Regisztráció Blogot indítok
Adatok
XII.Hadosztály

0 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meghoztam az idei második magyar egyveleget is. Most még csak enyhe többségben vannak a fehérborok a vörösekhez képest, befért már 1-2 rosé is a sorba, ahogy egy pezsgő és (most csak) egy édes bor is.  ..
A Borrajongó Miklóscsabi kvartett 2022.04.16 10:15:00
A húsvéti hétvégére hazajött egy kedves barátom Dániából, a látogatás alkalmából pedig magyar borokra vágyott. Csütörtök este a Bartók Béla úti DiVino kínálatát szondáztuk meg alaposan, ezek a borok a következő hazai egyvelegben szerepelnek majd. Miklós Csaba, móri borász éppen érkezésünkkor fejezte…..
Már megint ez a pannonhalmi Herold Pince... Eddig csak fehérborokat és egy rosé-t kóstoltam tőlük, de egy kedves kommentelőnk felhívta a figyelmemet a Vinori névre keresztelt merlot-jukra, amellyel egyébként is szemeztem, de az ajánlás - ezúton is köszönöm - és egy kapóra jött akció közösen…..
XII.Hadosztály 2022.03.22 13:10:10
Újabb nagyon kellemes sárgamuskotályt hoztam egy meglepő termőhelyről. A Pannonhalmi borvidék inkább fehérboros régióként vált ismertté, de a sárgamuskotály itt sem igazán jellemző fajta, többnyire az olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay, sauvignon blanc, tramini fajták viszik a prímet. A…..
XII.Hadosztály 2022.02.23 01:16:06
Tekintettel arra, hogy elmúlt két hét döntően munkával, rohanással, valamint jelentősebb magánéleti változásokkal telt el, a hétvégére igyekeztem olyan bort keresni, amely mellé jó leülni csak úgy, anélkül, hogy komolyabb figyelmet követelne meg a gyakran csak fogyasztásnak nevezett szabadidős…..
XII.Hadosztály 2020.11.14 10:56:08
@csorsza: nyilván ízlésről nem vitatkozik az ember, de egyet kell értsek veled. Ez nem az a kategória, hogy nem az én ízlésemnek való, hanem ahogy leírtad: borzalmas. De nagyon.
Miközben megszokott életünk tartópillérei éppen napról-napra rogynak meg, és próbálunk alkalmazkodni a bezártsághoz az ehhez kapcsoló hétköznapi nehézségekkel és kihívásokkal együtt, van néhány dolog, ami változatlannak látszik. Továbbra is kitartóan keressük például azokat a belépőszintű hazai…..
XII.Hadosztály 2020.03.26 07:13:06
@rszabi: a Gazda lányáról, és annak daliás férjuráról hallani...

A már említetteken kívül nekem ezekkel sem volt különösképpen bajom:
Kiss Gábor 364 Rouge, Bolyki Indián Nyár, Kovács Nimród alap bikája, Márkvárt Ezerötös Cuvée

Ami viszont az elmúlt napok számomra legnagyobb vétele volt, az a tesco finest-es Vina Del Cura egy ezresért. Konkrétan bepakoltam a kocsiba, ami a polcon volt. A kasszás néni csodálkozott is erősen, mert mostanában csak a lisztet vitték ilyen mennyiségben.
Mindenki nehéz helyzetbe került, ez nem kérdés, de az egész biztos, hogy a turizmusból élők most rendesen és joggal pánikolnak. Nem könnyű jól dönteni és jól kezelni az olyan helyzeteket sem, amivel H. és családja szembesült. A debreceni apartman tulajdonosa (így március 17-én, amikor a helyzet már…..
Ez az írás pont egy éve született, akkor még a 2019. évre ráhangolódásul. Azóta történt pár dolog, mi is jobban megismertük ezeket a termelési módokat, úgy tűnik, a téma aktualitásából nem sokat veszített. Sőt! Néhány éve már itthon is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a bioborok. Egyre többet hallani…..
Sokszor megesik velem, hogy főzni szeretnék valamit, de a megszokott ételeken kívül semmi nem jut az eszembe. Ugyanez igaz a köretekre is. Ha már te sem tudsz kitalálni semmit a fehér rizsen kívül, és a krumpli számtalan verzióját is elkészítetted már, van itt néhány tipp, amelyekkel színesebbé…..
XII.Hadosztály 2020.02.25 20:59:51
@vanvelemenyem: ízléssel nyilván nem vitatkozik az ember, kinek a pap, kinek a paplan - de azért ne engedd el ilyen könnyen se a kuszkuszt, se a tarhonyát. Kb végtelen verziója van mindkettőnek, ami az ízesítést, elkészítést illeti.
