Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Peiper

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Add ide az ítit! 2009.01.31 23:00:00
Amerikai állampolgárok ezrei, tízezrei ragadnak faxot, levélpapírt vagy számítógépet, hogy Barack Obamának levelet írjanak. Mind ugyanarra kérik. A gyerekek rajzolnak hozzá, a komoly fölnőttek udvariasan érvelnek, a primitívebb hívők nyomtatott nagybetűvel követelik. Azt…..
Peiper 2009.02.02 11:05:16
A cikk szórakoztató, bár szemlátomást nem tárgyal egy-két roppant fontos kérdést, miszerint:

1. És ha a gazdasági válságot éppenséggel az ufók csinálták?

2. És ha éppenséggel a fekák ufók (jó, akkor ufonauták). Engem nem lepne meg, másfél évig dolgoztam a nigériai nagykövet rezidenciáján. De elég ránézni a Fekete Pákóra is (ha pedig megszólal, akkor az meg már sok is)

3. És ha éppenséggel a fekák ufók ÉS a válság ufó-technológia? Ezt például az az Árpi-féle axióma is alátámasztja, hogy "Afrikában azóta válság van, mióta van". Bár az axiómából nem derül ki, hogy melyik az ok és melyik az okozat: ott van válság, ahol feka a király, vagy ott lesz feka király, ahol válság van? (az USA esete azt mutatja, hogy a második, az afrikai helyzet viszont az ellentetjét - szóval ez is egy tyúk-tojás probléma)

4. Ha vannak ufók (vagy -nauták), nem érzik-e esetleg személyiségi jogaik csorbításának, hogy "azonosítatlan repülő tárgy"-ként hivatkozunk rájuk (ha pedig valami nyelvészi babérokat dédelgető csillagész osztja a lapot, akkor "azonosítatlan repülő tárgynauta"-ként). Mit szól ehhez mondjuk egy Plútóról érkezett intelligens gáz? Nem lenne szükségük esetleg egy-két(száz) érdekvédelmi szervezetre? Netán helyi önkormányzatra? (Bár utóbbi mindenképpen kellene: ha itt vannak, akkor itt, ha meg nincsenek, akkor meg ott, ahol vannak. Ha meg nem vannak, akkor meg még mindig megélhetési forrás félretett pártpolitikusoknak.)

Kérdéseimre sürgős választ várok, mert úgy döntöttem, hogy este egy vogon űrhajóval hazaugrok, és átírom erről a hülye gombócról szóló bejegyzést az enciklopédiában, ti.: "Jobbára értelmetlen."
w Rocket ’n’ Roll 2009.01.28 05:30:00
1944 szeptemberében London lakói arra lettek figyelmesek, hogy bizonyos épületek minden előjel nélkül felrobbantak. Se német bombázót nem láttak, se a régi, megszokott V-1 lövedékek zúgását nem hallották, csak a robbanást. Churchill kormánya előbb gázrobbanásokról beszélt,…..
Peiper 2009.01.31 18:37:26
Egyszer egy amerikai újságíró-publicista, bizonyos P.J. O'Rourke (a Rolling Stone-nál volt évtizedekig külpolitikai tudosító, Hunter S. Thompsonnal együtt, és mellesleg HST mellett az egyik legkorábbi képviselője a gonzo újságírásnak, amit mellesleg a mi Árpádunk is művel) írt egy hosszabb cikket erről az egész közel-keleti helyzetről, és azt a címet adta neki: "Szentföld - Isten állatkertje". Tényleg röhejes, hogy van a Földön egy, a köztudottan hatalmas Magyarország negyedénél is kisebb hely, amelyet három világvallás is szentként tisztel (ha esetleg valaki nem tudná, a mohamedánok harmadik legszentebb városa Jeruzsálem, Mekka és Medina után), és kétezer éve folyamatosan a világ egyik legzűrösebb helye, ahol az éppen ott éldegélők különös késztetést éreznek a többi ott élő legyilkolására. Ez még lesújtóbb annak a fényében, hogy a fentebb említett három világvallás közül legalább kettőnek az alaptörvényei közül az egyik úgy hangzik: "Ne ölj!" (Bár a Koránt nem olvastam eredetiben, de egyéb tanításait figyelembe véve szerintem Mohamed sem mondta, hogy meg kellene ölni bárkit is, aki nem mondja, hogy egy az Isten, és Mohamed az ő prófétája - szerintem ezt az őt követő kalifák találták ki, annak igazolására, hogy miket művelnek a nevében).

