Regisztráció Blogot indítok
Adatok
V8

0 bejegyzést írt és 388 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az előző részben elkezdtük végignézi az elektronikus technikai biztonsági rendszerek fejlődését, ezek múltját, jelenét, és a jövőre utaló trendeket. Elsőként a CCTV rendszereket vizsgáltuk meg. Ám most tovább lépünk. A cikk második részében a beléptető rendszereket,…..
V8 2014.02.16 20:26:34
@Papírzsepi: a biometrikus azonosítással még az is egy probléma, hogy a kulcsként használt azonosító nem változtatható meg. Mondjuk ha egy jelszó valamilyen értelemben kompromittálódik, akkor simán ki lehet cserélni, az ujjlenyomatot nem annyira. Azt mondjuk nem tudom, hogy ipari környezetben ez mennyire lényeges probléma, de "hétköznapi" felhasználásra emiatt nem annyira szerencsés.

Még a jelszavakhoz: a 8 karakter, de legyen benne kisbetű/nagybetű/szám stb emberi szempontból nagyon rosszul megjegyezhető, viszont gépi szempontból nem bonyolult (túl rövid, hogy a brute force-nak ellenálljon). Ezzel szemben egy 4-5 véletlenszerűen választott szóból álló jelmondat sokkal biztonságosabb tud lenni. (Persze ha már lehetőség van brute force-ra, az régen rossz. Ezért van az, hogy adott számú sikertelen próbálkozás automatikusan tiltással kell járjon.)
Mielőtt önéletrajzokat kezdünk elemezni és fizetéseket latolgatni, fontos letisztázni, hogy mitől lesz ütős egy önéletrajz. Látva több, mint 1000 önéletrajzot, látszik, hogy az emberek mennyire különbözően kommunikálnak a CV-jükön keresztül, és ezzel mennyire különböző…..
V8 2013.08.28 10:39:44
@jobangel: mondjuk azt megnézném, hogy a latex-ből generált pdf-emet egy munkaügyi területen dolgozó bárki feltűnésmentesen megszerkeszti :)
V8 2013.08.28 15:16:24
@A sellok hova alljanak?:

"Nem PDF/PS/PNG"

A png tényleg nem szerencsés, de a pdf/ps az jó esetben igényességet jelent (latex). Én pl nem vagyok hajlandó kiadni a kezemből wysiwyg editorral készült dokumentumot (másnak szánt latex-ben készül, saját használatra meg tökéletes a plain text).
Örülünk, Vincent? Placebopátia 2013.05.06 00:48:00
Akárcsak az előző írás, eredetileg ez is a kornyezetvedelem.co.hu számára készült; a korábbiak jobb oldalsávunkból érhetők el. A homeopátia (avagy hasonszenvi gyógymód) a XVIII. században élt Samuel Hahnemann (1755–1843) találmánya, napjainkig az úgynevezett „alternatív…..
V8 2013.05.06 11:24:11
@csánti: "Emlékeztetnék minden tudós embert, hogy a világunk mindig is tele volt dolgokkal(és ma is tele van) amit nem értettünk, ÉS NEM TUDTUNK MEGMAGYARÁZNI... Viszont volt velük egy nagy probléma: MŰKÖDTEK és működnek ma is! Tehát aki a magyarázatokkal próbálkozik, eleve helytelen úton közelít"

Téves elképzeléseid vannak arról, hogy mi az a "tudomány", és mit is akar csinálni.

"A homeopátia ugyanis működik, ezt bárki kipróbálhatja magán."

Már egy ideje rájöttek, hogy a "kipróbálhatja magán" megközelítés bizonyítottan téves eredményekhez vezethet, ezért szükséges pl. a kettős vakteszt.

"OLCSÓ gyógymódot"

Nem jellemző, hogy a homeopata szerek olcsók lennének. És ide kapcsolódik egy másik kedvelt érv, miszerint a csúnya gyógyszergyárak gazdagodnak az emberek bajából, ezzel szemben a szelíd és kedves homeo-gyárak meg szinte ingyen dolgoznak az emberek jólétéért. Pedig a valódi gyógyszerek kifeljesztése/engedélyeztetése iszonyatos összegekbe kerül, míg a homeopatikus készítmények gyakorlatilag ingyen előállíthatók, kizárólag a markenting kerül tényleges pénzbe. Nem csoda, hogy a gyógyszergyárak is beszállnak ebbe az üzletbe is...

