Regisztráció Blogot indítok
Adatok
P_o_c_a_k_o_s

0 bejegyzést írt és 253 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Nem akartak a napszámosok háborúzni, mert ösztönösen sejtették, ha netán a házuk táján ropognak a fegyverek, akkor megvadulnak, bestiák és gyilkosok lesznek, nem ismernek se embert, se istent, se szomszédot, se barátot, a vérbe borult szemű nyomorgóknál nincsenek kegyetlenebb gyilkosok... Apám…..
ras2 A "ballib"-ről 2022.04.25 20:21:13
Vannak szavak, kifejezések, amelyeket k...ra utálok, például azért mert pontatlanok, félrevezetők. Ilyen az Orbán-rendszerrel szembeni ellenzéket - pártokat, más szervezeteket, médiát, független értelmiségieket stb. - "leíró" ballib jelző. Ez a baloldali-liberális rövidítése. Két eltérő politikai és…..
P_o_c_a_k_o_s 2022.04.26 17:06:07
@rás: nem a kérdésemre válaszoltál! Jól sejtettem, hogy nincs magyar megfelelője, nincs definíciója. Ezért gondoltam, valaki csak megnevezi magát, mint „ballib”. De nem, hiszen Te is csak mellébeszélsz: „…A magyar politikai publicisztikában széleskörűen használatos a "ballib" jelző (és főnév), távolról sem csak szitokszóként….”, ergo Te sem ismersz senkit, aki saját magát (büszkén) nevezi „ballib”-nek. A hozzászólók is csak másra használják, senki sem mondja (állítja) saját magára, már pedig ő egy ballib. Furcsa, nagyon fura.
Sokévi szünet után jelentkezett egy régi (ma már blogtalan) blogger vitapartnerem, és szememre vetette, hogy nagyon megritkultak a közéleti témájú bejegyzéseim. Hát legyen! (Let it be!) Johnnymoore megrögzött fideszes - jobban mondva Orbán-hívő - így egy tavaly októberi bejegyzésemhez három napja…..
ras2 Karácsony után 2021.10.09 10:44:23
Ha valaki megnézi a Partizán tegnap esti páros interjúját Karácsony Gergellyel és Márki-Zay Péterrel, képet kaphat a történtek (szavazatelőny ellenére visszalépés, MZP gyors felívelése) egyik legfőbb okára. Egy szociológus állt szemben egy marketingessel. A tépelődő, gondolkodó Karácsony, a…..
Akit érdekel, részletesen tájékozódhatott már, hogy micsoda undort, felhördülést és tiltakozást váltott ki a mainstream (nyugat-) európai politikában az Orbán-kormány abszurd, homofób törvénye. (Ha mégse, itt egy összefoglaló, benne természetesen a Fidesz reakciójával is.) Az Európai Parlament…..
ras2 "Ki nem ugrál... 2021.06.24 10:39:35
...büdös román!" - visszhangzott München belvárosában az ősi magyar csatakiáltás. Valamint hogy "mocskos buzik" -mármint a müncheniek, akik szivárványszínű zászlókkal árasztották el a bajor fővárost, tiltakozásul a homofób magyar "pedofiltörvény" ellen, amelyet persze a müncheni magyar…..
ras2 Píszí - elmebaj 2021.01.02 15:15:09
Nézek a Netflixen egy sorozatot: gyönyörű, 19. századi környezetben, kosztümökkel, enteriőrökkel a londoni arisztokrácia körében - és a családjukra, származásukra büszke, sznob arisztokraták közt négerekkel. Néger hercegek a 19. századi Angliában! Tudatosan használom a ma illetlennek, sértőnek…..
A munkásosztály helyzete Angliában című szociológiai művének „Nagy-Britannia munkásosztályához” címzett ajánlása:  Munkások!  …[M]inden lehetőségem megvolt arra, hogy ellenfeleteket, a középosztályt is megfigyeljem, igen hamar arra a következtetésre jutottam, hogy igazatok, tökéletesen igazatok…..
