Regisztráció Blogot indítok
Adatok
instantmama

26 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
OKtóber 11, a leánygyermekek nemzetközi napja.  Az örökbefogadásnak az az egyik előnye, hogy megválaszthatod, fiú- vagy lánygyermeket szeretnél. Talán viccesen hangzik, de nekem annak idején nem az okozott dilemmát, hogy makkegészséges legyen-e vagy ehhez nem kell ragaszkodnom, hogy lehet-e roma…..
A mai bejegyzésem rendhagyó: átfogó képet igyekszik adni arról a helyzetről, amiben ma Magyarországon az egyedülálló örökbefogadók vannak. Május 29-én a Mózeskosár Egyesület klubestjén Székely Zsuzsanna pszichológus tartott előadást a témáról, a bejegyzés az elhangzottak összefoglalása. Zárójelben…..
instant mama Anyák Napja 2018.05.06 11:24:19
Egyesek szerint nincs sok értelme, helyesebben elavult a neve ennek a szép, szimbolikus ünnepnek. Mondjuk én is inkább Családok Napjának, vagy ilyesminek hívnám, mindenesetre a lányom nagyapja is hivatalos az óvodai köszöntésre.  Csaknem három éve együtt vagyunk Gittával, és ez az első év, hogy…..
Lassan két és fél év elteltével kikristályosodnak azok a dolgok, amiket, ha újrakezdhetném, máshogy csinálnék a gyerekneveléssel kapcsolatban, és mint mindig, most is a mi speciális helyzetünkre élezem ki a témát, vagyis ha újra örökbefogadnék - egyedülálló szülőként - egy három év körüli gyereket.…..
 Időről-időre felmerül az örökbefogadós fórumokon a nagyobb gyerekek névváltoztatásának kérdése, ugyanis az örökbefogadást szabályozó törvény nem rendelkezik erről egyértelműen, azt a látszatot keltve, mintha ez ügyben teljesen szabad lenne a vásár. Nem a vezetéknévről van szó, hiszen az az…..
.. kérdezik kívülállók és érintettek egyaránt. Lehetne ez a Gyakran Ismételt Kérdések egyik első darabja, pedig szerintem sok más olyan kérdés van az örökbefogadás (és egyáltalán, a szülővé válás) körül, amitől VALÓBAN lehet félni. Én például tartottam attól, hogy  ha babaként érkezik, akkor…..
instant mama agresszív 2017.09.04 10:33:52
Ez a bejegyzés tavaly óta lapul a vázlatok között, úgyhogy mielőtt közreadom, kissé aktualizálom: a poszt megírása után döntöttem úgy, hogy segítséget kérünk, és egy úgynevezett önkéntes utánkövetést vegigicsináltunk. Mire egyébként oda eljutottunk, a problémák jelentősen enyhültek, kicsit úgy, mint…..
... ne szemérmeskedjünk. Olyan régóta viszket nekem ez a téma, hogy most muszáj kedves régi és új olvasóimat bedobnom a mélyvízbe. Most nem arról akarok írni hosszasan, hogy milyen egy jövedelemből gyereket nevelni, biztos mindenki el tudja képzelni. Nekünk most még istenes, mert a gyerek kicsi,…..
Annak örömére, hogy most már teszek is azért, hogy újra induljon a blog (nem azért, de egy csomó félig megírt poszt várakozik a piszkozatok között), értsd, posztolok, ünnepélyesen egy szép hosszúval örvendeztetlek meg titeket, továbbra is teljesség igénye nélkül. Köszönöm, hogy olvastok, és…..
instant mama mesék 2016.07.13 19:14:42
Amikor anya lettem, legfeljebb halvány emlékeim lehettek arról, hogy mivel foglalkozik a mindennapokban egy 3 éves gyerek, vagy hogy milyen irodalmat (akár szöveges, akár képi) lehet neki mutatni. Mivel a közvetlen környezetemben egy ideje nem volt ekkora gyerek, arra végképp nem volt rálátásom,…..
instantmama 2016.07.20 22:26:39
@zsülvern: Szia, üdv nálunk! Az én fejemben a skandináv típusú mesék tabudöntögetők, szokatlanok, kicsit furcsák. Ami grimmhez szokott agyunknak biztos :) Mondjuk ami elég ismert, a Harisnyás Pippi, én nagyon szeretem, a lányomnak is nyomatom.
instant mama 1. születésnap 2016.06.28 13:07:02
Igazából nem születésnap, hanem évforduló, de olyan, mint egy születésnap. Gitta egy éve van velünk. Ezt vasárnap meg is ünnepeltük, tortával, apró ajándékokkal, együttléttel.  Tavaly ilyenkor szívszorongva hoztam haza a még félig átalakított lakásba, mert én még a földön aludtam, bútorok…..