"Jelzem, hogy a homeopátia különösebb reklám nélkül is vidáman megél"
Én igyekszem a reklámok minden formáját elkerülni, mégis nagyon sok homeopátiás reklámmal találkozom... Az emberek pedig sokmindent elhisznek, és sokmindent megvesznek.
V8 2013.05.06 11:47:04
@csánti: Erről eszembe jutott egy történet: egy adott tárgyból megbukott egyetemista hallgató a levlistán kifakadt, hogy hogyan kérhetünk olyan dolgokat számon, amit mi sem tudunk. Ezzel az egyik témakörben szereplő híres megoldatlan kérdésekre gondolt. Szerencsére más hallgatók helyretették, hogy ha ennyit ért az egészből, akkor ne csodálkozzon azon, hogy megbukott.

Nem azért szerepelnek az elméletekben "bonyolult" fogalmak, hogy azt minél kevesebben értsék. Egyszerűen arról van szó, hogy egy adott jelenség magyarázata másképp (egyelőre) nem működik. (Tipikusan a tudományos elméletek nagyon kevés alapfeltevésből nagyon bonyolult módon hozzák ki az eredményeket, míg a népszerű ezoterikus elméletek nagyon sok és sokszor alaptalan feltevésből egyszerű, könnyen emészthető magyarázatokat adnak.)
V8 2013.05.06 11:53:08
@nandras01: "ja, amúgy szakadnék a röhögéstől a homeo- izében hívőkön, ha nem lenne inkább elkeserítő, hogy a hiszékenység és az ostobaság, mint alapvető emberi tulajdonság, sokkal inkább ficsör, mint bug"

Kedvenc ezo-példám: ismerek egy csajt és az anyját, mindketten ezo-fanatikusak. Elmentek valami ezo-helyre, ahol kimutatták, hogy mindketten valami energia-gombában szenvednek (a pontos megnevezésre nem emlékszem, valami hasonló volt), ami csak nagyon szigorú étkezéssel meg nem tudom mivel gyógyítható. Véletlenül persze pont árultak is megfelelő ételeket.

A csaj természetéből adódóan össze-vissza evett mindent, ahogy eddig, persze meg volt róla győződve, hogy mennyire betartja a dolgokat. Az anyja eközben nagyon betartott minden hülyeséget. Mikor egy idő múlva visszamentek ellenőrzésre, a csajnak mondták, hogy szépen javul az energiagombája, az anyjáról meg megállapították azt, hogy biztos nem követi rendesen a tanácsaikat, azért nem javul. Természetesen mindketten meg voltak győződve róla, hogy minden pontosan így van...
Örülünk, Vincent? Lúgosítás* 2013.05.01 03:35:00
E cikk eredeti változatát a Környezetvédelem.co.hu internetes lapnak írtam, még tavaly. Ottani írásaimat a jobb oldalsávban, a "P/c szerint a világ" rovatba kattintva olvashatjátok; a két utolsó azonban nem jelent meg (ez egyúttal azt jelenti, hogy a jövő héten hozom a…..
V8 2013.05.02 11:22:32
@Igényes: Nem tudok róla, hogy lenne bármilyen genetikai betegségem, csak példaként hoztam a dolgot egy állítás cáfolására. Némileg formalizálva a dolgot, hogy ne lehessen belekötni (mert nyilván a következő az lesz, hogy az állítást védők ezt tranzitívvá teszik, miszerint genetikai rendellenesség esetén a szülők lelki baja az ok):

Állítás: minden betegség lelki eredetű
Cáfolat: tfh adott egy recesszív genetikai betegség, ami az F fehérje szintézisét lehetetlenné teszi, de a cáfolatban szereplő időpontban ez a betegség (vagy annak oka) még nem ismert. Mesterséges megtermékenyítéssel két, a problémás génváltozatot hordozó szülőtől születik egy gyerek, aki a véletlennek köszönhetően mindkét szülőtől a problémás változatot örökli, tehát beteg lesz, nem képes F szintézisére. Azaz: sem az adott személy, sem a szülők, sem a mesterséges megtermékenyítést végző orvos lelkiállapota nem befolyásolta a betegség kialakulását.
V8 2013.05.02 11:36:27
@Igényes: A leírt cáfolatban a véletlennek a lelkiállapothoz nincs köze, a cáfolandó állítás pedig nem szólt karmikus gebaszról :)

A bizonyításnak egyébként nem lényeges eleme ez a megjegyezés, kicseréhető erre: a hímivarsejtet és petesejtet úgy választjuk a megtermékenyítéshez, hogy a jelölteket valamilyen előre meghatározott determinisztikus sorrendbe állítva az első olyan párt választjuk, ami nem hordoz semmilyen ismert genetikus betegséget.
V8 2013.05.02 11:59:18
@Igényes: "A véletlen véletlen."