Ha már a "kinek van joga ott élni" kérdésnél tartunk, nem ártana néhány történelmi kérdést tisztázni:

Az I. világháború befejezése és az egykori török birodalom feldarabolása után a terület brit mandátum lett. A fentebb említett Lord Balfour, brit külügyminiszter még 1917-ben kifejezte, hogy a brit kormány támogatja egy Palesztina területén létrehozandó zsidó állam megalakulását, azzal a kitétellel, hogy "it being clearly understood that nothing shall be done which may prejudice the civil and religious rights of existing non-Jewish communities in Palestine, or the rights and political status enjoyed by Jews in any other country".

Az eredetije megtekinthető itt:
en.wikipedia.org/wiki/File:Balfour_declaration_unmarked.jpg

Gondolom ebből nyilvánvaló, hogy a brit kormány elég jól informált volt ahhoz, hogy tudja, már eleve vannak ott zsidó telepesek. A modern kori zsidó bevándorlás ugyanis 40 évvel korábban kezdődött éppenséggel a kelet-európai pogromok miatt. Mint tudjuk, a "pogrom" kifejezés azt takarja, amikor egy adott etnikai v. politikai csoportot kirabolnak és/vagy megvernek, esetleg néhányukat meg is lincseli a csőcselék. A pogrom alanyai általában zsidók voltak, és a pogromok rendezése ősrégi európai sport, amelyben gyakorlatilag teljes lelkesedéssel vett részt az összes európai ország - így jobb senkire sem mutogatni. Az a csoda, hogy ez a Herzl Tivadar csak 1896-ban jött rá, hogy ez a számukra igen kellemetlen európai népszokás nem fog mindaddig megszűnni, amíg nem lesz egy olyan állam, ahol csak zsidók élnek, és lehetőleg az a hely nem Európában leledzik. (Ezt mondjuk már 1000 évvel korábban is kitalálhatták volna az állítólag olyan okos zsidók. Majdnem el is késtek vele, mert alig négy évtized múlva egy európai kultúrnép a rájuk oly jellemző módszereséggel kezdtek pogromosdit játszani.) A zsidó bevándorlás egyébként az egész középkor folyamán folyamatos volt, lévén a területet uralmuk alatt tartó szeldzsuk- illetve oszmán-török szultánok lényegesen toleránsabbak voltak vallási kérdésekben, mint a korabeli európai államok - mindaddig, amíg a t. zsidó alattvalók szépen dolgozgattak és adózgattak.

Az első világháború után létrejött Népszövetség pontosan a Balfour-nyilatkozat alapján juttatta a Palesztina néven leválasztott területet brit mandátumnak, azzal a kikötéssel, hogy ott 20 vagy 25 éven belül zsidó nemzetállam alapul. (Azt azért ne felejtsük el, hogy ekkoriban éppen az volt a divat, hogy minden népnek joga van saját nemzetállamában élni. Trianonban kiderült, hogy olyan népeknek is, amelyek sosem léteztek - ld. cseh-szlovák és jugoszláv hibridek, amelyekről a történelem az idők folyamán azért csak elmondta, hogy ezek az etnikumok a legszívesebben egymást szeretik ölni -, kivéve persze a magyarokat.) Igaz, erről a dologról a területen nagy többségben élő arabokat elfelejtették megkérdezni, de azok pillanatnyilag éppen akkor szabadultak fel a török szultán hatalma alól, és általában rozzant bennszülött erőket nem szoktak katonai nagyhatalmak megkérdezni, hogy mi a véleményük a világpolitikai kérdéseket illetően.

Sajnos 20 éven belül a briteknek kisebb gondja is nagyobb volt annál, minthogy új államokat rajzoljanak a térképre, lévén az Afrika Korps éppen azzal fenyegette őket, hogy kiebrudalja őket Egyiptomból.

