Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TopiDoc

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sikeres lövészetet követően megszabadul 9M113 Konkursz rakétái üres konténereitől a tatai 36. Páncéltörő Rakétaosztály egyik 9P148-as harci gépe (képünk 2017-ben készült). Az irányított páncéltörő rakéták és mai, nagyban megnövelt hatótávolságú, többfunkciós, third party célmegjelölést fogadni és…..
TopiDoc 2020.08.26 08:53:39
@Kelepisti: Rossz a rám hivatkozó következtetésed MagDay helyszín tekintetében... :-)
A hotelszobától a lövészárokig Ha a vietnami háborús visszaemlékezések legismertebb darabjaiból válogatunk, akkor Michael Herr Jelentések című kötetét nem hagyhatjuk ki a sorból, főleg, mert a múlt hét óta már magyarul is kapható a GABO Kiadó jóvoltából. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy nagyrészt az…..
A Litván Légierő C-27J személyzete jóvoltából ma a LégierőBloggernek lehetősége adódott a levegőből is lencsevégre kapnia a baltikumi készültségi szolgálatot ellátó magyar (BAP 39) és német (VAPB) kontingens gyakorlatozó géppárjait (csgn: MA01 és EI03). A…..
TopiDoc 2017.12.14 10:44:05
@Batkaa: Svéd gép... három számjegy az!
Magyar. Madár. Fegyver. Mi kell még?   Zord..
TopiDoc 2017.04.07 20:24:33
Mindig is irigyeltem a tengerészeti járőrgépek megfigyelőit, akik szebbnél-szebb, érdekesebbnél-érdekesebb felvételeket készíthetnek a világ hadihajóiról a világtengereken. Csodák nincsenek, mindenkinek tudnia kell, hogy hol a helye, így egy szárazföldi ország LégierőBloggerének is, ezért mellékelem…..
Air Power Blog Air Power News 26. 2015.05.05 21:27:43
Némi késéssel, az isztambuli IDEF 2015 kiállítás nyitásához igazítva indul a 2015. májusi hírbejegyzés - a LégierőBlogger helyszíni tudósítását megelőlegezve, az itt először bemutatott HiSAR légvédelmi rendszer Mercedes Zatros alvázra telepített indítójával…..
TopiDoc 2015.05.23 14:00:29
@zord:
20 év kutatómunkája a légiháború vietnami oldaláról, hamarosan két könyvben:

