Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ridenschneider

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 'Jade Dragon' Makaó egyik legendás luxusétterme, ahol a legmagasabb szintű kínai konyhát prezentálják a vendégeknek. Évekkel ezelőtt kinéztem magamnak egy mozifilmből, most végre eljutottam, meg is mutatom! Ez pedig a Világevő Térkép, a sok-sok gasztrokalandom eredménye, a - szerintem - legjobb…..
Elég sok félreértés kering a 2018-as Michelin Kalauz kapcsán, így összeírtam, hogy pontosan mit is tartalmaz magyar szempontból, és mit nem...
ridenschneider 2018.03.27 14:29:01
Egyetértek Intimitás Gourmet-val. Szerintem egyértelműen megállt a "forradalom" (valószínűleg a forradalom eleve - mint oly sok minden a magyar gasztronómiában - csak egy mítosz volt).

Egyébként a GaultMillau sem publikálta a 2017 novemberére tervezett 2018-as kalauzát (jut eszembe a kiadó tulajdonosa - papíron - egy a kormánypárthoz közelálló ügyvéd, nem lehet azzal vádolni, hogy nincs elég pénz).

Magyarországon nagyságrendileg annyi csillagos étterem van, mint Lengyelországban, Horvátországban vagy Csehországban. Nálunk 4 ilyen van, másutt meg kettő, három, de ez azonos nagyságrend. Ausztriában 7-es darab kétcsillagos van és 13 egycsillagos. Ez már egy tök más nagyságrend és az tény, hogy évek óta Magyarországon nincs haladás, sőt korábban öt darab csillagos étterem volt, 2 éve már csak négy (OK örülük, hogy az Onyx javult). Azonban tény, hogy nincs mire a magyaroknak arcoskodni, nagyjából ugyanazt tudjuk, mint a felzárkózó közép-európai régió és közben stagnálunk.

Ahhoz képest persze, hogy gazdaságilag a környék lenyomja Mo-t, ez is egy eredmény persze, de én csalódott vagyok.

Túl sok a mozgás, kicsi a stabilitás, de sok a duma, meg a mítizálás.

Még egy. Valljuk be, hogy a Bocuse környékén a fine diningra teljesen rátelepedett a politika (kicsit mint a focira). A versenyre milliárdok mentek el stb., de a hozadéka nem sok volt (a díjon kívül, ami szép, de 2 yardért kicsit drága volt), csak annyi, hogy méginkább beszoptuk, hogy mekkora zsenik is a magyarok. A MGE-ből is kivált egy társaság, aminek az MGE-vel baja volt (nem tudom mi, nem ismerem őket közelről), de az eredmények nem a kiválókat igazolták.

Ez most egy bukás volt, lássuk be.

Itthon vagyunk világhírüek, de egy külföldi profit kevésbé lehet becsapni. Egyébként a Dining Guide-os olasz arcok is nagyon udvariasan, nagyon barátságosan, de elég kritikusak voltak tavaly is, meg idén is. Nem azt mondták, hogy teljesen rossz amit látnak, hanem ahhoz képest, hogy mi a hájp, meg az árak, sok a gyengeség, felületesség, nagyképűség.
ridenschneider 2018.03.28 14:53:12
@fofilozofus: A ruszkik vagy 27 éve kimentek. Ez k*rva sok idő. Az egy dolog, hogy mondjuk nincs hazai mobiltelefongyártó, de itt arról van szó, hogy jóminőségű ételt gyártsál (ugye Japánban rámenesek, meg "rántotthúsosok" is kapnak Michelin csillagot) és, hogy ne 4, hanem mondjuk 10 darab ilyen hely legyen (aminek a bécsi még mindig a duplája lenne) és, hogy a trend emelkedő legyen. Érezzük, hogy van fejlődés.

Én elhiszem, hogy ennek gazdasági, társadalmi vetülete is van (kereslet, igényesség, alapanyaghiány, munkakultúra hiánya stb.), de azért most már elég sok turista is van.

Nyilván nem könnyű a dolog, de a kérdés az, hogy ha már működik 10 -15 alapvetően jó minőségű, rendes étterem (tkp. az ajánlottak listája a Michelin guide-ban), akkor miért nem tudják megugrani az egy csillaghoz szükséges lécet? Ők már közel vannak, de valamiért nem megy mégsem. És ennek oka kell, hogy legyen.

