Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mawhonic

0 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vége a választás első fordulójának, rengeteg dolog történt: végignézhettünk egy döbbenetes választási bizottsági szerencsétlenkedést, ránk ömlöttek az adatok, és nem mellékesen ez a blog bevonult a magyar televíziózásba… A következő napokban még sok lehetőség…..
Én csak anyit kérdezek tisztelettel: hogy lehet, hogy valaki, akinek nyíltan fáj Trianon, francia autót vesz!? (És esetleg fordítva: ha már olyan hülye vagyok, hogy francia autót veszek, legalább a Nagy-Magyarország matricát ne rakjam ki rá!)..
Mawhonic 2010.04.09 13:37:24
@Muad\\\'Dib: Nem hiszek a határok tologatásában, ez sosem old meg konfliktusokat, csak újabbakat szül. Sokkal inkább hiszek a "határtalanításban".
Mawhonic 2010.04.09 13:43:59
@ican: He? Nem értem a hosszászólásodat. OTP, MOL, Graphisoft, Trigránit stb... Ezek a cégnevek mondanak neked valamit?
Mawhonic 2010.04.09 13:55:14
@Muad\\\'Dib: Gondold végig a folyamatot: Magyarországhoz csatolnak 5 falut, cserébe minden más határon kívüli magyar megint szívna, mert fellángolnának az etnikai konfliktusok. Azokon a területeken, ahol kisebbségben élnek a magyarok, folyamatos atrocitásoknak lennének kitéve, és a többségi félelem ezek szerint jogos is lenne (Magyarország határrevízióra törekszik). Félelemből mindenki költözne jobbra-balra, erősödnének a szélsőségek... Ez kinek jó?

Egyébként pedig: szerintem a mai fiatalok jelentős része igencsak racionálisan méri fel, hol szeretne élni/dolgozni. Nem vagyok arról meggyőződve, hogy ha egy felvidéki településen, ahol mondjuk él 60 % magyar és 40 % szlovák, egy népszavazáson Magyarország mellett döntenének...
Fel vagyok teljesen dobódva. Megnéztem, meghallgattam a neten dr. Gaudi-Nagy Tamás debreceni kampánybeszédét. És megvilágosultam. Az ügyvéd úr, leendő igazságügyi miniszterünk, felnyitotta a szemem. Bevallom őszintén, butuska kis agyammal a sok okos gondolata közül nem is tudtam…..
Mawhonic 2010.03.23 21:18:43
@tony zionist: Ez hülyeség. A dalai láma jó fej emberke, ezért mindenki baromságait meghallgatja és jókedvűen bólogat hozzá.
Nálunk meglátogatta Dobogókőt, a németeknél a brandenburgi kaput (micsoda meglepetés, a németeknél a Föld szívcsakrája Berlin) stb. stb.

Csak kicsit utána kellene olvasni és googlizni az "earth chakra" vagy "erdchakra" szavakat (kinek melyik idegen nyelv megy jobban). A magyar ezoterikusokon kívül senki sem gondolja úgy, hogy Dobogókő a szívcsakra helye, a nemzetközi ezoterika általában az alábbi felállást fogadja el:

www.earthchakras.org/Locations.php
Azt írja Dupcsik Csaba A magyarországi cigányság története (Osiris, Budapest, 2009) című könyvének előszavában, hogy amikor az egyik rokona megtudta, hogy a cigányokról ír könyvet, azt kérdezte: „De te ugye nem a cigányokkal vagy?”. Mert a cigányokról nem lehet…..
Mawhonic 2010.03.20 17:17:40
A téma eléggé összetett, nem akarok esszét írni, csak néhány felvetődött gondolatra szeretnék reagálni.

Múltban, jelenben, szinte mindig és mindenhol jellemző, hogy a szegény családokban sok a gyerek. A gyerekvállalás jellemző motivációja: úgyis szegények vagyunk, plusz egy gyerek nem oszt, nem szoroz, viszont pár év után munkára lehet fogni (bevételt hoz a családnak). Sok esetben ehhez társulnak az aluliskolázottságból származó okok (nem gondolják végig a gyerekvállalás felelősségét), vagy vallási tényezők (pl. a katolikus egyház elviekben tiltja a fogamzásgátlók használatát).

