Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tasunka-vitko (tasunka.blog.hu)

19 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Egy hivatalban lévő kormány olyan törvényt hoz, amilyet csak akar. Pontosabban olyat, amelyet a mögötte álló politikai erők a parlamentben megszavaznak, és amelyet nem szégyell. A Bajnai-kormánynak egyelőre megvan a parlamenti többsége, szégyenérzetének hiányát pedig mi…..
 A matek szerint jó a Fidesznek Gyurcsány rendszere címmel elemzi az Origó Gyurcsány Ferenc választási rendszerre vonatkozó javaslatát. A portál szerint a 2006-os szavazati arányok alapján a Gyurcsány-rendszerben a Fidesznek lenne a legtöbb mandátuma: Az MSZP pártlistája 43,21…..
Tasunka-vitko (tasunka.blog.hu) 2009.02.03 22:37:13
Üdv!
Végigolvasni nincs időm, erre azért reagálnék:

"Fedor ·
fedor.blog.hu/ 2009.02.03. 08:50:52
@molaris: A visszahívás őrültség lenne. Az országot ismerve minden hétvégén lenne időközi választás, és négy év alatt háromszor kicserélődne a teljes parlament, totálisan megakadályozva ezzel az érdemi munkát."
***
Idézném magamat több, mint két évelez előttről (kiegészítve azzal, hogy érdemi munka így sem folyik, hogy nem lehet őket visszahívni):

"7. A képviselők visszahívhatóak.
- A visszahíváshoz a választókerület választópolgárai közül 50%+1 személy aláírása szükséges.
- Visszahívásra a legutóbbi választás után legalább 6 hónap elteltével van lehetőség.
- A szükséges aláírások megléte és hitelesítése után legkésőbb 4 héttel új választást kell kiírni, az adott választókörzetben. A választás költségeit a visszahívást aláírásukkal támogatók viselik. (Megjegyzés: ez megint lehetőséget ad vesztegetésre, de megint csak maga a polgár kapja a pénzt, és nem köteles arra szavazni, akitől kapta.)
- Az új választáson a visszahívott képviselő is indulhat. Ha újból nyer, ez nem számít elvesztett választásnak.

8. Kirúgott képviselő többé nem választható.
- Aki elveszít egy választást, vagy sikeresen visszahívják többé nem indulhat választáson.
- HANGULATJAVÍTÓ INTÉZKEDÉS: Leváltott képviselő semmilyen végkielégítést nem kap. (Megjegyzés: eddig sem igazán értem mire fel kaptak. A megbízásuk határozott időre szólt, ami lejárt. Ilyen esetben nem jár végkielégítés.)
- Leváltott miniszter többet nem lehet miniszter (más tárcánál sem)."
A 19 éves, bébiszitterként dolgozó lány néhány napja állt bíróság elé New Orleans-ban, ugyanis a gondjaira bízott öt hónapos Andre Jenkinst betette a szárítógépbe, mert állítása szerint nem hagyta abba a sírást. Valójában azonban egy tévéműsort akart megnézni. Andre…..
Országos sztrájkot hírdetett november 29-ra a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) a katonákat, rendőröket, tűzoltókat, vámosokat, büntetés-végrehajtási dolgozókat és a nemzetbiztonság területén…..
Tasunka-vitko (tasunka.blog.hu) 2008.11.05 21:08:39
Szervusztok!

Sajna visszaolvasni nincs időm, csak már viszketett a tenyerem, annyiszor hallom/olvasom, hogy mekkora szemét vagyok, mert közalkalmazottként 13. havi fizut is kapok. Nos, akkor megpróbálom elmagyarázni:

1. Képzeljétek el, hogy a havi fizetésetek 1/13-at részét nem kapjátok kézhez, hanem a főnökötök szépen félreteszi és magának kamatoztatja/fekteti be valahol. Év végén – ha jó kedvében van, akkor még karácsony előtt – fizeti ki a pénzeteket, természetesen a kamatok nélkül. Ha nincs jó kedvében, akkor csak következő év elején fizeti ki – de nektek éppen nem, mert titeket kirúg december 31-én (ezt sokakkal megcsinálta Draskovics). Ugye, milyen jó a 13. havi fizetés?

2. Idén már 12 hónapra lebontva kaptuk a „13. havit”, normálisan. Ennek eléréséhez az kellett, hogy a szakszervezetek belengessenek egy teljes közszféra-sztrájkot.

