Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mengyan

0 bejegyzést írt és 72 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az előző részben arról írtam, hogy mi a gond az itthoni bankokkal, a devizaváltással és a saját főkártyával a külföldi utazások során. A különféle rejtett költségeket nem is említve. Ezekre a problémákra nyújtanak remek megoldást az ingyenes fintech cégek, melyek sokkal olcsóbb "banking", azaz…..
Akár pár napos városnézésre indulsz, vagy egy hetes körutazásra, a következő tíz, olcsó kütyüt feltétlen szerezd be indulás előtt! Filléres alapkellékek, cuccok utazáshoz...
mengyan 2020.01.12 21:05:39
@Vándorember: Naná, hogy rendes! :-D Mindössze 10 cm magas, egy normál méretű bögrébe bele is fér, csak azt már nem hordok, mert szokott lenni. Valami ilyesmi: www.konyhatizezercikk.hu/kotyogos-kavefozo-1-szemelyes-14579.html . Szokott lenni rezsó vagy gáztűzhely a szálláson. Eddig csak egyszer nem volt. Azóta hordom, mióta egyszer megkínáltak kapszulás kávéval. Hát olyan rosszat még életemben nem ittam.
A külföldön való alternatív, és ami a legfontosabb, olcsó fizetési módokról szóló cikksorozat utolsó részéhez értünk. Az első rész egy áttekintés volt, hogy milyen problémákkal találkozhatunk, amikor fizetésre kerül a sor, és ez milyen drága tud lenni. A második és harmadik cikkben a TransferWise és…..
mengyan 2020.01.12 20:17:34
@Vándorember: Húúú, jó régen jártam erre. Az elmúlt jópár hónapban nagy megelégedéssel használom a Curve-öt, gyakorlatilag teljesen ki is váltottam vele minden kártyámat. Egyedül a céges maradt, amit a főnököm nem enged beregisztrálni. Amit még nagyon megszerettem, hogy anyukám kártyáját is be tudtam állítani. Meg szokott kérni, vegyek ezt-azt, fizessek ki ezt azt, és vegyem le a számlájáról a pénzt hozzá (hozzá van adva a netbankomban a számlakörömhöz az övé is, meghatalmazással). Mióta van Curve, azóta csak átváltom az Ő kártyájára, és kész. Ezáltal nem vagyok többé ugyanahhoz a bankhoz kötve, mint Ő. El is kezdtem felszámolni az OTP-s számlákat.
"Biztonság: a nulla kicsit erős" Kicsit félreértettél. A biztonságot én a Revoluthoz mértem, ez volt az első olyan kártyám és app, ami ilyen részletesen beállítható biztonsággal rendelkezik. Előtte volt az OTP kétféle limitje, a Gránit 3 féléje, és kész. Ezután jött a Curve, egy szál befagyasztással, slussz, passz. Bár az is igaz, hogy mind közül talán ez a legfontosabb. Nem fújtam miatta a cégre, de továbbra is úgy gondolom, jó lenne beletenni ezt a fejlesztést. Ha nem is ezer féle limitet, de egy ki-be kapcsolható paypasst, mágnescsíkot, és netes fizetést el tudnék képzelni. De ha így marad, az is jó. Ami még jól jönne mindkettőnél, ha be lehetne állítani, hogy milyen devizájúnak hazudja magát. Van, ahol mindig ki kell vernem a webshop fejéből az automatikus váltást. (Ez egy GBP elszámolású kártya, felszámoltunk 5% jutalékot a váltáshoz. -> "Kedves Écsanyád hogy van?")
És igen, fizettem vele neten. :-D Azért, mert olyan kártyával akartam fizetni, ami fizikailag nem volt nálam, nem tudtam az adatait se, csak a CC-be volt felvéve. Utólag meg nem akartam utalgatni. Lustaság fél egészség. :-D
Sziasztok! Azért írom le ezeket a ledekről mert sok lámpa több fajta leddel is kapható, így kiválaszthatjuk nekünk melyikre van inkább szükségünk. Vagy aki modra adja a fejét, esetleg alkatrészekből akarja felépíteni saját lámpáját így tudni fogja mit mire érdemes kiválasztani. Igyekeztem a képeket…..
mengyan 2019.09.07 20:31:33
@Zozz84: Kb $20 a keret. Ez indokolt esetben átléphető. Amit mindenképpen tudnia kell (különben át kell gondolnom, tényleg ez kell-e nekem), hogy 200 m-ről fel kell ismerni egy ismerős embert, vagy a ruházatát. 140m x 80m a telek, és a hívatlan vendégek beazonosításában (nyúl/őz/tolvaj) lenne rá szükség.
mengyan 2019.09.21 11:17:12
@Zozz84: Köszi a választ, akkor valószínűleg egy C8 lesz. Esetleg írnál pár típust, ami alternatívája lehet $30 alatt?
