Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gabba

597 bejegyzést írt és 5026 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  „Valami mocorog a sötétben. / Valaki rólad beszél.Mért nem gyullad fel a lámpa? / Itt kevés a fény, kevés a fény."   A KFT-nek ez a kevésbé ismert száma motoszkált a fejemben, miközben az április 6-ra hirdetett Magyar Péter-féle demonstráció kiindulási helyszíne, a Deák tér felé igyekeztem. Aki…..
Gabba 2024.04.16 17:35:12
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

teljesen igazad van. maradjon a fidesz örökre, hiszen ők hozták létre az egyetlen demokratikus államberendezkedést az EU-ban, és nekik tényleg Magyarország az első.

(mert sehol máshol nem tudnának ilyen mértékben lopni)

amúgy nem naiv vagyok, azon a koron már túlvagyok, hanem tisztességes, és ezt várom el a politikustól is, mert őt én fizetem a mindenféle adómból.
A múltkoriban megjelentetett, a Hegedűs villáról szóló építészeti témájú poszt váratlanul sikeresnek bizonyult, ezért úgy döntöttem, hogy tovább a lenini úton, és nagyjából arról a pesti rakparti helyről az Erzsébet híd mellett, ahonnan a múltkor már átsasoltunk Budára, most ne a Gellérthegyre…..
Itt a blogon szeretjük az aktuális dolgokat meg a különböző évfordulókat, aki több-kevesebb rendszerességgel jár ide, az tudhatja. Mégis előfordul, hogy a blogger anyagtorlódás vagy simán a korlátozott szabadidő miatt lemarad valamiről és kénytelen némi mentegetőzéssel pótolni a pótlandókat. Ez…..
Gabba 2024.04.05 19:22:10
@gigabursch: hát ez az...

nőkkel csak nőkként volt dolgom, hajóval a legnagyobb távolság a budapesti Gellért tér - Hajógyári-sziget közti táv volt, amit eddig megtettem...
Kabos Gyula a harmincas években a magyar filmgyártás legtöbbet foglalkoztatott művésze volt, nyolc év alatt 45 figurát játszott el a kamerák előtt. Általában kész koncepcióval érkezik a kamerák elé, kevés vágással, és rossz esetben néhány pótfelvétellel játssza le jeleneteit. Professzionális filmes…..
Gabba 2024.03.24 19:25:03
@Neoprimitív: Hidd el, írni is öröm volt róla!
1916-től tűnik fel neve ismét a színlapokon: ebben az évben a Kristálypalotához szerződik, ami az akkori Szerecsen (ma Paulay Ede) utca 35. alatt működött. (Napjainkban ez az Új Színház épülete.) Varieté műsorral tarkított mulató volt, itt Kabos magánszámokat adott elő, komikus, tréfás jeleneteket,…..
1887. március 19-én nagy öröm érte a Terézvárost és az Erzsébetvárost elválasztó Király utca erzsébetvárosi oldalán, a 76. szám alatti bérház egyik háromszobás lakásában élő Kann családot: három lánygyermek után megszületett első fiuk, Gyula. Utána még további két fiú következett, így minden idők…..
Amint köztudott, ez egy őszinte blog őszinte posztokkal. Ennek jegyében máris egy vallomással tartozom: nem vagyok mindenre elszánt Rúzsa Magdi fan. Ami összeköt vele: neki is három gyereke van, és nekem is, ami elválaszt: ő tud énekelni, én meg nem. De akkor mégis mit kerestem február 24-én a Papp…..
Gabba 2024.03.06 03:40:39
@gigabursch: köszi, javítottam.

