Adatok
Fenchurch68
3 bejegyzést írt és 2788 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Mert miért ne - ismétlés a tudás anyja! Jóbarátok jöttek a pocsolyán túlról, őket akartam megvendégelni valami finomsággal.
A rakott krumpli egy Jolly Joker, mert lehet mindenféleképpen fűszerezni - mindent szeretettel fogad...
A barátnő bejelenti, hogy egy darabig nem tudnak találkozni, családi okok miatt, mire a pasi fejében a legrosszabb forgatókönyvek kezdenek futni. Még azt is felajánlotta, hogyha anyagi nehézségek állnak a háttérben, szívesen ad kölcsön… Levélírónk ezen kicsit kibukott, mert…..
Vendégposzt Kocsmagomba konyhájából
Ilyen receptből annyi van a médiában, hogy ha kinyitjuk a laptopot, kicsorog belőle egy tányérral!
Pár évtizede a tárkonyos vadmalac leves sláger termék az étlapokon, akár abból készült akár nem. Én is beleszaladtam már fehér színű, tartalmatlan levekbe, ahol 2…..
Fenchurch68
2024.09.17 21:55:06
@Kumari aki Nilüfer: Anno a gimis osztályunkban 9 Zoltán volt és 11 Andrea. (Meg 3 Krisztina, 3 Katalin) Volt egy kicsit kancsal fizikatanárnénink, a drága Szamosiné, aki úgy nagyjából odanézett, és azt mondta, hogy jöjjön ki a táblához, Zolikám! és akkor úgy öten próbálták azt hinni, hogy nem ők azok.
Fenchurch68
2024.09.23 18:03:35
@kocsmagomba: Köszönjük a nevükben is, hát kinek mi a fiatal, a menyasszony most volt 30, a vőlegény 32, de 12 éve vannak együtt szeretetben, semmi nem változott :) csak szeretnének nekilátni az unokagyártásnak, és a mai világban azt sok szempontból praktikusabb házasodva. Mi is édesemmel azon okból házasodtunk idén májusban szintén 12 év után, mert kiderült, olcsóbb házasodni, mint végrendelkezni.
Fenchurch68
2024.09.30 21:56:36
@Kumari aki Nilüfer: Édesem is ilyen romantikusan kérte meg a kezem, hogy végrendelkezni készültünk, aztán osztott-szorzott, és azt mondta, hogy inkább házasodjunk, az ingyen van :D
Viszont legalább volt indokom szép ruhát venni, amit aztán recikláltam a nagylány esküvőjére, és már a két kisebb is mondta, hogy jó lesz az még nemsokára, tegyem el naftalinba :D
Viszont legalább volt indokom szép ruhát venni, amit aztán recikláltam a nagylány esküvőjére, és már a két kisebb is mondta, hogy jó lesz az még nemsokára, tegyem el naftalinba :D
A Lidl-ben adtak hízott liba és kacsamájszeleteket, amit én azonnal lefagyasztottam. Most jött az ötlet, hogy ezt kéne a tüktoj mellé tenni vacsorára!
Vagdostam alá kis zöld hegyes paprikát meg lilahagymát...
Fenchurch68
2024.06.26 18:42:07
@kocsmagomba: Napi 6-8 km a kutyával, hétvégén általában 20 szombaton, 10 vasárnap, na, ennyivel 56 évesen elég jól vagyok. A (most már) férjemet 12 éve akarták műteni a gerincsérveivel, aztán jöttem én, és a sok gyaloglás kényelmetlen terepen, jobban van, mint 40 körüli korában.
Fenchurch68
2024.06.26 18:43:37
@Fenchurch68: (Ja, és a kutyának akkor is kell pisilni meg kakilni, ha mínusz sok fok van vagy plusz negyven, szóval ég áldja a kutyákat, nem lehet ellébecolni a mozgást :) )
Reggelire nagyon megkívántam egy friss tojásrántottát, így elindultam a hozzávalókat begyűjteni.
