Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Crom77

0 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A vietnámi háborúban sok új és érdekes fegyver megjelent, viszont ugyanúgy használták a régi, antik eszközöket is. Voltak itt I. és II. világháborús cuccok, viktória korabeli puskák, de még törzsi íjak és sok más is. Ami még ezektől is érdekesebb, az az amerikaiak oldalán rendszerbe került tomahawk…..
Crom77 2021.04.21 11:05:59
Bővebben itt a húszasról, bocsánat az előbbiben írt pontatlanságért, rosszul tudtam a neve eredetét:
www.ldm.hu/hu/blog/buzogany-a-loveszarokban
Egyébként az olaszok se voltak restek bevetni más közelharci fegyvert a lövészárkokban, ahogy a magyar katonák sem. Előkerült a kés, boxer, stb. ahol a szurony és a puskatus már nem volt használható a helyszűke miatt. Ha meg más nem volt, foggal-körömmel...
nagyhaboru.blog.hu/2015/10/21/foggal_es_korommel
Crom77 2021.04.21 19:24:16
@CheckpointCharlie88: Szívesen. :-) Olvasgass még azon az oldalon, nagyon jó írások vannak rajta, meg eredeti első világháborús naplókból digitalizált visszaemlékezések. A második linkben a videóban sógorom látható, ő a blog fő szerkesztője (persze hobbiból), én is segítettem neki anno digitalizálásban, meg voltam is kint vele és kutató társaival a Doberdón azokon a harctereken, ahol többségében magyar katonák harcoltak.
A "ha ölni kell kell"-ről eszembe jut még egy dolog. Elolvastam digitalizálás előtt József Ágost főherceg, aki a 7. hadtest parancsnoka volt a Doberdón, visszaemlékezéseit. Ő képezte ki az első rohamosztagokat, az ún. gránátérosokat, mert hamar belátta, szemből megrohanni egy gépfegyverekkel, aknavetőkkel védett árokszakaszt olyan emberveszteséggel jár, amit sokáig nem bír el a hadsereg. Együtt érzett a katonáival. Ezért kiképeztetett először a debreceni 39-es közös gyalogezredből egy rohamcsapatot, amelyek lopva megközelítették az ellenséget, majd kézigránátokat hajigálva rájuk kiűzték onnan, harántgátról harántgátra ugrálva, és jöhettek a többiek elfoglalni az árokszakaszt. Ez annyira sikeres volt, hogy minimális emberveszteséggel nagy sikert értek el. Aztán amikor ezt József főherceg megírta a felső parancsnokságnak, ők leállíttatták vele a kiképzést, mert a bakáknak van úgyis elég dolguk. József bedühödött a fenti korlátolt barmok miatt, és folytatta rohamcsapatok kiképzését, csak erről már nem írt jelentést. A németek részben tőle tanulták el a rohamcsapatok kiképzését és taktikáját.
Crom77 2021.04.22 13:41:01
@CheckpointCharlie88: Hajrá! A miskolci 10-esek is harcoltak a Doberdón a 10. Isonzói csatában (a 11.-ikben is lehet, mert akkorra a románokat már elvertük), de a végére értek oda, mert addig a román fronton "nyaraltak." Az emberséges tisztről megint csak József főherceg jut az eszembe, aki többször is magát századosként feltüntetve, holott hadtest parancsnok volt, gránát és tüzérségi meg puskatűzben is rendre kijárt egyedül a lövészárkokba, hogy mindent lásson.
Hary József: Az utolsó emberig visszaemlékezése is nagyon szuggesztív és lebilincselő, aki a nagyváradi 37-es közös gyalogezred 4. zászlóaljánál volt előbb csak csak szakaszparancsok, később meg géppuskás szakaszparancsnok. Az ilyene visszaemlékezésekből van mára nagyon kevés több mint 100 év múltán, de ezek világítják meg a háború valódi oldalát.
Lelkes olvasónk egy jó kis írással lepett meg minket e-mailben, melyet - előzetes hozzájárulását követően - változtatás nélkül közlünk. Köszönjük zerosugar6564-nek az alábbi kis szösszenetet: "Értelmiségi, bár szinte kékgalléros, jól fizető szakmában keresek állást és elegem van a rossz…..
Idén lett először (de remélhetőleg nem utoljára!) augusztus 27. International Gamebook Day-nek, azaz Nemzetközi Játékkönyv Napnak kikiáltva. Azért esett erre a napra a szervezők választása, mert 1982. augusztus 27-én jelent meg angolul a kultikus Fighting Fantasy sorozat nyitányaként Steve Jackson…..
