Regisztráció Blogot indítok
Adatok
andika25

0 bejegyzést írt és 651 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fizikai munkát végző terhes nők munkajogi kiszolgáltatottságát taglalja az alábbi levél. Kérdés, hogy a munkáltató nem tud, vagy nem akar segíteni. Tisztelt Zugügyvéd!Háromműszakos munkarendben, fizikai munkát végző terhes nő mit tehet, ha a munkaadó nem tud/akar…..
andika25 2010.05.12 17:43:19
@Csanna:

Azért nem egészen úgy van, ahogy írod...

1. Egyéni vállalkozó, ha nem vesz ki jövedelmet, csak a járulékot fizeti, akkor nem kell szja-t fizetnie.

2. A táppénz alapja főszabály szerint az előző évi jövedelem.

3. Az összeg alapján nem volt két év megszakítás nélküli biztosítási jogviszonya.

4. Ezekből következik, hogy valószínűleg csak azért lett egy-két hónapig vállalkozó, hogy magasabb ellátást kapjon, illetve hogy kapjon egyáltalán.

5. Az egyéni vállalkozónak saját személye után nincs 1/3-os befizetési kötelezettsége!

Szóval nem kerek a sztori...
andika25 2010.05.12 17:46:58
@nemkellesz:

Ha nem tudja megoldani, az legyen az ő baja.... A táppénz nem keresetpótló juttatás, az akkor jár, ha az ember valóban keresőképtelen. Márpedig te nem vagy az.

Ha másképp nem megy, keress munkaügyi jogászt, aki majd felvilágosítja őket a kötelezettségeikről...:) Vagy kérj állásfoglalást az OMMF-től.
andika25 2010.05.12 17:51:36
@Sics68:

Igazad van, egy kisebb vállalkozást akár csődbe is vihet a szülni készülő anyuka.
Ez köszönhető egyrészt annak, hogy valóban szinte a teljes költséget rálőcsölik a munkáltatóra, másrészt pedig még a buta TB-szabályoknak is.

Hallottam olyan esetről, amikor az illető munkahelyet váltott, az előző munkahelyén nagyon jól keresett, a következőben már nem annyira. Aztán amikor táppénzre kényszerült, a táppénzét az előző munkahelyén kapott igen magas fizetése után állapították meg, így az új munkahelye több milliós nagyságrendű 1/3-os hozzájárulás megfizetéséről kapott határozatot...

Ezt szerencsére már kiiktatták tavaly júliustól, mert a táppénznél is bejött a plafon. De az pl. érdekes, hogy az ellátás összegét korlátozták, a járulékokat viszont továbbra is korlátlanul kell fizetni. Ezt talán véletlen?
Az alábbi levélírónak egészséges a jogi veszélyérzete, a házipénztár felélése bizony sikkasztás. A Zugügyvéd nem egy ilyen ügyet ismer, amikor a felszámoló feljelentést tett a cég képviselője ellen e miatt. Tisztelt Zugügyvéd! Szeretném Önnel megosztani az…..
andika25 2009.11.08 13:12:22
@lemezlovas:

Szerintem a kölcsönadás nem állná meg a helyét, mert teljesen életszerűtlen lenne... Mire kérsz te a saját cégedtől 15 millát kölcsön, amit ráadásul vissza is kell fizetni, tehát később megint megnöveli a pénztáregyenleget, ráadásul kamatokkal együtt...
andika25 2009.11.17 10:20:02
@Mazsola66:
"nem is most gondoltam, hanem az elmúlt 7 évben kellett volna nagyobb elánnal tájékoztatni az ügyfelet, mi lehet ebből, mit kellene csinálni. :)
De keserű tapasztalatom nekem is az, hogy a könyvelő társadalmunk nem érett még meg a feladatára ebben az országban:) Nálunk fejlettebb helyen, úgy hívják őket: adócsalótanácsadó:)"

Na, akkor nagyon sürgősen tisztázzunk valamit. A könyvelőnek nem feladata a bizonylatok "gyártása", döntések meghozatala az ügyfél helyett... A könvelő feladata a tájékoztatás. Amit általában meg is tesznek.

Könyvelőként számtalan esetben tapasztalom, hogy a kedves ügyfelek magasról tesznek a könyvelőre, pláne arra, amit mond. Évek óta könyörgünk, hogy adjanak útnyilvántartást, nem adnak. Bizonylat hiányában pedig nem lehet könyvelni!
Évek óta mondjuk, hogy magas a pénztár egyenlege, osztalékot kellene fizetni. Ja, hogy az pénzbe kerül?
A legtöbbjét még arra sem lehet rábeszélni, hogy a minimálbér duplája után járulékoljon, mert jajj, az mennyibe kerül. Ugyanakkor minimálbéres vállalkozóként ragaszkodnak ahhoz, hogy az éves szinten többszázezer forintba kerülő biztosítás adókedvezményét elszámoljuk nekik. De ha vagyonosodásira
kerül sor, akkor egyből a könyvelőre mutogatnak.