Miután az előző részben kitárgyaltuk a TransferWiset, jöjjön a Magyarországon is egyre népszerűbb Revolut. Akik hallottak már a külföldön való alternatív fizetési módokról, azok egyből a Revoluttal példálóznak, és mindenkinek azt ajánlják. De tényleg ez lenne az abszolút győztes? Nézzük meg, hogy…..
Az előző részben rendeztük a kirándulásokhoz szükséges eü-s papírokat, mind az EU-s taj kártyát és az utasbiztosítást. Illetve részleteztük, hogy melyik mikor és mire használható. Az egészségügyi utazós tippek mostani részében oltásokról, gyógyszerekről lesz szó és kiemelek néhány fontos dolgot,…..
mengyan 2019.09.08 10:16:45
@Vándorember: Jól tudom, hogy anafilaxiás roham esetén az egyetlen hatásos gyógyszer az Epinefrin, amiből egyedül az Epipen-t lehet beszerezni egyszerű földi halandó számára, vénnyel?
Nemrég volt egy hír, amiben egy, rovar csípés miatt anafilaxiás sokkot kapott gyerek életét egy másik gyerek mentette meg, mert felismerte az anafilaxiás sokk tüneteit, és a nála lévő, szintén allergiás roham estére tartott tűmentes Epinefrin oltóanyagot belenyomta. Gondolom Epipen vagy hasonló volt. A hír lényege tulajdonképp az volt, hogy ilyenkor (másod)percek vannak csak, és a gyerek meghalt volna, ha a másik gyerek nem cselekszik. Ekkor volt egy riport is az ország egyik fő allergia szakértőjével, és Ő is mondta, hogy teljesen felesleges a kalcium, mert tegyük fel, hogy hat, mire hat, az órák, mire meghal a beteg, az pedig percek kérdése. Nem tudta megmondani, miért van/volt benne az orvosi tankönyvekben is.
Sziasztok! A mai cikkben fejlámpákat fogok nagyjából körbejárni aszerint, hogy milyen árkategóriában mit érdemes venni. Nem moddolt, nem használt hanem új lámpákról van szó és az aktuális kb árakat figyelembe véve a nagyobb ismert kínai webshopokon. 5000 Ft alatt Ha őszinte akarok lenni akkor azt…..
mengyan 2018.12.04 21:26:00
@Zozz84: Oké, köszi szépen. Én is ezt néztem ki, csak kicsit drágállottam. Abban tudsz segíteni, hogy Maglite 4D-be milyen ledes izzót érdemes rakni? A kollégámnak elküldtem egy fejlámpa tesztelős videót, hogy szerinte melyiket vegyük meg. (Ha jól emlékszem, a Tied volt, de a Skilhunt biztosan benne volt). Az volt a válasza, hogy Maglite 4D-t. Mondom: Fejlámpa! Azt mondja: Maglite 4D! Kösz! :-( Végül találtam vaterán olcsón, legyen vele boldog. De át lesz alakítva 2 db 18650-re.
mengyan 2019.02.27 22:12:04
@Zozz84: Végül a Skilhunt-ot úgy néz ki, meghagyom a novemberi black friday-re. :-( De persze ha belefutok egy jóárasított példányba, akkor lecsapok rá. Egy Convoy S2+-t vettem, vettem hozzá mágnest és diffúzort is. Idáig nagyon jó tapasztalatok vannak vele. Volt, hogy a raktárat (~6x8m) bevilágítottam vele annyira, hogy nem mentünk neki semminek és ki tudtuk pakolni a szerszámokat.
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! A világ legkönnyebb gázégőfeje titánból készül és 25 gramm. Plusz cipeled a nyomásálló palackot, ami nem két deka. Ráadásul, ha kifogy nem tudod újra tölteni. Megy a lecsóba. Eléggé környezetterhelő módon. Az Esbit nagyon koszol. Mi van akkor,…..
mengyan 2016.12.10 17:21:05
Állvány: www.youtube.com/watch?v=PPvbAX5AimI
Gyanítom, valami hasonló súllyal rendelkezik, mint a főző.
