Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kotta

176 bejegyzést írt és 1376 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blitzkrieg: Blitzkrieg (2024) Nem gyenge hónap volt ez a feketeöves metal rajongóknak: kb. egyszerre jött ki Brian Ross két bandájának az új lemeze, és még itt a Flotsam & Jetsam is. Kezdve a Blitzkrieggel: nem egy alapbanda, azt tudjuk, de azért tudnak kellemes perceket okozni. A mostani etap…..
Kotta 2024.09.29 21:09:50
@garael: a Flotsam & Jetsam lemezt is hallgasd meg. Ki ne hagyd, nagyon süti!
Kotta 2024.10.15 07:58:06
@Styxusa: Raven játszott még Európában több helyen a nyáron, most már Ausztráliában vannak azt hiszem.
De ha lesznek még hasonlók, dobok majd egy kommentet :)
Kotta 2024.10.18 07:19:08
@Styxusa: januárban Pozsonyban Manowar. Batioval :)
Arra szerintem még van jegy. Én megyek, egyszer még megnézem őket, amíg lehet.
Dionysos Rising DGM: Endless (2024) 2024.10.16 23:00:47
Kiadó:Frontiers Honlapok:www.dgmsite.comfacebook.com/dgmprog Igen, igen, igen!!! És még vagy százszor igen! Úristen az égben, te látod, tudod, hogy évek óta erre várok! Mindvégig bíztam benne, sőt tudtam, hogy képesek rá, hogy bennük van a potenciál, a dzsúz, a kraft, az umpf, a véna, az ihlet, a…..
Kotta 2024.10.17 19:30:59
@garael: a Kingdom Come milyen fasza kis zenekar volt, nem?
Anno könnyedén elkönyveltem őket Zep (Led) klónnak (lásd még Gary Moore és Ozzy), mostanában fedeztem fel újra én is.
Kotta 2024.10.17 19:42:04
@garael: úgy helyes, hogy mostanában fedeztem fel újra a korai lemezeiket. Messze azért nem jutottam, érdemes a többit is? Van vagy egy tucat, nem?
Eclipse: Megalomanium II (2024) Kiadó:Frontiers Honlapok:www.eclipsemania.comfacebook.com/EclipseSweden Az Erik Mårtensson által vezényelt svéd dallamművészek brutálisan termékenyek, ha olyan skandináv hard rock himnuszokról van szó, amelyekre egyszerre lehet telitorokból üvölteni és a rocker…..
Kotta 2024.09.26 12:20:48
@garael: Gari, ezt a részt most Tartuffe jegyzi. Jövök én is hamarosan, abban lesz Satan. Naná, hogy lesz :))
Kotta 2024.09.28 13:20:05
@turisas: hát, ezt úgy is lehet nézni, hogy 2 Papp Laci az egy Puskás, szóval 50 év a metal elbolyában egyenlő egyharmad Azariah :)))
Kiadó:H-Music Honlapok:www.atnightifly.hufacebook.com/atnightiflybandatnightifly.bandcamp.com/album/collision-fusion-division Hát ennek már éppen itt volt az ideje! Öt hosszú éve várom a magyar proggerek első és minden tekintetben világszínvonalú nagylemezének (Mirror Maze) folytatását! Aki az új…..
Kiadó:earMusic Honlapok:www.skidrow.comfacebook.com/skidrow Egyszerre érezhetik magukat végtelenül szerencsésnek és szerencsétlennek a Skid Row tagjai, mint ahogy mi is hasonló következtetésre juthatunk velük kapcsolatban, ha leheveredünk a pamlagra és betoljuk ezt a CD/DVD-t. (Személyes…..
Kíváncsi lennék rá, hogy blogunk húszas-harmincas éveit taposó olvasói közül – van ilyen? – ki tudja kapásból felmondani a Feinstein névről a heavy metal "egyszeregyet" – ha senki, akkor valószínűleg túlbecsültem oldalunk látogatóinak számát, vagy feltételeztem, hogy eléggé elmélyedtek kedvenc zenei…..
Kotta 2024.09.07 22:19:43
@Styxusa: le a kalappal, ha manapság valaki ismeri a The Rods-ot. Mondjuk írtam róluk nem olyan régen itt :)))
Kiadó:Frontiers Honlapok:www.paralydium.comfacebook.com/paralydium A Paralydiumot bizonyos értelemben a saját fölfedezettünknek tekintem, hiszen mi már akkor írtunk róluk (abban az időben még The Paralydium Project néven futottak), amikor még rendes kiadójuk sem volt. A bemutatkozó három számos…..
Kotta 2024.09.11 16:30:21
Kotta 2024.09.15 19:01:12
@beardfish: upsz, ez rengeteg hallgatnivaló, nem is tudom, mikor érek majd a végére :)
Kiadó:The Dead Daisies Pty Ltd. Honlapok:www.thedeaddaisies.comfacebook.com/TheDeadDaisies Mielőtt nekifogtam e recenzió megírásához, szokásom szerint tettem egy körutazást a világhálón, hogy megnézzem, nemzetközi kitekintésben mit írnak a tudálékos kritikusok a lemezről. Meg kell mondjam, még…..
Palace: Reckless Heart (2024) Még mondja valaki, hogy a világháló adta lehetőségekkel aztán hűde megnyílt a kapu a niche (réteg/rés/kevesek érdeklődésére számot tartó) piacokra lövő előadóknak, mert manapság könnyen meg lehet találni a célcsoportot, és ha jó vagy, befutsz. Nem az a fránya zeneipar…..
Kotta 2024.09.04 11:39:54
@garael: hát ja, nem mai gyerekek :)
Kotta 2024.09.04 18:48:47
@beardfish: igen, én is McAuley-t hallottam benne helyenként. De csak helyenként, máskor meg nem :)
Kiadó:Mohini Dey Records Honlapok:www.mohinideybass.inmohinidey.bandcamp.com/album/mohini-dey A fúziós nagyágyút az év végére tartogattam. A blogon mindig is én voltam a jazz rock felelős, aki nem átall "belerondítani" a hard rock/heavy metal purizmus alsóneműjébe, ha éppen úgy hozza úri kedvem. A…..
Kiadó:Napalm Records Honlapok:www.kissin-dynamite.defacebook.com/Kissindynamiterocks Van néhány egészen egyedülálló csapat, akik mindjárt az első megjelenésükkel képesek maradandót, sőt klasszikusat alkotni, de valljuk be, a legtöbb zenekar általában a harmadik, negyedik albummal "érik be" igazán.…..
Kotta 2024.08.21 14:14:29
@szabzero: az ATV-s kommentedet sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, mert nem nézem/néztem. amúgy a relativizálást/hiteltelenítést, mint vitamódszereket határozottan rühellem (jelen esetben: a tudjukkik is ezt mondják, akkor az eleve hamis, így nem kell érvelni és adatokkal alátámasztani az ellenvéleményünket).