3. Mítosz, hogy a közalkalmazotti állás biztos állás. A tényleges munkavégzőknek általában 1 éves határozott idejű szerződésük van, amit vagy meghosszabbítanak, vagy nem. Ismerek fiatal, elhivatott tanárt, akit évente csak a tanítási időszakra alkalmaz az iskola. Nyáron mehet vagont rakodni. Kutatóintézetben dolgozom, az elmúlt 3 évben évente 15%-al csökkentették a létszámot. Biztos állás? 40 év munka után nyugdíj előtt 1-2 évvel küldtek el embereket. Illetve választhattak, hogy előnyugdíj (amiért megint őket szapulja az a kormányzat, aki belekényszerítette őket), vagy utca, 60 évesen. Persze fiatalabbak is repültek.

4. A „13. havi” elvonása 140 Mrd-ot hoz az államnak. Egy negyed 4-es metrót. Az egészségügyből is elvonnak kb. ennyit. De a metrónak mennie kell!

5. Mielőtt nekem estek: ha ez kell az ország talpra-állításához, lemondok én arról a pénzről. Még akkor is, ha ezzel párhuzamosan végre csökkentik az önkormányzatok számát, végre befejezzük a „békefenntartást” (Afganisztán, Irak stb.), végre nem ölnek 100 Mrd-okat értelmetlen beruházásokba. Így lesz?
 Ismerős jelenség, hogy ha a pártvezér irányt mutat, akkor a másod-, harmad- és többedvonalbeli politikusok képességeikhez mérten igyekeznek a saját kis szakterületükre (vagy éppen településükre) is adaptálni azt és átvinni az üzenetet. Így lesz a Sikeres…..
w A gép forog 2008.07.03 16:30:00
Érdekes, roppant érdekes. Hogy mennyire személyes az érzékenység, és mennyire rideg az ember, amíg mást ér sérelem. Amíg a szcientológusokon röhögünk, fenekedünk ellenük, és nyilvánvaló nonszensznek nevezzük a világképüket, teljes a nemzeti egység, szent a béke. Az a…..
w Haza a leállósávban 2007.12.17 07:30:00
  Maradunk kockázatközösségben. Vagyis továbbra is lopunk egymástól. Csak versenyezni ne kelljen.  ..
Tasunka-vitko (tasunka.blog.hu) 2007.12.17 21:37:55
T. Vakapád!

Próbálok szépen, sorban válaszolni, előre is elnézésedet kérem, ha vmi kimarad:

1. „Az, ha jól emlékszem, a szocializmusban volt, hogy mindenért "vezetőink" voltak felelősek.”

Nos, nem tudom, igen kicsi gyermek voltam akkoriban.
Most azt látom, hogy a „felelős” vezetők semmiért sem felelősek. Nem tudom, melyik rosszabb. Ugye, az nem a szocializmusban történt, hogy bankok csődbe mentek volna, mivel a „felelős” vezetők (akik állítólag éppen ezért a felelősségért kapnak kiemelt fizetést) elkúrták, aztán a mi pénzünkből „konszolidálták” a bankokat? A vezetőket pedig nem büntette meg senki?

2. „A családi pótlékot egyébként lehet növelni, csak az a kérdés, hogy miből.”

Nem kell a családi pótlékot növelni. Enni kell adni a gyerekeknek. Az iskolában. Hétvégén is.
Nem kell babakötvény (amivel megint szegény bankok járnak jól). Helyette azért a 40 ezerért lehet adni tápszert, pelenkát, gyerekruhát.

3. Arról az empatikus emberről beszélünk, aki a KGB ellen dolgozva, titkos tisztként segített beléptetni Magyarhont a világbankba, meg a valutaalapba? És jelentősen hozzájárult az ország eladósításához, amit azóta is nyögünk? Meg aki ölég magas polcon volt, amikor későbbi koalíciós társait éppen a rend bátor őrei gumibotozták az utcákon (mondjuk ez az SZDSZ-t minősíti)?

4. „Tessen mán elintézni az ellenzéknél, hogy ne tegyék, mert addig nincs újabb béremelés a nővéreknek, meg az orvosoknak.”

Nagyon magasról szarok az ellenzékre. A kormány dolga, hogy kormányozzon. Nekem úgy tűnik, hogy amióta kormányon vannak - szerintük - mindenért az ellenzék a felelős. Mintha töretlenül OV kormányozna.

+: Miért nem lehet államilag ellenőrizni, hogy ki fizet TB-t és ki nem? Miért nem lehet államilag ellenőrizni, hogy ki fogad el hálapénzt és ki nem? (Azt tudják ellenőrizni, hogy melyik bolt ad el cigit kiskorúaknak, ez sem nagyobb feladat.)