A "kinek van joga ott élni" kérdéskört tehát teljesen felesleges feszegetni, ugyanis a jelenlegi arab államok pontosan ugyanolyan jogon léteznek, mint Izrael: a határokat ugyanis az ENSZ jelölte ki, és ennek a döntéseit célszerű elfogadni - mert aki nem így tesz, az hamarosan azon kapja magát, hogy teli van az égbolt amerikai repülőgépekkel, és az országát éppen visszabombázzák a kőkorba. A határok kijelölése egyébként a lehető legigazságosabban történt, ugyanis a Palesztina nevű államot két részre osztotta egy ENSZ-bizottság: ahol zsidók éltek, az a zsidóké lett, ahol meg arabok (nincs ugyanis olyan nép, hogy "palesztin" - azok ugyanolyan arabok, mint a szíriaiak, a jordániaiak, netán a szaúd-arab darabok). Izrael elfogadta a döntést, az arabok viszont nem. 1948-ban úgy gondolták, hogy 50 millió arab simán elsöpri az akkor épp ott leledző 5 millió zsidót. Tévedtek. Izrael szerintem már azzal igazolta állami létét, hogy minden valószínűség ellenére nemcsak megvédte magát, hanem rendre döntő győzelmet aratott a környező arab államokon 1956-ban is, 1967-ben és 1973-ban is (habár az utóbbi, jom-kippur háború nagyon necces volt).
Az viszont nem igaz, hogy mindig Izraelt támadták meg. 1956-ban Izrael nyomult be az Egyiptomhoz tartozó Sínai- félszigetre, amire minden oka meg is volt: Nasszer elnök államosította a Szuezi-csatornát, és lezárta az izraeli felségjelű hajók előtt. (Ettől egyébként a britek és a franciák is begurultak, és Nasszer még sokkal jobban járt, hogy nem ők tettek rendet nála.) Az 1967-es hatnapos háborúban szintén Izrael mért előzetes légicsapást először az egyiptomi, aztán a szíriai és a jordániai légierőre - megint csak teljes joggal: ha nem teszi pár napon belül azok támadják meg háromfelől. Mint ahogy teljes joggal bombázták le az Irakban lévő Oszirakban épülő atomerőművet. Teljes joggal feltételezték ugyanis, hogy az a huncut Szaddam nem kizárólag Bagdad közvilágítását óhajtja ott megoldani (és aki abban az időben lelkesen irtotta iráni - állítólagos - hitsorsosait, egyebek közt biológiai fegyverekkel és gázzal).
Ez persze nem azt jelenti, hogy igazolni akarnám 700 arab gyerek és nő halálát, de azért gondolkodjunk már el azon az apróságon, hogy Izrael is csak annyit szeretne az araboktól, hogy hagyják békén. Egyiptom az 1973-as háború után rájött, hogy kicsit sokba van neki, hogy már négyszer szenvedett döntő vereséget, és Camp Davidben kibékült Izraellel. Szerelmes verseket nyilván most sem írnak egymásnak, de szerintem Egyiptom is jobban jár, hogy erőforrásait az ország népének épülésére fordítja, minthogy olyan háborúra készülne, amelynek várható végeredményét már négy precedens igazolja. Izrael pedig már többször tanújelét adta, hogy hajlandó békülni, és stratégiai területeket is visszaad, ha garanciákat kap arra, hogy nem támadják meg. (Márpedig ez döntő győzedelmeket elért politikai alakulatoknak nem igazán szokása.) Az hogy bizonyos területekről viszont nem hajlandó visszaadni, az meg tökéletesen érthető: mivel 1948-ban az ENSZ etnikai alapon jelölte ki a leendő zsidó állam területét, az egy ilyen "országot" eredményezett:

en.wikipedia.org/wiki/File:1947-UN-Partition-Plan-1949-Armistice-Comparison.png

Nem kell ahhoz stratégiai zseninek lenni, hogy egy ilyen "országot" nem lehet védeni - és Izraeltől azt követelni, hogy többszörös győztesként vonuljon ki például a West Bankból vagy a Golan-fennsíkról (tudni illik onnan Jeruzsálem nehéztüzérségi lőtávolban van), teljes idiotizmusra vall. Ezzel az erővel kérhetnék például az USA-tól hogy ürítse ki Manhattant, mert oda iráni vagy líbiai "békefenntartók" fognak települni - vagy esetleg tőlünk is követelhetné ez a Fico nevű hőbörödött, hogy megszállhassa mondjuk Érdet. A gázai övezet egyébként meg a Tel Avivhoz vezető legfontosabb megközelítési főútvonalon van.

A dolgot tehát az araboknak kell megoldania: mindaddig, amíg nem hajlandóak felfogni, hogy a világ egyik lejobb légierejével és legjobban kiképzett hadseregével állnak szemben, az nem lehet tárgyalási alap, hogy hobbirakétákkal lövöldözünk a civileikre. Erre egyetlen magára valamit is adó katonai hatalom sem fog negédes mosollyal reagálni. Ha a palesztinok azt akarják, hogy ne legyen egy szép napon hétszáz halott az iskolákban, nem kéne ilyen idióta Hamaszokat és Hezbollahokat megtűrni maguk között. Amíg pedig nem egy palesztin rendőr (vagy apa, vagy anya) vágja pofán azt a tinédzsert, aki hobbirakétákkal akar harcolni Allah nevében Izrael, vagy netán az USA ellen, addig meg az lesz, hogy mindig százszoros áldozatokkal fognak megfizetni az ilyen hülyeségekért. Idővel majd rájönnek, hogy ez éppenséggel NEKIK nem jó bolt. Vallási fanatikusokat meg az neveljen a gyerekéből, akinek az a célja, hogy halva lássa őt is, meg az összes osztálytársát is.

Épp ezért lenne már itt az ideje, hogy az USA beküldjön párszáz B-52-est némi rendet tenni a teheráni kormányzati negyedben.

