Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lac1

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Királyvár Pöcsméregetéssel indulunk, már ha ez a Makulátlanok (vagy hogy a picsába is hívják az Unsullied hadsereget itten magyarul) esetében bármilyen formában is releváns, állnak a várfal előtt, sokan, odafent meg Bronn irányítja a védőket, egy kis szurkot ide, öntsél még…..
Szögezzünk le valamit rögtön a cikk elején, hogy ne maradjon kétségetek a végkimenetel felől: A Torment: Tides of Numenera a 2010-es évek legnagyobb klasszikus szerepjátéka. (Tényleg kimondtam? Vagy csak gondoltam? Azt hiszem kimondtam…) Hadd magyarázzam el, mielőtt dühödt Witcher-fanok kaszát és…..
Már nagyban nyúzzuk a Torment: Tides of Numenera-t, ami a méltán kult-klasszikus Planescape: Torment szellemi örököseként hirdeti magát és hirdette akkor is, amikor rekordméretű pénzhalmot harácsolt magának (abszolút megérdemelten) a Kickstarteren. Azóta láttuk már az első fejezetet korai hozzáférés…..
Lac1 2017.03.04 23:10:30
@molnibalage: Nem hiszem, hogy anyanyelvi szint közeli kellene hozzá. Én legalábbis nem tartom magam annak, mégis a legjobb szerepjátéknak tartom, amit valaha is készítettek.

Szerintem a Planescape: Torment már szinte túlnőtt a videojáték műfaján: szinte irodalmi alkotás, interaktív regény vagy dráma. Mégpedig nem is akármilyen, ez egy emberiségdráma, valahol a Faust, Az ember tragédiája, vagy A hetedik pecsét videojáték megfelelője. Olyan létfilozófiai kérdéseket boncolgat, mint a halál, szenvedés, bánat, vagy éppen a hit mibenléte és szerepe az emberek életében, vagy az emberi természet lényege és maghatározottsága. „What can change the nature of man?” – hangzik el a játék központi kérdése, és ami fontos, a játék nem fél válaszokat is adni. Mind a fő és mellékkarakterek, mind maguk a főellenfelek és a sok melléktörténet is ezeket a kérdéseket járja körbe különféle egyedi szempontból, de nem száraz filozofálgatással, hanem befogadható és érthető történeteken keresztül. A végkifejlet(ek) pedig nem giccses vagy melodramatikus, hanem átélhetően katartikus.