Crom77 2020.08.27 12:26:22
Nekem a Tűzhegy varázslója volt az első, később unokabátyámtól kaptam meg a Halállabirintust, aztán jöttek sorban a többiek. Mindegyiket szerettem, több tucatszor is végigjátszottam gyerekként valamennyit. Rémület útvesztője, Tolvajok városa, Haláltalizmán, Szamuráj Kardja nagy kedvenc volt. Volt viszont három olyan könyv a sorozatban, amit játszási segédlet nélkül lehetetlen volt végigvinni:
Bajnokok Próbája - iszonyúan bonyolult végigvinni, több tucat próbálkozásra se sikerült, a zagor.hu-ról kellett hozzá a segédlet.
A pusztítás maszkjai - ha nincs segédlet, az se ment volna, mert a végén mindig ledöfött az áruló, és a segédletből se derült ki, miért oda kellett lapoznom ahova hogy ne szúrhasson le.
A varázsló kriptája - hacsak nem voltam 12/24/12-es karakter és előtte is mindent nagy nehezen beszereztem hogy Razaak-ot megölhessem, az utolsó harcban így is elbukhattam Razaak 12/20-as karaktere ellen.
A Kaland Játék Varázslat sorozatból csak az elsőt vettem meg könyvben, a többit már online töltöttem le és játszottam végig, de segélet nélkül az se ment, Kharéban sose tudtam magamtól megszerezni az ajtónyitó varázsige összes sorát. Ott az ilyen-olyan visszautalások voltak nagyon bonyolultak, ha ezt megtetted vagy megszerezted, a következő fejezetpontból vonj le ennyit meg annyit.
A zagor.hu-n levő újabb könyvek viszont nagyon jók, nekem bejön szinte mindegyik, nagy kedvencem A nekromanta éjszakája, A vérfarkas üvöltése, Az élőholtak szigete vagy a Vihargyilkos. Az újabbakkal még nem volt időm foglalkozni, de majd egyszer sort kerítek azokra is. :-)
Oké, nem lehet mondani, hogy annyira jóban lettek volna eddig is, de azért volt olyan, hogy összeálltak egy rövid koncertre vagy hogy az egyik fellépett a másik koncertjén. Most viszont újra áll a bál, ami abból indult ki, hogy Roger Waters karanténklipesítette a Mother című Pink Floyd-dalt, és…..
A napokban Budapestre érkezett Victoria Henao, a világ legismertebb drogbárójának, Pablo Escobarnak az özvegye. A látogatás kapcsán sokakban újra felidéződött az egykori maffiavezér élete és rejtélyes halála, mellyel kapcsolatban még napjainkban is rengeteg a tisztázatlan kérdés.  ..
Crom77 2019.12.06 19:20:24
Jó cikk. Itt másik szintén remek írás:
tiboru.blogrepublik.eu/2011/08/18/pablo-escobar/
Ebben pl szó esik arról, hogy Escobar 1990-ben, mikor már nagyon szorult a nyaka körül a hurok, felajánlotta a kolumbiai kormánynak, hogy kifizeti a teljes államadósságot, ha cserébe életfogytig tartó büntetlenséget kap és békén hagyják. Amikor az USA megtudja hogy foglalkoznak odaát az elfogadással, kicsit bepöccennek és a teljes kolumbiai törvényhozást bűnözővé nyilvánítják és egy a határon állomásozó zöldsapkás deszant dandár által az USA-ba hurcolják, ha ezt meglépik. Letettek róla a kolumbiai vezetésben. :-D
Reinhard Heydrich Obergruppenführer neve elsősorban Himmler kegyetlen helyetteseként, másodsorban az ellene elkövetett merénylet hihetetlen története kapcsán maradt fenn az utókor emlékezetében. A merényletről 2017-ben Cédric Jimenez rendezett izgalmas akciófilmet (HHhH - Himmler agyát Heydrichnek…..
Crom77 2019.07.01 21:09:43
Jó poszt, köszi érte.
