Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Merdzsós Zsata

21 bejegyzést írt és 129 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Én elmennék, de nem tudok Éppen a Goliban ultizok! Énekli Nyakas Laci a Lajos utca 100 című örökzöld slágerében. Na de mi az a Goli?   A világhírű Goldberger, majd PANYOVA (Pamutnyomóipari Vállalat) történetébe nem mennénk bele részletesen (Moldova jól…..
Sziasztok! Rég jelentkeztünk már, jó hírrel meg talán még régebben - az utóbbi években ugyanis rendszeresen kell tudomásul vennünk legendás óbudai éttermek, kocsmák megszűnését: elég csak a szentendrei úti Ladik étteremre (lebontották), a Lépcsősre (üzlethelyiség kiadó),…..
Kedves Óbudakocsma-olvasók! Pont egy éve adtam jelentést egy új hamburgeres megnyitásáról a Szentendrei úton, a lakókocsiban megnyíló MagicBurgerről. Akkor még magam sem gondoltam, hogy ennyi rajongója lesz ennek a remek helynek, köszönhető Lilla és Peti kitartó…..
Pár hete feltettük a kínzó kérdést facebookos oldalunkon, hogy tud-e valaki klasszikus vendéglátós zenészt ill. zenés helyet ajánlani Óbudán - az eredmény kicsit lehangoló volt.A Kerék vendéglő harmonikását (Derkács Gyula úr) illetve a Bécsi úton újonnan nyílt…..
Mégiscsak vannak még jó dolgok az óbudai kocsmák történetében! Sajnos egyre több hírt kell adnunk egykori nagy múltú italozók bezárásáról, így sajnos a Flórián söröző 2 évvel ezelőtti bezárását is szomorúan konstatáltuk. Pont egy éve azonban nagy örömmel fogadtuk a…..
Merdzsós Zsata 2011.04.13 11:10:56
@Italboltos Sanyi:
Sanyi bakker,a Flórián mozi alap volt! Nekem az Olaszok hihetetlen kalandjai Leningrádban volt a kedvenc filmem itt, de emlékezetes volt a Kőszívű ember fiai 2 részes rettenet, amit csak azért néztünk meg, mert kurvára nem volt kedvünk elolvasni :-) Közben némi kajacsata is volt köztem és "Kiru" úr között.
Ki tudja mi volt az utolsó film, amit itt vetítettek???
Denzel Washington - Hurrikán című filmje 1999-ben.
A plakátja talán még mindig kint van a mozi kirakatában...