P_o_c_a_k_o_s 2020.11.29 22:13:27
@rás:
rás: folytatnám az 1845-ös, lipcsei kiadású, német nyelvű Engels könyv körüli gondolatot. Ugye, az eredeti mű címe: „Die Lage der arbeitenden Klasse in England” = ez magyarul (szó szerint)
„A dolgozó osztály helyzete (Lage) Angliában”
Az angol címe:
„….The Condition of the Working Class in England …”
(German: Die Lage der arbeitenden Klasse in England)
Magyarul: „A munkásosztály állapota Angliában”
A cím, a német „arbeitende Klasse”, ami megragadott és elgondolkodtatott. A dolgozó osztály sokkal szélesebb, és pontosabb megfogalmazás számomra, mint a munkásosztály. Ez a kifejezés sokkal jobban utal az alapproblémára a kizsákmányoltakra és a kizsákmányolókra. Mai ésszel a „munkás” sokkal inkább a kétkezű, fizikai munkásra (a proli) utal, mintsem a dolgozó osztályra általában.
A dolgozó osztály (arbeitende Klasse) sokkal tágabb fogalom, jobban fedi a „bérből és fizetésből” élők csoportját, ami napjainkra lényeges eltér a klasszikus fogalomtól, hiszen megjelentek a különféle „függő viszonyok”, pl. a „magánvállalkozók”, a „számlaképes” melósok, stb., vagyis az alapprobléma: az antagonisztikus ellentét ma is fennáll.
Sőt, tovább megyek, Rákosiék nagyon értettek ehhez, amikor a szocdem és a komcsi párt (kényszer)egyesülése után felvették a „Magyar Dolgozók Pártja” nevet, hiszen ezzel kiterjesztették a munkásság (prolik) fogalmát!
Meggyőződésem, hogy 1945 előtt biztos volt magyar fordítás és kiadás, hiszen az akkori szociáldemokraták mindent lefordítottak és terjesztették a munkásság körében. Valszeg antikváriumban kell utánanézni.

Nagy örömmel olvastam Gazsi megemlékezését Engelsre.
merce.hu/2020/11/28/tgm-engels-200/
ras2 És most? 2020.11.17 21:28:46
Furcsák a brüsszeli tudósítások, elemzések és "elemzések". Mintha mindenkit váratlanul ért volna a magyar és lengyel vétó. Mintha most mindenki fejét vakarva ücsörögne, és csak Orbán tudná mit akar. Mintha ebben csak Magyarország - Orbán - lenne fontos, a 40 milliós Lengyelország csak statiszta…..
P_o_c_a_k_o_s 2020.11.19 13:59:20
@egy nagyi: Nagyon köszönöm és nagyon örülök! Jól esett. Ugyancsak: a legjobbakat!
P_o_c_a_k_o_s 2020.11.19 19:33:14
rás: ahogy követtem az EU történetét, nagy törés volt a „Falbontás”. Addig egy prosperáló gazdasági közösség volt, ami a hidegháború idején vígan élvezte az amerikai (és brit) fegyverek oltalmát. Valóban csak a gazdaságra kellett koncentrálni. Az új tagokat szigorú kritériumok mellett vették fel! Ahogy Te is céloztál rá, a dél-európai mezőgazdasági (iparilag fejletlen) országok felzárkóztatása volt a cél. Mikor valamelyikük elért egy bizonyos szintet, csatlakozhatott. A Vasfüggöny, no meg a SZU eltűnésével, teljesen új helyzet alakult ki. Nem lehetett tudni, mi lesz Moszkvában: várunk egy új „Brezsnyevre, Hruscsovra”, vagy határmegnyitásával addig is rászabadul (Nyugat-) Európára 100 millió csóró kelet-európai, és mint a sáskák mindent letarolnak. Át kellett alakítani az EGK-t. Naná, hogy védték a 40-45 éves gazdagságukat. Jött a nagy ötlet: legyen EU, de közben védeni kell az új jövevények elől az addig elért gazdagságot. Ekkor találták ki az „euró-övezetet”, ahova már nem volt olyan egyszerű bekerülni. Rögtön látszott, hogy ebből gubanc lesz, mert nem lehet ugyanaz a pénz, hiszen a gazdaságok addigi pénzei (és azok értékei) nagyon különböztek egymástól. Mégis keresztülnyomták, hogy az addigi EGK tagállamok közös pénze egyazon legyen. Ezt főleg a németek márkája sínylette meg, ahol már előzőleg volt egy nagy érvágás, amikor 1=1 lett a keletnémet és a nyugatnémet márka! Valójában az új államközösség egy politikai akarat eredménye lett. Hiszen a (szoc.) kelet-európaiak gazdasági fejlődése ma sem éri el az EGK akkori szintjét, azt a mai napig nem hozták be. Az átállás sem volt egyforma. A németek, a szakszervezetek, a szocdemek például munkavállalásra hétéves moratóriumot írtak elő. Később ezt a britek a Brexitnél fel is rótták. Ők azonnal megnyitották a brit piacot a kelet-európaiak előtt, mert ez állt az EU alapszerződésben, mint a lakosság és munkaerők szabadvándorlása, mozgása. Önvédelemből Nagy-Britannia nem csatlakozott a Schengen-i egyezményhez. Ezek a kiragadott példák is mutatják, milyen bonyolult egy laza államszövetséget úgy összehozni és működtetni, hogy a 27/28 tagállamban szinte semmi sem közös, és minden döntéshez az összes tagállamnak hozzá kell járulnia.
