Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fenchurch68

3 bejegyzést írt és 2624 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A zsidó vallási törvények közül fontosságban kiemelkedik a házassági tisztaság betartása. A micva (parancsolat) abban foglalható össze, hogy az asszony havi menstruációja folyamán, mely jellemzően 5 napig tart (akkor is 5 napot szokás tartani, ha ennél gyorsabban megáll a vérzés) és azt követő…..
Fenchurch68 2020.02.11 14:27:00
@Günther von Kastenfrosch: Ezt ki mondta neked? (Mármint hogy "ezekben a napokban a nő sokkal kevésbé kívánja a szexet"? (Ha netán nő vagy, és te így tapasztaltad, akkor bocsi, de szerintem akkor is kérdezz meg pár asszonytársat, mielőtt ilyesmit leírsz.)
Vendégposzt Fenchurch68 tollából   A december végi, január eleji hosszas töltött káposzta-diéta után valami könnyedebb, tavasziasabb ételre vágytunk. Eredetileg baconbe tekert csirkemájat szerettem volna sütni, de miután a boltban csak rápillantottam a májra, és a pult mögött a néni rögtön…..
Fenchurch68 2020.01.31 21:10:34
@Waka: Azt elfelejtettem odaírni, hogy a melleket előtte András sós vizes trükkjével az átlagosnál eleve kicsit ehetőbbre konvertáltam :) édesemnek még így is túl "csirkemell" volt, úgyhogy kért hozzá egy gyors sajtmártást :)
Ja, és ő kapott hozzá egy emberes adag pirított burgonyát :D

@kobold63: Ráadásul a lilakáposzta életem második s.k. fermentálása, szárazon sózva, és valami elképesztően jó lett, ilyenkor örülök mégiscsak kicsit a brutális távfűtésnek, 25-26 fok van a konyhában, és négy nap alatt ehetőre savanyodott a káposzta.
Fenchurch68 2020.01.31 22:18:47
@Andrass9: Működik, legfeljebb hosszabb időre van szüksége. Ha sima befőttes üvegben készül, ne vidd le a pincébe, mert az elején naponta 2-3-szor is meg kell sziszegtetni :)

Nekem se kedvenc alapanyagom a csirkemell, de mostanában gyakrabban van, itt mifelénk sajnos elég rendesen megtizedelte a sertésállományt a kórság, és kb. két hónapja aranyárban mérik a disznóhúst, marhát meg itt a közelben nem kapok, a csirke viszont le van óccsózva azóta. Édesem kifejezetten örül neki, mert a kedvenc "kabátfalvi csirkefalat"-jait elég gyakran főzöm azóta :) (csirkemellcsíkok megpirítva, mellékaramellizált almakockák, só, bors, ipari mennyiségű fahéj, mindez tejszínes szószban. Én nem vagyok hajlandó megenni, csak főzöm :D)

