Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vino-et-veritas

0 bejegyzést írt és 298 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyszer hazafelé menet azt mondta: „mutatok valamit, szerintem tetszeni fog”. Autóban ültünk, ki sem szálltunk, onnét bámultam a kétszintes, barakkszerű házakat, drótkerítéssel körülkerítve, az ablakok alatti, hevenyészett virágágyásokat, és azt éreztem, mint Pécsen…..
A rosé a nyár bora, a rosé fröccs pedig a legkelendőbb frissítő ebben a hőségben. Persze árnyékban, barátokkal, vízparton a legnagyobb élmény meginni egy hideg roséfröccsöt, de mi igazán azért szeretjük ezt a bort, mert akár munka után, távol a parttól is hangulatba hoz már 1-2 korty is. Most az…..
  Mint ha pásztortűz ég őszi éjszakákon,  Messziről lobogva tenger pusztaságon:                                     Arany J. Toldi Előének Magyar élelmiszeripar képe úgy lobog föl nékem majd 40 év messzeségben. Üdvözlöm a tisztelt blog olvasókat. Zsebők Zsigmond barátom lehetőséget adott,…..
vino-et-veritas 2021.07.01 07:42:16
@KissGecihuszár: @Boar.: A támogatás dolgát nem nagyon akartam belevenni, de valóban ez az egyik legnagyobb probléma. És nemcsak azért, mert mindenki azzal foglalkozik csak, amire azt kap, hanem azért is, mert bizonyos fokig el is kényelmesít (+piactorzító is) - "úgyis megkapom, ha igénylem". Ja, és gyakran a felvsárlók is szépen "beárazzák" a felvsárálási árakba, tehát nem tud hatékonyabb eszköz lenni a termelő kezében...
Az elmúlt évtizedekben számos területen példálu a szőlő/gyümölcs folyamatosan váltotta egymást, aszerint, melyik volt éppen kedvezőbben támogatott. Most az erdő a sláger...Nesze neked magyar agrárium! De ez egy újabb kört nyit a polémiában...
vino-et-veritas 2021.07.01 07:59:58
@KissGecihuszár: A vegyipar/gyógyszeripar üdítő kivétel, ezért külön nem nagyon akartam idevenni, mert a helyzetük nem volt tipikus.
Egyéb műszaki/ipari vállalatok egy része úgy "menekült meg", hogy a versenyképesebb (specializált termelés hatékonyabb gazdasági méret) részek "leváltak" a korábbi szocialista nagyvállalatokról (Csepel, Ganz, stb:}.
Visszatérve az élelmiszergazdaságra, ott ez szinte nem működött. Az állami gazdaságok, konzervipar, stb. egyszerűen magával rántották az alapanyagtermelést is, amikor tönkrementek.Bizonyos területek a belső piac képes volt ezeket is megtartani, mert szükség van rájuk, lásd húsipír, sütőipar, stb, ), de ezek mérete is jelentősen zsugorodott.
Italbeszállítót vált a 2021-es szezon előtt a Formula–1, ami megmosolyogtató összecsengéseket eredményezhet a díjátadóknál...
1991 januárjában kitört az öbölháború, aminek hatására a kiegyensúlyozott és pártatlan tájékoztatás zászlóvivőjeként emlegetett BBC rádiós szerkesztői felöltötték képzeletbeli gondolatrendőr-egyenruhájukat, és nekifogtak „kigyomlálni” minden olyan rock- és popdalt az éterből, amely szerintük…..
Manapság már elfogadott tény, hogy farkasfalka él a Bükk-fennsíkon, és azon sem lepődünk meg, hogy megint átkódorgott egy barnamaci Szlovákiából. Ki ne hallott volna már arról, milyen veszélyes tud lenni, ha vaddisznókkal találkozunk a túránk során, az pedig köztudott, hogy a rókák veszettek…..
Volt idő, amikor Európa hamisítói egymásnak adták a kilincset a siófoki hamisgyöngy-gyárban...