ras2 Április 9., Magyarország 2018.04.09 13:14:21
  Választottam. Illetve Magyarország választott – a többség nem azt, amit én.* Tudomásul veszem. Végül is, nem történt semmi váratlan, nem egész két hónapja, amikor megkezdtem a választási sorozatomat, nem kételkedtem a Fidesz győzelmében, legfeljebb a kétharmad megtörését láttam reális célnak. A…..
P_o_c_a_k_o_s 2018.04.16 09:07:55
@egy nagyi: Kösz. Egyetlen megjegyzés, mert nekem másként forog az agyam. ;-)
Vitatom, hogy a XI. ker.-ben van a legtöbb egyetem. Hogy sok van, az biztos, de a pesti oldalon is szép számmal vannak (jogi kar, közgáz, orvosi kar, klinikák). Esetünkben a kollégiumok a fontosabbak, ezért inkább a kollégiumok számát, létszámát kellene figyelembe venni.
Ettől függetlenül:

"...A tavaszi szünet 2018. március 29-től 2018. április 3-ig tart, vagyis az érettségi előtt egy hónappal kaptok pár nap pihenőt.

A szünet előtti utolsó tanítási nap 2018. március 28. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2018. április 4. (szerda). ..."

Tehát, a diákság április 4-én ment vissza a suliba. Ha a Húsvétot otthon töltötték, akkor az amúgy is "rövid hét"-ből hivatalosan csak szerdán kezdődött a tanítás. Ezért, a fennmaradó 3 napot (szerda, csütörtök, péntek) "el lehet lógni" , hacsak nem tesznek be (szándékosan!) kötelező órát, vizsgát, retorzióval járó budapesti megjelenés elmaradását.
Gondolom, Orbán tegnapi beszéde után - meg hát egyébként is - senkinek nem lehet kétsége az iránt, hogy ez az ember mindenre, bármire képes hatalma megtartása és az ellenfeleivel való leszámolás érdekében. Németországban Hitlert 1933. január 30-án nevezték ki kancellárnak, de az NSDAP-nak (Nemzeti…..
P_o_c_a_k_o_s 2018.03.24 09:19:16
@rás: Lelked rajta, ha így látod, érzed. Egy világégést hoztak össze, no meg népirtást, mert a szociáldemokrácia volt a közös fő ellenség, amiért képesek voltak embermilliókat feláldozni (legyilkolni). Majd képmutatóan (a mai napig) a nácik helyett a fasisztákra kenni. Az a választási eredmény, amiről "megfeledkeztél" jól mutatja, hogy egy baloldali (parlamenti) összefogás (SPD + KPD) sohasem engedte volna H. hatalomra jutását! Ernst Thälmann is életben maradt volna. Az ő "bűne", hogy a júliusi választás után (mint a Komintern Lenin és Sztálin-hű tagja) engedélyt kért Moszkvától, hogy a szocdemekkel közösen lépjenek fel a nácik ellen. E kérése miatt orrolt meg rá Sztálin, és nem kérte kiadatását Németországtól 1939-ben a Paktum részeként. Inkább hagyta, hogy 12 évi magánzárka után agyonlőjék.