Nem tudom, hogy jelen esetben mi az igazság, de azt megtanultam, hogy ha egy leendő ügyfél az előző könyvelőjét szidja, azt fenntartással kell kezelni :)
andika25 2009.11.17 20:50:47
@Mazsola66: "Kereskedelemben pld. 1 év végén, amikor fizikailag is csak befelé pakoltunk a cégbe, irdatlan nyereséggel zárta, amit nem is értettünk. Némi vita után másik könyvelővel folyattuk, és kiderül közel 8 milla göngyölegünk van raktáron áruként nyilvántartva, amikor az ugye nem az."

Márpedig az valóban áru, ebben igaza van a könyvelőnek. Más kérdés, hogy mi indokolta a 8 milliós árukészletet?
Továbbá ne felejtkezzünk el az időbeli elhatárolásokról...
De ezek már mind olyan kategóriák, amikkel a legtöbb vállalkozó nincsen tisztában. :)
Elég nehéz szembesülni azzal a ténnyel, mi szerint ha valaki vásárol egy társasházi öröklakást, azzal az épületben közös tulajdoni hányadot is szerez, és bizony a tulajdon kötelezettségekkel is jár.  Főleg ez a leromlott  panelházaknál  okozhat meglepetéseket,…..
andika25 2009.11.17 09:56:44
@Mazsola66: Épp tegnap jelent meg egy cikk, miszerint a legnagyobb hazai bank nyeresége - várakozáson felül - kb. 150 milliárd forint lesz... Ilyenkor azért joggal háborodik fel az a család, akinek nem adtak részletfizetési lehetőséget, és talán épp a cikk megjelenésekor árverezteti a házát ez a bank...

Sokan mondják, hogy a bankoknak az elmúlt 5 évben realizált, Európában is egyedülállóan magas profitját talán vissza kellene kicsit forgatnia... De mint tudjuk, erre egyetlen bankot sem lehet kötelezni.

Emlékezz vissza, egy-két évvel ezelőtt - na jó, kis túlzással élve - a bankok nem győzték rátukmálni az emberekre a hiteleket. Olyanoknak is adtak, akiknek normál körülmények között egyetlen bank sem adott volna. Most sokan ennek isszák a levét.
andika25 2009.11.17 10:00:01
@hawkeye:
"Ezt látom a távfűtés magas ára okozójának... " Nem vagy egyedül, sokan így látják... Elég kinézni télen az ablakon, tisztán látszik, merről jön a meleg. Enyhén szólva felháborítónak tartom, hogy a panelekben élőket takarékoskodásra szólítják fel - és ehhez még állami segítséget is adnak -, ugyanakkor a távhőszolgáltatót senki nem kényszeríti takarékosságra, senki nem számoltatja el a 35-40 év alatt felújításra beszedett pénzekkel.
Aki Magyarországon online vásárol, az 8 napon belül bármiféle indoklás nélkül visszaküldheti a megvett árut, aminek az árát a kereskedő köteles visszafizetni. Nincs tehát mérlegelés, a cuccot ki lehet bontani, lehet használni is, sőt az sem törvényi feltétel, hogy az eredeti…..
B. szokás szerint megrendelte a heti ebédet a Gastroyaltól, a rendelést visszaigazolták, szerdáig minden rendben is ment, ám aznap nem jött meg az étel. B. betelefonált a céghez, és kiderült, hogy keddtől nem szállítanak a Tolna megyei faluba, mert nem gazdaságos. Hiába fogadták…..
Janus-arcú élet sorozatunkban megint egy panziós sztori következik, abból a fajtából, amelyiknél minél mélyebbre ás az ember, annál kevésbé biztos abban, hogy mindig a Naiv Ügyfélnek van igaza. Persze az ellenkezőjét sem akarom állítani. A dolog úgy kezdődött, hogy a…..
hogy ide is kiemelem, amit a Borfesztiválon történt kisgyerekes afférunkról szóló poszt kommentjei közé írtam: Drága olvasók Elkezdtem reggel olvasgatni a kommenteket, mint kicsit feljebb láthatjátok, először elkezdtem egyenként válaszolgatni, de mivel a legtöbb komment…..
A a csaj nyáron kitette a pasi szürét ezzel a dumával: nem akarom az idődet huzni. khöhhh a hapsit kicsit hidegzuhanyként érte de ez van.A kép innensziasztok! no elolvastam it sokmindent. hümmm volt egy két valóban vicces sztori, de volt olyan is amiben magamra ismertem-.-…..
A gyermekgondozási szabadság utáni foglalkoztatás kikerülésére számtalan trükk van, hiába próbálja a törvény védeni a volt kismamákat. Az alábbi történet egy tipikusan ilyen eset.Kedves Zugügyvéd!A problémám a következő: Ez év februárjában párom szeretett volna 2 gyerek…..
Az alábbi kérdés feltevése jogosnak tűnik, a Zugügyvéd sem tud egyértelmű iránymutatásról, hogy a tanúknak milyen adatait kell feltüntetni egy okiraton. Minél többet, annál jobb elvet azért érdemes tiszteletben tartani. Tisztelt Zugügyvéd!Nem jogászként azzal a…..
A parkolócégeket képviselő Zugkollégák mellett a BKV is rendesen nyomul a vélt vagy valós pótdíjakkal, Hörcsögné levele is egy ilyen ügyről szól Tisztelt Zugügyvéd!  Próbáltam rákeresni a blogon, nem találtam még ilyen esetleírást â013 ha mégis volt, akkor…..
Az alanti levél lendületesen átkozódó stílusa emberileg abszolúte érthető: Katit gyors egymásutánban kétszer ültették hintába, és még 40 ezer forintot is ki kell köhögnie. Először - lássuk be, a maga szempontjából igen ügyesen - megszívatta a Gázművek behajtócége azzal,…..
A Zugügyvédnek is kedvenc perei az APEH határozatok felülvizsgálata, az adóhatóság „váderedményességi” mutatója veri az ügyészségét. Néha a bírók a legalapvetőbb gazdasági folyamatok mibenlétével sincsenek tisztában, úgy döntenek több száz milliós ügyekben…..
Mintegy százerer tévénézőt érinthet meglehetősen kellemetlenül a Viasat3 és a Digi TV közötti kötélhúzás, aminek kézzelfogható eredménye az, hogy nincs Viasat3 elérés a cég előfizetőinek tévéjén. A Digi TV-előfizetőket kedvenc sorozataik helyett az alábbi képen…..
Már biztosítási ügynöknek lenni sem leányálom, de az alábi levélből kiderül, hogy kiugrott ügynöknek lenni sem veszélytelen dolog. Tisztelt Zugügyvéd!   Két éve elkövettem azt a hibát, hogy biztosítási üzletkötőnek adtam a fejem, főállásban, vállalkozói…..
andika25 2008.07.12 13:31:51
Az én apám nyugdíjasként lett biztosítási ügynök. Ő nem megélhetési problémák miatt választotta ezt a szakmát.

