Regisztráció Blogot indítok
Adatok
akkor

0 bejegyzést írt és 71 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Savars Karapetjan neve a legtöbb magyar olvasónak nem mond sokat, holott az egykori örmény úszólegenda több olyan hőstettet is végrehajtott élete során, amelyre rajta kívül talán senki sem lett volna képes. Mentett embereket elsüllyedt trolibuszról, és rohant be fuldoklók miatt égő épületbe is. Egy…..
akkor 2021.10.28 13:56:51
@Frady Endre: Ez nem rímel.
Mostanában többször is elidőztem a fortepanon, és már nem is tudom, mit kerestem, amikor szembejött ez a fotó: Ez elvileg a Kígyó utcai Mézes Mackó. Akik még nálam is fiatalabbak (felháborítóan sokan vannak:), azok talán nem is tudják, hogy a Mézes Mackók a gyorsbüfé és az édességbolt keverékei…..
akkor 2021.08.04 10:33:00
@aaabbbccc: A Jégbüfében egész az eredeti helyén való bezárásáig (2-3 évvel ezelőttig?) volt külön pénztár. Pár éve meg is lepődtem, hogy ott még mindig ez van. Kértem egy sajtos és egy tepertős pogácsát a pénztárnál, majd a blokk birtokában a pultnál kiadták.
akkor 2021.08.04 10:49:26
@promontor: "mondani kellett, hogy 2 rubel lesz a kenyérpulthoz, meg 3 a teáspulthoz"

Amit utána szcsotkán összeadott, és csak a végeredményt ütötte be a gépbe. :-)
MoneyCoach Közös kassza? Kizárt! 2021.07.12 07:46:36
Adja magát a válasz, amikor tartós kapcsolatban élőknek az közös anyagiakról kell határozniuk. Első hallásra logikusnak tűnik az igen, de amennyire egyszerűnek mutatja magát, koránt sem annyira triviális a felelet. Sarkalatos pontja tud lenni egy kapcsolatnak, amikor megérik a helyzet arra, hogy…..
akkor 2021.07.13 09:47:45
@AlexAston: A magyar "30-59 éves lakosság 26 százaléka maximum 3 hónapot, 36 százalékuk pedig csak 1 hónapot tudna átvészelni a meglévő forrásaiból" (mabisz.hu/szemle/?p=37031)

Ez a két csoport együtt 62%. Most mondd, nem tök mindegy, hogy ezek az emberek közös számlán vannak vagy megosztotton? A végösszeg úgyis kis kerekítéssel kb. nulla.

Releváns következtetést csak azoknak a számlavezetési szokásaiból lehetne levonni, akik tényleges (hitelen felüli) megtakarítással rendelkeznek. A többiek jó esetben a "hogyan fizessük vissza a hitelt, hogy legyen egyáltalán valamink" üzemmódban koplalnak, rossze esetben meg feladták. Érdektelen, mi a módszerük.
Minden országban léteznek olyan különös szokások és hagyományok, melyeket a külföldiek nehezen vagy egyáltalán nem tudnak értelmezni, vagy éppen csak furcsán ítélnek meg, kellő kulturális és történelmi háttér-információ hiányában. Kiváló példa erre a magyar húsvéti locsolás, mert amikor ezt a…..
Azt hiszem, a mai poszt elé illene valamilyen figyelmeztető karikát kitenni, ami felhívja a figyelmet, hogy humorérzék híján lévők ne, vagy csak lelkileg felkészülve olvassák. Én mindenesetre nagyon jól szórakoztam Gaben írásán, melyben összeszedte, mi az a 10 pont, ami miatt…..
 Az a benyomásom, hogy bajban vagyunk a magázódással és a tegeződéssel. Ama foglakozást űzöm, az újságírást, amelyben mindenki tegez mindenkit, mégis a diploma megszerzése után nehezemre esett visszategezni akadémikusokat egy kutatóintézetben, ahová a sors vetett. Később pedig, amikor majd’ három…..
akkor 2017.11.07 12:27:13
@Jankove: Az, hogy ez az általánosabbá váló tegeződés "amerikai-nyugati suttyóság" lenne, csak a te értékelésed. Angolul ez egyáltalán nem érződik suttyóságnak, sőt. És szerintem magyarul sem. Az általánosan tegeződő helyeken is könnyen megtalálható az udvariasság és udvariatlanság kifejezésének módja, nem a tegezés miatt számít udvariatlannak egy közlés.
akkor 2017.11.07 12:30:15
@Jankove: "Nem kéne minden nyugati szokást azonnal majmolni, és magunkévá tenni."