A másik kedvenc mozink a Csillag volt a Mátyás király úton, ami az utolsó fapados mozik egyike volt talán. Ott mindent lehetett: piálni, cigizni, miegymás. A WC-je egy igazi bádog vizelde volt. :-)
Szeretjük a Kenyeres utcát - a Szőlő köz szalagházaitól és a Jó Pásztor templomtól a Bécsi útig tartó ötperces séta maga Belső-Óbuda: klasszikus földszintes - néhol családi, kertes - házak, minimális átmenő forgalom, falusias fa lámpaoszlopok, gyönyörű kilátás a…..
No kedveskéim, végre lett egy szabad félórám, hogy beváltsam régi ígéretemet - és írjak erről a kissé elfeledett, de igen hangulatos helyről, az Admirál étteremről. Hosszú kimaradás után tegnap végre összefújta a szemetet a szél, és újra találkozott az…..
Merdzsós Zsata 2010.11.12 20:32:48
@a Saci: Édes Sacikám, hát magadra ismertél??? Hát van értelme ennek a blognak! Ezer éve nem láttalak!
Akkortájt hamar elszakadt a cérna nálad a pincér Lacira! :-)
Jó volna egy retró hegyi-óbudai találkát szervezni ide nagy Kent partikkal... Lacit előkerítjük valahogy! :-)
Merdzsós Zsata 2010.11.12 20:35:09
@3 Gee: A hugyozós bokorban meg ott volt a trafóház... mindig féltem, hogy egyszer tökön ráz az áram brunyálás közben...
Na és a rántott húsos zsemlék is megérnek egy misét...
Merdzsós Zsata 2010.11.22 14:14:55
@ballalaci: Szevasz Laci pincér, de örülök, hogy bejelentkeztél! Hát a végén egy online Admirál buli kerekedik itt a blogon :-)
A "Vacsiztok?" örök kérdésed a mai napig nevetésre ösztönöz, főleg mikor úgy is tudtad, hogy tök fölösleges bennünket erről megkérdezni, mert megint inni és zsugázni jövünk le. :-) Kalóz terem legbelső asztala volt a mi megtűrt dühöngőnk "A Sacival" az élén.
A Fuegodra azért référt volna egy polír! Meg van még? :-)
Üdv,
Zsata
Megtört a jég: még több, sokat látott óbudai talált ránk - örömmel közöljük hát folytatásként Gábor emlékeit a Flórián tetején található Önkiszolgáló Éttemről. Én 1985-ben voltam ott óvodásként egy családi lakodalmon, de - sajnos a rokonságra fókuszáló -…..
Merdzsós Zsata 2010.11.12 13:27:26
@Vitéz Főátlóssy Merőleges Béla: Gyönyörű emlék beszámoló, köszönjük szépen!
Na jó reggelt kihányok!   Hol vagyok? Mi van? Úgy látom, hogy éjszaka megittam egy másfél liter vizet. Trotty! Biztos volt valami tivornya… Várjatok egy kicsit! Megnézem a kocsimat… Szerencsére még egyben van. (Mindig ezzel kezdem a napot. Van, amikor rosszabbul…..
A Schlosser kocsma / Lajostanya számomra felülmúlhatatlan óbudai nótájától nem sokkal lemaradva következzen egy újabb lelet - a Lajos utca 100!A szomszédos Vidocq étterem és a már csak Cave Pubként letesztelt Goldberg mellett különösen kedves és személyes sláger ez: ebből…..
Egy külsősnek jellegtelennek tűnhet elsőre, és mégis mennyi emléket jelenthet egy környékbelinek ez a nemrég még éjjel-nappal üzemelő kocsma! A szinte már franchise-ban működő Fanni büfé AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) melletti, Raktár-Szentendrei sarkán…..
Merdzsós Zsata 2010.09.30 14:39:58
Háh, na végre újra megindult a blog! Igazakat írsz Sanyikám!

A Faház története 1993-ig nyúlik vissza, ugyan is akkor épült a krimó a parkoló kellős közepén. Az amúgy is elég szűkös panelparkolók számát 6 autó helyével nyirbálta meg az épület több lakó örömére…

Talán Lajos Atya barátom emlékszik még, hogy az építéskor a parkolóban roskadt egy kék dobozos Zsuk kisáru szállító, amit egykoron dinnye árusok felejtettek ott évekkel korábban. Az autó lassan beépült a lakótelep tájképébe, egyre több helyi csöves lakóhelyéül is szolgált. A Faház Söröző építésekor pl. állvány helyett használták a tető ácsolásakor a munkások szegény járművet. Lajos atyával mi is csemegéztünk a járműből egyet, s mást és néha-néha „Szívassuk meg a Zsukot!” csatakiáltással görkoris kirohanásaink végállomásaként is szolgált, mint megállító fal. Ettől az oldala egyre horpadtabb lett az évek alatt.  Na a büfé lassan megnyitott és csábító rövidital áraival egyre több helyi arc gyűjtőhelye lett. A bepiált csövingerek fele a Zsukban, fele a ház alatti padon tivornyázott éjszakákat át. Mivel egykori lakásunk ablaka pont a ház alatti pad felett volt, így nyári éjszakán nem lehetett aludni az ordibálástól, borgőzös éneklésektől. Na akkor jött a megüdvözült ötlet! Megtöltöttem vagy 10 liter hidegvízzel egy lavórt és zumek ki a konyha ablakán az egészet! Nem kevesebb, mint 2 másodperc múlva jött is a válasz ordítva lentről: „Gyere le te kis geciputtony, szétbaszom a fejedet te rohadtállat görény!” majd még 10 percig káromkodott valamit a nyakon öntött bebaszott csöves, de szerencsére nem tudta honnan jött az égi áldás a nyakába. Többet nem ültek a padra dajdajozni he-he-he. Rá fél évre a tűzoltók szirénájára kelt az egész ház. „Szeretett” kék Zsukunk lángokban állt a Faház mellett. Valami csöves leszámolás lehetett, harc ment a biztonságot nyújtó doboz részért, majd gondolom a vesztes fél begyújtotta a patkánylyukhoz hasonló rakrészt. Majdnem a Faház is leégett. A porrá égett kisteherautó még legalább egy évig csúnyította a parkolót, mire valami fémgyűjtő brigád segítségével új Suzukit öntöttek belőle. 
Merdzsós Zsata 2010.10.06 12:26:00
@mchnx: Természetesen Zelk Zoltán verseit én is olvastam az Ilku Pál Ált. isk. 3.osztályos olvasókönyvébe, mint minden más kispajtásom :-) Költészetéből nekem a kissé bugyuta, kiszámolóra emlékeztető, ritmusos gyermekversei maradtak meg... de 8 évesen akkor sem izgatott fel Ilku és Zelk sem... Nem úgy, mint Bobó és Góliát különös kalandjai meg a Bucó Szetti Tacsi!!! Azok voltak az első magyar képregények!
Új kedvencre leltem Óbudán! Kivételesen nem egy lepukkant kiskocsma a szerelem tárgya, hanem Óbuda új élelmezésellátója, a Magic Burger büfé!   Egyik este munka után gondoltam, megiszom 1-2 sört kollégámmal, T-Csabival, így a Profi felé vettük az irányt, hogy megvegyük a…..
Merdzsós Zsata 2010.08.12 14:57:08
@szecsor: Szevasz szecsor!
Örülök, hogy ízlett a hambi, bár ez a Magic Burger érdeme, nem az enyém. Én csak a valóságot írtam le, amit tapasztaltam a kocsmablogos brigáddal.

