Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gmarc

10 bejegyzést írt és 131 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hatvani vonal teljes kizárásos átépítése joggal került most a figyelem középpontjába, hiszen elég sok távolsági és elővárosi utasnak keseríti majd meg az életét a péceli átszállás – nem véletlenül fejeztük ki mi is egy cikkben a nemtetszésünket erről. Három nappal az ottani munkálatok megindulása…..
gmarc 2019.02.08 08:50:04
@bikmakk: Nekem az a bajom ezekkel a minibuszokkal, hogy nem tudom, ki üzemelteti, kétes a sofőrök előélete (lásd román videók a Facebook-élőzés közbeni frontális ütközésekről), kétes a járművek biztonságos közlekedésre alkalmas állapota, kiismerhetetlen a menetrendje, és össze vagyok zsúfolva egy rakás ismeretlennel. A vonaton legalább biztonságban érzem magam, és nincs akkora tömeg.
A Szerb Vasút viselt dolgairól már megemlékeztem pár alkalommal itt a blogon. Volt szó az ingatlan mutyi miatt egy félkész állomásra átköltöztetett belgrádi főpályaudvarról (erről bővebben itt olvashattok ), vagy épp az ellehetetlenített macedóniai vonatközlekedésről (erről pedig itt írtam ).…..
Magyarországon viszonylag kevéssé ismert az éjszakai vonatközlekedés, nálunk ugyanis kevés éjszakai vonat jár, azok is kizárólag nemzetközi forgalomban, ami ma már, a fapados repülők, és a filléres buszok korában egyre inkább rétegműfajnak számít. Így a legtöbben, akik egyáltalán ismerik is ezt a…..
A Válogatott blog kétfős delegációja ezúttal Szarajevóban járt, hogy felfedezze ezt a sokak által kevéssé ismert, de fantasztikusan sokoldalú várost – és ha már ott jártunk, természetesen a focimeccsek, a város sportéletének feltérképezése sem maradhatott ki...
Az általunk is fogyasztott sós chips egy nem túl bonyolult, mégis komplex folyamat eredménye. Minőségét a burgonya kora és persze a technológia befolyásolja. Kíváncsiak voltunk, hogy a vakteszten a  márkás chipsek, hogy szerepelnek.  10 márkás és sajátmárkás rágcsálni való vaktesztjét végeztük…..
A belgrádi vasúti csomópont átépítése 40 éve zajlik, és lassan a sosem ér véget már enyhe kifejezésnek fog számítani vele kapcsolatban. Az építkezés kezdetekor még nem a mai Szerbia, hanem Jugoszlávia fővárosa számára épült, ahhoz méltó mértékben, illetve funkciókkal. Beograd Glavna A belgrádi…..
Állandó olvasóink bizonyára tudják már hogy blogunk az MTI Fotóarchívumával létrejött együttműködése révén mutat be képeket ebből a páratlan magyar gyűjteményből. Két hete láthattátok az 1958-as évet, most és két hét múlva a következő részben 1959-el folytatjuk...
gmarc 2018.06.21 13:36:11
@Tejinashi: Az eredeti méretet lehet megvenn, ami a megjelenő képméretnél jóval nagyobb, ha jól láttam 5000 px-nél szélesebb.
Vannak utazók, akik listákat vezetnek azokról az országokról, amelyekben jártak. Sőt! nyomon követnek  olyan helyszíneket, mint  a legmagasabb, a legalacsonyabb, legaszályosabb...  Mindenhol a leg-eket keresik, azokat a helyszíneket, amelyek valamiért különböznek más úticéloktól. Ezek az utazók…..
gmarc 2018.04.18 09:53:57
Lviv (Lvov, Lwów, Lemberg stb.) nyugat-Ukrajna egyik legnagyobb városa, az ukrán kultúra egyik kiemelkedő központja. A 730 ezres történelmi nagyváros rengeteg látnivalót kínál a látogatóknak, ráadásul igen jó áron, így érdemes egyszer ellátogatni ide. Egy ekkora város közlekedése nekünk magyaroknak…..
Nem használja az almot a cicád? Inkább a szőnyegre, vagy a ruháidra pisil? Ismét próbálok ezen segíteni. De előrebocsájtom, hogy az almon kívül pisilés az egyik leggyakoribb probléma, és a legnehezebb is megoldani. Ha minden oké, a cicád használja az almot, nincsenek balesetek, akkor is érdemes ezt…..
December vége felé Pozsonyban volt dolgom (át akartam menni Bécsbe, hogy aztán visszajöhessek onnan), és ha már ott voltam, vonatokat akartam fotózni a főpályaudvaron. Igencsak korai megérkezésemkor viszont arccal hárítottam a díszkövet (póriasan szólva: pofára estem), mert a szokásosnál jelentősen…..
gmarc 2018.01.23 13:06:00
@Hamster: Szlovákia államformája teljesen életképtelen... :) A Pozsony-Kassa tengelyen szerintem a pálya után is lesz forgalma az IC-knek, kb. ugyanarra megy az út mint a vasút, és több mint 400 km a táv, ennyit vezetni egy végtében fárasztó...
