Regisztráció Blogot indítok
Adatok
scitec92

4 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden tavasszal van egy nap, amikor beülök az autóba, ami rászárad a seggemre, mire kiszállok belőle. Igen, ez az oltványszedés napja. És ez minden évben ugyanarra a napra esik, amikor pokolba kívánom az egész magyar szőlészeti rendszert, ezt a mélységesen ostoba, agyalágyult szisztémát, ahol…..
Szőlőművelés 2018 2018.12.23 19:41:43
Tavaly decemberben azzal a reményteli bizakodással néztem a jövőbe, hogy az idei év minden szempontból sikeres lesz. De júniustól kezdve minden egyre nehezebb lett, és szeptemberre eljutottam a mélypontig. Ekkor ünnepeltem a fél évszázados fennállásomat, és mintha az őrangyalom kivett volna némi…..
Az idei célkitűzésem tisztább és jobban eltartható bort készíteni. Korábban már írtam arról, hogy a minimális kén / kénmentes technológiát nekem nem sikerült alkalmazni. Ahogy visszakerestem a blogon, többször is előkerült az a leírás, hogy szép volt a termés, szép volt a bor, de aztán egyszer csak…..
Egyik kedvenc sorozatom a River Cottage meséi, ahol a paraszti élet csínját-bínját mutatja be Hugh Fearnley-Whittingstall, a "vissza a gyökerekhez" filozófia alapján. Itt láttam egy olyan részt, ahol almabort készítettek úgy, hogy a darált almát zsákba töltötték, és abban préselték ki. Amióta az új…..
Szőlőművelés Horrorszüret 2018.09.17 09:52:47
Utolért az Addams Family életérzés: mintha egy sötét felleg követne mindenhová. Volt már rosszabb szüretem (2010-ben, amikor nem szüreteltem), de ennél rosszabbul még soha nem éreztem magam. Az év közben sorra megjelenő problémák most, szeptember elején csúcsosodtak ki, közel 100 mm eső formájában.…..
Szőlőművelés Talajtakarás 2018.06.11 21:12:28
Ígértem egy bejegyzést a talajtakaró növényzet használatáról a szőlőben - ez következik most. Amint arról már beszéltem, takarónövényt azért használunk a sorok között, mert a talaj felső 30-40 centiméteres rétegét átjáró gyökértömeg segít a humuszképződésben. A takarónövény meggátolja az eróziót a…..
Szőlőművelés Mítoszvadászat 2018.01.19 22:05:25
Valami nincs rendben. Mert adva van a tökéletes kézműves technológia, amelyben gyakorlatilag érintés nélkül születnek meg a legcsodálatosabb borok - és amelyik a valóságban igencsak akadozva működik.    ..
scitec92 2018.01.23 19:29:21
@bakatorro: A savszegény könnyed fehérborokat célszerű a zajos forrás után minél hamarabb lefejteni, kénezni. A testesebb vörösborokat rajtalehet hagyni nyugodtan. Nekem azt tanították, hogy a seprű a bor anyja, minél később választják el, annál karakteresebb lesz. Nálam bebizonyosodni látszik, hogy ez a divatos 24-48h, erősen lekénezett ülepítés majd beoltás nem működik. Én már semmit nem ülepítek, nem használok fajélesztőt és egyéb vackokat csak ként visszafogott mennyiségben. Nem tetszik nekem amit sokan művelnek a borral, hogy megerőszakolják és állandóan mozgatják. A bor a tőkén dől el, hogy milyen lesz.
Ahogy az idei év termését nézem, akár a saját szőlőmben, akár az interneten a barátokét, ismerősökét, mindenhol csodálatos évről szólnak a beszámolók. Gyönyörű, cirmos fürtök, a must ízéről áradozó borászok, a mérőhengerből kiugró mustfokolók híreivel van tele a Facebook. Gyorsan összefoglalom az…..