Fantasztikus írói, zenei és grafikusi teljesítményt tudhat magáénak ez a mű, csodásan vegyíti a könnyedséget a komolysággal, a furcsát és idegent az ismerőssel és azonosulhatóval.
Lac1 2017.03.05 10:33:24
@molnibalage: Ez egyrészt igaz :) Másrészt a műfaj kicsit más, mást lehet szövegben visszaadni, és mást vizuálisan. Igazad van, egy jó vizuális koncepció erős szinkronszínészi és rendezői munkával ugyanúgy magas művészi értékkel bír, ez elvitathatatlan (Life is Strange kiváló példa). De ez kicsit olyan, mintha a filmet hasonlítanánk a könyvhöz. A Planescape: Torment szöveges narrációja másfajta síkon dolgozik. Van például egy "jelenet", ahol a főhős egy emlékkristályon keresztül éli át egy korábbi énjébe szerelmes nő iránta táplálta érzéseit, eközben egy időben emlékezik arra is, hogy korábbi személyisége puszta hideg számításból tartott a nővel, hogy később felhasználhassa a céljaira. Vagyis egyszerre éli meg ugyanannak a jelenetnek mindkét oldalát, vagyis átéli a nő önzetlen és feltétlen szerelmét, miközben pontosan tudja, hogy tökéletesen hiábavaló. Egy ilyen jelenetet nem tudom, hogy át lehetne-e adni másképp, de máig az egyik legemlékezetesebb játékélményemként tartom számon.
Péter töltötte fel a lenti képet a Retro számítógép és játék klub Facebook-csoportba, az ő engedélyével közlöm itt is. Érdemes rákattintani és nagyban megcsodálni, mert a Commodore-korszakról sokat elmond. A szocializmus végnapjaiban, amikor még nem tudtunk rendesen angolul, és sokak otthonában…..
A társasjátékok ára az utóbbi években kis mértékben ugyan, de folyamatosan nőtt. Ennek következtében nagyot néztem, amikor megtaláltam az Under My Bed Kickstarter kampányát, hiszen a teljes játék ára mindössze 1 dollár. Persze 3, illetve 6 dollárt még rá kell számolni a…..
A hivatalos bejelentés előtt szellőztette meg a The Hollywood Reporter, hogy Alex Kurtzman producer (Star Trek-filmek, Hawaii Five-O, százezer más) újra befogja durrantani a világ legjobb tévés sci-fi-univerzumát. Egyelőre írókat keres hozzá. A THR szerint pont menő lenne, ha jövőre…..
Lac1 2015.11.03 02:48:28
@Öngerjesztő Erg: Vagy egy ázsiai kapitány :) Érdekfeszítő lenne, hogy a sok európai koponya helyett ezúttal a kapitány Szun Céra, Miamotó Muszasira, meg Misimára támaszkodna a komoly morális döntések meghozatalánál :)
IDDQD A 10 legjobb Blizzard-videó 2015.10.17 17:17:01
Nemsokára (november 10-én) jön a Starcraft II befejező része, a Legacy of the Void - avagy végre egy AAA-kategóriás rts ebben a mobáktól terhes, szörnyű világban -, és én is vágom már a centit, hogy mikor irányíthatom már a dicső protossokat a zergek ésvagy terranok ellen. El…..
 Előző csütörtök eseményei itt Pontosan egy hete volt, hogy Dargay nem bírta tovább. Fogta magát és egészen egyszerűen elment Virág anyjához és becsengetett a 47. számú házba. Virág anyja engedte be, de ennél többet nem tudunk. Vajon elmondta a titkot az asszonynak? Hogyan…..
Előző Orsolya itt. Kedd reggel Annamari egyszál pongyolában libben be a szentélybe. András valamin nagyon dolgozik, még kávézni sem hajlandó a csalódott nővel, nem hogy dugni. Valami tényleg nagyon nem működik közöttük, hamar kihűlt a felmelegített töltött káposzta. Az…..
Sok olyan előadó van, aki sorra tudja gyártani a slágereket és a jobbnál jobb albumokat, de rengeteg olyan előadó is létezik, akiknek csak egyetlen egyszer sikerül olyat alkotni, amit egyből az egész világ dúdol. A "one hit wonder" tökéletes kifejezés arra, amikor minden összejön…..
Elöljáróban csak annyit, hogy aki nem naprakész a könyvekből, (mint pl. én, aki a negyedik kötet első harmadánál tart) annak lesznek nagy meglepetések az epizódban. Mereen Szürke féreg nyelvleckét vesz Dany tolmács csajától, és a múlt időt menten nem a “tegnap reggel vettem…..
Lac1 2014.04.29 10:17:22
@sixx: A vámpír meg a kísértet is élőhalott, de nem zombi.
Dreadfort (mostantól: Rémvár) Azzal nyitunk, hogy Ramsay Snow és egy csaj egy szerencsétlen szőkenőt kerget az erdőben, az meg az aljnövényzetnek és a rendező szemétségének köszönhetően csetlik-botlik, pedig nem kéne, mert két kutya is van a nyomában a szadista üldözők…..
A Serbia Insajd hasábjain már régóta várat magára egy Tesláról szóló bejegyzés. Persze a szerb fizikusról érintőlegesen már többször szót ejtettünk; legutóbb annak kapcsán, hogy az Oatmeal nevű kultblog nemes egyszerűséggel a világ legnagyobb geekjének titulálta. Most…..
És Jézus is. A Slate-ben nemrég arról írt cikket egy fekete szerző, mennyire furcsa volt úgy felnőni, hogy az iskolában fehér volt a Mikulás, otthon pedig fekete. Az apja persze próbálta neki megmagyarázni, hogy a Mikulás bőre mindig pont olyan színű, mint azoké a gyerekeké,…..
Évek óta újra akartam nézni A vadak urát, hogy vajon tényleg olyan jó-e, mint ahogy a kazettamásolós korszakból emlékeztem rá. Tanya Roberts keddi születésnapja kiváló alkalom volt fejest ugrani a VHS-retróba, ráadásul simán megérte a múltidézés: Don Coscarelli 1982-es…..
Lac1 2013.10.16 15:16:06
@Gyingizik:

