Adatok
scitec92
4 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Egyik ismerősöm kiszámolta, hogy mennyibe került neki egy hektár szőlő újratelepítése (jó kordonnal, jó oltvánnyal). Lehet kapaszkodni: több mint 11 millió forint. És ebben a terület megszerzése nincs benne. Átnéztem az árakat - sajnos teljesen korrekt a számítása. (Megjegyzés: a számítás egy kisebb…..
scitec92
2019.09.04 21:09:18
Arra brutális árak lehetnek, ha 11 millió jött ki. Nekem termőre fordulásig se kerül 11 millióba egy hektár. Szántás 130e (1 méter mélyen) 1000q trágya 150e, pakolás-szórás 80, talajminta 70e, földhivatal 20e, minőségi oltvány 980e, minőségi fémoszlop 850e, crapal huzal 450e, ültetéshez munkaerő 20e, támrendszerhez munkaerő 30e, symbivit 80e, elsőévben vegyszer 10e. Ez így is bőven benne van a 3 millióban. Az más kérdés, hogy én önerőből és nem pályázatra telepítettem. Osztottam-szoroztam és többe került volna támogatásra.
Minden tavasszal van egy nap, amikor beülök az autóba, ami rászárad a seggemre, mire kiszállok belőle. Igen, ez az oltványszedés napja. És ez minden évben ugyanarra a napra esik, amikor pokolba kívánom az egész magyar szőlészeti rendszert, ezt a mélységesen ostoba, agyalágyult szisztémát, ahol…..
Tavaly decemberben azzal a reményteli bizakodással néztem a jövőbe, hogy az idei év minden szempontból sikeres lesz. De júniustól kezdve minden egyre nehezebb lett, és szeptemberre eljutottam a mélypontig. Ekkor ünnepeltem a fél évszázados fennállásomat, és mintha az őrangyalom kivett volna némi…..
Az idei célkitűzésem tisztább és jobban eltartható bort készíteni. Korábban már írtam arról, hogy a minimális kén / kénmentes technológiát nekem nem sikerült alkalmazni. Ahogy visszakerestem a blogon, többször is előkerült az a leírás, hogy szép volt a termés, szép volt a bor, de aztán egyszer csak…..
scitec92
2018.10.09 19:51:23
Egyik kedvenc sorozatom a River Cottage meséi, ahol a paraszti élet csínját-bínját mutatja be Hugh Fearnley-Whittingstall, a "vissza a gyökerekhez" filozófia alapján. Itt láttam egy olyan részt, ahol almabort készítettek úgy, hogy a darált almát zsákba töltötték, és abban préselték ki. Amióta az új…..
Utolért az Addams Family életérzés: mintha egy sötét felleg követne mindenhová. Volt már rosszabb szüretem (2010-ben, amikor nem szüreteltem), de ennél rosszabbul még soha nem éreztem magam. Az év közben sorra megjelenő problémák most, szeptember elején csúcsosodtak ki, közel 100 mm eső formájában.…..
Ígértem egy bejegyzést a talajtakaró növényzet használatáról a szőlőben - ez következik most. Amint arról már beszéltem, takarónövényt azért használunk a sorok között, mert a talaj felső 30-40 centiméteres rétegét átjáró gyökértömeg segít a humuszképződésben. A takarónövény meggátolja az eróziót a…..
Valami nincs rendben. Mert adva van a tökéletes kézműves technológia, amelyben gyakorlatilag érintés nélkül születnek meg a legcsodálatosabb borok - és amelyik a valóságban igencsak akadozva működik.
..
scitec92
2018.01.23 19:29:21
@bakatorro: A savszegény könnyed fehérborokat célszerű a zajos forrás után minél hamarabb lefejteni, kénezni. A testesebb vörösborokat rajtalehet hagyni nyugodtan. Nekem azt tanították, hogy a seprű a bor anyja, minél később választják el, annál karakteresebb lesz. Nálam bebizonyosodni látszik, hogy ez a divatos 24-48h, erősen lekénezett ülepítés majd beoltás nem működik. Én már semmit nem ülepítek, nem használok fajélesztőt és egyéb vackokat csak ként visszafogott mennyiségben. Nem tetszik nekem amit sokan művelnek a borral, hogy megerőszakolják és állandóan mozgatják. A bor a tőkén dől el, hogy milyen lesz.