Azt viszont sosem fogom megérteni, hogy egyesek szemében a Tóta úr miért lesz rendszeresen "aljas", netán "zsidóbérenc", mert elmondja valamiről a saját véleményét (amivel mellesleg most tökéletesen egyet is értek én is).

Mellesleg a V2-nek igenis volt vontatója, Meillerwagennek hívták.

en.wikipedia.org/wiki/File:V-2_Rocket_On_Meillerwagen.jpg

Eleve úgy is tervezték, és pontosan azért nem lehetett védekezni ellene, mert így bármikor lehetett mozgatni és öt perc alatt tűzkész állapotba lehetett hozni. Az elsőt éppenséggel egy hágai utca közepéről lőtték ki. Azóta is az a stratégiai csapásmérő rakétaeszközökkel rendelkező országok alapvető doktrínája, hogy a rakéták döntő többségét mobil kilövőállásban (tengeralattjárón, illetve vontatón) kell elhelyezni - így ugyanis a legkisebb a veszélye annak, hogy az ellenség bevetés előtt megsemmisíthesse.
Peiper 2009.02.02 10:19:44
@Greg36:
"Soroljak fel neked offenzív falakat? Tudom, az általános iskolában a tanítónéni azt mesélte, hogy Déli meg Északi Végvárrendszer, meg Atlanti-fal, meg IV. Béla kővárai. Szerencsére, vagy sajnos, a világon a legtöbb katona, politikus, államférfi rég rájött, hogy a "fal" tökéletes arra, hogy egy területet megszállj és megszilárdítsd rajta az uralmadat. (Olvass Keagent, mondjuk)
Offenzív falak: bármilyen francia gyarmati erőd az Atlasztól délre, bármilyen orosz-amerikai-brit-mexikói erőd a Mississippitől nyugatra, bármilyen francia-brit-portugál erőd feketeafrikában, vagy az indiai határvidéken, bármelyik normann vár, amit 1066 és durván 1200 között építettek Angliában, a keresztesek által a Közel-Keleten emelt erődök legalább a fele... Vagy Ceasear erődjei a gall felkelés idején, esetleg a római erődök Maszada ostromakor.
De ez neked bonyolult, nem is terhelném vele az agyad."

fantomböske ugyan nem kért meg, hogy védjem meg - ráadásul nem is kell, mert az ő álláspontjának a támadására elég nyilvánvalóan olyan "érvet" próbálsz nekiszegezni, aminek semmi köze az adott témához (rövidebben: "offolsz"). Érvek hiányában ez egyébként nem ritka módszer - ha más nem, legalább folyamatban tartja a csevegést -, csak hülyeségeket azért ne beszéljünk már.

Az nagyon jó, ha az ember zseniális hadtörténészeket olvas, akik mellesleg remek írók is. Az már kevésbé, hogy ha félreérti őket, aztán a félreértéseiben rájuk hivatkozik, ha éppen érvelni támad kedve. Sokan voltak így például Cluasiwetz-cel is. Ha nem tetszik, ahogy írtam a nevet, akkor hadtörténeti hivatkozásnál legközelebb KEEGAN-re légy szíves utalni - különben reális a veszély, hogy esetleg mások tudják kiről beszélsz, és felmerül bennük a gondolat, hogy milyen mélységben is tanulmányoztad az illető úr munkásságát, ha még a nevét sem tudtad megjegyezni...

Felteszem egyébként, hogy fent nevezett úr "A hadviselés története" c. művére óhajtottál utalni (magyarul Corvina, 2002), abból is az erődítményekkel foglalkozó "közjátékra". A gond csak az, hogy kissé felületesen futottad át a fejezetet: fentebb ugyanis "fal"-ról volt szó, te pedig "vár"-akról kezdtél el beszélni. Ha még egyszer elolvasnád a passzust, akkor másodjára világos lenne, hogy "vár"-at olyan helyre épít az ember, amelynek környékének tulajdonjogát magának vindikálja. A normann példában kizárólag erről is van szó - másképp nehéz is lett volna 8000 normannak kordában tartania 1.5 millió helyi illetőségű lakost. (A keresztes példa dettó ugyanez.) "Fal"-at (ld. Hadrianus-fal, római limes a Rajnánál, vagy akár a Kínai Nagy Fal), illetve összefüggő várrendszert (ami gyakorlatilag hasonló funkciót lát el, mint a fal) meg oda, ahol kijelölte a saját tulajdonának a határait, amit agresszió ellen mindenképpen védeni fog (sőt, már eleve véd is, hiszen ott van a fal). A maszadai ostromerődök viszont marhára nem tartoznak ide: ostromerődöt - mint a nevében is benne van - az ostrom idejére, vagyis taktikai célra hoz létre a támadó, hogy az ostromlott várból kitörő védők ellen biztosítsa magát (ostromeszközeit, táborát, logisztikai eszközeit, stb.).

