Regisztráció Blogot indítok
Adatok
emTV.hu

3005 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Új évaddal folytatódik a National Geographic Légikatasztrófák című sorozata. Az epizódok a légiközlekedés hírhedt tragédiáinak hátterében meghúzódó rejtélyeket mutatják be. A hatrészes évad premierje február 19-én este 22 órakor látható a National Geographic csatornán...
Grönland nemcsak az egyik utolsó fehér folt a hegymászók térképén, de egyúttal a globális felmelegedés következtében drámai sebességgel átalakuló, a kutatók által aggodalommal figyelt helyszíne is. Alex Honnold: Grönland fagyos csúcsain című háromrészes NatGeo sorozat első két epizódjának bemutatója…..
Már elérhető az RTL+ előfizetői számára az Ima az Armageddonért című dokumentumfilm, amely az On the Spot ajánlásával érkezett a streaming platformra. Tonje Hessen Schei és Michael Rowley alkotása az amerikai evangéliumi keresztyén csoportok és az Egyesült Államok politikai döntéshozói…..
A 90-es években a Deep Space Nine című Star Trek-sorozat a hajléktalanság disztópikus vízióját vetítette előre a 2024-ben játszódó epizódjában, amely párhuzamot mutat akkori és mai valóságunkkal – írja kulturális rovatában a BBC a széria harmadik évadának tizenegyedik epizódjáról, amelyben Sisko,…..
A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (HUN-REN CSFK) kutatói is részt vesznek a JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) küldetés PRIDE (Planetary Radio Interferometry and Doppler Experiment) kísérletében. A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében…..
Szerda délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Humán Tudományok Kutatóháza épületében a tudománykommunikációról szóló eseményen vehette át a Parallaxis Univerzum alapítója, főszerkesztője és kreatív producere, Horváth Ádám Tamás a Tudományos Újságírók Klubja által immáron harmadszor nekünk ítélt…..
Ebben a rövid werkvideóban megmutatjuk, milyen volt a hangulat a Parallaxis Labor második évadának forgatása során. Miklós megmutatta énektudását, valamint kiderül az is, hogy ki nem kapcsolata ki a mobilját a felvételek során. Aki dinó az most velünk tart!..
Áramlástani kísérletek Vincze Miklós fizikussal a Kármán Laboratóriumból a Parallaxis Univerzumban! Mitől van nehezen előrejelezhető időjárás bolygónkon? Lényegében két egyszerű körülmény összjátéka miatt: egyrészt tartós hőmérséklet-különbség áll fenn a sakvidékek és a trópusok között, másrészt a…..
Áramlástani kísérletek Vincze Miklós fizikussal a Kármán Laboratóriumból a Parallaxis Univerzumban! Tényleg megállapíthatjuk pusztán a lefolyó víz örvényének irányából, hogy bolygónk északi vagy déli féltekén vagyunk? És mitől néz ki úgy a sarki fény, mintha ragyogó függőleges függönyökből állna? A…..
Tudomány és felelősség  Egy izgalmas utazásra invitálunk titeket vissza, a nukleáris forradalom gyökereihez, az atombomba megszületéséhez. Sorsok, döntések és titkok, melyek életre hívták ezt az elképesztő és igen veszélyes történelmi korszakot. Az Oppenheimer (2023) című film a tudomány és az…..
Áramlástani kísérletek Vincze Miklós fizikussal a Kármán Laboratóriumból a Parallaxis Univerzumban! A katasztrófafilmekben láthatjuk, ahogyan a légkörben kialakuló örvények házakat puszítanak el, járműveket és teheneket kapnak fel. Hogy jobban megértsük a jelenség természetét, ebben az epizódban egy…..
A Las Vegasban nemrégiben átadott, szédületes Sphere, a világ legnagyobb gömb alakú épülete, ami a U2 koncertsorozatának köszönhetően az elmúlt hetekben bejárta a világhálót. Kívülről 54 000 négyzetméternyi programozható fénypont, belülről 15 000 négyzetméternyi rekordfelbontású kijelző – és 18 600…..