Az új rendszerben ha nem tetszik az ellátás Miskolcon, de Zalaegerszegen jobbat, szebbet kapok, akkor átmehetek ahhoz a biztosítóhoz és akkor az utazási költségeimet (és a családom, egyéb látogatóim utazási költségét és utazás miatt kiesett idejét is), megfizeti a zalai biztosító? Ugyannyiért?
Tasunka-vitko (tasunka.blog.hu) 2007.12.17 23:37:44
T. Vakapád!
Azt hiszem nem értettél meg, megpróbálom még egyszer.:

Én:
Miért nem lehet államilag ellenőrizni, hogy ki fizet TB-t és ki nem?
Te:
5./ „A TB fizetés ellenőrzését MOST kezdték meg, a Gyurcsány kormány intézkedései révén. Nyitott kapukat döngetsz.”

Tehát: Minek ehhez magántőke, meg több biztosító?
***

Én: Miért nem lehet államilag ellenőrizni, hogy ki fogad el hálapénzt és ki nem? (Azt tudják ellenőrizni, hogy melyik bolt ad el cigit kiskorúaknak, ez sem nagyobb feladat.)
Te: „A hálapénz elfogadásának "állami ellenőrzését", remélem, magad se gondoltad komolyan.”
Dehogynem. Ha a gázár-támogatást tudják ellenőrizni, a fenti példámat is megoldották (cigi, pia eladása gyerekeknek – mármint a büntetése), ez miért nem megy? És mitől fog menni a 49%-ban magán biztosítónak?

***

Én: Az új rendszerben ha nem tetszik az ellátás Miskolcon, de Zalaegerszegen jobbat, szebbet kapok, akkor átmehetek ahhoz a biztosítóhoz és akkor az utazási költségeimet (és a családom, egyéb látogatóim utazási költségét és utazás miatt kiesett idejét is), megfizeti a zalai biztosító? Ugyannyiért?

Te:
”6./ Az ember nem a biztosítóhoz megy kezelésre, hanem a rendelőintézetbe, kórházba. Egy kórházzal több biztosító is szerződhet, ezért lehet, hogy egy másik kórházba kell menned (lehet, hogy ugyanabba, mint eddig), de mindenképpen a lakhelyed közelében. Olyan biztosítóhoz meg ne igazolj, akinek nincs szerződése a közeledben lévő egyik kórházzal se, csak az ország másik végiben.”

No akkor még egyszer: Tegyük fel, hogy Miskolcon élek. Tegyük fel, hogy a miskolci kórház szar. (Nem ismerem a miskolci kórházat, lehet, hogy szuper, ez most csak egy példa). A válaszod alapján mindenképpen a miskolci kórházba kell mennem, hiszen az van a lakhelyem közelében. Akkor ez miért lesz jobb rendszer, mint, ami most van?
Továbbá: „lehet, hogy egy másik kórházba kell menned” – ami esetleg messzebb van, tehát nekem (és minden látogatómnak) több pénzembe és időmbe kerül oda jutni. Miért jó ez nekem?
Továbbá: amennyiben a miskolci kórház szar, és senki nem szeretne ott gyógyulni, a biztosítók nem fognak szerződni vele – akkor a miskolci kórházat bezárják? Hova mennek ezután a miskolciak? Ki fizeti az útiköltséget?

(Én most el, esetleges válaszodat megnézem holnap.)
Tasunka-vitko (tasunka.blog.hu) 2007.12.17 20:22:21
Segítsetek!

Ez a rendszer, amit most akarnak elfogadni, vagy a teljesen magánosított garantálja nekem, hogy a nővérek számát kétszeresére, a fizetésüket meg a háromszorosára emelik? Mert amíg ezt nem lépik meg, addig csak néhány igazán nagyon-nagyon elhivatott (mondhatnám: fanatikus) marad a pályán azok közül, akik értenének a dolgukhoz és emberségesen, odafigyeléssel, udvariasan bánnának a betegekkel. És ők is hulla fáradtak lesznek, mivel 40 betegre kell(ene) figyelniük 12 órán át. A többség meg marad pokróc, aki csak a markát tartja. Szelektálni nem lehet, mert hiányszakma. Tehát nem rúgják ki, aki nem oda való, mert nincs helyette más – ennyi pénzért. Márpedig egy kórházban leginkább a nővérekre van utalva az ember, leginkább rajtuk múlik, mennyire elviselhető (vagy elviselhetetlen) a kórházi tartózkodás.
A fizu és létszámemelés után már lehet nyugodtan ellenőröket küldeni (titokban, álruhában, „titkosszolgálati eszközök felhasználásával”) és egy életre eltiltani azt a nővért (vagy orvost) a hivatása gyakorlásától, aki hálapénzt elfogad. De ez addig nem megy, amíg hiány van belőlük. Olyan változás kell, ami (anyagilag is!) megbecsültté teszi az egészségügyben dolgozókat. Legalább annyira, mint a mosolygós kislányt a bankban a pult mögött.