Gyakran merül fel a kérdés: busz vagy vonat? Az ország sok részében az elmúlt években a vasúti menetidők növekedése a vasúttól a busz irányába terelt számos olyan utast, akik korábban vonatoztak. Ez főleg olyan viszonylatokon történhetett meg, ahol bizonyos úti célokat illetően mindkét fajta…..
gmarc 2017.12.05 21:18:50
@andalgó kandalló: És Neked az a jobb, ha 4 óránként, vagy naponta 2x van egy hosszú vonat, vagy az, ha igazából bármikor kimész az állomásra, akkor van vonat 1 órán belül? Nem igazán érted az ütemes menetrend lényegét szerintem. A napi 2 hosszú vonat nem kínálat. A vasút akkor versenyképes, ha tud kínálatot felmutatni. Legalább olyat, mint a busz...
Bejegyzéseim legtöbbször saját élményeket dolgoznak fel, ezúttal azonban egy olyan helyről lesz szó, ahol még nem jártam, azonban a témát elég érdekesnek találtam, ráadásul magyar nyelven semmi nem érhető el, így ezt egy hiánypótló írásnak is szánom. Mai témánk a világ legkisebb önálló…..
Könnyek, dráma és feszültség a negyedik rész kezdő képsoraiban.  Egy éttermi asztalnál ül hatosfogatunk, ahol épp egy Babett vs. Vivi összezördülés zajlik, ezjúzsöl.  Az nem igazán derül ki, hogy mi a topic, de olybá tűnik, hogy onnan folytatjuk, amikor az előző részben Vivi na jól van, nekem…..
Mindenki tudná másra költeni a fűtésszámlákkal kifizetett pénz egy részét. Íme néhány gyakorlati tipp, amivel rövidtávon takaríthatsz meg a fűtésszámlán, persze, ha nem passzívházban élsz már jelenleg is...
Tizenhat éve, hogy a II. világháború utáni Európa legvéresebb háborújának kulcsszereplőjét, Slobodan Miloševićet letartóztatták, és kiadták a hágai nemzetközi törvényszéknek. A letartóztatás és a kiadatás között eltelt néhány hónap, azt az időt a belgrádi Központi börtönben töltötte. Hogy hogyan,…..
Az Európa fővárosairól szóló sorozat kilencedik és egyben utolsó részében ismerkedjünk meg a legvonzóbb és legkevésbé látogatott fővárosokkal. De itt nem állunk meg, megnézzük melyik országban van a legtöbb legélhetőbbnek tartott város "Az öreg hölgy" területén. Irány Fehéroroszország, Moldova,…..
Az 1980-as évek elején Gyulafehérvár belvárosában leromboltak egy szebb napokat látott szállodát, mely akkor az Apulum, korábban Dacia, még korábban a Hungária nevet viselte. A Fehérváron gyülekező  erdélyi románság képviselőit feltehetően nemcsak a szálló kényelme és monarchiabeli eleganciája,…..
Itt a tél és az első nagyobb hidegek időszaka, amikor hőmérőnk higanyszála a mínusz 5-10 fok környékére "téved". Nehezen viseljük, panaszkodunk is miatta, pedig ezek a hőfokok sehol nincsenek az igazi nagy hidegekhez képest. De nézzük: hol és milyen hőmérsékletek jelentették a tél nagy "legjeit" a…..
gmarc 2016.12.07 19:41:52
@Fritz Gerlich: Szélsőséges égahjlatok c. dokumentumfilm, "hideg" c. részében meg is tekinthető, ahogy alágyújtanak egy fáklyával. A gázolajtanknak is. Ha nem szivárog sehol, akkor nincs mitől tartani, nem megforralni kell a benzint, hanem pár fokot emelni rajta, hogy ne legyen kocsonyás. :)
Spanyolország az Európai Unió második legnagyobb kiterjedésű országa, emiatt a nagyvárosok között hatalmas távolságok találhatóak. A spanyol mérnököket már a vasúti közlekedés kezdetén is foglalkoztatta, hogy hogyan lehetne az utazási időket lecsökkenteni. Talgo vonat Spanyolországban  Történelmi…..
Vajon Boszniába hányan utazhatnak évente? Hány olyan őrült lehet, aki egy nap felkel, és azzal a fantasztikus ötlettel ül le a reggeliző asztalhoz, hogy ő most fogja a sátorfáját, és kiruccan Boszniába turistáskodni? Ezzel szemben hányan lehetnek azok, akik hirtelen vágya mondjuk Róma meglátogatása…..
Időről-időre megtörténik egy vasútbaráttal, hogy összetűzésbe keveredik vasutasokkal, de leginkább vasútőrökkel a járműfotózás kapcsán. Ilyenkor mindig két álláspont ütközik: a vasutas úgy érzi, ő van otthon, és azt persze senki sem szereti, ha otthon zavarják, másrészt pedig a fotós ismeri a…..
Parázs viták tucatjainak alapját képezi az a téma, amit az Otthontérkép tv műsor őszi évadának első részében boncolgatunk. A panelek ugyanis olyannyira megosztó "jelenségek", hogy vagy valaki nagyon szereti őket vagy pedig a világ minden pénzéért sem költözne be egy panellakásba...