Regisztráció Blogot indítok
Adatok
muzikfabrik

0 bejegyzést írt és 124 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Habár a közmédia korábban is próbálkozott nemzeti döntőkkel, a magyarországi Eurovíziós dalválogatást mégis A Dal-lal sikerült igazán megvalósítani. A műsor 2012-ben indult, s nemcsak a rajongókhoz, hanem a nagyközönséghez is közelebb hozta a dalfesztivált. Idén az ötödik évaddal tért vissza A Dal,…..
muzikfabrik 2016.03.01 17:01:11
Subba Hopsz hol az a disco stick? 2010.12.17 14:37:49
   ..
muzikfabrik 2010.12.17 15:21:53
Erről sokat vitáztunk így szakmai körökben, és arra jutottunk, hogy Niki Beluccinak például ajánlott, bár nem vagyunk teljesen képben, hogy akkor ő a mai napig is egy szál csöcsben tolja, vagy már a férje Dj Antonio játszik-e egy szál faszban.  Oszi végül a kérdés…..
muzikfabrik 2010.11.30 10:20:02
A Fidesztől nem távol eső Hírtelevízió Célpont című műsorában bemutatásra került a Magyarországi egyházakról egy körkép. Tény, hogy igen könnyedén lehet ma vallást alapítani, és mint általában sajnos mindennel a magyar ezzel is visszaélhet. De kisegyházak, azért mert…..
Időről időre néha mi is belebotlunk a többi hazai dj-be, aztán gondoltuk, hogy így szakmai szemmel veletek is megosztanánk a benyomásainkat, ami nektek sem árthat, mert amíg mondjuk ti megcsavarodva ügettek rájuk, addig mi azt is kihalljuk, hogy már nem a szöget veri az amatőr, hanem…..
muzikfabrik 2010.10.27 09:59:05
Gratulálunk Jeszyke! ( A cím ötletét innen nyúltam.)..
muzikfabrik 2010.07.05 14:19:52
a Magyar Lemezlovas Egyesület (népi nevén DJ szövetség) kerül terítékre.

Mert ugye van mit kielemezni magával az egyik, tulajdonképpen a legfőbb hazai "érdekvédelmi" szervezettel a szakmán belül.

A DJ szövetség tehát egyesületi formában működik, elnöke Jeszenszky Zsolt, általános alelnök Spigiboy, az öt fős elnökség tagjai pedig Hamvai PG, Junior, Newl, Dred és 5vös. Természetesen a területi képviselők között is találhatók ismertebb nevek, mint pl. a kecskeméti Wallas, vagy a sárospataki Wayko.

Az egyesületnek körülbelül 600 tagja van jelen pillanatban, ami a becslések szerint 3000 fős magyarországi dj létszám ötöde. A fenti tagszám kétféle, rendes és pártoló tagokból áll. Előbbiek azok lehetnek, akik OSZK vizsgával, vagy OKJ-s papírral rendelkeznek, míg pártoló tag bárki lehet, aki egyetért az egyesület tevékenységével, céljaival.

A tagok jogai azonban különböznek, leginkább abban, hogy a rendes tagok szavazati joggal rendelkeznek, valamint választott tisztségviselői (elnök, alelnök, elnökségi tag, stb.) lehetnek a szervezetnek. A kötelességek szempontjából nagyjából azonosság áll fenn, ezek egyike a tagdíj rendes befizetése (milyen bűbájos) :) Aki érez magában indíttatást, hogy olvasgassa az egyesület alapszabályát, az innen letöltheti.

A nemrég lezajlott közgyűlésen kb. 20-25, nagy jóindulattal 30 ember jelent meg. Azaz a teljes tagság 5%-a. Elég karcsú, és ez - a neten fellelhető videók tanúsága szerint - korábban sem volt másként, tehát nem tolonganak a dj-k, hogy részt vegyenek a félévente megrendezésre kerülő közgyűlésen. Az elnökség negyedévente ülésezik, az elnökségi tagok kötelessége, hogy legalább évi két ülésen részt vegyenek.

A tagsági díj naptári évente 24.000 Ft, új tagok belépése esetén erre még rájön 6.000 Ft belépési díj. Az összegek áfa mentesek, tehát ennyit kell befizetni. Van még az ún. csökkentett tagdíj, mely 12.000 Ft éves szinten, azonban a MAHASZ által biztosított kedvezményekre nem jogosít, valamint nem kap hozzáférést az egyesület által üzemeltetett zeneletöltő oldalhoz.