'95-ben RM még csak 10 éves volt :)
Showtime! A háború második éve 2024.02.26 02:24:00
Tavaly ilyenkor írtam egy posztot az orosz agresszió egy éves évfordulója alkalmából, azzal a titkos reménnyel, hogy a következő évben erre már nem lesz szükség, a háború véget fog érni. Ezzel szemben azonban a valóság sokkal rosszabb.     Itt van a világ legnagyobb területű országa, amiben…..
A ’80-as évek első felének magyar rocklemezei közül szerintem két dupla és egy szimpla album a legjelentősebb és legmeghatározóbb. A szimpla Koncz Zsuzsáé, az 1981-ben megjelent Menetrend. Az egyik dupla az LGT-től a Loksi (1980), a másik a HBB Vadászata (1984). A HBB indulása óta az akkori…..
Újabb átkötésként Hobo elszavalja Petőfitől a Farkasok dalát, majd a srácok belecsapnak a lemezen ugyan nem szereplő, de Hobonak (és a blogger kedves feleségének) fő kedvence, Vlagyimir Viszockij egyik legmegrázóbb dalába, a Farkashajszába.  Kiss Zoli fenomenális gitárszólót nyomat, elképesztő, a…..
Eredetileg a február 9-i, pénteki Sándor palota előtti tüntetésről akartam írni, de aztán felpörögtek az események. A fideszközeli média ugyan nem, de az azon kívüli maradék sajtótermékek és portálok már mindent megírtak a botrányos kegyelmi kérvény ügyéről, ezért ebbe nem megyek bele túl mélyen,…..
Gabba 2024.02.14 17:35:59
@gigabursch: nemcsak a konteód zavaros, de a megfogalmazása is, nem is vagyok biztos benne, hogy értem-e egyáltalán.

mindenesetre itt nem holmi tejeszacskó őrzésről van szó, hanem hogy egy pedofil igazgatót mentegetett kiskorú gyerekek megfenyegetésével, kényszerítésével a helyettese.

és most már, pár nap elteltével egyre világosabb, hogy ennek a helyettesnek a kegyelmi kérvényét kinek az erőteljes ajánlására hagyták jóvá.
Legalább két szempontból jelentős évnek mondható az 1988-ik: az egyik, hogy ennek az évnek a nyarán jöttünk össze gyermekeim későbbi anyukájával (erről most nem lesz szó), de még ezt megelőzően, '88. január 25-én megjelent David Lee Roth második, és szerintem legjobb szólólemeze, a Skyscraper (erről…..
Gabba 2024.01.27 11:56:36
@P806: entellektüel bárzene... rég mosolyogtam ilyen jót...

ízlésekről nyilván nem érdemes vitatkozni, de nekem a Who egyik korszaka sem jött be igazán, meghallgatom őket, de nem hoznak lázba.
a led zep viszont jöhet bárhol és bármikor.

helyesírás: tudom, hogy a mai szabály szerint 1988. lett volna a helyes, de utána hülyén nézett ki a ketttőspont.
ezért átírtam, azzal a szentségtörő megfontolással, hogy ha anno kedvenc íróm Mikszáth úgy írta az évszámokat, akkor talán nekem is szabad.

ja, és ha már helyesírási kioktatás: az entellektüel csak egy "l"
Január 6-án egy ugyanazon napon, de két külön helyszínen adott koncertet Csepregi Éva és a KFT. Jóllehet Évike művésznőt a 80-as években felfokozott serdülőkori hormonműködésemnek köszönhetően meglehetősen figyelemre méltónak találtam, mára be kell vallanom, hogy a tesztoszteron nem minden. Sőt…..
Gabba 2024.01.19 17:53:36
@W.Jack.: megtette helyetted Márton András...

de amúgy most tényleg: egy légtérben voltunk, és ezt csak utólag tudom meg?!
legalább annyit árulj el, hogy a földszint jobb 17. sorhoz képest, ahol én ültem, ti hol?
ha azt mondod, földszint jobb 16. sor, akkor tk-n szúrom magam...
Showtime! A dunai hajós 2/1 2024.01.09 07:04:00
Nekünk is van ám hajózós filmünk, nehogy már csak az angolok verjék magukat az Onedin családdal. Igaz, hogy nem sorozat és nem is tengeren játszódik, de a többi stimmel. Az egyik legismertebb „magyar” kalandregény író, Verne Gyula (a másik May Károly, ugyebár) tolla alól kikerült regényt 1974-ben…..
Gabba 2024.01.14 16:57:56
@gigabursch: Európa kék szalagja, a Duna - ezt én is néztem anno, de most majd újra rákeresek, ha már az egyik kommentelő is szerepelt benne...