Én közgazdászként aggódom az ország gazdasági állapota, s különösen a trendek miatt, ennyi. Az adatokat, amikre hivatkozom, pedig igyekszem megbízható forrásokból beszerezni.

A tabános bulival kapcsolatos felvetésedre válaszolva, szerintem egy egyszeri, államilag sok (adófizetői) pénzből szponzorált - kvázi presztízs - eseménnyel (eseménysorozattal) összehasonlítani egy piaci alapon folyamatosan működő vállalkozást talán nem szerencsés/releváns. Én inkább a vállalkozói környezetről írogattam, általánosságban, egy-egy alkalom/rendezvény nyilván lehet ez alól kivétel, főleg, ha teljesen más finanszírozással működik. Itt ezek szerint megvették a frankó hangtechnikát, szívesen (mivel az én adómból is ment)! :D
Kotta 2024.08.22 14:58:24
@szabzero: jó lenne...

köszönöm, nincs nagyobb baj, már gyógyulófélben a hölgy :)
Kiadó:Napalm Records Honlapok:www.evergrey.netfacebook.com/Evergrey Tom S. Englundék nem lassítanak, elképesztő munkatempót diktálnak ma is, pedig a zenekar története messzire (30+ év) nyúlik vissza, és szakmai életpályájukban bizony akadnak kanyarok, pangások rendesen. Az utóbbi kb. 10 évben új…..
Kotta 2024.06.07 11:48:35
@turisas: a buli (Dickinson) jó volt, hangzás kint a sátoron kívül rendben volt, színpadhoz közelebb állítólag már nem annyira.

A problémáim: rohadt messze van mindentől, 45 percet kell egy sörért sorban állni, több jegyet adnak el, mint ahány a sátor alatt elfér, esőben álldogállhatsz jó messze a színpadtól, parkolás és forgalom-irányítás sem volt zökkenőmentes, úgy hallottam.