Én is azt láttam, amit írtál egyes helyeken, hogy tök jó, a három fogás tök jó, finom, de belejön egy hülyeség vagy kicsit hideg, vagy ehetetlenül nagy adag, vagy rágós a hús. Az élményt elrontja valami kis felületesség. Vagy a szalvéta műanyag (nem szívja fel a szaftot) stb. Az attention to detail (a részletekre való fanatikus odafigyelés) valahogy nem megy.

Valószínűleg ez sem lehet jobb, mint az ország általában, ha az oktatás vagy egészségügy katasztrófa, akkor a csúcskonyhák miért ne lennének szintén kicsit elmaradva.

Az Onyx két csillaga komoly eredmény, nekik nagyon gratulálok, de a stagnálás dühítő.
Noha jelenleg a Fidesz a 2018-as választás toronymagas esélyesének számít, véleményem szerint a verseny még nem lefutott: reális esélye van egy olyan forgatókönyvnek is, amelyben egyik párt se tud abszolút többséget szerezni. Az ugyanakkor nagyon valószínűtlen, hogy akár a baloldal, akár a Jobbik…..
ridenschneider 2017.02.22 15:10:17
Minden tiszteletem a szimpatikus szerzőé, de ez a poszt felesleges. Ám ha ezt bevalljuk, akkor kiderülhet, hogy lehet, hogy maga a political science (és az empírikus alapú társadalomtudományi kutatások) nem olyan exact tudomány, mint amilyennek hinni szeretnénk. Ez pedig nyilván nem lehetséges.

Az OK, hogy az egyesült baloldalnak 5-(6-8) pontnyira kell megvernie a Fideszt (pontosabban a jobboldal dominns pártját) országosan, csak, hogy minimális többsége legyen a parlamentben (a 6-8 azt hiszem a haza és haladás blogján jött valamikor ki néhány éve). Ezzel még nem lehet kormányozni, pláne nem elszámoltatni Orbánékat, de a helyzet nyilván megváltozna (mert megváltozik, ha új hatalom jelenik meg). De az én következtetésem ebből csak annyi, hogy a - ma ismert - baloldal ilyen-olyan okból hátrányban van ebben a választási rendszerben. Ezt megállapíthajuk.

De ezen túl olyan sok feltételezéssel él, kell éljen a szerző, amely a gyakorlati jelentőségét megkérdőjelezi ennek az eszmefuttatásnak.

Még az USA-ban, sokkal több adatsorral, egyérelműbb, jobban tanulmányozott választási rendszerrel stb. is mindenki bukta az előrejelzéseket (jó, ott valószínűségek voltak, és Nate Silver 30%-ában reálisan benne volt, hogy Trump nyerhet is, de ő csak egy kisebbség volt, a többi elemző, szakértő 90% fölött hozták a valószínűségeket és ezt egy normális ember egyértelmű jóslatnak tudja csak interpretálni). Hiába a big data, szegmentált kampány, micro-targetig, Trump sokkal kisebb költséggel, "ground game" nélkül stb. nyert.

Az, hogy mi lesz egy év múlva, nem tudhatjuk, baromi sok mindentől függ - kezdve attól, hogy a Fidesz népszerűsége valószínűleg már most is kisebb, mint az a közvéleménykutatásokból kiderül. Érdemes megnézni, hogy 2010-ben, meg 2014-ben mennyire mérték felül a Fidesz népszerűségét vs. a tényleges szavazatok és azzal egy picit korrigálni a jelenlegi feltételezéseket.

Arról nem beszélve, hogy miért bízunk meg a közvéleménykutatókban, pl. olyanokban amelyek közismerten dedikált propaganda cégek vagy pénzmosodák (pl. Nézőpont). A forráskritika még akkor is indokolt, ha egyébként nagyvonalúan feltételezzük, hogy a közvéleménykutatás mint módszer működik 2017-ben Magyarországon.

Elképesztő a félelem az emberekben és ez még akkor is így van, ha Budapesten mindenkit meglepve 266 ezer aláírást össze lehetett szedni ennek ellenére. De, hogy vidéken ki válaszolnak közvéleménykutatóknak és mit, az egy nagyon komoly metodológiai kérdés - mert ott még nagyobb a félelem és visszahúzódás (ezt személyesen látom).

Én azt gondolom, hogy nagyon nagy az elégedetlenség országosan, kb. 4 vagy talán csak 5 emberből 1 lelkesedik valóban Orbánért (ha most kicsit korrigálunk a közvéleny-kutatási számokon), ami nem egy kifejezett népszerűséget mutató szám.