Néhány hónapja volt egy genealógiai munkám, 18-19. századi kelet-porosz (német) mezőgazdász családok családfáját kellett összeállítani, meg voltam döbbenve, hogy szinte minden családban 8-12 gyerek volt, igaz, ezeknek a 30 % a magas gyerekhalálozási arány miatt nem érte meg a felnőttkort.

Szóval a sok gyerek nem a cigány sajátosság, hanem a szegény, aluliskolázott családok jellemzője.

Említettétek páran az USA példáját és az ottani fekete, latin lakosság integrációját. Érdekes, hogy senki sem említette az indián őslakosságot, akik kísértetiesen hasonló cipőben járnak/jártak, mint Európában a cigányság. Azóta vannak ott ezen a téren ismét pozitív tendenciák, amióta nem erőltetik az integrációt, hanem engedik annak a kultúrális identitásnak a kibontakozását (a rezervátumokban), amit az indián törzsek magukénak éreznek.

Szerintem senki sem vonja a kétségbe, hogy a cigányságnak (mondhatni genetikailag) kiemelkedő képességei vannak egyes zenei/(képző)művészeti területeken. A XX-XXI. század folyamán viszont lényegében kihaltak vagy teljesen háttérbe szorultak azok a foglalkozások, amelyekben a cigányok jók voltak, mára már csak a hegedülő-cimbalmozó cigány képes szervesen integrálódni a kultúrális mainstreambe. A zsidóság előnye a cigányokkal szemben, hogy ők általában olyan területeken jeleskedtek (pl. kereskedelem), ami mindig fontos szerepet játszott a gazdasági fejlődésben.

A cigányság mellett valahol elrohant az élet. Genetikailag szinte alig olvadtak össze a többségi társadalommal (ellentétben az összes többi kissebbséggel), a "velük született" képességeikre pedig a többségi társadalom már nem, vagy alig tart igényt, néhány évtized alatt mindenféle értelemben a perifériára szorultak...
Mawhonic 2010.03.20 17:54:52
@kíváncsivagyok: A sok gyerek a szegény család sajátossága, függetlenül a nemzetiségétől. Megfordítva: nem azért sok a gyerek, mert cigányok, hanem azért, mert szegények. A nem túl nagyszámú, de jobb viszonyok között élő vagy épp értelmiségi cigány családnál nagyjából ugyanannyi a gyerekek száma, mint egy hasonló jövedelmi körülmények között élő "magyar" családnál.

Az emberi faj népességrobbanása nem a fejlett államokban következett be, hanem a 3. világ országaiban, ott is a kifejezetten szegény társadalmi csoportokban.

Az indiánok és romák szociális helyzete között az elmúlt 100 évben igencsak sok a hasonlóság. Egyébként 65 évvel ezelőttig romákat is lehetett büntetlenül öldösni...
Mawhonic 2010.03.20 18:44:13
@kíváncsivagyok: Ne hari, te a Nagy Indiánkönyvből meríted az amerikai őslakosokkal kapcsolatos szociális ismereteidet? :)
Először is: szerintem minden "munka", amivel előteremtjük a megélhetéshez szükséges dolgokat, a halászat, vadászat, sátorkészítés stb. is...
Másodszor: a észak-amerikai indián törzsek egy része valóban nomád volt (egyébként a cigányok is), de a nagy törzsek (pl. navahók) mindig is tetelepedett életmódot élt.
Viszont onnantól kezdve, hogy nem voltak vadászterületek (mert a telepesek elvették), a korábban nomád törzsek is rezervátumba kényszerültek és a te értelmezésed szerint is "dolgozniuk" kellett a túlélésért.
Az utóbbi 100 évben (amit én felvetettem összehasonlítási alapként) már nem léteztek nomád indián törzsek. Ebben is sok a hasonló motívum a cigánysággal, nekik is át kellett állniuk a nomádról a letelepedett életmódra, kultúrális szokásaikat ehhez igazítani, ami valahogy nem ment...