Úgyszintén hülye példa volt "Szolnok, Eger elővára" (bár ha már ebből az időből származó példát akarunk hozni, tán kézenfekvőbb lett volna Új-Zrínyivár esete) - itt ugyanis arról volt szó, hogy az ellenség által magának tekintett területen (utóbbiban pedig az érvényben levő békeszerződés szerint demilitarizált területen, ráadásul a legfontosabb felvonulási útvonalat fenyegetve) épült vár. Itt sem maga a vár, mint haditechnikai objektum volt offenzív - hanem maga az eljárás, hogy egy szomszédos hatalom az ÉN területemen kezdett a terület ellenőrzésére alkalmas objektum megépítésébe ("nyuszika el fog szemtelenedni, ha pofán nem vágom"-elv).

Szóval maradjunk annyiban, hogy nincs olyan, hogy "offenzív" vár (fal meg pláne). Legalábbis addig, míg kerekekre nem szereljük, hogy előre lehessen tolni.

Ilyen értelemben a Gázában épített fallal Izrael éppenséggel kizárta az övezetet IzraelBŐL, hiszen le is mondott a terület tulajdonjogáról (létrehozva ezzel sztem egy pszeudo-, vagy inkább proto-palesztin államot). Márpedig ez semmiképpen sem offenzív lépés.

Egyébként meg nem kell stratégiai eszmefuttatásokat tartani itt. Ha otthon körbenézel, a lakásod fala, netán a szomszéd kerítése nem azt jelenti, hogy onnan közvetlen aggresszió fenyeget, hanem azt, hogy onnantól valaki más tulajdona kezdődik, ott pedig tessék úgy viselkedni, ahogy azt ő elvárja - ha az nem megy, akkor meg maradj a sajátodon. Ha pedig elkezdesz légpuskával belövöldözni az ebédlőjébe, meg a gyerekszobába, miközben nagyon jól látod, hogy a nagyszobában egy sor Krupp ostromlöveg áll, akkor meg ne csodálkozz, hogy nemcsak nem látogat át alkalmasint, hogy egy tál frissen sütött pogácsát hozzon a gyerekeidnek, hanem a lövegekkel fogja jelezni, hogy kezdi már unni a dolgot.

Van egy tanmese arról, hogy a rendszerváltás után valamelyik okostojás liberális (innen a Rózsadombról) megkérdezte az erdélyi magyarok vezetőit, hogy a hetvenes-nyolcvanas években, a nagy Conducator uralma alatt, miért nem álltak ki jobban a magyarok érdekeiért? Az egyik elhúzta a száját, aztán megkérdezte a tehetséges fickótól: "Figyelj már! Képzeld el, hogy beleesel egy medvecsapdába az erdőben, aminek a sarkában ott fújtat egy meglehetősen morcosnak látszó medve. Mit csinálsz? Elkezded kaviccsal dobálni az orrát?" Talán itt lenne az ideje, hogy valaki elmesélje ezt a Hamasznak is.
w Helyzetfokozódás 2007.06.04 04:30:00
Lezajlott a múlt héten egy meghitt kis ibseni jelenet. Kamaradarab, lényegében monodráma, Eörsi Mátyás monológja. A másik főszereplő, Puch László a színen meg sem jelenik, csak láthatatlan hangként. Első felvonás, az ATV, majd a Nap-Kelte stúdiója. Eörsi Mátyás…..
w A ló elszáll 2007.05.29 04:00:00
Amikor a kétezres évek elején Gyurcsány Ferenc elhatározta, hogy visszatér a politikába, és valamit csinál ezzel az országgal, nyilván a személyes kötődések miatt magától értetődően választotta ehhez az MSZP-t. Ott volt esélye a csúcsra emelkedni; joggal gondolta magát…..
w Egy másik ünnep óhajtása 2007.03.15 08:30:00
Idén száznegyven éve, 1867 június 8-án játszódott le a kiegyezési folyamat zárójelenete: az elbukott szabadságharc és évtizedes elnyomás után a magyar nemesség elfogadta a Habsburgok autonómia-ajánlatát. Következett fél évszázad békeidő, a századfordulóra földalatti…..
Peiper 2007.03.15 12:38:40
"Mivel a magyarság a kiegyezést a vereség elfogadásával teszi egyenlővé, esélytelen ez az emléknap."

Remek mondat. Benne van egy korkép is. Bármely szigorúan EGYÉNI véleményt azonnal a "magyarság" véleményének definiál (függetlenül attól, hogy az a sajátja, vagy másé). Ha már ketten (neadjisten: öten) vannak közös állásponton (értve ezalatt, hogy pont ott állnak valami közben), akkor azonnal társadalmi szervezetet is hoznak létre Magyar Nemzeti Valamilyen Bizottság néven, és vindikálják a jogot maguknak, hogy bármilyen kérdéskörben azok nevében is ordibálni kezdjenek, akiknek véleményéről halvány fogalmuk sincsen. Ilyenek már csak azok a szervezetek, amelyek nevükben hordozzák a "Magyar" és a "Nemzeti" szavakat (mostanában trendi még a "forradalmi" is).