Valószínűleg a magázó formula lehetett a magyarban a nyugati szokás majmolása. Az erős német hatás előtt nem volt a magyarban magázás.
Valami történt egy diákokat szállító busszal éjszaka, mit tegyünk? a. Vizsgáljuk ki a problémát és a vizsgálat végén tegyünk javaslatot a probléma orvoslására. b. Tiltsák be az illegális tevékenységeket éjszakai buszozást! c. Gyurcsány a hibás. Épeszű ember eddig mindig biztosra vehette, hogy a…..
A nyári grillszezon után a téli időszakban fogy a legtöbb mustár. Nem lehet elképzelni mustár nélkül a sült kolbászt, virslit és sült húsokhoz a pácot. Emellett hajápolásra is javasolják, de kenje a hajára aki akarja, mert mi most azt a mustárt keressük, amibe a házi sült kolbászunkat tunkolhatjuk.…..
akkor 2017.02.09 13:28:28
@akkor: Megtaláltam, mit szoktam venni Ausztriában: Ramsa Englischer Spezial Senf. Ez is egy tuti mustár.
akkor 2017.02.10 09:44:11
@maradokapénzemnél: Ez a Ramsa mustár az erősebb fajtákból való, szóval gyerekeknek nem ajánlott.
akkor 2017.02.10 13:18:39
@maradokapénzemnél: Most látom, hogy van egy hely, ahol Pesten is lehet kapni: w3.azsiabolt.hu/termekek/must/angol-mustar-ramsa-9236/9236

Nem akarom hype-olni, de egy kóstolást mindenképp megér.
A Supergirl 2. évadának 10. részében Miss Martiant kínozzák a marsiak nem is akárhogy, hanem magyarul. Az első évad óta jelenlévő Martian Manhunter is beleavatkozik a jelenetben, tisztán érthetően rászól a nőre, hogy “Fejezd be!”. Vagyis inkább azt mondja, hogy Fegyézd bé! Mondjuk inkább olyan a…..
Ne igyál kávét, a turbulencia miatt nem kell aggódnod, és ha a telefonod bekapcsolva marad, az sem jelent biztonsági kockázatot. Az Independent-ben jelent meg ez a kissé fura cikk ma. Nos, kíváncsi vagyok, mit szólnak ehhez a magyar olvasók. Amikor legközelebb repülőre szállsz,…..
slapajblog Képet lopni nem bűn? 2014.10.06 13:56:00
Lopják a fotóimat. Nem az első eset, amikor az általam készített nyers fotómmal találkozom a világhálón. Jó, néha ügyesen körbevágja a felhasználó. Ettől még az általam készített képet használja fel. Engedélyt nem kért, a forrást nem jelölte meg. Akár büszke is…..
akkor 2014.10.07 13:10:11
@eßemfaßom meg áll: Na, ez a rész az, ami viszont már tényleg nem jogszabály. A lényeg, hogy teljesen mindegy, mit tekintesz alapesetnek, a végén a bíróság dönt. Amelyik képről az az érzésed, hogy ilyet már ezret láttál, azt alapesetben nyugodtan tekintheted nem eredetinek.
akkor 2014.10.07 13:16:54
@eßemfaßom meg áll: Ha a fénykép (ami nem műalkotás) nem esik a szerzői jogi törvény védelme alá, akkor értelemszerűen a szabad felhasználásra vonatkozó törvény alá sem esik.
akkor 2014.10.07 13:41:10
@eßemfaßom meg áll: A törvény azzal kezdődik, (1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról) hogy felsorolja, mi esik a hatálya alá. Első rész, I. fejezet, 1. § (2) i) a fotóművészeti alkotás,