A sós vizes trükkel szintet léptem a csirkesütésben, úgyhogy örök hálám!
Fenchurch68 2020.02.06 11:32:45
@Kumari aki Nilüfer: Nem véletlenül írtam, hogy nem eszem, csak főzöm :D Semmi ilyen "gyümölcsöt hússal, édeset a sóssal" ételt nem vagyok hajlandó megenni. Viszont mikor egyszer nagy unszolásra egy barátnőmnél óvatosan megkóstoltam, az egyik kedvenc köretem lett a kakaóporral és chilivel megszórt sült karfiol :) mondjuk az nem édes.
Egyszerű, de nagyszerű étel, kevés gond van vele. Ráadásul a feleségem kedvence, ezért neki főztem ezt az ételt. Köretnek meg megfőztem hozzá pár kicsi krumplit (hámozva), hogy legyen valami szénhidrát is. Nekem szibériai salátát is adott a feleségem...
Fenchurch68 2019.11.23 18:02:47
@kobold63: A cilantrot édesem szerint a poloskák használják temetéseken szemfedőnek. (De jó lehet ettől függetlenül annak, aki szereti :D )
Ezt most nagyon enném, de nemrég értünk haza nagyobbacska zempléni túrából, és nincs itthon más kaja, mint a tegnapi válogatós vendégünknek készült sajtos-tejszínes csirkemellfilé. Hát mi vagyok én, testépítő? :O
Fenchurch68 2019.11.27 18:06:56
@Andrass9: Anyu annak idején a Statiban még benn sétálgatott a számítógép belsejében :D Édesemnek is vannak érdekes őskori szovjet számítógépes történetei a Borsodi Szénbányáknál töltött ifjonti éveiből.
Tojáslevest csakis ecetesen, tejfölösen, egészben beleütött tojással, rengeteg köménnyel, babérlevéllel. Édesem sose volt hajlandó enni belőle, ha főztem magamnak, aztán egyszer anyámnál ez volt ebédre, és udvariasságból megkóstolta. Azóta főzhetek ipari mennyiséget otthon is.
Fenchurch68 2019.11.29 11:08:40
@Andrass9: Én még 87-88-ban is voltam adathordozó, élő szövet fémvázon :), mikor nagy csíkos hajléktalanszatyorban vittem a hetes buszon a Flamenco szállóból a Hungáriába (ahol a központ volt) az aznapi anyaggal megtelt floppykat :D nekem mázlim volt az időzítéssel, az elődöm még ezeken a nagy fémdobozos mágnesszalagokon cipelte ugyanezt, szatyronként tíz kilót...
Blogkocsma Maszatos tészta 2019.11.26 07:00:00
Bódi Margótól tudjuk, hogy milyen a mocskos tészta. Széles metélt szilvalekvárral összeforgatva. Végül is, nem egy nagy huppanás. Aztán megjelentek a különféle klónok, az egyik kockatésztát főz, a másik dióval szórja meg, és megsüti.Valami hasonlót akartam én is főzni, csak éppen a tavalyi…..
Fenchurch68 2019.11.27 17:55:44
@Kumari aki Nilüfer: Ez nagyon jól hangzik, gyakorlatilag egy túrós lasagne :D én nem szeretem az édes tésztákat, de ezt megkóstolnám.
Fenchurch68 2019.11.28 11:07:02
@Kumari aki Nilüfer: Részvétem a macska miatt, ilyenkor csak annyi vigasztalhat, hogy szép, tartalmas és hosszú élete volt.

A kovász párna alatt tartásáról: lehet, hogy "modern, felgyorsult, rohanó műanyag világunkban" ez undi, de minden fermentálás, a kovásztól a savanyú káposztáig arról szól, hogy élnek rajtunk/körülöttünk baktérium- és gombatörzsek, szimbiózisban, és ezeket használjuk arra, hogy feldolgozzák nekünk az élelmiszereket. Minél közelebb tartod a testedhez (és nem kell hozzá büdösnek lenni), annál "erősebb" a hatás.

A kukucához pedig ez:

Nemes Nagy Ágnes: KUKUCA

Van egy kalács: kukuca,
friss kalácsból kalácsforma.
Azt mondják, ha jó leszek,
meg is kapom karácsonyra.
Azt mondják, hogy madárforma,
azért kapom karácsonyra.
Azt mondják, hogy szárnya van,
csőre van és lába van,
frissen szabad kézbe vennem,
karácsonykor meleg madár
ülhet majd a tenyeremben.
Szeme helyén bors van.
Adják ide gyorsan!

A Kaláka meg is zenésítette, nekem így van a fülemben :)
Blogkocsma Céklás tócsi 2019.11.17 07:00:00
Évi rendes szűrővizsgálaton voltam az üzemorvosnál. EKG, vérnyomás, látás, ect.- Mikor voltál utoljára laborban? - kérdezte a doki.- Hát valamikor a kiegyezés idejében - feleltem.- Akkor írok egy beutalót, - mondta - de előtte nehogy teleedd magad csülkös pacallal! Tudom, hogy szeretsz főzőcskézni…..
Blogkocsma Ecetes jalapeño saláta 2019.11.11 07:00:00
Ismét eljött a jalapeño szüret ideje, le is szedtem 5 bokorról az összeset: pirosat, zöldet, kicsit, stb. Ebből minden évben készül valamilyen savanyított változat, amit azután a tél folyamán elfogyasztunk. Ajándékozáshoz nincs elég .....
Fenchurch68 2019.11.12 11:41:04
@kobold63: A fejreállítás állítólag azt, hogy ha a még beszorult kicsi levegőben lennének káros organizmusok, akkor ha a forró cuccon átbugyognak a levegőbuborékok, ezeknek nagy része csírátlanodik.
(Bár szerintem is babona, de azért alkalmazom :D)