Ezzel lehet trükközni, választási rendszerekkel játszani, propagandát csinálni, de ez nem Putin vagy Erdogan népszerűsége, akik mögött (még ha Putinnál a magas olajár miatt is) volt teljesítmény, nagyon komoly, fenntartott GDP növekedés. Ezért sok mindent megbocsátanak a korrupt vezetőnek.

Orbán mögött nincs teljesítmény, semmi nem javult vagy működik jobban mint 6-8 éve. Sőt. Én azt gondolom, hogy - minden nyilvánvaló technikai nehézség ellenére - 2018 sokkal nyitottabb, mint azt a politikusok elképzelik, de talán nem a most ismert (elöl lévő) arcok számára, a most ismert stratégiákkal.

Ha egy autokrata elveszti a támogatását és már csak az ország egynegyede vagy annál is kevesebb a híve, akkor - lehet ám ez a csoport példátlanul fegyelmezett - várható, hogy olyan dolgok történnek, amire senki sem számít (pl. 266k aláírása a félelem ellenére). De gondoljunk bele, hogy a Fidesz 2014 óta minden országgyűlési választást vagy éles helyzetet (népszavazás vagy most ez az aláírásgyűjtés) nagy meglepetésre elvesztett, elbukott. Kicsit gyakran lepődünk meg, hogy a Fidesz ezeket bukja (most a migráns szavazást ne vitassuk, csak nézzük meg a fidesz politikusainak arcát annó vasárnap este, mikor bejelentették, hogy 15Mrd forint ellenére még csak 40%-nyi érvényes szavazat sem volt egy olyan kérdésben, amiben 85% egyébként egyetértett, ezek az arcok bizonyítják a fideszes buktát). Lehet, hogy nem kéne. Egyetértek azzal, aki azt mondja, hogy nem a Fidesz erős, hanem ez a konrét ellenzék a gyenge (vagy kollaboráns).

Szerintem az ellenzéki politikusoknak kevesebbet kellene foglalkozniuk a számokkal és közvéleménykutatásokkal és sokkal többet a saját meggyőződésükkel (már ha van ilyen, mert a szavazók megérzik, ha valaki semmiről nem gondol semmit).
ridenschneider 2017.02.23 16:28:54
@Boross Bence: Nem tudom, hogy az MSZP programja mekkora esemény, szerintem a választók nem igazán olvasgatnak pártprogramokat. A 266 ezer aláírás megszerzése az nagy esemény, mert ebből sokaknak azért leesik, hogy Orbán már - legalábbis Budapesten - nem olyan erős.

Régebben az volt az imige, hogy neki minden sikerül, aztán kiderült, hogy 15 Mrd forint ellenére nem sikerült érvényes népszavazást összehoznia, most meg le kell mondani a nagy álmát (persze attó még épít, csak a Népstadion most 190 Mrd-nál tart) mert meglepetésre csak Budapest sokkal több aláírás összejött mint amire bárki számított. (Én szerintem az első nap az sem volt világos, hogy akár a 138-at megütik, erre a végére a duplája jött össze). Ez egy "esemény". Orbán már nem mindenható - ez 2017-re leesik sokaknak.

Én csak azt mondom, hogy direkt a számokból nem olvasnám ki, hogy mekkora a változás lehetősége és a túlzott hivatkozás a számokra félrevezető lehet. Ezt vagy érzi egy politikus és hisz benne, vagy kétségbeesetten próbál számokkal kombinálni, de úgy járhat mint Clinton.

Az kérdés, hogy kik fognak őszig még a politikában megjelenni, ma éppen Gémesi György jelentett be egy tervet. Én csak azt mondom, hogy nagyobb a tér, mint ami a számokból és a szakértők véleményéből tűnik. 2018 nem lefutott, még ha szinte mindenki ezt is mondja. Persze, hogy mi lesz a vége, azt én sem tudom.
A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány új tanulmányának (a tanulmány, az összefoglaló prezentáció) célja, hogy megvizsgálja a parlamenti mandátumtöbbség megszerzésének lehetőségét egy győzelemre készülő demokratikus ellenzéki szereplő nézőpontjából az új,…..
ridenschneider 2012.08.16 16:39:43
Megint sok a troll, eleg sokan izgulnak, ugy tunik. Csak azt nehez erteni, hogy miert erzik olyan jol magukat a mai kornyezetben?