A "kiegyezés"-ről meg csak annyit, hogy már maga a szó is feltételezi a felek közös akaratát. Ennek hiányában szó sem lehet erről, már csak azért sem, mert a "magyarság" (ugyebár) egyelőre még arról sem volt hajlandó megegyezni, hogy mi a faszban is kéne kiegyezni. A konfrontációs készség (vagy inkább: kóros hajlam?) úgy tűnik az egyetlen igazi hungaricum.

A történelmi párhuzamokról pedig csak annyit tud megállapítani a Magyar Nemzeti Párhuzam Szövetség (én), hogy az elmúlt 500 évből hozott példákban kivétel nélkül olyan csapatokkal kellett megegyeznünk, akik először is jól kipicsáztak bennünket. (Lehet, hogy megunták, hogy ez a konok ázsiai népség azért mindig egyszer-kétszer tökön rúgta őket - az pedig fáj.) Most azért ennél jóval bonyolultabb a helyzet, mert jelenleg magunkkal kellene kibékülni, és én még nem találkoztam olyan magyar emberrel, amelyik bármely kérdésben is hajlandó lett volna egyetérteni akár saját magával.
w Szerény javaslat 2007.02.27 08:00:00
Mint tudjuk, a világ legnyomorultabb helye Közép-Afrika. Nincs mit enni, sőt inni se, viszont nagyon süt a nap, rengeteg igen fájdalmas betegség terjed, és nemhogy kórház, de fájdalomcsillapító sincs. Vannak viszont lovas és terepjárós milíciák, amelyek – államrend híján…..
Peiper 2007.03.12 01:31:48
Mi a gond ezzel a cikkel? (Ha már valaki a hozzászólások elején a műfaji besorolása iránt érdeklődött: nevezzük inkább fikciós újságírásnak.) Árpádunk csak javíthatatlanul pragmatista. (Ez most tűnt fel? Nem olvastál még egyetlen cikket sem tőle?) Létezik egy probléma: 700 millió ember van lassú és gyötrelmes kínhalálra ítélve. Létezik valamilyen megoldás a megmentésükre. Jelenleg nem. A cikkben elég egyértelműen le van írva, hogy miért nem. A segélyeket szétlopják, továbbá egy éhenhalásra ítélt emberen nem segítesz azzal, ha ma adsz neki egy pogácsát - akkor majd holnap hal éhen. Most akkor segítettél rajta? Ezért tartom kibaszott álszentnek az ilyen Bonók, Bob Geldofok és a hozzájuk hasonló ál-filantrópok "segélyakcióit" (amelyek után szépen hazamennek aludni a kastélyaikba).

A dolognak aztán meg végképp semmi köze nincsen az USA védelmi költségvetéséhez. Egyrészt: van egy kurva nagy mocsaram. Legyél már szíves lecsapolni, összedobni rajta egy frankó golfpályát, amit én majd kiadok jól a gazdagoknak és akkó nekem az tökjó lesz majd. Ha kész vagy, akkor köszi, most húzzál haza a picsába, és örülj, ha nem megyek megint neki a házadnak a repülőddel, vazze! De ha még GWB lenne is ennyire gáláns (mint ahogy nem az), gondolod, hogy neki nincs otthon 200 millió ugyanolyan öntudatos állampolgára (mint te meg te meg te, bármelyik roppant szakértő hozzászóló bármelyik cikk kapcsán), akik ezt a pénzt összedobták?! Úgy rúgnák picsán, ha hobbikertészkedni kezdene a Szaharában, ahelyett hogy a duplájára emelné a szociális támogatásokat, hogy Mombaszáig repülne!