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Néhány "útravaló" Már szinte teljesen áttekintettük a bakancs-témát. Azért még maradt néhány dolog, amiről érdemes beszélni és úgy döntöttem beteszek egy-két hivatalos linket, hogy a barangolást most kezdők…..
mengyan 2016.12.04 23:18:56
Szia! Egyelőre egyszerűbb, akár kisgyerekkel is teljesíthető túrákra akarok bakancsot venni. Meg esetleg mindennapi használatra. Mi a véleményed a Karrimor bakancsokról? És a SportsDirect.com oldalról? Természetesen az angol nyelvűről beszélek, GBP-ben jelzett árakkal. :-) Pl egy Karrimor Mount Mid-re vagy egy KSB 200-ra gondoltam. Utóbbit 9,5-es és 10-es méretben felpróbáltam az Aréna Plázában lévő üzletükben. A 9,5-es tűnt a jobbnak, a 10-esben nagyon csúszkált a lábam előre-hátra. Jó 1,5cm volt a lábujjam és a bakancs orra között (majdnem, mint a hüvelyk ujjam szélessége). A linkek:
www.sportsdirect.com/karrimor-mount-mid-mens-walking-boots-182105?colcode=18210504
www.sportsdirect.com/karrimor-ksb-200-mens-walking-boots-182091?colcode=18209190
Érdemes venni bele talpbetétet? Mindenki mondja, hogy kell, a gyári semmit nem ér, és sok esetben én is érzem, hogy nem az igazi a gyári. Mondjuk nekem kicsit kiábrándító volt az első, és eddig egyetlen találkozásom a külön vásárolt talpbetéttel, mert a sarkánál kivágta az egyik bakim oldalát. De már tudom, hogy nem szabad olyat venni, amiben van műanyag merevítés.
Esetleg van más javaslatod hasonló árkategóriában? Mivel nemrég örököltem egy 7 számjegyű adósságot (vállalkozói hitel + nav tartozás), a fizetésem viszont nincs sokkal 5 számjegy fölött, így még eredeti áron sem tudnám megvenni, nemhogy egy 50-70 ezres komolyabb bakancsot vegyek. Valamint túrázni nem is szoktam annyit, hogy megtérüljön egy ilyen befektetés. Idén talán 1x voltam, egy egy naposon. Tavaly mondjuk minden második-harmadik hétvégén voltam valahol, 1 naposokon.

Még egy kérdésben kérném a segítséged. Az szokott a bakancsokkal a problémám lenni, hogy a sarkánál kikopik a bélés. Ez azért van, mert nagyon felemelkedik a lábam? Amiről írtál is, hogy max 5-10mm-t szabad csak felemelkednie. Mit tudok csinálni vele, ha az nem megoldás, hogy más méretű bakancsot választok? Elsősorban munkavédelmi bakancsot használok, ott szokott ez jelentkezni. Van adott márka adott modellje a cégnél. Lehet választani, hogy 43-ast vagy 44-est kérek. A 43-as kicsi, a 44-est pedig kidörgöli a sarkam, tehát nagy. Van valami betét, amit be tudok ragasztani a cipőbe, hogy ne menjen tönkre fél év alatt a cipő bélése? Továbbá erőteljesen sarokra lépek, nem tudom, ez mennyire okozhatja. Az összes kínai sportcipőm 3 hónap alatt tönkremegy a sarkánál. Ezt elégeltem meg, és valami strapabíróbbat és normális sarkút keresek. Ugyanis kici kínai óccó barátaink kifelejtik a sarkából a töltet. Gondolkoztam már rajta, hogy a következőt ki kellene nyomni szilóval, hátha tovább tart, és a sarkam se teszi tönkre annyira. De még jobb, ha nem kínait veszek. Segítséged előre is köszönöm. Zsolti
1993. február 26-án bomba robbant a World Trade Center északi tornyának tövében. A merénylő tervei szerint a detonáció ütötte lyuk miatt az épület rádől majd a déli toronyra, elpusztítva mindkettőt. A terv nem egészen így sült el, de amellett, hogy 6 ember életét vesztette,…..
mengyan 2014.03.25 11:52:55
@Lord Warrior: Kizárólag azért szálltam veled vitába, mert _úgy_tűnt_, hogy kizárólag a disznó árával számoltál, és azt osztottad a teljes súlyával. De ezzel a hsz-el meggyőztél, és biztos vagyok benne, hogy másoknak is hasznára vált kis eszmecserénk az egyéb kiadásokról. A célom nem a kötözködés volt, hanem hogy rávilágítsak - mások számára is - az egyéb költségekre. Mint írtam, egyébként gratulálok a döntésedhez, és mindenkit, aki olvassa ezt, arra biztatok, hogy hasonlóan álljon hozzá. Talán még nem késő újra fellendíteni a háztájit. Tyúkot a pincsik helyett az udvarba! Bár azt mondják a kínaiak, hogy a pincsi is finom. :-) Nem mondom, hogy az egyetlen üdvözítő megoldás, de ha legalább tapasztalata van az embernek a - legalább részleges - önellátásban, az mindenképp növeli az esélyét.