scitec92 2017.10.09 09:23:03
@RAMBO: 140ft már valamivel jobb ajánlat, de gondolom a 80 mázsa a megengedett a kékfrankosnál is. Viszont így, hogy vissza van fogva a tőketerhelés jobban lehet takarékoskodni a vegyszerrel, igaz a zöldmunka borzalmas lehet, mert azokban a jó talajokban nagyon kívánkozik bőven teremni a szőlő. Más: Még telepítés előtt szeretnék veled konzultálni vagy ami mégjobban tetszene: megtekinteni az ültetvényedet. A mikro-borászathoz csak is minőségre termelnék és bevallom: ebben nincs nagy tapasztalatom. Főképp művelési mód, támrendszer kivitelezése érdekel. Erre még most is csak az átkozott egyesfüggönyre telepítenek, ami az én célomra nem alkalmas. Ha tudnánk találni egy szabad fél napot, annak nagyon örülnék! Üdv, Bence
scitec92 2017.10.09 10:56:03
@RAMBO: Rendben, akkor valahogyan konzultáljunk már a részletekről. Esetleg a számod elküldöd az email címemre? bence.sajo[kukac]gmail[pont]com
scitec92 2017.10.09 08:28:18
@RAMBO:
Én az Alföldön termelek szőlőt jelenleg 6.5 hektáron. Idén telepítek egy hektárt négy fajtával. Kékoportót, kadarkát, generosát, kövidinkát. Ezeket nem leadásra akarom termelni, hanem egy mikro-borászat beindítására. Erre baromi nagy igény van erre. 50km körzetbe jó, ha van 3db borászat (nem a vegyészekre gondolok) Ahol én termelek, itt a mikroklíma nem kedvez semmilyen fehérszőlőnek csak a kövidinka boldogul. Ezért is az ültetvények 80% kékszőlő: Kékfrankos, Zweigelt, Kékoportó, Cabernet sauvignon. Nekem van 5 hektár kékfrankos és 1.5 hektár cabernet sauvignon. Korábban volt 1 hektár vadalanyba oltott oportó. Ez termett stabilan 280-300 mázsát. A rekord 338 volt, 120cm tőtávolságra... Már második éve van, hogy az oportó és a kékfrankos ára egyforma. Egy kékfrankos a büdös életbe nem terem 150-180 mázsánál többet. 90 forintos szőlőáraknal meg egy ekkora üzemméretnél elgondolkoztató, hogy mit éri meg termelni. Viszont foggalmam sincs, felétek hogyan él meg az oportó, mennyire rohad, milyen a termésbiztonsága.
Szőlőművelés A méret a lényeg 2017.09.17 18:28:50
Sokan vannak a Balaton-felvidéken, akik tenni szeretnének valamit a szőlő- és bor ágazat érdekében. Születnek írások, keletkeznek termőhelyi szabályozások, új kiskirályságok jönnek létre a borrégiók felszabdalásával - és anélkül, hogy a jó szándékot vitatnám, gyakran értelmezhetetlen irányt vesznek…..
scitec92 2017.09.18 08:05:55
@BZoltan: a szőlészeti szekcióra gondoltam. Abba nincs egy termelő sem, mind borász. Olyanok vannak, akiknek fő profiljuk a borászkodás, de ürüggyel vettek, eltelepítettek 80 hektárt, így belefér a termelő kategóriába. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az idei szőlő értékesítési törvény. A borászatokon kívűl senkinek nem kedvez. Elvileg a termelőt védené, de olyan szinten kettétöri a gerincét, ami visszarepít minket 30 évet az időben. Meghatároztak maguknak egy kedvező minimum árat, ami csak a borászatoknak, vegyészeknek kedvez a termelőt kivágásra, pályaelhagyásra kényszeríti. Egyedüli túlélést a mikroborászatokban látok.