Na de haladjunk is a száraz tényeken túl, már bizonyára unjátok, de természetesen nem véletlenül nyúlt ilyen hosszúra a bevezető :)

A MAHASZ ugye, mint előbb is említettem, jelentős kedvezményt biztosít a DJ szövetség teljes tagdíjat fizető tagdíjainak. Ez lemezenkénti jogosítás esetén nettó 600 forint (1800 forint + áfa helyett 1200 forint + áfa), míg éves általánydíj fizetésekor nettó 34.000 forint (90.000 forint + áfa helyett 56.000 forint + áfa). Ez milyen remek, mondhatná az egyszeri felhasználó, mert ha azt nézzük, hogy egyesületi tagság nélkül éves szinten az általánydíj esetében bruttó 112.500 forint helyett a tagdíjjal együtt 94.000 forintból megvagyunk (70.000 bruttó jogdíj, plusz 24.000 egyesületi tagdíj). A hülyének is megéri, hisz majd' 20.000 forinttal beljebb vagyunk éves szinten. Nem rossz ez az egyesülettől, nyilván nehéz volt kibulizni a MAHASZ-nál.

Vagy mégsem?

A DJ szövetség elnöke, mint korábban említettem, Jeszenszky Zsolt. Aki egyben a MAHASZ sajtófőnöke, tehát rendes munkatársa. Konklúzió: a MAHASZ munkatársa eléri, hogy a MAHASZ az általa elnökölt egyesület részére jelentős kedvezményeket biztosítson. Nyilvánvaló cél, hogy a MLE minél több taggal rendelkezzen, ezáltal a tagdíj-bevétel is több legyen. Értitek, ugye? Csak nekem van ezzel gondom? Főleg annak fényében, hogy a szerzői jogi törvény (1999. évi LXXVI tv.) 90.§ (11) a következőket mondja ki:

"A díjszabás alkalmazása során az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani."

Hogy a fenti mondatot jobban megértsük, elegendő átolvasni az Artisjus (szintén közös jogkezelő szervezet, a MAHASZ "nagy testvére") díjszabásokkal kapcsolatos hirdetményeit, melyekben mindenhol egyhangúlag fel van tűntetve, hogy a szerzői jogról szóló törvény említett pontja alapján a díjfizetés esetén bármiféle kedvezmény, kivételezés kvázi jogellenes. Szerintem több, mint érdekes… de haladjunk!

A díjszabással kapcsolatban természetesen utánanéztem, hogy miként is történik az adott éves jogdíjak meghatározása. A szerzői jogi törvény természetesen ebben is teljesen egyértelmű útmutatást ad, amint az egy jó jogszabálytól el is várható.
A törvény 90.§ (1) kimondja, hogy az adott területen illetékes közös jogkezelő szervezet - esetünkben a MAHASZ - rendszeres időközönként (évente) megállapítja a felhasználási módokat illető díjszabást, majd ezt megküldi a kultúráért felelős miniszternek jóváhagyásra. Azonban a miniszter a 90.§ (4) pontja szerint köteles haladéktalanul megküldeni a díjszabás-tervezetet a jelentős felhasználók és a felhasználók érdekképviseleti szervezeteinek, kérve azok állásfoglalását a tervezetet illetően.
Lefordítva a dj-k világára:

- Jeszenszky Zsolt, mint a MAHASZ munkatársa valószínűsíthetően részt vesz az adott évi díjszabás megállapításában;
- Jeszenszky Zsolt, mint a Magyar Lemezlovas Egyesület elnöke, mint a felhasználók érdekképviseletének vezetője véleményezi, és vélhetően elfogadja a díjszabás tervezetet

Összeférhetetlenség? Á, ugyan… az mi?