hogyvoltot nem ígérek róla, de ki lát a jövőbe? :)
Showtime! A dunai hajós 2/2 2024.01.09 07:05:00
Dragos is parancsot ad ki a Duna mentén és a folyón közlekedő valamennyi „fogatos és vízi jármű” szigorú ellenőrzésére, valamint a rablóbanda vezetőjének, bizonyos Ladkonak a letartóztatására, aki Borus Demeter álnéven utazik. A szárazföldi járőrök és a rendőrcsónakok kirajzanak, az egyikük…..
Nyakunkon az év vége és a szilveszter: szerpentin, konfetti, koffein és más tudatmódosítók bekészítve. Buli és tánc, vagy nosztalgikus múltba révedés, ki mit választ, de itt a blogon olvasszuk össze ezeket és nézzük meg, milyen dalokra házibuliztunk annak idején, két-három (sőt inkább négy, omájgád)…..
Showtime! The Power of Love 2023.12.18 15:15:00
Kérem szépen, ráfordultunk a rendes éves szeretetáradat utolsó hetére, tévé-és rádióműsorok, utcai és áruházi dekorációk hirdetik, hogy szeressük egymást, gyerekek. Ami alapvetően helyeslendő, de talán nem csak a karácsony előtti időszakban kellene eszerint viselkedni, hanem az év mind az 52…..
Gabba 2023.12.19 14:36:01
@gigabursch: na de úriember biztosra nem fogad!
Aki járt már az Erzsébet híd és a Lánchíd közti dunaparti szakaszon, annak a budai panorámában gyönyörködve nyilvánvalóan szemet szúrt a Gellért-szobor fölötti vöröstéglás, bástyaszerű épület. Ez az ún. Hegedűs villa az Orom utca 4. szám alatt, aminek semmi köze semmiféle harcászathoz: nagypolgári…..
Gabba 2023.12.15 03:51:28
@W.Jack.: mert az a jó szíved, az! :D
Gabba 2023.12.15 18:08:57
@Walter_Dornberger: elütés, kösz, jav.
Gabba 2023.12.16 17:15:28
@lutria: hálás köszönet az elhivatott nyomozómunkáért! :)
Ho-ho-hó, hát mit rejtett el mindnyájunk kedvenc blogja a Mikulás puttonyába? Puttonyától Nemesmedvesig, vághatná rá erre minden, a történelmet és a pusztító szóvicceket egyaránt kedvelő olvasó. Ám ők most tévednek, ugyanis a múlt heti Michael Jackson poszt számomra váratlan sikere és olvasottsága…..
Gabba 2023.12.08 18:41:31
@W.Jack.: mert te sasszem vagy, mondtam már? :)

annak meg tényleg örülök, hogy tudtam új ismereteket nyújtani Yankovic révén, mosolyt csalva egy kedves olvasó orcájára :)
Gabba 2023.12.11 18:11:35
@Mesterséges Geci: kösz a linket!
ideje újranéznem a Csupasz pisztolyos filmeket, mert egyre több részletre nem emlékszem már...

az Amish Paradise tényleg szuper :D
Nem kerek évforduló, de legalább a hónapot-napot sikerül a mostani időzítéssel eltalálnom: 1982. nov. 29-én jelent meg a Thriller album, Michael Jackson hatodik szólólemeze. Aki viszonylag rendszeresen látogat ide, az esetleg felhúzhatja a szemöldökét: a blogger a zenei témájú posztjaiban szinte…..
Gabba 2023.12.05 15:12:15
@Androsz: tehát akkor így négyszemközt megállapíthatjuk, hogy szexi akcentusa bárkinek lehet, aki szexi :)

Kristianenak még a magyar akcentusa is szexi volt: egy olyan műsorára is emlékszem, amiben egy Miskolcról írt nézői levélből idézett - és ahogy azt mondta, hogy "miszkolk" .... meg kellett zabálni! :)

a családtagos mondatoddal is maximálisan egyetértek - ezek a VJ-k viccesek voltak, kedvesek, informatívak.
Gabba 2023.12.07 16:05:40
@gigabursch: az Első Emelet induláskor szuper new vawes csapat volt, erős rockos szósszal leöntve. barátaimmal a 80-as évek elején-közepén rendszeresen jártunk a koncertjeikre, úgy, hogy az egyik koncert végén bemondták, hol fognak fellépni legközelebb. aztán elmentünk arra a helyszínre, ahol a koncert végén bemondták, hol fognak fellépni legközelebb. aztán elmentünk arra helyszínre, ... és így tovább, egészen kb. a 3. nagylemezük megjelenéséig, amikortól szinti popos fiúcsapattá változtak.

ez volt az egyik nagy csalódásom a magyar zenei szcénát tekintve.
Gabba 2023.12.11 18:01:03
@gigabursch: ehhez nem tudok hozzászólni, sajnos nem ismerem a Paradise Lostot...