Heydrich halálos merényletéhez még annyit, hogy nem véletlenül volt ő az egyetlen igazán magas rangú náci vezető, aki ellen sikeres volt a merénylet. Pár éve olvastam erről több történelmi konteó oldalt, és amit leírtak ott, az bizony valóban úgy is lehetett. Miszerint a Heydrich elleni merényletről már jóelőre tudott a náci kémelhárítás. A Canaris vezette Abwehr szinte biztosan, ő viszont bölcsen elhallgatta ezt az információt. De a német vezérkarban is akadt elég sok olyan befolyásos tábornok, akinek eléggé csípte a szemét hogy ez a 40 alatti fiatal német vezető micsoda befolyásra és hatalomra tett szert és milyen remek a kapcsolata a Birodalom két legbefolyásosabb vezetőjével - és ezt okosan ki is használja. Sőt, Himmler se ejtett akkora krokodilkönnyeket Heydrich után privátban, mert őt is egyre jobban zavarta a közvetlen helyettese intelligenciája és szervezőkészsége, és hogy róla és még sok mindenkiről mindent tudott. Egy szó mint száz: Heydrich-nek meg kellett halnia, amit bőven ki is érdemelt, de ebben a cseh partizánokon kívül a német legfelsőbb katonai vezetés hallgatólagos nézőként való részvétele legalább olyan fontos volt a merénylet sikerében. Aztán persze lehetett véres bosszút állni, meg Heydrich-et a nemzet hőseként eltemetni, a többit fedje néma csend.
Nem véletlen hogy a halála után az a Kaltenbrunner lett az utódja, aki egy ostoba IQ szegény suttyó véreskezű tömeggyilkos volt, de Heydrich észbeli képességeihez fel sem érhetett, ezért aztán a náci hűségét kihasználva könnyen tudták Himmlerék irányítani. Érte se volt kár amikor fellógatták.
Crom77 2019.07.01 23:27:20
@Secretus Rector: Hogy Canaris a szövetségeseknek dolgozott-e, az jó kérdés. Valahogy egy kicsit furcsának találom hogy '42-43 környékén az MI-5 olyan hatékonysággal kapcsolta le az Angliában tevékenykedő német titkos ügynököket és kémeket, és utána olyan dezinformációkkal vette hülyére többször is az Abwehr-t, hogy óhatatlanul felmerül a kérdés: ez hogyan sikerülhetett anélkül, hogy az Abwehr felső vezetéséből valaki nyakig nem volt benne? Canarisból amúgy nem néztem volna ezt ki, ő ízig-vérig hűséges katona volt, más kérdés hogy a nácikból elege lett, és ez is lett a veszte. De erősen hajlok rá hogy tudott a Heydrich elleni merényletről, talán jelentette is, de mivel már Himmler szintjén is kezdtek bizalmatlanul nézni az egyre nagyobb hatalommal és befolyással rendelkező Heydrich-re, így azt mondták: Ha sikerül, egy ránk veszélyes szövetségessel kevesebb, ha meg nem, lehet lobogtatni a zászlót és példát statuálni, bármi lesz is a merénylet kimenetele.
@Fritz Gerlich: Persze hogy nincs, nem is lesz. De hogy Heydrich ellen egy tényleg amatőr módon kivitelezett merénylet sikeres lehetett, az legalábbis felveti hogy a német hírszerzés már régen tudott a merényletről, csak fentről leszóltak nekik hogy hagyják a dolgokat történni, majd utána lehet megtorolni.
Az amerikai választások és Donald Trump november kilencedikei meglepő győzelme után sokan gondolkodnak el azon, hogy a legelső, 1789-es elnöki beiktatás óta – mely George Washingtonhoz kötődik – vajon kik voltak a 45 eddigi amerikai vezető közül a legjobbak és kik a legrosszabbak...
Bruce Springsteen szeptember 27-én jelenteti meg életrajzi könyvét Born to Run címmel, amit az elmúlt hét év során folyamatosan írt - és amiben először beszél depressziójáról is. Az Egyesült Államok egyik legamerikaibb és egyik legismertebb énekes-dalszerzője bandájával és szólóban is hosszú ideje…..
A napokban került a kezembe a tekintélyes és népszerű amerikai hadtörténeti magazin, a nem túl meglepő című Military History 2016 januári száma, melynek címlapjáról Erwin Rommel tábornagy néz farkasszemet az olvasóval, s ezek a provokatív szavak láthatók: Csalás (csaló) volt-e Rommel? A Sivatag…..
Minden idők egyik legnagyobb bűnözője, a Kokain Királya olyan mértékben uralta saját piacát, mint talán soha senki. Pablo Escobar fénykorában a világ egyik leggazdagabb embere volt, aki gyakorlatilag bármit megengedhetett magának. És meg is engedett. A szegény kolumbiai…..