Száraz pezsgő teszt, végre! Nem hiszitek el, hogy mennyire jólesett a kóstolóknak megannyi édes élelmiszer tesztje után a száraz pezsgő teszt. Fordított metaforával: mint száraz földnek az eső! Felmentünk 2.000 Ft-os palackárig, ez nekünk az év végi bónusz ! :) Nem bántuk meg, mert olyan…..
vino-et-veritas 2021.01.05 13:03:23
Mondjuk ez a teszt egy nagy kavalkád lett, mert eleve háromféle technológia jelenik meg, ráadásul minőségben is valahol a "legaljától" indul.
Az is érezhető az elmúlt évek tapasztalata alapján, hogy a termelők/készítők (nem "gyártók"!) egyszere akarnak a "piacnak" és valamiféle szakmai elvárásnak is megfelelni. Ez nem megy könnyen...
Az átlagfogyasztó nem nagyon tud mit kezdeni a "tradicionális" (Champagne, cava, palackos erjesztés, stb.) pezsgőkkel, azt meg kell tanulni és persze ezek általában árban is "ott vannak". Ez is az oka talán, hogy a száraz pezsgőknél is felnyomják a határig a cukortartalmat és "krémes", gyümölcsös, "fogyasztóbarát" íz- és illatvilágot alakítanak ki (lásd "győztes" termék).
Ennek másik példája a Gála, ami (ára és technológiája ellenére) évekig karakteres és látatlanban is jól megkülönböztethető volt, de mára kezd teljesen beleszürkülni az átlagba...
Azért azt se felejtsük el, hogy kereskedelemben kapható pezsgők nagy része tömegtermék (még a nagy "nevű" és drága termékek is). De gyöngyszemeket mindig lehet találni az olcsóbbak között is (pl. cava-k).
A pezsgőfogyasztásnak nem kell feltétlenül a luxusról vagy a különleges alkalomról szólnia. De azért nehezebb műfaj, mint a csendes boroké (pl. nehezen eltartható kinyitva, stb.). Ezen kívül az elmúlt évek gyöngyözőbor-bummja is erősen hat rá, főleg, ha az árakat és a fogyasztási alkalmakat is mellétesszük...
Nyelvészeink szerint szláv jövevényszavaink száma 550-re tehető. Jelentős szám ez, ha meggondoljuk, hogy legfeljebb ezer ősi finnugor eredetű szavunk van, sokan még ennél is kevesebbre, 7-800-ra becsülik a számukat. A szlávokkal való kapcsolataink már a vándorlások korában megkezdődtek, de csak a…..
A 80-as évek divat trendjei, egy közel 200 éve működő cukrászda vagy egy villamos, amivel még nagyszüleink utaztak. Miért ilyen vonzó a retró? Mit ad ez az életérzés, ami miatt népszerű lett a múltidézés és hova menjünk kirándulni, ha visszautaznánk az időben? Magyarországi retró körkép…..
Amikor az ember kicsit művelődni szeretne a földigiliszták titokzatos életét illetően, a legmegfelelőbb munka minden kétséget kizáróan Janet és Allan Ahlberg Kis Kukac Könyve. Ha mégis maradnának megválaszolatlan kérdések, a jelen írás – mintegy az alapmű kiegészítéseként – kísérletet tesz a zavaró…..
vino-et-veritas 2020.04.05 08:57:58
@múzeum:

Nem is a rendszertanról volt szó, hanem a szabatos megnevezésről (ha már maga a cikk is ilyen szempontból igen jó, lásd latin fajnevek, stb.)....

Kukac
Lábatlan lárva, sárga vagy barnás fejtokkal, kifli alakban meggörbülő, fehéres testtel. Lágy növényrészekben, magvakban vagy fakéreg alatt él. Az ormányos bogarak, zsizsikek és szúbogarak lárvája.
