Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kotta

167 bejegyzést írt és 1307 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kiadó:SPV / Steamhammer Honlapok:www.rage-official.comfacebook.com/RageOfficialBand Bár például a "Reflections Of A Shadow" is megvan bakeliten, a korai, speedster Rage-re annyira azért nem kattantam rá anno. A Terrana-Smolski korszakban szerettem meg úgy igazán őket, és ekkor fedeztem fel újra a…..
Kotta 2024.04.23 22:16:07
@garael: :) na ja, sosem volt egy Pavarotti...
De betettem ma a Strings to a Webet, azért más a színvonal ott még... és a hangzás is.
Kiadó:Giant Electric Pea Honlapok:www.southernempireband.comfacebook.com/southernempireband Tegnap volt a költészet napja, így stílusosan egy Ady vers jutott eszembe: "Mi mindig mindenről elkésünk, / Késő az álmunk, a sikerünk, / Révünk, nyugalmunk, ölelésünk, / Mi mindig mindenről elkésünk."…..
Kotta 2024.04.18 07:17:22
@garael: új Rage? Elleszel vele egy darabig, dupla :)
Kotta 2024.04.19 12:58:33
@turisas: jók a riffek, és az énektémákat is faszán megírta Peavy..., csak aztán elénekelni nem tudja már őket :))
Egy jó énekessel (Allen, Soto, Romero) ez egy nagyon király album lenne.
Kotta 2024.04.19 19:51:58
@garael: szerintem minden korszakukat megidézik. Van benne sok gyors téma a korai speed vonalról, rafkós riffek a la Smolski, a két gitáros groove-os korszak is ott van benne és a szimfonikus hatások is.
Mick Mars: The Other Side Of Mars (2024) Namármost tőle frankó oldschool riffeket vártunk, és hogy oda…vágjon rendesen, megmutatva hogyan is válhatott a Crüe a kemény rock egyik legjelentősebb, legsikeresebb bandájává. Hát biztosan nem Vince Neil Mickey egér cincogásától, Tommy Lee kényszeres…..
Kotta 2024.04.04 14:30:42
@tipeti: hallgatom, tényleg nem rossz...
Kotta 2024.04.04 15:51:22
@Dionysos: a fene... elég tekintélyes a vendégek névsora (és az énekes is). Hogy mik vannak... :)
Kiadó:AFM Records Honlapok:www.firewind.grfacebook.com/firewindofficial Az ön-újradefiniálónak, magyarosabban: új kezdetnek szánt, egyszerűen csak "Firewind"-re keresztelt 2020-as album után itt a Firewind-saga folytatása. Ez a második lemez, amelyiken Bob Katsionis gitáros/billentyűs már nem…..
Kotta 2024.04.08 10:54:45
@garael: hát, ha Halford énekelné, esetleg :)
Kotta 2024.04.08 19:53:45
@garael: Vai-ra gondolsz sztem. Bizonyára így van, az agyad is jobban pörög délelőtt, ez is bizonyított, az ízlelő-bimbóid is (pl. borkóstolón érdekes) elfáradnak délutánra, miért pont a hanggal lenne máshogy... Nekem nem jön be Langhangs orgánuma, ez van, de hát ízlések és pofonok, ugye :)
Kotta 2024.04.11 13:04:49
@garael: hááát, lehet evvel kisebbségben vagy :)))
Kiadó:Pavement Music Honlapok:www.pavementmusic.com/campaign/art-of-anarchyfacebook.com/ArtOfAnarchyBand A Sons Of Apollo szétszéledése után Ron Thal (Bumblefoot) két szálon is ápolja tovább a tehetséges prog banda hagyatékát. A Whom Gods Destroyban Derek Sheriniannal annak az "agyasabb" vonalát…..
Kiadó: Frontiers Honlapok:www.jamesdurbinofficial.comfacebook.com/DurbinRock Mi jut eszedbe, ha meglátod James Durbin új albumának borítóját és elolvasod a lemez címét? Gondolom, nem kell hozzá Vágó István barkochba játékába jelentkezned ahhoz, hogy rávágd a helyes megoldást: Judas Priest! Taps,…..
Kiadó:InsideOut Honlapok:www.wgdestroy.comfacebook.com/wgdestroy Mike Portnoy sok projektje közül talán a Sons Of Apollo állt legközelebb a zűrös körülmények között otthagyott anyabandához, a Dream Theaterhöz. Teljességgel érthető, hogy amint az előre sejthető és sokak által türelmetlenül várt…..
Kiadó:Frontiers Honlapok:www.turbulenceprog.comfacebook.com/turbulenceofficial Nemrég részt vettem egy biztonságpolitikai előadáson - azt nemzetbiztonsági okokból nem árulhatom el, milyen minőségben :) -, amelyben szó esett az ún. "arab tavaszról", s erről az előadó megjegyezte, hogy valójában nem…..
Kotta 2024.03.18 07:07:17
Kiadó:Crom Productions Honlapok:www.kiuasband.comfacebook.com/kiuasofficial Talán akad még olyan olvasónk, aki emlékszik a finn euro-thrash/power formációra, amit anno valamiért (mindenesetre nem minden irónia nélkül) Kiuasnak, azaz szaunakályhának neveztek el. Túrisas kollégával nagy kedvencünk…..
Kiadó: BMG Honlap: www.themandrakeproject.com "Nekem hatalmas csalódás. Ilyen primitív, iskolás dobolást nem hallottam az Avenged Sevenfold fekete albuma óta." "…kimondott csalódás egy 'Chemical Wedding' után." Remélem, kollégáim nem fognak neheztelni azért, hogy az album "kiosztásakor" előzetes…..
Danava: Nothing But Nothing (2023) A korszellemnek megfelelően teljesen átmegyünk interaktívba, ezt a lemezt is egyik kedves olvasónk ajánlotta. Mondván, ebben megvan az a düh és energia, amit az évértékelőmben felemlegettem. Maga az írás tárgya ugyanakkor nem is lehetne kevésbé összhangban a…..
Kiadó: SteamHammer Honlap:www.magnumonline.co.uk Sajnálatos módon a Magnum valószínűleg utoljára dörrent meg: bármennyire is megbízható csapatként tekinthetünk a brit AOR legendára, lehetséges, hogy kényszerűek lesznek letenni a fegyvert, hiszen a banda egyik alapítója, fő zeneszerzője és…..
Kotta 2024.02.13 10:52:32
@garael: ja, nem azért írtam, már az előző sem volt különösebben combos, csak engem is meglepett, hogy mindezek ellenére tetszik.