www.schifferbooks.com/mig-aces-of-the-vietnam-war-5755.html

artipresse.com/?p=1340&lang=fr
Mivel igencsak intenzív légierős pörgés van délkeleti szomszédainknál, a jubileumi 25. hírbejegyzés címképében szerepeljenek a román LanceR-ek, melyek máig becsülettel szolgálnak, többek között a LégierőBlogger által is többször meglátogatott erdélyi…..
TopiDoc 2015.04.29 17:58:04
@Levente B.: Az én tudomásom szerint ment ki meghívás a sajtó felé. Zrínyi részéről Galambos Sándor kint volt, nem csak "a Toperczer"...
Információim szerint a Honvédelmi Minisztérium azt tervezi, hogy a Ferencváros új stadionjának megnyitóján (augusztus 10.) Gripen-átrepülést biztosít. Tekintettel a minisztérium vezetési és tanácsadói struktúrájában fellelhető közvetlen zöld-fehér kötődésre, a törekvés…..
Air Power Blog Air Power News 14. 2013.12.04 21:49:54
Induljon a 14. hírbejegyzés, s ha már a helikopterfenntartás és beszerzés a népszerű téma mostanság, stílszerűen a 705-ös egy részletével. Zord..
TopiDoc 2014.01.17 09:23:38
@No°3 Szeti: Igen volt :-) csak annyi a hiba benne, hogy ez Laosz és B-52-es póttartályokat használtak fel erre a célra.
Mától kapható az Aeromagazin különszáma a magyar nemzeti helikopterbeszerzésről. Lehetséges típusok, megoldások és persze a követelmények, ahogy Magyarország repülős magazinjának szakírói látják. Fogyasszátok egészséggel! Zord..
TopiDoc 2013.12.13 17:09:05
@zord: Légierő témában, negyedévente, tematikus szakírásokkal meg lehetne tölteni Aeromagazin különszámokat ...
TopiDoc 2013.12.13 20:45:59
@Open Skies: Igazából arra gondoltam, hogy a "tematikus" mögött össze lehetne szedni olyan anyagokat amelyek, itt-ott cikkekben jelennek meg, illetve könyvben való kiadása csak álom... sok a feldolgozatlan magyar repülős történet. Persze csak ötletelek, nem az én kompetenciám erről dönteni.
Nota bene: írni csak felelősséggel, hitelesen.
Sajnos van ellenpélda, aki "gyártja" a könyveket és az augusztus 20-i budapesti, Duna feletti MiG-29-es légifotó alá ilyet ír: "MiG-29-es karcolja az eget a Tisza felett"... háttérben a budai hegyekkel :-)
Air Power Blog Air Power News 13. 2013.07.24 21:34:28
Ezennel megnyitom a Légierő Blog híreinek tizenharmadik kiadását. Stílszerűen egy múlt héten, Újmajorban készült képpel, egy Kub SzPU-ról és a lengyelországi lövészeten céljának szánt Meteor-3M drónról. Kívánom a Honvédség idei legjelentősebb külföldi gyakorlatára…..
TopiDoc 2013.10.07 21:44:48
@zord: Laoszban kipróbáltam, B-52-es pótost csónakként... háááát elég labilis, de nagy élmény.
TopiDoc 2013.10.10 23:09:59
@zord: A póttartályból készült csónakok, kizárólag laoszi specialitás! ...és Bomb-boat néven híresült el. A CBU-58-as bombák külső burkolatai pedig kerítésként, vályúként és házak lábazataként funkcionál Laoszban... és azon sem kell meglepődni, ha a Kőedény fennsík álló hotelekben a szobakulcs tartója egy hatástalanított "ananász-bomba" tölteléke.
www.everythingisdirty.com/rebuilding-with-the-leftovers/
Három év elteltével ismét repülőnap Kecskeméten! Ha a 2010-es maximum elérése idén nem is lehetett reális célkitűzés, a szervezők kezdők, a környezet kedvezőtlen (megszorítások Európában és Amerikában), alighanem mégis egy sikeres rendezvény előtt állunk - főként, hogy…..
Ma a magyar előretolt repülésirányító képesség amerikai akkreditációja nyomán bemutatót tartottak Szolnokon, elöljáróstul, médiástul, stul. Mivel idén több alkalmam is volt a magyar JTAC-ek (úgy ERICS, mint KMZ) tevékenységét megszemlélni idehaza és külföldön egyaránt,…..
Air Power Blog Air Power News 10. 2012.08.02 20:34:33
Légierő-hírek, tizedik iteráció. Időszerűen egy Mi-24-es képpel, így emlékezve meg a típusról, melyet a szociálliberálisok siralomházba küldtek, a második Orbán-kormány pedig a vesztőhelyre kísért... Zord..
A LégierőBlogger ezúttal egy kedves fotós-videós kolléga, Benedek Levente tudósítását közölheti itt a görög légierő ilyenkor szokásos nyílt napjairól. Köszönöm! „Idén november 8. és 12-e között tartották meg a Görögországban a Hellén légierő nyílt napjait mely…..
TopiDoc 2012.11.14 13:52:06
@Beat it!: Mostanában ezeket az "effektes" képeket FÉMképeknek hívom és nem fényképnek, a szerintem túlzásba vitt fémes hatásúk miatt. Portrénál biztos "megöli" annak alanyát...
Mindemellett tiszteletben kell tartani a szerző kifejezésmódját.
TopiDoc 2012.11.14 18:46:41
@Liverbird: Igen, nekem is tetszik az élénk szín, de nem minden esetben. Lehetne ahhoz hasonlítani, mint amikor van egy jó fűszer, de nem minden ételnél hozza ugyanazt a kulináris élvezetet.
Annak idején mindenki tudta, hogy a Fuji filmek a természetfotózáshoz, a hideg fényekhez-színekhez, míg a Kodak filmek a portrék lágy-meleg színvilágához voltak igazítva.
Ugyanazon a repülős eseményen többek által készített fotókat összehasonlítva, sokszor észrevehető, melyek a túl-photoshoppolt képek. Kinek mi tetszik...
Véleményem szerint attól is függ a képek végső kidolgozása, hogy hol mutatjuk meg a közönségnek őket - dokumentációs anyagban (magazin, könyv), fotókiállításon vagy fotóalbumban.
Ahhoz kell igazi érzék, hogy tudjuk milyen effektet, hol és milyen mértékben használjunk.
De ne feledjük, a szerző alkotói szabadsága a sajátja, azt tiszteljük és értékeljük.
Ma az EI Zrt. Veszprém Újmajorban bemutatta a nagyközönségnek (így a védelmi miniszternek is) a cégnél folyó felderítő UAV-fejlesztés első eredményeit, az Ikránt és a Borát.  Az erős és lökéses szél, továbbá az eső dacára a 16-18 kilós Ikrán elektromotoros…..
Magashegyi kiképzés Szlovéniában. A lehetőségért köszönet azoknak, akiket illet. Kísérje őket a szerencse, bármerre is veti őket a magyar katonasors! Zord..
Air Power Blog Ahogy élt, úgy hal 2010.12.06 08:06:00
A Hende-féle HM lopva távolítja el a MiG-29-est a hadrendből, ceremónia és nyilvános köszönetmondás nélkül.Késői felfedezés: december 6-án egy nyúl futott át a felszállásra váró raj előtt a betonon.A típus utolsó kiképzési repüléseire ma, illetve holnap kerül sor…..
TopiDoc 2010.12.12 19:03:02
@Kelepisti: Kedves Hozzászólók!