A pillanatnyi allapotbol indulnak ki a szerzok. Meg elvileg ket ev van hatra a valasztasokig (lehetne elorehozott valasztas talan oszig, de utana tul nagy lenne a kockazat, de talan meg akkor is jobban jarnanak mint kivarni 2014-ig).

A kovetkezo megszoritas sorozat 500-600 Mrd-al nemsokara jon (a GDP joval gyengebb iden es jovore is mint azt a kormany varta - aki kicsit is odafigyel annak ez persze nem meglepetes). Semmi esely arra, hogy az europai kornyezet javuljon (bar az latszik, hogy nekunk akkor is sokkal rosszabb, ha egyebkent a sokkal - fejlettebb- europai atlagnak meg megyeget) es hogy a belfoldi gazdasagi helyzet megvaltozzon.

Az elegedetlenseg, elkeseredettseg csak noni fog, boven lesz esely levaltani a kormanyt (de a Jobbik is erosodni fog, a szervezetuk ala van becsulve es a szalonkepesseguk is noni fog) - de mint azt valaki irta, csak ez nem lehet ambicio, ti. az egesz Orban-alkotmany/hatalmi rendszert kell atalakitani, mert ez peldatlan tortelmi visszalepes Europaban. Jellemzo, hogy mar Solyom is gyakorlatilag kieemeli, hogy a visegradiak elhuztak, mi Romania politikai kulturalis szintjen vagyunk.

Es es az atalakitas persze csak a szukseges, de nem elegseges feltetele a sikeres kormanyzasnak (lasd gazdasag).

Ehhez az MSZP azonban toketlen, mindig is az volt, plusz manapsag ugy tunik, hogy gyakorlatilag a leosztott Kozgep morzsakbol el, majd biztos el kezd kemenykedni (Bajnai Gordon sem eppen karizmajarol hires, marpedig ide egy komoly vezeto kell, enelkul is lehet nyerni, de sehova nem lehet jutni). Es akkor mit lehet mondai a tobbi ellenzeki szervezetrol?

Szoval a cikk jo, de a megvalositas messze van, igaz a valasztas is messze van (pl. ki tudja, hogy marad-e ez a szisztema ha az jon ki, hogy a fidesz nagyot bukna, siman lehet itt meg egyszeru listas szavazas is).
Persze valójában marad, mert a fideszből menni nem lehet, mint ahogyan bármilyen, tisztességesen megszervezett és rendesen működtetett maffiából sem lehet csak úgy kilépni. Legyen teljesen nyugodt a kedves olvasó, hogy annyira Ókovács sem fog menni, mint amennyire mondjuk én azt el…..
                      A miniszterelnök és Kósa Lajos bejelentette, hogy a kormánypárt bevezeti a kötelező regisztrációt a következő parlamenti választásokon. A homályos bejelentésben foglalt jogintézmény hazánkban szükségtelen. Az utóbbi évek meghatározó…..
ridenschneider 2012.07.27 19:38:43
A regisztracio (feliratkozas stb.) nem azert fontos, mert sokan otthon maradnak (akik meglepetest okozhatnak).

A Fidesz agresszivitasa es valasztasi strategiaja teljesen egyertelemuen a - nagyon sikeres, evtizedek ota celtuastosan finomitott - republikanus valasztasi gepezeten alapul.

Ti. mikorra bezarul a listaosszeallitas addigra a Fidesz pontosan tudja a sajat adatbazaisai alapjan, hogy kik az o szavazoi es kik az ellenzeke. Jol mukodod munkahapoteziseket tud felallitani. Raadasul a sajat hivet sokkal konnyebben tudja regisztraciora osztonozni.

Aztan ha a regisztracio megvan, sokkal pontosabban tudja kalibralni a vegso (az utolso hetekre vonatkozo) strategiajat.

Tudja, kiket kell targeteleni, hogy elmenjenek, kiket kell arra targetelni, hogy ne menjenek el megsem (vagy ha igen, akkor egy masik ellenzeki part, jelolt fele orientalni) stb.

Ezzel az adatabazis know how-val (ami teljes egeszebene amerikai ihletettsegu) es gepezettel (nekem is vannak - onkentes - rokonaim akiknek meg van adva, hogy kiket kell hivogatni, hogy ugye tenyleg elment szavazni, oriasi hivo csapatrol van szo stb.) senki mas megkozelitoleg sem rendelkezik a Fideszen kivul.