Ja, és amiről ugyancsak nem szeretnek beszélni: miért hívják a szociáldemokrata Németországot, "weimari köztársaság"-nak? Segítek: mert Berlinben mindennaposak voltak a merényletek, amiket a kommunisták és szélsőjobboldaliak követtek el. Ezért kellett a parlamentet áttenni Weimarban.
ras2 Választok 7. - Bal - jobb 2018.03.04 23:03:30
A hódmezővásárhelyi választásra reflektáló bejegyzésem alatt élénk kommentvita alakult ki api99-cel, amelynek legutóbbi fordulója számomra alapvető kérdéseket érint. Ez a bejegyzés tekinthető akár egy bővített kommentválasznak is. Azt írja:  "... nehéz helyzetben vagytok mint balos…..
P_o_c_a_k_o_s 2018.03.12 19:27:14
@api99:
Imádom az olyan kulturált vitapartnert, aki kizárólag a saját élettapasztalata alapján érvel. Csak így tovább! Adjon Isten! ;-))))))
P_o_c_a_k_o_s 2018.03.13 10:32:58
@rás:
rás:
„…egy ember sokféle okból szavazhat valamely pártra, nem tarthatom automatikusan nácinak azt, aki egy általam nácinak tartott pártra szavaz….”

Kiegészíteném az általad már felvázolt „náci” szó, jelző, fogalom eredetét. Talán a legviccesebb, hogy az Ignác beceneve (Ignác – Náci) – a Semmelweis filmben is többször elhangzik! Viszont, napjainkban nem egy divatnév az Ignác=Náci, éppúgy, mint az Adolf sem. Ugyanez a helyzet a Judás-sal is. ;-))))
A náci (Nazi) a nemzetiszocialista = Naziolnalsozialen rövidítése. Állítólag először 1887-ben az egyik újságban megjelent cikk Bismarck-ot nevezte „az első nemzetiszocialistának”. A náci (Nazi) rövidítés pedig Kurt Tucholsky-tól származik 1923-ből (sörpuccs).
A német politikában ekkor tájt jelent meg a náci (Nazi) kifejezés, majd valamivel később (1930) a szocdemeket kezdték szocinak (Sozi) (Sozialist = SPD = osztrák SPÖ) nevezni magukat.
Később a „nemzetiszocializmus” elnevezés kínos lett (a sztálini) Moszkvának, mivel benne volt a „szocializmus”, ezért a Komintern-en keresztül elterjesztették a szovjet ideológiával sokkal nehezebben azonosítható „fasizmus”, „fasiszta” szót, kifejezést, jelzőt. Manapság is előszeretettel (szándékosan) keverik a „baloldaliak”.
Egy életre megjegyeztem, egy idősebb német munkásember kifakadását: „Igen, én 1932-ben Hitlerre szavaztam, mert munkát ígért, az infláció megszüntetését, valamint általános jólétet. Viszont arra nem szavaztam, hogy öt év múlva behívjon katonának és kiküldjön a frontra!”
Ezt a mély (emberi) őszinte igazságot és tapasztalatot mintha elfelejtették volna, ha egyáltalán felfogták, napjaink hazai „balosai”.
P_o_c_a_k_o_s 2018.03.13 18:38:20
@egy nagyi:
kár volt belemenni ebbe a „fasiszta” témába, amely valójában sokkal bonyolultabb, mint ahogy ezek a címszavak próbálják sugallani, főleg a hitlerizmussal azonosítani. Csak azért írok, mert ez így NEM igaz! Ez Moszkva és a Komintern vonal. Néhány történelmi háttér: már 1914-ben, az akkor még szocialista Mussolini alapította pártját, melyet a radikális autoriter nacionalizmus jellemzett, azaz diktatórikus hatalom, az ellenzék erőszakos elnyomása és az ipar és kereskedelem kontrollja, ellenőrzése jellemzett. A bolsevikokhoz hasonlóan úgy gondolták, hogy itt a forradalmak ideje. Ők is, akárcsak Leninék, ellenezték a liberalizmust, marxizmust és az anarchizmust. Ugyanazok voltak a szélsőjobbon, mint a forradalmi szélsőbal. A fasiszták abban hittek, hogy az egész népet mozgósítani lehet (tudják) egy egypártú államban, ahol (a haza védelmében) akár a teljes (katonai) mobilizációt végre lehet hajtani, éppúgy, mint túltenni magukat a gazdasági nehézségeken.
