Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sorhajóhadnagy

0 bejegyzést írt és 492 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tényleg lenne sokkal jobb dolgom is, mint szombat este azzal foglalkozni, hogy az állam tőgyéből két marokkal pénz pumpáló, de a nézettségét legszívesebben eltitkoló Echo TV (0,3 százalékos közönségarány 19:00-23:00 között a 18-59-es korosztályban) egyik semmitmondó műsorában Bayer Zsolt, akit a…..
sorhajóhadnagy 2018.12.09 10:31:23
@csacskó: Arra gondolsz, amikor a belga rohamrendőrök nyakig álltak az oltóhabban, mert tűzoltó kollégáik a belügyminiszter hivatalát akarták éppen behabozni? Sportszerű meccs volt, mindenki tette a dolgát, senki sem hisztizett.
Arra is emlékszem, amikor a Schuman-körtéren a gazdák egyenesen a tehén tőgyéből spricceltek profi módon a tejet az érthetően már igen edzett sisakos-pajzsos rohamrendőrökre. Ugyanakkor engedtek ki néhány tartálykocsi hígtrágyát is a tanácskozó agrárminisztereknek kedveskedve, látvánnyal, de főként illattal. A gazdák a Cinquantenaire-ben táboroztak le több napra, ment a szabadtéri BBQ, az agrotechno-party Jupiler szponzorációval, este némi petárdázással. Boldog Belgium, ahol a tüntetések karnevál és időnként bacchanália jelleget öltenek!
Világszerte nő a hatvan év feletti munkavállalók száma. A nyugdíjkorhatár elérése után évről évre többen döntenek úgy, hogy tovább dolgoznak. A fejlett országokban folyamatosan nő az átlagéletkor, ezzel párhuzamosan az egészségben eltöltött évek száma. Sok hatvanas, hetvenes érzi úgy, hogy még tele…..
Amikor felmerült az ötlet, hogy kellene egyet hajózni a Volgán, pusztán a praktikum  volt a vezérelv. Ha már vadásszuk a világörökségi helyszíneket, milyen jó, hogy egy már meglévőt (Bolgar), és egy olyan várományosi listás helyszínt, amelynek egy-két éven belül esélye van bekerülni (Szvijazsszk)…..
sorhajóhadnagy 2016.06.23 16:41:49
CSM & Rammjaeger83 A Kitekintő és a Globoport mellett blogunk szerkesztői is lehetőséget kaptak arra a közelmúltban, hogy közösen nem hivatalos beszélgetést folytassanak Vlagyimir Szergejevvel, az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetével. Itt is köszönet illeti ezért a blog.hu-n…..
sorhajóhadnagy 2016.02.16 01:02:02
@petraeus:
Egy ilyen diplomáciai háttérbeszélgetésnek vannak korlátai, ez kétségtelen. Akár Brüsszelben, akár Washingtonban, akár Londonban ül be ilyesmire egy érdeklődő, nagyjából be tudja lőni, mire számíthat. (A legtöbbször gondosan megszerkesztett közleményeket olvas fel valaki gépies hangon.) Viszont ez nem jelenti azt, hogy egy ilyen beszélgetés soha nem lehet érdekes vagy tanulságos. Különösen külpolitikával és biztonságpolitikával foglalkozó embernek. Kiderül, éppen mire és miért kerül hangsúly. Vagy mire nem. Vagy éppen mi marad válasz nélkül, vagy off the record. Tény, hogy egy nagykövetnek meg kell válogatnia a szavait, és ezért elég ritkán állnak szóba a kontrollálhatatlan internetes médiával. Itt ez megtörtént. A beszélgetés célja az volt, hogy Szergejev megpróbálja valamilyen keretben elmagyarázni, számukra mik a jelen helyzetben a külpolitikai prioritások.
sorhajóhadnagy 2016.02.16 01:44:30
"Oroszorszag egyik strategiai celja az EU/NATO/EU-USA kapcsolatok gyengitese, EU bomlasztasa, orosz befolyas visszaallitasa az elvesztett teruleteiken"