Ha a 20. századi jogi környezetben gyarmatosították volna Észak-Amerikát, sok eleme ugyanúgy népirtásnak minősülne, mint amit roma holokasztnak nevezel.
Izraeli repülők Magyarország felett, teljes a pánik. Maga az alaphír sem érdektelen, de még érdekesebb a fogadtatása, a jónép reakciói. Félelmetes, tényleg. Olyan összeesküvés-elméletek szövődnek itt, hogy kész, tökéletesen szemléltetve van a népünk kreatív…..
Mawhonic 2010.03.19 13:46:47
@az igazi Sipi: Szerintem a honfitársaidat ne nevezd söpredéknek...

Nem értem azokat sem, akik folyamatosan "zsidóznak". Aki a honfoglalást nem csak a középiskolai tankönyvének 10 sorából ismeri, tisztában van azzal, hogy a zsidók a kabar törzsek részeként szerves részei voltak a honfoglalóknak, vagy hogy már az első Árpád házi királyoknak is lehettek erős zsidó kötődéseik (pl. Aba Sámuel).

Ha Árpád apánknak és a többi honfoglaló törzsnek sem volt problémája a zsidókkal, talán az utódaik is megtanulhatnának végre velük és a többi kárpát-medencei néppel együttélni. Akik árpád-sávos százlóval menetelnek, átvehetnének egy kicsit Árpád szellemi hagyatékából is...

Mielőtt bárki lezsidózna: nagyapám a Wehrmacht tisztjeként esett el a második világháborúban, árpád-sávos zászló lóg a szobám falán, imádom a lovas íjászatot és a jurta építést... :)
Mawhonic 2010.03.19 13:53:47
@az igazi Sipi: Akkor sem kell. Sehová sem vezet, ha az eltérő véleményű emberek folyamatosan lesöpredékezik és emigrálásra ösztökélik egymást...

Egyesek simán csak provokálnak, mások egyszerűen csak tudatlanok, vagy másképp ítélik meg a környezetükben zajló eseményeket. De attól még lehetne kultúráltan egymás mellett élni...
Állítólag százezrek vannak, akik még nem döntötték el, a Fideszre, vagy a Jobbikra adják voksukat április 11-én. Márpedig, ha az ember nem tudja, mit válasszon, érdemes egyszerű litát készítenie az előnyökről és a hátrányokról. Egyik rovatba írjuk a jó, másikba a rossz…..
Mawhonic 2010.03.18 18:24:46
@Ratius: A cikk korrekt, de ezt a mezőgazdasággal kapcsolatos megjegyzést te sem gondolhattad komolyan. Az egy dolog, hogy mezőgazdasági-ipari országból idővel talán ipari országgá avanzsálunk, de ezt nem jelenti azt, hogy krumpli helyett chip-et eszünk ebédre... :)

Nyilván nem az a cél, hogy visszatérjünk az ekék világába, de az igenis stratégiai jelentőségű, hogy létrehozzunk egy olyan korszerű mezőgazdaságot, amelyik egészséges (és piacképes) termékeket állít elő számunkra.

Számunkra - most még - természetes a normális minőségő, elérhető árú élelmiszerellátás, de ha a mezőgazdaságot nem kezeljük stratégiai ágazatként, ebből még egyszer nagy szívás lehet...
Jó látni, hogy az összes létező csatornán terjed a kisfilm (80.000 felett a nézők száma, a videó feltöltése utáni második(!) napon), és a lelkes önkéntes terjesztők minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a kormányhoz is eljuttassák azt. A kapcsolat.hu-ról ugyan negyed…..
w Új moralisták, farizeusok 2010.03.03 02:46:00
Itt a tavasz, jön a jó idő, sőt a válság is mintha menni készülne, búcsúzik az általános depi. Pech, hogy a naptárral még egy pár hétig szembeszegül a tél, valamint hogy márciussal lejár a kilakoltatási moratórium – a baj nem jár egyedül.   A télire…..
Mawhonic 2010.03.03 13:36:48
@Tóta W. Árpád: Tudsz te értelmes anyagokat írni, de ez kicsit egyoldalúra és összecsapottra sikeredett.