A viszonylag semleges ízű kuszkusz esetében például fel lehet dobni a dolgot úgy, hogy nem vízzel öntöd fel, hanem mondjuk zöldség alaplével. Aztán beleforgatsz kockára vágott paradicsomot, uborkát, paprikát, újhagymát. A tetejére meg morzsolsz némi fetát.
A tarhonyát mostanában többször készítettem úgy, mint ha rizottó lenne. Vajon apróra vágott hagymát pároltam, erre rá a tarhonya. Rövid ideig pirítom, majd mehet rá a fehérbor. Ahogy elfőtte, merőkanalanként, apránként az alaplé. A befejezés szintén rizottós, vajjal, parmezánnal.
Én is éhes lettem. :)
XII.Hadosztály 2020.02.25 21:37:43
@vanvelemenyem: jaaaa, ha a menza volt a kiindulópont, akkor nem csodálom, hogy nincsenek jó élmények. :)
Amúgy tényleg érdemes kísérletezni. A kölessel voltam úgy, hogy nem sokra tartottam, de aztán a zasszony megmutatta, hogy lehet ebből is többet kihozni. De jó példa a bulgur is, ami csak forró vízzel felöntve számomra nem túl izgalmas köret. Ha viszont tabbolueh-t készítesz belőle, az egyik legnagyszerűbb köret, akár az autentikusabb libanoni irányba viszed el (bitang sok petrezselyemmel), akár az európai ízléshez talán közelebb álló török verzió felé.
Viszonylag gyakran főzök olasz tésztákat (bár így sem elégszer), és kivétel nélkül mindig a tradicionális, eredeti receptek alapján dolgozom. Miután a múltkor azt nehezményeztem, hogy a magyarországi olasz éttermek többsége pont a tradicionalitást mellőzi az olasz ételek elkészítésekor, ezért most…..
XII.Hadosztály 2020.01.27 19:41:40
XII.Hadosztály 2020.01.28 12:45:03
@pongesz: köszi a kiegészítést, ezt így el is mentettem magamnak!
XII.Hadosztály 2020.01.29 17:16:52
@Willkommenskultur: ne haragudj, de ha a kapri és a szardella beszerzése problémát okoz, akkor a krumplistésztánál bonyolultabb ételek receptjeit felesleges végigolvasnod.
De hogy a kritika mellett legyen segítő szándék is: a Lidl-Tesco-Spar szentháromságban megtalálod mindkét hiányzó hozzávalót.
A MÁV néhány évvel ezelőtt megszüntette a büfékocsikat, majd pár hónapja újra üzembe helyezte őket. Nem csoda, hogy anno nem volt rá kereslet, a válsággal sújtott (meg azért a korábbi éveken sem feltétlenül a nyugati jólétről ismert) Magyarországon a legtöbben érthetően még a helyjegy árát is…..
XII.Hadosztály 2020.01.09 09:03:25
@Ínyenc Fenevad: ha ez lenne a kiváltó ok - mert ugye ezt feltételezed - akkor nem csak arra a néhány nemzetközire tették volna vissza a büfékocsikat, hanem az összes belföldi IC-re is. Tudomásom szerint a MÁV intercity szerelvényei nagyon magas kihasználtsággal közlekednek, adott a fizetőképes utazóközönség, büfékocsi viszont nincs. Ellensége lenne a MÁV saját magának? Nem hiszem. Azt gondolom, hogy egyszerűen nem tudják rentábilisan működtetni ezt a szolgáltatást. Ahol van, ott sem vagyok meggyőződve arról, hogy profitot termel. Egyszerűen a nemzetközi járatokon kénytelenek étkeztetni, mert a belfölddel ellentétben itt van konkurencia.
XII.Hadosztály 2020.01.09 12:05:06
@Ínyenc Fenevad: Persze. Nyilván kell a fizetőképes réteg. Én egyébként még egy ilyen szolgáltatásért is fizetnék egy 2-4 órás utazás során, nem tartom egetrengetőnek az árakat. Railjeten lehet, hogy csillivilli minden, meg klafa a konyha piacról behozott friss primőr áruval, de pár éve simán elkértek 990ft-ot egy dobozos Ottakringerért. Még szerencse, hogy Tatabánya-Budapest között túl sokat nem lehetett szisszenteni. :D
A Tiffán Pince csúcsborának, a Grande Selectionnak a különböző évjáratai visszatérő vendégek az oldalamon. Legutóbb egy igen fiatal és egy nagyon érett Selection került a poharamba:..
Adásunkat megszakítjuk, írhatnám, ugyanis eredetileg nem erről a borról terveztem írni, de az a helyzet, hogy éppen ibériai tematikus hét van a Lidl-ben, a chorizo-k, sonkák, olívabogyók, churros-ok mellett ilyenkor jóárasított spanyol borokba is könnyű belefutni az üzletlánc polcain, tehát most…..