Balás G., Sáringer Gy. (1984): Kertészeti kártevők, Akadémiai Kiadó, Budapest, 292. p.
Egy magyar földbirtokos, aki előbb grófnak, aztán ezredesnek adta ki magát az Egyesült Államokban, végül fogta magát és megalapozta a kaliforniai borkultúrát. Zsuzsi nagyszerű posztja azonban nem csak időutazás a XIX. század egyik kalandvágyó határátkelőjéről, hanem szuper…..
Nagyon vegyes érzelmeim vannak a hazai, gasztronómia területén dolgozó marketing szakemberekkel kapcsolatban. Sokszor nem tudom eldönteni, hogy kezetráznék velük, a lenyűgöző munkájuk elismerése gyanánt, vagy csak egyszerűen lehánynám őket az undor miatt, ami akkor kap el, ha azt látom, hogy egy…..
vino-et-veritas 2018.08.05 09:05:55
@Szarazinda: Ja. A "savgerinc", meg a "hajnali párába burkolózó vadvirágos rét illatorgiája" kimaradt....
vino-et-veritas 2018.08.05 09:09:42
@Gy.Takács:
A bor alapvetően savas, a káposzta savanyú (persze az is a savaktól),
Az, hogy mennyit és hogyan érzünk belőle az arányoktól (kb. ez a harmónia) és persze az egyéni ízléstől függ.
Ahogyan alapvetően nem "szaga", hanem illata van. Ahogyan egy korabeli ismert borász Rákosinak is beszólt, amikor az "jószagúnak" mondta a bort: "Vezérem a bornak illata, a sz...rnak szaga van"..
vino-et-veritas 2018.08.06 08:19:19
@Gy.Takács: Ez alapvetően a szaknyelv része. És részben ennek kb. szabatos használata különbözteti meg a "gyorstalpalós, kivülről jött borszakértőt", a "hivatásosnak tekinthető szakembertől". Pont ezek azok, amikkel a cirkalmas szóvirágok és ömlengő vélemények nélkül, akár egy mondattal is le lehet írni a bort úgy, hogy mindenki tudja, miről van szó. Gondolom saját szakterületén mindenki a saját nyelvezetét használja.
Persze, ha ma már ott tartunk, hogy a borhoz mindenki úgy ért, mint a futballhoz, nem érdemes "okoskodni"...
Amúgy a nem "savanyú" borok egy részének is egetverő savai lehetnek, csak nem érezni a cukor, glicerin, stb. miatt. Így az ízérzet szempontjából már nem olyan egyszerű kijelenteni, hogy minden bor "savanyú"...
Amúgy "mindenivó" vagyok. Igyekszem helyén értékelni a többi italt is - legyen az alkoholos vagy "mentes" - az ásványvizektől a töményekig...
Ha valaki meg alapból nem kedveli a bort, semmi gond vele, csak talán nem itt kellene leírni....
Mi is leadtuk a hírt olvasóinknak, hogy a NÉBIH felfüggesztette egy családi sajtmanufaktúra működését, a lesújtóan igénytelen körülmények miatt. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a debreceni Mircz Bt. a Nárcisz Birtok fantázianevű sajtkészítőket takarja. Na, így már mi ismerjük őket…..
Razzia! A szó, ami a hatvanas-hetvenes években még komoly ijedtséget okozott sokaknak például egy éjszakai szórakozóhelyen, vagy egy vonaton. Ezekben az akciókban a rendőrség nemcsak a lakcímet ellenőrizte a személyi igazolványokban, hanem a munkahely meglétét (akinek jó ideig nem volt arra könnyen…..
vino-et-veritas 2016.12.25 09:52:45
@Adamor: Akkor csavarjunk még egyet. "Golyót" lő ki?
vino-et-veritas 2016.12.25 10:03:13
@¿Qué tapas hay?: Meg Jugoszlávia felé is. A '80-as évek közepén egyetemistaként csináltunk egy növényfelmérést a Dél-Dunántúlon, majd felfelé Szombathelyig végig a határmentén, vasúton utazva. A második igazoltatás után már messziről ki lehetett szúrni a "kistáskás" civil határőröket. Szerencsére volt nálunk komoly "pártközpontos" papír is, így nem volt nagy gond.