Kész, ennyi. Még egyszer: "fotóművészeti alkotás". Más szó nem esik a fotókról benne.
A 4-es metró elkészülése kapcsán némileg változott a felszíni tömegközlekedés. Ez a változás a Kondorosi lakóparkot is érintette. A 213-as busz a XI. kerületi Kosztolányi Dezső tér és a XXII. kerületi Török utca között közlekedik. Az útvonala érinti a Szent Imre…..
Közeledik a karácsony, meg egyébként is: adni jó. Fura dolog, de egyre több olyan ajándék van már a piacon, amit nem lehet konkrétan megfogni, vagy hogy stílszerű legyek: polcra rakni. Például lehet apunak (vagy anyunak ;-) venni ajándékba másfél óra tankvezetést. (Aki teheti,…..
akkor 2013.11.28 12:50:09
@hanog: Vagy esetleg az egyik mellékszereplőt átnevezni a megajándékozott nevére.
Naiv ügyfélnek túlcsordult a toleranciabufferje, úgyhogy az első bekezdés után minden irányba elküldte a Digi Kft-t, amiért azok képtelenek csekket küldeni, csak a 200 forintos késedelmi díjról sikerül általában. Ahogy Sixx szokta mondani, csúnya szavak, +18, satöbbi. A…..
akkor 2012.04.19 13:45:48
@bonifac: Teljesen felesleges a sárga csekkekkel kapcsolatban az utalási dátummal trükköznöd, meg azt hinned, hogy most milyen jól átverted a szolgáltatót. Elárulok egy titkot: bármelyik sárga csekket lehet bármikor átutalással fizetni. Csak a közleménybe írd be a csekken található befizetőazonosítót és számlaszámot, aztán mehet. Nem fognak azon bosszankodni, hogy most te hogy átverted őket, teljesen hidegen hagyja őket...
akkor 2012.04.19 14:24:04
@bonifac: Idézek tőled: "A számla kelte hónap nyolcadika, az utalásom 7-én indul. Így nem ér oda addigra, a csekk mindig jön, de aztán persze lekönyvelik az utalást, és minden rendben. Még nem jöttek rá az évek alatt, hogy felesleges a csekket küldeni. Legyek rendes velük, és állítsam át az utalást?"

Ezt olvasva láttam, hogy trükközöl a dátumokkal, aztán meg azt gondolod, hogy a trükközés átállítása rendesség lenne tőled.