És persze nem aktivitása, hanem aktualitása... fránya mobil.
Grand: Second To None (2024) Jönnek lassan a '24-es lemezek, ismertek és ismeretlenek, ez a svéd trió az utóbbiak táborát erősíti. Színtiszta AOR, csak úgy fröcsögnek a nyálas, ragadós melódiák, ne is szépítsük! Állítom, hogy ezek a nóták itt legalább olyan jók, mint a Journey és a Foreigner életmű…..
Kotta 2024.02.08 16:56:59
@garael: szerintem is korrekt lemez, jó dalokkal, első osztályú énekessel. Nekem még a gitárjáték is rendben van alapvetően, elég ízes, és hát nem lehet mindenki egy Steve Vai :)))
Megtanultunk együtt élni a háborúval. Megtudtuk azt is, milyen heroikus eredmény, hogy a másfél éve még fele annyiba kerülő dolgok most már – a magasabb szintről – csak 9.9%-kal nőnek évente. Megértük, hogy a rendszerváltáskor - a csehek után - második legmagasabb életszínvonalú közép-kelet-európai…..
Kotta 2023.12.28 18:40:05
@tipeti: akkor nem figyeltél eléggé év közben, mindegyikről írtunk jókat :)
Kotta 2024.01.27 18:50:02
@Styxusa: köszi, csekkolom!
Kiadó:5170473 Records DK Honlapok:www.dmas.bigcartel.comfacebook.com/DMASband Én bírom a bolondozást, kedvelem például a Diablo Swing Orchestrát, vagy a Primust is. Vigyázni kell azért, a túlzott kreativitás könnyen fordul érdektelenségbe egy idő után, ha a jó dalok, dallamok ragasztóként nem…..
A sommás zenetörténeti alapvetés kb. úgy szól, hogy a hair-metal aranykora a '80-as években volt, annak is leginkább a második felében, ami a '90-es évek legelejéig tartott. 1991 szeptemberében a Nirvana "Nevermind" lemezének megjelenésével azonban gyorsan a trutyi (grunge) lett az új trend, ami…..
Kotta 2024.01.04 10:24:13
Hirtelen ez jutott eszembe, nagyon élvezetes beszélgetés sok szakmai titokkal, finomsággal.

www.youtube.com/watch?v=1rVpXNdy8R8&t=1567s

Kétségtelenül igaz, amit leírsz, szerintem valahogy úgy lehetett ez, hogy a 70-es évekig szopás volt az egész, mert a bakelit egy nagyon macerás médiahordozó formátum, erről komplett előadások vannak, hogyan kellett megerőszakolni a zenét, hogy rá lehessen préselni. Persze megtanulták, eddigre már jól szóltak, de azért a technika fejlődését mindenki üdvözölte.