Modellezés kérdése, mást jelent a véletlen kvantum-szinten, meg bonyolult, de egyébként determinisztikus folyamatok sztochasztikus modellezésekor, de ez már végképp nem lúgosítás :)
Földrengés Magyarországon, háromszáz felett az euró, de a netre ragadt egyszeri polgár számára mégis a nap híre, hogy már nálunk is működik a Google Street View. Míg az átlag felhasználó vicces jeleneteket keresett, mi az autóink után kutattunk. A képek tanúsága szerint…..
V8 2013.04.23 23:56:22
@bunkó: Tényleg rögzítik, ahogyan az Androidos telefonok is (meg az iPhone-ok is). A GPS segítésére használják, mert a wifi-k alapján sűrűn lakott helyeken nagyon pontosan lehet helymeghatározni, míg a telefonokban lévő GPS-ek nem olyan erős darabok.

Elvileg csak a BSSID-t nézik, az meg lényegében egy random szám, nem tartalmaz személyes adatot. Ez jóval kevesebb információ, mint pl az utcanévtábla meg a házszám, pedig az is teljesen jól látható bárki által. Persze az természetesen jó kérdés, hogy ténylegesen mit tárolnak el.
V8 2013.04.24 18:46:15
@traxx: Nem a wifi router pontos helye a lényeg, hanem hogy ismert gps pozícióban milyen wifi routerek láthatók. Mivel elég kicsi a hatósugár, pusztán az aktuálisan látható routerekből elég jó pontossággal meg lehet tippelni a pozíciót. (Egyébként amikor költöztem és értelemszerűen vittem magammal a routeremet is, akkor a telefonomon egy darabig nagyon lelassult az otthoni pozíció felismerése.)
Amikor megkaptam az első PC-m Linux híjján a 3.11-es Windows for Workgroups Windows-verzió kúszott fel először a gépemre, ami a kor kívánalmainak bőven megfelelt, Alatta dübörgött a 6.22-es DOS, ment az autoexec.bat és config.sys hekkelés, úgy szabadítottam fel a konvencionális…..
V8 2012.09.10 15:18:24
@Gyuri58: A hangkezelés az egyik legproblémásabb terület Linux-on. Ez annak köszönhető, hogy nagyon sok hangrendszer van (tipikusan egymásra épülve, OSS, ALSA, PulseAudio, KDE-n régebben Arts, stb), és minden alkalmazás össze-vissza kezeli őket. Bár nem fejlesztettem soha ilyesmit, de ismerőstől tudom, hogy programozás szempontjából is szívás.

A skype-nak sokszor a stereo mikrofonokkal van baja (pl újabb laptopokon lehet ilyen), erre a legegyszerűbb megoldás, hogy az egyik csatornát le kell húzni 0-ra, és a skype-nak meg kell tiltani, hogy önhatalmúlag piszkálja a szinteket. Ha nem ez a probléma, akkor az egyedi tünetek alapján célszerű nekiesni a google-nek, viszont könnyen lehet, hogy a nem ehhez szokott felhasználó számára kényelmetlen a szükséges rendszerben turkálás (tipikusan a hangkártyához tartozó kernelmodulnak kell mindenféle paramétereket megfelelően beállítani).

@4hnwBToH: Windowsra is ugyanannyi az "elfecsérelt" órák száma. Nekem pl. sokkal lassabb bármilyen problémát megoldani Windowson, mert nem annak a logikájához vagyok szokva. Ha Linuxon valami nem megy, tetszőleges mélységben bele tudok túrni a rendszerbe, és a standard unixos tool-ok nélkül (különféle scriptelések, grep, sed, stb) is meg vagyok lőve. Arról nem is beszélve, hogy végszükség esetén bármit meg tudok csinálni ssh-n keresztül akár a telefonomról is.

A másik amit mindenki emleget, az az office és barátai. Egyrészt a túlnyomó többségnek bőven elég a libre/openoffice (space-ekkel középre igazítani ugyanúgy lehet, mint MS Officeban...). Ha meg kéne venni az MS Office-t sok pénzért, máris nem lenne olyan fontos sok embernek. (Mondjuk ez az egész engem nem érint, mert gyakorlatilag semelyik irodai csomagot nem használom; kizárólag LaTeX-ben írt dokumentumot adok ki a kezem közül).

A Linux-nak továbbá az a nagy előnye, hogy egy számítógéppel most ismerkedő embernek pont ugyanolyan könnyű/nehéz rajta megtanulni a böngésző nyomogatását, mint Windowsban, viszont sokkal kevésbé tudja széttúrni.
V8 2012.09.10 15:48:07
@Gyuri58: A leírtak alapján még nem teljesen világos, hogy mi lehet a probléma oka. Ha stereo mikrofonod van, akkor a próbáld ki azt, hogy a mixerben (ahol a hangerőket tudod állítani) próbáld ki azt, amit fentebb írtam: először a skype beállításai között tiltsd meg, hogy a skype hozzányúljon a hangerőhöz, aztán a mikrofon egyik csatornáját (mindegy, hogy bal vagy jobb) próbáld lehúzni 0-ra. Ez egy tipikusnak mondható probléma, érdemes kipróbálni.