Erre írtam, hogy egyrészt értelmetlen ez a trükközés, másrészt nem rendesség ennek az átállítása, lévén ez totál hidegen hagyja őket...
akkor 2012.04.20 09:04:18
@kovi1970: Pl. én az Ersténél nem fizetek sem az utalásokért, sem a számlavezetésért. (A folyószámlámon kívül semmi közöm hozzájuk. Gondolom, több más banknál is hasonlók a kondíciók.)
Gábor elkövette azt a végzetes hibát, hogy egyszerre a város két különböző pontján található gázórát fogadott örökbe. Így a Főgáznak jó ha szőkőévente sikerül a Díjneten keresztül rendben levonnia a pénzeket, és akkor sem jelzik, hogy ez sikerült. Azért írok…..
PTinfo 3-as villamos Debrecenben? 2012.04.06 07:21:00
 A HAON ma arról számolt be, hogy Kósa Lajos dr. Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárral és Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárra egyeztetett. Az egyik téma Molnár Ágnes révén…..
akkor 2012.04.06 12:10:57
@lbalazs: A Google Maps szerint a Kartács utcai 1,5 km, az 1-es vonal bekötése csak 900 m. Egyébként erre az 1-es vonali bekötésre még nem is gondoltam korábban, de határozottan van benne fantázia. Végülis az egyetem és a rekreációs központ vonzóbb célpont lenne a böszörményieknek, mint az Újkerti Lakótelep... :-)
akkor 2012.04.06 12:14:00
akkor 2012.04.06 12:36:25
@lbalazs: A 2-es miatt az 1-esen közlekedő villamosok számát nem kell (lehet) csökkenteni. A 2-es egy egészen más, jelenleg is meglévő utazási irányt szolgál ki, teljesen függetlenül az 1-estől.
Modorosblog Lambordzsíni 2012.03.27 06:00:00
De külföldiül se tudnak. Lambordzsíni. Pedig ennyit illenék tudni, hogy a há az pont azért van ott, hogy ne dzsé legyen belőle. De kicsit rendet kéne tenni a fejekben, ami a márkaneveket is illeti. Mitsubishi: helyesen micubisi, nem micsubicsi. IBM: ájbíem és nem íbéemm…..
Négyrészes sorozatunkban Budapest közlekedésfejlesztésének terveit szeretnénk részletesen bemutatni. Mai, első részében a metróhálózatról fogunk nagyot álmodni. Hogy nézne ki Budapest, ha végtelen sok pénzünk lenne? A lehetőségekről, a tervezett és soha meg nem épülő…..
Három a magyar igazság*: az év első heteiben megnéztem a szegediek leendő 2-es villamosát, láttam tanulómenetet a miskolci 1-es vonal azóta már megnyitott hosszabbításán, és természetesen elmentem Debrecenbe is, ahol ugyan még kicsit távolabb állnak a megnyitástól, de itt-ott…..
akkor 2012.01.25 08:45:48
@pcr: Egyáltalán nem igaz, hogy a Nyugati utca felé kellett volna vezetni a villamost. A 2-es trolinak is az a gyengébbik fele. A 31-es buszt kiváltó villamos álma az Újkerti Lakótelep megépítésével egyidős ('70-es évek vége).
akkor 2012.01.25 09:12:59
@subtotal: Minek kellene a buszpályaudvar elérése egy újkertinek (vagy újkertbe igyekvő vidékinek)? A távolsági buszokra fel lehet szállni a Nagyállomásnál vagy a Böszörményi úton is... A Tócóskert "szélével" (vagy jobban fogalmazva: csücskétől is egy megállónyira) pedig semmit nem tud kezdeni egy tömegközlekedési eszköz.
akkor 2012.01.25 13:55:42
@Nagyzee: "Én egy dolgot hiányolok. A böszörményi vasútvonalra való kivezetésre való előkészülést egy esetleges második fejlesztési lépcső esetére."

Valószínűleg azért maradt ki, mert le akarták valahol határolni a dolgot, ami érthető is. A kiágazás amúgyis megodható lesz egy váltópár beépítésével. Az majd (az elkövetkező 30 évben) más jellegű projekt lesz, nagyobb arányú EU-s támogatással, Hajdúböszörményi városi vonalszakasszal, stb...
Aki nem ismeri töviről hegyire a magyar vasút történetét (mint például én), az nehezen tudja elképzelni milyen is volt egykor a Déli pályaudvar. Az viszonylag közismert, hogy 62-ben a mai épületnek csak egy kis része épült meg (az előtt forgatták a Csudapest című revüműsort),…..
akkor 2012.01.23 13:53:20
@nomad: Inkább az M1-M7 építésekor kellett volna egy "Déli autóudvar" nevezetű gigantikus "fejparkolót" építeni Kelenföldön, és nem továbbengedni őket. A vonatok csak jöjjenek szépen be a városba. A növekvő benzinár következtében 10 éven belül ez lesz amúgyis az megmeradó, elérhető árú közlekedési eszköz.
A kettes metró javasolt rákoskeresztúri ágának egy lehetséges nyomvonala (piros a felszíni, lila a felszín alatti szakasz) - forrás: VEKE  A 2020-ig tervezett négy nagy budapesti közlekedésfejlesztési terv hírét épp az Urbanista adta hírül néhány hete. Közülük a…..
akkor 2012.01.03 12:46:04
@smartdrive: Már miért röhögne? Moszkvában pl. van olyan vonal, ahol elindul a metró egy mélyállomásról, feljön a felszínre, egyből átmegy egy hídon a Moszkva folyó felett, azonnal vissza is bukik a felszín alá, majd megérkezik a következő mélyállomásra. Ahol olyanok az adottságok, ott miért lenne ez gond?
akkor 2012.01.03 13:10:55
@consul: Ne járassátok már így le magatokat, hogy ez a feljövetel-lemenetel a legkomolyabb érvetek ellene! :-)) Ilyeneket csak bölcsészek kifogásolhatnak, nem gondolnám még azt sem, hogy bármilyen természettudományhoz köze lenne az ilyen hozzászólás atyjának, pláne műszaki kérdésekhez...
Az Áram Ára Mérni csak okosan! 2011.11.23 16:56:00
  Egy a Magyar Energia Hivatal megbízásából készített tanulmány számításai szerint a nemzetgazdaság akár 100 milliárd forintot, a fogyasztók akár 115 milliárd forintot nyerhetnének, míg a környezeti haszon 50 milliárd forintra rúgna, ha bevezetnék az okos mérést (smart…..
akkor 2011.11.24 12:17:14
@Mistral1011: Bocs, nem rád gondoltam, hanem arra, hogy esetleg a szolgáltató csal. De nem lesz olyan könnyű neki. (De most nem találom, hogy honnan jött ez a gondolat, {lehet, hogy saját?}) :-)