Ok hazra lebontva tudjak a potencialis szavazokat sokszor meg azt is (mert a barati szavazo, mint regen a hazmester, megsugja a Fidesznek), hogy a tobbiek milyen iranyultsaguak. Osszessegeben nem egy nagy adatbazis: 8 millio adat egy memory stocken elfer, de masoknak oszzeallitani nem konnyu.

Ha pedig pl. egy ellenzeki part adatbazis nelkul akar feliratkozasra osztonozni, akkor kockaztatja azt, hogy az ellenfeleinek hivet is feliratkozasra buzditja (lasd pl. Kerry kampany kudarcat Ohioban).

Vagyis a rendszer nagyon (tovabb) megneheziti a belepesi koltseget egy uj partnak, mert nemcsak, hogy a mostani rendszerben egy orszagos halozat kell (jelolteket rekrutalni sem konnyu, nemhogy a cedulakat osszegyujteni) a helyi szavazatok nagyobb sulya miatt, de a strategiat kidolgozni adatbazis nelkul (plane legalisan - pl. a nemzetbiztonsagaiak ilyen indokkal siman lehallgathatjak a kampanyta es lecsaphatnak megfelelo idoben peldat statualva, vagy eppen csak megtartva az infot, de nem fognak a Fideszre az sicher) irto nehez, ha nem lehetetlen.

Hozzateszem a Jobbiknek jelentos orszagos halozata van es aktiv es buszke tamogatoi kore, tehat nekik ez nem problema. Az mszp-nek nehez, meg a tobbi ellenzeki partnak (plusz a baloldal, liberalisok sokkal kevesbe katonasak es elkotelezettek, tehat az adataikat sem szereteik megadni egy partnak, ugy mint a jobboldaliak).

Nem szabad azt sem elfeledni, hogy mint azt a szerzo irta korabban, ha nagy az ellenzek tobbsege akkor le lehet gyozni a Fideszt (de a gyoztes siman lehet a Jobbik is), de amig (i) a Fidesz 5-15 szazalekkal kevesebbet (!) kap mint a baloldal es/ vagy amig (ii) a fidesz a jobboldal vezeto partja (ez amiatt van, mert az atkalibralt korzetek nagyreszeben kis tulzassal minding a jobboldal nyer, kerdes ki az erosebb part azon a terfelen) akar relative kis szazalekkal is, addig nyert (legalabb egy tobbseget, de 2/3 is konnyen a pakliban van).

Namarmost, mig a valasztoi preferencia 2002 es 2006 kozott nem nagyon valtzott, 2010 sokat valtozott es azt hiszem, hogy 2014-ben is nagyon mas lesz (mas kerdes, hogy nem lesz jo alternativa vagy egyszeruen nem eri meg kormanyra kerulni a bebetonozott hatalmi struktura maitt) vagyis van esely a fidesz megdontesere - a megszoritasok folytatodnak, a kulso gazdasagi kornyezet romlik (export piacok gyengulnek), belso fogyasztas csoekkeni fog, munkanelkulisge noni fog es az arrogancia nem fog csokkeni. Nem lesz jobb semmilyen szempontbol (bar a nyugdijasok el lesznek relative jol).

A problema, hogy a gazadasagot nem nagyon lehet rendbe tenni a nyugdjak komly megvagasa nelkul (amit pl. beruhazsra lehetne kolteni vagy oktatasra). Midenestre barhogy is trukkoznek, abszolut belathatatlan mi lesz a vegkimenetele a valasztasnak, viszont a fidesz levaltasara is van komoly esely (bar ez onmagaban nem old meg semmit).

Sajnos ahelyett, hogy policy kerdesekel foglalkoznanak iszonyatos energia megy ilyen hatalami bebetonozo ugyekbe - de hat a szaz milliardok stb (Deberenceben is csurranak azert penzek nem csak a Kozgepnek) nagy osztonzo.
A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány „büdzsémagyarázó” projektje, a Közös kassza keretében készült el a költségvetés és a konvergencia program kockázatelemzése, amelyet az alapítvány megbízásából a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest készített el. A…..
ridenschneider 2012.07.21 00:00:45
Jo latni, hogy ilyen sok a troll (bar lehet, hogy mogottuk csak 1-2 ember van). Ez az idegesseg jele.

