Regisztráció Blogot indítok
Adatok
emTV.hu

3010 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója...
Magyar kutatók megfejtették, hogy miért nem látja azt az agyunk, ami zavar bennünket. Agyunk ugyanis hajlamos a legszembetűnőbb dolgokat is figyelmen kívül hagyni környezetünk megfigyelésekor, ha az adott dolog nem releváns a pillanatnyi céljaink szempontjából. Ezt a jelenséget figyelmi vakságnak…..
A National Geographic Wild képernyőjét július 20-tól vérszomjas tengeri ragadozók özönlik el, látványosan bizonyítva, hogy átalakuló világunkban egyre nagyobb veszélyt jelentenek ránk, és mi őrájuk. A Cápafesztivál nevű tematikus sorozat 2024-ben is látványos és gondolatébresztő bemutatók sorával…..
A National Geographic nemrég bejelentette új és visszatérő sorozatainak premierjeit, amelyek ettől a hónaptól kezdve lesznek láthatók a csatornán. Az izgalmas tartalmak között légikatasztrófák, veszedelmes bűnszervezetek és távoli nemzetek egzotikus gasztronómiája is szerepet kap...
Másfél év sikeres együttműködés után elhagyja a Parallaxis Univerzum csapatát a podcast-multiverzum felelős szerkesztője, Barkóczi Norbert – jelentette be a hírt a Parallaxis Podcast évadzáró adásában a műsor kreatív producere és általános főszerkesztője, Horváth Ádám Tamás...
Új évaddal folytatódik a National Geographic Légikatasztrófák című sorozata. Az epizódok a légiközlekedés hírhedt tragédiáinak hátterében meghúzódó rejtélyeket mutatják be. A hatrészes évad premierje február 19-én este 22 órakor látható a National Geographic csatornán...
Grönland nemcsak az egyik utolsó fehér folt a hegymászók térképén, de egyúttal a globális felmelegedés következtében drámai sebességgel átalakuló, a kutatók által aggodalommal figyelt helyszíne is. Alex Honnold: Grönland fagyos csúcsain című háromrészes NatGeo sorozat első két epizódjának bemutatója…..
Már elérhető az RTL+ előfizetői számára az Ima az Armageddonért című dokumentumfilm, amely az On the Spot ajánlásával érkezett a streaming platformra. Tonje Hessen Schei és Michael Rowley alkotása az amerikai evangéliumi keresztyén csoportok és az Egyesült Államok politikai döntéshozói…..
A 90-es években a Deep Space Nine című Star Trek-sorozat a hajléktalanság disztópikus vízióját vetítette előre a 2024-ben játszódó epizódjában, amely párhuzamot mutat akkori és mai valóságunkkal – írja kulturális rovatában a BBC a széria harmadik évadának tizenegyedik epizódjáról, amelyben Sisko,…..
A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (HUN-REN CSFK) kutatói is részt vesznek a JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) küldetés PRIDE (Planetary Radio Interferometry and Doppler Experiment) kísérletében. A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében…..
Szerda délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Humán Tudományok Kutatóháza épületében a tudománykommunikációról szóló eseményen vehette át a Parallaxis Univerzum alapítója, főszerkesztője és kreatív producere, Horváth Ádám Tamás a Tudományos Újságírók Klubja által immáron harmadszor nekünk ítélt…..
Ebben a rövid werkvideóban megmutatjuk, milyen volt a hangulat a Parallaxis Labor második évadának forgatása során. Miklós megmutatta énektudását, valamint kiderül az is, hogy ki nem kapcsolata ki a mobilját a felvételek során. Aki dinó az most velünk tart!..
Áramlástani kísérletek Vincze Miklós fizikussal a Kármán Laboratóriumból a Parallaxis Univerzumban! Mitől van nehezen előrejelezhető időjárás bolygónkon? Lényegében két egyszerű körülmény összjátéka miatt: egyrészt tartós hőmérséklet-különbség áll fenn a sakvidékek és a trópusok között, másrészt a…..