A Petit Pittacum az elmúlt évek során az egyik legmegbízhatóbb vörös vétellé vált, amely ezért évről-évre szerepel vásárálási listáinkon. Még akkor is, ha ritkábban írunk róla. Nem árulok el túl nagy titkot, ha előre leszögezem: az októberben polcra került…..
XII.Hadosztály 2019.05.23 21:08:06
@ungert: összekóstolni nem sikerült, de hétvégén bontottunk egy tizes sor elején a cikkben szereplő borból...és ez volt az egyetlen, ami nem fogyott el. Volt valami megmagyarázhatatlan büdi az illatban. Nem az a halvány animális jegy, amiről te is említést tettél, hanem valami ismeretlen szag. Ízre az első kortyok teljesen rendben voltak, de kb 10 perc elteltével ez is kezdett szétesni. Lehet, hogy egy kezdődő dugóhibára futottunk rá, mindenesetre ötből öten löttyintettük ki a poharat. Nem adom fel, adok neki még egy esélyt valamikor.
XII.Hadosztály 2019.06.01 08:58:23
@furmintfan: igen, az volt. Ahogy nézem, ezt már biztosan nem fogom visszakóstolni, bt-nál, bb-nál is kifutott. Viszont már polcon van a 18-as, most már csakazértis dobok a kosárba a következő rendelésnél. :)

(bocs a duplikálásért, az elsőt nem a válasz gombbal küldtem)
Az aktuális külföldi egyvelegben az otthon és barátoknál elfogyasztott borok mellett sok-sok borbár-látogatás (Carpe Diem, Drop Shop, Vino Castillo, Wein&Co) során kóstolt tétel is szerepel. Valószínűleg osztrák borból lesz a legtöbb, de szép számmal akadnak majd francia, olasz, spanyol borok…..
Néhány nappal ezelőtt az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben vásároltam egy palackot egy tokaji éltermelő száraz (akciós árú) borából. Másnap ki is cuppant belőle a dugó, kóstolgattam magában, kipróbáltam az aktuális ebédhez és vacsorához is, el is fogyott ripsz-ropsz. A bor igen jó volt,…..
Szeptember 29. a feltalálók napja Argentínában, Ladislao José Biro tiszteletére, aki ezen a napon született 1899-ben. Az argentin feltaláló valójában magyar volt: Terézvárosban jött világra Schweiger László József néven, családja később vette fel a Bíró nevet. Legismertebb…..
XII.Hadosztály 2017.11.03 05:08:19
@Nico 1: elég kacifántos logika kell ahhoz, hogy ebből a cikkből ezt a tanulságot vond le. De legalább a jó Schweiger úrnak azért annyira még futotta az idejéből, hogy az itthon maradó feltaláló társát kisemmizze. Amivel gondolom nincs nagy probléma, hiszen csak egy Goy-ról beszélünk.
Miután a minap arról írtunk, milyen trükkökkel vesznek rá minket a vásárlásra a szupermarketek, most kicsit maradva még ennél a témakörnél azt nézzük meg, hogyan alakítják úgy (szinte észrevétlenül) az éttermek, hogy lehetőleg minél hamarabb végezzünk az étkezéssel...
XII.Hadosztály 2017.02.27 11:10:37
@karandash: Ahhoz képest, hogy ez egy csúnya magyar szokás, és bezzeg az amerikaiak tudják, hogy mi az etikett, mégis egy amerikai lap egy amerikai étteremtulajt kérdezett meg a témában.
A Balatonhoz látogatók nagy részét a vízparton állva lenyűgözi a horizonton feltűnő majd eltűnő, kisebb-nagyobb hajók látványa, melynek hatására egyből ők is a vízre vágynak. Így lehetett ezzel gróf Széchenyi István is, akinek a balatoni hajózást köszönhetjük. 1846.április 2-án keltezett…..
Gasztroforradalom van, a séfek pedig a tábornokai, díszes egyenruhában, délcegen figyelik a küzdelmeket. Már csak a tévében pózolnak, mindig mosolyogva, hófehér séfkabátban, dél körül mennek dolgozni, belekóstolnak kicsit a kollégák főztjébe, aztán egy pohár champagne-nyal a kézben elkezdenek…..
A flamand konyha Magyarországon még nem világhírű, pedig vannak olyan sztárjaik, akik megérdemelnék. A festői (fucking) Brugge melletti, 3 Michelin-csillagos Jan Hertog is ilyen.   Pár hete jártam Belgiumban egy-két nagyon jó étteremben, többek közt a fantasztikus, 2 csillagos…..
A klasszikus Wellington bélszín nem véletlenül élvez kultstátuszt világszerte, ugyanis elképesztően jó étel. Egy óriási baj van vele, sehol nem lehetett ilyet kapni. Egészen mostanáig! Ez alapvetően egy ünnepi fogás, de az ünnepi fogások legfontosabb tulajdonsága az, hogy…..