Múlt hét pénteken Gitta hányni kezdett mint a lakodalmas kutya, ehhez szombatra társult a szűnni nem akaró hígfosás is, ezért szombat este a gyermekügyelettel folytatott rövid telefonos konzultáció után felnyaláboltam és bevittem a gyermek-infektológiára. Konkrét kórháznevet azért nem mondok, mert…..
A sorozat arról a folyamatról szól, hogy mi történt a lányommal való megismerkedéstől az együtt töltött első hetekig tartó időszakban, ami időben kb. öt hónapos időszakot ölel fel. A második részben az ismerkedés napjairól írtam, aminek a végén hazahoztam Gittát. A hazajövetel napján a nevelőszülei…..
Most arról a néhány napról írok, amikor a lányommal "barátkoztam" mielőtt hazahoztam volna. Akkoriban túlságosan lefoglalt maga az élmény ahhoz, hogy írni tudjak róla, de azóta leülepedett, ráadásul most egy közeli ismerősöm/barátom megy keresztül ugyanezen (Isten hozott, kicsi K.!), és ez felhozta…..
Az örökbefogadás utolsó szakasza ott kezdődik, hogy a szükséges papírok-engedélyek beszerzése után az ember több-kevesebb ideig várakozik, amíg az örökbefogadást közvetítő szervezetek közül valamelyik (azok közül, akikhez jelentkezett, mert az államin kívül még vannak civil szervezetek is, az…..
Van ez a  jellemző reakció az emberek részéről, amikor megtudják, hogy Gittát örökbefogadtam, hogy "milyen nemes cselekedet", meg hogy "le a kalappal" és hasonlók. Namost tőlem, azt hiszem, távol áll mind az álszerénység, mind a képmutatás, ezért én ezt a legkevésbé sem tartom bosszantónak vagy…..
instant mama instant mama 2015.10.12 22:11:03
  Nekem olyan gyerekem van, aki egyesíti magában a háromévesek és az újszülöttek úgymond hátrányait: mindenféle, számomra még nem kódolt jelzése, extra igénye van, ÉS szalad. Mert őt örökbefogadtam, néhány héttel a harmadik születésnapja előtt. Egyedülállóként. Történik velünk mindenféle, én meg…..
instantmama 2016.02.08 22:01:14
@tadel: Szuper! Üdv nálunk! Még elég kevés bejegyzés van, de ahogy írogatok, remélem, úgy lesz egyre több olvasó! :)
instantmama 2016.02.08 22:02:40
@tadel: És gratula a gyerekhez, örülnék, ha Te is hozzátennéd a magadét!
Gitta lassan három és fél éves, de mivel nemrég találkozott az anyjával, vagyis velem, vannak olyan igényei, amik inkább a kisbabákra jellemzőek. A regresszív viselkedés általában kisebb testvér születésekor, vagy olyankor jelentkezik, amikor komolyabb változás áll be a gyerek életében. Mielőtt…..
Jöjjön egy olyan téma, ami az olvasót talán eligazítja abban, hogy honnan jött a kislányom. Sokat hivatkozok itt a blogon arra a családra, aki őt nevelte, és ezért a történetnek ezt a részét is szeretném jobban kibontani. Eddigi szokásomhoz híven a szereplőkről és a helyekről úgy írok, hogy ne…..
instant mama voltatok nyaralni? 2016.01.08 15:54:42
Ez a kérdés, ami többször is elhangzott az ősszel, nagyon jól mutatja, hogy mi az a vakfolt, ami az átlagember látóterében van egy olyan család esetében, mint mi.  Gittát júniusban hoztam haza attól a családtól, ahol addig nevelkedett, miután kicsit több mint egy hetet "barátkozással" töltöttünk,…..
Mielőtt örökbefogadtam, Gitta hivatásos nevelőszülőkkel élt, akikhez rögtön születése után került. Adjunk nekik nevet is, hiszen nagyon fontos szerepet töltöttek be a lányom életében, szerették, vigyáztak rá, szülei helyett szülei voltak, és én ezért egészen komolyan hálás vagyok: legyenek ők…..
instantmama 2015.12.09 12:19:10
@vladx: Köszi a visszajelzést, igen, már én is gondolkodtam ezen, de most megerősítettél benne, hogy valami kezdjek ezzel.
