Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Toma001

372 bejegyzést írt és 184 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sztálin életéről és vitás politikai nézeteiről sok mindent tudni, regnálása a mai napig mély nyomot hagyott nem csak a történelemben, de a jelenkorban is. Egy tény azonban kevésbé ismert, pedig hatása még a XXI. században is erősen érződik. Sztálin az országszintű éhezés (melyhez kétségtelenül ő…..
A tengerek túlhalászatának megszüntetésére számos lehetőség és megoldás létezik, kezdve a szabályozottabb halászati menedzsmenttől a védett tengeri területek kialakításán keresztül egészen a haltenyésztésig. Ezen eszközök fontosságát nem lehet és nem is érdemes rangsorolni, valójában mindegyikre…..
Már hónapok óta biztosnak tűnt, hogy Jay Inslee szenátor rendíthetetlen abban az ügyben, hogy betiltsák a nyílt vízi ketreces lazactelepeket Washinton államban a helyi vadlazacok védelme érdekében.                       A törvény beiktatását egy bizonyos eset idézte elő: 2017-ben…..
Boris Johnson elhíresült mondata nagyon jól tükrözi azon emberek pozitív várakozásait a Brexit kapcsán, akik szerint meg fogjuk enni a tortát, és meg is marad. Számos brit halász ezt inkább úgy gondolta, hogy meg fogjuk enni a halat, és marad is nekünk. Tudom, hogy elfogult vagyok a halászat és…..
A 2014-ben életbe lépő új EU-s Közös Halászati Politika legjelentősebb vívmánya a visszadobás tilalma, mely röviden annyit takar, hogy minden egyes fogást kötelező partra vinni, és amelyek a kvótán felül lettek zsákmányolva, vagy hivatalosan nem foghatóak ki, azok közvetlen emberi fogyasztási…..
Már többször használtam ezt a retorikai szófordulatot, hogy halakat számolni sajnos nem olyan egyszerű, mint fákat. A halállományok becslése általában kétféle módon zajlik: akusztikus radarozással kombinált kísérleti halászattal, vagy pedig az egyszerűbb és olcsóbb technikai megoldást használva…..
Szilárd Leó híres magyar atomfizikus arról volt ismert, hogy órákat képes volt a kádban tölteni és a fizikáról elmélkedni. Később biológiával kezdett foglalkozni, és azt mondta, hogy többet nem képes a kádban maradni, amint a biológiáról gondolkodik közben, folyamatosan el kell hagynia a fürdőt egy…..
Hal-adás Madárlátta halfogás 2016.05.25 11:55:18
Mivel a halászat az egyik legősibb állati eredetű táplálékszerző módszere az emberiségnek, így a technikák  kavalkádja rendkívül széleskörű. Az ipari fejlődés rengeteg olyan eszközzel látta el a halászati ipart, melyek segítségével már nincs olyan hal, amely el tudna bújni. Habár még a mai napig is…..
Idén a május a hal hónapja. A Felelős Gasztrohős legújabb kampánya a hazai halak népszerűsítését tűzte ki zászlajára, és minden egyes héten egy közkedvelt hazai hal bemutatására fókuszál, receptekkel és elkészítési tanácsokkal megfűszerezve. A hét hala a ponty, ezen apropóból gondoltam, hogy én is…..
The Black Fish: Éber aktivisták küzdelme a szervezett tengeri bűnözés ellen A szervezett bűnözés által irányított illegális halászat egyre növekvő fenyegetés, mely jelenleg hatalmas bevételt produkál alacsony kockázattal. Azonban a tengeri fosztogatóknak egy új erővel kell szembenézniük: egy amatőr…..
A legjobban talán a tenger háziasítása kifejezés írja le azt a folyamatot, ami manapság zajlik a halászati ipar és a haltermelés terén. 2012-ben az akvakultúra volumene utolérte a vadon fogott halak mennyiségét, és a tendencia azt mutatja, hogy az előbbi hamarosan jócskán le fogja hagyni az utóbbit.…..
Óceánjaink és tengereink Földünk mintegy kétharmadát borítják, és azt gondolnánk, hogy hemzsegnek benne a halak. 1609-ben Hugo Grotius holland ügyvéd és filozófus megjelentetett egy könyvet, a Mare Liberumot, vagyis a tengerek szabadságát, melyben azt javasolta, hogy a tengereknek mindenki számára…..
Hogy egy klasszikust idézve kezdjem, nem az vagy, amit mondasz, hanem az, amit teszel. Ez a mondat teljesen igaz a halászati gazdálkodásra is. Megszámolni sem lehetne, hogy hány szabályozás létezik a kereskedelmi halfajok védelme érdekében, de még így is az asztalunkra kerülő…..
Toma001 2015.09.22 19:55:35
@zuulululu: köszi szépen, igen, a bizonyítékokat elküldtük az amerikai hatóságoknak, először onnan próbálunk nyomást gyakorolni, mivel ők anno már tettek szankciókat az olaszok felé az illegális halászat miatt. Igazából mi nem nagyon kommunikáltunk a halászokkal ilyenekről, mert nem szabadott feltárni, hogy mi aktivisták vagyunk, így folyamatosan feltűnés nélkül jelen tudtunk lenni.
Folytatás természetesen lesz, egy másik csoport Skóciába utazott, ahol kagylókat gyűjtenek illegálisan folyótorkolatokban olyan bűnbandák, akik korábban kábítószerrel kereskedtek de áttértek a kagylóra, mert ez jövedelmezőbb biznisz. Én legközelebb valszeg Spanyolországba megyek jövő januárba.