Ahogy az idei év termését nézem, akár a saját szőlőmben, akár az interneten a barátokét, ismerősökét, mindenhol csodálatos évről szólnak a beszámolók. Gyönyörű, cirmos fürtök, a must ízéről áradozó borászok, a mérőhengerből kiugró mustfokolók híreivel van tele a Facebook. Gyorsan összefoglalom az…..
scitec92
2017.10.09 08:28:18
@RAMBO:
Én az Alföldön termelek szőlőt jelenleg 6.5 hektáron. Idén telepítek egy hektárt négy fajtával. Kékoportót, kadarkát, generosát, kövidinkát. Ezeket nem leadásra akarom termelni, hanem egy mikro-borászat beindítására. Erre baromi nagy igény van erre. 50km körzetbe jó, ha van 3db borászat (nem a vegyészekre gondolok) Ahol én termelek, itt a mikroklíma nem kedvez semmilyen fehérszőlőnek csak a kövidinka boldogul. Ezért is az ültetvények 80% kékszőlő: Kékfrankos, Zweigelt, Kékoportó, Cabernet sauvignon. Nekem van 5 hektár kékfrankos és 1.5 hektár cabernet sauvignon. Korábban volt 1 hektár vadalanyba oltott oportó. Ez termett stabilan 280-300 mázsát. A rekord 338 volt, 120cm tőtávolságra... Már második éve van, hogy az oportó és a kékfrankos ára egyforma. Egy kékfrankos a büdös életbe nem terem 150-180 mázsánál többet. 90 forintos szőlőáraknal meg egy ekkora üzemméretnél elgondolkoztató, hogy mit éri meg termelni. Viszont foggalmam sincs, felétek hogyan él meg az oportó, mennyire rohad, milyen a termésbiztonsága.
Én az Alföldön termelek szőlőt jelenleg 6.5 hektáron. Idén telepítek egy hektárt négy fajtával. Kékoportót, kadarkát, generosát, kövidinkát. Ezeket nem leadásra akarom termelni, hanem egy mikro-borászat beindítására. Erre baromi nagy igény van erre. 50km körzetbe jó, ha van 3db borászat (nem a vegyészekre gondolok) Ahol én termelek, itt a mikroklíma nem kedvez semmilyen fehérszőlőnek csak a kövidinka boldogul. Ezért is az ültetvények 80% kékszőlő: Kékfrankos, Zweigelt, Kékoportó, Cabernet sauvignon. Nekem van 5 hektár kékfrankos és 1.5 hektár cabernet sauvignon. Korábban volt 1 hektár vadalanyba oltott oportó. Ez termett stabilan 280-300 mázsát. A rekord 338 volt, 120cm tőtávolságra... Már második éve van, hogy az oportó és a kékfrankos ára egyforma. Egy kékfrankos a büdös életbe nem terem 150-180 mázsánál többet. 90 forintos szőlőáraknal meg egy ekkora üzemméretnél elgondolkoztató, hogy mit éri meg termelni. Viszont foggalmam sincs, felétek hogyan él meg az oportó, mennyire rohad, milyen a termésbiztonsága.
scitec92
2017.10.09 09:23:03
@RAMBO: 140ft már valamivel jobb ajánlat, de gondolom a 80 mázsa a megengedett a kékfrankosnál is. Viszont így, hogy vissza van fogva a tőketerhelés jobban lehet takarékoskodni a vegyszerrel, igaz a zöldmunka borzalmas lehet, mert azokban a jó talajokban nagyon kívánkozik bőven teremni a szőlő. Más: Még telepítés előtt szeretnék veled konzultálni vagy ami mégjobban tetszene: megtekinteni az ültetvényedet. A mikro-borászathoz csak is minőségre termelnék és bevallom: ebben nincs nagy tapasztalatom. Főképp művelési mód, támrendszer kivitelezése érdekel. Erre még most is csak az átkozott egyesfüggönyre telepítenek, ami az én célomra nem alkalmas. Ha tudnánk találni egy szabad fél napot, annak nagyon örülnék! Üdv, Bence
scitec92
2017.10.09 10:56:03
@RAMBO: Rendben, akkor valahogyan konzultáljunk már a részletekről. Esetleg a számod elküldöd az email címemre? bence.sajo[kukac]gmail[pont]com
Sokan vannak a Balaton-felvidéken, akik tenni szeretnének valamit a szőlő- és bor ágazat érdekében. Születnek írások, keletkeznek termőhelyi szabályozások, új kiskirályságok jönnek létre a borrégiók felszabdalásával - és anélkül, hogy a jó szándékot vitatnám, gyakran értelmezhetetlen irányt vesznek…..
scitec92
2017.09.18 08:05:55
@BZoltan: a szőlészeti szekcióra gondoltam. Abba nincs egy termelő sem, mind borász. Olyanok vannak, akiknek fő profiljuk a borászkodás, de ürüggyel vettek, eltelepítettek 80 hektárt, így belefér a termelő kategóriába. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az idei szőlő értékesítési törvény. A borászatokon kívűl senkinek nem kedvez. Elvileg a termelőt védené, de olyan szinten kettétöri a gerincét, ami visszarepít minket 30 évet az időben. Meghatároztak maguknak egy kedvező minimum árat, ami csak a borászatoknak, vegyészeknek kedvez a termelőt kivágásra, pályaelhagyásra kényszeríti. Egyedüli túlélést a mikroborászatokban látok.