Én tavaly invesztáltam 5 leselejtezett tojó tyúkba 3000Ft-ért. Annyiért még levágni is megéri, de egy évig még simán tojnak, és ezalatt kimegy belőlük a táp nagy része. Viszont sajnos nagyon változó a hozam, látszik, hogy nagyrészt kitojták magukat. Van, hogy egész héten csak 4-5 tojás van, van, hogy minden nap 3-4, de volt már példa 5-re is. Azért vettem csak ötöt, mert nagymamámnak vettem az elmagányosodott kakasa mellé, és nem tudtam, hogy fogadja. A zöldségestől tudtam meg, hogy milyen boldog volt. Sajnos nagymamám a két ünnep között szintén elment. A tyúkról még annyit, hogy ha azért gondolkodtok rajta, mert esetleg ellopják, akkor a normál, nagy tyúkot ne tartsatok, bármi más jöhet: gyöngytyúk, lili, fél lili, stb. Anyámnak még egy tyúkját sem vitték el emberszabásúak (azért nem kétlábút írtam, mert a héja viszont előszeretettel fosztogatja), mert a lili és normál tyúkkal keresztezett fél lili a kedvence, valamint a gyöngytyúk. A lilik túl kicsi és fürge, a gyöngyös meg túl hangos a zsákkal járó tolvajnak.
mengyan 2014.03.28 12:00:11
@Lord Warrior: Örülök neki, hogy tapasztalati úton, és ilyen részletesen cáfoltad meg. Tényleg öröm értelmes emberekkel eszmét cserélni. Engem mondjuk nem érdekelne az sem, ha 2000-re jönne ki, mert nem ezt tartom a drágának, hanem a cigarettát és a napi 2 sört. Más oka van, hogy nem tartunk disznót. Sajnos tönkrement az ól, felújításra vagy újjáépítésre szorulna.
Tyúkok: Köszönöm szépen a felajánlást, de ha nem Orosházán vagy a környékén laksz, akkor inkább megoldom helyben a tyúkok beszerzését. Viszont a gödöllői infó jól jött. Ha viszont infó kell a Pannon Magbanktól (ha mond valamit, ők üzemeltetnek növényi génbankot a Spitzbergákon), akkor van ismeretségem, mert ügyfelünk a Növényi Diverzitás Központ. Persze semmit nem garantálok, lehet, hogy engem is leráznak azzal, hogy nem foglalkoznak értékesítéssel vagy magánszemélyekkel.
Nagymamám a kárpótlással visszakapott némi földet az apjáéból, amit kiadott bérbe, kukoricát termeszteni. Kukoricával fizetnek, szóval nekünk megoldott, gyakorlatilag ingyen van a takarmány.
A youtube-on rengeteg videót találni tyúktartással kapcsolatban, de ezek hatására indult jónéhány magyar blog is. Úgy tudom, főleg angliában van nagy reneszánsza a hátsó kertben (kereső kifejezés: "backyard chicken coop") tartott tyúkoknak. Pár deszkából és lécből, na meg dróthálóból egész pofás és praktikus tyúkólat építhetsz, amivel elkezdheted pl 10-15 tyúkkal. Ezek az ólak úgy vannak megcsinálva, hogy tartozik hozzá zárt, dróthálós "kifutó" is, sőt a legtöbbje könnyen mozgatható, így könnyű áttelepíteni, ha egy adott helyen már elintézték a füvet. Takarmányt kezdetben vehetsz is, ha tudnak legelni, bogarászni, akkor nem kell olyan sok annak a 10-15 tyúknak. Fogsz találni jónéhány ellenérvet is, hogy miért biztonságosabb a nagyüzemi körülmények közt tenyésztett tyúk. De ebből csak annyi az igaz, hogy a fa ólak sok fertőzés forrása lehet, mert meg tud bújni a résekben a vírustól a tetűig minden. Ezért jobb a nagyapáink falazott és évente 1x-2x meszelt tyúkólja. De ha erre nincs lehetőséged, nyugodtan kezd el a fa óllal, csak jobban oda kell figyelni rájuk, és nem árt állatorvostól is tanácsot kérni. Kukoricát mi régebben közel 1ha-on termeltünk, ezen jó évben volt vagy 60q is, de volt, hogy csak 10-12, azt is térd magasságban kellett letörni. Ugyanis mi kézzel aratunk, a régi paraszti módszer alapján, amit kukoricatörésnek hívnak. Egyszer próbálkoztunk a csőtörőzéssel, de legalább 20% volt a pocsékolás, ráadásul utána több munka volt vele, mint ha kézzel törtük volna. Ha esetleg érdekel a kézi kukoricatörés technikája, akkor szivesen megosztom.