Ha ez nem segít, akkor viszont ennyi információ nem elég ahhoz, hogy bármi értelmeset lehessen tanácsolni.
Vak tyúk is talál szemet a mondás szerint, és tényleg: úgy tűnik, hogy a Fidesz-kormány is egy olyan törvényen dolgozik, ami az eddigiekkel szemben tök normálisnak tűnik, mert 1. komoly dologról szól, 2. végre nem a kisembert szívatják vele.Ismert a probléma, hogy a magyarországi…..
V8 2011.05.25 11:20:43
@zero: Amúgy meg csak a szokásos: van egy elérendő cél, amire hozunk egy jól hangzó szabályt. Kiderül, hogy a szabály nem jó, ezért hozunk még két szabályt, aztán ott is lesz kiskapu, és így tovább rekurzívan.

Ehelyett használni kéne a megfelelő tudományágak releváns módszereit (játékelmélet, ezen belül mechanizmustervezés). Olyan szabályokat kell alkotni, amiknek a keretében az önző ágensek összesített viselkedése pont az elérendő célt fogja kiadni, és nem hasraütésszerűen mindent össze-vissza szabályozni, túlnyomórészt tünetszinten... Mondjuk ehhez megfelelő tudású emberekre lenne szükség, és nem rokonokra/haverokra/mikutyánkkölykére.
V8 2011.05.25 11:25:50
@Nurrddin: arról nem is beszélve, hogy sokat tisztulna az autópiac. Ugyanis miért venne bárki murvásplaccról autót, ha a határ túloldalán ugyanazt ugyanannyiért megkapná, kisebb kockázattal. Így a gyanús autó csak reálisan olcsón menne el, és kevésbé érné meg a trükközés.
Michael Knight Lex rendszám 2011.05.23 16:59:00
Csak egyetérteni tudok a külföldi rendszámú autóval folytatólagosan elkövetett adócsalás és közteherviselés alóli kibújás minősített esete törvényi szintű megakadályozásának ötletével.Hányszor megkapom e blog olvasóitól, hogy bezzeg nekem egyszerűen semmi nem jó, amit…..
Mivel az utóbbi időben domináltak a fajsúlyos, már-már komor témák - szolgálati nyugdíjtól a nukleáris balesetekig - úgy éreztem, hogy ideje elővezetnem egyik régi kedvencemet, ami az előttünk álló hosszú hétvége kezdeteként (remélem) könnyed szórakozást…..
V8 2011.03.11 10:28:41
@nabazzmeg: e^(i*pi) = -1, a sorozat pedig sum_{n=1..inf} 1/(2^i), ami zárt formában kijön, és = 1. Tehát a két "bonyolult" tag kiejti egymást, vagyis az utalandó összeg $0.02 :)
Ez a téma sem első ízben kerül elő, elég csak a szemeretelepi vasúti átjáróra gondolni. De nem ez az egyetlen és probléma ez a HÉV esetében is, amit Csaba hozott fel példaként. Hisz vasútállomásnál még lehet arra hivatkozni, hogy nem minden vonat áll meg a kisebb állomásokon…..
V8 2011.02.24 10:04:01
@Figyel Castro: Én meg Sashalom, de Cinkotán is naponta járok.

Az önkormányzat csináltatott egy értelmesnek tűnő tanulmányt a HÉV-metró összekötésről: www.budapest16.hu/?q=node/5439

Szépen kijön, hogy némi ésszel mennyivel jobbá lehetne tenni az egész közlekedést, persze úgysem lesz az egészből semmi...
V8 2011.02.24 10:07:16
@gorillka: Az a Magtár utca, régen nagyon jó volt, de mostanában az egész környéket telepakolták lengéscsillapítógyilkos fekvőrendőrrel. Egyébként arra lehet kijutni Csömörre, nem direkt egérútnak tervezték.
V8 2011.02.24 10:16:37
@gorillka: Egyébként az irány megfordítása egyáltalán nem egyszerű, a teljes biztosítórendszert ki kellene cserélni, és szinte mindent átépíteni.
Senki nem hiszi, hogy a nagy fekete autó azért tol le, mert így biztonságos és gyors. Vélemények az azonos című írásunkról...
V8 2011.02.10 14:57:34
@balambher: A miniszter is ugyanolyan mezei halandó. Rajta kívül még elég sok ember elmondhatja magáról, hogy be van osztva az ideje, és sok helyre oda kell érnie.