Az orosz hivatalos narratíva ezzel szemben: az Egyesült Államok vezette NATO 1990 után folyamatos előnyomulásba kezdett a Kelet-Európában, és egyre mélyebben hatolt be a posztszovjet térségbe. Az észak-atlanti szövetség (értsd leginkább: Amerika) nem számolt az orosz biztonsági szempontokkal, sőt destabilizálni akarta a régiót, hogy utána saját befolyási övezetébe vonja azt. A sokkszerű élmények: Ukrajna első "narancsos" forradalma, amely az oroszajkú kelet-ukrajnai régiók jogainak csorbításához vezetett, utána Szaakasvili villámháborús kalandja (ez utóbbiról a mai napig nem tudják elhinni, hogy George W. Bush nem tudott a grúz offenzíva tervéről), a vahabbita befolyás erősödése a Kaukázusban, az Irak és Líbia elleni nyugati katonai intervenció, a szíriai polgárháború, majd a 2014 februári kijevi puccs. Ez utóbbi esetben ráadásul Moszkvában úgy tűnt, hogy az EU is az USA agresszív terjeszkedésének eszköze lett. Akárhogy is, az orosz elit - beleértve a nyugatos szárnyat is - az országot érő egzisztenciális fenyegetés erősödését vélte látni. Erre pedig csak erőből lehet válaszolni. Amikor tehát arrafelé azt hallja valaki, hogy "a newly agressive Russia" vagy "Russia threatening Eastern NATO-allies", egyszerűen nem ismernek rá a helyzetre. Szerintük pont fordítva működik a dolog.
Karcos-mély hangú füstös-vamp. Flaszternyerseséget és érzékiséget mesterien ötvöző díva, akiért megőrültek férfiak és nők. A maszkulin erőt és mágikus nőiességet ördögien elegyítő isteni Marlene. "A" Dietrich. Milyennek látta Őt a világ és hogyan gondolkodott Ő a…..
Milyen világ az, ahol az ártatlanságot kell bizonyítani és nem a bűnt? - teszi fel a kérdést Proctor, miután elhurcolják boszorkánysággal vádolt feleségét. Milyen világ, na mondd már. Olyan, ahol csak az írásba foglalt vallomás számít, a szóbeli nem, ahol megalapozatlan vádak, a tömeg szava elég…..
ProgBlog Háború! 2015.02.09 05:54:12
„You know, you gotta stop them at the beginning. Like they should have stopped Hitler at Munich.” („Tudod, az elején kell megállítani őket. Ahogy Hitlert is meg kellett volna állítani Münchenben.”) Pete Clemenza szavai A keresztapa c. filmből – 1972   1. Háborús helyzetek: „’S isch de…..
Anton Pavlovics Csehov Sirálya minden esetben hitvallás: egy társulat nyilatkozattétele arról, hogy milyen színházban - és világban - hisz. Talán ezért is övezte akkora várakozás a Katona József Színház legújabb bemutatóját. Ascher Tamás rendezése nem mond semmi újat, nem robbant. Viszont erős…..
Valóban meg kell kongatni a vészharangot az Európai Unió felett, ahogy azt az utóbbi napokban egyes európai és hazai médiumok teszik? Meggyőződésem, hogy a modern Kasszandráknak nem lesz igazuk. Ahogy akkor sem volt, amikor alig egy évvel ezelőtt az euró végét jósolták. Az EU bedőlésében hívők…..
sorhajóhadnagy 2016.01.25 17:05:27
A poszt, amelyben a nyaralásunk végét szánjuk sorozat indítónak. Egyrészről, mert a nyaralás alapkoncepciójából kilógott Sandomierz városa, de nagyon tetszett. Másrészről kedvcsinálónak is szánjuk, hiszen ez a vidék sincs messzebb, mint Krakkó, mégsem nyüzsögnek arrafelé a külföldi…..
A vietnami háború volt az Egyesült Államok több egymást követő kormányának az a kalandja, amely tragikus véget ért és amelynek traumáját a társadalom még sokáig nem tudta kiheverni. A II. világháborúban igazi nagyhatalommá vált USA első veresége volt történelme során,…..
sorhajóhadnagy 2013.11.04 21:05:04
@solesz:

A sok vita valóban fölösleges, mert a kép - akár alkotója szándékától függetlenül is - műalkotássá vált döbbenetes ereje miatt. Mert azt látjuk rajta, hogy valaki az adott pillanatban elveszi egy másik ember életét. Joggal? Jogtalanul? Ennyi az emberi élet? Ezen mindenkinek el kell gondolkodnia, és szíve joga úgy dönteni, ahogy meggyőződése diktálja.
sorhajóhadnagy 2013.11.04 21:37:55
@zobod:

Amit leírtál az annak felel meg, amit Sherman tábornok mondott: "War is hell."
sorhajóhadnagy 2015.07.18 11:24:58
@Rigor Mortis: Igaz, harmincadika volt. Egyébként senki sem vitatja el más jogát arra, hogy annak higgyen, akinek akar. Én konzervatív módon próbálok a lehető legtöbb forrással megismerkedni, majd abból levonni saját véleményt. Nem erőltetem senkire. Csak megjegyezném, hogy a BM Karhatalom besorozott katonáit nehéz lenne "a legfanatikusabb kékparolis ávósok" közé sorolni. Szerencsétlenek ott kötöttek ki a pártházban.
Van itt egy mesterterv. Meg van itt néhány kitiltott. Köztük Mary Landrieu, demokrata szenátor, aki egyike annak a kilenc amerikai kormányzati tisztviselőnek, akiknek Oroszország az amerikai szankciókra válaszul megtiltotta Oroszországba utazását. Landrieu, a Szenátus Energia és…..
proletair & Rammjaeger83 „Oroszország sosem volt olyan erős, mint amilyen lenni szeretett volna, és sosem annyira gyenge, mint azt gondolják." – Vlagyimir Putyin A viszonylagos jóléthez és nyugalmas állapotokhoz szokott laikus szemlélő evidenciaként kezeli a technológiai…..
sorhajóhadnagy 2014.02.18 11:23:54
Bár a végére a vita kissé elcsúszott öncélú irányban, minden tiszteletem a szerzőké, a proletair & Rammjaeger83 párosé, akik lepipálták Mikojant és Gurevicset.

Noha egyébként mindig is méltányoltam a blog egészséges diszciplináris sovinizmusát, azért szeretnék rávilágítani arra, hogy a szovjet, majd orosz hadiipari fejlesztések megértéséhez hasznos ismerni a politikai, gazdasági, pénzügyi és időnként személyes érdekhálók rendszerét. Mindig is jellemző volt, hogy a fejlesztő irodák és a gyártó üzemek egymással versenyeztek a megrendelésekért, ezért bizony előfordult, hogy kicsit csaltak.

"Van valami kacatunk, ami semmire sem jó, de ha a vezérkarban meg a Politikai Bizottságban elhitetjük valakivel, hogy ennek az ellenkezője az igaz, kapunk pénzt." A propaganda tehát először belül indult meg, hogy valamilyen szovjet eszközről elhitessék, hogy az a világon a legnagyobb (minimum!), legjobb, legfejlettebb, stb. A szovjet reformközgazdászok éppen emiatt kezdték bírálni a nyolcvanas évek közepére a VPK (Военно-промышленный комплекс, katonai-ipari komplexum) értelmes célok nélkül elszipkázta a civil területek elől a fejlesztési forrásokat.

Jelenleg annyiban más a helyzet, hogy a továbbra is állami felügyelet alatt - és tulajdonban - álló VPK-től a Kreml nem konkrétan a honvédelemhez elengedhetetlen eszközök kifejlesztését, hanem az állami költségvetés exportbevételeinek maximalizálását várja, hasonlóan az olaj- és gázszektorhoz, illetve a nukleáris iparhoz. Az orosz hadsereg igénye ehhez képest másodlagos, és mint fentebb látható, legfeljebb a külföldi potenciális vevőknek fontos referenciaként jön számításba egy repülőgéptípus "használatba vétele".