mengyan 2016.10.23 14:00:23
@telkoe: Így igaz. Hogy őszinte legyek, eddig bele se gondoltam, hogy nálunk, falun (vagyis város, de csak mert hozzácsatolták a legközelebbi városhoz) is nagy bajban leszek egy esetleges áram kimaradáskor. És nem kell mindjárt a III. VH-ra gondolni, elég, ha megismétlődik 2013.03.15-e (hóvihar esete a 400kV-os távvezetékkel). Nincs két éve, hogy bekötötték a csatornát, és 2 cső megy a házunk előtt, az egyik a gravitációs, a másik a nyomott. Bizony a gravitációs cső csak az utca végéig megy, onnan már csak akkor megy tovább a trutyi, ha van áram. Még jó, hogy magas földszintű a ház, és a kanyarba rakott tisztító nyílás (ez a legalsó nyitott pontja a csatornának) tudja jelezni a bajt.
Selco egy kisvárosi átlagember, akinek életét teljesen felforgatta a délszláv háború. Tapasztalatait először egy internetes fórumon osztotta meg, majd a nagy érdeklődés miatt végül egy nagyobb terjedelmű írásban összegezte. Ezt az írást fordítottam le magyarra, amit most…..
mengyan 2016.10.22 22:21:45
@Kara kán: Vukovár a wikipédia szerint 91 nap alatt elesett. Egy éves (máshol 2 éves) ostromról ír. Én inkább Szarajevóra tippeltem, de az meg túl nagy ehhez, 200e körüli lélekszámával.
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Az ősi metódus után jöjjön valami korszerűbb, erőteljesebb és az időjárásra kevésbé érzékeny tűzgyújtó eszköz! Kaparás A képen a Zippo különleges Fire Starterje látható. Ide tartozik az öngyújtó, a…..
mengyan 2016.10.09 21:32:04
@Don't Panic, Stay Calm: Köszi szépen a választ! Az egyiknél kicsit lejjebb görgetek, és felröhögök. Ez volt, amit megláttam: www.vildmarks.se/jakt/optik-och-elektronik/kikarsikten-montage/rostfritt-campingbestick-p-22045.html Mindig is mondtam, hogy kevés értelmes dolog van a honvédségnél, de a kanálgép azok közé tartozik. Hálistennek meg is tarthattam. Tudom, hogy ez nem a magyar, de a hasonlóság feltűnőbb, mint a BW esetében. :-D
A casstrom.se-t ismered, rendeltél már tőlük? Nem találok szállítási díjat. Gondolom, ha írok nekik, hogy mit akarok és hova, akkor írják meg, hogy mennyibe kerül.
Combat Gear Blog Bergen Patrol pack 2013.01.28 08:00:00
A Bergen zsák mellett a brit katonák számára készítettek kisebb “patrol pack-et”, ami gyakorlatilag a nagy testvér kicsinyített mása, merevítés nélkül. A DPM patrol pack több külső függőleges rögzítési pontal, és két oldalsó fix zsebbel rendelkezik. A térfogata papír…..
Gyorsított eljárásban kapjanak fegyvertartási engedélyt az EU területén élő zsidók, mert akit csak lehet, önvédelmi fegyverhez kell juttatni - követeli az uniós tagállamok vezetőitől Menachem Margolin rabbi. Azt is követeli, hogy a zsidók kapjanak megfelelő kiképzést, a…..
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! A sok fejtágítás után posztolnom kell egy projektről, mert nagyon szezonja van. Szikrázó napsütés és 20 fok körüli időjárás nyomja a vészcsengőt a fejemben, hogy itt az ideje kivágtázni a vadonba és bozótmíveskedni…..
mengyan 2015.01.03 09:46:37
Szia!

Először is BUÉK, remélem az új évben is folytatod a blogot. Három kérdésem lenne:
1.) érdemes-e ezt megvenni:
www.sandvikentools.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=21241&category_id=277&option=com_virtuemart&Itemid=71

2.) látsz-e értelmét olyan balta toknak, ami a nyélen is végig vagy majdnem végigfut? Azon agyalok, hogy lehetne közös (vagy inkább PALS-al közösített) tokot csinálni egy baltának és a Laplandernek.

3.) Mi a véleményed a Szabó András féle magyar bushcraft baltáról?

+1.) van egy fölösleges, kb/min 40-50 éves Pfaff varrógép a családban. Villanymotorosra átalakított, de úgy néztem, csak egy ékszíj kell a lábpedálra, és az is használható. Nem érdekel?