Épp ez a baj, hogy fontos embernek képzelik magukat, akiknek többet szabad, mint másoknak - és ilyen szabályokat is hoznak. Semmivel több tiszteletet és megbecsülést nem érdemelnek (sőt...), mint egy utcaseprő, egy pék, egy tanár, stb.

Egyébként valószínűleg mind bel-, mind külföldön elismerést váltana ki, ha valamelyik garnitúra lenne elég szerény és tökös, hogy olcsó autóval járjon, és előjogairól (mentelmi jog, stb) lemondjon. És miért ne járhatna akár egy miniszterelnök Swifttel?
V8 2011.02.10 15:10:20
@balambher: Erről beszélek, ez a megkülönböztetés egy felesleges dolog. Sosem értettem azokat az embereket, akik egy bármilyen vezetői pozíciót tisztelnek. (Húha, xy főnök, stb.) A miniszter is egy ugyanolyan állás, mint bármelyik másik (bár mint látjuk, sokszor szaktudás vagy értelem sem kell hozzá, csak párthűség; oldalfüggetlenül).
V8 2011.02.10 15:42:19
@balambher: Az ellátandó feladatot egy Swifttel is ugyanúgy el lehet látni, mint egy Audival (mint már kifejtettem, feleslegesnek tartom a védelmüket, gyors közlekedésüket, stb). És a munkája nem fontosabb semennyivel, mint bárki másé - és igen, az ennek ellentmondó felfogást meg lehetne változtatni, csak nem érdekük, hiszen nyilván sokkal jobb uraságként élni, mint egy hivatalnokként.
Rutinos Hiénázó vagy kezdő, a Sebességhiéna játékában mindenki egyforma eséllyel indul. Illetve mindenki, aki megérti az egyszerű szabályokat és tisztességesen játszik. Először azonban lássuk a nyereményt: egy remek, boros szakácskönyv Így főzneka  borászok címmel,…..
Kicsivel több mint egy éve beleállt a görcs a homloklebenyembe: kell egy W126. Nem akármilyen, szigorúan V8-as. Hisz' a napi hatkilométeres városi ingázásra nincs jobb egy (velem együtt) kéttonnás 500-asnál. Állítólag az ADAC is ezt hozta ki egyszer győztesnek a városi tesztjén.…..
V8 2010.12.17 10:51:38
@Dövan: Ezért kell a ritkább autóhoz megfelelő szerelő. Meg kell keresni azt, akihez mindenki hordja az adott típusú autóját. Sose értettem, hogy aki beleugrik egy régi, ritka autó tartásába, az miért nem elsőre az elismert szerelőhöz viszi, aki ért is a típushoz. (Az autómban egy általános szerelő külföldön másfél óra alatt cserélt benzinpumpát - nem is tökéletesen, ami a sajátomnak max 20 perc lett volna, jól.)

Egyébként meg van olyan cég, ahol lelkiismeretesen megcsinálják a diagnosztikát, megvan hozzá a felszerelés is, persze nem olcsó (pl Érden, injektor van a nevükben).
V8 2010.12.17 11:12:45
@Dövan: A klubfórumok és pl népítélet szerintem elég jó támpont. Persze egy rendesen karbantartott adatbázis jó lenne, de valószínűleg sokan nem örülnének neki...
"grillhúsok" és kocsisor: az Üllői út a csütörtök délutáni dugó idején A legtöbb nagyvárosban az élet leginkább a belvárosi főútvonalak mentén zajlik: az "örökzöld" Champs-Elysées-n kívül elég belegondolni a berlini KuDamm, a frankfurti Kaiserstrasse…..
V8 2010.08.13 11:54:12
@plimplim: "Hungária-Thököly kereszteződésében, amikoris 70.000 (!) autót számoltak meg / nap"

Tehát addig nem lehet semmit kezdeni az utakkal, amíg ezt az autómennyiséget nem helyezik el. Egyrészt min 10000 kapacitású ingyenes (vagy bkv jeggyel/bérlettel ingyenes), biztonságos P+R parkoló, ahol a tömegközlekedés a parkolónál áll meg (max 5 perc séta, különben nem fogják használni), továbbá megfelelő elkerülő utak, és megfelelő tömegközlekedés. Ez metrónál pl közös peronos átszállást jelent, különben nem vonzó.