Fermentáláskor pl. a tető alá beszorult széndioxid segít kint tartani bármit, ami nem tenne jót az üvegben lévő tartalomnak. Még sose romlott meg fermentált cuccom sem.
Blogkocsma Lecsós csirkemáj 2019.11.05 07:00:00
Ezt az étel hajdan gyakran elkészítettem, aztán jöttek a köszvényes idők, a belsőség tiltólistára került, én meg szép lassan megfeledkeztem róla.A napokban megejtettem a lecsóbefőzést, annak kapcsán aztán eszembe jutott. Így a szezon vége felé elég baráti áron lehet kapni igazi jó, pirosra érett…..
Fenchurch68 2019.11.08 11:07:29
@élhetetlen: Vidéki nagyvárosban élek, és ha a város túlsó végéig elautózom a Metróba, akkor talán lesz pulykamáj. Az viszont nem éri meg a benzinköltséggel meg ráfordított idővel arányosan. A Tescoban, Auchanban, közeli kisebb és távolabbi nagyobb piacon nincs. Most legalább kacsamájat tudtam rendelni a közeli hentesnél, libaháj van a kisebbik piacon.

Más: aki disznóhúsból bármit készítene karácsonyra, most vegye meg és fagyassza le addig, nemsokára égben lesz az ára. Én konkrétan zokogtam, mikor megtudtam, hogy mi a helyzet a betegség okán. És nem amiatt, hogy felmegy a karaj ára.
Fenchurch68 2019.11.08 19:58:15
@élhetetlen: Ezt is el tudom képzelni, sajnos. Abból a tizenpár emberből, akik az adott cégnél a tízezres állományt gondozzák évek óta, és most nekik kell felterelni a kamionokra, utána meg levonszolni, ismerek párat személyesen, három azonnal felmondott, még mielőtt sor kerülne a dologra. (És nem érzékeny állatvédő sötétzöld grétatunberg libsik, egyszerű parasztemberek, akik egyébként szeretik a sonkát meg szalonnát, de pont ezért tisztelik az állatokat.)
Fenchurch68 2019.11.09 17:03:24
@élhetetlen: Ugyanarról beszélünk.
Vendégposzt Fenchurch68 telefonjából   (Szokás szerint előtte elfelejtettem hozzávalókat fotózni, közben meg vagy a fénykép lesz tökéletes, vagy a kaja ehető, úgyhogy elnézést a minőségért.) Nézegettük az egyik négybetűsben, hogy mit is kéne enni, és bár a legutóbbi pisztrángos kudarc…..
Fenchurch68 2019.10.23 10:01:45
@látjátok feleim szümtükkel: Ez a szilva sajnos nem valami jó, nem is annyira érett, úgyhogy éppen hozza azt a 70-es évek végi mirelit életérzést :D
Fenchurch68 2019.10.23 19:03:15
@látjátok feleim szümtükkel: Finom volt, igazából ez egy annyira semleges ízű hal, hogy az számít, mit rakok a hasába :) jó állagú, feszes hús, kis tengeríz, meg a fűszerek.
Fenchurch68 2019.10.25 11:27:31
@élhetetlen: Hű, a szeptemberi nyaralásunk óta nem ettem fügét, elcserélném a fagyasztód tartalmát az én kis szerény szilvásoméra.

