Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drboborjan

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Subba He is a firestarter 2013.10.28 12:48:54
drboborjan 2013.11.24 20:46:27
Subba Brooklyn Bounce 2013.10.01 23:12:53
Tényleg kemény hely ez a Brooklyn: a New Rochelle motoros banda már kilométerekkel a szándékosan kiprovokált első feszkó előtt elkezdte basztatni a Range Roverben ülő családot. A túlerőtől beparázott terepjárós megpróbált menekülni, de a végén csak ő került kórházba.…..
A minap az ask.fm oldalamon megkaptam ezt a kérdést: Egyetértesz azzal a kijelentéssel, hogy "a liberalizmus a fertő kezdete"?‎ Rögtön, ahogy elolvastam, tudtam, hogy erre nem lesz egyszerű kör válaszolni. Tudtam, hogy kőkeményen beindítja majd az agyamat, mert nem kicsit foglalkoztat…..
A párt a Kétfarkú Kutya Párthoz hasonlóan nem felel meg a "névvalódiság követelményének". Precedens értékű lehet a Kétfarkú Kutya Párt bejegyzésének elutasítása, mivel ez esetben a többi parlamenti szervezet nevében sem szerepelhet olyan kifejezés, amely a szervezet…..
drboborjan 2013.06.24 19:29:30
@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Ha most az MSZp visszajön, a tuti államcsőd és leszakadás. Európa többállam ais kezd rájönni, hogy a mi "szabadságharcos unortodox" gazdaságpolitikánk eddig jól működött. és Ők is erre fognak áttérni, ha balliberális agymosottakat sikerül legyőzni az öntudatos nemzetnek (más országokbban is). Az EU haldoklik. 50 év múlva nem lesz itt EU. De lehet hogy 15 se kell... Hah... Európai Balliberális Szocilaista Birodalom = EU
A magyar ember gondolkodása egysíkú. Mondhatok ilyet? Bizonyára nem mindenkire, de azért... vegyünk egy példát:- mit válaszolnánk arra a kérdésre, hogy mennyi szabadsága van a tanároknak, pedagógusoknak? Hát ezt tudjuk, hiszen egész nyáron lógathatják a lábukat, és a semmiért…..
drboborjan 2013.06.05 23:21:07
@BaGé: Olyan jót röhögtem, annyira egymásnak tudnak esni az emberek hülyeségeken.
A postban 95%-ban igazat írnak, a húgom pedagógus tudom mennyi az annyi (munkaidő és bér). A 2 hozászólásban van azért igazság is, de jórészt ugyanaz a demagóg nép által ismert verzió amit más szakmák esetében is tapasztalunk. De mivel Te is írtál a háziorvosokról én is írok szakmai dolgokat, csak off topic, hogy legalább ti ismerjétek a valóságot. Megjegyzem én kórházban dolgozom, de tudom a háziorvoslásban is hogy mi mennyi.
1. Napi 4 órát rendel.Igen. De ezelatt megnéz 50 beteget csúcsszezonban(szeptember-április), máskor 30-at, ha van 1500 kártyája.
2.Rendelés után még 4-5 órát furikázik a betegekhez házhoz, és nincsen fél disznó, meg para ahogy azt gondolják, na jó... egyes budapesti elit helyeken akad, de nem ilyen mértékű, amire irónikusan utaltál, de értem mit akartál sugallni, ezért nem haragszom...
3. Ha meg mászkált rendelés után, még hajnalban felkeltik mert pistike enekén van 3 pötty, és a 37,4C fokos hője (ami nem is láz, főleg nem gáz :)nem "mén le" attól a fél Germicid kúptól(25 kilójára kaphatna 2-őt is...
4. 10-ből 9 esetet nem kezel félre, legyen 1000:1 arány, de az diagnosztikus tévedés. Az nem ugyanaz mint a félrekezelés. Egyetlen oylan szakma sincsen amikor pusztán azzal, hogy bemész a munkahelyedre, olyan direkt polgári és bütetőjogi felelősséget vállalsz mint ők.