Egyébként Grazban a város széli parkolónál van olyan, hogy a villamos a parkoló mellett megy végig, és a különböző részlegekhez külön megállója van. Nálunk a P+R úgy néz ki, hogy van 100 hely, az megtelik, utána meg gyalogolhatsz sokat a közlekedésig. Hogy Örsön HÉV+metró összekötetlenségről ne is beszéljünk. Vagy 1-es villamos vége a Lágymányosi hídnál. Vagy a 4-es metró (ha valaha kész lesz) Kelenföldről indulása, agglomeráció helyett.
V8 2010.08.13 12:09:47
@xstranger: Azért számít az utazási komfort is. Vicces, hogy a XVI. kerületből a XI.-be gyorsabban el tudok jutni autóval, mint tömegközlekedéssel (végig kötöttpályás). Az idő amúgy az átszállásoknál veszik el.

(Amúgy 90%-ban BKV-val járok így is.)
V8 2010.08.13 13:00:54
@xstranger: Egy jó tömegközlekedés azt biztosítaná, hogy városon belül (legalábbis csúcsidőben) nagyobb átlagsebességet lehessen elérni az autónál.

Egyébként a HÉV-M2, M2-4,6, M2-49,47 mind eléggé jellemző és nagy forgalmú kapcsolat. Értelemszerűen ebből a HÉV-M2 az, ahol nagyon sokat lehetne hozni az utazási időn, a metró-villamos átszállással nyilván nem lehet mit kezdeni.

Egyébként egy konkrét számokat és alternatív terveket is tartalmazó tanulmány a HÉV-metró összekötésre: www.budapest16.hu/?q=node/5439
Érdemes lenne a sokszor és sokak által démonizált "zóna 30" néven futó forgalomcsillapított terülek új, vonzóbb elnevezésére ötletpályázatot kiírni. Különösen itthon, Magyarországon ugyanis nagyon erős a kollektív gyűlölet ezekkel a táblákkal és az általuk…..
V8 2010.08.12 12:56:06
@cso zsi: Valamint akkor sem probléma a 30, ha lehet tényleg annyival menni.

Nálunk sajnos az a szokás, hogy kiraknak akkora fekvőrendőröket, amiken lépésben lehet épphogy átmenni, ezért előttük mindenki fékez, utánuk meg gyorsít, és nyilván nem 30-ig. Ha viszont olyanok lennének a fekvőrendőrök, hogy a 30-at betartva lassítás nélkül át lehessen rajtuk menni, akkor mindenkinek sokkal elviselhetőbb lenne...

Amúgy Graz-ot szokták a legautóellenesebb városként emlegetni, pedig sokkal jobban használható autóval szerintem, mint BP, pl a forgalomszervezés miatt.
V8 2010.08.12 13:53:27
@XABI: "az autósok nagy része nem ismeri az üresben gurulást, még ilyen benzinárak mellett sem fedezte ezt fel"

És nagyon helyesen. Az injektoros autók ugyanis motorfék üzemmódban 0 üzemanyagot fogyasztanak, míg üresben gurulás üzemmódban nem 0-t.

Egyébként a fekvőrendőr akkor jó, ha kényelmetlenség nélkül át lehet rajta menni a megengedett sebességgel. Ha lassabban lehet, akkor az frusztráció, és sok extra gyorsítás/lassítás.
Augusztus hatodikán egy Vinay Deolalikar nevű matematikus szétküldött egy emailt, amelyben azt állítja, hogy megoldotta a P=NP problémát.Ez a probléma a számítógéptudomány messze legfontosabb nyitott kérdése, és ha most elég gyors vagyok, a Vincent lesz az első olyan magyar blog,…..
V8 2010.08.10 16:16:37
@tanarseged ur: az idegrendszer kicsit más téma, ebben nem vagyok otthon. Jelenleg legfeljebb elég primitív és kis komplexitású utánzatokat lehet gyártani.

Az ekvivalens azt jelenti itt, hogy pontosan ugyanazokat a feladatokat tudja megoldani. Tehát ha egy feladatra tudok csinálni egy TG-t, akkor tudok egy PDP-t is, és ez fordítva is igaz. A futásidő más kérdés. Egyébként a gyakorlatban ez azért nem használható, mert attól, hogy párhuzamosan tudsz dolgozni, az energia, hely, stb igény ugyanúgy exponenciálisan nő.
V8 2010.08.11 09:59:29
@tanarseged ur:
(1)-re inkább azt mondanám, hogy X konstrukció ekvivalens egy TG-vel. Ez kb azt jelenti, hogy X szimulálható egy TG-vel, és egy TG szimulálható X-szel.

(2) értelemszerűen gyengébb dolog, pl egy egyszerű véges automata is szimulálható TG-vel, de egy TG nem szimulálható egy véges automatával.