Illetve animációs műfajban még a Ralph Bakshi által rendezett és Frank Frazetta által rajzolt, rotoszkópos technikával készült Fire and Ice, ami szerintem a Sword and Sorcery egyik gyöngyszeme :)

www.youtube.com/watch?v=Sz-yLWGaIxM&noredirect=1
Az alábbi írást Dean Van Drasektől itt olvastam, és különösebb megjegyzés nélkül lefordítva közzéteszem, mert magáért beszél, nincs mit hozzátennem, mert bár sok helyen szubjektív, de lehetséges, és szimpatikus felfogást képvisel, és bár a végén kicsit elrugaszkodott, és…..
Bemutatom Józsit és Ferit. Mind a ketten Budapesten, a Terézvárosban laknak, mindketten nőtlenek, irodai munkát végeznek, esténként sokat Interneteznek kis albérleti lakásukban. Feri enyhe paranoiás személyiségzavarban szenved: i) Feri az a fajta rendszerellenes, aki nem szereti az…..
Lac1 2013.05.26 19:46:31
„" Nem egy belső indíttatásból fakad"

1) ez mit jelent?”

A belső indíttatás alatt azt értem, hogy a psziché természetéből fakadó, építő folyamat. A paranoia egy destruktív folyamat, beszűkült tudatállapot, akárcsak a depresszió. Olyan, mint egy elfertőződő, kezeletlen seb, egy lelki sérülés szövődménye. A kóros paranoidnak visszafejlődik a szociális "működése", leépülnek a kapcsolatai, az életminősége romlik.

Ezzel ellentétben egy hívőnél csak a hitből fakadóan ilyen nem történik. Megtörténhet vele is ilyesmi, mint bármelyik emberrel, és alkatilag is fogékony lehet rá, de ez a hittől nagyrészt független. Most hozhatnád példának mondjuk a szerzeteseket, mint elzárkózottságra példa a hívőknél, de az más természetű. Egymás mellé állítasz mondjuk egy buddhista remetét meg egy rögeszmés paranoiást, nyilvánvaló különbségek lesznek a lelkialkatukban: az egyik nagy valószínűséggel kiegyensúlyozott, és egyébként szociálisan magasan funkcionál, míg a másik instabil és a mindennapi életben is saját viselkedése és gondolatai okozta nehézségekkel kell megküzdenie, vagyis szenved.

Egyébként szerintem fontos megjegyezni, hogy attól még, hogy valaki igazat ad egy összeesküvés elméletnek, vagy mondjuk ellenségként tekint valakire, még nem teszi őt szükségszerűen paranoiássá. Az még nem paranoia, ha valaki szerint a háttérből a pirézek mozgatják a szálakat. Valószínűleg nincs igaza, de ettől ez még nem rögeszme.

---×××---

„Szerintem a vallás is az. normális, egészséges, földi élet helyett valaki a túlvilággal van elfoglalva. miközben az egésznek semmi jelentősége, abszolút pótcselekvés.
(...)
ez a vallásra is igaz. a hívők nem tudják feldolgozni, hogy meg fognak halni, emiatt kitalálják, hogy nem fognak.”

A hit és a vallás csak esetlegesen foglalkozik halállal, meg túlvilággal. Van olyan vallás, ami egyáltalán nem is téma, vagy nem foglalkoznak vele különösebben (például a Tao). A hitnek a halálfélelemmel való indoklása tudományosan is teljesen megalapozatlan (én legalábbis egyetlen olyan pszichológiai értekezésről nem hallottam, ahol valaki ezt alátámasztaná).

Másrészt bármilyen ontológiai kérdés központi szereplője a halál jelensége. Az, hogy az emberek foglalkoznak azzal, hogy mi is történik az egyénnel, amikor meghal, ugyanolyan elementáris kérdés MINDEN ember életében, mint hogy mi értelme van az életnek. Ez nem paranoia, az ember természetes igénye, hogy választ keres ezekre a kérdésekre. Nemhogy nem jelentéktelen, hanem egyenesen kardinális jelentőségű, ami a gondolkodó emberrel egyidős.

---×××---

„az üldözési mániás például szeretné, ha fontos lenne, és a fontosságának a hite a paranoia fontos jegye. ott van a cikkben az egyik mély igény.”

Nem. A paranoiás állapot fő mozgatója épp a menekülés, amivel ellen dolgozik saját pszichés igényeinek. Elfojtás. Mint amikor valaki nem ismeri el, hogy beteg, és ezért csak romlik az állapota, ahelyett, hogy elfogadná és tenne azért, hogy meggyógyuljon.

„az őrültségek mögött mindig vannak mély emberi igények, hát hogyne lennének, hiszen ezek az őrültek emberek, hát van annak oka, hogy miért őrültek, és ez valamiféle igény, ami félrement.”