Aztán a digitális technológiának is kellett idő, mire kifutotta magát, kb. ez lehet a 80-as évek vége, '90-es évek eleje. Szerintem itt összeállt minden: tőkeerős kiadók, erős zenei kultúra és fogyasztás, piacképes vásárlók, addigra már jól is szólt minden, ha beletették a pénzt és az energiát. A Fekete Lemez lábdobján 2 hónapig baszakodott több ember... szóval ilyen korszak volt ez.

Aztán az internet, a tömörítés, a kiadók földbe állása, a streaming, de leginkább az, hogy egyre kevesebben voltak hajlandóak pénzt fizetni lemezekért, plusz már kvázi otthon fel lehet venni elég jó minőségben albumokat és kitenni a világnak... ez szétcseszte megint csak az egészet, nem érdemes már annyi pénzt beletenni, főleg a metalba.

valami ilyesmi....

Ellenérvként max azt tudom felhozni, hogy fontos a hangzás is persze, de nem elsősorban azért kell(ene) zenét hallgatni. Ez mégiscsak egy művészeti ág, fontosabb lenne, hogy az előadónak legyen mondanivalója a világ számára, legyen hiteles, ne csak egy újabb "termék" legyen, amit (jobb esetben) el lehet adni..., mint hogy hogyan szól.
Kotta 2024.01.07 12:23:04
@turisas: a meggyes-pités Warrant nálam is vállalhatatlan volt nyilván, de a Dog Eat Dog-ra akkoriban azt mondtam, tök oké (olcsó lengyel kazin volt meg asszem). Hála az égnek - valszeg az akkori trendeknek is megfelelően - egy komolyabb-keményebb irányba mozdultak a nyál felől, Skid Row-sabbak lettek. De azért nem szaladtam el megvenni a CD-t, annyira azért nem volt király.

Most újra ráhallgattam (igaz Spotify-on), és állítom így visszanézve, hogy nemcsak a hőskor csúcsteljesítményeit nem érte el, de pl. a skandináv glam vonal a kétezres években nem egy, nem kettő ennél ütősebb lemezt termelt ki (más kérdés, hogy azóta a béka segge alá süllyedt az a szcéna is). A hangzása pedig kifejezetten nem jó szerintem (mondom, Spoty, de a kaziól is ez rémlik). Egy szó, mint száz, szerintem túlmisztifikálod te ezt a 90-es évek elejét. :) Nyilván az érzelmi szál...

Szóval azt mondom, járj gyakrabban koncertekre és akkor meglesz az a kötelék sok mai bandával is. :)
Persze azt is vágom, hogy zenészként vagy eleget távol a családtól + olyan rohadt nagy koncert hiányod se lehet, szóval csak okoskodom itt, nem kell komolyan venni :)
Kotta 2024.01.07 21:20:04
@turisas: :)))

simán lehet. én is fikázom a Ghost-ot, meg a Sleep Tokent, hogy nincs ebben semmi új... basszus, olyanok lettünk végül... :)
Honlapok:www.martinmillerstore.commartinmiller.bandcamp.comyoutube.com/@MartinMillerGuitarfacebook.com/MartinMillerArtistPage Akadt olyan, aki már kritizálta azt a hosszú évek óta fönnálló szokásomat, hogy az éves toplistám posztolását karácsony szép ünnepére időzítem. A kritikai hangok általában…..
Kotta 2024.01.06 08:55:39
Honlapok:www.4arm.net4arm.bandcamp.comfacebook.com/4ARMofficial Garael kolléga rendre felteszi nekem mostanában a kérdést, hogyan lehet az, hogy az éves listámon nincsen thrash album? Jó kérdés, hiszen a kedvenc zenekaraim jelentős része ebből a zsánerből került ki (leginkább Metallica, Megadeth,…..
Kotta 2024.01.05 11:05:38
@Zelmo: köszi, csekkolom őket!
Nem egyszerű kevés listából korrekt összesítést csinálni, de megtettem a tőlem telhetőt. Elég sokszínű lett az ajánló végül, szerintem jól lefedi az idei felhozatalt. Legalábbis a számunkra releváns zsánerekben. 1. DGM: Life 2. Winger: Seven 3. Uriah Heep: Chaos & Colour 4. Noturnall: Cosmic…..
Kotta 2024.01.02 12:10:40
@Régi Olvasó: köszi! hallgatom őket. A Mission In Black kicsit melodeathbe is hajlik a hörgős-tiszta váltott énekkel, kemény, ha mindkettőt ugyanaz a csaj hozza :) poweres felhangok is befigyelnek, zeneileg és a csajszi miatt is, muzikálisan amúgy tényleg rendben van nagyon. A 4Arm azért közelebb áll hozzám, hagyományosabb thrash. :)
Kotta 2024.01.02 20:15:21
@garael: a Megadeth utolsó 5 lemeze szerintem jó, nincsen rajtuk erőlködés, hogy slágeresek legyenek, végre elengedte Mustaine ezt a baromságot. Minőségi thrash. Szar énekkel. Mint a régi szép időkben :)))
Kotta 2024.01.03 21:15:20
@garael: ez király! Büszke lehetsz rá. És magadra is, hogy igazi rockert neveltél :)
"Pár héttel ezelőtt merült fel blogunk hozzászólásaiban, mennyi értelme van a streaming-korszakban a kritikáknak, egyáltalán, olvasnak a mai fiatalok ilyet, és mégis, miért írogatunk itt majdnem tucatnyi-soros ismertetőket akkor, amikor a közösségi média felületén egyre kevesebb a betű, és egyre…..
Kotta 2023.12.29 18:27:47
Kotta 2023.12.29 22:00:52
@garael: az Iron Savior nem tetszett?
Kotta 2023.12.30 18:52:42
@garael: sztem egyikünk sem érzi magát annyinak, amennyi.