A problema ott van, hogy a tenyeken ok sem tudnak valtoztatni - mas kerdes, hogy a tenyek sajnos nem jutnak el az orszag 80%-hoz (aki TV-t nez, mert az RTL-en nincs rendes hirado, az MTV-n, a Kossuth Radion, helyi tv-kben, ujsagokban kormanypropaganda megy). Csak a frusztraciot erzik az emberek, de igazan nem tudjak mihez kapcsolni.

A blogban levo tervek optimistak. Egyreszt milyen alapon lehet itthon jovore GDP novekedes, akar kicsi is?

Csak azert, mert a novekedes a 'baseline' es ebbol kell kiindulni?

Az exportpiacok gyengelkednek (Olaszorszag recesszio, Franciao. stagnalas, Nemetorszag minimalis novekedes stb.), a belso fogyasztas nem tudom mitol emelkedne? A kozossegi fogyasztas csokken, a privat is - nem no a jovedelem, inflacio etc. Csak a hatekonysagnovekedes miatt kb. 2%-al kevesebb embernek lesz munkaja es a tobbinek sem novekszik az elkoltheto jovedelme realerteken.

A beruhazasok evek ota szinte a legkisebbek az unioban (miert is novekedne jovore), netto hitelezes nincs. Amig a betet-hitel arany nem megy le 100%-ra vagy - mint azt egy-ket orult akarja - az MNB nem kezd el maga hitelezni, nem lesz hitelezes - de kerdem en minek is lenne, hiszen a netto uj hitel azt feltetelezi, hogy a hitelfelvevo az eddigi mennyisegnel tobbet tud eladni, de ez meg novekvo keresletet feltetelez a termekei irant, ami igencsak nehez propozicio manapsag.

Szerintem a recesszio jovore is folytatodik es a fogyaszts is csokkeni fog (mellesleg 2015-ig a lakossag csak a termeszetes fogyas miatt 150.000 emberrel lesz kevesebb es ehhez jon a kivandorlas, csak tavaly, csak Nemetorszagba, csak hivatalosan vagy 40.000-en mentek ki vagyis a netto kivandorlas siman lehetett 70-80k, mikozben mi mar nem vonzunk bevandorlokat - igaz a kimentek kuldenek haza penzt a csaladnak, ez elkoltheto. Ehhez teszem azt hozza, hogy olyanok mennek ki akiknek az unioban is versenykepesek a kepessegei, akikre tehat itthon a legnagyobb szukseg lenne (ertelemszeruen aki teljesen alkalmatlan barmire is, azok mind itthon mardnak).

Vagyis semmilyen okbol nem latszik, hogy miert lenne a fogyasztasban vagy a GDP-ben novekedes, es mitol none a foglalkoztatas?

Mindekozben az allamadossag termeszetesen novekedni fog a GDP aranyaban es mig Gorogorszag kotvenyei gorog jog alatt lettek kibocsatva tulnymo reszt, addig a magyar devizaadossag alapvetoen angol jog alatt es angol birosag alatt (ami az EU-ban vegrehajthato barhol ahol a magyar allamnak eszkozei vannak, pl. ahol az MNB a devizatartalekot tartja) vagyis egyoldaluan nem modosithatok a feltetelei, meg ha Mo. akarna is. Erdemes elolvasni a capital research elemzeset (a blog keszitoi biztos hozzafernek), hogy a default miert valoszinubb mint azt sokan gondoljak.

Mi fog tortenni es mit lehet tenni?

A Fidesz kormanynak nincsenek eszkozei arra, hogy valodi ajandekokat adjon a kovetkezo valasztasig (bar a nyugdijasok tovabbra is kivetelezettek, ezert ok a legnagyobb celcsoport). Ha most lenne egy valasztas, akkor valoszinuleg megnyernek (lasd a valasztasi rendszert es a nagyszeruen mukodo valasztasi gepezetuket). 2014-ben, meg tovabbi megszoritasok es frusztracio utan, mar nem biztos. Ezert eszkalalni fog, ha mar nincs beruhazas, akkor ugy is mindegy es tovabbi befekteto ellenes, populista politikat fog folyatatni, alapvetoen a Jobbikkal kell versenyeznie, aki az o karara novekszik.

Viszont az is egyertelmu, hogy a Fideszen kivul senkinek nem eri meg megnyernie a kovetkezo valasztast.