Az irredentizmus is Mussolini „találmánya” volt, ahol a területeket a népesség összetétele határozza meg. Ja, Olaszország 1915-ben átállt az entente oldalára, mert mindenképpen el akart szakadni az Osztrák-Magyar Monarchiától. Ezért győztesként érte a háború vége, amiért („jutalomból”) megkapta Dél-Tirolt! Így Mussolini Olaszországa az első perctől a jó oldalon állt. Mussolini Olaszországát a világ csodálta. Gondolj csak arra, hogy a 20-30-as években sikk volt ott nyaralni. (Pl. Thomas Mann – bármennyire kritikus volt) De a magyar (gazdag) zsidók is odajártak (pl. Szenes Hanna, aki naplójában agyon dicséri a rendet, amit ott talált) Igen, antiszemitizmus ismeretlen volt! A numerus clausus elől oda menekültek, ahol ösztöndíjat is kaptak! A Mussolini-féle fasizmus nem volt antiszemita! Hallottál (a szocialista) Margherita Sarfatti-ról? Mussolini szeretője volt, és a „fasizmus zsidó anyjának” nevezték. Miután az Etiópia elleni hadjáratát a világ elítélte, Mussolini 1938-ban Hitlerhez kezdett közeledni Hitlerhez, és hozott (rasszista) zsidó ellenes törvényeket, de előbb Argentínába küldte Sarfattit, aki túlélte a háborút, és visszatért Olaszországba.
A felsorolásodból „kifelejtették”, hogy 1943-ban volt a szicíliai partraszállás, amikor a király megadta magát az amerikaiaknak, és letartóztatta Mussolinit. Majd a nácik egy bravúrral kiszabadították és a nácik által megszállt Észak-Olaszországban kikiáltotta az „Olasz szocialista köztársaságot”. Hatalma nem volt. A háború végén a partizánok elfogták és kivégezték, de nem politikai nézetei miatt, hanem mert kollaborált a nácikkal. Ha Olaszországban jársz, megfigyelheted, hogy az emléktáblák többségén a nácik által kivégzettek, a partizán ellenállás miatt megtorolt áldozatok neve olvasható. Fasisztákról alig van szó!
Befejezem, csak kis ízelítőt akartam adni a történelemhamisításból.
ras2 Bécsi levél 2018.03.08 13:19:35
E. barátnőnk több mint négy évtizede ment férjhez Bécsbe, lényegében azóta él abban a kerületben - Favoriten - ahonnan Lázár János jelentkezett tegnap. Vérlázítóan pimasz kampányvideója Ausztriában nagy port vert fel, erre reagált barátnőnk (nyugdíjas tanárnő) az alábbi, barátainak küldött…..
P_o_c_a_k_o_s 2018.03.11 06:42:35
@egy nagyi:
írod: „…Nem akarlak kiábrándítani, de a bécsi gyorséttermekbe is csak a fogyasztási számlán levő kóddal használhatod az illemhelyet….”
Majd mikor (részben) megcáfollak, hiszen saját tapasztalatomat írtam le (mint mindig!), akkor jön a mentegetőző mellébeszélés:
„…való igaz, hogy nem ezekben jártam, hanem a városházán túl, ahogy a Ringen kifelé megy a villamos, az unokáim ettek ott valamit/én utálom ezt a kaját/. …”
Csakhogy én a mellékhelyiség használatát tettem szóvá (és hasonlítottam össze pesti tapasztalatommal), nem pedig az amerikai gyorsbüféket. De úgy látom, ezt sem érted, máskülönben tudnád, hogy ez egy franchise rendszer, azaz minden üzletnek más a tulajdonosa, csak ugyanazt a csomagolású (szabvány) kaját kell árulniuk. Ezért előfordulhat, hogy a WC használat „egyéni” – ezt tette szóvá a die Presse cikk is. Különben ez a kódrendszer (előbb fizetni, venni valamit, majd csak utána használni) épp az általad említett higiénia ellen szól. Hiszen, ha kajálás előtt kezet akarok mosni, azt a rendszer nem engedi meg!