Amennyiben az új rendszer (legyen az bármilyen) garantálja nekem a fenti lépéseket, akkor áldásom rá. Gyanítom, hogy ehhez rengeteg pénzt kéne beletenni a rendszerbe. Forrás éppen lenne hozzá, hiszen annyi minden sokkal kevésbé fontos dologra telik (lásd fentebb).

(Félreértések elkerülése végett: nem dolgozom az egészségügyben, családomban és baráti körömben sincs senki, aki ilyen elvetemült volna.)
Vidám hangulatú, popfesztivállal egybekötött adakozással zárult a Liga-szakszervezetek közös rendezvénye, a Társadalmi Szolidaritás Napja. Az érdekképviseletek közös nyilatkozatukban kijelentik: támogatják a Magyarország fenntartható fejlődéséért folytatott közös harcot.…..
w Ecce 2007.10.11 07:00:00
Egoblogba váltunk, de ez már nem öninterjú. Írt ez a szimpatikus, bár nem épp tájbaillő nevű fiatalember, Bukovics Martin, hogy szeretne interjút egy győri diáklapnak, Alternatíva címen. Sose hallottam róla (tiszteletpéldányt a szerkesztőségbe pls), és arra se volt még…..
Tasunka-vitko (tasunka.blog.hu) 2007.10.14 14:15:25
Szevasztok!

Végigolvasni sajna nincs időm, ezért elnézéseteket kérem, ha valakit esetleg ismételnék.

Kiragadva a szcientológusokat és a vallásokat:

Nekem azért furcsa, hogy mennyi szót vesztegettek egy gazemberekből álló társaságra (bé akarják őket tiltatni egyesek), akik hazudnak szegény embereknek, aztán szegény, hiszékeny emberek nekik adják a pénzüket – rosszabb esetben a családjuk pénzét is. Szvsz lelkük rajta.

Ugyanakkor senki nem akar betiltatni más, gazemberekből álló csoportokat, akik szintén hazudnak szegény embereknek, aztán szegény, hiszékeny emberek, akik bevesznek olyanokat, hogyaszondja: „Dübörög a gazdaság”, meg „Én sohasem hazudtam” nekik adják a pénzüket, a családjuk pénzét – sőt az én pénzemet és a ti pénzeteket is. Kicsit aránytalannak érzem, de ez legyen az én bajom.

Más. Árpád, kíváncsian várok tőled egy cikket a saját vallásod elemzéséről (ami nem mellesleg minden valószínűség szerint az én vallásom is, sőt a Magyar Köztársaság államvallása is egyben – amennyiben az oskolában ezt verik a gyermekek fejébe, és aki nem fogadj el, az nem kaphat rendes munkát). Igaz, hogy a legtoleránsabb, változásra, haladásra leginkább képes vallás ez (példának okáért az eretnekeket nem égeti meg, csak bohócot csinál belőlük – még akkor is, ha az eretnekeknek van igaza), de mégiscsak vallás, amiben kénytelen hinni az ember, ami egyedül üdvözítőnek tartja magát a többi vallással szemben és a hívei természetesen hajlamosak a térítésre (példának itt vagy mindjárt te). Mondom ezt a vallásunk felszentelt - bár alacsony rangú – papjaként.