Szőlőművelés Back in the USSR 2017.08.14 16:29:45
Amikor először szembetalálkoztam az új szőlőfelvásárlási rendszerről szóló hírrel az újságban, hirtelen megjelent egy időkapu, amin visszaléptem a múltba, 1975-be, az agyagliki szőlőnkbe. Éppen szüreteltünk - ott volt mindenki, akiket szerettem: nagymamám, édesanyám, apám, a keresztszüleim. Láttam…..
scitec92 2017.08.20 09:06:06
A azövegkezeti összefogásra és saját prodoktum készítésére nincs esély jelenleg. Nincs hozzá elég forrás. A rendszerváltáskor minden borkbonátot szétvertek a konkurensek vagy megvettek. Ha valami csoda folytán valakiknek sikerülne létrehozni egy szövetkezeti pincészetet, akkor a maffia szó szerint kinyírná őket. A nagyok igazi, mocskos filmekbe látott maffiózok. A másik dolog: 15-20 éve az alföldi szőlő árak és a dunántúli, tokaji...stb nevesebb bortermő vidékek árai minimum duplája volt a különbseg. Én emlékszem, amikor tőlem 45-ért vették a kélfrankos, már akkor volt 170ft Egerben. Mostanra mi lett ebből a hatalmas különséfből? 10-20ft. Én eddig is tömeget termeltem, ezután is azt fogok. (Kivéve, amit elszűrök) Az a sanda gyanúm, hogy a nevesebb vidékeken is áttérnek a tömegtermelésre. Egyébként évek óta Tolaj tőlünk veszi a szőlőt. Nem tudom, hogyan papírozzák le, de nem a 800-ft-os borok készülnek belőle duna-tisza közi címkével... A nyáron végigkóstoltam kb 10-15 különböző pincészet borát a 1000-1500 ft-os kategóriából. Bátran kijelenthetem, hogy ma nem lehet iható bort kapni ezen az áron, csak a lőrét. Eddig még a múanyagflakonosra volt jellemző az ihatatlan jelző, de most már a belépő üvegesekre is. Elszomorító, hogy az 1000 ft-os palackáron sem bírnak ma iható, elfogadható minőséget előállítani. Komolyan mondom a helyi folyóborok jobbak minőségre és csak 4-500ft litere.
Végre, ha jól számolom három hét alatt, 70-80 embernapnyi munka után befejeződött a tavalyi telepítésű szőlő kapálása. Az aszály most megfogta a gazokat, és egy kicsit a hajtásnövekedést is. Az idén eddig felhasznált kézimunka rettenetesen sok volt - ennek tudatában voltam, de mégis megütött, amikor…..
Pedzegetem egy ideje, hogy lesznek változások a blogon, és mivel a tegnapi nappal bezárólag lebeszéltem / aláírtam, / elintéztem mindent, itt az ideje, hogy Titeket is beavassalak. Először is, miután kifejezetten nevetségesnek tartom, hogy nem tudtok engem hogyan megszólítani, a nevemet meg több…..
Hagyjuk egy pillanatra a Demeter Zoltánokat, a Szepsy Istvánokat, meg a Szentesi Jóskákat. Felejtsük el egy röpke perce azokat az önsorsrontó bortermelőket, akik szőleiket kíméletesen művelik, tőkénként 0.5-1kg gyümölcsből próbálnak meg nemzetközileg is értékelhető…..
scitec92 2016.12.03 18:15:16
Mint szőlőtermesztő elég undorítónak tartom ahogy a magyar szőlőtermelőkről szól a cikk. A sznob kommentek meg csak hab a tortán. Jelenleg 6 hektáron termelek kékfrankost és cab. sav-t a soltvadkerti, lenézett, pancsolt borok hazájától nem messze. Az ültetvényeim homokos talajon vannak igen jó humusztartalommal. Olyan igazi "feketeföldes" homok. Az adottságok kifejezetten előnyösek akár prémium minőségű üde, lágy borokhoz is. Jelenleg tömegtermelésű szőlőt termelek. Nem ritka a hektáronkénti 150-180 mázsás átlag egy jobb évben kb. 19-22 cukorfokkal. Itt az alföldön kivétel nélkül mindenki tömegtermeléssel termeli a szőlőt mert: a szőlő felvásárlási árak borzalmasak. Idén 95 ft-ról indult a kékfrankos és 80-85-nél állt meg. A Cabernet