Ezek szerencsére a konyha melletti spejzban vannak, így nem fáradtam el a keresésben :)..
Fenchurch68
2024.04.30 15:20:17
@kocsmagomba: Meg, mindkettővel (és meg is lehet enni :D ), annyi, hogy márkától függően lehet, hogy sűrűbb, és akkor kicsit több víz kell hozzá.
Nekem nagy kedvencem akár füstölten, akár csak saját olajában, vagy olivában eltéve jutok hozzá.
Sajnos csak akkor ehetem, ha a feleségem kirándul, mert ki nem állhatja a szagát, ami ilyenkor bizony belengi az egész lakást!..
De megértik azt is, ha grenadírmarsnak nevezzük. Nagyon szeretjük, mégis ritkán főzzük.
Szénhidrát temető, plusz a zsírban sem szűkölködik, ami a derékméretünket bizton megemeli...
Hogy miért ilyen vegyes? Feleségem nem eszik se gombát, se rákot, viszont ha boltban lát, akkor hoz nekem.
Most csodahúsokat talált - kevesebb, mint féláron! Például Angus bélszínt, meg nekem csinos garnélanyársakat. Persze, hogy vállaltam neki megsütni pár szeletet a húsból...
Fenchurch68
2023.06.08 12:42:21
@kocsmagomba: Nahát, én meg csak csiperkéket találok meg némi galambgombát :( mondjuk múlt szombaton teljes döbbenetemre a Zemplénben konkrétan egy 600 körüli hegy tetején pár félholt cseresznyefáról leszedtem szűk hat kiló gévát, a környéken sincs se patak, se forrás, de mindegy, különleges ajándéknak tekintettem, megosztoztunk rajta a túratársakkal, úgyhogy csak egy napi rántott meg két napi tejszínes-zsályás-kakukkfüves ragu lett belőle, és végre értem, miért hívják az angolok chicken-of-the-woods-nak :D
Azért hétvégén valamikor biztos fölmegyünk a varbói vargányás helyre, ha más nem, lesz csiperke a birkalegelőn.
Azért hétvégén valamikor biztos fölmegyünk a varbói vargányás helyre, ha más nem, lesz csiperke a birkalegelőn.
Avagy shrimp scampi with tagliatelle - hogy egyszerűbb legyen. Volt már, de érdemes újból megfőzni :)
A gyerekek is imádják, csak a feleségemnek kell valami paradicsomos szószt készítenem a tésztájához...
Fenchurch68
2023.05.07 20:54:22
@látjátok feleim szümtükkel: Mi meg már azt hittük, hogy nem jönnek, de mégis megérkeztek a fecskéink a lakótelepi második emeleti fürdőszoba-ablakba :) már javítgatják a fészket. Megint vastagon le lesz khm... kakilva az ablak, és a párkányról majd szeptemberben letakaríthatok másfél kiló guanót, de hajnali ötkor a kisfecskék csivogására ébredni mindent megér :)
Nem véletlenül nevezem csodahüttõnek! Mindig találok benne valami finomságot :)
Most például egy csík oldalast, amit a feleségem vett a tecsóban akciósan. Ki is vettem, hogy ezt most megfõzöm!..
Ilyentájt én már nagyon ennék spenótot, de az ára csillagászati a boltokban.
A kertben is kikelt már, de még csak a sziklevelek zöldellnek. Szerencsére minden évben lefagyasztok egy rakattal belőle, ami ilyenkor jól jön...
Fenchurch68
2023.04.16 20:24:21
@szivar: Ma szedtem egy egész komoly kontingens fiatal kányazsombor-levelet, az meg már gyakorlatilag önmagában olyan ízű, mint egy kicsit megfokhagymázott spenót :)
Az úgy volt, hogy kerestem valami ennivalót a mélyhűtőben, és belebotlottam egy darab marhamájba. Volt ott két szelet fűszeres császárhús is szuvidálásra előkészítve.
