Regisztráció Blogot indítok
Adatok
muffalo_bill

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Észak- és Dél-Korea másfél hónap különbséggel lépett be az űr elérésére képes országok klubjába: december 12-én az északi Unha-3, január 30-án a déli Naro-1 rakéta állított pályára egy-egy műholdat. A puszta számok alapján tehát a kedves vezető hős népe legyőzte a…..
Említettem már párszor itt a blogon, hogy idén nálunk, Balatonalmádiban zajlik a Kepler űrtávcső asztroszeizmológiai konferenciája. Az esemény talán legprominensebb résztvevője Natalie Batalha, a Kepler misszió tudományos vezetőhelyettese a NASA-tól, aki gyakorlatilag személyesen…..
muffalo_bill 2012.06.23 13:26:52
@koborló: A bolygónak az adott csillagtól való távolságát a keringési időből és a központi csillag tömegéből lehet kiszámolni.
hu.wikipedia.org/wiki/Kering%C3%A9si_id%C5%91
A csillag típusának ismeretében megbecsülhető a tömege és a sugara.

A bolygó(korong) méretére a fedés "mélysége" ad információt. Minél nagyobb százalékát takarja ki a csillagnak az átvonuláskor, annál nagyobb a bolygó.
hu.wikipedia.org/wiki/Exobolyg%C3%B3

A bolygó tömegének meghatározásához másfajta mérések is kellenek, önmagában a fedési módszer nem elég. A csillag színképvonalainak kis periodikus eltolódásaiból mérik a látóirányú sebessége változását, amit a bolygó ottléte okoz. A két égitest közös tömegközéppont körül kering; minél jobban "rángatja" a bolygó ide-oda a csillagát, annál nagyobb a bolygó tömege.

Ha megvan a tömeg és a méret, abból adódik a sűrűség, és így a "Föld-szerűség" is. A csillag fényessége és a bolygó távolsága utal az "éghajlatra" (a felszín hőmérsékletére) is a bolygón.
Úgy tartja a mondás, hogy egy kép többet mond ezer szónál, és nekem most szavak ezreit kell más helyeken leírnom, így hát elevenítsük fel képekben a történelmi utat. A jelző, azt hiszem, meg fogja állni a helyét: a SpaceX történelmet írt azzal, hogy nagy, államilag…..
muffalo_bill 2012.06.02 15:56:25
Az Express-AM4 telekommunikációs műholdat még tavaly augusztusban vitte fel egy Proton rakéta, de elakadt félúton a geostacionárius pályára menet. Akkor úgy tűnt, az 51 fokos pályahajlású, ezer és húszezer km közötti ellipszisen maradt műhold mehet a kukába, mert a fedélzetén…..
A NASA jelenleg vákuumban van, ez azonban még nem szippantja ki az asztronautákat a világűrbe. Az amerikai űrhivatal az űrsiklóprogram leállításával keletkező lyukat most a Szojuzokkal és a COTS-programmal próbálja betömködni. Előbbi azonban inkább az orosz rulettre…..
muffalo_bill 2012.01.11 18:43:39
@gopuligo: Az emberes Szojuzok jó statisztikája is tény egyelőre. Plusz az a fontos dolog kimaradt, hogy a Szojuz űrhajók esetén van automatikus mentőrendszer. Ha a rakétafokozat leáll, a kabin az űrhajósokkal leválik és szépen visszahozza őket.