instantmama 2015.12.10 13:59:43
@szciklon: Mármint ki hagyta el, aki megszülte, vagy a nevelőszülője? Biztos, hogy ez trauma neki, a vér szerinti családjáról nincsenek emlékei, hozzájuk nem kötődik, de a nevelőcsaládról való leválás biztosan megviseli, és ez egy olyan helyzet, ami nekem is gondot okoz, mert ettől a traumától sehogy sem tudom megvédeni, ezért is igyekszem kipárnázni neki, amennyire lehet, úgy, hogy közben a szülői tekintélyem se csorbuljon, az ő érdekében. A szakemberek azt a tanácsot adják, hogy a gyerek ilyen helyzetben egy jó ideig ne is beszéljen a nevelőszüleivel, mert akkor nehéz lesz neki az átkötődés, ezt azzal lehet áthidalni, hogy emlékezés, vagy a mesék szintjén kibeszéljük a helyzetet. Faramuci az egész, mert attól, hogy nem tud beszélni róla, még igenis ott vannak az érzések, és nem tudom, hogy segítsek neki. Szóba szoktam hozni, de túlbeszélni sem akarom. Az a történet egyébként, hogy Melindáék vigyáztak rá addig, amíg az anyukája, vagyis én , kerestem őt, aztán végül megtaláltam, és hazahoztam. Ez pozitív kicsengésű történet, ami amúgy igaz is. Egyáltalán, az egész örökbefogadásról, a szülőanyjáról és az egész helyzetről igyekszem neki pozitívan beszélni, ami amúgy nem is nehéz az alapján, amit az előéletéről tudok.
instantmama 2015.12.10 15:59:44
@szciklon: Egyetértek veled, és nagyon sokat vívódom ezen a mai napig is. Szívem szerint lehetővé tenném, hogy beszéljenek, de egyelőre a nevelőszülők ettől elzárkóznak, a gyerekpszichológus pedig győzköd, hogy inkább RÓLUK beszéljen, és ne VELÜK. Most itt tartunk.
Ami az örökbefogadás=elhagyás dolgot illeti, erről viszont határozottan azt gondolom, hogy ez csak a kívülálló (felnőttek) fejében van így, biztos a régi Árvácska-szerű történetek hatása ez, neki ez a koncepció ilyen formán nincs meg, szerintem még arra sem jött rá, hogy más gyerekeknek azok a szülei, akik szülték őket. Szóval neki ez többé-kevésbé természetes.
Nem tudom, más (nem csecsemővel rendelkező) anyukákat is felvilágosítanak úton-útfélen, hogyan kell gyereket nevelni? Most nem a néniről beszélek az utcán, aki szerint "le kéne szoktatni az ujjszopásról" (azt most hagyjuk, hogy nem is szopja az ujját, csak abban az időpillanatban, amikor az ő és…..
Lábjegyzettel kezdem, a bejegyzés címét bloggerkollega ihlette, helyesebben az ő családjából induló belsős poén, én meg a nem szégyen tanulni a jobbtól elve alapján szíves felhasználásra átvettem. Szóval ugye az idősebb (értsd: már nem csecsemőkorú) gyerek örökbefogadásánál mindenki, akit kicsit is…..
instantmama 2015.11.12 23:28:35
@bársony: Szia! Gitta nem 2,5 hanem 3 éves, ebben a korban ugye ez még sokat számít :) A manipulatív szándék azt jelenti, hogy mondjuk meg akar békíteni, vagy el akarja kerülni a büntetést, ezért tesz valami kedves gesztust, ami valahogy akkor nem illik oda, hogy mi történik, azt leírtam a bejegyzésben. Ez nem azt jelenti, hogy a gyengédségeit csak ezekre az alkalmakra korlátozza, de manipulálni is próbál velük. Bár lehet, hogy ez alapvetően gyerekekre jellemző dolog, és azért horgadok fel annyira, amikor felnőttek csinálják :)
instant mama intimitás 2015.10.24 00:38:48
Úgy határoztam, nem kimódoltan, előre ötletelve, a posztok sorrendjével és időzítésével a közönségre gyakorolt hatást mérlegelve fogok írni, hanem spontán, ahogy jönnek az impulzusok. Arról írok, ami épp foglalkoztat. Ma, közös történetünkben először, teljesen spontán, a maga kezdeményezésére,…..
instant mama fogadtatás 2015.10.13 10:20:21
Sokan kérdezik tőlem, hogy milyen volt a fogadtatás családban, ismerősök, barátok körében, amikor megérkezett Gitta. Számomra is kissé meglepő, de elsöprő támogatással találkoztam, mind gyakorlati, mind elméleti síkon. Ha ki lennék hegyezve a negatívumokra, mint ahogy nem vagyok ugyebár, akkor…..