Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sztyopka

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Érik egy ideje egy füstölgés az almás márka ökörségeiről. Korábban sokáig nem értettem, hogy  mire fel az a nagy hype egy drága és felvágós kütyü miatt, amit más bevált gyártóktól nagyobb szabadsággal és sokkal olcsóbban is megvehetek. Éppen ezért sok-sok éve, amikor megvettem első…..
Az az igaz baj, hogy a devizahitelezés miatt most már annyira félünk, hogy szinte vállalkozni sem merünk. A fiatalok sem, pedig ők nem is adósodtak el - bár a szüleik vergődését végignézték. Magyarország pénzügyi bajait nem pusztán a pénzügyi termékekkel kapcsolatos ismeretek…..
sztyopka 2013.11.11 10:22:17
@A_a117: Csak neked válaszolok, mert végigolvasva a kommenteket, elhűltem, hogy mennyire nem képesek fókuszálni a témára a kommentelők...

Amit a cikk sugall, nagyon kétélű... A kamatpajzs és az alacsony kamatok ösztönzik a vállalkozót arra, hogy hitelbőr ruházzanak be. A probléma az, hogy egy újabb hitlebuborék felé tartunk, azaz az alacsony kamatok csak véges ideig lesznek tarthatók.

A válalkozó kommentelő helyesen választ, hisz forgóeszközhitelt vesz fel, azaz a hosszú távú kamatkockázatot kezeli, mert csak rövidlejáratú (remélem) hitellel operál.

Úgy nagy általánosságban hitelfelvételre ösztökélni a fiatalokat a jelen környezetben hasonlóan felelőtlen magatartás, mint annakidején a bankreklámok, amelyek utazásra ösztökéltek hitelből...
Ha nem gondolja át alaposan a kormány a döntést a devizahitelesek megsegítéséről, minden korábbinál nagyobb kárt okozhat a gazdaságnak, ráadásul bakot lőhet a választások előtt. Az urnákhoz ugyanis jövő tavasszal nemcsak a frankhitelt felvettek mennek majd el, hanem azok is akik…..
sztyopka 2013.07.25 18:02:57
Mindig nagyon szomorúvá tesz, hogy a kommentelés ilyen kritikán alulivá süllyed :( értem, hogy megvan a bértollnokok szerepe, értem, hogy tele van az ország a média és a politikai elit által butává és birkává tett emberekkel, de azért mégis...

A deviza/forinthitelek kérdése első körben államelméleti.

Első kérdés:

Feladata-e az államnak beleavatkozni a piaci folyamatokba, vagy sem?

Ha a neokon/lib gazdaságelméletben hiszünk, akkor nem.

A Fidesz sosem rejtette véka alá, hogy etatista/konzervatív gazdaságpolitikát követ. Ezért aztán kár hőbörögni, hogy a megszerzett 2/3-val ezek alapján beleavatkozik a piaci folyamatokba.

Tegyük hozzá, hogy Magyarországon az elmúlt 60 évben még egyszer sem volt olyan kormány, amely ne avatkozott volna be, ha komolyabb szociális feszültséget érzékelt. Még a házi legendáriumban rettegett Bokros-csomag sem volt összehasonlítható pl a lengyelországi sokkterápiával.

Ha innen nézzük a kialakult helyzetért az alábbi szereplők felelősek:

1. Az adósok. Igen, mert minden hitelfelvétel akár forint/akár deviza kockázatot képvisel. Az előbbi a kamatok, az utóbbi az árfolyam miatt. És mindkettő együtt, mert olyan várakozást feltételez, hogy a törlesztőrészleteket a hitelfelvevő fizenti lesz képes. Igen, az apróbetűs részt is el kell olvasni és amennyire lehet, körültekintőnek kell lenni! Csakhogy élő példát mondjak: volt olyan szerződés egy vezető hazai banktól, aminek az apróbetűs részét elolvasva, felröhögtem és elálltam a szerződéstől. Hiába értetetlenkedett a közjegyzőtől kezdve, a teljes banki siserehad. Volt később olyan szerződés amit alá írtam. Ott is elolvastam előtte mindent.

2. A bankok. Mert a végletekig feszítették a húrt - hisz a gyors profitrealizálásban voltak érdekeltek. Így messze több olyan hitelfelvevőnek adtak hitelt, akiket be se lett volna szabad engedni az épületbe (mert igen - van akinek a jövedelmi/anyagi helyzete még egy-két generáció múlva sem tette volna lehetővé a saját lakásba költözést. Ezt is tudomásul kell venni, hogy ez nem jog. Messze nagyobb Magyarországon a saját tulajdonú lakások aránya, mint Nyugat-Európában). A hitelezés fénykorában még utazásra is buzdítottak hitelből. A bankok teljes mértékben parnerei voltak az össznépi pliótajátéknak, amikor minimálbéres jövedelemigazolásokkal meg néhány befizetett csekk felmutatásával elgéségesnek találták a leendő adós anyagi helyzetét a hitelfelvételhez.