azt viszont elismerem, hogy az Emelet még a szintipopos korszakában is messze kiemelkedett a magyar előadók közül. Berkes jó zenéket írt, Geszti meg mindig is az ötletes szövegeiről volt ismert.
én csak azt sajnáltam/sajnálom, hogy szakítottak a rockos vonallal.
Wien ist anders, zweiter Teil. Kérem szépen, az előző poszt végén a Mária Terézia által alapított királyi testőrség épületénél hagytuk magára közkedvelt városunkat, tehát szerintem a császárnő személyével folytassuk. Ellenjavaslat van? Nincs, nem is lehet. Bár sétánk második felvonása előtt nem árt…..
Gabba 2023.08.24 17:53:00
@gigabursch: amennyiben ő építtet Hatvanpusztán soktízmiliárdért titkos magánbázist (már abból a nulla megtakarításából, amit minden évben szerepeltet a vagyonnyilatkozatában) és a komcsik után ismét megvalósítja a "state capture"-t, akkor igen.

ezt az EU ellenes hörgést meg teljességgel nem értem. te művelt vagy, olvasott, tudod, hogy a másik véglet az oroszok vagy a kínaiak "szerető" keble lenne. tényleg oda akarnál tartozni?
Gabba 2023.08.25 17:44:36
@gigabursch: jóvanakkor
Gabba 2023.12.05 18:29:38
@W.Jack.: te kis sasszem, eskü, amíg nem írtad, nem vettem észre, hogy Jószefváros van a táblán, annyira az évszámra koncentráltam!
Wien ist anders, dritter Teil. Két, a magyar történelmi vonatkozásokat előtérbe helyező poszt után (itt és itt) a záró darab általánosabb jellegű lesz, bár magyar utalásoktól nem teljesen mentes. Utolsó sétánkat a Burg szomszédságában található Burggartenben kezdjük. A tágas parkot a XIX. század…..
Gabba 2023.08.26 18:29:58
@Neoprimitív: @AaannnaaA:

kedves olvasók, hogyan műveljük kertjeinket és házainkat c. rovatunkat olvasták :D
Gabba 2023.12.05 16:34:51
@W.Jack.: nincs bocsánat - őszinte öröm és köszönet van a remek kiegészítésekért!

és öröm afelett is, hogy az általam elhintett magok milyen klassz befogadó talajra találtak - hoppá, ez kissé kétértelműre sikerült, de már nem javítom - szerintem pofon nem vágsz érte, inkább elismerésnek veszed :)

amikről írtál, azok sajnos kimaradtak (főleg a legrégebbi illemhely), a kint töltött két nap alatt így is vagy napi 8 órákat gyalogoltam, és így is csak annyi fért bele, amikről írtam. aber nächstes Mal!

és még egy bennfentes infó: holnap korán Mikulás ihlette poszt!
Gabba 2023.12.05 18:13:41
@W.Jack.: á, ezen már a piócás ember sem tud segíteni!
Showtime! Hyppolit, a lakáj 2/1 2023.11.22 09:02:00
Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó – tartja a régi mondás, és ehhez tartja magát a blogger is. Tavasszal a Csortos és Gózon posztok alatt szó került arról, hogy a 30-as évek jelentős színművészei közül még egy Gyuláról, az általam non plus ultrának tartott Kabos Gyuláról is lesz külön poszt.…..
Gabba 2023.11.25 05:37:49
@Androsz: igen, sorra törlik az ingyenes eléréseket az "illetékesek", az okát én sem látom...
Gabba 2023.11.28 17:47:30
@Terézágyú: "egy világ dőlt össze bennem...."

oké, te több száz poszt óta olvasol engem, de gondolni kell az újszülöttekre is, akik csak mostanában tévedtek ide! :)

köszi az '56-os idézeteket, de mélységes tisztelettel: az, hogy '56 decemberétől ismét játszották a Hyppolitot a mozikban pár hétig, számomra csak azt jelenti, hogy a kiépülő Kádár rendszer próbált megerősödni, népszerűséget szerezni - aztán 1958-ban kivégezték Nagy Imrét és a többi mártírt és jött a több évtizedes elhallgatás és elhallgattatás.

nem néztem utána, hogy a magyar tévében pontosan mikor kezdtek 30-as évekbeli filmeket sugározni, de arra emlékszem, hogy Karádyról, Gózonról, Kabosról a szüleimtől hallottam először, illetve a 80-as évek elejétől gimisként a rendszeresen hallgatott Szabad Európából.
Gabba 2023.11.29 17:26:08
@Terézágyú: nem tudom, hogy reggel csalánra pisiltél-e vagy csak simán rugdalózni támadt kedved...

nem szeretek szövegértelmezési polémiákba belemenni, mert szerintem egyértelműen szoktam fogalmazni, ha ennek ellenére valaki félreérti vagy félre akarja érteni, amit írok, tegye csak, ha nincs jobb dolga, általában nem foglalkozom vele. esetedben most kivételt teszek, mert bánt a dolog.