Evezzünk más vizekre. A nemrégiben megtartott közgyűlés egyik napirendi pontja az egyesület közhasznúsági beszámolójának részletezése, valamint annak elfogadása volt. Kb. 14 millió forint bevétele volt az MLE-nek 2009-ben, melynek zömét természetesen a tagdíjak, tehát a mezei lemezlovasok által befizetett 24.000 forintok adják. Itt még semmi érdekesség, hisz egy kis fejszámolással mi is kiszámolhattuk volna ezt a tagok számából és a tagdíjként befizetendő összegből.
No de, a kiadások soron szereplő tételek közül magasan kimagaslik egy. Az egyesület 2009. évben 8, azaz nyolc millió forintot fizetett ki az internetes rendszerére. Ez alatt érteni kell a honlapot (egyszerű, mint a százas szög, valószínűleg egy sablon template-ből minimális munkabefektetéssel lett összehozva - csináltam már honlapot, tehát nem profi webszerkesztőként a djszovetseg.hu megjelenése kb. 2 napi melóm lenne, de egy profinak nyilván hamarabb megvan), illetőleg az egyesület által fenntartott zeneletöltő alkalmazást, mely a teljes tagdíjat fizető dj-k számára elérhető.

Nos, éves szinten nyolc millió forint, az lebontva havonta kb 670.000 forint. Mondhatni horribilis összeg, de mivel nem értek ezen dolgokhoz, egy ismerősömtől - aki hasonló szolgáltatásokkal foglalkozik, szerverüzemeltetés, honlapfejlesztés, üzleti alkalmazásfejlesztés, stb. - kértem egy teljesen piaci árajánlatot, tehát kifejezetten kértem, hogy semmilyen baráti kedvezményt ne érvényesítsen az ajánlat tételekor.

Kapaszkodjatok meg: mindaz, amit a DJ szövetség honlapján látható, zeneletöltő oldallal, hozzá kapcsolódó szerverrel, tárhellyel, magas sávszélességű internetkapcsolattal, tehát alles zusammen kihozható 800.000 forintból. Na de nem havonta. Évente. A MLE által fizetett éves összeg tizedéért! Ez nem felelőtlen gazdálkodás?

Na de ki is végzi a szolgáltatást a DJ szövetség számára? Lássuk csak… Light Media Bt.
Honlapjukra tévedve természetesen végignézem, milyen információk érhetők el róluk, miskolci cég, 2002-ben jött létre, bla, bla, bla…

Referenciák (részlet!):
• MAHASZ (Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége)
• ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért)
• DJ Szövetség - Magyar Lemezlovas Egyesület
• Sony BMG Music
• DanceMania Recordings
• Gold Record Music Kft.
• Magneoton / M-Ton
• Universal Music
• Zenészkocsma

Ojvé, szép kör :) szinte a magyar zenei piac nagyjai mind náluk dolgoztatnak :) Tuti jó kapcsolatokkal rendelkezik a tulaj. De ki is az? Hála a jó égnek, kis hazánkban a cégadatok publikusak, tehát egy kis utánajárással bárki meglelheti, hogy adott céget tulajdonolja.
Az adott betéti társaság beltagja bizonyos M. Csaba úr. Annyit érdemes tudni még róla, hogy azon kívül, hogy a proart honlapját elkészítették, mint Light Media Bt., egyben hírszerkesztője is az oldalnak. No, és lehet tippelni, ki még hírszerkesztő azon az oldalon? :) Sosem találnátok ki: Jeszenszky Zsolt. Több, mint egyszerű véletlen. A cég éves árbevétele 2009-ben mellesleg 22 millió forint volt (szintén nyilvánosan elérhető adat), tehát írd és mondd, a temérdek ügyfele közül egy darabon kaszálja a cég az éves árbevételének több, mint egy harmadát!

Összefoglalva tehát:

A Magyar Lemezlovas Egyesület véleményem szerint nem más, mint érdekvédelmi szervezet. Érdekvédelem, azonban nem a dj szakma, hanem Jeszenszky Zsolt, baráti köre, és a magyar zenei életben szereplő matuzsálem dj-k érdekeit védő szervezet.
Szavazni nem szavazhat mindenki, hiába fizeti ugyanazokat a tételeket egy tehetséges, de a Jeszenszky-vonal vesszőparipájának számító dj vizsgával nem rendelkező emberke, esélye sem lesz arra, hogy beleszóljon szavazatával az egyesület, esetleg ezáltal a teljes szakma eseményeibe. Előremozdítás? Haladás? Nulla. Tehetségek menedzselése? Elenyésző. Hány arra érdemes tehetség menedzselése, promóciója, támogatása lenne lehetséges abból a 7,2 millió forintból, amit éves szinten tulajdonképpen egy haveri céghez juttat a DJ szövetség?
Mennyiben etikus és erkölcsös az, hogy ugyanaz a személy erősen érintett egy éves díjszabás meghatározásában, majd érdekképviseleti szervezetként véleményezésében is?
Mennyiben törvényes a több dj szervezet közül pont ezzel az eggyel "megállapodást" kötni, ami - a törvénnyel szembemenve! - kedvezményeket biztosít ezen szervezet tagjainak? Hol érvényesül az egyenlő bánásmód elve?