Még soha nem készítettem májkrémet szuvidálva - ezt muszáj volt kipróbálni...
Fenchurch68
2023.04.11 11:44:26
@Kumari aki Nilüfer: Édesem minden évben rendkívül kreatívan próbál meglocsolni, de az idei kísérlet kivételesen jól sikerült :D Egy nemrég vásárolt kisgép üres dobozában elhelyezett egy vízzel feltöltött nejlonzacsit, aztán megkért, hogy segítsek feltenni a polcra, mert egyedül nem tudja.
Megnyert egy komplett előszoba-konyha felfókázást :D de megérdemelte a csokitojást a kreativitásért :)
(Tavaly megpróbált átverni azzal, hogy hozott egy poharat, hogy nézzem meg, milyen fura bogarat fogott a fürdőszobában, de lebukott a vigyorgás miatt.)
Megnyert egy komplett előszoba-konyha felfókázást :D de megérdemelte a csokitojást a kreativitásért :)
(Tavaly megpróbált átverni azzal, hogy hozott egy poharat, hogy nézzem meg, milyen fura bogarat fogott a fürdőszobában, de lebukott a vigyorgás miatt.)
Vendégposzt kocsmagomba konyhájából
Különféle gombóclevesekhez való vonzódásom lehetne közmondásos. Ez alkalommal az alább következő karfiol étel készült. Csak úgy a fejemből pattant ki, mint Zeusz fejéből Pallasz Athéné, a bölcsesség, és nem mellékesen a női munka istennője. (szerény is…..
Fenchurch68
2023.03.31 22:07:07
@Kumari aki Nilüfer: A dücskőt meg a furikot már tudom :D mióta keletre migráltam. A pecu viszont kifogott rajtam.
Klickvadász cím, de amikor hirtelen minden multi leengedte a vaj árát, akkor bevásároltunk egy nagyobb adagot ghínek.
Sok fogy belőle, amikor palacsintát sütök, meg kiderült, hogy a tejfehérjeallergiások is ehetik, hisz a fehérjét is kiveszem belőle...
Feleségem megkívánt egy resztelt májat. Nem véletlenül vagyunk házasok - nekem is éppen most támadt rá kedvem. El is ment az egyik négybetűsbe, és vett egy kilónyi csirkemájat (szív nélkül). Ilyet nem esznek Thaiföldön :)
Kicsit soknak tűnt, de mondta, hogy visz belőle lábadozó barátnőjének, ha…..
Fenchurch68
2023.02.03 14:08:05
@kocsmagomba: Tavaly nyáron két hét hűtő és konyha nélküli kempinget valahogy túléltünk, vittem zsírban lesütött húst, májat, még nyár elején befőzött lecsót, a túrákra meg a klasszik páncélos húst meg az előző esti kaját dobozkában :)
(Na jó, három nap étteremben ettünk, mert a szülinapomon megtaláltuk a Zemplén legjobb éttermét, a Vadregényt, és hát utána muszáj volt végigenni a nem hosszú étlapjukat, de még ezzel együtt is elég low-cost nyaralás volt.)
(A fára szatyorban a hangyák elől felkötözött otthoni kolbászt kiették a varjak, nem a kolbászt sajnáltam tőlük, inkább a széttépett kedvenc szatyromat, de ennél nagyobb problémánk sose legyen egy nyaralgatáson se.)
(Na jó, három nap étteremben ettünk, mert a szülinapomon megtaláltuk a Zemplén legjobb éttermét, a Vadregényt, és hát utána muszáj volt végigenni a nem hosszú étlapjukat, de még ezzel együtt is elég low-cost nyaralás volt.)
(A fára szatyorban a hangyák elől felkötözött otthoni kolbászt kiették a varjak, nem a kolbászt sajnáltam tőlük, inkább a széttépett kedvenc szatyromat, de ennél nagyobb problémánk sose legyen egy nyaralgatáson se.)