Sokak képzeletében még él a zöld gyakorló ruhás magyar katonák képe. Akiknek ez megvan vagy „élvezhették”, azok emlékezhetnek az oldalukon fityegő alumínium kulacsra, amely azon kívül, hogy fémes ízt kölcsönzött a benne tárolt víznek még lilára is verte az…..
Selco az egészségügyben dolgozott a délszláv háború kitörésekor, így beszámolójának egyik fontos pontja volt a rendszer összeomlásának bemutatása. Már az első hetekben gyakorlatilag megszűnt az ellátás, a kórházak felszerelés és személyzet nélkül maradtak - ahogy az…..
mengyan 2014.11.21 15:38:28
Szia! Úgy gondolom, nem csak lehetséges és érdemes, de _KELL_ is. Csak jobban, és más preferenciák mentén. A cukorbetegségnek is van két fajtája, és több fokozata. Inzulinozod magad? Elsősorban fejben kell készülni. Képzeld el, hogy anyaszült meztelenül kiraknak egy kb garázs méretű raktár előtt, kezedben a kulcs, amivel be tudsz jutni. De bent csak az van, amit korábban leadtál egy listán. Mit írnál a listára? Mi az, amivel túl tudnál élni 1-2 hetet, hónapot. Ha a példám túl elrugaszkodottnak tartod, akkor mondok egy -sajnos- sokkal hétköznapibbat: a szomszédodban tűz üt ki / bombát találnak, azonnal el kell hagynod a lakást. Mit vinnél magaddal, ami biztosítja néhány órára (max 12-24) az életben maradásodat? Ezt az ajtó közelében tartod, és míg egyik kezeddel kinyitod az ajtót, a másikkal magadhoz veszed. Pl egy övtáskát inzulinnal, mérővel, stb. Ezután mi szokott következni? Hát ha a tűzszerész nem küldte el a házadat pár utcával arrébb (na ilyenkor jön a fenti raktáros példa, annyi könnyebbséggel, hogy nem leszel meztelen), akkor hazamész, és örülsz, hogy túlélted. Ha a tűzoltók dolgoztak, akkor több eshetőség van, legvalószínűbb, hogy még napokig, esetleg hetekig nem mehetsz haza, és van 10 perced, hogy összecsomagolj. Ilyenkor könnyebbséget jelent egy becsomagolt hátizsák, amiben _TUDOD_, hogy benne van minden létfontosságú dolog? Naná! Kirántod a szekrényből, és foglalkozhatsz a fontos dolgokkal, pl áramtalanítás, szellőztetés, biztosítási papírok megkeresése, megszárítása, kárfelmérés, élelmiszerek, értékek biztonságba helyezése, stb. Ha gondolod, és van kedved, kitárgyalhatjuk a témát. Ha nem, akkor ezek mentén kell elkezdened gondolkozni. Ne feledd, a gondolkodás - még - ingyen van.
mengyan 2014.12.01 09:52:27
Szia! Ahogy elnézem, 2-es típusú, az egészségtelen életmódból adódó cukorbetegséged van (az 1-es típusnál nincs gyógyszer, egyből jön az inzulin). Annyiban szerencsés vagy, hogy nem kell inzulinoznod magad, és ha jó irányban változtatsz az életmódodon, akkor ez jó eséllyel így is marad. A gyógyszer kihagyást mindenképp beszéld meg az orvosoddal, nehogy inzulinozás legyen a vége. Nyilván nem vagyok orvos, és amit írok, az még a találgatás szintjét sem üti meg: elvileg neked most túl sok az inzulin a szervezetedben, mert a három fehér gyilkos (cukor, liszt, só) túlzott termelésre készteti a szervezeted. Viszont eljöhet az az idő, hogy a hasnyálmirigyed a túlterhelés miatt felmondja szolgálatot, és utána inzulinoznod kell magad. Na elvileg ezt a túltermelést fogja vissza a gyógyszer.