Igyekszünk olyasmit enni télen, ami nem teljesen életidegen (avokádó kókusszal és társai), nagy változatosság nincs, a feketeretek-cékla-sütőtök-káposztafélék vonalon mozgunk, főzve, sütve, salátának, rakottan, töltve, és ami még eszembe jut :)
Ez a két szárnyas remek kombináció! A libamáj íze szépen elegyedik a kacsazsírral, amit azután főzéshez használva csodás ételeket produkál. (A fiam például a rizst ezen a májas zsíron pirítja meg, amikor főtt rizst készít.) Míg édesanyám élt, ezt (is) kapott tőlünk minden karácsonyra ... Talát…..
Fenchurch68 2019.10.14 23:20:40
@kocsmagomba: Bár lenne dédmamától megörökölt konyak, de (sajnos? szerencsére?) csak a szép kék szemét örököltük meg leányágon :D
Fenchurch68 2019.10.18 17:47:27
@kobold63: És valóban, az apai nagymamámnak és dédmamámnak is szép kék szeme volt :) de konyak onnan se öröklődött, szerintem apám megitta...

Egyébként mindegy is, hogy hívják a csirkét, megettük, oszt' jóvót :)
Ma egy kis poloskavadászatból lett egy bő fél napos nagytakarítás - kivadásztam a sarokból, jé, ott egy pókháló - na, akkor felmászok, de innen látszik, hogy a könyvespolc teteje milyen poros - aha, lejjebb szállt a por takarítás közben - mikor a mosógép kisikálása, az ágy elhúzása és alatta kiganézás, összes kutyás pokróc kimosás után már a fél (poloskátlan) gardróbot is kipakoltam és kiselejteztem két zsák ruhát, rájöttem, hogy miért utálja mindenki ezeket a nyomorult poloskákat :D
Fenchurch68 2019.10.20 11:49:11
@látjátok feleim szümtükkel: Az élő, aktív lakóval rendelkező hálókat én sem bántom :)
A válasz elég egyszerű: főzzünk szilvásgombócot, de legyen kevesebb a szilvánk, mint amennyi tésztát készítettünk (merugye nem fogunk vastag tésztát tenni a szilva köré). A szilvásgombóc tésztájának a titka a zsír. Sok zsír! A tészta Varga Zsuzsi féle receptje pl. itt megtalálható...
Fenchurch68 2019.10.18 18:44:19
@Dikusz: Nagyon, nagyon, nagyon irigykedem. És nem a sonka miatt :)
Barátunk, akinek dílere van, nagyon panaszkodott, hogy fájnak az izületei. Eddig mi kaptunk tőle gyógykenőcsöket mindenféle bajra, de most elhatároztam, hogy valahogy segítek neki. Mivel évek óta készítem ezt a gyógylevest, amit azután kivonat formájában lefagyasztok, hogy ha begyullad a…..
Fenchurch68 2019.10.01 11:43:56
@Dikusz: Ne dobozban süssétek a panettonét, hanem közönséges agyag virágcserépben :) egyszer sütöttem így párat karácsonyi ajándéknak, onnantól vagy tíz évig már november elején kérdezgették az alanyok, hogy ugye idén is lesz? Én amúgy nem vagyok elragadtatva tőle, de nem is vagyok egy nagy sütikés, viszont tény, hogy nagyon dekoratív.

Poloskák: míg oda voltunk őszölni két hétig, szétvert valami durva jégeső két szúnyoghálót is a lakásban, kellett két-három nap, mire észrevettem az összefüggést a lukas háló és a kiskutya által levadászott poloskák között.
Chili=a paprika fajtája, chilli= az étel neve :) Feleségem egy napig távol van, gyorsan olyat kell főznöm, amit (elvileg) nem szeret. A csodahüttőben rejtegettem egy adag szarvas apróhúst, ezt akarom felhasználni. Volt még egy szép világos hátszíndarab, gondoltam, azzal felhigítom kicsit a…..
Fenchurch68 2019.09.21 11:44:03
@Dikusz: Van, ami harmadszor is csíp :D
(Mikor az akció végeztével letörlöd a homlokodról a verejtéket...)

@Kumari aki Nilüfer: Sokszor főztünk bográcsban chilis babot, sima vegáknak félbevágott keménytojás került bele, vegánoknak kockára vágott tofu.