Amikor először szembetalálkoztam az új szőlőfelvásárlási rendszerről szóló hírrel az újságban, hirtelen megjelent egy időkapu, amin visszaléptem a múltba, 1975-be, az agyagliki szőlőnkbe. Éppen szüreteltünk - ott volt mindenki, akiket szerettem: nagymamám, édesanyám, apám, a keresztszüleim. Láttam…..
Ha öreg szőlőt veszünk, akkor szükség lehet annak felújítására. Ez különösen igaz az elhanyagolt szőlőkre, ahol azt tapasztaljuk, hogy az egyébként értékes tőkékbe hálni jár a lélek, gyenge hajtásokat hoznak, és azok növekedési eréje is gyenge. Ennek egyik oka, hogy a…..
Végre, ha jól számolom három hét alatt, 70-80 embernapnyi munka után befejeződött a tavalyi telepítésű szőlő kapálása. Az aszály most megfogta a gazokat, és egy kicsit a hajtásnövekedést is. Az idén eddig felhasznált kézimunka rettenetesen sok volt - ennek tudatában voltam, de mégis megütött, amikor…..
Józan Akarok Lenni
A blog jövője - elmondom, mi várható, bemutatkozom én is, és bemutatok még valakit :)
2017.04.01 15:37:45
Pedzegetem egy ideje, hogy lesznek változások a blogon, és mivel a tegnapi nappal bezárólag lebeszéltem / aláírtam, / elintéztem mindent, itt az ideje, hogy Titeket is beavassalak.
Először is, miután kifejezetten nevetségesnek tartom, hogy nem tudtok engem hogyan megszólítani, a nevemet meg több…..
scitec92
2017.04.01 21:25:30
Hagyjuk egy pillanatra a Demeter Zoltánokat, a Szepsy Istvánokat, meg a Szentesi Jóskákat. Felejtsük el egy röpke perce azokat az önsorsrontó bortermelőket, akik szőleiket kíméletesen művelik, tőkénként 0.5-1kg gyümölcsből próbálnak meg nemzetközileg is értékelhető…..
scitec92
2016.12.04 09:19:55
@akov: egyszerűen azért mert egy éve csinálom aktívan a szőlészetet. A rendszerváltástól 27 évig édesapám foglalkozott vele. Most vettem még csak át a stafétabotot. A köpcös borokról én is hallottam már. Jelenleg talán az egyetlen sziget itt az Alföld tengerén. Lebet csak azért merek belekezdeni mert még fiatal vagyok. Az nyugtat meg, hogy itt tényleg nincs ezer meg ezer jó pincészet, sőt pincészet sincs. Talán így könnyebb lesz betörni a piacra. Mivel Alföld, így a régi hagyományos, egyszerű fajtákkal szeretnék foglalkozni. Ezért is esett a választás a kövidinkára és a kadarkára a kékfrankos és a cab mellé. A kadarka szinte kihalt. A kövidinka jelenleg meg a tömegbor fő alapja 250 mázsás átlagokkal. Hiszem, hogy szakszerűen művelve ebből az egyszerű szőlőből is csodálatos bort lehet készíteni. Majd meglátjuk. Jelenleg ez a fő motivációm.
Kaja: Reggel 5-kor 1 adag whey pro. Suliba 7:00-kor egy sima szendvics. 9:00 felé benyomtam 250g túrót. Rá 45 percre egy újabb szenyát. 14:00 felé megettem kg 200g tésztát. Eddzés előtt 40 percel 10g kreatin.Eddzés:Mell: fekvenyomással kezdtem. Bemelgítésnek 2x8 55kg. A gyakorlatot…..
Mai nap a váll-láb helyett váll-bicepszet csináltam, rajtam kívülálló okok miatt.Váll:Oldalemelés gépen: 5x6, bemelegítésnek 2x8 30kg. Bemelegítés után az alábbi súlyokkal vékeztem a gyakorlatot: 2x40kg, 3x45kg. Sorozatok között 20-30 másodperc pihenő idő volt.Állig húzás…..
Pár napja kaptam egy megbízást, miszerint el kéne készítenem egy polgárőrség honlapját és belső admin felületét. Állítólag jövő héten megkapom a végső elképzelésüket és bele is kezdhetek a több ezer sor kódolásba :) Úgy döntöttem, hogy ez lesz az első projekt, amit…..
Kedves szánalommal teli, irigységtől sárguló, jellembajnokok! Ez most nektek szól. Most így az első mondatban leírtam, hogy mi is állhat a háttérben, amiért lenéztek minket. Leírok pár megszerzett „örömteli” élményt. Reggel van. Álmosan betévedek a suli falai…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz