Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lobra

236 bejegyzést írt és 3695 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kisasszonyfutball Tavaszi előzetes 2024.01.04 14:49:07
2024. tavszán a felnőtt magyar női labdarúgó válogatottnak Belgiummal kell megküzdenie egy oda-vissza összecsapáson, amely eldönti, melyikük kerül fel az A-divízióba (vagy marad ott), éa melyik csapat hullik a B-divízióba (vagy marad ott). A belga csapat ősze váratlanul jól sikerült: legyőzték…..
Satyrblog Kétfarkú 2022.09.25 09:18:47
A felső farkát csóválgatja lassan;már megkopott az egykori öröm,nem szikráz már, mint rézzárvány a vasban,nem őrködik a főáramkörön.A másik farkát maga alá húzza.Tudja, hogy félni mindig van kitől.A két farok, akár csecsen a grúzra,dacolva néz, majd bágyadtan ledől.   Amint látható, Tisztelt…..
Csak néhány bemutató szó erejéig idézem fel a két testvér eddigi gazdag karrierjét, amely bővelkedik nagyon hasonló, de nagyon eltérő mozaikkockákban is, én most megpróbálok az előbbiekre koncentrálni. Ezúttal sincs értelme megismételgetni a Wikipédia adat- és eseménysorait, hadd tartsam azokat…..
Satyrblog Gondolataim a vallásról 2022.09.01 07:10:56
Egyértelműen ateistának tartom magamat, így nevelt mind a szülői ház, mind az iskola. Igazolja ezt az állításomat, hogy egyrészt már a születési anyakönyvi kivonatomban sincs kitöltve a "Vallása" rovat, másrészt egyetlen általános- és középiskolai bizonyítványom nem tartalmaz sem felekezeti, sem…..
Satyrblog ÁTLAG 2022.08.03 10:00:01
Nem igazán magas fokú tanulmányainkból emlékezhetünk, hogy az átlag egy kifejezetten statisztikai rendeltetésű hányados. Az osztandó a vizsgált komponenseket jellemző számszerű értékek összege, az osztó a vizsgált komponensek mennyisége. Ezt azért érdemes tisztázni, mert azt szajkózza a királyi…..
Satyrblog Háború eladó 2022.06.29 13:51:06
Egy új, természetesen szintén csupán jelszóként használható kommunikációs fogalomzavar terjedt el hihetetlenül gyorsan a magyar királyi médiatér papagájkalitkájában: "a háború árának megfizetése". Vajon mely cég dobta piacra a "háború" nevű terméket vagy szolgáltatást, milyen költségeit kívánja…..
Satyrblog Versenyképesség 2022.05.15 10:35:13
Ebben a témában nem igazán számítok széles körű egyetértésre, de a vita kedvéért azért megosztom. Néhány gondolat az elterjedt magyar szóhasználatról: A versenyképességet – szerintem alapvető fordítási pontatlanság miatt - egyértelműen pozitív jellemzőként használja a közbeszéd, miközben az én…..
Természetesen nem minden közvéleményénkutatást jellemeznek azonos számadatok, de az egyszerűség kedvéért válasszunk ki egy jellemző matematikai környezetet. Egyértelműsítsük, hogy országos pártlistás választásról (téves szóhasználattal: „szavazásról”) van szó. Ez egy olyan 1000 fős minta telefonos…..
Satyrblog A VAR és a leshelyzet 2022.03.18 08:02:21
A nemrég bevezetett játékvezetői videóasszisztens (VAR) egyik feladata annak eldöntése, hogy a támadó csapat szabályosan szerzett-e gólt, nem előzte-e azt meg leshelyzet. A FIFA szabályalkotó testülete, az IFAB által kiadott szabálykönyv, „Laws of the Game 20/21” így definiálja a leshelyzet…..
Az 1991-ben létrehozott Visegrádi Együttműködés (más néven V4)  Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete. Célja ezen országok gazdasági, diplomáciai és politikai érdekeinek közös képviselete, esetleges lépéseinek összehangolása. Létesítésének alapgondolata a régió…..
A vonatkozó definíciók szerint közbeszerzésnek az államigazgatási és egyéb költségvetési szervek közszolgáltató tevékenységével közvetlenül összefüggő árubeszerzések, építési beruházások és szolgáltatási megrendelések meghatározott körét nevezzük, amelynek értékhatárát Magyarországon az éves…..
Satyrblog Tegyünk különbséget 2022.02.23 16:24:44
A jelen idők egyik fontos demokratikus emberi alapjoga az állampolgárok választójoga, amely az őt definiáló körülményeknek köszönhetően azt fejezi ki, hogy alapesetben – többnyire egy alsó korhatár betöltését követően – minden egyes állampolgárnak egyrészt joga van kifejezni, hogy egyes tisztségek…..
A címben szereplő két alternatíva fontos témája a már zajló, az országgyűlési képviselő-választásra vonatkozó politikai kampánynak, éles visszautalásokkal a korábbi reform-elképzelésekre a vizitdíjjal meg a kórházi napidíjjal. Nézzük meg a jelenlegi helyzetet. Vajon ha az egészségügyet üzletnek…..
A két fontos fogalom mind a választások, mind a népszavazások során szerepet játszik. Mivel április 3-án mindkettő országos hatáskörű esemény lesz, induljunk ki abból, hogy a lehetséges résztvevők száma 8 millió magyar állampolgár. Érvényességről akkor beszélhetünk, ha közülük legalább 4 millió,…..
Satyrblog Vita a vitáról 2022.02.10 10:01:52
Az ellenzék győzelmében bízó nagy sokaság megválasztotta az elmúlt ősszel a maga miniszterelnök-jelöltjét. Ez az úr nyilvános szóbeli televíziós vitára hívta ki a hatalmon levő oldal hasonló pozícióját elfoglaló, bár nem választással, hanem önjelöléssel odakerült politikai vezetőjét. Az ügyek mai…..