A mostani hadiipari cégek egyébként meg ugyanúgy versenyeznek egymással a válság miatt beszűkült forrásokért, mint korábban. magyarán, ahogy én látom, a kérdés gazdasági vetülete Oroszországban jóval fontosabb, mint az az apró probléma, hogy melyik vasat mire lehet használni.
Megint a nap hőseit ünnepli az Együtt-PM. A hősök falat másznak, a félistenek gipszszobrot gyaláznak. Itt tartanak ma az erkölcsi önbíráskodók. Köztük egykori tanítványaim, akik ma már csaknem félistenek. A Jobb Sorsa Érdemes Noémi ma Venezuela-térképeken ábrándozik. A…..
Simon Gábor vs. MET osztalék | Create Infographics Akkor beszéljünk a lényeges ügyekről.Az állam által a távhőtermelőknek, illetve a közintézményeknek szánt – ausztriai betáplálású – olcsó gáz havonta is milliárdokban mérhető hasznát egy homályos – offshore…..
sorhajóhadnagy 2014.02.07 13:39:30
@Kandeláber:

Off, de örülök, hogy az LSSSAH jelvényét lecserélted a Konföderáció Észak-Virginiai Hadseregének harci lobogójára. Ebben az esetben valamivel szélesebb az asszociációs lehetőségek spektruma.

R. E. Lee tábornok.
Gennagyij Mikheev (Михеев Геннадий Александрович) a 90-es években egy moszkvai lapnál fotóriporterként dolgozott. Ebben az időszakban készültek ezek a képek: Forrás: http://warnet.ws/news/64204 Gennagyij Mikheev…..
A kormany.hu nem sokat gondolkozott azon, hogy rezsicsökkentő fórumok esetleg fideszes pártfórumok és az erről készült videóknak talán nem a kormányzati portálon van a helyük, ugyanis kitettek egy 64 perces videót a tegnapi óbudai rezsicsökkentő fórumról, ahol a két népszerű…..
Radnóti András írása „Nem politikai offenzíva. Gazdasági offenzíva” – mármint az oroszok részéről a paksi bővítés Lázár János szerint. Persze, az orosz kormány pragmatizmusában nincsen okunk kételkedni. Csak e pragmatizmus a politikában nem kevésbé domináns, mint a…..
sorhajóhadnagy 2014.01.21 15:39:24
Elgondolkoztató, egyben vitára is gerjesztő írás, amelyben azért akad néhány kétséges érv. Előtte azonban bennem is maradt kétely, ugyanis az IDEA honlapján ez áll:

Energetikai szolgáltatások

Az IDEA energetikai szolgáltatásain keresztül hatékony külső támogatást nyújt gazdasági, civil és politikai szervezeteknek, ötletgazdáknak és kommunikációs ügynökségeknek. Elemzéseinkkel stratégiai döntéseket, kommunikációs kampányokat, fejlesztési elképzeléseket és üzleti terveket alapozunk meg, követünk nyomon és igazolunk vissza, amelyeket piac- és véleménykutatási szolgáltatásaink is segítenek.

Tehát csak remélem, hogy ez a poszt nem egy közvélemény-formáló kommunikációs kampány része.

Ahol szerintem sántít a cikk érvelése, az az orosz expanziótól való túlzott rettegés, mert Oroszország mostanában éppenséggel nem birodalmat épít, hanem költségvetési bevételeit igyekszik növelni. Ők ebből az ügyletből pénzt akarnak kapni, nem pedig ráfordítani. Ebből még probléma lehet, mert a magyar kormány a jelek szerint előbb az oroszok pénzét akarja megszerezni.

Ukrajna ügye jóval bonyolultabb, mint a nap politikusi szlogenek. Az oroszok ott is a pénzük után futnak, mert ha egyik legfontosabb partnerük bedől, úszik a felhalmozott adósság is. Mint amikor a németek adták az eurómilliárdokat a görög bankok megsegítésére, tudván, hogy a német bakok viszont nagyot buknának a görög államcsőddel.