5. Az antibiotikumot nem nyírják ki a bélflórádat, mert a bélflóra normál tagjainak nagy része (valahol sajnos)már ellenáll a szokványos antibiotikumoknak.
6. Sok antibiotikumot írnak ez tény, én is haragszom érte, de jelen helyzetben nem tudnak mit tenni. (gúglidz ki amit nem értesz)Az állambácsi nem ad nekik egy készüléket(és teszcsíkot sem pedig a kórokozók ellenállképességét nézve 10 év múlva csak sósavval lehet majd gyógyítani ha nem változik semmi), mint a vércukormérő, csak 20x annyiba kerül és CRP-t mér. És most számoljunk. A 40 betegből 30 lázzal torokfájással megy. Valójában a tüszős mandula kivételével a torokképből nem igzaán lehet megmodani hogy vírus-é vagy baktérium-é az ami ottan rosszalkodik. ha mind a 30-nak néz CRP-t, akkor meg tudja mondani, de az 25-35 ezer forintnyi teszcsík/rendelés. Ha 20 napig ezt csinálja elköltötte az OEP-től kapott összes havi finanszírozását, jobb esetben csak a rendelő rezsiköltségeiek rendezése utáni, asszisztencia, takarító és saját bérére fordítható teljes összeget.
Csak az a baj, hogy ezt az állam nem fogja megfizetni, mert ezt sehol a világon nem teszik, erre ennyi pénz még az USA-ban sincs! Marad a 10-ből nyolc kap antibiotikumot verzió. Sajnos azért is , mert van egy olyan szakma, hogy jogász. És annak nem lehet megmagyarázni hogy egyes kórokozók időben nem felismerhetőek. Az ő agyuk másképp jár. Ha jogilag biztonságan akar lenni, ezt hívják defenzív medicinának, és ez fog leginkább elterjedni, 10-ből 10-nek ad inkább antibiotikumot, nehogy legyen 10ezerból 1 akinek nem ad, és annak pont menigococcustól van láza, persze pár tabletta Zinnattól még abba úgyis belehal 80%-os eséllyel, de ha adott valamit, a jogász legalább nem ítéli el, azért mert a nem menthetőt nem mentette meg...
Ez egy ilyen világ. Az élethez szerencse kell.

Hagyjuk a dumát...Mi az On topic véleméynem? A gyermekeink a jövő, a tanárok tanítsák őket, legyenek jól képzettek és piszok jól megfizetve. Az órán leadott anyagot az egyetemen kell megtanulni, nem előző este...A szülők meg NEVELJÉK őket, mert a mai gyerekeket nem nevelik, kérem, köszönöm nem ismerik, csak akarom, kell, nem adod köcsög vagy stb. Nem tisztelik a tanárt, szüleiket, egymást, k. anyázzák a pedagógust stb. Én sajnálom a tanárembereket, minden tiszetelem az övék. Ha láblógatásért ha nem, megérdelmenének +100%-s bért.
Apropó...Ha egy pilóta 1,5 millát(bruttó) kapott még a MALÉV korszakban, jegyezzük meg hogy 10 órából 9-et a robotpilóta vezetett, tőlük se kérte senki, hogy vonják le a bárükből azt az időt amíg a számítógép kormányoz :) Ennyit a láblógatásról.
Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com…..
drboborjan 2013.01.23 00:35:59
@silkent: Kedves Silkent. A fizukkal nem vagy tisztában úgy hogy ne beszélj 500ezerről és 1 milláról.