Decembertől nem csak hétfőn és csütörtökön, hanem már pénteken is podcast premierek várják mindazokat, akik belépnek a Parallaxis Univerzumba! A pénteki adásnapon új műsorok és új műsorvezetők mutatkoznak be a Retroverzumban, és visszatér a SzubZsáner – avagy a kedvenc könyves műfajom a sci-fi című…..
Áramlástani kísérletek Vincze Miklós fizikussal a Kármán Laboratóriumból a Parallaxis Univerzumban! A Parallaxis Labor második évadának második részében hidegfrontot modellezünk, és látványos felvételeken mutatjuk be, hogy mi történik a melegebb folyadékréteg alá benyomuló nagyobb sűrűségű hideg…..
10 éves Sandra Bullock jajveszékelése  Ezúttal egy olyan filmet vizsgáltunk tudományos szempontból a Parallaxisban, ami nem hiányozhat műsorunk repertoárjából: napokkal ezelőtt múlt 10 éve, hogy bemutatták a Gravitáció (2013) című filmet, amely a Sandra Bullock által alakított űrhajósnő történetét…..
Új tudományos eredményeket tett közzé a galaxisunkról és azon túlról is az európai Gaia űrmisszió. A csillagászok többek között újabb félmillió csillagot katalogizáltak egy sűrű csillaghalmazban, azonosítottak csaknem négyszáz lehetséges kozmikus lencsét, és több mint százötvenezer kisbolygó…..
Immár harmadik alkalommal köszönthettük Avi Loeb professzort a Harvard Egyetemről a Parallaxis Univerzum műsoraiban: beszélgettünk már a csillagközi űrszondának tűnő Oumuamuáról, és hogy biztonsági mentésként tároljunk minden emberi tudást a Holdon, most pedig egy hihetetlen kutatásról, és az első…..
Áramlástani kísérletek Vincze Miklós fizikussal a Kármán Laboratóriumból a Parallaxis Univerzumban! A Parallaxis Labor második évadának első részében egyebek mellett fényt derítünk a megszokottaktól eltérő vízhullámok néhány igen érdekes tulajdonságára, például elképesztő, repülőgépeket…..
Az idő börtönében  Történetünk egy olyan világban játszódik, ahol a jövőből visszaküldött bérgyilkosok végzik el a múltban az áldozataik likvidálását. Azonban minden megváltozik, amikor a főszereplőnknek saját maga lesz a célpontja. A Looper – A jövő gyilkosa egy lenyűgöző és gondolatébresztő…..
Holdkő-rákok támadása  Ez alkalommal az Apollo-18 című 2011-es horror-sci-fit veszünk elő, amely egy alternatív valóságon keresztül rekonstruálja az Apollo 18 hold misszióját. A tehát az égi kísérőnkön történt rejtélyes eseményeket mutatja be, miközben a középpontban álló csapat fokozatosan rájön,…..
Magyar paprikát is termeszthetnek az űrben, ha sikerrel zárul a Debreceni Egyetem (DE) VEGBOX TS elnevezésű kutatása, amelyben a szakemberek számos innovatív űrkertészeti fejlesztést és tudományos kísérletet végeznek a HUNOR – Magyar Űrhajós Programban – hangzott el a kutatást bemutató…..
Tegnap lett hetvenöt éves Charles Simonyi magyar-amerikai szoftverfejlesztő, a Microsoft Word és Excel atyja, a célirányos programozás kifejlesztője. 2007 áprilisában a világ ötödik űrturistájaként és második magyarként tett utazást a világűrben. Egy Szojuz TMA-10 űrhajó fedélzetén érkezett a…..
A Trethon Judit-emlékgyűrűt a balesetben elhunyt Trethon Judit író, újságíró, műfordító emlékére alapította családja, és minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki műfordítóként kiemelkedő munkájával hozzájárult a külföldi science fiction irodalom magyar nyelvre ültetéséhez. A 2019-es díjazott,…..
A megváltás sugarai, avagy bebikázni a Napot  A Napfény (2007) című film egy rendkívül ambiciózus sci-fi alkotás, amely egy olyan jövőbe visz minket, amikor központi csillagunk haldoklik. Az emberiség utolsó reményként egy küldetés indul a Naphoz, hogy újra életre keltsék azt. A történet nem csak a…..