P_o_c_a_k_o_s 2018.03.12 17:19:30
@egy nagyi:
írod: „…ha nem egyedül vagy, akkor miután a blokkot megkaptad evés előtt is kezet moshatsz….”
Kösz! Eszerint a „kódolt” pesti gyorsbüféket valszeg egy orbáni oligarchia működteti, melynek jelszava: vigyél magaddal még egy embert! ;-))))
ras2 Választok 8. – A Jobbikról 2018.03.11 19:27:21
Értetlen és/vagy hisztérikus barátaimnak, ismerőseimnek, vitapartnereimnek – vagy ahogy egy 99 évvel ezelőtti kiáltvány (pár nap múlva évforduló!) fogalmazott: „Mindenkihez!” Április 8-án egyéni körzetemben valószínűleg egy általam megvetett jobbikosra (Gyöngyösi Márton) fogok szavazni, és nem az…..
P_o_c_a_k_o_s 2018.03.12 08:55:59
@rás:
Már jeleztem, hogy az egész választási kampányt nem tartom tisztességesnek. Számomra idegen, hogy a pártok a választók feje felett előre megállapodnak, hogy „közös jelöltként” kit indítsanak. A nyugati társadalomban a polgár előbb eldönti, hogy melyik párt szimpatikus neki, melyik áll a felfogásához legközelebb. Majd a választás megmutatja, hogy mely párt érte el (legalább) a „küszöböt” és jutott be a parlamentbe. A bejutottak feladata, hogy működőképes kormányt alakítsanak.
Ez, mintha ismeretlen lenne a mai Mo.-on. Micsoda marhaság, hogy olyanok alkudoznak, egyezkednek az esetleges kormányzásról, akiknek még a parlamentbe jutásuk sem biztos.
Ami a Jobbikot illeti. Ellentétben a sok kis „baloldali” párttal, a „jobboldalon” gyakorlatilag nincs választási lehetőség, mivel a Fideszből kiábrándultak csakis a Jobbikhoz tudnak fordulni. Más lehetőség NINCS. Hogy milyen a Jobbik? Valójában nem tudható. Szóbeli radikalizmusuk lényegesen alábbhagyott, miközben ugyanúgy nyomják a Fidesz-ellenes „nemzeti színű dumát”, mint a többi párt. A legfélelmetesebb kép, ami bennem maradt, az a Károlyi szobornál tartott Jobbik tüntetés, amikor kötelet akasztottak az első köztársaság miniszterelnöke, majd első köztársasági elnöke nyakába és kippát (sábesz deckli) tettek a fejére. Vajon milyen köztársaságot képzelnek el Vona és társai? A jólétről, a jóléti társadalomról sem szólnak. Nem tudom, mi a pártprogram. Nem a választási program, hanem a pártprogram. Milyen Magyarországot képzelnek el. Hogy „jobbat”, azzal nem mondtak semmi, elvégre mindegyik párt jobbat ígér a jelenleginél.
P_o_c_a_k_o_s 2018.03.12 13:07:45
Valószínűleg csupa olyan dolgot fogok most írni, amit ezekben a percekben ezernyi más hírmagyarázó. De muszáj, ha már egyszer belefogtam a választási sorozatba. Szóval, az ellenzéki jelölt fölényes győzelme óriási dolog. Vásárhelyt mindenki fixen fideszes helynek tekintette, a politikai elemzők…..
ras2 Választok 1. 2018.02.19 22:08:51
Most, hogy hivatalosan is megkezdődött a kampány, rákényszerítem magam, hogy a szinte kulturálissá vált blogomat visszatérítsem a politikához – legalábbis egyelőre. Sőt, sorozatot kezdek, amibe az is belefér, hogy időnként esetleg máshonnan veszek át írásokat, kampányszövegeket. Mindenekelőtt…..