és egyéb zöldségek. Majdnem csalamádé, de se káposzta, se uborka nincs benne ...
Nagyon belelendültem a zöldségek fermentálásába. Nem kell hozzá semmi más, mint só, izlés szerint fűszerek és mindenféle zöldség...
A csilipaprika nem igazán karácsonyi étel, de azért mindenkinek Boldog Karácsonyt Kívánunk!!! A kacsa már pirul, a csirkemell is elkészült.
Feleségem hozott nekem Peruból eredeti perui csilipaprikákat (fõleg szárítva, de volt egy pár friss is).
Még egyszer se próbáltam ki, hogy készítenek…..
Fenchurch68
2022.12.25 21:06:23
@Andrass9: Nekünk már évek óta egy általam varrt nagy zöld háromszög alakú izé lóg ilyenkor a falon, kartonpapír alapra kasírozott textil, tele van varrogatva pici kampókkal, amikre pillanatok alatt föl lehet akasztgatni a fényfüzért, a díszeket meg gombostűvel szurkálom bele :D abszolút környezetbarát, de a legjobb, hogy a pici lakásban nem foglalja a helyet.
Fenchurch68
2023.01.01 11:41:50
@kocsmagomba: :O Aztamindenit!!!
Boldog Új Évet kívánunk mindenkinek!!
Az egyik négybetűsben bukkantam rá egy szép kocsonyacsomagra. Volt benne köröm, farok meg bőr egy szép nagy csont nélküli csülök társaságában.
No, te velem jössz, gondoltam és beraktam a bevásárló kosaramba. Mást nem is vettem hozzá - annyi kis…..
Fenchurch68
2022.12.30 12:39:43
@kocsmagomba: Ráadásul egyik kedvenc túraterepünk szélén van ez a fülőkeültetvény :) ketten voltunk, úgyhogy bátran leszedtem a három kilót törvénytisztelő átlagpolgárként.
Nagyon figyelek a mennyiségekre, meg arra, hogy jusson másnak is.
Nagyon figyelek a mennyiségekre, meg arra, hogy jusson másnak is.
Sok fűszernövény van még a veteményesben és a csodahüttőben is van bőven csirkehús. Hovatovább, jön a nagylyány - kell neki valami ebéd a hosszú repülőút után.
Az anyjával együtt ők csirkemellre szavaznak, de azért magamnak elővettem egy kis adag csirkecombfilét is...
Fenchurch68
2022.11.22 12:58:51
@kocsmagomba: Én kérek elnézést, hogy az idézett cikkről az jutott eszembe, hogy "...amióta öreg lettem, már csak az asszony fújja..."
Fenyegetnek a gazdák, hogy annyira drága az energia: nem tudnak télre bespájzolni, ehetjük az importot (az se lesz olcsóbb ...)
Én meg megláttam a madarasban az óriási jégcsapretkeket (daicon a japánoknál), ami eszembe juttatta, hogy még nem savanyítottam idén, csak tavaly készítettem a tonhal…..
Fenchurch68
2022.11.11 17:58:07
Fenchurch68
2022.11.17 10:57:05
@Kumari aki Nilüfer: :( nekem négy évesen vették ki, de a mai napig emlékszem, milyen vacak volt megenni azt a sok morzsálódó száraz zsömlét, sajnos akkor ez volt a policy, nem a fagyi.
Beköszöntött a hidegebb idő, amit néhány fűszerem nem tolerál, ezért megpróbálom télire legalább az illatát és ízének egy részét megmenteni.
Elsősorban a Thai bazsalikomot féltettem, mert ez volt az első év, amikor sikerült felnevelnem sokat belőle (erősen ánizsos aromájú, így csak…..
Fenchurch68
2022.11.09 17:35:51
@kocsmagomba: Hááát engem érdekelne, de egész hétvégén túra közben járt a szemem, mint a sublótfiók, és nem találtam se laskát, se fülőkét.