A mostani "őszölésünkkor" a tengerparton gyorskajának találtunk egy remek bódét szír srácokkal, volt csevap, hamburger, de gyros is. Németül kommunikáltunk, és harmadik alkalommal gyrost kértem, kérdezte a srác, hogy mi mehet bele, mondtam, hogy minden. "Csípős is? Mert az nagyon csípős!" Mondtam neki, hogy rakja csak nyugodtan, nem németek vagyunk, hanem magyarok. Vigyorgott nagyon, hogy "Ja, akkor jó!"
Fenchurch68 2019.09.22 12:50:47
@Dikusz: Mivel, mivel, hát a tenyerünkkel, ami persze nagyon csíp.
Blogkocsma Káposztás rétes 2019.08.25 07:00:00
Meg a folyománya - egy kis adag káposztás cvekkedli. Hónapok óta próbálok Budakeszin káposztás rétest venni (átmegyünk a városkán jövet-menet a Balatonra és remek rétesbolt van a főutcán), de vagy zárva van, mert későn érünk oda, vagy nincs, és már nem is tesznek be újabb adagot. Kétszer sikerült…..
Ez már annyira kevés kalóriát tartalmaz, hogy fél órával a megevése után megéheztem. Lehet, hogy többet kellett volna enni belőle? A szomszédnak rengeteg cukkínije nő, így kaptam még egy érettebb példányt. Már egy ideje igérgetem a cukkínitócsni receptjét, hát most elkészült...
Fenchurch68 2019.08.22 16:25:49
@Andrass9: Tésztaszósz (tészta :) ), rántva, rakottnak bármivel, lecsó kétharmada, kenyérre való kence kb. mint a padlizsánkrém, krémleves, kovászolni, finomra reszelve süti tésztájába kb. mintha alma lenne, ugyanígy sütibe tölteléknek alma helyett, kis szeletkékben fűszerekkel megpirítva, pár tojást ráütve. Egyszer két hétig ettük különböző verziókban a nagynénémnél a tébolyodottan termő óriási cukkinikat :D
Szüreteltünk a szomszédban - elvoltak nyaralni - és sok monstre cukkínit találtunk. Egy nagyot minden esetre lenyúltam, hogy ebből cukkíni tócsni lesz. Volt rengeteg paradicsom is: kicsi és nagy, édes és pikáns. Azt is leszedtük az ukázhoz igazodva. Végül a fiamék elvittek egy nagy cukkínit,…..
Kicsilyány túrógombócot kért ebédre. Természetesen elkészítem, nomeg én is szeretem és régen ettünk. Sajnos tányérképet elfelejtettem készíteni, ezért a másnapi felmelegített ebédemet fotóztam le. A recept kicsit eltér a szokottól, mert a kicsilyány barátnője gluténérzékeny, és neki is akartam…..
Fenchurch68 2019.08.09 13:08:01
@kobold63: Ignorálva az előző "szóváltást" - ha ez igazi kocsma lenne, már kimerítené az "anyázott oszt leszúrtam" tényálladékot - van nekem kipróbált ketó túrógombócom.

250 g túróhoz 2 tojás és három púpos evőkanál útifűmaghéj (psyllium husk), ízlés szerint só vagy édesítő, minimum fél óra békén hagyás. Nekem némi zabpehely belefér, szóval azt szoktam darálva vajon megpirítani, és abba hempergetni. De ha nem fér bele, akkor netán durvára darált dió vagy más olajos mag, picit szárazon megpirítva, és abban gurigázni?
Fenchurch68 2019.08.09 22:35:41
@kobold63: Jól hangzik! Én csak betoltam a sütőbe három órácskára két kiló befűszerezett disznócombot, teljesen pulled pork feeling lett a végén :) Uborkasalátával ettük.