Ezek közül legfájóbb a sör... :)
Kiadó: Napalm Records Honlap: www.powerwolf.net A politikai kultúrában a kezdetek óta priorizáltan foglalnak helyet a rövid, tömör, érzelmekre ható frázisok, a Powerwolf pedig úgy gondolta, hogy ha a politikusoknak szabad, akik nekik miért is ne? Az új album ennek megfelelően a maga 39 percével…..
Kiadó: Nuclear Blast Honlapok:www.hammerfall.netfacebook.com/hammerfall Nézzük csak meg, milyen "true metal" megjelenéseket hozott 1996, illetve 1997, az a bűvös év, amikor a Hammerfall – a későbbi évekből visszautalva – a tradicionális stílus megváltójává változott, egy olyan, korábban…..
Heaven's Cry: Outcast (2016) Az milyen már, hogy egyik olvasónk úgy ajánlott egy zenekart a komment szekcióban, hogy a Heaven's Cryhoz hasonlította őket. Ennek a hivatkozásként feltálalt együttesnek 120 hallgatója van átlagosan a Spotify statisztikája szerint. Százhúsz. Összehasonlításképpen a…..
Kotta 2024.08.03 06:05:40
@beardfish: Belehallgattam Soulz 23-as anyagaiba (EP, single), de nem az én zeném, asszem. A tört ritmizálás gitáron váltakozik a blast-beates darálással, biztos nagyon modern megközelítés, de hozzám ez nem áll közel.
Kotta 2024.08.09 18:49:57
@beardfish: köszi, rájuk nézek!
Kotta 2024.08.13 06:45:50
@beardfish: nagyon kellemes muzsika, tetszik!
Kiadó:AFM Records Honlap:facebook.com/anvilmetal Van ez a csávó a kocsmában, tudod az a tepsi-képű, ilyen mindenes-féle a suliban félállásban, nyugdíj mellett asszem. Mindig unikumot és sört iszik. Nem rossz gyerek amúgy, csak kicsit sokat lódít. A harmadik kör után állandóan arról vakerál, hogy…..
Kotta 2024.07.17 10:18:30
@garael: Az a mondás, hogy Eddie kilépése után Lemmy megkereste Lips-et is, nem is lett volna rossz választás amúgy, tökre illett volna oda, nemcsak, mint gitáros, de mint dalszerző is. De Lips nemet mondott, a saját bandáját építgette inkább.
Kotta 2024.07.28 10:48:52
@turisas: gondolom, ha 82-ben megkapod a Metal on Metalt kazin, máshogy viszonyulnál te is. De utólag valóban semmi extra, a kredit abban van, hogy az elsők között voltak ezzel a stílussal.
Kiadó:earMUSIC Honlapok:www.deeppurple.comwww.deep-purple.comwww.thehighwaystar.com A Deep Purple olyan megkerülhetetlen óriása, olyan kultikus státuszú "doyen"-je a rock n' rollnak, hogy mit sem törődnek holmi üzleti megfontolásokkal, kiadói praktikákkal. Miközben aki csak teheti, kerüli a nyári…..
Talán '84 körül lehetett, hogy Trabanttal jövünk haza valamelyik rokontól, bátyám vezet, az "autó" hátsó ülésén pedig elfektetve az új NEC kazettás magnó, amiből az akkori kedvenc szól: MSG "One Night At Budokan". Olyan hatással van rám az "On And On" második, hosszabb dallamos szólója, hogy az a…..
Kiadó: H-Music Honlap: www.rudanjoe.hu 18 szám! Igaz, ebből négy feldolgozás, de a több évtizedes rutinom nem engedte a kisördögöt elűzni, aki akár hányszor megbökött a vasvillájával, annyiszor súgta fülembe: mind nem lehet jó – pedig még meg sem hallgattam az albumot! Akik olvasták korábbi…..
Bár sokak szemében szálka, valóságban teljesen vállalható az a kijelentés, hogy a (zene-)kritikus elviekben képes teljesen objektív értékítéletre egy-egy megjelenés kapcsán. Mi (legalábbis Tartuffe és én) különösen szeretjük veregetni a vállunkat, hogy sok-sok évtized zenehallgatás és általános…..
Kiadó:DMS Honlap:www.myspace.com/bandsns Van az úgy, hogy meglátja az ember az album hátulján díszelgő zenekari fotót és rögtön tudja, itt nagy baj nem lehet. Hogy ez az a fajta muzsika, ami neki való! Nemcsak az info-hiányos '80-as években kellett így muzsikát választani,…..
Kiadó:DeathWave Records Honlapok:www.witherfall.comfacebook.com/witherfall Jól megdicsértem a banda legutóbbi albumát és – nem akarom fényezni magamat, de – megjósoltam azt is, hogy van még annál több is ebben a csapatban (pedig a "Curse…" sem volt piskóta, ugye). És lőn. Kiteljesedtek és akkora…..
Kotta 2024.06.28 19:12:26
@Régi Olvasó: Garel most dobott fel egy új cikket, abban feszegeti az MI kérdést.
Kotta 2024.06.28 19:38:25
@Régi Olvasó: jókor! :D
Kotta 2024.07.01 18:01:52
@garael: nyilván ízlések és pofonok, de nekem PONT EZ a muzsika az, ami most lelkesíteni tud.
Cursed Colonist - Freedom Battle Cry (AI Generated Progressive Metal Music) Hát ennek is eljött az ideje. Egyesek szerint egyszerűen korunk új Sátánjaként, a végzet hírnökeként aposztrofált AI (artificial intelligence) heavy metal lemez írására (generálására) adta fejét, izé, algoritmusát, hogy a…..
Kotta 2024.06.29 07:48:11
@Régi Olvasó: Az AI egy program, végül is nem "semmi". A nulla/egyes itt lényegtelen, az csak az adatok/gondolatok rögzítésének digitális formanyelve, ugyanúgy, mint valamelyik ABC, vagy a számok és matematikai szimbólumok korábban.