Apropó!
Köszönjük az Óbuda újságnak az újabb megjelenést!!!

Üdv,
Merdzsós Zsata
Merdzsós Zsata 2010.08.12 14:58:44
@belagezabela: Szerintem nem Erős Pistából van, de majd válaszol rá a MB legénysége, olvassák ők is a kommenteket.
Merdzsós Zsata 2010.10.01 13:31:25
@Tomi from Space: A hamburger MARHA HÚSBÓL az igazi! :-)
Szerintem érdemes kipróbálnod egyszer!
A csirkehús inkább gyrosnak való, bár az is inkább marhából, vagy bárányból a legjobb!
Tényleg Peti! Valamikor ígértetek bárányhúsos gyrost, nemde? :-)
Óbudakocsma Conga Bár 2010.07.21 12:29:00
HOLA QUERIDOS AMIGOS!Onlájn jelentkezem innen a kubai tengerpartról Merdzsós Zsata barátommal (balra), két gyönyörű hölgy társaságában a Conga Bárból.Mielőtt azt hinnétek, hogy mi raboltuk ki a székesfehérvári bankot, megnyugtatásul közlöm, hogy a Római parton vagyunk.A tulaj…..
Merdzsós Zsata 2010.07.22 09:49:13
@Tomato Tomi: Az Északi összekötőtől elindulsz a Nánási úton. Jobb kézre elhagyod a bezárt "Dunai Hajós" éttermet, majd a "Fruzsi kocsmát" (kurva ehte hely, állj meg és igyá' egy fröccsöt) majd onnan kb. 25 m-re befordulsz jobbra az első műúton a Duna felé. Ha már ott vagy ki ne hagyd a Taknyos Varjút, vagyis a Hörpit, itt is verj be egy báritalt, mi így szoktuk :-) Jó kedvre derülve vedd az irényt a Duna felé, haladj el a Király motorcsónak szerviz mellett, és az utca végén fordulj jobbra, úgy mint ha a néhai "Hableányba" igyekeznél. Na ha ott már nem találod a Congát, akkor egy másik bolygóra tévedtél. A buli garantált Orlando gondoskodik a Hungarikubano hangulatról. Olá!
Merdzsós Zsata 2010.07.22 09:55:12
@Pályaelhagyó autóversenyző: Hát ha Milánóba jársz kubai hangulatot keresni, akkor a Római partra is nyugodtan kiszambázhatsz salsázni. A sör és a rum import kubai cucc, jó áru! Nem ócó, de üt.
Ha meg ócóé akarsz tivornyázni, igyá' frecsót itt is!
Méltatlanul kifelejtettük eddig kocsmablogunkról Óbuda déli kapuját, a Kolosy teret és vidám italozóit.  Itt aztán mindig van élet! A piac közelsége, a hegy lába, a HÉV-megálló, a számos busz végállomását összefoglaló Újlaki templomtér mindig összehozza a jó embereket és a szomjas arcokat. A…..
Merdzsós Zsata 2009.10.22 16:17:04
@SLACÓ: Köszönjük ezt a fantasztikus visszaemlékezést! Kérünk máskor is ilyet!!!