P_o_c_a_k_o_s 2018.02.23 17:04:28
@látjátok feleim szümtükkel:
„Talán puskával állnak a hátad mögött a fülkébe, és megmondják mit kell beikszelni?”
Pontosan, ezt csinálják az elvtelen ellenzéki pártok (puska nélkül)! Olyan szavazólapot dugnak az ember orra elé, amelyen a választás lehetőségét sem adják meg! Hiszen, csak az ellenzéki pártok által *előre* „lezsírozott”, - reményeik szerint - „befutó” jelölt indul. Ez rosszabb (és aljasabb), mint a puskával kényszerítő ikszelés.
Magyarán: mindenkinek jogában áll hülyének lenni, de az ellenzék (a kormánypártokhoz hasonlóan) bántóan visszaél a lehetőségekkel.
P_o_c_a_k_o_s 2018.02.26 09:00:28
@látjátok feleim szümtükkel:
„…Te ne menj a lóversenypálya közelébe ….”
Aki a demokratikus választást puskával kényszerítéshez, meg lóversenypályához hasonlítja, az egy idétlen barom. Tipikus Fidesz holdudvar, aki a befutótól remél minél nagyobb nyereséget. Befejeztem. Részemről a továbbiakban semmilyen reakció nem lesz.
 Április 8-ára írta ki Áder János köztársasági elnök az idei országgyűlési választásokat, ennek jegyében tákoltam össze ezt a kis felmérést. Az eredmény természetesen semmiképpen nem lesz releváns, hiszen csupán egy blog közönsége, illetve az idetévedt olvasók pillanatnyi álláspontját tükrözi. Ettől…..
ras2 November 7. 2017.11.06 23:26:29
Nem tudok nem írni róla. Végül is, mert történelemtanár vagyok, meg politika iránt érdeklődő, néha azzal foglalkozó ember, zoon politikon. És elsősorban, mert az életem lényeges részévé vált az, amit 1917. november 7. jelent. Jelentett. A kommunista eszme – nevezzük inkább hitnek, ez közelebb áll…..
P_o_c_a_k_o_s 2017.11.08 16:11:56
@beszélő név:
Mivel megszólítottál. Vendée (környékén) felkelés volt jóval (kb. 4 év!) a párizsi forradalom után , és forrásaim sehol sem nevezik "polgárháború"-nak, sőt francia források "Genocide" is nevezik! ;-) Különben paraszt felkelés volt (annak indult) az adóemelés miatt, no meg az általános hadkötelesség bevezetése miatt. Aztán volt "vallásháború" jellege is. Mindegy. Kösz.
Ugyancsak nem éppen a legjobb ajánlás a lengyel származás Pipes sem, akit ugyancsak rendesen bírálnak Lenin könyve miatt.
Csak néhány észrevétel. A bolsevik "forradalom" (puccs) után Lenin már 1918-ban feloszlatta a parlamentet, kirúgta az eszereket, pontosabban betiltotta, majd megalapította a Kommunista Pártot. Azaz az egypárt rendszert. Ugyancsak még '18 elején megkötötte a brest-litovski különbékét. Majd látva a fehérek (monarchia, császár-pártiak) előretörését, kivégeztette az amúgy háziőrizetben tartott cári családot. Ugyancsak '18-ban a betiltott eszer párt tagja (az ukrán-zsidó) Fanny Kaplan rálőtt Leninre, majd három nap múlva kivégezték, és ismét bevezették a halálbüntetést, amit a forradalom után két nappal (október 28) eltöröltek, mint "forradalmi" vívmányt. Ennyit Leninről. Így hirtelen. (Pipes nélkül)
P_o_c_a_k_o_s 2017.11.09 09:56:35
@beszélő név:
Nem vitatkozom! Hanem vitatom, a „polgárháború” megnevezést, hiszen ezt (eddig) sehol sem olvastam Vendée-vel kapcsolatban. Ha figyelmesen olvastál volna, akkor ezt írtam: „…Különben paraszt felkelés volt (annak indult) az adóemelés miatt, no meg az általános hadkötelesség bevezetése miatt. Aztán volt "vallásháború" jellege is. Mindegy. Kösz. ..” Erről ennyit.