Crom77 2015.09.28 07:25:10
@t0thl: Megelőztél. :-)
Ha az USA akkor nem keménykedik, máig élhetett volna, de az öreg Bush besokallt és kiadta a kilövési engedélyt rá. Hosszú telefonálás miatt bukott le, amit egy ("véletlenül" éppen ott keringő) AWACS gép bemért, de csak idő kérdése volt, mikor kapták volna el anélkül is. Láttam az életéről készült dokumentum filmet, a családját megpróbálta Németországba menekíteni, hogy azzal ne tudják zsarolni, de nem jött be. A német kormány visszairányította őket.
Valószínűleg a mai ideálok is ennyire megmosolyogtatóak lesznek 30 év múlva. Hányat ismersz fel közülük? ..
Crom77 2015.08.22 19:32:17
@Csibefogó: Claudia Schiffer a 90-es évek álomnője kategóriában indulhatna, Olivia Newton-John pedig inkább a 70-es évek. 80-as évekbe Nena férne be, bár nálam ő se a zenéjével...
Cindy Lauper abban igazad van hogy sose volt álomnő, de valahogy mégis hitelesebbnek tűnik mint akár Kim Wilde. Talán mert önmagát adta mindig, vagy a franc tudja.
Crom77 2015.08.22 20:59:39
@Csibefogó: Mert sem Sütő Enikő, sem Pataki Ági, sem Bíró Ica (kicsit muhaha) sem mérhető nemzetközi szinten ezekhez a modellekhez. Ettől persze nem voltak ők rosszak, sőt. De itthon voltak, ami sok mindent másként határozott meg. Ma már a Palvin Barbik korát éljük, lassan a csapból is ő folyik. Hogy ez kinek tetszik, az ízlés dolga.
Crom77 2015.08.23 08:54:56
@Dr_utcai_arcos: Kim Basinger is úgy kezdte, meg Brooke Shields is. Évekig modellkedtek, később lettek színésznők. Sőt, Sabrina is modellként kezdte, egy helyi szépségversenyt is nyert. Cindy modellként futott be és utána lett filmszínésznő.
J.F. Kennedy számára nem csak a hidegháború megnyerése miatt volt fontos, hogy az ember a Holdra léphessen. “Még ebben az évtizedben eljutunk a Holdra” - ígérte Kennedy, és ez az ígéret megvalósult, annak ellenére, hogy egy hónappal később kitört a kubai rakétaválság, és…..
Ha álláskereső vagy, legjobb lenne, ha semmit sem látna, azaz, ismeretleneknek szóló, alapadatokat sem láttató profilt találjon rólad. Álláskeresőként azért van pár trükk és hiba, amivel még az ilyen Facebook-profillal is segítheted vagy éppen leronthatod az álláskeresési…..
Crom77 2015.06.26 15:47:32
@Bambano: Akartam írni, de megelőztél. Csak egy ilyen eset derülne ki bizonyíthatóan, hogy valaki önéletrajzát azért dobja félre egy cég, mert az illetőnek nincs facebook-ja vagy linkedin-je, a gatyát le lehetne perelni róluk ezért negatív diszkrimináció miatt. Egyébként nekem sincs egyik sem, soha nem is volt - alapból utálom az összes közösségi oldalt.

@jobangel: Egy kérdés, hogy egy kicsit belekössek a posztba. Ha én esetleg (elméletben, mert ilyen sose fog előfordulni) fenn vagyok facebook-on a nevemmel, ami nem túl gyakori, de vannak ilyenek bőven, viszont nem akarom publikusan megosztani a képeimet, sőt, a személyes adataimat se, pl. hogy mikor születtem, esetleg hol lakom, honnan a fenéből fogja tudni a HR-es, hogy az alatt a név alatt én vagyok? Ha meg kint van egy kép, ezekkel a minimál infókkal, abból mégis mit fog leszűrni a HR-es? Hogy oké fent vagyok, és kb. ennyi. Mert az a posztból világos, hogy kb. semmit nem tanácsos publikusan megosztani magunkról. Ha meg, ahogy mások is írták, hazudok az adatlapon, azzal nemcsak magamat csapom be, de az első, esetleg második körös interjú alatt egy felkészült HR-es is rá fog erre jönni és máris reszeltek a továbbiaknak. Első körben a HR-est ne a személyiségem privát vonala érdekelje, hanem hogy szakmailag kompetens vagyok-e arra a pozícióra amit megpályáztam. Minden más a főnökségre tartozik. Nem keresek jelenleg állást, nagyon elégedett vagyok a jelenlegi munkahelyemmel, de ha tőlem egyszer is azt mondanák állásinterjú előtt vagy után, hogy facebook/linkedin profil? És én erre azt mondanám hogy nincs és buknám az állást...hát meglenne a véleményem az adott cég HR-eséről. Mellesleg első kézből hallottam ilyen történetet, de bizonyítani persze nem lehet. Amit ki akartam az egészből hozni: jobb ha az embernek nincs facebook profilja, meg semmilyen. A HR-es meg dolgozzon meg a pénzéért, egy személyes interjú keretében szondázza a jelölteket, ne azok alapján, amit a közösségi oldalakon talál róla.