Más.
Talán '80-ban a boldogult Vidámparkban voltunk az osztálytársakkal. Egy vékony, rossz arcú fickó kérdezi: - Nincs egy bélásotok? Erre az egyik srác benyúl a zsebébe és arisztokratikus eleganciával. két ujjal elővesz egy 20 fillérest. Pasi savanyú képpel továbbáll. Este a Kék fényben ő az egyik körözött...

Más.
Azért az a műbőr rendőrkabát nem semmi viselet lehetett. Főleg mínuszokban biztosan "beállt". Emlékeztet a II. VH hasonló német cuccaira...
vino-et-veritas 2018.06.22 19:07:33
@juls: Talán az is benne van, de a fakabát eredetileg maga a bódé, ahová őrségben beálltak/beállnak (ma is, a katonák is).
1947. Marhákat hajtanak a vágóhídra a Blaha Lujza téren át, háttérben a régi Nemzeti Színház..
vino-et-veritas 2016.07.16 12:14:04
@Hamster:
A 80-as években jártunk a SzU-ban olyan mezőgazdasági gépfejlesztő helyen, ami az agrárium teljes gépesítésére szakosodott.
Az nekik is komoly fejtörést okozott, hogy a görögdinnye szedési érettségét hogyan állapítsák meg. Erre 100 %-os módszer ma sincs...
vino-et-veritas 2016.07.16 12:24:10
@Nanenáné:

Hátha, ők díjaznák a matuzsálemet, de gyanítható, hogy az oroszoknál van régebben működő is (ha már sikerült venni egyet vigyáztak rá):
www.sepo.ru/catalog/fridge/
vino-et-veritas 2017.11.20 09:59:47
@gintonic.azigazi: Mindenkinek megvan a saját "módszere" (olyan ez, mint a lecsó, nincs igazi standardja...) a kopogtatástól a szár csonkján megjelenő cukorcseppig.
Azért nehéz még ez, mert a sok év alatt a fajták is változtak (pl. húskonzisztencia, magok nagysága, száma, stb.). Vagy jellemzően visszaszorultak a "fekete héjú" dinnyék.
Amúgy a lékelés részben higiéniai kérdés, mert a lékelő kést mindig ugyanabba a vízbe dugta vissza a dinnyeárus. El lehet képzelni, hogy, mondjuk 30 fok melegben ugyan hányszor cserélte a vizet, ami a lehető legjobb közeg volt a mikroorganizmusoknak (meleg, cukros lötty + a dinnye héja sem steril).
Vélhetően az árusok is örülhettek a "betiltásnak", mert így "vakon" sokkal több árut adhatnak el...
1899. Amerikai katonák emberi csontokkal pózolnak a havannai Colon temetőben, Kuba..
vino-et-veritas 2017.06.11 20:09:07
@Ditpet: Mondjuk a Sarkkörön túli vagy a szibériai városokban nem lehetett nagy gond meleg nyarakon sem. Viszont télen meg pont ez a "csupaüveg" konstrukció nem túl előnyös arrafelé...
vino-et-veritas 2017.06.11 20:11:24
@bioLarzen: +18 És egy másodikat alul is...?
vino-et-veritas 2017.06.13 08:39:06
@kugi: Régi képeket nézegetve ez a "zsinóros" megoldás az egyenruhákon eléggé elterjedt volt több kontinensen is. Nem valószínű, hogy a nem túl jelentős hatású OMM-gyarmatról került hozzájuk a minta...
Párizs meghatározó szagos objektumai... A paravántól a Kis Pisi Palotáig...