Persze, de éppen az vezet a kóros elmeállapothoz (ha nem fiziológiai eredetű), hogy maguk a szükségletek nem elégítődnek ki, ezért felborul a belső egyensúly. A zavar éppen ennek a felborult állapotnak az állandósulása.

---×××---

„dehát amit itt leírsz, az minden vallás hívőire széles körűen jellemző. nem tudom, ezen sok szekta közül melyikre gondoltál, de szerintem hamisan osztod ketté a szektákat.”

Na az első tagmondatod az, amiben szerintem eléggé tévedsz. A hívők nagy részének a hite egyáltalán nem a csodákon vagy a megmagyarázhatatlan jelenségen alapszik a hite (bár van olyan is, de azt én személy szerint nem nevezném "hitnek"). Sőt, a vallások általában nem is helyeslik, ha valaki erre alapoz. Ha a mostani, ún. világvallásokat vesszük, mindegyiket valójában legalábbis valamiféle zseniális gondolkodó tanításaira alapozzák (Jézus, Buddha, Lao-Ce stb). Ezek a személyek mind tisztában voltak vele, hogy a megmagyarázhatatlanra alapozott hit ingatag, mert a megmagyarázhatatlan könnyen lehet átverés (a Bibliában például külön példázat erre az egyiptomi fáraó és Mózes esete), vagyis kiszolgáltatottság tesz.
Lac1 2013.05.26 19:47:01
„á nem. nem prédikálnak a papok a templomban, nincsenek tele a könyvesboltok vallásos könyvekkel! nem lézeng itt állandóan ezen a blogon is egy csomó hívő. és nem vitáznak. ugyan már!”

Azért messze nem ugyanaz a kettő. A pap azért prédikál, amiért a tanár tanít, a politikus beszédet mond, a blogger cikket ír, a kommentelő meg kommentel. A paranoiás viszont a diszkomfortérzetét igyekszik csökkenteni. Azért győzköd, mert sérült és támogatást igényel (megint ez a szó), keresi az elveszett kapcsolatot a külvilággal.

„én úgy látom, hogy a pótcselekvés definíciója nálad az, hogy "pótcselekvés az, amit más csinál".”

Nem. Ennyi erővel rád is mondhatnám, de nem mondom, mert nem gondolom így. Azért pótcselekvés, mert egy hiányt pótolnak, bizonyos igények kielégítetlenségét més igények túlzott kielégítésével próbálják ellensúlyozni. Így borul fel a belső egyensúly.

---×××---

„a keresztényeknél ennél egy jóval betegesebb dolog van jelen: az eredendő bűn.”

Ez megvan a buddhizmusban (és még sok más vallásban) is. Ez biza egy archetipikus motívum. Mondhatni, alapvető emberi vonás. Nem egy beteg dolog az.

„1) a paranoiás zavarban szenvedő emberek többsége is gyenge lefolyású, azaz annyira stabil, mint a hívők többsége”

Akkor az maximum furcsa gondolkodású, de nem paranoiás. Paranoiás viselkedészavarról van szó, nem furcsa viselkedésről. Az álmodozó sem magasan funkcionáló skizofrén. Attól még, hogy valaki valamiben a valósnál nagyobb, vagy nem létező fenyegetést gyanít, még nem teszi őt paranoiássá.
Félrefordítások Turistamegálló 2013.05.11 22:26:37
A Kossuth téren látható ez a tömören megfogalmazott táblafelirat: Őszintén érdekelne, hogy mi volt a magyar eredeti, amit így bírt angolra átültetni a fordító, már ha nevezhetjük annak az elkövetőt. A tippem "turistamegálló", mert azt nyilván nem akarhatták írni, hogy…..
Az epizódot felvezető képsorokból úgy tűnik, sűrű napunk lesz, lesz itt minden Jamie levágott kezétől az Operation: Fuck Westeros-t beindító Dany-n át a hőbörgő Karstrarkig. Aki lemaradt volna az eddigiekről, itt pótolhatja. Valahol vidéken Thoros imádkozik egy kicsit a…..
Média 2.0 Puzsér is csak báb? 2013.04.21 13:52:36
„Ki ez a kritikus?” „Mit tett le ő az asztalra?” „Megnézném, hogy csinálja utánam!” Ilyen és hasonló mondatok hagyták el azon versenyzők száját, akiket Puzsér Róbert az egyik kereskedelmi csatorna tehetségkutató versenyén kritikájával illetett. Azóta a kritikus…..