Áramlástani kísérletek Vincze Miklós fizikussal a Kármán Laboratóriumból a Parallaxis Univerzumban! Tényleg megállapíthatjuk pusztán a lefolyó víz örvényének irányából, hogy bolygónk északi vagy déli féltekén vagyunk? És mitől néz ki úgy a sarki fény, mintha ragyogó függőleges függönyökből állna? A…..
Tudomány és felelősség  Egy izgalmas utazásra invitálunk titeket vissza, a nukleáris forradalom gyökereihez, az atombomba megszületéséhez. Sorsok, döntések és titkok, melyek életre hívták ezt az elképesztő és igen veszélyes történelmi korszakot. Az Oppenheimer (2023) című film a tudomány és az…..
Áramlástani kísérletek Vincze Miklós fizikussal a Kármán Laboratóriumból a Parallaxis Univerzumban! A katasztrófafilmekben láthatjuk, ahogyan a légkörben kialakuló örvények házakat puszítanak el, járműveket és teheneket kapnak fel. Hogy jobban megértsük a jelenség természetét, ebben az epizódban egy…..
A Las Vegasban nemrégiben átadott, szédületes Sphere, a világ legnagyobb gömb alakú épülete, ami a U2 koncertsorozatának köszönhetően az elmúlt hetekben bejárta a világhálót. Kívülről 54 000 négyzetméternyi programozható fénypont, belülről 15 000 négyzetméternyi rekordfelbontású kijelző – és 18 600…..
Decembertől nem csak hétfőn és csütörtökön, hanem már pénteken is podcast premierek várják mindazokat, akik belépnek a Parallaxis Univerzumba! A pénteki adásnapon új műsorok és új műsorvezetők mutatkoznak be a Retroverzumban, és visszatér a SzubZsáner – avagy a kedvenc könyves műfajom a sci-fi című…..
Áramlástani kísérletek Vincze Miklós fizikussal a Kármán Laboratóriumból a Parallaxis Univerzumban! A Parallaxis Labor második évadának második részében hidegfrontot modellezünk, és látványos felvételeken mutatjuk be, hogy mi történik a melegebb folyadékréteg alá benyomuló nagyobb sűrűségű hideg…..
10 éves Sandra Bullock jajveszékelése  Ezúttal egy olyan filmet vizsgáltunk tudományos szempontból a Parallaxisban, ami nem hiányozhat műsorunk repertoárjából: napokkal ezelőtt múlt 10 éve, hogy bemutatták a Gravitáció (2013) című filmet, amely a Sandra Bullock által alakított űrhajósnő történetét…..
Új tudományos eredményeket tett közzé a galaxisunkról és azon túlról is az európai Gaia űrmisszió. A csillagászok többek között újabb félmillió csillagot katalogizáltak egy sűrű csillaghalmazban, azonosítottak csaknem négyszáz lehetséges kozmikus lencsét, és több mint százötvenezer kisbolygó…..
Immár harmadik alkalommal köszönthettük Avi Loeb professzort a Harvard Egyetemről a Parallaxis Univerzum műsoraiban: beszélgettünk már a csillagközi űrszondának tűnő Oumuamuáról, és hogy biztonsági mentésként tároljunk minden emberi tudást a Holdon, most pedig egy hihetetlen kutatásról, és az első…..
Áramlástani kísérletek Vincze Miklós fizikussal a Kármán Laboratóriumból a Parallaxis Univerzumban! A Parallaxis Labor második évadának első részében egyebek mellett fényt derítünk a megszokottaktól eltérő vízhullámok néhány igen érdekes tulajdonságára, például elképesztő, repülőgépeket…..
Az idő börtönében  Történetünk egy olyan világban játszódik, ahol a jövőből visszaküldött bérgyilkosok végzik el a múltban az áldozataik likvidálását. Azonban minden megváltozik, amikor a főszereplőnknek saját maga lesz a célpontja. A Looper – A jövő gyilkosa egy lenyűgöző és gondolatébresztő…..