Tény, az embereknek meg kellene tanulniuk felelősségteljesebben gondolkodni. De a bankoknál ez a felelősségteljes viselkedés ugyanúgy hiányzik. Nem világosítanak fel megfelelően, rossz tanácsokat adnak, a munkatársak csak a prémiumokra hajtanak. Hogy mi lesz holnap az ügyfelekkel (vagy akár a bankkal), az sokadlagos...

Erről szólt a jelen gazdasági válságot kiváltó pénzügyi válság is.
 Megtörtént. Mélységesen megalázott bennünket a magyar országgyűlés. Parlamenti képviselőink – a szocialista párt vezetésével, a Fidesz asszisztálásával - tegnap sárba tiporták emberi méltóságunkat, megkérdőjelezték kulturális identitásunkat, megfosztottak…..
w Veled, Uram, de nélküled 2010.02.19 05:00:00
Európa keresztény lesz, vagy nem lesz: így hangzik a sötét prófécia, amit lelkesen ismételget egyházi ember, konzervatív politikus és egyszerű jobbostibi. Utóbbi annak ellenére teszi, hogy maga sem tudja, mikor evett utoljára Jézusból. Értelmes, tanult emberek fejtegetik…..
Tegyük fel, hogy van egy mobiltelefon-gyártó cégünk, termékeink versenyképesek, új produktumunk a legdivatosabb okostelefonnal simán felveszi a versenyt, és van úgy felesleges ötmilliónk reklámra. Ha indez a kilencvenes években történik, akkor beültetünk valami bigét egy kád…..
Varánusz Lófaszt Más a Politika 2010.01.22 08:00:00
Bajban vannak a hozzám hasonló baloldali nézeteket valló szavazók. Sólyom László talán még ma kiírja a választások időpontját, előlünk pedig elfogyott a választható alternatíva. Az MSZP jelenlegi formája leginkább egy kiherélt, műfogával parizeres szendvicséért vicsorgó…..
Mawhonic 2010.01.22 14:47:44
@Wrex: Sokkterápia? Kb. olyanra gondolsz, mint a németeknél volt 1933-ban?

Ebben az országban sokterápiából sokkterápiába esünk. Nem saller kell ide, hanem végre egy kis nyugalom, együttműködés, kiszámíthatóság, "politikus-vagyok-tehát-a-köz-érdekében-ténykedem" mentalitás, szeressük egymást feeling...
Paaaaaaaarti!Gyula is saját kárán tanulta meg, miért nem szabad decemberben online ajándékokat vásárolni. A Pixmaniatól legalábbis: December 12-én rendeltem karácsonyi ajándékokat a Pixmania-tól, a www.pixmania.hu-ról. Az oldalon hatalmas bannerek hirdették, hogy ez…..
Az ügyeletes Claudiák persze mindig csak meg akarják mutatni, hogy szülés után is lehet vonzó egy nő, vagy arról beszélnek, hogy gyerekkorukban félénkek voltak, és az egész pubertáskori lelki traumán csak úgy lehet túllépni, ha alaposan lealapozzák, majd széttárják a…..
Kenderzsupp Free Farkas Péter! 2009.12.27 16:20:00
Vo-vo-vo, most kaptuk a bréking telegrammot, hogy Farkas Pétert elfogták Andorrában. Mint az bizonyára közismert az exolimpikon több tucat óvodást falt fel a saját pincéjében élve, néhány ezer tő növénykével bukott meg 2004-ben. Harmadrangú vádlottként, bár sosem ismerte be a…..
A Thököly út Budapest egyik, hanem a legrosszabb állaptú útja. Aki teheti elkerüli, kivéve ha veseköve van, mert azt biztosan eltávolítja. Évek, évtizedek óta mondogatják a főváros vezetői, hogy majd jövőre felújítjuk vagy legkésőbb akkor, mikor ideér a 4-es metró. Utóbbi…..
Itt vagyunk a helyszínen, szerencsénkre nincs gatyarohasztó meleg. Negyven-ötven ember áll sorba, vagyis a kereslet, legalábbis az elsőzők számából úgy tűnik, igazodik az iPhone 3GS készletéhez. A sor elején álló ember 4:30-ra jött, vagyis majdnem négy órája vár, hogy kézbe…..