Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Roberuto

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Üdv mindenkinek!Jól vagyok, hosszú hétvégém van, hétfőn szünnap, senki nem dolgozik. Ez jó is, mert kedden lesz az utolsó vizsgám, és azért nem árt rá felkészülni.Most napoztunk Marci komával, kártyáztunk, megtanított hatvanhatozni, és tök jó. Meg gitározgatok, pihengetek,…..
Csinálom a vizsgáimat. Elég kemény hetem van, beromi sok a tanulás. De ha ennek a hétnek vége, jön a jó világ! ;)Mellesleg odakint -28 fok van, nappal mondjuk déltájban felmelegszik egészen -20-ra. A levegő párás, így a hideg még jobban érezhető. Már a puszta lélegzés odakint…..
Az idő múlik. És sok dolog tudatosítja ezt az emberrel.- 10 naponta cserélnek ágyneműt. Már nem tudom, hányadszorra cseréltek, mióta itt vagyok...- Egyre több nyelven tudok káromkodni.- Egyre több külföldi tud magyarul káromkodni.- A boltos néni mikor meglát, rögtön készíti a…..
Roberuto 2009.11.27 10:11:54
Törökfürdőben vizipipázó nők (Jean Léone Gérôme - Fürdés után című festménye) A történelem során az emberek mindig is különösen érdeklődtek a különféle kábító (vagy annak vélt) anyagok iránt, idegen világokban való elmélyülés gyönyörét…..
Roberuto 2009.06.13 12:21:08
Remek cikk a vizipipáról szerintem, de az egyik komment rávilágított a jelenleg, több embert is foglalkoztató problémára: káros-e a vizipipa, és ha igen, mennyire?
Első sorban a téma iránt érdeklődők figyelmébe szeretném ajánlani a média által készített cikkeket és a cikkek alapját képező háttéranyag elkülönítését. Nagyon nem mind1, hogy valaki figyelemfelkeltésként kezd el valamiről beszélni és azzal találkozunk, vagy egy tudományos publikácót olvasunk.
Első sorban én is elkülönítettem ezt a 2 részt: egyik oldalon találkozunk a cikkel, ami közli a tényt, a forrásanyagát kiszínezve felkelti érdeklődésünket, a másik oldalon pedig felmentem a WHO honlapjára, megkerestem a publikációt és emellett elolvastam a Wikipedia oldalán talált bejegyzést.
www.who.int/tobacco/global_interaction/tobreg/Waterpipe%20recommendation_Final.pdf
Elolvasva a cikkeket, mi a tanulság? Szerintem nem is nekem kell megállapítani azt, maga a WHO publikáció mondja ki: Science base and conclusion, a vizipipát nem tanulmányozták annyira részletremenően, mint a cigit, de a cigiből következtetnek, hogy mivel az rossz és függőséget okoz, ezért valószínűleg a vizipipának is ez a hatása, hiába szolgált tényként, hogy a víz a dohányban lévő nikotin kis részét kiszűri. A további feltételezés alapjaként az szolgált, hogy egy ember mennyi füstöt forgat meg a tüdejében egy száll cigi és egy pipázás alkalmával. Igazuk van, nem mindegy, hogy mennyi gázt forgatunk meg, de mondjuk ha a kijelentést tevő profot betennénk egy légmentes kamrába cigifüstel vagy a cigifüst helyett mustárgázt tennénk be mellé akkor rájönne, hogy nem a füst mennyiségét hanem a kémiai összetételét kellene vizsgálnia…
A wikipedia cikk (magyart olvastam el) kicsit ellentétes dolgokat említ: szerinte a vizipipa nem tartalmaz rákkeltő anyagokat, heveny CO mérgezés előfordulhat viszont.
Szubjektív gondolatként azt jegyezném mag, hogy 3 éve vizipipázom rendszeresen, 2-3 naponta 2 óra hosszát, van viszont egy vizipipa „szezonom” ez azt jelenti, hogy iskola kezdéstől, iskolavégzésig pipázok, nyáron hazaköltözöm, otthon nem szoktam és akkor 2 hónapon keresztül egyáltalán nem pipázom: ezt nem tudnám cigivel megcsinálni szerintem.
Szubjektíven meg azt is elmondanám: WHO, az Egészségügyi Világszervezetet az ENSZ hozta létre 1948-ban. Az ENSZ-ről csak azt kell tudni, hogy az emberiség sanyarú sorsa ellen küzd, támogatja a világbékét, stb... A bajom ezzel csak az, hogy USA, Oroszország, Kína, Izrael amellett, hogy tagok, a világbéke nevében annyi fegyvert adnak el, hogy gyakorlatilag mindenkinek jusson :) A cigi jövedéki termék, minden országnak hatalmas haszna van rajta, a pipa miatt (is) visszaesett iránta a kereslet viszont, de akkor ez nem-e azt jelenti hogy a pipa az országok jövedelmét veszélyezteti? Dehogynem! Akkor mit akarnak tenni? Jövedéki adó alá vonni a vizipipa dohányt -> lásd, ez már EU-ba be van vezetve, MO-n az években tervezik. De ezt csak hogy lehet megtenni? Ha a cigivel 1 szintre minősítjük a vizipipa dohányt, ahol a WHO megállapította h ugyan olyan, sőt még rosszabb :)
BRAVO
Roberuto 2009.06.13 12:26:54
@Roberuto:
Kicsit sarkalatosan fogalmaztam, sokkal több minden játszik közre abban, hogy az emberek nem dohányoznak, de manapság sok esetben találkozom azzal, hogy valaki leszokott a cigiről és elkezdett helyette vizipipázni, vagy olyan emberrel aki sosem cigizett, hanem csak vizipipázik.
Feltámadt a net a koliban, újra tudok lopni, szóval most örülünk neki nagyon. Írok is gyorsan kicsit.Ma voltunk másodszorra az Ermitázsban, és még sokszor vissza kell menni, mert hatalmas, és egyszerre nem lehet megnézni sokat. Holnap megyünk Raszkolnyikov-túrára, Dosztojevszkij Bűn…..
Subba Hülye tánc: Anima Libera 2008.12.15 09:25:00
A videó bátran indulhatna a hülye zene kategóriában, de ott túl könnyen nyerné meg a kategóriát. Amennyiben már látta a kedves olvasó, idézze fel a kellemes emlékeket bátran. Ani-ani-anima! ..