A programot pedig ember írja, és ha valami olyant csinál ez az emberek által írt program, hogy az emberek által írt cikkeket és véleményeket összegzi, kivonatolja (az elérhető adatbázisából), majd ezeket - szintén a meglévő emberi minták alapján - meg tudja szabatosan fogalmazni, akkor végül is egész emberinek kell lennie a végeredménynek... nem egyedi, mert az "átlagot", a domináns véleményt jeleníti meg, de emberi... Nem lehet másmilyen, mert egyelőre hagyományos értelemben gondolkodni, érezni nem tud, így saját véleménye/élménye nincsen, csak a meglévő véleményeket/gondolatokat tudja valamilyen módon szintetizálni és konvertálni.

Ha jól értem a működését.

Ennél érdekesebb kérdés, hogy rengeteg gondolkodó szerint az ember sem más, mint egy kémiai alapon működő (bio)robot. Van egy hardverünk (test) és program fut bennünk is (a gondolkodásunk/érzelmeink). A teljes működésünk kémiai, a gondolataink pl. elektronikus formában léteznek és utaznak a testen belül, amik kémia módszerek segítségével stimulálják mondjuk az izmainkat. hogy mit csináljanak. Az érzéseink szintén kémiai folyamatok/reakciók. A mi programunkat az evolúció írta, valláson, kultúrán, kisebb közösségek hiedelmein, újabban a tudományos gondolkodáson átszűrve és az egyéni tapasztalatokkal megspékelve.

Nagyon régóta létezik a determinizmus elmélete (pl. Kálvin), de a mai tudomány is kb. azt mondja az emberről, hogy egy kémiai szerkezet, amit a programja mozgat. Persze ez a program sokkal kifinomultabb (most még), mert millió éves evolúció formálta, tökéletesítette, de alapvetően a huzalozásod és neveltetésed, a tapasztalataid/traumáid gyakorlatilag 100%-ban meghatározzák a viselkedésedet egy adott pillanatban. Ha az összes tényezővel kalkulálni tudnánk, akkor bárkiről, bármely időpillanatban és helyzetben pontosan megjósolható lenne, hogyan viselkedik majd..., nem tud nem úgy viselkedni. Ennyit a szabad akaratról :)

Naszóval, csak azt akarom mondani, hogy ha a machine learning tényleg működik, a gépi evolúció (ami nyilván sokkal gyorsabb) pillanatokon belül eljuthat oda, hogy az AI gondolkodása ugyanolyan szofisztikált és komplex lesz, mint az emberé. Ugyanolyan sosem lesz, mert hiányzik neki a test élménye, van neki viszont más, amit mi nem érzékelünk/birtoklunk (pl. a sokszoros információ-feldolgozási képesség), de mindenképpen reális lehetőség, hogy hamarosan a gép "okosabb", lesz, mint mi.

Valami ilyesmi...

Ebből az következik, hogy ugyanolyan jó zenét fog tudni szerezni, adott esetben még jobbat is és sokkal gyorsabban (vagy képet festeni/regényt írni stb.), de valóban, valószínűleg nem lesz TELJESEN olyan, mintha ember írta volna.
Sebastian Bach: Child Within The Man (2024) Fogalmam sincsen, miért hiszik azt a művész urak feszt, hogy szólóban modernek kell legyenek (lásd még Ozzy vagy Mick Mars, de a sor napestig folytatható). Hiszen a napnál is világosabb, hogy a közönség a korábbi zenekaraik csúcskorszakát akarják újra…..
Kotta 2024.06.15 22:56:04
@garael: nézd meg azért a klipet a King Zebratól is, nagy schláger, hátha kedvet kapsz a lemezhez.
Kotta 2024.06.21 14:16:51
@beardfish: érdekes muzsika ez a Warlord, tetszik! köszi az ajánlást!