Ajánlom a wikipedia tanulmányozását (néhány nyelven) sehol sem említik a „polgárháborút”.
hu.wikipedia.org/wiki/Vend%C3%A9e-i_h%C3%A1bor%C3%BA

Ami Pipes-t illeti. Politikailag elkötelezett történész, Reagan alatt vált orosz-szovjet szakértővé. A „gonosz birodalma” kifejezés állítólag tőle ered, ami igencsak a hidegháború idejére utal, miközben Reagan alatt (Detente) már a „csillagok háborúja” volt a mottó. Ugyanakkor Pipes mondta azt is, „…nincs olyan, hogy általános fasizmus, a totalitárius rezsimek a demokráciával szembeni antipatikusságukban egyesülnek. ..”
„….there is no such thing as generic fascism: the Third Reich, the Soviet Union, and Fascist Italy were all totalitarian regimes united by their antipathy to democracy ….”
Ja, és bírálói, pl. a The Russian Review.
en.wikipedia.org/wiki/The_Russian_Review
P_o_c_a_k_o_s 2017.11.09 10:47:20
@beszélő név: Kiegészítésként
Vajon a szaktekintély R. Pipes miért Sch. Mariska és K. Miklós vendégeként járt Mo.-on? Tudom, előítéleteim vannak.
archiv.terrorhaza.hu/en/museum/gallery/gallery/events/richard_pipes_in_the_hous.html
Nincs sok kedvem ehhez a bejegyzéshez, a témához. No nem azért, mintha - sok Facebook-ismerőshöz hasonlóan - én is letargiába süllyednék, a baloldal (ugyan már!) végzetes kudarcát látnám Botka László visszalépésében. Valójában nincsenek érzelmeim az üggyel kapcsolatban. Lehet elemezgetni, hogy…..
P_o_c_a_k_o_s 2017.10.04 08:00:39
@rás: Ezt írod, mondod: ".... (MSZP)Nincs világnézete, nincs víziója a jövőről, ezért képtelen alternatívát nyújtani. Plusz vezetőinek tehetetlensége. ...."
Visszakérdezek: OV-nek és a Fidesznek van? Arra próbálok rájönni, hogy mi a fennálló rendszer titka, ami miatt (egyelőre) nincs "ellenszerük". (én a nacionalizmust sejtem emögött)
Nem szeretem Putyint és a rendszerét, de - személyes tapasztalatok, barátságok, irodalmi, filmes stb. élmények alapján - szeretem az oroszokat, Oroszországot, ezért aztán borzasztóan zavar az az alpári, ostoba "oroszozás", amit mindenfajta ellenzékiek a mai Putyin-látogatás kapcsán eleresztettek.…..
"Mig megvilágosúl gyönyörûképességünk, a rend,mellyel az elme tudomásul veszia véges végtelent,a termelési erõket odakint s azösztönöket idebent..." Ez az ünnepi - vagy "ünnepi"? - bejegyzés József Attila versével fog befejeződni. Természetesen. Természetesen, még akkor is, ha A város peremén írása…..
Hosszan tipródtam azon, hogy az „Életcserepek” sorozatba illesztve írom meg ezt a bejegyzést, talán Politika 1. címmel, végül is életemből mindent összevetve kb. három évtizedet újságíró voltam – sőt, vagyok most is, ezzel a bloggal. Aztán úgy döntöttem, mégse, mert nem én vagyok fontos ebben a…..
ras2 A demokrácia bukása 2016.07.01 23:59:52
Britannia bukása címmel jelent meg a Népszabadságban a talán leghíresebb ma élő francia értelmiségi, Bernard-Henri Lévy filozófus írása, amely azonban valójában a demokrácia csődjéről szól. „A Brexit nem a nép, hanem a populizmus győzelme. Nem a demokráciáé, hanem a demagógiáé. A jobbszél győzelme…..
ras2 Brexit után Hunxit? 2016.06.24 12:02:06
Az angolok (többsége) épp olyan ostoba nacionalisták, mint a magyarok (többsége). Ez volt az első gondolatom ma reggel, amikor meghallottam a brit népszavazás eredményét. Meg hogy a népszavazást egy választási kampányígérettel elindító David Cameron épp oly felelőtlen demagóg, mint Orbán. Nincs…..