Bezzeg szömörcsögöt fotóztam sokat.
Bezzeg szömörcsögöt fotóztam sokat.
Általános iskolában volt ugyebár a politechnika óra. Akkoriban ugyan gyakorlati órának hívták, de a lényeg ugyanaz. A fiúk az egyik teremben fiús dolgokat csináltak, fúrtak, faragtak, reszeltek. A lányok a másik teremben értelemszerűen lányos dolgokat csináltak, hímeztek, hámoztak és ősszel…..
Fenchurch68
2022.11.02 12:41:34
@Kumari aki Nilüfer: ...és tényleg :D
(Meg egy kis füstölt tarja, csípős kolbász, meg csipetke, csak hogy érezze a lé a törődést :D )
(Meg egy kis füstölt tarja, csípős kolbász, meg csipetke, csak hogy érezze a lé a törődést :D )
Fenchurch68
2022.11.02 16:02:55
@szivar: Szerintem ti lelki társak vagytok édesemmel, volt még sült oldalas, füstölt tarja, erre ő egy darab tükörtojást kért a babfőzelékre :)
Fenchurch68
2022.11.04 17:33:00
@kocsmagomba: A számból vetted ki a... szóval én se értettem, mit eszik meg a gólya :D
@Andrass9: Exanyós macskája rendszeresen vadászott sáskára, cserebogárra, meg is ette, egyszer nagy visításra szaladtam ki a kertbe, egy imádkozó sáska lógott az orrán, úgy szabadítottam ki :)
@Andrass9: Exanyós macskája rendszeresen vadászott sáskára, cserebogárra, meg is ette, egyszer nagy visításra szaladtam ki a kertbe, egy imádkozó sáska lógott az orrán, úgy szabadítottam ki :)
Elmentem Teknőshöz Badacsonytördemicre szüretelni. Nem volt egy nagy szám, akkor csak a korai fajtákat szedtük le. Vittem magammal a vödrömet, tele szedtem csemegeszőlővel, gondoltam, csak haza buszozok vele valahogy. Pénteken délután ötre már le volt darálva a szőlő. Sütöttünk egy kis göngyölt húst…..
Fenchurch68
2022.10.16 09:54:02
@látjátok feleim szümtükkel: Engem most ért az a megtiszteltetés, hogy az egyik Szádváron készült fotómat beleválogatták az új kéktúra-térképbe :)
Egyik kedvenc kilátópontom a Bél-kő, az ország egyetlen pontja, ahonnan jó időben egyszerre látható a Tátra és Balaton :)
Egyik kedvenc kilátópontom a Bél-kő, az ország egyetlen pontja, ahonnan jó időben egyszerre látható a Tátra és Balaton :)
Fenchurch68
2022.10.16 21:09:25
@kocsmagomba: Hát a láb az jó kérdés, én még szerencsére jól bírom, de édesemet többszörösen sújtja a porckorongsérv, és emiatt hol ez fáj neki, hol az kb. tokától bokáig (érdekes módon a háta/dereka a legritkábban), de mivel pont tíz éve mondták neki a kórházban, hogy akár haza se menjen, mert nemsokára úgyis műteni kell, ehhez képest az állandó mászkálással meg úszással nagyon jól szinten tartja magát.
Tegnap jöttem haza a szokásos éves anyukámmal-őszölésből - Dobogómajorban van egy októberi hetük már 17 éve, és két éve a férje már nem hajlandó vele menni, pedig fitt és üde, csak lusta disznó :) - nagyon büszke vagyok rá, hogy minden nap mentünk 8-10 km-t, kicsit lassabban nyilván, mint a saját tempóm, de hát nyáron volt 75, meg vagyok vele elégedve :) pláne hogy esténként egy-egy órácskát úszkáltunk is. Ilyenkor mindig felbuzdul, hogy majd otthon is napi szinten gyalogol.