A kétszázadik Napi érdekest láthatjátok, olvashatjátok ma. A népszerű sorozatban csaknem 4550 meghökkentő, sokkoló, elgondolkodtató, vagy egyszerűen csak érdekes fotót nézhettetek már meg ezidáig! Köszönjük a kitartásotokat, és remélem, továbbra is velünk tartotok! 1888. A ghánai egyik…..
vino-et-veritas 2017.05.28 15:44:37
@Свобода: 10 év. Az kb a koreai háború. Akkor lehetett már látni, mire használták és hogyan. Komolyabb harci alkalmazás újabb +10 év, Vietnam...
vino-et-veritas 2017.06.02 19:50:37
@Sztavrosz7: A fürdőházak anno nagyjából nem erről szóltak. Kései "maradék" mondjuk Hévíz. De voltak ilyesfélék a Balatonon is.
vino-et-veritas 2017.06.02 19:51:50
@vino-et-veritas: JAVÍTÁS: ...nem erről szóltak?
Nem filmforgatás, párhuzamos világ vagy egy elképzelt, alternatív múlt. A Brit-szigeteken igenis volt német megszállás...
vino-et-veritas 2017.05.22 18:31:59
@gaszton42: A vizet nem inkább tárolták és felhasználták (ivás, itatás, öntözés, stb.), mint "energiatárolásra" használták akkoriban (1904!) a farmokon? Amúgy hogyan nyerték volna vissza és mire használták volna a tárolt energiát?
vino-et-veritas 2017.05.22 20:40:35
@gaszton42: Nagyjából egyre gondolunk. A mezőgazdaságban kb. a víz az élet, mindent meg kell tenni a megszerzéséért....
A szélkerék rendkívül praktikus találmány. Mire nálunk is eljött volna az ideje "kicsiben" (ugyan a szélmalom elterjedt volt) a gőz/áram már lekörözte...
"Antal Attila vendégszerző írását olvashatjátok ma." - Jtom..
vino-et-veritas 2017.05.20 10:52:46
@eq2: OFF És ez csak egy az ágazat bajai közül...
1868. Vadász egy Punt Gunnal. A hatalmas fegyverrel akár 50 madarat is lelőhettek, ha kellően közel repültek egymáshoz. A huszadik század fordulójára kihalt vándorgalambot is tizedelték ezzel a fegyverrel  ..
vino-et-veritas 2017.04.28 20:32:54
vino-et-veritas 2017.04.28 20:43:13
@Darth Revan: Vagy kapott gyorsan egy "kopasz" övet. A mi időnkben (80-as évek) friss bevonulóként 1 rend új, +1 rend használt (műszaki területeken +1 rend fekete használt) gyakorló, +1 rend új kimenő ruha járt. A gyakorlóhoz világos nyers színű bőrövet adtak, amit mindenki gyorsan igyekezett minél barnává varázsolni, hogy ne látszódjon a "kopaszsága" annyira (ugyanígy az új, barna bakancsot). Amúgy a "friss" zöld szín miatt valószínűleg az "ünnepi gyakorló" van a magyar honvéden...
1865. július 7. A Lincoln-merénylet összeesküvőinek kivégzése. Balról a második az egyetlen nő köztük, Mary Surratt. A merénylőt, John Wilkes Bootht a katonák a letartóztatása során ölték meg..
vino-et-veritas 2017.04.11 06:53:21
@for-avar: Valahol azt írták, hogy 42 nap alatt 9 kút... Ettől még volt hatékonyság, csak rengeteg víz, oltóanyag, meg kerozin is kell hozzá.
vino-et-veritas 2017.04.11 08:54:03
@Rollende Landstrasse: Ja, és "A parfüm" vetítésén a végén mi lenne...?
vino-et-veritas 2017.04.11 18:45:54
@Gukker: Azzal nehezen ment volna.
Inkább ezzel dolgoztak
www.youtube.com/watch?v=eJuwpC4yZtg