Ukrajna megmentését a 15 milliárd dolláros segélyhitellel, illetve a szíriai rendezési tárgyalások orosz-amerikai közös menedzselését, meg az Afganisztánban a Nyugatnak nyújtott támogatást 2014-ben - ezt nyugodtan el lehet hinni - mind Oroszország javára írták legutóbb a világpolitikában.

Szóval én óvatosan írnék le ilyen sommás ítéletet, mint ez:

"...a világhatalmi ambíciót dédelgető, külpolitikájában kompromisszumot nem ismerő, expanzív, agresszív, és sokszor kiszámíthatatlan partnerbe vetett bizalom aligha megalapozott."

Vagy példákat kérnék mondjuk az agresszivitás és a kiszámíthatatlanság megnyilvánulásaira.
sorhajóhadnagy 2014.01.21 15:44:19
@Gera:

Sajna, orosz reaktorba csak orosz fűtőelem való. A TVEL által gyártott hatszögletű nyalábokat nem lehetne bepréselni egy amerikai reaktor kerek reaktor-réseibe. Ez nem olyan, mint a benzin, hogy mindegy, melyik kútnál tankolom meg az autómat.
Isten Hozta, Kedves Látogató! Első bejegyzésemben a Magyarság Szent Küldetését hátráltató elemekről szeretnék írni. Ugyan nem érdemelnék meg, de Kötelességemnek érzem, hogy felhívjam a figyelmet ezen aljas elemek ténykedésére. Mint már a címből is kiderült, ők a…..
sorhajóhadnagy 2014.01.18 23:45:38
Tegnap összeállt Gyurcsány listája. Ez a lista a 2010 előtti Magyarországról szól. A baloldalon még mindig az az ember mozgatja a szálakat, aki a legelutasítottabb politikus ebben az országban. Az emberek több mint kétharmada nem szavazna egy olyan listára, amin Gyurcsány is…..
sorhajóhadnagy 2014.01.18 13:15:15
@félázsiai 2llkedő:
@Con Storm:

Bár ugye ez reálpolitikai szinten elképzelhetetlen, de a történelmi tapasztalatok megtanítanak árnyáltan tekinteni a dolgokra. Úgy járnának a muszkák, mint Kleist tábornagy jelentésében a németek: az útjukba eső településeken már azon összevesznének a helybéli potentátok, hogy ki mondja az üdvözlő beszédet a bevonuló csapatoknak...

De hát ez üres okoskodás, a potentátok így nélkülük máson vesznek össze.

A bloghoz kapcsolódóan egy ismerősöm véleményét másolnám ide: Gyurcsány alatt nem volt jó. Orbán alatt rossz.
Van valami tragikomikus abban, hogy amikor vélt előnyökért cserébe Orbánék lemennek kutyába, akkor a másik fél nem hogy átvágja őket, de még beléjük is rúg egyet utólag. Ez történt anno a baltás gyilkos esetében is, mikor (állítólag) Səfərov hazaszállításáért…..
sorhajóhadnagy 2014.01.17 13:38:32
@Töksi:

Súlyos rövidlátásra utal az ilyesmi. Mármint a gúnyolódás. Mivel a politikában a legváratlanabb fordulatra is szükség lehet - mármint a politikusok szempontjából -, bármikor előfordulhat, hogy ellenségem tegnapi barátja és én barátom lesz, ami őt ellenségem ellenségévé teheti. Rutin helyzet, különösebben senkinek sem okoz problémát egy ilyen kezelése.

Azzal lehet baj, ha ellenségem barátját éveken át ekéztem, minden rosszat elmondtam róla, majd, amikor már én szerettem volna barátkozni vele, duplán kell adagolnom a nyájas gesztusokat felé.