És végezetül egy költői kérdés: Mikor lesz már egy dj tömörülés, ami nem a pénzről, a lehúzásról, a besúgásról, a mószerolásról és a mutyizásról, hanem a valós érdekképviseletről, tehetségkutatásról és gondozásról, kulturális tevékenységről fog szólni?

Tévedés ne essék: abszolút támogatom a jogdíj rendszerét, mert a zenész, producer, aki a dj-k által játszott trackeket megalkotja, jogosult a munkájának ellenértékére - amennyiben igényt tart rá (ezzel ellentétben lásd a CC eseteit).
De nem a jelenlegi, jelentős hátrányokat generáló és az egyenlőség esélyét sem kínáló rendszerben! Ha összefogunk, lehet előremozdulás. Hajrá!
muzikfabrik 2010.07.05 15:20:41
Csütörtökön Orbán Viktor gördítette le ünnepélyesen az új Suzuki Swiftet a Suzuki esztergomi gyártósoráról. Magyarországon a rendszerváltás óta szokás, hogy az új, itthon gyártott autómodelleket a miniszterelnök gördíti le. Azonban a Suzukinál nem volt mindig így.Az új…..
A Fidesz megérdemelten győzött a választásokon. Nem csupán azért, mert az előző (ill. még jelenlegi) kormány működése csak ellenszenvet váltott ki a szavazókból. A Fidesz nem csak rekordtámogatottságával írt történelmet, hanem azzal is, hogy képes volt legnagyobb riválisát…..
Akkezdet Phiai – Kottazűr (Szerzői kiadás) Rég volt rá példa, hogy magyar hip hop-lemezt ennyire várt volna a nagyközönség, de arra is, hogy a nagyközönség akár kicsit is várt volna magyar hip hop-lemezt. Ennek leginkább az az oka, hogy ez a színtér még mindig egy jól…..
Subba Táncolj! 2010.02.27 11:00:00
                Hogy lemozogja a Gravel Pitet az Attis, én is pont ilyen ütemben dobnám a kezem a levegőbe (kipróbáltam)...
muzikfabrik 2010.02.27 12:02:31
w Mágneslady 2010.01.27 06:50:00
A kampány nem a lovagiasság ideje. Konzervatív, liberális, sőt szocialista férfiak is örömmel tréfálkoznak Dávid Ibolya rovására, mintha sose nevelték volna őket illemre. Gúnykacajjal és durva beszólásokkal kísérik egy hölgy élethalálharcát, ahelyett, hogy azon…..
Subba Subba szív iWiW: Zuzu 2010.01.22 10:01:00
Tudjuk, hogy megvan a VIP jegyünk a pokolba emiatt, de értetek bármit! Wálogatás!   Szerintem is szuper let a kép tejesen maga biztos nak tüsz és jol kiegyen sulyozotnak Barbieka Volt pasimmal nyaraláson, csak a kalap miatt Zuzu Fotosop artista Ingyen dugható csajok Fotosop…..
muzikfabrik 2010.01.22 11:16:56
Paranoid Android mdf-pénz-szdsz 2010.01.15 11:48:45
 A satnya magyar demokrácia történetében elsőként jön létre „demokratikus centrum” néven olyan politikai párt, amelyet nem egy társadalmi igény kifejezője, vagyis nem igazából a kiábrándult, bepöccent emberek igénye teremt meg.Hanem a pénz és a politikai…..
muzikfabrik 2010.01.15 14:05:13
w A sztrájktörő köszöntése 2010.01.15 07:13:00
Hülyeországban a BKV-sztrájk a kormány elleni felkelés, tehát a sztrájkolók aranyosak, szépek és hazafiasak, míg a sztrájktörők és a sztrájkot ellenzők viszont büdös kommunisták. A valóságban viszont az egyik legnagyobb sztrájktörő nem más, mint Széles Gábor, a Magyar…..
muzikfabrik 2010.01.15 13:49:39
Tardai történetek Nyolcvankettő 2009.12.18 10:00:00
Beszarsz, bazmeg, megvan a Kismisike! Konkrétan a Misi is beszart, azt mondja, annyit rikácsolt a szülésznő, hogy nyomja, nyomja, rá meg már a hajnali riasztástól, hogy Mihály-Mihály, elfolytam, hozz egy türcsit, ne is-ne is, a lila sporttáskát, rájött a beszarás, nem csak a…..