Hyppolit a mozikban 56.dec.: nyilván nem az a lényeg, hogy hány hétig játszották, hanem maga a tény, hogy ismét műsorra tűzték arra utal, amit írtam is: a kiépülő Kádár rendszer próbált megerősödni, népszerűséget szerezni - aztán 1958-ban kivégezték Nagy Imrét és a többi mártírt és jött a több évtizedes elhallgatás és elhallgattatás. --- ezen mit lehet félreérteni?

felrovod, hogy nem néztem utána, mikor kezdték az MTV-ben sugározni a 30-as évek filmjeit. ez talán azért van, mert nem vagyok sem kultúrtörténész, sem filmes szakértő. az emlékeimre hagyatkoztam, mert bár a 70-es évek közepétől volt otthon tévénk és én lelkesen böngésztem minden héten a műsorújságot, nem láttam ilyen filmeket a programban.

de a kritikád miatt turkáltam kicsit a neten, és találtam egy írást Kabos Gyuláról
(www.restancia.hu/arc/banos-kabosgyula.html), amiben ez olvasható:

"...megnyílik a legendás Filmmúzeum a hetvenes évek elején, a Múzeum krt. végén. Itt kezdik vetíteni a "Hyppolit, a lakáj"-t ismét. Kígyózó sorok reagálnak a vetítésre... A siker megint szemet szúr: árt a mai magyar filmgyártásnak - mondják, véget kell ennek vetni. Így is történik. Kabos és a többiek visszabújnak a filmarchívum tekercseibe.... Aztán a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején a Magyar Televízió Kabos Gyula-sorozatot rendez, és sok film ötvenéves Csipkerózsika-álmából ébred fel, és talál régi-új közönségére...."

a posztban azt írtam, hogy a hanyatló Kádár korszakban kerülnek / kerülhetnek elő ismét a 30-as évek filmjei, zenéi - tehát az a mondatom teljesen adekvát a fenti idézettel.

és még egy dolog: igaz, hogy csak egy tévécsatorna volt, de a 70-es évek közepétől már rendszeresen sugároztak műsort a 2. csatornán is - helye tehát éppen lehetett volna a régi filmeknek.
Wien ist anders – Bécs más, tartja az ismert osztrák idegenforgalmi szlogen, és tényleg. Bécset már sokszor választották meg a legélhetőbb európai város posztjára, és aki itt él vagy csak ide látogat pár napra, az pontosan tudja, hogy ez mennyire igaz. Nem kell hinni sem a hazug Lézer Johnny…..
Gabba 2023.11.27 18:40:41
@W.Jack.: tündér vagy, ez sosem volt kérdés, köszi az elismerő szavakat!
Showtime! Hyppolit, a lakáj 2/2 2023.11.22 09:03:00
Schneiderné egyre éhesebb, valami rendes kaja után kajtat és bemegy a konyhába, ahol Tóbiás falatozik jóízűen. A kocsis nem bírja a megváltozott házi kosztot, inkább rendelt magának a Rezeda kocsmából jóféle sült libacombot. A nasasszony csorgó nyállal nézi a szép darab sültet. Férjura eközben…..
Gabba 2023.11.25 05:54:19
@W.Jack.: érdekes, mennyire hasonlóan gondolkodnak a nők...
AaannnaaA kollegina is pont a ruhákat meg a frizurákat emelte ki privát kommentben :)

(azért privátban, mert a blogmotor nem engedte belépni)

A magam részéről női ruhákra nem nagyon tudok figyelni, max. annyira, hogy van-e az illető hölgyön vagy nincs :)
Gabba 2023.11.27 15:50:20
@W.Jack.: de hát aki leírta, az mind az összes így gondolta! (mind a kettő :)

norvég nők közül számomra Lagertha a number one!
Gabba 2023.11.27 18:27:04
@W.Jack.: ugye, hogy naugye?

olvastam valami interjút a Vikingek egyik sminkesével, nagyjából arról volt szó, hogy a színésznőket elég sokáig kellett sminkelni, bezzeg Vinnick kisasszonyra elég volt egy kis réteg koszt felkenni és már kész is volt a szerepre, indulhatott a forgatás :)