Tyúkok tartásában talán tudok segíteni, nyulaim is voltak régen, de túl kicsi voltam, és az főleg anyám nyakába szakadt. Viszont tökéletesen át tudom érezni a húsvétra kapott, majd kirakott nyulak helyzetét. :-( Mondjuk az enyéim nem lettek kirakva, attól értelmesebbek a szüleim, hanem pörkölt lett belőlük, meg tepsiben, egészben lettek megsütve. A szaporulat (mert az is volt, több évig voltak nyulak) nagy része pedig el lett adva, takarmány lett az árából. Meg egy örök élmény köthető még hozzájuk, mert egyik húsvétkor anyám locsolóinak a nyúl alól kellett kiszedni a kézzel festett hímestojást. :-D

Szerszámok, készletek: alakul az! Bár én úgy vagyok ezzel a preppinggel, hogy szerintem az apokalipszis az, amire legutoljára kell készülni. Van előtte még sok feladat. Sokkal közelebbi veszélyt látok bármilyen tartós életkörülmény romlásban, pl munkanélküliségben, természeti csapásokban, betegségben, mint az összeomlásban. Természetesen a végcél a 3 év*, de fontosabbnak tartom a munkanélküliség átvészelését, vagy pl egy néhány órás-napos megsemmisítő erejű természeti csapás utáni újrakezdést, mint az apokalipszis túlélését. Meg lehet kövezni, de én ezért vagyok itt, hogy ehhez szerezzek tudást. Ha valaki felkészült 1 év munkanélküliségre, azt utána nem lehet megzsarolni a kirúgással. Meg abba a hibába se essünk, hogy elviszi az ár a házat, ezért igaz, hogy van egy 30m2-es menedékünk 6-8 embernek, ami jól védhető, meg készletünk, csak épp nincs miből felújítani a házat, vagy legalább albérletet megfizetni, amíg a biztosító rendezi a dolgot, meg a gyerekek sem tudnak iskolába járni.
* Túlzásokba, mint az amcsik, ne essünk, ami 3 év alatt nem oldódik meg, talán nem is érdemes túlélni.

Gyógynövények: mindenképpen a bükkszentkereszti füvesembert keresd meg, ő maga is termeszt gyógynövényeket, ezen kívül hihetetlen szakmai tapasztalattal rendelkezik. A kapor a természet inzulinja, de úgy tudom, csak az 1-es típust gyógyítja.
Ha a dolgok rosszabbra fordulnának és a világ káoszba fulladna körülötted, hova menekülnél? Sokan közülünk már rendelkeznek valamilyen menedékkel (alfabázissal ;) ), rejtekhellyel, ahol kihúzhatják addig, amíg jobbra nem fordulnak a dolgok. Ha neked még nincs ilyened és nem…..
mengyan 2014.11.21 19:22:07
@stg44: Egy városi számára Te már el is vonultál, és elképesztő helyzeti előnnyel rendelkezel. Nagymamám sok ismerőse élte meg a háborút és '56-ot Pesten, míg nagymamám vidéken. Szokott mesélni, le se lehet állítani! :-) Ráadásul telefonközpontos volt, míg a keresztanyja postamester, így van is miről mesélnie. Vidéken csak a (kar)hatalom jelentett számottevő veszélyt. Amúgy részben egyetértek veled, hogy nincs nagyon hova elvonulni. Egyrészt fegyveres konfliktus elől valóban kevés a hely. Másrészt természeti katasztrófa elől már jobb az esély. Én pl Orosházán lakom, és nemrég hallottam, hogy ha a Körösök vagy a Maros áradása miatt ki kell telepíteni, akkor ide hozzák az embereket. 60-70.000 ember befogadásával számolnak, azaz kétszer annyival, mint a város lakossága! Ugyanis itt se árvíz, se belvíz, és a földrengéseket sem innen szokták jelenteni, így természeti katasztrófa szinte csak az égből jöhet. Én ha megengedhetném, akkor vásárolnék 1-2 garázst valamilyen hosszútávú berendezkedésre alkalmas területen. Lehetőleg egymástól és tőlem távolabb, de sűrűbben látogatott területen: pl ha imádok a bükkben barangolni és minden évben ott nyaralok, akkor arrafelé. Egyrészt relatíve olcsó, raktárnak és a tél kivételével szükségszállásnak egyaránt alkalmas. Elfér benne egy hűtő, rezsó, polc, pár tábori vagy kemping ágy. Utóbbi ha össze van csukva, akkor még szükségjárművek is elférnek. Akár autó, akár motor, vagy kerékpár. Persze mind használt, sőt, ha lehet, lestrapált kinézetű, de üzembiztos.
mengyan 2014.11.22 08:46:15
@stg44: Szívesen. Örülök, ha hasonló gondolkodásúakkal futok össze. Úgy látom, egyetértünk abban, amit gyakran szoktam mondogatni: "Bármi megtörténhet, ami mégse, az meg is fog!" Ha ennyire érdekel a téma, akkor jó lenne a másik postnál említett cukorbetegeknek való készülődést kitárgyalni. Lehetőleg ott, hogy ne legyünk nagyon off-topic. :-)
Mindannyian sok időt töltünk különböző épületekben: irodaházakban, üzletközpontokban, ipari létesítményekben és persze otthon. Néha azonban előfordul, hogy a hétköznapi munkavégzés vagy bevásárlás egyik pillanatról a másikra katasztrófába csap át. Földrengés,…..