Sokat gondolkodtam, hogy reagáljak vagy nem a bejegyzésekhez, végül mégis úgy döntöttem leírok pár gondolatot.

Mindjárt az elején tegyük tisztába a dolgokat, minden katona ugyanolyan adófizető állampolgár mint akik az "adófizetők pénzére" szoktak hivatkozni. Ennél fogva nekem ez a kifejezés nem hiteles. Ide tartozik még, hogy saját fizetésből vásárolt technikával készítem a felvételeket közel két évtizede.
A Felhőlovagok könyv magánkiadás volt, köszönhetően egy vállalkozó szellemű nyomdának. Ugyanez a nyomda adta ki az Indokína című fotóalbumom is, sajáterős project volt az is.
Más weboldalon említik a "méreg drága" album kifejezést. Tudni kell, egy adott kiadvány árképzése a kiadó kezében van, ahogy a változó mértékű honorárium is, amely nem mindig arányos a kiadvány árával.
A pár darab tiszteletpéldány után ha még kell könyv, hogy a köszönetemet kifejező példányt adhassak a barátoknak, azt én is pénzért tudom megvenni. De ez így megy külföldön is, nincs benne semmi gond, tisztában van vele az ember.
Tekintettel, hogy külföldön 3 saját kiadványom jelent meg, tudom mi a különbség a határon túli és inneni könyvkiadás között.

Légifotózás és fotózás lehetősége: ha valaki nem tudná 10 éves civil szakorvosi pályát adtam fel amikor felkértek, hogy legyek katonaorvos. Addig nekem is távoli volt a repülők fotózásának lehetősége.
Az évek során összegyűlt anyagot pedig azért publikálom könyvekben, hogy azok is hozzáférjenek, akik nem lehetnek ott nap mint nap a katonai repülés közelében. Nem magamnak és házi archívumomnak készítem, értelme sem lenne, ha belegondoltok.
Az a szint, ameddig valaki elér közel két évtized alatt a repülés fotózásában és publikálásban, abban sok munka és tapasztalat van. Csak csendben jegyzem meg ugyanennyi ideje turisztikai témában is publikálok, de érdekes ott azon a területen nem szoktak megszólni, hogy a keresetemből elutazok, fotózok majd publikálok...
Ugyanehhez a témakörhöz tartozik, a Tiger Meet-en a NATO Tiger Association két fotósával a munkamegosztás elvén dolgoztunk. Volt lehetőség vadásszal repülni, de megosztottuk egymás között, német kollégám repült a vadászon, viszont én a légi utántöltő gépre mentem fotózni. Minden irigység nélkül történnek ezek, kicseréljük egymás között a fotókat. Az igazi cél a fontos, minőségi képanyagot adjunk a készülő 50 éves jubileumi Tiger Meet albumba.