muzikfabrik 2009.12.23 09:26:00
Ha valaki most látott életében először trash-realityt, azaz proli-valóságshow-t és valamilyen isteni szerencse folytán még a délutáni beszélgetős műsorok amerikai anyukájáról, a Jerry Springer Show-ról sem hallott, az minden bizonnyal döbbenten nézte a Benkő feleséget keres…..
Tardai történetek Nyolcvanegy 2009.12.11 13:00:00
A halál geci szomorú. Pláne, ha egy spanod adja be a kulcsot. El is megy a kedved mindentől, baszod. Még azon se' röhögsz, hogy a Bandi véletlenül kimaradt a koporsóból, azt' a hat gyökér, akik a nagy bánatra széticázták meg spurizták az agyukat, arról dumálnak a temetési…..
muzikfabrik 2009.12.11 13:54:49
Alapvetően egy pábtól nem várható el szerintem, hogy fasza étlapja legyen, különösen akkor, hogyha olyan vetítős sörös cuccaik vannak, mint a félméteres vagy méteres sörsor, ami a kisebb asztalokon el sem fér, és a japó arcoknak objektívet kell cserélniük, hogy le tudják…..
Subba Trükkös kódisok II. 2009.10.19 07:00:00
A múltkori poszt alatt már szóbakerültek az őszinte, jópofa koldusok, akiknek szívesen adunk némi aprót. Nézzük meg, hogy a tengerentúlon hogyan menedzselik magukat a formák, bár ők már továbbléptek az unalmas "Piára kell!!"…..
Nyomorult? Szánalmas? Szerencsétlen? Mi a legpontosabb fordítása annak, amikor a Eurosport kommentátorai "miserable"-nek nevezik a magyar válogatottat? Ebben a pillanatban ért véget a Honduras-Magyarország meccs az U-20-as foci világbajnokságon, 3-0-ra picsáztak el minket a…..
A panorámás Jancsi végül úgy döntött, nem nyitnak ki ma. A bulista spanjai már egy hete másról se' beszélnek, csak a pesti buliról, a MAD RICH se' nagyon játszana egy üres diszkónak, inkább a Budaival spanolna, hátha összejön valami rendes klub neki a nyárra, még a pultos csajok…..
Tardai történetek Hetven 2009.06.04 19:00:00
Az embereknek konkrétan fingjuk sincs, honnan jött az Üdvözöljük Tardán tábla alá Livante, Preczin és Luukila, az arcok egyedül a finn testvértelepülés nevével baromkodnak, ha szóba kerül. A Robika olyankor azzal jön, hogy menne oda a faszom, vágod, pinafalvára, Benőke meg azt…..
Tardai történetek Dumálós poszt 2009.03.28 09:08:00
Halljátok, basszátok meg, beszéljünk meg mindent itt, ami nem konkrét sztorival kapcsolatos.Szar vagyok, kapjam be, vagy mikor megyünk Panorámába, meg kinyírlak, ha száznál abbahagyod.Itt lehet bennfenteskedni, meg spanoskodni, meg kérdezősködni. Szerző-olvasó találkozó, basszátok…..
muzikfabrik 2009.04.24 09:01:06
@nathanp: bookinghoz megtalálod az elérhetőségeket :)
A tardai particsapat már tavaly is rendesen rákészült a fesztiváltúrára. A Kocka konkrétan átvette a muterja üdülési csekkét nyolcvan százalékon, azzal, hogy ott a kert, anyám, különben is, a kutyát kire bíznád, meg nem gáz, ha hat részletben fizetem ki? A faterján keresztül…..
Tardai történetek Hatvanhat 2009.05.25 10:00:00
Ibolya egy büdös kurva, karfiolos a segge, és az elbaszott szájfeltöltése miatt úgy néz ki, mint aki folyamatosan fütyül. Az arcok találgatták is, kit kellett leszopnia az első helyért. Közvetlenül az eredményhirdetés után egyedül a polgi lehetett esélyes, mint zsűrielnök,…..