szintén. A fehér szőlő átlagosan 57-65 ft között mozgott idén erre. A szőlőt hordó kamionos dicsekedett, hogy szüretig egész évben kamionnal hordták be az olasz bort. A szőlőfelvásárló patkányoknak csak a származási jegy kell a szőlőnkről. Idén 22 cukorfokkal küldtük el a kékfrankost és 15,4 fokot kellett írni a kísérőlevélre. Ilyen undorító kartellmunkában amit a felvásárlók csinálnak, még is hogy csináljunk zöldszüretet 85 forintért? A kommentelők egy része mivel foglalkozik? Netán milliomos családba születtek ahol a megélhetés ismeretlen fogalom? Ilyen fellengzős, nagyképű munkát amit a cikkíró is kreált. Még le is fotózza és kigúnyolja az igen kis pénzű gazda fáradtságos munkáját. higgyék el nagyon szívesen telepítenék kékfrankost, állítható huzalmagasságú támrendszerrel, zöldszürettel, levéltépéssel. De kinek? Önök megveszik tőlem 300-370 forintos áron a szőlőt? Akármennyire is hihetetlen nem lehet 85 forintért így szőlőt termelni. Egyébként felismertem a vészhelyzetet és sz@.rok a felvásárlókra. Jövőre telepítek 1 hektár kékfrankost és fél-fél hektár kövidinkát, kadarkát 1-1,5 kg tőketerheléssel, csepegtető öntözéssel. Kialakítok egy kis pincészetet, ahol kifogástalan minőségi borokat próbálok kinevelni. És ahogy növekszik a kereslet a borom iránt úgy adok le egyre kevesebb "betonfelmarót" és alakítom át a többi ültetvényem a számomra elvárt minőségre. Csak attól félek, hogy így is alföldi lőrének neveznék ott Tokajban, VIllányban...
scitec92 2016.12.04 09:19:55
@akov: egyszerűen azért mert egy éve csinálom aktívan a szőlészetet. A rendszerváltástól 27 évig édesapám foglalkozott vele. Most vettem még csak át a stafétabotot. A köpcös borokról én is hallottam már. Jelenleg talán az egyetlen sziget itt az Alföld tengerén. Lebet csak azért merek belekezdeni mert még fiatal vagyok. Az nyugtat meg, hogy itt tényleg nincs ezer meg ezer jó pincészet, sőt pincészet sincs. Talán így könnyebb lesz betörni a piacra. Mivel Alföld, így a régi hagyományos, egyszerű fajtákkal szeretnék foglalkozni. Ezért is esett a választás a kövidinkára és a kadarkára a kékfrankos és a cab mellé. A kadarka szinte kihalt. A kövidinka jelenleg meg a tömegbor fő alapja 250 mázsás átlagokkal. Hiszem, hogy szakszerűen művelve ebből az egyszerű szőlőből is csodálatos bort lehet készíteni. Majd meglátjuk. Jelenleg ez a fő motivációm.
Kaja: Reggel 5-kor 1 adag whey pro. Suliba 7:00-kor egy sima szendvics. 9:00 felé benyomtam 250g túrót. Rá 45 percre egy újabb szenyát. 14:00 felé megettem kg 200g tésztát. Eddzés előtt 40 percel 10g kreatin.Eddzés:Mell: fekvenyomással kezdtem. Bemelgítésnek 2x8 55kg. A gyakorlatot…..
Mai nap a váll-láb helyett váll-bicepszet csináltam, rajtam kívülálló okok miatt.Váll:Oldalemelés gépen: 5x6, bemelegítésnek 2x8 30kg. Bemelegítés után az alábbi súlyokkal vékeztem a gyakorlatot: 2x40kg, 3x45kg. Sorozatok között 20-30 másodperc pihenő idő volt.Állig húzás…..
Pár napja kaptam egy megbízást, miszerint el kéne készítenem egy polgárőrség honlapját és belső admin felületét. Állítólag jövő héten megkapom a végső elképzelésüket és bele is kezdhetek a több ezer sor kódolásba :) Úgy döntöttem, hogy ez lesz az első projekt, amit…..
Kedves szánalommal teli, irigységtől sárguló, jellembajnokok! Ez most nektek szól. Most így az első mondatban leírtam, hogy mi is állhat a háttérben, amiért lenéztek minket. Leírok pár megszerzett „örömteli” élményt. Reggel van. Álmosan betévedek a suli falai…..