Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Egrimanó

7 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Többe kerülhet a gyógyszer jövőre azoknak, akik nem működnek együtt az orvosokkal – ezt tartalmazza a gyógyszer támogatási rendszer átalakítását célzó kormány előterjesztés a Népszabadság információi szerint. A háziorvosok fogják majd ellenőrizni, hogy a…..
Valószínűleg az egyik legrégibb ügyfelei közé tartozom - már nem sokáig - a Pannon-Telenor mobilszolgáltatónak.Első eset: A szokás ugye, nagy úr, mert bár tapasztaltam, hogy az elmúlt másfél évtized alatt, mint hűséges ügyfélnek, nem tanúsítottak felém különösebb…..
 Szakcsi Lakatos Béla – Csemer Géza Cigánykerék musical az egri GárdonyiGéza Színházban Ez a Cigánykerék rossz darab! Nem ajánlom senkinek. Nem azért rossz, mert hiteltelenek a szerepek és a szereplők. Nem azért rossz, mert alig hihető, életszerűtlen a történet.…..
Egrimanó 2011.02.05 21:44:42
Tisztelt Baucis!

Sajnos be kell vallanom Önnek, hogy egyáltalán nem vagyok képzett kritikus. Az a pár száz vagy tán ezernyi könyv, a több ezernyi újság, folyóirat, amit eddig elolvastam, nem tekinthető magalapozott műveltségnek.
Az a több tucatnyi mise, oratórium és az a több száz zenemű, aminek előadásában részt vettem, bevallom, nem hagyott bennem annyi kultúrnyomot, amennyivel elégedett lehetnék. Mit tegyek? Eddig ennyi tellett.

Na és azt is elárulom, hogy nem olyan univerzitászba tanultam pár évig, ahol ókori, görög filozófusok elméleteivel hajkurásztak. Erről a Nietschéről azért hallottam valamit harangozni... az első, komoly szeretőmtől hajdanán, de akkoriban, ha együtt voltunk, sokat nem hagytam beszélni...

Örülök azért, hogy egyetértünk abban, ami az egész írásomnak lényege: a Cigánykerék nem remekmű.
Amiért azonban - szerintem - egyenesen vacak, fércmű, az a zenéje. Ez az ötlettelen, jellegtelen dallamtalanság. Ennek a zenei eklektikához semmi köze. Ez utóbbit például a posztromatikusok közül Elgar művelte mesterfokon. Szakcsi ennek a közelébe se ér.

Na és igen az afroamerikai zeneszerzőktől elvárom a gospelt, de főleg a spirituálét, de pl. undorodom a rappjüktől.
A zsidó zeneszerzőktől azért nem várom el a klezmert, mert az csak egy viszonylag szűk, kelet európai diaszpóra sajátja, de elvárom az ősi vallásos dallamokat. Meg is található Webernél, Webbernél, Mendelsohnnál, Bernsteinnél, Verdinél, Mozartnál... A verbunkos meg Erkelnél szinte mindenhol, az orosz népzene minden orosznál... és folytathatnám.

Nem értem ugyan, hogy mit ért giccses képeskönyv-színházon, ám úgy vélem az is élvezhető, ha nem giccsesen próbálja sulykolni (igenis sulykolni) a szeretet mindent megelőző fontosságát és az emberi jóság végső győzelmét a gonosz felett. Ja, és nem utolsó sorban nemzeti hagyományaink újraélését. Természetesen ízlésesen, színvonalasan megidézve.

Az utolsó két bekezdésében leírtakkal, majd' minddel egyetértek.
Azt hiszem, jókat tudnánk beszélgetni, vitatkozni.

Tisztelettel üdvözlöm!
Zömében középiskolásokkal volt tele a színház, amikor megnéztem ezt az előadást, ezért némi értetlenkedésre és a mozikban szokásos zajongásra számítottam. De örömmel be kell vallanom, kellemesen csalódtam a fiatal publikumban, mert látható módon együtt lélegeztek az…..
Egrimanó 2011.02.05 21:09:23
Kedves hölgyem, Baucis!

Ugye jól feltételezem, hogy Ön nőnemű, hiszen nem Philemonként szignálta reagálását írásomra?

Bevezetőként megköszönöm, amiért megtisztelt azzal, hogy elolvasta írásomat és alaposan meg is kritizálta azt. Ha megengedi, ez utóbbit is megtiszteltetésnek veszem és köszönöm.
Köszönöm a nem egy helyütt elejtett kioktatását is, amivel - nem titkoltan - műveletlenségem árulkodó nyomaira utal.
Kritikájában nem minddel értettem ugyan egyet, de ugyanezért nem minddel szeretnék vitatkozni Önnel.

Pár ponton azért mégis megteszem:
Ami pl. Szabó Emília nyúlfarknyi szerepére utaló zseniális jelzőjét illeti, azt én erős és indokolatlan túlzásnak érzem.
Viszont mindketten elismerjük ezt a bájos színésznőt tehetségként és ez rendben van.

A színészek színpadi jellemábrázolásáról írtak nem elsősorban ízlés kérdései. Ez nem hasonlítható a paprikás krumplihoz, ami tényleg inkább ízlés kérdése, ám itt is vannak megfelelési minimumok, ahogyan a színészi játéknál.

A helyesírásomra tett megjegyzését furcsállom és a stilisztikai készségemre utaló dehonesztáló, sőt talán picit gonoszkodó utalását is komolyabban venném, ha azt becsülettel, a saját nevén vállalná.

Végül a színészbölényekről:
Hát nem éppen Jávor Pálra gondoltam, bár ő is az volt és most sem gondolnám, hogy kiröhögnék a színpadon. (Talán csak Ön, ha meri.)
Mensáros, Greguss, Szirtes, Sinkovics, Básti, Bessenyei, Gábor, Bánffy, Mécs, Somlay, Bács... Folytassam? Vitatkozzon ezen, ha mer...

De azért részemről nincs harag, hisz' tudom, aki kiáll az agórára, az ne csodálkozzon, ha megtépdesik tógáját.
   Nem értek egyet Kácsor Zsoltnak, az állami színházigazgatók kiválasztási módját bíráló jegyzetével, melyet a Népszabadságban tett közzé január 22-én, a hétvégi lapszám harmadik oldalán. Alábbiakban az egyet nem értésemet fogom – Kácsort méltán…..
Csörgess meg! Egész estés, semmiről sem szóló jelenetek az egri Gárdonyi Géza Színházban, Máté Gábor rendezésében  Néhol és ritkán tréfás, gyakorta inkább alpárian vicces vagy csak annak látszó, ám de általánosan trágár, közönséges nyelvezetű ez a színdarabnak…..
Polgárpukkasztás meg parasztvakításSekszpir, meg egy kalmár Velencéből - a rendező szerint – panelproli módonA Velencei kalmárt mutatták be Egerben a Gárdonyi Géza Színházban - bár ne tették volna...Mi volnánk a lelkes, színházszerető egri közönség piciny része,…..
írta: kovacsbalint Az egri Gárdonyi Géza Színház már régen rászolgált arra, hogy nemhogy a „szeriőz” darabjaihoz, de még a könnyed, szórakoztató, horribile dictu zenés előadásaihoz is maximális bizalommal közelítsen az ember – szó sincs a rossz értelemben használt népszínházról…..