Én 10 éve vagyok a pályán és 2 szakvizsgám van, az egyikkel ritkaságszámba megyek (nagyon nagy a felelősség mert másfél megyére egyedül vagyok) de mindegy, ennek ellenére
De facto: KJT bérem 177ezer bruttó, ehhez 50ezer bruttót ügyelek hozzá(kevesebb mint ezer forintos bruttó órabér, amikor az autószerelőm nappal 5000+áfát kér!).A szócska féle pénzzel nem vagyunk mínuszban éves szinten a családi kasszával: éppen nullán. Para nincsen a szakmámban.
12 éves Fiat Bravaval járok aminek karosszériahibáit, futómű stb. évek óta em tudom rendbehozni(minek, miből), 2 öltönyöm van az egyiket még diplomaosztókor vettük, a másikat esküvőre, apám temetésén is abban voltam, meg mindenol ha nem farmerbe kell felöltözni. 2 gyermekem minden ruhája turiból, újak csak kínaiból vásároltak, mint nagyon sok millió magyarnak, 4 éve 18ezer forintos mobilom van (ha már az anyagi tárgyakat említetted példának), és nem iPhone-om. Soroljam?
Mindenben megegyezek sok polgárral.
"Namostakkoramikor" egy pályakezdő bíra, vagy ügyész 356ezer alapbérrel +1/3 ennek pótlékként megkeres(és még van más juttaás is), és ne hasonlísuk az én felelősségemet senkiéhez akkor igazán nincsen mit irígyeljen senki.
-Csak egy kérédés: ha a te gyermekedet kell gyógyítani kire bízod:
1. szarul fizetett elkeseredett kiégett emberre, akinek a gázszámla jár ea fejében miözben vizsgál, vagy
2. egy kiengyensúlyozottan kipihent, rekreált, jókedvű orvosra, aki 100%-ban rátok tud fiygelni?
Szerintem nem kérdés hogy melyiked választod. Ez pedig igenis -jórészt, és jelenleg-pénzkérdés. Ezt Európában mindenhol tudják, és kinyilik a kezedben a bicska nálad ha eü béremelésről hallasz, de ha az ügyvéded megcsinál neked egy BT-t sablonból 1 óra alatt, 6 megszerkesztésével, kinyomtatásával 100ezerért, azt simán lecsengeted?
Üdv, és kívánok neked Audi Quattrót. Nekem is lesz Dusterem (egyszer), mert ha nem megyek el svédbe évi 80ezer euróért, itthon nem fogok kevesebbért dolgozni , m,int egy ugyanannyi ideje a pályán lévű jogász.
drboborjan 2013.01.23 00:39:23
@drboborjan: bocs az elgépelésekért de már ügyeletben sok beteg után már rohadt fáradt vagyok.
A napokban megint fő téma volt az orvoselvándorlás, a bérrendezés témaköre. A konkrét cikk, mely felkeltette a figyelmemet a magyar, a cseh és a szlovák orvosok bérhelyzetével foglalkozik (link). Pedig most volt fizetésemelés. Botrány, a végén már megint emelés lesz, pedig…..
drboborjan 2013.01.17 20:18:30
A bérekről, csak tényszerűen , ha már a bérfeszültség felmerült a szektorok között...(szeretném fokozni :) )
2001-ben Mikola mondott valamit, ami ma is igaz.
Nem lát különbséget például egy városi bíróságon dolgozó bíra vagy ügyész és egy kardiológus szakorvos között, csak a fizetésben van 2-3x-os szorzó vagy osztó, attól függ honnét nézzük. (nem hergelni akarok, csak gondolkodjunk.)
A bíró, ügyész alapfizuja pályakezdőként (frissen kinevezve szakvizsgája után) 356ezer, ehhez ennek egyharmada pótlékként, na ez 462, de legyen csak 356ezer.
Egy közalkalmazott frissen szakvizsgázott orvos bruttó alapbére -egyetem után 5 évvel- 148ezer. Az ügyelet is ebből képződik. Egy hétvégi 24 órás ügyeletért átlag 1000Ft alatti órabért kapnak, így 20 ezer bruttó 24 óra ügyeletért, 15 ezer körül hétköznapi ügyeletért. Ha valaki 4-et ügyel egy hétvégével havonta akkor az 200ezer bruttó körül van.Én azt hiszem nem kell tovább számoljam.