mengyan 2014.11.16 18:41:11
mengyan 2014.11.20 18:34:32
@ZeroPont: Én is köszönöm az infót! Érdekelne majd, hogy gravírozható-e fém rész a korábban tárgyaltaknak megfelelően. Sajnos paracord ügyben nincs még számottevő előrelépésem, attól eltekintve, hogy egy kollégát megkértem, vegyen csatot meg paracordot, ha arra jár, ahol kapható. Remélem, nem fog beledagadni a kezem. (Sajnos nem tudok órát hordani, mert 10 perc után kb 1,5x-ese a bal csuklóm, mint a jobb. Valószínűleg fémallergia.)
mengyan 2014.11.21 10:55:23
@ZeroPont: Pont azért akarom ezt a paracord "óraszíjat", mert az óra hátlapját távol tartja a mögötte átvezetett zsinór, míg a csuklómnál pedig műanyag csat lesz. Azt néztem én is, hogy kívül van a fém, így az sem ér hozzám. Már csak az a kérdés, hogy a céges logóval ellátott, műanyag tokos, $0.99-os, nyomokban Rolex Submariner-hez hasonlító óra hogy fog kinézni ezzel. :-) Mivel van egy enyhe barnás színe a toknak és a számlapnak is, Coyote Brown-ra gondoltam. Viszont a csat valószínűleg fekete/narancs lesz. Köszi a felajánlást a beszerzéssel kapcsolatban, de ha nem jut el a boltba a srác a jövő héten, akkor rendelek a hidegfémtől, és hogy megérje a postaköltség, hozzácsapok pl egy Böker Magnum Defilade-et, hogy legyen egy normális bicskám. Szégyen gyalázat, hogy már több, mint 2 éve nincs bicska a zsebemben. :-(
Újonnan méregdrága és ügyetlen, használtan megbízhatatlan. Szerencsére a Smartnak is van guruja. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
mengyan 2014.11.06 21:02:19
@20agh: Nekem akkor kell Smart, ha majd így kell beállni a garázsba: www.euroshipservices.nl/afbeeldingen/2300-lux-fuhr-43.jpg . :-D De amíg nincs hozzá garázs, inkább kihagyom. Sajnos nem tudok másik ilyen hosszú, azaz rövid kocsit.
Az amerikai Tengerészgyalogság 2016-ra tervezni elérhetővé tenni a női jelentkezők számára, az összes beosztási helyét. Ennek idáig az egyik legnagyobb akadálya az volt, hogy a harcolóként különféle tanfolyamok elvégzése kötelező, de ezek jó része zárt volt a női…..
Az ezredbe 5 leadott kilóval meg egy elég csúnyának látszó kézsebbel tértem vissza. Még a kiképzés elején hasította fel egy kő, aztán el is fertőződött, ez ilyen viszonyok közt borítékolható volt. Ennek ellenére viszonylag gyorsan rendbejött. Következett három hét a…..
Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel! Mindenki tudja, hogy a kirojtolódott bakancsfűző milyen bosszantó dolog, hiszen az ember nem akar menni a boltba valami, kimondottan túrabakancsokba kifejlesztett madzagért, ami csilliárdokba kerül. De, még egy átlagos…..
mengyan 2014.10.19 22:38:08
@Don't Panic, Stay Calm:
Próbálok agyalni valami megoldáson, kipróbálom oda is a zsugorcsövet. Esetleg kipróbálok több fajtát is.

OFF: Hát idén nyárig én sem ismertem komolyabban a zsugor csöveket. Akkor csináltunk egy projektet, amelyben több, mint 300 méterről kellett a villanyt odavinni földkábellal. Felmértem 270 métert, vettünk 300 m 5x50mm2-es kábelt (külső átmérő kb 33mm, és a 300m több, mint 600kg!), és kevés lett! Vettünk még 20-at, meg toldót, és akkor mondta az eladó, hogy van neki műgyantás zsugor csöve, nem kell idétlenkedni a kiöntéssel, ráadásul kevesebb, mint a negyedébe kerül, és elég biztonságos. Beletoldtuk az egyik végébe. Erre a kedves árokásó brigád nem a felmért nyomvonalon vitte a túlsó végét, és ott is rövid lett! Mire ez kiderült, az árokból 250m be volt temetve, a kábelt meghúzni nem lehetett. Szóval a 20m-ből a felesleg (~9-10m) levág, beletold a túlsó végébe is. 1 óra volt, mire a külső műgyantás zsugorcsövet hőlégfúvóval rámelegítettük kábelra.