@Andrass9: "Na jó! Én este tízkor keltem. Azaz fél órával azelőtt, hogy lefeküdtem. Ittam egy csésze hideg mérget. Napi huszonkilenc órát dolgoztam a malomban. Én fizettem érte a főnöknek. Aztán hazamentem, és apu minden este hidegvérrel legyilkolt. Utána meg énekelve táncolt a síromon."
"Ezek a mai fiatalok meg nem hisznek el nekünk semmit."
Blogkocsma Cukkini és feta 2019.07.05 07:00:00
Minden délutánom egyformán zajlik mostanság. Négyig dolgozom, beugrom a boltba, ha kell valami, aztán söprés haza. Átöltözöm, kicsit szöszmtölök, aztán irány a kert. Leszedem, amit kell, kapálok, öntözök, vizet húzok a kútból teszek-veszek, hipp-hopp este is van. Egy-két pohárkára megállok a…..
Fenchurch68 2019.07.09 09:44:44
@MadMary: Látjátok feleim helyett nekem küldted véletlenül :D hajnali ötkor ébresztett fel a bizzegése, gondoltam, gyorsan megfogom, mert édesem allergiás rá. Meg is fogtam, át is csípett szépen három réteg konyharuhán. Viszont kéznél volt édesem lórúgásnyi antihisztaminja, kb. öt perc múlva már visszament a dudor és nem is fájt. De hogy mikor és hol jött be, körbe mindenhol szúnyogháló, második emelet, hacsak nem valami gyümölccsel hoztuk be.
Nem vagyok híres a gyors ételekről, sok időt elvesz a fényképezés és az ételek kitalálása/kreálása. Tegnap kaptam egy marék rókagombát a barátunktól, akinek dílere van. Nomeg ugyanannyi vargányát is - hamár lúd, legyen kövér. Sőt! Vettem 10 dkg ördögszekér gombát is a…..
Fenchurch68 2019.07.04 21:53:06
@Andrass9: Ott álltak a konyhapulton egymás mellett. Misztikus.
Fenchurch68 2019.07.05 12:08:04
@Andrass9: Sok más lehetőségem nincs érlelni :) aztán valószínűleg tényleg az lehetett a gond, hogy az egyikbe beleesett valami guzmi, a másikba meg nem.
Annyira szeretem ezt a kis lakást, de ha lenne hozzá egy pár négyzetméter erkély, még jobban szeretném...
Blogkocsma Epres-túrós pite 2019.06.26 07:00:00
Tavalyelőtt ültettünk hét sor epret Kistesó kertrészébe. Vett valami szövött ültetőfóliát, ragaszkodott hozzá, hogy abba ültessük. Éppen áprilisig bírta. Már az is megviselte, hogy ültetéskor ráléptünk, de aztán a tél, no meg nap és a szél megtette a magáét, apró…..
Fenchurch68 2019.07.03 18:48:03
@MadMary: A közeli patikában vettem 50*80 cm-es mull-lapot, két csomag volt kicióccóöccá, az egyiket meghagytam egészben sajtkendőnek, a másikat feldaraboltam három felé, azt használom többek közt koviubihoz is.
Fenchurch68 2019.07.04 17:46:19
@MadMary: Úgy, úgy :) Én leselejtezett nájlonfüggönyből varrtam mosózsákokat, és egy kisebbecskében mosódnak a gézlapok.
Blogkocsma Gazdag krumplistészta 2019.06.20 07:00:00
Régen volt már a blogon, de eleddig ez izlett a legjobban a sok közül, amit ettem. Kedvenc Táncos Társamnak készítettem, aki nagyon szereti, de már nem jut hozzá. Biztos, ami biztos, sokat főztem a krumplipaprikás részéből (én azzal készítem), majd lefagyasztattam vele 4 adagra…..
Fenchurch68 2019.06.22 14:11:19
@MadMary: Nagymamám volt '28-as, kívülről tudta, anyám meg a Nagy Bandó-féle '47-est, mert ő meg akkor született :) én meg emiatt mindkettőt :D

@Waka: emlékszem :) Régebben vájkáltam, de akkoriban sokkal ritkábban álltam neki, a macera miatt. Mióta csak gombócozok, szezonban hetente esszük.