Hát igen, a piac többünknek meghatározó élménye volt. Bill és én is rendszeres látogatója voltunk a kolbászosnak, igaz akkor még a hentes pultot sem értük fel, és a papír tizest is nagypapától lejmoltam a kakasos nyalókára...

A Pléh Krisztusról már hallottunk, sőt I.Sanyi is megemlítette a Mini Büfés posztjában, de sajna semmit nem tudunk róla. Jó lenne, ha kapnánk Tőled egy beszámolót!

Hja az MMG! A vele szemben lévő Daubner cukit a mai napig MMG cukinak hívjuk, mert mindig az MMG Bemutatóterme előtt támasztottuk le piros 105-ös Skodánkat a vasárnapi krémes vásárlása erejéig. Az MMG kirakatában hatalmas "kitudjamilyen" turbina szerű gépek sorakoztak, sárga krepp papír díszítéssel. Ma sem tudom mik lehettek azok, de nagyon büszkék voltak rá a bittos. :-)
A murvás parkolóban pedig évekig dekkolt egy piros DKW Junior autó, ami már akkor kitűnt érdekes formavilágával a Zsigák, Trabik, Skodrik szürke tömegéből... addig nem mehettünk haza, míg a kis Zsata meg nem nézte a rozsdától máladozó szerkezetet.

A régi képeket a Fapados Borozóban fotóztam, ott lógnak a falon. Látogass el, megéri!
Merdzsós Zsata 2009.11.09 09:36:26
@SLACÓ: Köszi Slacó a sok szép emléket!!! Hál istennek igen jól megmaradtak hosszú távú emlékeid a régi jó Újlakról. Szerencsére az alkohol a rövid távú memóriát öli meg, lásd Muffaló Bill Alzheimer kóros barátunkat. :-) Meg is ihlettél egy új posztra, amit hamarosan olvashattok :-)
Üdv, Zsata
Merdzsós Zsata 2010.07.08 10:19:02
@joslat:
Köszönjük a helyre igazítást! :-)
Jajj, a májust se kezdem kiszáradt torokkal, asszem! Idén újra megrendezésre kerül kedvenc borfesztiválunk, a Budai Gourmet, méghozzá egy kis Jazz talpalávalóval megfűszerezve… Bor és Jazz! Mi kell több egy korosodó kocsmarajongónak? Legfeljebb egy pár tucat csinos…..
Na ez egy olyan hely, amit leginkább csak kipipálni érdemes - máris lelőttem a poént. Nem túl kellemes környezetben található a kocsma: a Lajos utca hihetetlenül forgalmas és zajos részén, közvetlenül a Régi Sipos étterem melletti, a Gödörtől és a Galagonyától…..
Merdzsós Zsata 2010.03.10 08:48:46
@Kolbi: A Ginger "Girls" Pub nagyon jó hely, múltkor Galagonya zárása után átcsámpáztunk oda. Betérve rögtön kikaptam a mikrofont egy hamisan kornyikáló csajszi kezéből és megmutattam, hogy is kell Horváth Charlie-san az SzPSz, SzPSz, SzpSz -t faszántosan előadni! :-)
Jó hely szeretjük, hamarosan írunk róla egy bejegyzést!
Óbudakocsma Gigler vendéglő 2010.02.20 09:00:00
A Schlosser után Óbuda másik ősrégi, családi vendéglátóhelyére látogatunk el. A Föld utca szerencsésen, szinte változatlan formában megmaradhatott itt a panelházak mellett - ez a földszintes Belső-Óbuda egyik utolsó utcája, pár percnyi sétára vagyunk a Szőlőfürt…..
Merdzsós Zsata 2010.03.08 15:05:55
@kekecfinnyás3qqzf72v: Egyet értek!!! Ahol az ember egyszer rosszat eszik, ráadásul a kiszolgálás sem olyan, amit elvár, az életbe többet nem megy oda!!!
Sajnos a Giglerben nekem 2x is volt rossz tapasztalatom az étellel, így már fenntartásokkal kezelem, úgy mint a Kerék vendéglőt is. A Vidocq és Zöld Kapu kajájában viszont még soha nem csalódtam!
A Kristály Óbuda egyik legészrevétlenebb kádárkori emléke - évek óta sétálunk el mellette vásárlás, ügyintézés közben, de valahogy nem figyelünk oda. Ez az Aranypók és az Óra-Ékszer melletti kis büfé az a tipikus kategória  ahol kiskorunkban mindig ki akartunk…..
Merdzsós Zsata 2010.02.05 12:37:07
@Muffaló Bill: Wazze Bill és rántott löncsön nőttem fel kukoricás rízzsel! Mutterom volt a konyha királya! :-) Ünnep napokon halas tészta is volt! (konzerv szardínia vajjal kikeverve, zumek a kagylótésztára)
Még jó, hogy a Kristályba néha bevámoltam egy-két tojáskrémes molnárkát!