Crom77 2015.06.26 17:31:55
@jobangel: Értem amit írsz, de nekem Linkedin profilom sincs. Egyszerűen se szükségét, se értelmét nem láttam hogy ilyet létrehozzak. A facebook/linkedin profil meglétére első kézből kaptam olyan infót, ami miatt egy ismerősöm bukott egy állást - abban igaz a dolog, hogy egyáltalán nem biztos hogy csak annak hiánya miatt, de - ahogy ő mondta - a HR-es feltűnően kedvetlen lett, amikor meghallotta, hogy ez nincs a pályázónak. A cégkultúrába nem illő, rasszista vagy egyéb tartalmak valóban nem illenek egy normális cég profiljába. Másrészt, melyik állásra pályázó annyira hülye, hogy a facebook oldalán pont azt a szektort ócsárolja, ahova elhelyezkedni akar? Minimális. Innen meg visszajutunk oda, ahonnan az egész kérdést indítottam: ha egy normális, értelmes jelölt jelentkezik, még a CV-je se olyan hogy elsőre a kukában landoljon, de nincs se FB-je, se Linkedin-je (de mondjuk van szakmai kompetenciája), akkor mekkora esély van rá, hogy ezek hiánya miatt már eleve a szemetesben végzi a pályázata?
Persze, nincs olyan, hogy 10 legjobb C64-játék. Minden idők egyik legnépszerűbb személyi számítógépére több tízezer játék jelent meg fénykorában, és a platform rajongói ma is aktívak, az elmúlt években olyan játékok születtek, mint a Prince of Persia C64-verziója vagy akár…..
Axl Rose most volt 53 éves, és azért egyáltalán nem úgy néz már ki, mint a Guns fénykorában, sőt. Persze egy rocker, aki a '80-as években tarolt, nem festhet ugyanúgy 2015-ben, mint akkor...bár van, aki megpróbálja, és még mindig hasonló ruhákban keménykedik és pózol, csak nem…..
Akinek halálhírét keltik, sokáig él. A western műfaját már  hosszú évtizedek óta temetik, ehhez képest nagyon is jó egészségnek örvend, még mindig készülnek nagyon is jó darabok belőle, még olyan elsőre meglepő helyen is, mint Ausztria (szégyen, hogy a sógorok ilyen jó…..
Crom77 2015.01.18 08:21:38
@Nyílméregbéka: Akartam írni, de megelőztél. De ide vehetnénk a Bud Spencer-Terence Hill párostól az "Isten megbocsát, én nem" filmet is. Na az is kőkemény western, nyoma sincs még a pofonos páros vicces filmjeinek. De a 7 mesterlövészt mindenképpen hiányolom a listáról. De ez - mint a lista - szubjektív.
In medias res kezdem: nem értem miért jó belerúgni ebbe az „új” Pink Floyd albumba (újszülötteknek: The Endless River) és az arról debütált első dalra (Louder than words). A magyar zenei sajtó persze mindig jobban tudja, de alapvetően a rajongói oldalról is furcsa hangok jönnek…..
"Matthew, a magányos kalandor kitartóan kóborol a nukleáris katasztrófa sújtotta, terméketlen földeken a LOUGINUS LÁNDZSA nyomát kutatva, mely a történelem legpusztítóbb, legistentelenebb tárgya. Kegyetlen diktátorok kezében évszázadokon keresztül a kínzás és rombolás…..
Crom77 2014.03.10 08:49:56
@-Szűcs Gyula-: Volt egy másik film valami hasonló néven, A Felkelő Nap Harcosai. Szintén atomháború után, abban is Richard Norton volt az ügyeletes világmegmentő. Akárhogy kerestem, nem sikerült ráakadnom.
FASZKIVAN! blog Cigányok 2011.05.22 21:17:00
Ez van...   Pózolj fasszal! A borostája alapján ez fiú.  Szívjad, legalább korán megdöglesz.  "Büszkék vagyunk anyára!"  Azért ilyen kékes a feje, mert megfulladt a fuksz alatt?  The Best Photoshop Friends.  Aluszik...  Kimondottan…..