www.urvilag.hu/az_urallomas_es_oroszorszag/20111030_sikerult_a_fontos_progressz_inditas

kiskun.mcse.hu/cikkek/20021031.html

Ez a műholdaknál persze nincs, és adott esetben igen nagy, életmentő különbség!
A CIB-nél gondolnak a jővőre, legalábbis a sajátjukra. Az ügyfeleik gyermekének nyitott Szimba megtakarítási számlákról besöpörtek mindent, hiszen 14 éven keresztül most már csak 1%-ot kamatozik a nekik félretett pénz, azaz konkrétan fogy:Néhány éve a CIB banknál nyitottunk…..
Értelmesen Mit látott Gagarin? 2011.05.01 12:37:00
1961. áprillis 12-én indult útnak Gagarin, hogy elsőként az űrben megkerülje a Földet. Az 50 éves évforduló emlékére elkészítették a First Orbit című másfél órás filmet, amelyben végigkövethetjük Gagarin utazását. Az archív felvételek és a Nemzetközi Űrállomás (ISS)…..
muffalo_bill 2011.05.01 18:02:01
@wiener: Űrturizmus ide vagy oda, a Föld gravitációs terét nemigen fogod tudni elhagyni :) Különben nem is biztos, hogy szeretnéd, mert akkor mitől is maradnál Föld körüli pályán?
Pörögnek az események az ISS körül: január-februárban potenciálisan négy különböző űrhajó látogatja meg, japán, orosz, európai és végül, végre a Discovery űrsikló is. Elsőként a japán Kónotori-2 érkezett, az első űrhajó, ami pótalkatrészeket hozott az űrállomás…..
A készülő jövő évi költségvetés legszembetűnőbb jellegzetessége, hogy az egyensúlyt átmeneti, jelentős részben csupán könyveléstechnikai intézkedések segítségével kívánja elérni. A kiadási tételekről eddig nem sok részlet és elemzés látott napvilágot, így nem…..
Drága olvasók!Véreim! Magyarok!Megkérdezném tőletek, hogy ez a mondat:vége lehet a nyugdíjpénztáraknak kinek hogyan smakkol.1. Teljesen természetes.2. Jó az úgy is.3. Van benne valami furcsa.4. Hát, nem az igazi.5. Tök szar.6. Egyértelműen hibás, csak elírás lehet.És…..
muffalo_bill 2010.10.15 11:01:18
Kezdjük az estét minden idők legjobb hollywoodi kalandfilmjével, Az elveszett frigyláda fosztogatóival (HBO Comedy, 18:10), a lóhátról teherautóra ugráló Harrison Fordot ugyanis nem lehet elégszer újranézni. Sorozatfüggő olvasóink egész este a varázsdoboz előtt…..
Új szereplő jelenik meg az ázsiai űrversenyben: július 30-án Dél-Korea először fogja indítani saját fejlesztésű Naro-1 rakétáját. Ezzel a tizedik nemzetté válhat, ami saját fejlesztésű hordozórakétával elérte az űrt. Különös pikantériája a dolognak, hogy az északi…..
muffalo_bill 2009.07.17 19:51:10
Az észak-koreai műholdindítási kísérletet követően vártam, hogy a nyugati média azonnal lecsap, és világgá kürtöli a sikertelenséget, ez mégsem történt. A Taepodong-2 típusú rakéta INDÍTÁSA (a rakétákat nem lövik fel, indítják. kthxbye) nagy vihart kavart a…..
Ismét Piszkéstetőn vagyok, ilyenkor lehet bambulni a hóesést, a csillagos eget, a monitort, ahogy csorognak a frame-ek le a kameráról, hagyni a számítógépet a budapesti szobában, hadd számolgassa a csillagmodelleket, délután kettőkor kelni és hajnali hétkor lefeküdni. És blogot…..
A SpaceX nagy tempóval készül új rakétájuk, a Falcon-9 első próbájára. A cég nemrég nyert el egy halom pénzt a CTS megállapodás keretében, ami szerint 2010-től ellátmányt kell szállítania az ISS-hez. Ehhez azonban bizonyítania kell a rendszer működőképességét, ami kissé…..
muffalo_bill 2009.01.14 20:39:46
@lacalaca: apróságnak tűnik (és valóban az is :) A "kilövést" tényleg sokszor használják - mégis picit igénytelenségre utal. Mint a "Falcon-1-el" is (1-gyel helyett). A téma amúgy érdekes :)