@kobold63: Nálam úgy néz ki a töltelék, hogy a húshoz képest hozzádarálok kb. 1/3-nyi karalábét is, ez megadja azt a nedvességet, amennyi a rizsnek szükséges. Tojást soha nem teszek semmilyen töltelékbe, tapasztalatom szerint abból lesznek az ágyúgolyó-állagú cuccok :) vagy csak én csinálok valamit rosszul...
Mifelénk így nevezik, mikor az ősszel a felszedésnél földben maradt krumpli tavasszal kihajt. Nem kell túl nagy trehányságra gondolni, a legnagyobb odafigyelés mellett is benn marad pár szem. Amikor megindulnak a tavaszi munkák, az ember kicsapja őket ha láb alatt vannak. Nálam is…..
Fiam jelezte, hogy a hét végén lesz akciós kagyló egy négybetűsben. Ami azt jelenti, hogy kihozza, megpucolja, de főzzem meg neki :) Amúgy is régen készítettem már, ideje hát belefogni. Meg is érkezett az igencsak olcsó kagylóval, kicsit több, mint 3 kilóval. Hogy ennyit ketten…..
Fenchurch68 2019.06.12 10:51:50
@Kumari aki Nilüfer: Van az a Woody Allennek tulajdonított mondás, hogy "A kaja a tányéromon legyen halott. Ne sebesült, ne haldokló. Halott."

Ezt a szószt simán megenném kagyló nélkül is, de ártani biztos nem árt neki :D Sajnos nálunk csak én eszem a tengeri herkentyűket, úgyhogy a nyaralás alatt tombolom ki magam, év közben maximum egy-egy üveges kagyló és hasonló álmegoldások jönnek szóba :)
Blogkocsma Csülök és tócsi 2019.05.30 07:00:00
Két olyan hozzávaló, amivel nehéz melléfogni. A csülök - légyen nyers vagy füstölt - kiváló alapanyag egy sor ételhez, babbal vagy káposztával, sütve vagy főzve, remek eredményt hoz. A tócsi is hasonló, főételként akár magában, netán kis tejföllel, valami finomsággal…..
Fenchurch68 2019.06.04 19:43:05
@MadMary: Hát talán holnap eljutunk a piacra, hetek óta tervezgetjük, de folyton meló van, én meg egyedül nem szívesen megyek, mert bevásárolok 15 kiló mindenfélét, és cipelhetem haza tömegközlekedve :) Megpróbálom rávenni a zembert, hogy ha megyünk, minél korábban menjünk. Itt a Kiliánban a két zöldségesnél ma 1190,- és 990,- volt, bár az legalább gyönyörű...
Fenchurch68 2019.06.06 13:01:11
@látjátok feleim szümtükkel: Eszembe sem jutna szégyellni, egyszerűen csak valahogy ez egy vakfolt volt az egyébként praktikus agyamban. Mindjárt mondom is az uramnak, hogy menjünk, vegyünk egy cuki huzigálós furikot :D
Nem mindegy ám, hogy tavaszi vagy őszi káposztából készül. Az ősziben sokkal több a cukor és kevesebb a víz, mint a tavasziban, így gyorsabban lehet karamellizálni. Mivel az elkészítése hosszadalmasabb (rengeteg vizet kell elpárologtatni), ritkán vállalkozom ilyentájt a…..
Fenchurch68 2019.05.28 16:10:21
@Andrass9: Dehogyis, szereti :)
Szülinapjára is ezt kérte.
(Na jó, köretnek az oldalashoz.)
Fenchurch68 2019.05.29 10:00:48
@Kumari aki Nilüfer: Ne is mondd, mostanában különböző okoknál fogva gyakran ettünk ugyanabban az étteremben - jelenleg a város szerintem legjobbja, változatos, de nem túlságosan bőséges választékkal, eddig minden jó volt, amit ettünk - és nem bírok lekattanni a rántott velő vonalról, mert azt otthon nem vagyok hajlandó elkészíteni :)
Blogkocsma Pulled pork 2019.04.24 07:00:00
Avagy tépett sertés. Hosszú - igen hosszú - időn át, alacsony hőmérsékleten, egyben sütött sertéshús. Az egyik klasszikus BBQ étel. Azóta kacérkodtam az ötlettel, hogy Benzin elmesélte a vele kapcsolatos kalandját. Valamelyik horgásztúráról hazafelé jövet megállt egy…..