Kezdhetnéd mindjárt annak a hittételnek a kivesézésével, hogy ha elég sok nullát adunk össze, megkapjuk a végtelent!
XVII. Egyebek:1. A média felelősségéről (konkrét esetekből kiindulva, de mindenkinek címezve, aki találva érzi magát.)- Nyomor Budapest mértani középpontjától pár száz méterre is van (emberek régi pincékben élnek, csak azért nem barlanglakásokban, mert azokat néhány éve a…..
XVI. EgészségügySzándékosan hagytam a végére, mert ehhez még annyira sem értek, mint az előzőekhez (amikhez egyáltalán nem értek).1. Kórház-átalakítások- Talán hajlandó vagyok elfogadni, hogy sok kórház van. Bár a szívemen kívül az eszem is azt súgja, hogy kórházból…..
XV. Azok a bizonyos „szabadságok”.1. Gyülekezési tv. – Kordon (avagy a rendőrség végezze a dolgát. Többet ne! De kevesebbet se!)- Ha már úgyis erről van szó folyton, értelmesebb dolgok helyett: közterületen bárhol, bármikor lehet gyülekezni, tüntetni. Ami tilos…..
XIV. Katasztrófa-helyzetek enyhítése1. Csak annak jár kártérítés, aki mindent megtett a károk elkerülése érdekében.- Amelyik utcában az elvezető árkokat elhanyagolták, nem elég mélyek, nincsenek tisztán tartva, ott nem jár belvíz esetén semmilyen támogatás, kártérítés.-…..
XIII. Társadalmi mobilitás1. Több az üres lakás, mint a hajléktalan.- 6 hónapja (vagy régebben) nem lakott ingatlan szabadon beköltözhető. (A beköltözést be kell jelenteni az önkormányzatnál.)- Fenti törvény életbe-léptetése előtt 3 hónapos türelmi idő.- Lakottnak számít…..
XII. Létfenntartás:1. Gyermekétkeztetés- Lásd az alapvetést! Amúgy a kivitelezés megszervezését rá lehetne bízni a gyermekétkeztetési alapítványra, illetve több jól működő segélyszervezet vezetésére.2. Alapvető élelmiszerek olcsón- Csinálni kéne egy-egy állami…..
XI. Családtámogatás:1. Családi pótlék- Meg kell emelni az összeget, legalább a mostani kétszeresére.- Iskolaköteles gyermek után csak akkor jár, ha a gyerek iskolába jár (az adott hónapban nincs igazolatlan hiányzása). Ha a szülők befogják dolgozni, akkor ugrik a családi…..
X. OktatásügyAlaphelyzet: „kevesebb gyerek van”.Ez így, ebben a formában nem igaz – hiszen évről évre változik a gyerekek száma. Én pl. Ratkó-gyerekek gyermeke vagyok – mi sokan vagyunk. (Megjegyzés: olyan kevés a gyerek, hogy bölcsődékben helyhiány miatt…..
IX. KörnyezetvédelemEz itt most kissé ömlesztve lészen és helyenként konkrét eseteket taglal, de általánosítható.1. Parlagfű-mentesítés.- Nincs kiszabható bírság. Kiszabandó van. 2 millió Forint/m2. Jól tetszik látni, 2 milla négyzetméterenként. 25 centiméteresnél magasabb…..
VIII. Élelmiszerbiztonság1. Vissza kell állítani az uniós csatlakozás előtti ellenőrzési rendszert a külföldről érkező élelmiszerek átvizsgálására.- Mivelhogy egész jól működött, kár volt leépíteni.- Természetesen a vizsgálatokat végző szervezetnek a szükséges pénz-…..
VII. Energia-politika1. Atomerőműveket kell építeni.- Legalább kettőt. A paksi erőművet néhány éven belül be kell zárni. Most több, mint 40%-át állítja elő az ország energia-szükségletének. Két új erőmű legalább a szükséges energia-mennyiség 80%-át elő tudná…..
  VI. Közlekedésbiztonság1. 0-tolerancia, „durva” büntetések.- Gyorshajtás büntetése: a jogosítvány és az autó is ugrik. Nincs büntetőpont, meg figyelmeztetés, meg ejnye-bejnye. Árverésen visszavásárolhatja a kocsit, ha tudja. Nincs tűréshatár. Ha 130 km/h a…..
  V. Közlekedés / szállítás  1. „Szennyező fizet” – „Károkozó fizet”.- Mivelhogy főleg a teherautók, kamionok okozzák az utak tönkremenetelét, ezért a használóikkal kell megfizettetni az okozott károkat. Minden x tonnánál nehezebb (pontos…..
  IV. Sztrájkjog1. Meg kell szüntetni a minimális szolgáltatás követelményét.- Ha sztrájk, akkor legyen sztrájk! Csak ott kell megtartani a szolgáltatási, munkavégzési kötelezettséget, ahol emberélet múlik rajta. Tehát baleseti sérültet el kell látni, életmentő műtétet…..
  III. Választási törvény, pártok:1. Az állam egyetlen pártot sem támogat.- A pártok a tagdíjakból és adományokból tartják fenn magukat – ezek dokumentációját naprakészen az interneten közzé kell tenni (ki, mikor, mennyit adományozott). - A meglévő székházak,…..
  II. MIBŐL?Avagy honnan is szándékozom a pénzt elvonni, merthogy – azt mondják – nem jut semmire sem elég. Nos… (Nem fontossági sorrendben. Igazából talán nincs is fontossági sorrend.)1. Nem akarok középhatalom lenni.- Egy fillért sem szabad háborúkra…..