Hát igen! A méret a lényeg! 8 évesen már fél mázsát nyomtam. Ti meg épp túl léptetek az álom 20 kilón... :-)

Sanyi mutterjától 8. szülinapi zsúromra kaptam 3 kiló kőrözöttet. Nem tudtam, hogy mustárral készíti, így azt hittem megsavanyodott... kidobtam az egészet a kukába, és még le is csesztem, hogy romlott kaját hoz ajándékba... szegény hogy égett. Bocs Sanyi! ;-)
Schlosser söröző: 1034. Bécsi út 102/b http://www.schlossersorozo.com/fooldal.html   Az óbudai kocsmák nonpluszultrája, az egyetlen klasszikus söröző, ami a mai napig szinte változatlan formában áll fenn, és amit még mindig a család üzemeltet. (ezt majd némi történelemmel is kiegészítem)..
Merdzsós Zsata 2010.01.25 12:51:53
@Italboltos Sanyi:
Utoljára a Vidocq-ba lépett fel 2004-ben. Kb 30-an voltak, így tovább ivott. Állítólag soha többet nem fog fellépni...
No hát szevasztok! Merdzsós Zsata végre kimászott haldokló kéccázdéje alól, és ismét beleszól az italportál soraiba. Üdv mindenkinek! Idén először ismét tartottunk egy klubgyűlést a kocsmablog néhány tagjával: Muffaló Billel, I. Sanyival és öccsével, kis Italboltossal,…..
"Aki tudja annak már nem titok, a legjobb kocsma Óbudán a VIDOCQ"Ezzel a szlogennel hirdette magát ez az igazi tradicionális óbudai pince borozó és étterem egykoron... Az évek teltek, de a Vidocq az eredeti formájában, a múlt századfordulós Óbuda egyetlen emlékeként ma is…..
Merdzsós Zsata 2009.04.16 10:48:15
@SLACÓ: Üdv, Slacó!
Köszi a kommentet, nekem is ez a kedvenc helyem évek óta! Hál' Istennek az étek minősége változatlan, az adagok hatalmasak, tartsák meg jó szokásukat még sokáig.
Műemlékké kellene nyilvánítani a helyet, hogy büszkén mutassa évtizedekig még a Pastarami és Sun Palace jó népének, hogy milyen is egy igazi óbudai vendéglátó egység! Már csak a Lajos utcában döcögő villamos hiányzik az összképből.

Kár a Goli pincéért, nagyon jó hely volt az is. Bár egy pár éve próbálkoztak újra vele Cave Pub néven, de nem jött össze.
A Kissprinter meg ifjú korunk meghatározó szabadidő központja volt a felejthetetlen kannákkal rendelkező pincér hölgy testvérpárral! :-)
Merdzsós Zsata 2010.01.21 14:20:35
@LaccPacc:
Kedves László!
Megtisztelő számunkra, hogy ilyen kincset érő történetet osztottál meg velünk! Boldogan olvastam kedvenc borozóm eredetét, érdekes történet. A Vidocq borozót kedves ismerőseim üzemeltetik, így nagy örömömre szolgálna, ha az eredeti alapító okiratot eljuttatnád hozzánk. Kérlek írj egy e-mailt az obudakocsma@index.hu-re és felveszem veled a kapcsolatot!

Még egyszer köszönjük a nagylelkű felajánlást!!!

Üdvözlettel,
Merdzsós Zsata