Testem 55, fejben 35...

Atya ég, amikor gyerek voltam, egy 55 éves csóka milyen vénembernek tűnt!!!
Fura ez. De már évek óta fura. Úgy tűnik, hogy tapintható az érdektelenségem szeretett műfajunk irányában, hiszen értékelhető éves listám már régóta nincs. Ilyen értelemben persze jogos a kritika, hiszen azt kétség kívül elismerem, hogy az aktuális megjelenések jórészt nyom nélkül ürülnek ki a…..
Kotta 2023.12.27 12:58:46
Kiadó: Metal Blade Honlap: www.sorcererdoom.comfacebook.com/sorcererdoom A demóik még jobbak voltak – a true fanok alapvető attitűdje azonban jelen esetünkben megbicsaklik. Nem, a demóik nem voltak jobbak – legalábbis a lemezeik hozták azt a színvonalat, amit annak idején elkezdett az epikus-doom…..
Kotta 2023.12.18 22:09:08
@garael: röhejes, nem röhejes, ezt hallgatjuk 40 éve :))

Szerintem abban, hogy én rákattantam a metalra, az erő, a lendület és a lázadó jelleg egyaránt szerepet játszott. Utóbbi zeneileg, szövegileg és imidzsben egyaránt lecsapódott. Amit mondani akarok, hogy kellett ahhoz némi nyitottság az okkult dolgok után, hogy megszeressük ezt a stílust, 666, number of the beast stb. - ne csináljunk már úgy most, mintha ez vér ciki lenne és/vagy volt.

Amúgy nemigen figyelek oda a szövegekre (bár jól tudok angolul), de ettől függetlenül azt mondom: nem nehéz úgy érezni ma, hogy gonosz erők (is) munkálkodnak a világban. Sőt, sokkal kevésbé plasztikus a "jó" jelenléte, pl. az emberiség éppenséggel a vesztébe kormányozza a világot, ez már teljesen világos, mégse tudunk túllépni az önzésen és a rövid távú céljainkon, hogy ezt a folyamatot megállítsuk. Az apokalipszis folyamatban van, hogy stílszerűen, metalosan fejezzem ki magam.

Nekem speciel nincsen szükségem transzcendens okokra/lényekre, hogy a mechanont magyarázzam, elég ahhoz - az általam nem túl nagyra becsült - emberi jellemből levezetni a világ történéseit, de egy művész ember máshogy fejezi ki a szorongásait, gondolatait. Képekben, hasonlatokban. Angyal-ördög, Isten-Lucifer, ezek számomra az emberben (emberiségben) meglévő szubsztanciák művészi képei.

Szóval ebben a tekintetben nagyon is helyén való a gonoszról énekelni, és üvölteni, hogy én vagyok Lucifer. Mint ahogy mondjuk Bosch-on se kérjük számon a témáit, színvilágát, mondván, hogy festegethetné ő is gazdag polgárok arcképeit vidámabb színekkel :)

Valahogy így. De gyorsan befejezem, mielőtt a nálam ideológiailag és teológiailag milliószor képzettebb Tartuffe a földbe döngöl :)))
Kotta 2023.12.23 10:34:04
@garael: mesze vezet ez, nem is érdemes talán belemenni, én is csak abban a tekintetben hoztam élő, hogy én a sátánista szövegeket nem feltétlenül tartom gyerekesnek, ha az, akkor a legtöbb mítosz, vallás is gyerekes. Mivel a rossz(rá való hajlam) az emberi természet vele járója (ahogy tudunk nagylelkűek és együttműködők is lenni), ezt megjeleníteni műalkotásokban (a zene azért eredendően az egyik művészi ág, még ha sokszor a szórakoztató jelleg ezt el is fedi) szimbólumokkal, plasztikus képekkel, egyéb zenei eszközökkel (hörgés, hangerő stb.) eredendően nem ördögtől való, hogy stílusos legyek :)