Kormanyozni nem lehet majd az alkotmanyos rendszer miatt. Oszko tulsagosan is optimista, hogy majd az apparatus felvilagosul es mersekelt konervativok tamogatnak egy kevesbe ikompetens tarsasagot - ti. a mindennapokban ott lesznek Ader vetoi, addigra az AB tagsaga kicsereledik kb. 3-4 uj fideszes tag kerul be es ok lesznek a stabil tobbseg, akik majd elkezdenek aktivistak lenni, ott lesz a mediahatosag, az ASZ, az ugyeszseg, a birosagok stb. A veluk valo allando szelmalomharc az ido jelentos reszet elveszik majd.

De ha lehetne is kormanyozni, egy normalisan mukodo koalicio a most egymast szivato partok kozott nem valoszinu (kiveve egy Fidesz-Jobbik koalicio, ami mukodokepes lenne szerintem).

Mindekozben ott a varakozas, hogy most vegre csoda lesz, mikozben az lesz a csoda, ha nem lesz default. A csalodas beut es a Fidesz, az elrakott nehany szazmilliard forinttal szepen kibekkeli azt az 1-2 evet, amig osszeomlik a kovetkezo kormany es aztan jon vissza ujult erovel, mikozben a sajat emberei meg mindig ott vannak mindenhol, de o mar szot tud veluk erteni.

Plusz amig a mostani valasztasi rendszer mellett meg ha a fidesz nagyon le is csokken, az a valoszinu, hogy a kovetkezo kormany koalicos lesz (ha nem fidesz-jobbik koalcio lesz) es akkor ha az uj kormany osszeomlik, akkor a tobbsegi elv miatt igen konnyen tud a fidesz immar egymaga 2/3-ot szerezni ujra, kapva meg egy eselyt (a babatonozasra leginkabb mert policy oldalrol otleteik nincsenek).

Vagyis szerintem akkor jarunk jol, ha a kovetkezo kormany egy tobbseget egyutt elero fidesz-jobbik kormany lesz, es mikor ok osszeomlanak rovid uton, akkor azutan egy demokratikusabb ellenzek, nagy felhatalmazassal alajaiban tud valtoztatni.

Sajnos ugyanis mig az elozo alkotmany semmiben nem akadalyozta a kormanyzast (ez a mitosz csak a teljhatalom atvetelehez kellett), mapasag nem lehet kormanyozni a mostani alkotmanyos berendezkedes mellett.

Nem csak a korlatok es kiepult hatalmi struktura miatt, de azert sem mert nincs bizalom abban, hogy a mostani rendszerben nem veszik el a vagyonomat, a tulajdonomat.

Az alkotmany mar nem vedi ugy mint regen, AB amugy sincs (de ennek az ABnak, ami kiegeszul meg nehany fideszessel, nem is szabad tobb hatalmat adni), torvenyek visszamnolegesen megvaltoztathatok, hatosagok politikai iranyitas aaltt vannak.

Minek ruhazzak be? Inkabb viszem a penzem Becsbe es Svajcba. Az egesz gazdasag alapja a bizalom es ha ez egyszer megszakad akkor a rendszer omlik ossze.
ridenschneider 2012.07.25 15:12:39
Ezt gondolom mindenki olvasta (osszefoglalo tobb helyen megjelent magyarul):

www.bloomberg.com/news/2012-07-24/orban-s-tax-binge-repels-investors-as-recession-menaces-hungary.html

Politikai okokbol az MNB is nagyon pozitiv es emiatt mindig lefele kell modositsa az elorejelzeseit ev kozben, mintha nekik is ez olyan meglepetes lenne, holott mar tavaly osszel lehetett tudni, hogy iden is recesszio lesz. Es jovore is folytatodni fog. A spiral megallithatatlannak tunik. A multik beruhazasai nelkul semmi remeny tartos novekedsre, de ok meg ezalatt a nehany ev alatt elfelejetik Magyarorszagot es inkabb a lengyel, cseh stb. reszlegekbe fektetnek. Ki hisz barmit is el ennek a kormanynak? Oszinten ki?