És mivel rendszerint csak ellenségeim veszik észre, hogy az ő tegnapi barátaikkal kokettálok, hát jár a szájuk. Van ez így, az én híveim viszont belenyugodtak abba, hogy én tudom a legjobban, éppen mikor ki az én barátom. van még kérdés?
sorhajóhadnagy 2014.01.17 13:51:01
@Kandeláber:

Ez is egy azon reagálások közül, amelyet orbán Viktor moszkvai útja kiváltott. Nem kell vele egyetérteni, és nem is jelenti azt, hogy avatarként le kell cserélned a 1. SS-Panzer-Division „Leibstandarte Adolf Hitler“ logóját (Sepp Dietrich tolvajkulcsát) mondjuk a 2. Ukrán Front zászlajára vagy a 2-я гвардейская мотострелковая Таманская дивизия jelvényére.
sorhajóhadnagy 2014.01.17 13:56:11
@tede:

Fogadjunk, hogy a két párt háttéremberei (élükön Lajcsival és Lacival) már régóta egyezkednek azon, hogy a magyar beszállítói hányadból hogyan részesülnek... Hagyjuk, kérem, a naivitást.
Rogán Antal frakcióvezető úr nyerte el / vállalta be az a cseppet sem egyszerű feladatot, hogy bemutassa a sajtónak, hogy a paksi bővítés ügyében az MSZP micsoda pálforduláson ment keresztül, ők pedig soha nem titkoltak semmit ebben az ügyben. Emlékszünk még mi történet…..
sorhajóhadnagy 2014.01.16 21:35:33
@Blogger Géza:
Az utolsó mondattal rátapintottál egy lényeges elemre. Ez a megfontolás is indokolhatja a sietséget.
sorhajóhadnagy 2014.01.16 22:21:31
@Blogger Géza:

A "nem egyszerre" semmilyen értelemben nem zárja ki azt, hogy "együttesen". De én tényleg kíváncsi vagyok, mit találtak ki Rotschildék és velük a német ügyvédi cég, hogy a dolog működjön: vagyis az állam vegye fel a hitelt, az állam legyen az adós, ugyanakkor ezzel ne növelje az államadósságot. Vagy hogy ha nem lesz benne az áramárban a bővítés költsége, akkor hogyan, miből fizetik ki. Jó eséllyel a leszármazottaim. (Azt azért reméltem vetted, hogy Lázár bejelentette: a rezsicsökkentésnek lőttek.)

Az is érdekes, hogy ha nem lesz benne az áramban a fejlesztés ára, amelyet az adófizetőknek kell majd előteremteniük ahhoz, hogy a költségvetésből az állam törleszteni tudjon a hitelezőnek, ez nem minősül-e majd tiltott állami támogatásnak. Már ha akkor még uniós tagállam lesz Magyarország.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Remélem, azt a hangulatot gerjesztettem, hogy illene kézzelfogható, meggyőző magyarázatokat kapnunk fontos kérdésekre. Mint mondtam, nem vagyok zsigeri ellendrukker. De vannak fenntartásaim, miszerint az illetékesek "nem fejtik ki teljes mértékben az igazság minden szálát".
Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság lelkes támogatója volt az Európai Unió 2004-es „keleti nyitásának”, hónapok óta brutális adok-kapok megy a helyi médiában a keleti-európai bevándorlókról és annak hatásairól. Bizonyos konzervatívok, miután elmondásuk szerint a…..
sorhajóhadnagy 2014.01.11 17:29:22
@nincs_itt:

Nem gondolom, hogy mindennapos lehet. Én gyakran járom az osztrák és német autópályákat, így elmondanám neked, hogy manapság mindegyik benzinkút be van kamerázva keresztül-kasul. Ha bárki fizetés nélkül lelép, nyomában lesz a szolgálatban levő autópálya-rendőrség összes járőre, kocsijukban a pillanatok alatt a fedélzeti számítógépre küldött nagy felbontású színes képekkel: az elkövetők, a családtagok, az autók rendszámmal. Néhány kilométeren belül elkapnák őket. Ezért egyetlen benzinkutas sem futna egy métert sem. A Polizei feladata. de ez annyira evidens a szintúgy tökig bekamerázott magyarországi töltőállomásokon is, hogy nagyon lúzernek kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyesmivel próbálkozzon. Szerintem nem láttál te semmi ilyesmit, csak előadod a tutinak tűnő, de légből kapott sztorit. Csá.