Ha már 12 éve a pályán van és van 2 szakvizsgája is, akkor a bruttó alapbére 177ezer,ehhez majdnem fenti ügyeleti díjakkal. Mennyit kap egy ügyész ha jó szakember, 10 évvel az egyetem után, és 7
évvel a kinevezése után ? hát megint van egy 2-3x szorzó. Sok kis apróságot lehetne mondani de hagyjuk. A lényeg, nincsen perspektíva. Nincsen légyeges előremenetel.
Azért szerezzen valaki kemény munkával, tanulással plussz szakvizsgát, hogy bruttó 10ezerrel legyen több a fizuja?(ennyi jár ugyanis plussz képesítésért) Hát nem fog. Elmegy külföldre. Közalkalmazottként az alapbéred 30 éves munkaviszony után 55 évesen sem lesz 356ezer!!! Akkor meg már mindegy, mert a gyerekeidet előtte kell felnevelned.
Aki megsértődne ezen példán, van analógia:
állami szektor, közpénzből finanszírozva, közfeladat, kiemelt érdekű, azonos kvalifikálstsági szint (egyetem, doktori cím), felelősség óriási (igazságügy egészségügy ebben a kérdésben analóg) stb stb stb. Akkor miért-e különbség?
A feudális rendszerről még később írok.
Üdv, jó a blog. Igaz, és való.
Évek óta már csak a kirakat van rendben, miközben a betegek egyre nehezebben jutnak ellátáshoz, az egészségügyi dolgozók pedig egyre elkeseredettebbek a túlterhelés és a napi megélhetési gondok miatt. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar ellátórendszer azon…..
Egyre többen keresnek meg ezzel a kérdéssel e-mailben. Már nem csak az orvosok, hanem nővérek, gyógytornászok, pszichológusok, és tanárok is.A legpraktikusabb ha összefoglalom, akkor nem kell egyenként megválaszolnom a sok e-mailt.Alapvetően kétféle módon lehet kijutni:I,…..
Egy nagyon hálás (vagy hálátlan?) témával szeretnék ma foglalkozni, méghozzá a különböző főiskolai és egyetemi szakok szükségességéről, illetve szükségtelenségéről. Már előre félek attól, hogy milyen háború lesz a kommentek között ahol a virtuális bitófán én…..
drboborjan 2011.09.26 18:51:24
@hackbard.celine: Nem lehet kiszürni. Ahhoz hogy hálapénzt ne fogadj el ahhoz szív kell, meg lélek. Az meg nem mindegyiknek van. Tudod a hálapénzzel igazából az a baj, hogy adják (bizonyos szakterületeken, én pl. gyermekorvosként semmit sem kapok, az más kérdés hogy el sem fogadnék semmit). Ha nem adna senki akkor nem lenne különbség ellátás között. Nem az a baj, hogy az anyuka ad a szülésznek, vagy Jancsi papa az ortopédusnak a gerincműtéte UTÁN egy ajándékkosarat . Az még elmenne. Hanem amikor megállapodnak, hogy 50 rugó egy szülés.
A hálapénz úgy kell felfogni, mint azt a különbséget amit az állam a népre hárít, ahelyett hogy az orvosokat legalább úgy megfizesse, mint más primeren doktori címet adó egyetemi végzettségnél, pl. gyógyszerész, bíró, ügyész. A hálapénzben az állam a hibás. Be kell tiltani, törvényi szigorral!
