Nekem egy rémálom a tanulás és az egész suli. Az a problémám, hogy egyáltalán nem érdekel. Csak arra hajtok, hogy átmenjek, ne buktassanak meg a tanárok. Az órákon unatkozom, ezért megamat próbálom elszórakoztatni, amennyire sikerül, amíg észre nem veszik. A családban is…..
A mai gyerekeknek, fiataloknak nagyon sok ismeretet kell elsajátítaniuk. Egy átlagos intelligenciájú gyereknek ez nem is okoz semmi gondot. Mégis a statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy egyre nő azoknak a száma, akiknek rémálom az iskolai tanulás. Vannak, akik lemaradnak és…..