Ha a Haza es Haladas akar valami igazan erdekeset csinalni akkor erre az elemzesre reagal:

www.capitaleconomics.com/emerging-european-economics/emerging-europe-economics-focus/why-hungary-will-opt-for-default.html

En a vegkovetkeztetessel egyetertek, a devizadossag defualtja abszolut benne van a pakliban, kicsit talan ugy mint a Malevval. Addig tokoresztek mig az esemenyek kicsusztak a kezuk kozul (mas kerdes, hogy osszessegeben lehet, hogy nem baj, hogy az adofizetok ezentul nem fizetnek evi 10Mrd forintot a Malevre, de az allami default biztos, hogy katasztrofa lenne. Nem vagyunk Izland, sem Argentina.)
Hiba volt az országot bóvli kategóriába sorolni, teljesen egyértelmű, hogy sohasem voltunk azok. Az utóbbi egy hét nagy ralit hozott a magyar eszközök számára. Erősödött a forint, zuhantak az államkötvény hozamok. A magyar államkötvények hozamai forintban 7-7,5% körül,…..
„Azok a politikusok, akik azt hiszik, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok rendben vannak és már csak össze kellene fogniuk, nem vesznek tudomást a valóságról. A választók a jelenlegi pártokat nem szívelik sem egyenként, sem összefogva, hanem valami minőségileg újat akarnak….Nem…..
ridenschneider 2012.07.17 23:16:11
(1) A jelenlegi szabalyozas mar eroteljesen first past the post, vagyis az nyeri az egyetlen forduloban a mandatumot (a 199-bol 106), aki az elso helyen vegez. Ha mondjuk 22%-al, mert van meg mogotte 6 masik part, akkor annyival. Messze nem kell 50% koruli szavazat a mandatumhoz. Ehhez jon a toredekszavazatok megszunese, sot a nyertesek tovabbi 'kompenzacioja'. Mas szavakkal: nagyjabol amig a Fidesz a jobboldal legnagyobb partja, akar csak 20-25%-al, nyertek.

(2) Az uj politikai kepzodmeny meg a kopogtato cedulakat sem tudja osszegyujteni, mert az LMP is csak 'ajandekokkal' tudott elindulni es igy sem indult egy rakas helyen. Maga az elindulas is (sokkal inkabb mint 2010-ben) egy orszagos halozatot feltetelez, ami rettentoen megneheziti az indulast.

(3) Meg nem beszeltunk az elozetes regisztraciorol, ami eselyes. (Reszletes) adatbazis es partszervezet (gepezet) nelkul nem lehet rendes regisztraciot folytatni.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy ha az uj rendszer nagy buktat jelezne elore es eselyes lenne egy potencialis 2/3os koalicio (legalabb paktum, hogy a mostani alkotmanyos megkoteseket feloldjak) akkor a valasztasi rendszert megvaltoztatjak. Vagyis mozgo vadra kell loni, mert nem tudni mi lesz vegul a valasztasi rendszer.

A Fidesz strategiaja valoban a tisztes nagyparti bukta, amit a szazmilliardokkal - itt tenyleg ekkora osszegekrol van szo - ki lehet bekkelni. De nem kell sokaig bekkelniuk azonban.

Ha ugyanis valaki nem kap 2/3-ot, akkor nem tud kormanyozni.

Ilyen egyeru.

Az osszes kozjogi ellensuly, media, AB stb. ellened lesznek (daralnak ezerrel) mikozben a gazdasag szar lesz es leginkabb mar csak a nyugdijasoktol lehet elvenni.

De ha megteszed, azonnal ledaralnak (valamennyi ellenzeki kepzodmeny, de ismerve a Fidesz agresszivitasat es mediabirodalmat legikabb ok), ha nem akkor alatt robban fel a gazdasag.

Koalicioval meg allando lenne a vita es ilyen gazdasag mellett nem birna sokaig ki. Raadasul kormanyzati tapasztalat nem nagyon lenne, ami meginkabb megnehezitene a kormanyyast.

Vagyis a Fidesz kb. 2 ev mulva ujult erovel jonne vissza.

Szerintem momentan ki akarjak huzni 2014-ig es megvarni, hogy mas szerencsetlenkedjen az igazi megszoritasokkal (pl. nyugdijak 20%-os megadoztatasa).

De ezt talan az MSZP, Bajnai, LMP is latja meg masok is es rajonnek, hogy annyira nem akarnak ok sem kormanyra kerulni addig amig igazan nem lesz elsopro a helyzetuk.

Ha olyan egyszeru lenne mint allitja a szeryo, mar o is ezt csinalna. De nem teszi mert kb. nem lehet. Az arab tavasz forradalom volt es pl. Egyiptomban mai napig nincs kormanyzas hanem zurzavaros alkotmanyos helyzet. Ha it valaki be akarja tartani a jogszabalyokat akkor a felevetett otlet majdnem lehetetlen.