Az elmúlt hónapban a világ egyik legnagyobb szállítmányozási cége, a UPS bejelentette, hogy beszünteti a cápauszonyok szállítását. A döntést az előzte meg, hogy civil szervezetek mintegy 178 ezer aláírást gyűjtöttek össze, habár a cápauszony-leválasztás csak az egyik ok,…..
Szerencsére folyamatosan nő azon vásárlók száma, akik tudatában vannak a tengerek túlhalászatával, felismerték annak következményeit, és ugyan nem mondanának le a halfogyasztásról, de szívesebben vásárolnának fenntartható forrásból származó tengeri termékeket. Manapság…..
Toma001 2015.07.13 14:44:48
@zuulululu: nagyon szépen köszönöm, ígérem, hogy küldök részletes beszámolót a nyomozásunkról!
Talán egyetlenegy halnak a neve sem nőtt össze annyira az illegalitással és a csalással, mint a patagóniai fogashalé. Valójában két különböző halfaj tartozik a fogashalak közé (dissostichus genus): a patagóniai fogashal és antarktiszi fogashal. A történet szempontjából szinte…..
Ha meg szeretnénk tudni, hogy mennyi a világ teljes halzsákmányolása, akkor a legegyszerűbb az, ha felmegyünk az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) honlapjára, és megnézzük a minden évben közreadott jelentést, melyben globális összesítés szerepel a világ minden…..
Az embernek az a benyomása, hogy a tengeri halászhajók legfőképpen a nyílt tengereken üldözik a halállományokat, pedig valójában a globális halzsákmányolásnak több mint 87%-a a partvonaltól számított 200 tengeri mérföldes (1 tengeri mérföld = 1852 méter) zónában…..
Toma001 2015.02.26 14:09:56
@zuulululu: az egész arra épül, hogy a part menti vizek még mindig sokkal jobban vannak szabályozva, akármennyire is sok probléma van még ott is. A legtöbb helyen kvótaszabályozás van érvényben, szigorúbb az ellenőrzés, szóval a körülmények megfelelőbbek, persze ettől sem válik tökéletessé a rendszer.
Hal-adás Talált, süllyedt! 2015.02.18 00:32:00
Habár az EU már 2010-ben törvénybe foglalta az illegális halászat elleni törvényi és kereskedelmi fellépést, eddig túl sok változást nem ért el. Mindeközben a világ másik tájékán a papírgyártás és kereskedelmi szankciók helyett a tettek mezejére léptek. Joko…..
Toma001 2015.02.19 22:55:15
@vizesnyolcas: manapság már ezt a tengerjogi egyezmény elég konkrétan szabályozza, vagyis a partvonaltól számított 200 mérföld az adott ország úgynevezett kizárólagos gazdasági övezete. Igaz, pont emiatt az egyezmény miatt vitatják egyesek az elsüllyesztési politika jogszerűségét, mivel az egyezmény kimondja, hogy az adott ország hatósága eljárhat, ha illegális tevékenység zajlik az adott területen, azonban erőszakot nem alkalmazhat. És itt jön a kérdés, hogy a hajó elsüllyesztése egy ilyen esetben mennyiben számít erőszakos cselekedetnek.
A Galapagos szigetek egy 19 lenyűgöző szigetből és több mint száz sziklából álló szigetcsoport közel az ecuadori partokhoz, melyet az ENSZ 1978-ban felvett a világörökségek listájára. Galapagos több ezer állatfajnak ad otthont, közülük az egyik legkedveltebb a kéklábú szula…..
Na végre eljött a Coming-out ideje is, a Zöld Ella blog készített velem egy interjúsorozatot a halászat és a halfogyasztás témájában, itt tekinthetitek meg az első részt:     Itt található a teljes cikk: http://zoldella.blog.hu/2014/12/05/kizabaljuk_az_oceant_2050-re..
Hal-adás Quo vadis, kékúszójú? 2014.11.19 20:39:45
Úgy tűnik, hogy elindult a kötélhúzás a kékúszójú tonhal kapcsán. Az egyik oldalon az állományok helyreállásáról regélnek, míg a másikon a kipusztulás vészharangját kongatják. Akkor most, hogy is állunk? Hogy is úszik ez a hal? Nézzük át, hogy mi történt a…..
Manapság az illegális halászat akkora mértékűvé és fenyegetővé vált, hogy már akár a nemzetközi drogkereskedelemmel említhető egy lapon (Amúgy ez a két tevékenység gyakran összekötődik.). Az okokat talán nem túl bonyolult feltárni: a halászok csalnak, mert megtehetik. A…..
Vészjósló hírek érkeztek a new englandi halászati kutatóktól, akik szerint a new englandi atlanti tőkehal állományoknak hasonló összeomlással kell szembenézniük, mint ami a nyolcvanas, kilencvenes években az északi populációkat sújtotta. Az amerikai Nemzeti Éghajlati…..
Toma001 2014.11.16 13:24:31
@magyar bucó: igen, régen kb minden tengeri halat tonhalnak hívtak. Mondjuk egy-két éve még a bajcsyn levő CBA-ban is találkoztam "rántott tonhallal", nem akartam reklamálni, hogy az azért valószínűleg elég messze áll tőle.
Hétfőtől Izrael újra engedélyezi a gázai halászoknak, hogy 2007 óta először halat exportáljanak Ciszjordániába. Az első szállítmány egy szimbolikus, 730 kilogrammnyi halcsomag volt. Az izraeli blokád az óta tart, amióta a Hamász megszerezte a hatalmat, különböző…..