Ezek a fogalmak egyébként a kifejezőerőre vonatkoznak, a lépésszámok itt (általában) irrelevánsak.
V8 2010.08.12 10:03:58
@tanarseged ur: @peetmaster:
pontosabban egy NDTG-t lehet egy TG-vel szimulálni, és biztos felső korlát is van a lépésszámra: ha az NDTG poli időben végez, akkor a TG exp időben.

A probléma, hogy a TG egy létező konstrukció, míg NDTG-t nem tudunk csinálni (vagyis a kvantumszámítógép vmi ilyesmi lehetne).

Tehát itt két fogalom van:
- egy módszer/automata kifejezőereje, amiben a TG, NDTG, PDP, stb stb mind ekvivalens -- ez azt jelenti, hogy milyen problémák megoldása lehetséges vele elvileg,
- és egy adott kifejezőerővel rendelkező módszerek/automaták sebessége bizonyos feladattípusokra

A TG-vel felismerhető nyelveken belül az NP nyelvosztály csak egy (valódi) részhalmaz, de igazából ezen kívüli problémák a gyakorlatban ritkán jönnek elő. A P!=NP annyit jelentene, hogy TG-vel (lényegében az összes létező számítógép az) polinom időben tényleg nem tudunk megoldani egy csomó problémát, és nem csak mi vagyunk "bénák", amiért eddig nem sikerült.

A P?NP kérdéskörön kívüli dolog, hogy ha képesek lennénk csinálni egy NDTG-t, akkor simán meg tudnánk polinom időben oldani minden NP-beli problémát függetlenül attól, hogy P és NP viszonya micsoda.

Természetesen vannak olyan problémák, amiket garantáltan nem lehet megoldani polinom időben TG-vel (ettől még egy részüket simán meg lehet oldani exp vagy annál is rosszabb időben), és vannak olyanok is, amik algoritmikusan eldönthetetlenek (RE-be tartoznak, de R-be nem), és olyanok is, amik TG-vel egyáltalán nem megoldhatók (pl diagonális nyelv felismerése).
Persze nem mind, csak 90-95 százalékuk. Mégis, nem lenne elvárható, hogy aki jogsit kap, akár a szédítő ötvenet is el merje érni? Vélemények az azonos című írásunkról...
V8 2010.07.07 08:57:46
@sz_: Pont az a probléma, hogy rosszul oktatnak, és rosszul rögzülnek ezek a dolgok.

A környezetemben volt olyan, aki a tanulás alatt egyáltalán nem váltott 3-mas fokozat fölé (az oktató kiszámolta, hogy fogyaszt városi 30-40-nel legkevesebbet az autó).

Továbbá 1500-2000 környékén felváltatnak, aztán meg lehet csodálkozni, hogy valaki 70-nél 5-ösben nekiáll előzni (egy másik - nemrég jogosítványt szerzett - ismerősömnek én mondtam, miután panaszkodott az autója gyengeségére, hogy próbálja meg 2000 fölé vinni esetleg a fordulatot, meg 70-nél 3-masba simán visszaválthat).
V8 2010.07.07 09:12:22
@Ninjaboy: >> Aztán ott a fék: mindig azt mondják, hogy "kuplung fék" <<

Tényleg, ez a másik, amitől nagyon ki vagyok borulva. 70-ről 50-re visszaváltás nélküli lassításhoz is kuplungot nyomnak nagyon sokan... brr....
Ezt szokták mondani a himi-humi szakértők. A lustaság, a tapasztalathiány, a felületes ítélkezés miatt gondolják így. Az én szerepem kicsit megvédeni a veteránautókat, és még rémisztőbbé tenni magát a veteránozást. Vélemények az azonos című írásunkról...
Belsőség A söprögető félcápa 2010.04.08 09:25:59
  Négy ajtó, öt méter, hat henger. Vettem egy öreg luxusautót, és nem bántam meg. Vélemények az azonos című írásunkról...
V8 2010.04.08 14:03:53
@PuruttyaIrto: Ha rendesen karbantartod, akkor egy ilyen youngtimer teljes értékű, hosszabb utakra is használható autó. Az enyémmel (nem BMW, de ugyanez az időszak és kategória) megjártam minden gond nélkül Horvátország távolabbi részeit, Triesztet, Ausztriát többször, stb. Külön felkészítés nélkül bármikor vállalnék egy néhány ezer km-es utat.