3. Az állam. Mind az MNB, kind a PSZÁF tisztában kellett, hogy legyen azzal, hogy a buborék egyszercsak kipukkan. Ha liberális gazdaságpolitikát követünk, akkor nem sok a teendő. De Magyarországon az elmúlt 60 évben még nem volt neokon/lib kormányzás. Így a polgárok joggal bízhattak abban, hogy a szabályozók a nagyon-nagy hülyeségekől megmentik őket. Erre márcsak hab a tortán, hogy a bankok eljátszhattak, az árfolyamréssel, a vételi/eladási különbözettel, a kamatokkal, hivatkozhattak CDS-kre, holott anyabanki finanszírozással történt minden stb stb. A bankok visszaéltek az erőfölényükkel, de azt, hogy ezt megtehették, azért a szabályozók a felelősek.

4. A szavazópolgárok. Igen sajna ma Magyarországon nem nyer választást egy nekon/neolib gazdaságpolitikát hirdető politika formáció. Így nézzük meg a köldökünket! A Fidesznek kutyakötelessége tenni valamit a kérdésben, hacsak nem akar több évtizedre elsüllyedni, mint politikai tényező.

Én az a "devizahiteles" vagyok, aki épeszű árfolyam mellett, épeszű devizában adósodott el, pontosan tisztában volt az árfolyamkockázattal és törleszt rendesen. Így aztán egyetlen "mentőcsomagnak" sem voltam kedvezményeztettje, cserébe viselem a mentőcsomagok által okozott árfolyamgyengülés terheit.

Gondolom van még rajtam kívül hasonlóan korektül törlesztő, pénzügyeit racionálisan kezelő adós.

Mi sem tüntetünk, de igény az volna rá lassan.
Amikor elindítottam A nagy párbajt, bele sem gondoltam, hogy bár folyton az árakon kesergünk, igazán drága magyar bor valójában nagyon kevés van. Míg a hazai arisztokrácia árfolyama – egy-egy hullámcsúcstól eltekintve – 15 ezer forint környékén már tetőzik, a…..
sztyopka 2010.07.26 17:02:19
OFF

@drumlin: szia, én borhűtőt keresek épp. plz írd meg a mailcimemere i p o c s @ hotmail. com

ON
Szerda este hét környékén az iTunes először nem találta az új szoftvert, de néhány perccel később már megjelent, hogy letölthető a 3.0-ás verzió, amivel a majdnem egyéves iPhone teljesen megújul. Az Apple sok újítást ígért, mert súlyos hiányosságokat kellett pótolnia.Az…..
sztyopka 2009.06.18 10:41:16
@Ashiquor: köszi az infót. az iphone ellen komoly érvem volt, hogy nem akarok rögtön hekkelt gépet. viszont a cégemben 70-es a szolgáltató. úgy tudom, hogy azóta az exchange átjárhatóságot is megteremtették. Mindenesetre várok még egy évet minimum. a mostani smartphoneom mégcsak egy éves és meg vagyok vele elégedve. (Win6)
Kilenc borsodi település, Szerencs, Erdőhorváti, Abaújszántó, Tállya, Legyesbénye, Szegi, Erdőhorváti, Mezőzombor és Bodrogkisfalud is szeretne lemondani a világörökségi címről, amelyet az UNESCO adományozott a tokaj-hegyaljai borvidéknek - írja a…..
A HTC ismét bebizonyította, hogy a Windows Mobile operációs rendszert futtató mobilok is lehetnek szépek és könnyen kezelhetőek. A tajvani mobilgyártó és a Deutsche Telekom szerdán Münchenben mutatta be az MDA compact IV mobilkészüléket, amely teljesen ugyanolyan, mint HTC Touch…..
Május 19-én Magyarországra látogat Jeremy Leggett, angol geológus, klímaváltozáskutató, olajszakértő és a legnagyobb brit független megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vállalat vezérigazgatója. Könyve, A fele elfogyott, idén áprilisban jelent meg magyarul a Typotex…..
Tragikus hirtelenséggel meghalt Figula Mihály. Az Alkoholista információi szerint tegnap lett rosszul a borász, megműtötték, de nem tudták megmenteni az életét. A balatoni–balatonfüredi–csopaki minőségi borászkodás újrateremtője ötvenhat évet élt.Figula Mihály…..
sztyopka 2008.03.19 08:00:21