A légkondinál meg nem gondoltam, hogy rossz az elméleted (megint csak bocsánat a rossz megfogalmazásért :-) ), csak azt, hogy esetleg nincs kellően megalapozva, és nem tudni, melyik elmélet igazából a helyes. Ellenben ha lenne ilyen órája az embernek, akkor akár saját maga is el tudná végezni ezeket a kísérleteket, és megfelelően programozni a berendezést.

Az, hogy nem tudja mindenki kezelni, nem baj. Azért van az ember, hogy tanuljon. Aki tudja, az tud majd spórolni is; aki nem tudja, az meg tudja tanulni; aki meg nem tudja megtanulni, az meg százalékoltassa le az agyát, és kérjen szociális segélyt.
akkor 2011.11.25 08:07:33
@SvenH.: Csak ott tévedsz, hogy attól, hogy átkapcsol, még nem lesz igaz a kijelentésed, hogy "ezzel pont a vezérelhetőséget rontod el". Attól, hogy az egész lakást átkapcsolja, még valószínűleg ugyanúgy az éjszakai áramról melegíti a vizet. Tehát rosszabbá nem teszi az egész rendszert, csak kihasználja az olcsóbb áram lehetőségét. A vezérelhetőséget pedig ugyan kiveszi az elektromos központ kezéből, de ez még nem jelenti azt, hogy neki nincs saját vezérlője. Tehát a rendszer továbbra is vezérelhető marad.

Mellesleg az okos mérő esetén már egyébként is otthoni, saját vezérlőket kell majd használni, hiszen onnantól nem lesz olyan, hogy egy másik áramkör ki-be kapcsolásával jelzi a szolgáltató, hogy mikor olcsóbb az áram. Ehelyett ő csak szoftveres adatokat szolgáltat az árról egyetlen áramkörön, és a saját eszköznek kell ezeket értelmeznie. (Vagy az embernek megjegyeznie a menetrendet a kézi programozáshoz.)
akkor 2011.11.25 10:40:29
@SvenH.: Még mindig nem érted. Szakadj már el a jelenlegi szerződésektől és berögződésektől!

Az okos óránál egyáltalán nem lesz semmi külső éjszakai-nappali áramkapcsolás, hanem egyetlen áramkör lesz, plusz megkapod azt az információt, hogy milyen időszakban mennyibe kerül az áram. Ez alapján neked kell gondoskodnod róla, hogy a bojlered jókor és csak jókor kapcsoljon be. Az egész lakásod állandóan egy olyan betápra lesz kapcsolva, amit a mostani fogalmakkal egy fentebb vázolt automatikus éjszakai-nappali átkapcsolóként lehetne jellemezni. Ha éjszaka kapcsolod be a tévét, akkor az bizony majd automatikusan az éjszakai (éppen aktuális) tarifával fog üzemelni, ha pedig nem gondoskodsz róla magad, hogy a bojlered ne kapcsoljon be a csúcsban, akkor az meg azzal a tarifával.