Nyilván a szétütött, nagyzene-kékled példányok más tészta.
Egy friss diplomás levélírónk meglepő adatot oszt meg velünk, a felvett hallgatók csupán töredéke szerez diplomát, az ő konkrét példájából kiindulva az évfolyama 16%-a  jutott el a diplomáig. Ennek több oka is van, az egyik nyilván a sokat szidott finanszírozás, sokkal…..
V8 2010.03.26 12:15:02
@Haibane: Most éppen 2.37 :) Ráadásul alanyi jogon... Aki nem hiszi, itt megnézheti:
vik-hk.bme.hu/tanulmanyi-osztondijtablak-20092010-tavaszi-felev
V8 2010.03.26 13:08:10
@alippai: "Nem egészen, az emberek 40%-ának jár tanulmányi ösztöndíj alanyi jogon,"

Nyilván, most az alanyi jogot úgy értettem, hogy nem kell pályázni az ösztöndíjra. Az adat két részről szomorú: egyrészt, hogy 2.xx átlaggal már a felső 40%-ban lehet lenni, másrészt, hogy mi ebben az ÖSZTÖNdíj.

@Haibane: Igen, oda már normális felvételi van.

Egyébként az ösztöndíjosztás elveiről: régen nem volt differenciált az ösztöndíjosztás alap/szakirány között. Feltűnt a HK-soknak és egyebeknek, hogy a szakirány sokkal könnyebb, ott minden milyen jó, szedjük hát külön a két dolgot (nem szumma hallgató*0.4, hanem szumma alap*0.4 + szumma szakirány*0.4 kapjon). Azt persze elfelejtették, hogy szakirányhoz kellett három szigorlat és egy csomó tárgy teljesítése, így szakirány előtt lazán el lehetett lenni 5-6 évet.
V8 2010.03.29 18:11:17
@záporjózsi: Köszönöm, már elvégeztem, még az 5 éves képzésben, most BSc-s BME info- és villanyosokat tanítok.
  A svájcifrank alapú autóhitel halott. De mi történik azokkal, akik még törlesztik? Mit tegyen, aki nem tud fizetni? El fogja veszíteni az autóját? Ki kaphat mostantól hitelt, és mennyit? És vajon melyik márka vevői a legmegbízhatóbb, illetve a legrosszabb törlesztők?…..
RE:blog Homepátiás matematika 2010.02.26 10:43:00
Mint az orránál tovább látó ember (és ez esetemben nem kis teljesítmény) engem sem tud meggyőzni a homeopátia, hogy finoman fogalmazzunk. Az elmélet alapját képező, már első blikkre egyértelműen hamis - vagy túlcsorduló jóindulattal: bizonyítatlan - alaptételeket adottnak…..
V8 2010.02.26 13:42:21
@jbc4wa: a migrén tipikus pszichoszomatikus dolog tud lenni, így a placebohatás nagyon jól érvényesülhet.

Miért nem lehet azt elfogadni, hogy a saját tapasztalaton alapuló esetek nem relevánsak? Az én környezetemben olyan esetről tudok, ahol nem segített. Mégsem ez alapján állítom, hogy hatástalan, hanem a vonatkozó kutatási eredmények alapján.

Amúgy normál gyógyszereket sem szoktam szedni (de ha olyan betegségem lenne, nyilván szednék).

@sünsámuelné: "láss csodát a homeopátiás szerektől újra megindult a kis vérköri keringés"
Nincs rá bizonyíték, hogy attól. Ennyi erővel a hétszer csavarodott szíriuszi fénytől is megindulhatott. Vagy bármi mástól.

Az idők során bebizonyosodott, hogy egyedi esetek alapján nem lehetséges kellően megalapozott következtetéseket levonni.
V8 2010.02.26 14:01:26
@jbc4wa: Bárminek lehet hozzá köze. Főleg úgy, hogy állításod szerint a betegség néha előjött és néha eltűnt.

Mint írtam, a migrén sokszor pszichoszomatikus betegség, így placeboval csodálatosan gyógyítható.

Az, hogy normál gyógyszer esetén nem jött elő placebohatás, az bárminek köszönhető. Ha (akár nem tudatosan) nem szimpatikus az orvos, simán lehet, hogy a nocebo hatás érvényesül. Főleg ahogy írtad, hogy még a betegséged nevét sem közölte, míg a HP ember pedig foglalkozott veled.
V8 2010.02.26 14:40:55
@jbc4wa: "Hasonló mentalitású emberek állították párszáz éve, hogy a Föld a mindenség középpontja és persze lapos."

Egyáltalán nem. Nem azért mondjuk, hogy a HP nem működik, mert nem tetszik a dolog, hanem mert megalapozott kísérletek nem igazolták a hatásosságát.

Fordítva jobb az analógia: "bármerre is nézek, a Föld lapos, valamint azt látom, hogy a Nap reggel kel és este nyugszik, tehát a Föld körül mászkál" vs "nekem bejött, szomszédasszonynak bejött, tehát működik".