Az elismerés témaköréhez: nem kell követelőzni, hogy miért nem adnak valami elismerést "X " ideje végzett publikálás után. Az igazi elismerés, ha elolvassák amit publikálunk, hivatkoznak rá és felkérnek újabb publikálásokra.
Nekem is jólesik amikor a Vietnam témájú anyagaimat még a mai napig is elkérik külföldi neves szerzők a témához kapcsolódó könyveikhez illetve a legutóbb egy a Belga Légierő kiadványához kérték el az anyagaimat - INGYEN adom ezeket, nagy felbontásban.
Amikor viszont én kérek Tőlük, ugyanúgy mindent megtesznek nekem.

A kerítésnél december 7-én nem PR-fogás volt a látogatásunk, hanem gesztus és empátia, amelyek a jobb emberi tulajdonságok közé tartoznak.

Bízom benne sikerült higgadtan és "keserűség" érzése nélkül pár dologra rávilágítanom. Legjobban abban bízom, hogy mindazok akik a kerítésen belül vannak és mindazok akik legtöbször csak azon kívülről látják a repülés világát, mind írásaikkal, mind felvételeikkel megőrzik mindennapjaink repülős történéseit az utánunk következőknek és hozzátesznek ezzel történelmünk megőrzéséhez.
Felelősség bármit leírni és megjelentetni, mert pár évtized után ezek az írások lesznek, amire hivatkoznak és amiből kiindulnak majd a kor történéseit feldolgozó kiadványok.

Kívánok mindehhez kitartást, türelmet, elhivatottságot és toleranciát.
TopiDoc 2010.12.13 11:24:21
@quaker: Kedves Quaker!
Én is respektálom a hozzászólásod, azonban azt is tudomásul kell venni, hogy vannak közvetlen nem termelő ágazathoz tartozó munkakörök, ahol ugyanúgy el kell látni a feladatot.
Jómagam közel 25 éve űzöm az orvosi hivatást, ami közvetlenül nem termelő ágazat, legyen az civil vagy katonai, de egy beteg akit meggyógyítunk és visszatér a munkájába az onnantól munkaerő. Ezért is szép ez a hivatás.
A legjobbérzés az mikor találkozom betegeimmel akár évek múltán is és csak annyit mond: Köszönöm!
Ezért a szóért már megérte a munkám.

Legyen Mindenkinek szép ünnepe itt az év végén, köszönöm mégegyszer a reflexiókat.
:-)
Air Power Blog Air Power Hírek 2. 2010.05.30 15:20:00
Megnyitom a második hírszekciót, az elsőt berekesztem.Zord..
TopiDoc 2010.06.23 16:01:05
@zord: A mai napig szívfájdalmam, hogy a MiG-21 típus magyarországi története nincs feldolgozva könyv formájában. Tudom hatalmas feldolgozandó anyag, és éppen ezért méltó formában kellene megjelentetni - ha van valakinek ideje, türelme, kapcsolatrendszere és persze archív és a saját fotóanyaga. Még reménykedem, hogy lesz szerzője és kiadója...
DragonNews Az utolsó felszállás 2009.12.10 15:59:00
2009. december 10. Mit is érdemes tudni erről a napról. Juditok ma ünneplik a névnapjukat, az ország dolgozóinak egy része ma kapja meg a fizetését. Ha Matula bácsit kérdezzük erről a napról rögtön válaszol, a nap kelt 7 óra 19 perckor és lenyugszik 15 óra 54 perckor. Miért is…..
Ma Szekeres Imre az Országgyűlés külügyi bizottságában bejelentette, hogy két magyar Mi-17-es és harminc fős személyzetük Afganisztánba települ 2011-ben. A deklaráció hosszas bizonytalanság végére tesz pontot, még akkor is, ha szerintem erre a misszióra korai lenne mérget…..
Ma még jobb napja volt a LégierőBloggernek. Mert szép időben harci gépeket fotózni jó ugyan, de olyan harci gépeket, melyeken függesztmény is van, még jobb.Litening G-III konténer a 35-ös gépen. Jól látszik a forgatható szenzortorony és a test végén, jobb oldalon a kondirendszer…..
TopiDoc 2009.04.28 21:09:17
mig23@: a blogos postafiókodra küldtem a telefonszámom, mert a citromailed visszadobta az emailem :-(