Worluk megoldása ugyan kissé szenvtelen, de mindenképpen megszünteti magát a problémát. Mint Nagy Sándor a gordiuszi csomót. Jó, mondjuk, mellesleg megszüntet még 700 millió lassú halálra ítélt embert is. (Nem véletlenül használta az eutanázia kifejezést.) Az viszont kibaszott álszent, aki a probléma ilyetén megoldásáról már fikció szintjén is ordibálni kezd. Ugyanis úgy a cselekvésnek, mint a nemcselekvésnek is megvannak a maga előre látható - még ha sajnálatos - következményei is. Remek párhuzam erre a náci haláltáborok ügye. Cionista szervezetek már 1942-től folyamatosan könyörögtek a RAF és az USAF parancsnokainak, illetve politikus gazdáiknak, hogy bombázzák szét az akkor még csak részben elkészült Auschwitz-Birkenaut, Majdaneket, Chelmnót és a többi nyilvánvalóan megsemmisítésre szolgáló haláltábort. Bomber Harrisnak és a légierők stratégáinak azonban ez nem volt elég jelentős célpont (olyan semmiféle hadiiparral nem rendelkező nagyvárosok munkásnegyedei, mint például Drezda, azok bezzeg azok voltak), így tehát azzal az álszent érvvel utasították el rendre a kéréseket, hogy 50-100ezer védtelen ember halálát okoznák. Eredmény: a következő hónapban a németek kiengedték a kéményen az éppen ott levő kontingenst, és ugyanígy tettek a háború végéig elhurcolt másik 4.9 millióval is. Na, most akkor a nem-bombázással megmentettek 50-100e embert, vagy megöltek 5 milliót, hm? Mert ha te azon a véleményen vagy, hogy a WorFOR erők ne dobáljanak sürgősen nukleáris tölteteket Afrikára, akkor már most halálra ítéled nemcsak a most ott haldokló szerencsétleneket, hanem a gyerekeiket és az unokáikat is.

Az egy más kérdés, hogy életekről dönteni korábban isteni hatáskörbe tartozott. Isten viszont meghalt, ez már Nietzschének is feltűnt.

Részemről van egy Worluk light megoldásom, "kisebb rossz"-alapelven: ne nukleáris csapás legyen, hanem valami vírus. Esetleg sztrichnininjekció, biztos lenne kínai beszállító nagyobb tételre olcsón, és egy torpedónaszád árából meg lehetne úszni a költségeket. Így nem károsítjuk a természetet, és megmarad Pippa, valamint Elza kölykei is, akik tudnak mit kezdeni magukkal.

Nem én vagyok cinikus, és nem Worluk - a világ az.
w A peches szfinx 2007.03.09 04:00:00
Három kérdést engedett át az Alkotmánybíróság a Fidesz népszavazási kezdeményezéséből. A kormánybuktatásnak kapáltak. De összehozhatunk pár milliárdért egy nagyon keveseket érintő, érvénytelen referendumot. Hogy legyen-e a gazdáknak elővásárlási joguk a földre, nos,…..
Peiper 2007.03.11 22:49:33
Dear Árpád,

blogod még mindig felhőtlen örömök forrása számomra. Pihenés céljából az elmúlt 3-4 órát a thinkexist.com-on legeltettem a szellemem, ahol - úgymond - híres emberek mondásai vannak helyre kis csokorba kötve. (Az előző bejegyzésed záróakkordjával, hogyaszongya "Végül felvillan a szegény pici párt előtt álló újabb akadály: ha odacsődül is az összes briliáns elme, és együtt megálmodják a normális jobboldal programját - akkor annak a csodának az lesz a vége, hogy a program igen hasonlítani fog arra, amit most csinál az úgynevezett Szocialista Párt." már te is megérnél egy bejegyzést.) Ezen kis egy(két-három)sorosok ugyan nem feltétlenül bölcsek, mindenesetre mélységes emberismeretről tesznek tanúbizonyságot. Itt van például az első:

"Micsoda szerencséje van a vezetőknek, hogy a tömegeknek nincsenek gondolataik!"
(szerzője a múlt század első igazi politikai médiasztárja, akinek mellesleg érdekes párhuzamai vannak TWÁ-val és a mi Viktorunkkal is: előbbivel együtt vonzódik a piros-fehér-fekete "ornamentikához", utóbbival pedig kisértetiesen hasonló eljárásokat alkalmazott politikai pályája első szakaszában.)
Először ezt nem tudtam igazán hova tenni - de elég elolvasni bármilyen szösszenetedre érkező hozzászólásoknak mondjuk a felét, és akkor már rögtön helytállónak is tűnik a megfigyelés. A konci médiában sulykolt frázisok érvként való felhozása bárminemű párbeszédben ugyanis kétségkívül az önálló gondolatok teljes hiányára vall. Kéne már ezeknek is egy jó kis Goebbels doki, mert ezekkel a szánalmas Rosenbergekkel és a XXI. századi mítoszaikkal sehova sem jutnak, vazze! (Addig meg esetleg lehet gyűjteni alapanyagot a thinkdoesntexist.com-ra)

Még ha rohadtul nem is ez a szándékod egy-egy szösszeneteddel, a hozzászólások előbb-utóbb felveszik a jelenleg trendi bipoláris (szkeptikus vs. Orbánista) hangnemet, hoztam neked faliszőttesnek egy idézetet Mark Twaintől:

"Hazafi az, aki a hazája érdekében cselekszik. És támogatja annak kormányát - amikor az megérdemli."