Tegnap jöttem haza a szokásos éves anyukámmal-őszölésből - Dobogómajorban van egy októberi hetük már 17 éve, és két éve a férje már nem hajlandó vele menni, pedig fitt és üde, csak lusta disznó :) - nagyon büszke vagyok rá, hogy minden nap mentünk 8-10 km-t, kicsit lassabban nyilván, mint a saját tempóm, de hát nyáron volt 75, meg vagyok vele elégedve :) pláne hogy esténként egy-egy órácskát úszkáltunk is. Ilyenkor mindig felbuzdul, hogy majd otthon is napi szinten gyalogol.
Fenchurch68
2022.10.18 17:20:11
@kocsmagomba: Én nem bánom, a napraforgónak semmi részét nem fogyasztom, viszont idén ősszel nem tudtam úgy kimenni kutyát sétáltatni, hogy ne jöjjek vissza személyenként szigorúan két kiló gombával :)
(ööö... persze csak ha a kutya is személynek számít...)
Ma ebédre párizsi bundában, még kis sajtba hempergetve ettük, vacsira meg még ott a tegnapi tejszínes ragu. De már fagyasztottam panírozva, raguként, sőt, a jelen rezsihelyzetben még szárítottam is :)
(Van kb. nyolcféle gomba, amit biztonsággal felismerek, és ebből öt ehető is.)
(ööö... persze csak ha a kutya is személynek számít...)
Ma ebédre párizsi bundában, még kis sajtba hempergetve ettük, vacsira meg még ott a tegnapi tejszínes ragu. De már fagyasztottam panírozva, raguként, sőt, a jelen rezsihelyzetben még szárítottam is :)
(Van kb. nyolcféle gomba, amit biztonsággal felismerek, és ebből öt ehető is.)
Idén sokkal kisebb választékom van a csiliágyásban, mert az elején sok elpusztult. Akkor vettem valahol Jalapeño palántákat, amik szépen megfogtak.
Ebből, és pár vegyes egyéb csiliből álltam neki a szósznak. Mivel volt egy szuper bugyborékolóm (már a kovászos káposztánál is bevetettem),…..
Fenchurch68
2022.10.09 20:38:58
@Andrass9: Kerti vagy ráncos, fotóról nehéz megállapítani - de mindegy is, fiatalon mindkettő ehető.
Nálunk is rengeteg van most erdőn-mezőn, főleg mezei csiperke, mindenféle pöfetegek, őzlábak meg galambgombák, pár kilót már megszárítottam :)
Egyébként gombaügyben szerintem a legjobb és leghasználhatóbb, és abszolút szájbarágós és megbízható a MIGE honlapja. www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php
Nálunk is rengeteg van most erdőn-mezőn, főleg mezei csiperke, mindenféle pöfetegek, őzlábak meg galambgombák, pár kilót már megszárítottam :)
Egyébként gombaügyben szerintem a legjobb és leghasználhatóbb, és abszolút szájbarágós és megbízható a MIGE honlapja. www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php
Idén elég hamar elkezdett beérni az ökörszív és a Lucullus (aka SanMarzano aka Roma) paradicsom. Ezek mind nagyon húsos és kevés lével megáldott paradicsomok ráadásul egész kis savassággal.
Az első adag eléggé moderált volt, mindösze 14 kilót sikerült két tepsibe és onnan üvegekbe…..
Fenchurch68
2022.09.30 12:53:30
@Andrass9: Legközelebb macerálj.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Régen én is így csináltam, de az uram minden rakott ételt nyersen összerakva hosszan süt, és mióta kipróbáltam így a rakott krumplit, csak így csinálom én is, kicsit több tejföl kell rá, és a krumplit hajszálvékonyra gyalulom, de szuperül belefő a krumpliba a tejfölös-kolbászos szaft (a tojást azért megfőzöm :D )