Gazdasági igazgatóként ment nyugdíjba, rengeteg kapcsolata volt, az általa kötött szerződéseket valószínűleg a mai napig fizetik az ügyfelek, talán egyszer volt jutalék visszaírása.

Ennek ellenére az egyik biztosítóval igencsak összeveszett.

Amikor odakerült, egy másik (kilépett) ügynök állományát kapta meg, de a szerződés szerint csak 3 hónapra járt neki állományápolási díj, annak ellenére, hogy 3 hónapon túl is ő tartotta a kapcsolatot a régi ügyfelekkel.

A biztosító csak úgy akart szerződést kötni, hogy bizonyos költségek megtérítésére kötelezte (természetesen a kifizetendő jutalék terhére).

Ilyen volt a könyvelési díj (???), mely igen szokatlan akkor, ha az egyik szerződő fél maga a biztosító, a másik pedig egy egyéni vállalkozóként tevékenykedő ügynök. Különösen azért volt felháborító, mert az apám és én is könyvelők vagyunk, tehát semmi szükség nem volt arra, hogy másnak ezért fizessünk.
Na, ezt a problémát még sikerült megoldani, mert az apám nem csak a bizt.ügynöki tevékenységét folytatta a vállalkozás keretein belül, hanem mást is....

Ott volt a telefonköltségek megtérítése.
Az apám mindig a saját mobiltelefonját használta (nem a biztosítótól kapta, a számla is a saját nevére jött), mégis minden hónapban kellett fizetnie 5-10 ezer forintot a biztosító részére.

Vagy vegyük a rendszeres összejövetelek költségét (evés-ivás, jópofizás). Erre is fizetnie kellett - szerződésen kívül - havi többezer forintot, és még számlát sem kapott róla! Az ügynökök által befizetett összegek nagyrészét egyszerűen lenyúlta a helyi csop. vez.

A kaput az tette be, amikor egy (az előd által hozott) ügyfelet sikerült rábeszélni egy magasabb öszegű szerződés megkötésére, és a jutalékot a biztosító nem fizette ki apunak! Megjegyzem: az elődjének sem, tehát ez tiszta haszon volt a biztosító számára...

Ekkor igazolt át apu egy másik biztosítóhoz.

Gábor elkövetett egy végzetes hibát, amiért agysejtjeivel fizetett. Bóhókás adófizető lévén bevallásában bekattintotta a 0 forintos visszaigénylést, amire az APEH twinpeakszesen kódolt üzenettel reagált: Kaptam egy levelet az APEH-től – ez már önmagában is…..
Sokan nem tudják mivel játszanak, ha nem kezelik körültekintően az akár kényszerből alapított vállalkozásukat. Az alábbi levél jó példa erre.Szia Zugügyvéd,A következő abszurd történet esett meg velem. Volt egy családi Bt.-m,  amire számláztam kényszervállalkozóként.…..
A Homár is tapasztalt már ilyet több helyen, szerencsére Attila meg is fotózta, úgyhogy a kérdést ezennel az illetékeseknek szegezzük: Miért rohasztják meg a Rio Mare tonhalkonzerveit melegebb időben? Hogyan lehet az elpusztíthatatlan konzerv tartalmát olyan félig…..