Szerintem rögtön ki is lógaszthatod egy szögre, valahova a "For a better Magyarland" alá. Nem arra gondolok, hogy neked lenne szükséged erre - az ilyen kis frappáns háziáldásokat nem maguknak akasztják ki a Mari nénik a tűzhely fölé, hanem az arra tévedők szellemi épülésére, ugyebár.

Ha pedig már ilyen kis önjelölt lakberendezőként kezdtem el ténykedni kicsiny háztájidban, akkor rögtön folytatnám is a teljes rebuildet azzal, hogy azonnal gyomláltasd ki ebből a csendőrpertus editorból ezt a "Szólj hozzá" direktívát. Ilyeneket ne mondjál, vazze, mert felbátorodik, és tényleg hozzá is fog! Jelenleg ez az egyetlen felszólító módú magyar mondat, amit kis hazánkban mindenki késlekedés nélkül végrehajt - bármely más esetben azonnal a személyiségi jogaira kezd el hivatkozni, függetlenül attól, hogy a felszólítás mire is vonatkozik. (pl.: Menj odébb, jön a tuja!) Ide valami összetettebb gondolkodást igénylő dolog lenne a megfelelő, javaslom is Abraham Lincolntól ezt:

"Jobb csendben maradni és hülyének látszani, mint megszólalni és eloszlatni a kételyeket."

Ha a polgár érti, akkor az már jó. Ha nem érti, akkor is jó, mert ettől azért egy kicsit megszeppen, és nem kezd el rögtön hülyeségeket kurjongatni az éterbe. (éter2-be, bocs)

Ha meg aztán frankón meg akarod előzni a korodat (web3), akkor iratsz gyorsan egy botot, amelyik minden új felhasználói hozzászólás elé beszúr egy Marcus Aureliust:

"Minden tény csak a te agyadban születik. Minden vélemény csak egyetlen perspektíva."





Peiper 2007.03.11 23:48:28
Az utóbbi olimpiás hozzászólásokat se nagyon értem, srácok. Miért ez a szkepszis? Nem látjátok az egésznek a bájosan humoros oldalát? Mint például amikor az "Erik, a viking"-ben a süllyedő sziget csúcsán üldögélő atlantisziak úgy próbálják elejét venni a végleges pusztulásnak, hogy bebeszélik maguknak, hogy a sziget nem is süllyed. Gondolom az egész onnan indulhatott ki, hogy valamilyen igen okos személy velem együtt megnézte a Spectrumon az ismeretterjesztő filmet a Sidneyben rendezett olimpiáról, ahol elhangzott valami ilyesmi, hogy "ugyan az olimpia ott és akkor hatalmas ráfizetés volt a város számára, ámde középtávon már óriási hasznot hozott, lévén a felhúzott infrastruktúra (utak, csatornák, középületek, 40-50e lakás, stadionok stb.) megmaradtak". Hoppá, gondolta okoska, ebben lehet valami. A gond csak az ezzel, hogy - lévén ott nem egy éppen összedőlő gazdaságnak kellett ezt kiviteleznie - Ausztráliában ez működött is. Itt fog? Vazze, egy lyukat nem tudunk a földbe fúrni (4-es metró), nemhogy egy olimpiát megrendezni!
Az persze fontos elvi kérdés, hogy kandidáljunk-e, vagy sem. Részemről én olyan feladatokra szoktam "kandidálni", amelyeket talán végre is tudok hajtani. Ilyesfajta morális gátlásokkal politikusaink persze nem hagyják magukat megbéklyózni, szóval akár kandidálhatunk is! (Üzentünk mi már hadat az Egyesült Államoknak is!) A várható végeredményt tekintve a legjobb lesz, ha a jeles esemény közvetítése a Kandi kamerából kandikál majd ki. Ha meg jól kiszopatnak bennünket a köcsögök, és véletlenül mi nyerjük a megrendezés jogát, akkor sem kerül egy ruppóba sem a dolog (úgyis elmegy az összes pénz a népszavazásokra, hogy kandidáljunk-e a Plutóra és a Jupiter túloldalára is), mert majd megmagyarázzuk: mi rendezzük az első retro-olimpiát, amelyen merő hagyománytiszteletből a 2500 évvel ezelőtti állapotokat fogjuk rekonstruálni. Az ide látogató pármillió sportolót, újságírót és turistát leparkoljuk az Alföldön, úgymond "Hellász kék ege alatt", bio-élelmezésükről pedig majd gondoskodik az arra legelésző Ió, a tehén. (Őt esetleg leönthetjük egy vödör lila festékkel is, hátha be lehet húzni a Milkát szponzornak.) Urbánus elhelyezésre vágyóknak a Diogenész Travel biztosít négycsillagos wellness-hordókat. A többi meg majdcsak lesz valahogy.

Szerintem kandidáljunk, vazze!