Csak egy gondolat: Egy jogász ha bíró szeretne lenni, a diplomás köztisztviselői bért kapja, mint az orvos.(kb.) Aztán amikor leteszi a szakvizsgát, 356E-re nő a pénze bruttó, én amikor gyerekgyógyászatból leszakvizsgáztam, és maximális büntetőjogi felelősséggel tartozom munkám területén, 10 ezer rugóval nőtt meg a pénzem bruttó 152E-re...356 versus 152? És én gyermekek életével "játszom", sokszor másodperceim vannak, nem tudok egy ügyön 2 évet ülni, nem tudom újratárgyalni, aztán ha nem sikerül valami,nincs olyan hogy eljárási hiba, aztán újratárgyalunk... Ez nem fér a fejembe. Mindegy. Majd lesz jobb is.
Tisztelt Munkahelyi Terror! Halmozottan hátrányos helyzetű honpolgár vagyok, vagyis orvos (rezidens) Magyarországon. Sokmindent lehetett olvasni mostanában a sorsunkról. Egy jól tájékozott ember ma már tudja, hogy bár a kezdő orvosok fizetése az utcaseprőkével megegyezik ugyan,…..
drboborjan 2011.09.12 19:38:28
Kedves néhány Kommentelő!

Mint gyermekorvos szólok a dologhoz. Igaza van a kollégának. A törvényt nem tartják be a kórházak. 24 órás ügyeletből 16-ot fizetnek jogtalanul. Mindenkit a KJT szerint béreznek,kivéve az aneszteseket, akik helyenként, hogy egyáltalán legyen aki altasson, vállalkozóként dolgoznak be, napi 30E bruttóért, vagy többért... A szülészek a havi bérüknek 8-10 szeresét kapják parában. Paraszolvencia még sok eygéb felnőtt szakmában van, nem csak a műtétiekben. Érdekes módon a radiológusnál, labororvosoknál, és a gyerekgyógyászatban nincsen paraszolvencia. Én kilenc éve vagyok a pályán, de még semmit sem kaptam pénzben. Néha, egy évben egyszer kapok mézet, vagy egy kiló paprikát. Azt a nővreknek adom, én nem vagyok képes parát elfogadni. De legtöbbször még köszönömöt sem adnak. Nem baj, mert a gyermeki mosoly amikor gyógyult nagyon jól esik, és erővel tölt el.
Szüleim nem voltak orvosok. APám a TSZ-ben dolgozott, anyám betanított munkás volt. Késői gyerek lévén még nyugdíj mellett is dolgoztak, napszámban, hogy tanulhassak. Erről ennyit.
A háziorvosok a kinti ügyeletben 3x annyit kapnak mint bent mi a kórházban.
Nem az a baj hogy a béreket hasonlítsuk össze másokéval, hanem a diplomásokon belül, konkrétan a doktori címet adó intézmények végzőseivel.
Kedvenc példám: 2008-ban szakvizsgáztam, a szakvizsga letétele után teljes felelősséggel dolgozva, a bérem átsorolódott, kemény 10 E forint bruttóval, 152E Ft-ra.
Ha egy jogász leteszi a bírói és ügyészészi vizsgát, akkor neki 365E bruttó jár? Na...Ezt magyarázzátok meg? Én gyermekek életével játszom. Itt nem lehet ügyet újratárgyalni, meg ülni rajta 2 évet? Itt azonnal kell dönteni? Ennyit ér a munkám? Oké legyen. De akkor a kérdés másként hangzik, Ő miért érdemel többet?
Nekem sajnos egy sürgősségi döntés után édesanyám került be május elején a szekszárdi kórház pszichiátriai osztályára. Idegorvosi konzílium után került be, ahova a saját lábán érkezett, majd került elhelyezésre. A részletektől mindenkit megkímélve: a negyedik napon…..
MedIQ Doctor Radio: 24 órán át 2008.06.21 08:59:52
A Sirius Satellite Radio a New York Langone Medical Centerrel közösen a napokban indította el rádiócsatornáját, mely 24 órán keresztül csak orvoslásról szól. Ami miatt még érdemes kiemelni, az az, hogy nem médiában jártas személyek csinálják, hanem orvosok, akik munkájuk…..