Satyrblog A választójogról 2022.02.08 22:26:42
A demokratikus országokra nagyjából egyöntetűen jellemző, hogy az állampolgárok által nem túl bonyolult feltételek teljesítése esetén mindenkire kiterjedően gyakorolható aktív és passzív választójog általános, egyenlő, titkos és közvetlen. A sokak által ismert kivételek egyike az Amerikai Egyesült…..
Az úgynevezett „rezsicsökkentés” témakör bevezetési szakaszának egyes végiggondolatlan következményeiből mutatok rá néhányra (később továbbiak lesznek még).  Ebből a szempontból komoly megfontolásra érdemes Márki-Zay Péternek az a kijelentése, hogy "A valódi rezsicsökkentés során a rászoruló…..
Satyrblog Összeszámoló 2022.02.05 09:54:03
Ebben a Satyrblog nevű blogomban 2009. augusztus 30. és 2022. február 5.  között eddig - a blog saját statisztikai rendszerének nyilvántartási adatai szerint - 216 bejegyzés szerepel, összesen 31704 megnyitással, vagyis ugyanennyi el- vagy beleolvasással. A blog által első sorban érintett témák:…..
Satyrblog Csillagjegyek 2022.01.31 13:47:04
A polgári nevemen (Várkonyi Miklós) futó Facebook oldalam hasonló "Csillagjegyek" című albumának képeit és bejegyzéseit töltöm fel ide: VÍZÖNTŐ: Bort iszom, mert jobban fizet, s prédikálok Öntött vizet. HALAK: Bezárták a Halakat: rácson lóg a falakat. . KOS:…..
Az alábbi, eltérő színnel szereplő szöveget sok évvel korábban írtam, arra reagálva, amit a köznevelési törvény akkor bevezetett. Most a felelevenítésére az adott okot, hogy hétfőn,  2022. január 31-én reggel 8 és 10 óra között a két pedagógus szakszervezet  két órás figyelmeztető sztrájkot…..
Satyrblog Gombafejek magyarosan 2022.01.24 17:03:29
Az első pillantásra rejtélyesnek és egyértelműen a kulinária témakörébe vágónak tűnő cím valójában könnyen megfejthető, elég csak egy futó pillantást vetni a mellékelt lovagi fényképre, vagy a linken keresztül elérhető sorakozó szövegekre, és azok alapján felidézni a dalok eredeti előadóinak…..
Satyrblog SZUBJEKTÍV MEMOÁR  2021.04.18 08:45:00
Diktátor nyalonca, szedd össze magad, ha idéznéd a dicső napokat! Egy hónapja zártam tizedik évemet, illedelmesen kialudtak a gyertyák, így a csonkjuk még életben maradt.  Egyetemisták az útjukat járták, aznapra másnak is gyorsan vége lett. Lobogóikat lengették látszólag, szél fútta át a lyuggatott…..
Satyrblog Reszkess, koronavírus! 2021.04.07 19:51:05
Arra a szép napra ébredtünk ma reggel, amikor a hivatalos magyar COVID szervek immár beoltottnak, átoltottnak minősítettek két és félmillió magyar (vagy egyéb, országunkban élő nem magyar) állampolgárt, és ez a mennyiségi érték állítólag feljogosít bizonyos vírusvédelmi célzatú lezárások fokozatos…..
Lobra 2021.04.08 19:59:53
Köztudott, hogy az ez évi férfi labdarúgó Európa-bajnoki döntő meccseinek egyik helyszíne Budapest, és az is, hogy a fő szervező UEFA körbe kérdezte a helyszín-városokat, fejtsék ki véleményüket a stadionoknak a pandémia által befolyásolt várható látogatási szabályairól. Az MLSZ, a Gazda focimániája által lenyűgözve, addig ment el, hogy nem zárja ki akár a Puskás aréna teljes megtöltését sem, feltéve, hogy a majdani látogatókat akkorra már beoltották. Csakhogy a hazai hatalmi szóhasználatban a "beoltott" státus téves definíciót használva csupán annyit jelent, hogy a páciens már megkapta az összetett védőoltás első adagját, noha tudjuk, hogy megbízható védettség csak a második dózis felvételét követő 7. nap elmúltával épülhet fel. Félő ezért, hogy átmeneti állapotú, első dózisos szurkolók is összezsúfolódhatnak majd a nézőtéren, és nemcsak magyarok, de a feltehetően megkönnyített határátlépés miatt külföldiek is. A meccseket követő két hét múlva pedig jöhetnek az új szurkolói találkozások különböző COVID intenzív kórtermekben, idehaza és külföldön. A mérkőzések helyszíni követése a televíziós közvetítéssel összehasonlítva vitathatatlanul kevesebb információt nyújt, jó alkalom azonban a közös balhék iránti olthatatlan vágy kielégítésére. Arra azonban így is kíváncsi lennék, befér-e majd a társaság az addigra ismét tágra nyitni engedélyezett, a belső teret zsúfoltan kihasználható kocsmákba a meccsre látogatás fénypontjaként.
Satyrblog Szönettköszörű 2020.05.07 08:08:39
Aki Kedves Olvasó ennek a bejegyzésnek a címét elolvassa, joggal szaladhat össze a szemöldöke, ráncosodhat meg a homloka: "Nem gazdagabb ez a cím jó néhány, mondjuk hat ponttal? Meg egy vesszővel?" Ha nem jellemzője, hogy átsiklik a bonyolult rejtélyek felett, akkor egyértelműen biztatnám a…..